2024-03-28 97 views
做完嘢之後同啲朋友仔大家都想食啲有鑊氣小炒, 尤其是炒蜆因為唔係好多酒樓有所以我哋都特登點呢個餸, 樣樣都好好食炒蜆係我最愛第二就係菠蘿咕嚕🍍、甜甜酸酸大人細路都鍾意😎
2024-01-27 535 views
大排檔必食的椒鹽九肚魚、鼓椒炒蜆,都好好味,金銀蛋波菜很大一碟,另有叫乾燒伊麵,份量就感覺細左少少,但總括來說,體驗一下大排檔風味不錯。我們2大2細去食,收費$369
我們2大2細去食,收費$369
2024-01-27
  • 椒鹽九肚魚
2023-10-13 882 views
話說呢排政府成日叫人出去夜繽紛,加上呢排工作壓力大,於是收工就同同事們去左鵝頸橋附近既駒記大排檔。由於無訂位去,所以去到時都係要等一陣,但都唔算太耐。入面環境夠曬大排檔風味、氣氛岩曬,於是即刻叫左2枝藍妹啤酒,睇睇餐牌,款式好多,對於我地呢D有選擇困難既人都係一個痛點。於是睇睇隔離D人食乜,見都好多人叫乳鴿、炒蜆,於是我地都唔執輸,如果都無令人失望,性價比都高。所以決定一陣隊啤、一邊食野,開開心心又一晚。呢個地方值得推介下,下次會繼續幫襯。
紅燒乳鴿
豉椒炒蜆
Other Info. : 建議下次都係訂左位好D
2023-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
紅燒乳鴿
豉椒炒蜆
 駒記海鮮大排檔  - 大牌檔 -  灣仔寶靈頓道16號地下B號舖🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 6/10|✏️味道: 6/10|✏️選擇性: 6/10|✏️返尋味: 6/10|✏️Time: Dinner Time|✏️Through: walk-in|✏️Price: Around $100/person|✏️Pay Attention: |✏️Recommend:  🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街泊《 我覺得 》: 👴📢作為一位專業的食評家,我一直追求各種不同的食物體驗,這次我來到了灣仔的駒記海鮮大排檔。這家大排檔提供了地道的香港大牌檔風味,但仍有一些方面有待改進。 駒記的炒面絕對是一道亮點,味道濃郁,充滿了經典的大排檔風味。然而,其他一些菜品的味道表現一般,有時稍顯平淡。口感上,炒面的麵條為彈牙,但有些菜品的食材在烹調過程中可能稍微過熟。 駒記在食材的新鮮度上表現得相當不錯,尤其是他們的海鮮。你可以在這裡品嚐到各種新鮮的海鮮,這是大牌檔餐廳的一個優勢。 駒記主要注重傳統的大牌檔風味,這在某種程度上是一個優點,因為它讓客人體驗到正宗的香港風味。然而

🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍

|✏️Pay Attention:

|✏️Recommend:

🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街泊

《 我覺得 》: 👴📢

駒記主要注重傳統的大牌檔風味,這在某種程度上是一個優點,因為它讓客人體驗到正宗的香港風味。然而,這裡的菜單可能需要更多的創新元素,以吸引更廣泛的食客。

駒記在味道平衡方面做得不錯,大多數菜品的調味恰到好處。然而,一些菜品可能需要更好的食材調和,以確保每一口都充滿風味。

大排檔通常不以視覺效果為主要賣點,但駒記的菜品在外觀上仍有改進的空間。更精心的裝飾和菜品的美學價值可能會提高整體用餐體驗。

駒記的服務員友善且樂於助人,用餐環境充滿了大排檔的經典氛圍。這使得整個用餐過程更加愉悅。

駒記的價格相對合理,考慮到食材的質量和大排檔的風味,它是物有所值的。這裡的價格比一些高端餐廳更親民。

駒記成功展現了香港大排檔的地域性和文化特色,這對遊客和本地居民來說都是一個吸引點。

駒記的菜單中缺乏較多的健康選擇,但它提供了各種風味豐富的選擇,適合想要品味正宗香港風味的人們。

總之,駒記海鮮大排檔是一個可以體驗香港大排檔風味的好地方,尤其是炒面的味道絕對值得一試。儘管有些方面有待改進,但這家大排檔提供了一個充滿風味和文化特色的用餐體驗,絕對值得造訪。
2023-09-07 700 views
原來喺鵝頸街市附近,有間駒記海鮮大排檔😲,見都幾多人放工嚟食,又有唔少嘅遊客,就一於去試吓啦。餐廳喺街市附近,佢哋用料都幾新鮮,平價至貴價嘅海鮮都可以食。我哋叫咗一碟炒飯、兩個煲、兩個小菜😋。菜粒蛋白炒飯有鑊氣嘅炒飯,要喺呢啲大排檔先至食得到。雖然只係簡簡單單嘅菜粒蛋白,但係一啲都唔馬虎,有足落去炒👍🏻秘製沙拉骨食落去酸味味,令人食指大動,而且啖啖肉,餸飯就最啱🤭涼瓜斑腩煲腩片絕對唔係淨係得一兩塊,啲斑腩仲多個涼瓜😂。腩片先放落油炸,再放喺煲入邊,好惹味!啫啫雞煲雞煲用料都好足,有少少骨,餸飯最啱。如果冬天食,夠晒暖胃😌芥蘭炒牛肉芥蘭用大火去炒,食落去夠爽脆,唔會太老👍🏻。牛肉就有少少鹹,但係餸飯就差唔多。

菜粒蛋白炒飯

秘製沙拉骨
食落去酸味味,令人食指大動,而且啖啖肉,餸飯就最啱🤭

涼瓜斑腩煲

啫啫雞煲
雞煲用料都好足,有少少骨,餸飯最啱。如果冬天食,夠晒暖胃😌

芥蘭炒牛肉
2023-09-05 407 views
駒記海鮮大排檔地址: 灣仔寶靈頓道16號地下B號舖=====================大排檔是指以前在街市/街舖,好興擺到成條街都是台登,好不熱鬧。而家這情況已不存在,要食返個大排檔風味,這間是眾多中老一致認為好掂。門口生猛游水海鮮,都幾多人來吃的。我同老友order 了$78 金銀蛋時菜,金銀蛋有齊皮蛋鹹蛋同雞蛋,因家中唔會整,所以出街食。風沙雞$128,個皮絕對是重點,炸到香脆同埋附上大量炸蒜,雞肉鹹香惹味。$198 滷水拼盤體現出打涼風味,有鵝腸,腎,紅腸,豬腩肉,大魷魚,豬大腸,叫一碟食到不同食材,好抵食,大大碟同老友叫枝啤酒正價小菜做緊85折,學政府促進晚市消費,今餐人均只係$200
地址: 灣仔寶靈頓道16號地下B號舖

=====================

門口生猛游水海鮮,都幾多人來吃的。

2023-09-04 185 views
呢間大排檔喺灣仔街市嗰頭,一連幾個舖位,空間感十足,出面有生猛海鮮魚缸,保證出品夠新鮮!今次被安排坐旁邊嘅舖位,入面全部都係圓枱,而且同廚房冇咁近,坐得會相對舒服,唔會熱辣辣,食完飯都唔會成身油煙!餐廳上菜速度都好快,菜式選擇都有好多,潮州滷水、海鮮到港式小炒都有齊,朋友嚟叫餸食飯啱晒!------------------------------🦑◖椒鹽豆腐拼鮮魷◗ $128幾鍾意呢個組合,可以一次過食晒兩味椒鹽菜~椒鹽豆腐外脆內軟,配上脆皮椒鹽鮮魷,食落特別惹味!🦐◖白灼海蝦◗ $108有七大隻海蝦,啲蝦殼都好夠硬淨好新鮮,肉質緊實好鮮甜!🐟◖薑蔥魚腩煲◗ $78魚腩大大塊,食落好軟滑,味道都唔錯,但小心會有啲魚骨,同略嫌佢個芡汁重手咗少少~🐓◖脆皮風沙雞(半隻)◗ $118呢個風沙雞有驚喜,半隻份量都唔少,雞皮上枱嘅時候都keep住香脆,係屬於薄脆嗰種,肉質好嫩滑有肉汁,雞味濃郁!🥬◖蒜蓉炒芥蘭◗ $68芥蘭唔會太淋炒得啱啱好,好爽脆,加上蒜蓉,炒得有鑊氣,特別香!🌟Encore指數:8.6/10------------------------------駒記海鮮大排檔
🦑◖椒鹽豆腐拼鮮魷◗ $128

🦐◖白灼海蝦◗ $108
有七大隻海蝦,啲蝦殼都好夠硬淨好新鮮,肉質緊實好鮮甜!

🐟◖薑蔥魚腩煲◗ $78

🐓◖脆皮風沙雞(半隻)◗ $118

🥬◖蒜蓉炒芥蘭◗ $68

🌟Encore指數:8.6/10
📍灣仔寶靈頓道16號地下B號舖
📞28388998

#hkig #hkiger #hkeat #hkfood #hkfoodie #foodiehk #foodie #foodporn #foodstagram #foodislife #foodlover #大排檔 #灣仔美食 #香港美食 #美食 #小炒 #港式料理 #港式美食 #海鮮 #鑊氣 🍢人情味砂鍋粥串燒】
2023-09-01 128 views
啫啫通菜煲 $78熱辣辣上枱,已經聞到好香覺得好惹味配料有蒜頭辣椒肉碎,蝦干都幾大隻炒得好香唔會覺得好油,好好味豉椒炒蟶子 $118蟶子勁新鮮,份量十足,味道不錯,不過唔記得咗叫佢加辣,如果加辣味道應該更好黄金蝦 $168蝦隻炸到脆卜卜,新鮮爽口得嚟又大大粒,配埋鹹蛋黄蓉抄到到起曬沙,鹹香味十足椒鹽九肚魚 $118上枱嗰時熱辣辣,大小比起嚐囍大啲,咬落去係非常香脆,不過炸皮係完全唔厚,,食落去完全冇油膉味,而且唔會骨肉分離,可見佢個炸功係一流,食落去椒鹽味適中,唔會太鹹,帶有少少辣味,整體係外脆內軟、香脆可口
啫啫通菜煲 $78

熱辣辣上枱,已經聞到好香覺得好惹味
配料有蒜頭辣椒肉碎,蝦干都幾大隻
炒得好香唔會覺得好油,好好味

豉椒炒蟶子 $118

黄金蝦 $168

椒鹽九肚魚 $118

2023-08-31 94 views
鼓油王海生蝦好夠鑊氣,外層濃濃既醬油香,調味適中,唔會過鹹裡面蝦肉新鮮結實 ,蝦好鮮甜椒鹽茄子鮮魷椒鹽味好香濃,外面包裹既蒜粒金黃香脆茄子多汁美味,鮮魷結實嫩滑,鮮味十足好香口,送啤酒一流乳鴿皇乳鴿算大隻,份量夠,色澤靚既醬茶色皮薄,肉嫩多汁,點喼汁令乳鴿味道更提升,唔錯!蔬菜款式好多,我哋揀咗蒜茸炒菠菜蒜茸味香,菠菜新鮮清甜,好味!整體來講,小菜都出得快,鑊氣夠,啲食材都新鮮,適合三五知己聚腳好地方
鼓油王海生蝦
好夠鑊氣,外層濃濃既醬油香,調味適中,唔會過鹹
裡面蝦肉新鮮結實 ,蝦好鮮甜

椒鹽茄子鮮魷
椒鹽味好香濃,
外面包裹既蒜粒金黃香脆
茄子多汁美味,
鮮魷結實嫩滑,鮮味十足
好香口,送啤酒一流

乳鴿皇
乳鴿算大隻,份量夠,色澤靚既醬茶色
皮薄,肉嫩多汁,
點喼汁令乳鴿味道更提升,唔錯!

蔬菜款式好多,我哋揀咗蒜茸炒菠菜
蒜茸味香,菠菜新鮮清甜,好味!

坐在銅鑼灣看著灣仔深夜大排檔🥕椒鹽鮮魷$148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即炸,魷魚非常新鮮又大塊,而且又爽口彈牙。用左新鮮既油去炸,所以炸到出黎好靚仔,加上炸到好酥脆,真係冇得頂👍點上醬汁黎食又更增添風味!🥕豉椒炒蟶子$118⭐️⭐️⭐️⭐️☆全部都好新鮮,蟶子非常大隻又juice,不會太重口味而且冇沙,食得好過癮!🥕滷水豬頸肉$108 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️份量大又足底下有芽菜墊底,滷得非常入味但又不會太鹹,肥瘦適中有微微咬口,慢慢食下同朋友吹下水都不錯!🥕秘製沙拉骨$88⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一上枱就滿滿一碟,爆多醬好正,完全送飯一流,而且係用左豬肉最靚既位,所以食落不會靱同靴口!🥕汽水忌廉&可樂======詳情======駒記海鮮大排檔灣仔寶靈頓道16號地下B號舖👣銅鑼灣站B出口步行約5分鐘================
坐在銅鑼灣看著灣仔深夜大排檔

椒鹽鮮魷
豉椒炒蟶子
滷水豬頸肉
2023-08-28 108 views
這間位於銅鑼灣的駒記海鮮大排檔,主打多款新鮮海鮮,全部即叫即煮,另有多款小菜,價錢合理。去大排檔食飯,一定要叫支啤酒,送菜一流。啫啫生菜煲以鐵煲上枱,肉碎及香料味道爆炒一起,生菜爽脆,十分惹味。椒鹽豆腐拼鮮魷豆腐炸至金黃香脆,豆腐幼滑,鮮魷新鮮彈牙,椒鹽略炒至乾身,十分香口又惹味。黑椒手渣骨豬仔骨份量十足,黑椒汁帶微辣香,豬仔肉略有咬口,又不會太乾身。上湯海蝦伊麵伊麵爽口,海蝦有六隻,十分新鮮爽彈。

去大排檔食飯,一定要叫支啤酒,送菜一流。

啫啫生菜煲
以鐵煲上枱,肉碎及香料味道爆炒一起,生菜爽脆,十分惹味。

椒鹽豆腐拼鮮魷

黑椒手渣骨

上湯海蝦伊麵
伊麵爽口,海蝦有六隻,十分新鮮爽彈。

駒記海鮮大排檔 (灣仔)灣仔寶靈頓道16號地下B號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:炸大腸 $118,香煎蠔餅 $88,Blue Girl $35駒記位於銅鑼灣站左近,由A出口前往只需5分鐘,交通非常方便!😄😄😄眾大排檔在這條街上是以連鎖集團型式營業,不同名字的食店一同運作,所以唔驚冇位座,今次我就被引領到隔離嗰間祥正飯店就座啦,最後番去駒記埋單便可!👏🏻👏🏻👏🏻飯店牆上貼滿精美菜式的相片,令人目不暇給,唔駛睇Menu都得!👍👍👍炸大腸:肥大肉厚的炸大腸,炸得非同凡響,外皮炸成美味的橙紅色,咬落脆卜卜,下層有大腸獨有的脂肪,散發著誘人香味,但卻完全不覺油膩,味道一流!❤️❤️❤️香煎蠔餅:蠔餅很巨型,餅底特厚,簡直像食PIZZA,蠔仔特多,蛋餅煎至微焦但卻不會過熟,蠔餅雖是煎的但也一樣完全不覺油膩,既好味又飽肚!😋😋😋大支裝Blue Girl:炎炎夏日,工作一天後已筋皮力盡,但一杯冰凍Blue Girl落肚便當堂注入了生命力,食啖大腸蠔餅後再飲大啖啤酒,爽!😍😍😍
駒記海鮮大排檔 (灣仔)

灣仔寶靈頓道16號地下B號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

2023-08-23 77 views
蝦乾浸時蔬上湯❤蝦乾+小量豬肉碎煲既上湯再浸娃娃菜,夠哂鮮甜,娃娃菜亦好爽甜煮到岩岩好~ 食咁多濃咪既菜色可以叫返個菜平衡返😁韭菜豬紅❤潮州打冷必點既小食,舊舊軟腍豬紅都入哂濃濃醬汁既味道,一D腥味都冇,食起黎夠哂爽口,搭配新鮮可口既韭菜,味道同口感都好滿足🥰豉椒炒蟶子❤夠哂鑊氣既大排擋菜式,豆豉既香味加上燈籠椒同洋蔥既甜味,配搭蟶子都非常惹味。蟶子既鮮甜味,口感夠爽口,味道濃郁,又唔會炒到老晒鞋口😉沙薑雞❤肉嫩不嚡,肥瘦岩岩好,隻雞本身連埋沙薑一齊蒸熟,所以成碟都有滿滿既雞汁,再另上一小碟沙薑醬汁,令雞肉更添美味香口。😍豉汁蒸黃立倉❤傳統港式蒸魚必點之一,蒸魚既時間掌握得好好,所以魚肉夠哂嫩滑鮮甜味美,加上豆豉汁,更添豆香,D汁用黎送飯,絕對一流。🤤

今日收工後同屋企人食晚飯😋駒記海鮮大排檔以其潮州滷水料理而聞名,還有多款鑊氣小炒菜式,品質量高,口味豐富😍====—====—====—====—· 潮州滷水 ·🖤韭菜豬紅($78)韭菜豬紅是潮州打冷必點菜式之一,韭菜豬紅放在濃郁的滷水汁內,非常吸引🤩豬紅肉質鮮嫩,搭配新鮮的韭菜,翠綠可口,味道鮮美👍🏻⋄ 🐷潮州滷水大拼盤($168)潮州滷水為特色之一餐廳。拼盤上擺滿了各種滷水食材,豐富多樣,有滷鵝腸、滷豬頸肉、滷豬腩肉、滷豬耳、滷豬大腸、滷墨魚🦑、滷雞腎、滷紅腸等,每一道食材都經過精心的滷製,口感鮮嫩,滷汁入味,令人回味無窮🤤—· 鑊氣小炒 ·🐸薑蔥枝竹田雞煲($108)田雞搭配上薑蔥和枝竹,以砂鍋炒成香味撲鼻🤤田雞肥美大隻,肉質鮮嫩多汁,搭配上薑蔥的香氣和枝竹的口感,帶來了豐富的層次感,非常美味😜—· 海鮮粥 ·🦐大蝦粥($128/窩)大蝦粥是另一道招牌菜,大蝦粥滿滿都是新鮮的大蝦,肉質肥美,爽口彈牙😍粥底濃郁鮮美,大蝦的鮮甜與粥的香濃完美結合,非常滿足😋====—====—====—====—.📌店名:駒記海鮮大排檔‘📍地址:灣仔寶靈頓道16號地下B號舖

====—====—====—====—
· 潮州滷水 ·
🖤韭菜豬紅($78)

🐷潮州滷水大拼盤($168)

· 鑊氣小炒 ·
🐸薑蔥枝竹田雞煲($108)

· 海鮮粥 ·
🦐大蝦粥($128/窩)

====—====—====—====—

• 大蝦粥
  • 滷水大拼盤
  • 韭菜豬紅
2023-07-31 185 views
尋日放工之後諗住是旦搵間大排檔,成班麻甩佬食咩都無所謂啦,淨係想飲下酒吹下水,估唔到又幾好食,我係咁話好味然後個𡃁仔嫌我煩叫我上嚟寫食評講飽佢,咪即管試下囉. 我地咩都叫下, 條蒸魚又幾新鮮肉都滑. 個瀨尿蝦就夠香口同脆.滷水又夠入味, 個炒菜油咗啲但都好食.仲有個咩象拔蚌刺身唔係我嗌既不過都幾鮮甜,送啤酒一流