2024-01-01 185 views
問侍應攞多一隻碗,竟然偷懶,仲要黑晒面叫我自己攞!點心堂食又要等得耐,食物有偏鹹,唔會有下次!原來不設加一服務費,所以冇服務,服務態度差,服務態度差,服務態度差!

原來不設加一服務費,所以冇服務,

服務態度差,服務態度差,服務態度差!
2023-09-01 295 views
我都未試過買外賣要等成45分鐘!等咗30分鐘時去問收銀,佢話等半小時唔算耐!又唔跟進!之後睇到出餐有我哋啲食物,但一直等,等成10分鐘都未有,之後再問,佢哋話仲欠燒賣!幾舊燒賣要蒸45分鐘!痴鬼線!最不滿係佢哋唔覺自己有問題,好似係我哋自己心急!我買外賣就係想快,如果唔係我就係你店內食啦!白白浪費咗我45分鐘,返到公司只得唔夠10分鐘時間食,真係多謝晒你哋!嘢食又唔係特別好食,依間嘢冇下次!😡😡😡
2023-09-01
Waiting Time
45 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2023-08-31 166 views
今朝09:46叫牛肉球同叉燒包外賣,諗住簡單嘢會好快啦。點知喺唔滿坐同非繁忙時間都要等24分鐘先攞到手中間問過姐姐就只會叫你等等真心奉勸趕時間朋友不要挑戰功夫點心啦
今朝09:46叫牛肉球同叉燒包外賣,諗住簡單嘢會好快啦。
點知喺唔滿坐同非繁忙時間都要等24分鐘先攞到手
中間問過姐姐就只會叫你等等
真心奉勸趕時間朋友不要挑戰功夫點心啦
2023-08-31
Waiting Time
26 Minutes (TakeAway)
$50 (Breakfast)
2023-03-26 424 views
如題,同個收銀講,佢唔理,冇反應。貼張纸話外賣平均20分鐘,繁忙時間30分鐘,但星期日1:15冇乜人,等45分鐘未有,一餐都食完外賣8份點心都咁耐落單時又唔講最衰係個收銀完全冇回應冇跟進
如題,同個收銀講,佢唔理,冇反應。
外賣8份點心都咁耐
落單時又唔講
最衰係個收銀完全冇回應冇跟進
上年,在我的 Birthday Long Staycation,租住位於天后站附近的銅鑼灣如心酒店! 酒店鄰近天后、銅鑼灣及大坑,去哪裡食嘢都好方便呢!在酒店對面的僑興大廈地下,最入的舖位是 <功夫點心>,疫情下,外賣自取8折,絕對是 Staycation 方便抵食外賣之選呀!可是,整個星期多數日子都落雨!加上疫情下,在餐廳堂食,需要手機掃描安心出行或填寫個人資料!我走到 <功夫點心> 門外才得知外賣自取8折,我原先都打算買外賣,可以一邊食外賣晚飯,又可以一邊睇電視!最後一天的早上,我要忙於執拾行李,買外賣早餐!餐牌外賣盒 $1/ 每款食物外賣即叫即製,等15分鐘! 早餐:鮮肉雞湯小籠包 $261客3件,小籠包皮算薄,豬肉餡都有肉汁, 湯汁不多,附上的紅醋酸香醒胃,卻比加了薑絲的鎮江浙醋,口味稍遜!釀蝦膠炸兩腸 $17略嫌腸粉厚身又軟腍,勝在油炸鬼夠脆口,柔身的蝦膠夾在其中, 配上豉油及混合花生醬及甜醬的混醬,別有一番風味! 晚餐:鮮蝦荷葉飯 $30 份量都幾多!共有3隻鮮蝦,加入不少蝦米、雞肉粒及豬肉粒等! 不算好油,食了一半便覺得越食越鹹!桂花糖燉鮮
 酒店鄰近天后、銅鑼灣及大坑,去哪裡食嘢都好方便呢!

可是,整個星期多數日子都落雨!

最後一天的早上,我要忙於執拾行李,買外賣早餐!
餐牌
外賣盒 $1/ 每款食物
外賣即叫即製,等15分鐘!
 早餐:
鮮肉雞湯小籠包 $26
1客3件,小籠包皮算薄,豬肉餡都有肉汁,
鮮肉雞湯小籠包
釀蝦膠炸兩腸 $17
略嫌腸粉厚身又軟腍,
勝在油炸鬼夠脆口,柔身的蝦膠夾在其中,
 配上豉油及混合花生醬及甜醬的混醬,別有一番風味!
釀蝦膠炸兩腸
 晚餐:
鮮蝦荷葉飯 $30
份量都幾多!

共有3隻鮮蝦,加入不少蝦米、雞肉粒及豬肉粒等!
 不算好油,食了一半便覺得越食越鹹!
鮮蝦荷葉飯
桂花糖燉鮮奶 $16
外賣盒比我預期大,燉鮮奶顯得好少!

加入桂花糖,入口溫暖清甜!
 還有混合桂花,增添口感!
桂花糖燉鮮奶
2021-07-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
釀蝦膠炸兩腸
桂花糖燉鮮奶
2021-10-09 839 views
超級火滾🔥🔥🔥簡直發左癲🤢8號風球叫樓下功夫點心外賣🥡。食食下有炸烏蠅🪰。立即想嘔 要扣喉🤮🤮🤮9秒9衝落去同佢講樓面態度仲要勁差話換返盒野俾我就算同一時間俾我見到D碟都係曱甴🪳Shit🤬🤬🤬真係唔好再幫襯

超級火滾🔥🔥🔥簡直發左癲🤢
8號風球叫樓下功夫點心外賣🥡。
食食下有炸烏蠅🪰。
立即想嘔 要扣喉🤮🤮🤮
真係唔好再幫襯

2021-10-09
TakeAway
2021-01-11 1314 views
對這家店感覺不錯,一向覺得定位不錯,而且有茶喝,快餐模式但保留廣東人飲茶的神髓。這家店的出口品我也比較喜歡。唯一不喜歡的是此點只收現金,非常不便。現在這年代,這麼多分店的招牌怎麼還像小店那樣只收現金呢,平均收費都$100,連支付寶、openrice pay都沒有,所以有時候想來光顧都打消了念頭。推薦:炸兩(香脆)有麻醬甜醬,夠誠意;年糕(椰香味濃);1月10日16:00左右來光顧,發生一件很負面的事想吐槽一下。我們坐在餐樓偏後面位置,用餐了一半,突然聽到有食客和店員大叫,聽到「好大隻呀!」 還以為是普通昆蟲,然後看到一隻近一呎長的大老鼠跑過,從廚房出口附近跑到廳面後,我我朋友嚇到立即站起來,因怕大鼠跑過來所以立刻提高警覺!其他食客都被嚇到傻了,老鼠體積很大,後來跑回廚房位置。我們當時還沒吃完但都立刻出門口結賬了,門口收银阿姨好像也被嚇壞了。埋单还是用Cash,找續回来一堆硬幣(建議啟動電子支付)。照片就不發出来影响读者食欲了,始終也是本人喜歡捧場的食店。由於此店較新,只開了幾個月,短期真的不敢再來光顧,希望再過兩個月來捧場到時會衛生會有改善吧!

推薦:炸兩(香脆)有麻醬甜醬,夠誠意;年糕(椰香味濃);

2021-01-10
$100 (Tea)
2020-11-07 718 views
小朋友在附近學校面試完後,search附近找到這家,兩個大人兩個小童210文食個大飽!不能說食物有多麼出色印象深刻,但也件件正常決沒有中伏的,分量十足,小朋友吃得非常開心!
2020-08-30 696 views
這里已經是我去天后一定會去的地方。周末早茶已經很多客人,但可惜周末早茶沒有八折實在有點貴。點了鮮龍蝦湯小籠包,瑤柱魚肚雙丸粥和蔥花蝦米炸兩腸。小籠包味道還可以,但沒什麽龍蝦湯味,感覺和一般小籠包差不多。瑤柱魚肚雙丸粥個人認為味道比較淡,感覺一般。炸兩腸粉量蠻多,皮有點厚,吃得多有點滯。埋單連茶錢83元,以不是酒樓只是一家點心店實在有點貴。周一至周五打八折才比較合理。而且味道好像跟之前的水準有明顯下降。

點了鮮龍蝦湯小籠包,瑤柱魚肚雙丸粥和蔥花蝦米炸兩腸。

瑤柱魚肚雙丸粥個人認為味道比較淡,感覺一般。

炸兩腸粉量蠻多,皮有點厚,吃得多有點滯。

2020-08-30
$83 (Breakfast)
2020-08-13 180 views
今天過來吃下午茶,這里本身价格已經不貴,下午茶更有八折,實在非常划算,而且人不多,地方干淨,安靜地吃下午茶實在是一个好地方。點了濃湯花枝餅米綫和泰式海苔卷。濃湯花枝餅米綫稍為失色,湯底味道不夠濃,但整体尚算可以。泰式海苔卷還不錯,點上泰式醤味道惹味。這兩款點心屬最价點心,埋單也才52元,實在性價比很高。

點了濃湯花枝餅米綫和泰式海苔卷。

濃湯花枝餅米綫稍為失色,湯底味道不夠濃,但整体尚算可以。

泰式海苔卷還不錯,點上泰式醤味道惹味。

這兩款點心屬最价點心,埋單也才52元,實在性價比很高。
2020-08-13
$52 (Tea)
2020-08-04 179 views
今天又来这里饮早茶,因为这里的点心做的太出色,卖相又漂亮,而且早茶和下午茶更有八折。性价比实在非常高。今天点了瑶柱鱼肚灌湯餃和荷香虎虾糙米饭。灌湯餃实在非常好吃,内里虾肉混合猪肉配料非常多,鱼肚也很多,这个价钱实在很划算。荷香虎虾糙米饭绝对惊艳。卖相实在很养眼,虎虾非常多,蒜蓉味非常重,配上糙米饭实在绝配。这里不须要加一,茶位费只须4元。2个贵价点心八折后只须50元。而且地方于淨舒服,绝对诚意推荐。

2020-08-04
$50 (Breakfast)
2020-08-03 177 views
终于恢復堂食,第一时间去功夫点心饮早茶。由于疫情关係人非常少。这家店的点心是我的最爱,而且早茶有8折又免加一。茶位费也只收4元,早茶实在非常化算。点了北菇滑鸡饭,瑶柱鱼肚灌汤饺和银丝海鲜扎时菜煲。北菇或鸡饭的鸡肉实在非常嫩滑,而且份量非常多,加上四季豆和冬菇实在很好吃。瑶柱鱼肚灌汤饺更加是一绝。配料非常多之余,鱼肚份量也不少。再加上整个饺子内裏都是猪肉和虾肉,光份量已经值回票价。反而银丝海鲜杂时菜煲感觉一般。粉丝有点硬,所谓海鲜也只有两隻虾,但这点心是最贵性价比反而一般。但整体非常满意值得再来。8折后76元还算可以。

但整体非常满意值得再来。8折后76元还算可以。
2020-08-03
$76 (Breakfast)
  • 北菇滑鸡饭
  • 瑶柱鱼肚灌汤饺
2020-07-28 114 views
在如心铜锣湾海景酒店对面居然开了一家新的功夫点心店铺。这家店应该开了不久,之前是一家开了多年的茶餐厅。这家店香港有很多分店,招牌明亮醒目,装修非常干淨明亮。这里早茶八折,点了虾饺,酥皮菠萝包和煎糯米鸡。虾饺可以按粒数点,非常有弹性。虾肉非常大,唯虾饺皮较厚影响口感。但整体不错。酥皮菠蘿包实在惊喜,酥皮非常脆,热烫的面包加上里面香口的叉烧肉实在超级好吃。最后煎糯米鸡非常特别,几乎香港很少看到这款点心。口感很像湖北的三鲜豆皮。糯米煎的比蒸的更好吃。没想到这家店那么好吃。诚意推荐!

没想到这家店那么好吃。诚意推荐!
2020-07-28
$54 (Breakfast)
  • 煎糯米鸡
  • 酥皮菠蘿包
2020-07-12 519 views
放假去飲茶,呢間唔洗等位,得幾枱客。嗌左壺水仙就慢慢揀野食啦。蝦餃燒賣梗係唔少得,叫碟蒸飯加腸粉同菜苗餃,兩個人夠食啦。埋單$123。功夫蝦餃皇($9粒):大大粒,包住好多蝦肉,皮唔算厚,好食既。蟹籽香菇燒賣皇($9粒):又係大大粒,味道正常。瑤柱鮮蝦菜苗餃($24):個皮好煙韌,入面既菜幾香,蝦就唔係好覺眼,都好食既。北菇滑雞飯($26):細細盅,有三件雞肉(嫩滑既),大大塊,加一粒大冬菇(賣相唔吸引),味道正常啦。韮黃原飯鮮蝦腸($27):每條兩粒大蝦,腸粉都滑既。可能客唔多,侍應主動幫我地加左幾次茶,服務都幾好。

蟹籽香菇燒賣皇($9粒):又係大大粒,味道正常。

韮黃原飯鮮蝦腸($27):每條兩粒大蝦,腸粉都滑既。
可能客唔多,侍應主動幫我地加左幾次茶,服務都幾好。
2020-07-04
$60 (Breakfast)