2022-12-02 383 views
好耐冇食過中式茶樓🤤好懷念~所以前牌就去咗朋友推介嘅孔夫子食大閘蟹盛宴!😍 店員大部份年紀比較大,都好有禮貌❤️整體評分:7.6/10味道:7.7/10服務:7.3/10環境:7/10人均消費:$400-500地址:孔夫子 (旭逸酒店.銅鑼灣) (灣仔)灣仔摩理臣山道39號旭逸酒店.銅鑼灣1樓我哋揀咗$488/位嘅大閘蟹套餐,包括:龍皇吐霧清酒香鮮鮑魚:佢成個造型真系好適合打卡!😍好夢幻~而且酒釀得好入味, 鮑魚又夠彈牙,好好味好開胃孔門叄彩碟:入邊有黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉 同埋艷影蝦球😍我個人好欣賞呢個前菜!黑毛豬叉燒肥瘦均勻,完全唔會硬好好味! 而水晶肴肉食落去脆脆地幾特別而且好香~而個人最愛嘅系佢哋嘅蝦球,只蝦勁大只!味道酸甜,蝦肉彈牙夠新鮮蟹粉蟹肉乾絲豆腐羹:入面有好多蟹肉,好暖胃~清蒸大閘蟹公:唔算話太大只但系勝在夠鮮甜,蟹身肉夠多蟹粉蟹肉扒菜苗 :啲蟹肉完全唔孤寒用咗勁多!配上菠菜苗啖啖蟹香😍蟹粉小籠包 :呢個就中規中矩🥺一上嚟啲汁已經流曬,但個餡都唔錯嘅日式海鮮炒飯:份量十足,都好味~甜品:姜茶湯圓

整體評分:7.6/10
味道:7.7/10
服務:7.3/10
環境:7/10
人均消費:$400-500
地址:孔夫子 (旭逸酒店.銅鑼灣) (灣仔)
灣仔摩理臣山道39號旭逸酒店.銅鑼灣1樓

我哋揀咗$488/位嘅大閘蟹套餐,包括:

蟹粉蟹肉乾絲豆腐羹:入面有好多蟹肉,好暖胃~

清蒸大閘蟹公:唔算話太大只但系勝在夠鮮甜,蟹身肉夠多

日式海鮮炒飯:份量十足,都好味~

甜品
姜茶湯圓
2022-11-24 312 views
今日約咗家姐嚟到呢間孔夫子食期間限定大閘蟹宴😄呢度環境好舒服,坐係度慢慢嘆食大閘蟹感覺好舒服☺️⁡🦀️龍皇吐霧酒香鮮鮑魚原來龍皇吐霧好特別,慢慢欣賞點樣吐霧嘅鮑魚😄凍食鮑魚咬落鮮甜爽口好好味呀!😋⁡🦀️孔門三彩碟|黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球叉燒皮脆脆地,咬落口好多汁,唔會好乾軟淋淋特別好味😄陳醋水晶肴肉,入口即溶好入味😋 蝦球表面脆炸,食落口好好食😋⁡🦀️蟹粉蟹肉千絲豆腐羮蟹肉好足料,蟹粉味十足,千絲豆腐羮愈飲愈想要多碗😋⁡🦀️清蒸大閘蟹公主角大閘蟹出場,大大隻,蟹膏岩岩好,食落口好鮮好甜,真係食得好滋味😋⁡🦀️蟹粉蟹肉扒菜苗蟹粉蟹肉好足料,加埋菜苗一齊食,好入味好健康😋⁡🦀️蟹粉小籠包熱辣辣小籠包襯熱食,食落口蟹粉好足料,唔需要沾醋已經好入味😋⁡🦀️日式海鮮炒飯不得不贊炒飯炒得好好👍🏻粒粒分明,唔會炒到一嚿嚿,食落好爽口,好好食嘅海鮮炒飯😋⁡🦀️薑茶湯圓第一啖飲落口薑茶味好濃,愈入愈好味,湯圓好香芝麻味😋

🦀️龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

🦀️孔門三彩碟|黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球

🦀️蟹粉蟹肉千絲豆腐羮
蟹肉好足料,蟹粉味十足,千絲豆腐羮愈飲愈想要多碗😋

🦀️清蒸大閘蟹公

🦀️蟹粉蟹肉扒菜苗
蟹粉蟹肉好足料,加埋菜苗一齊食,好入味好健康😋

🦀️蟹粉小籠包

🦀️日式海鮮炒飯

🦀️薑茶湯圓
第一啖飲落口薑茶味好濃,愈入愈好味,湯圓好香芝麻味😋
2022-11-21 212 views
大閘蟹當造時期梗係要繼續食啦🦀今次同朋友去咗酒店食,依家做緊個大閘蟹宴餐$488/位,食完覺得CP值好高,而且服務都好好😍食完會再想番轉頭👍🏻🦀大閘蟹盛宴🔸龍皇吐霧酒香鮮鮑魚:真係做出好似吐霧,好吸晴👀鮑魚有淡淡的酒香味,肉質爽口,作為頭盤真係好開胃。🔸孔門叄彩蝶(黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球)黑毛豬叉燒:蜜味中帶點焦香,肥瘦均勻,好厚身但入口係好鬆軟👍🏻陳醋水晶肴肉:香味濃郁,好清香既陳醋味,賣相猶如水晶,肉質細嫩。艷影蝦球:外皮炸得好香脆,蝦肉大隻而且非常彈牙,醬汁酸酸甜甜好鬼正😋🔸蟹粉蟹肉千絲豆腐羹:就咁睇材料好足料,味道偏清淡更食得出蟹肉嘅鮮味!🔸清蒸大閘蟹(1隻/5兩重)黃澄澄的蟹膏食落黏嘴巴👄濃郁香醇,連蟹肉都好鮮甜👍🏻🔸蟹粉蟹肉扒菜苗:蟹肉鋪滿菜苗上,蟹肉份量非常多✨令平凡嘅菠菜味道變得有種鮮味!🔸蟹粉小籠包:即蒸關係時間等耐少少,皮薄餡料足料,湯汁味濃而不失鮮香😋🔸日式海鮮炒飯:材料豐富,食得出好有鑊氣,飯粒夠乾身!🔸薑茶湯圓:食埋薑茶湯圓就驅寒暖胃👍🏻成個套餐好滿意❣️

🦀大閘蟹盛宴

🔸孔門叄彩蝶(黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉、艷影蝦球)

🔸日式海鮮炒飯:材料豐富,食得出好有鑊氣,飯粒夠乾身!

🔸薑茶湯圓:食埋薑茶湯圓就驅寒暖胃👍🏻成個套餐好滿意❣️
2022-11-21 174 views
食大閘蟹嘅季節又到了,咁就緊係要食下大閘蟹啦,我就去咗位於銅鑼灣主打新派孔府菜嘅中餐廳”孔夫子”,依家餐廳仲推出大閘蟹盛宴套餐 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️一共有8️⃣度餸,緊係要試試💕龍皇吐霧酒香鮮鮑魚乾冰吞雲吐霧,效果好好,加上鮑魚香甜,彈牙,而且好入味,口感豐富,打卡一流🙆🏻‍♀️💕孔門叁彩碟,黑毛豬叉燒,陳醋水晶肴肉艷影蝦球黑毛叉燒厚身軟腍,水晶肴肉好開胃,艷影蝦球超級大隻,外皮香脆,爽口彈牙,非常推介❤️💕清蒸大閘蟹公足5️⃣兩嘅大閘蟹公,好大隻,充滿金黃色蟹膏,好惹味😍😍💕蟹粉蟹肉扒菜苗💕蟹粉蟹肉千絲豆腐羹入面有蟹粉蟹肉,口感滑溜💕蟹粉小籠包🥟好大粒,湯汁唔算多但一啖咬落去,口感一流💕日式海鮮炒飯好多海鮮,飯粒爽身,份量好多💕薑茶湯圓最後配埋薑茶,夠暖胃❣️試後感:服務好好,環境企理夠大,食物高質,推介推介

💕龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

💕孔門叁彩碟,黑毛豬叉燒,陳醋水晶肴肉艷影蝦球

💕清蒸大閘蟹公
足5️⃣兩嘅大閘蟹公,好大隻,充滿金黃色蟹膏,好惹味😍😍

💕蟹粉蟹肉扒菜苗

💕蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
入面有蟹粉蟹肉,口感滑溜

💕蟹粉小籠包🥟
好大粒,湯汁唔算多但一啖咬落去,口感一流

💕日式海鮮炒飯
好多海鮮,飯粒爽身,份量好多

💕薑茶湯圓
最後配埋薑茶,夠暖胃

❣️試後感:
服務好好,環境企理夠大,食物高質,推介推介
2022-11-12 220 views
又來到一年一度食大閘蟹嘅季節,位於銅鑼灣旭逸酒店一樓嘅中餐廳「孔夫子」依家有個大閘蟹套餐,$488/位,以大閘蟹為主題提供多款中式美食,其中仲包括嗰啲招牌菜式,非常豐盛😋而且服務水平極高,真係令人感到賓至如歸啊!龍皇吐霧酒香鮮鮑魚果然好大霧,噴曬煙咁上菜,仲會拉出一個大氣泡,效果好特別!鮑魚好入味,帶有啲清酒嘅甜香,口感爽彈~底下仲有啲杏鮑菇墊底,索晒啲湯汁好好食。孔門参彩碟| 黑毛豬叉燒 • 陳醋水晶肴肉•艷影蝦球三款都係孔夫子嘅招牌菜❤️厚切黑毛叉燒口感軟腍,水晶肴肉上面嗰層陳醋啫喱酸酸地好開胃,同外面食到嘅好唔同呀!艷影蝦球隻蝦球好大隻,外皮脆,咬落爽口又彈牙!蟹粉蟹肉千絲豆腐羹豆腐口感滑溜,入面仲有好多蟹粉同埋蟹肉。清蒸大閘蟹公食大閘蟹就梗係要食蟹公啦!呢度嘅都幾大隻,而且有好多啫喱漿糊狀嘅白色膏,一拆開就爆出黎,真係超正,仲有提供各種工具協助拆蟹🦀蟹粉蟹肉扒菜苗蟹粉蟹肉下面係菠菜苗,撈埋一齊食最正!蟹粉小籠包大大隻,皮好薄,咬落爆曬湯汁~日式海鮮炒飯已經食到好飽,最後仲有個海鮮炒飯,炒得夠乾身而且好多海鮮,份量仲有好多添啊!薑茶湯圓食大閘蟹又點少得薑茶,飯後甜品來一川薑汁黑芝麻

龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

孔門参彩碟| 黑毛豬叉燒 • 陳醋水晶肴肉•艷影蝦球

蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
豆腐口感滑溜,入面仲有好多蟹粉同埋蟹肉。

清蒸大閘蟹公

蟹粉蟹肉扒菜苗
蟹粉蟹肉下面係菠菜苗,撈埋一齊食最正!

蟹粉小籠包
大大隻,皮好薄,咬落爆曬湯汁~

日式海鮮炒飯

薑茶湯圓
食大閘蟹又點少得薑茶,飯後甜品來一川薑汁黑芝麻湯圓就啱啱好喇~

星期五當然要跟閨密好友食好西今晚就銅鑼灣孔夫子食大閘蟹🦀超正超滋味🤤吃完馬上想再回訪😚孔夫子「金秋蟹宴」🦀 $488/位 有齊前菜、主菜、飯、甜品😍總共8道菜CP值超高🤩而且每道菜都非常高質出色😋酒店級的服務也令我們賓至如歸👍🏻真的好喜歡好享受呢🥰🥢龍皇吐霧酒香鮮鮑魚極具視覺效果的一道菜冰鎮醉鮑魚鮮甜彈牙❤️陣陣酒香超好吃🤤🤤🤤🥢孔門叁彩碟 黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球一碟齊集餐廳3道招牌菜,味蕾大滿足😋自家製的黑毛豬叉燒口感非常軟嫩,勁入味🐽陳醋水晶肴肉入口即溶,微酸好開胃🐷艷影蝦球大大件啖啖肉,好正🦐🥢蟹粉蟹肉千絲豆腐羹蟹肉蟹粉份量多,絕不姑寒🤣豆腐羹好滑😋🥢清蒸大閘蟹公(1隻)5兩最期待的大閘蟹大大隻🦀蟹膏算多香濃鮮甜好滋味🤤🤤🤤🥢蟹粉蟹肉扒菜苗啖啖蟹粉蟹肉,菜苗鮮嫩清甜😋🥢蟹粉小籠包皮薄餡靚香濃多汁😋🥢日式海鮮炒飯意想不到地好吃,今年吃過最好味的炒飯🤤🥢薑茶湯圓薑味超重,驅寒養生🧡
星期五當然要跟閨密好友食好西

冰鎮醉鮑魚鮮甜彈牙❤️
陣陣酒香超好吃🤤🤤🤤

🥢孔門叁彩碟 黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球
一碟齊集餐廳3道招牌菜,味蕾大滿足😋
自家製的黑毛豬叉燒口感非常軟嫩,勁入味🐽
陳醋水晶肴肉入口即溶,微酸好開胃🐷
艷影蝦球大大件啖啖肉,好正🦐

🥢蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
蟹肉蟹粉份量多,絕不姑寒🤣
豆腐羹好滑😋

🥢清蒸大閘蟹公(1隻)5兩
最期待的大閘蟹大大隻🦀
蟹膏算多香濃鮮甜好滋味🤤🤤🤤

🥢蟹粉蟹肉扒菜苗
啖啖蟹粉蟹肉,菜苗鮮嫩清甜😋

🥢蟹粉小籠包
皮薄餡靚香濃多汁😋

🥢日式海鮮炒飯
意想不到地好吃,今年吃過最好味的炒飯🤤

🥢薑茶湯圓
薑味超重,驅寒養生🧡
2022-11-04
$488 (Dinner)
⭕突然好想食海鮮,話說今年未食過大閘蟹🦀於是同朋友諗住去試下,聽講孔夫子佢哋有個蟹宴,二話不說就去咗啦👍👍裝潢都唔錯,環境清幽,位於酒店上層🙏👍本身仲以為個menu食唔飽,點知最後食到我捧住個肚走👍如果你同我一樣都好鍾意食中菜,呢一間嘢一定要試✨🤣❤️佢每道菜都非常出色,$488/位🙃 有齊前菜、主菜、飯、甜品😍職員服務仲好好🥲🔻龍皇吐霧酒香鮮鮑魚上枱就已經吸睛,真係龍皇吐霧般有一個水晶球圍住,穿咗之後會煙霧瀰漫,好似啲溫泉湧咗出嚟咁🌊🫧冰震鮑魚,口感彈牙,用上陳醋醃制,酸酸味味好開胃👍🔻孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球💫用自家製作既黑毛豬叉燒,相對比較大舊 ,個人比較欣賞佢個炭燒味道,係比一般出面食嘅叉燒仲要更加出,叉燒偏瘦,但係食落口一啲都唔un🐖💫艷影蝦球,整得好高身,勁大舊蝦,完全做到外脆內軟,佢既炸粉一啲都厚,唔會話食到成口粉,用埋檸檬汁🍋做醬汁👍👍非常開胃💫陳醋水晶肴肉凍盤,陳醋部分係用啫喱呈現,放入口(妹)幾下,等佢溶咗連埋嚿肉一齊食一流✨🤗🔻蟹粉蟹肉千絲豆腐羹蟹肉🦀都幾多,有蘿蔔絲 豆腐,份量比想像中多,不過食多咗少少覺得有些少鹹,但整體都做得好好食🔻清蒸

🔻龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

🔻孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球

🔻蟹粉蟹肉千絲豆腐羹

🔻清蒸大閘蟹公(1隻)5兩
對於今年大閘蟹其實都有失收嘅情況,佢嘅size係算大嘅,上枱熱辣辣,蟹膏都算多,食落口鮮甜👍

🔻蟹粉蟹肉扒菜苗
面層全部都係蟹粉蟹肉(獻),入面佈滿菠菜苗,非常嫩口,不過啲獻要撈勻少少如果唔係食落口就會好鹹

🔻蟹粉小籠包
小籠包相對大件,勁多汁

🔻日式海鮮炒飯
碗飯一樣比想像中要多,我大約食咗三分二都食唔曬,太飽,炒飯做到粒粒分明,夠香口夠熱,但我覺得唔要燒汁會更加好食🤗👍

🔻薑茶湯圓
爆重薑味,食咗咁多寒涼嘅嘢,食返d温熱既野驅寒氣😀
2022-11-06 857 views
一年一度嘅大閘蟹季節緊係要湊下熱鬧食翻餐🥰,選擇咗屋企附近嘅<孔夫子>食 🦀大閘蟹盛宴🦀,套餐由前菜至甜品都有齊,機乎每一款菜式都係蟹料理🤩,食物用料十足,每位$488~☁️龍皇吐霧清酒香鮮鮑魚整個造型打卡一流📸,酒釀得好入味,鮑魚口感彈牙🍽孔門叁彩碟黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉 • 艷影蝦球黑毛豬叉燒肥瘦均勻,蜜糖香甜水晶肴肉係餐廳招牌菜式蝦球外層炸得香脆,蝦肉爽口彈牙,口感非常豐富,檸檬汁清新香甜🥣蟹粉蟹肉千絲豆腐羹蟹肉份量好多,師傅加左好多薑絲去幫助驅寒,飲完覺得好暖胃🥰🦀清蒸大閘蟹公(1隻)五両中型大閘蟹❤,新鮮即蒸上菜,蟹膏完整保留係蟹身肉,又多又黏口🤤🥬蟹粉蟹肉扒菜苗選用了菠菜苗,蟹肉芡汁掛上每一條菜苗上面,每一啖都充滿滋味~🥢蟹粉小籠包一籠兩隻好大粒,皮薄餡靚夾起要小心啲食得出入邊好多蟹黃,絕對足料🍚日式海鮮炒飯份量十足又炒得幾乾身,兩個人都食唔晒🥣薑茶湯圓最尾食翻個薑味強勁嘅甜品驅寒好完滿❤️📌侍應服務極佳,斟茶水有效率,換碟跟得好足💯

☁️龍皇吐霧清酒香鮮鮑魚
整個造型打卡一流📸,酒釀得好入味,鮑魚口感彈牙

🍽孔門叁彩碟
黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉 • 艷影蝦球
黑毛豬叉燒肥瘦均勻,蜜糖香甜
水晶肴肉係餐廳招牌菜式

🥣蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
蟹肉份量好多,師傅加左好多薑絲去幫助驅寒,飲完覺得好暖胃🥰

🦀清蒸大閘蟹公(1隻)

🥬蟹粉蟹肉扒菜苗

🥢蟹粉小籠包
一籠兩隻好大粒,皮薄餡靚夾起要小心啲
食得出入邊好多蟹黃,絕對足料

🍚日式海鮮炒飯
份量十足又炒得幾乾身,兩個人都食唔晒

🥣薑茶湯圓
最尾食翻個薑味強勁嘅甜品驅寒好完滿❤️

📌侍應服務極佳,斟茶水有效率,換碟跟得好足💯
2022-11-05
$500 (Dinner)
2022-11-05 192 views
🌪前晚8號風球悶悶地,突然晚餐想食大閘蟹🦀知道孔夫子餐廳照常營業🈺️🧡就同朋友一齊去品嚐🦀大閘蟹盛宴🦀❥每道菜都非常出色,$488/位 CP值高有齊前菜、主菜、飯、甜品😍服務仲好好👍🏻❥龍皇吐霧酒香鮮鮑魚一上枱好吸睛,真係龍皇吐霧般有一個水晶球圍住,冰震鮑魚,口感彈牙,用上醋汁醃制,非常開胃❥孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球用了餐廳既招牌菜食合成,非常出色係自家製作既黑毛豬叉燒 口感非常軟嫩,必試✨✨✨✨艷影蝦球好大件,啖啖蝦肉,外脆內軟,用上檸檬汁調製💯✨✨✨✨陳醋水晶肴肉凍盤,水晶表面那層係用醋汁醃制而成,食落可解油膩✨✨❥蟹粉蟹肉千絲豆腐羹面頭既蟹肉🦀都幾多,非常暖身又暖胃,感覺好清新✨❥清蒸大閘蟹公(1隻)5兩好大隻,🦀真係熱辣辣上台,清蒸勁鮮味,大閘蟹精華才不易流失大閘蟹膏算多,仲好香濃✨✨💯❥蟹粉蟹肉扒菜苗🦀每啖都食到蟹粉蟹肉,碗上菠菜苗❥蟹粉小籠包香濃🦀蟹粉😍仲好大件,勁多汁仲好濃味❥日式海鮮炒飯飯炒到好仲香,炒到好乾身配埋日式醬汁一齊食,勁夾,就算已經好飽都食埋🙈❥薑茶湯圓好重薑味,驅逐寒氣必吃🧡
🌪前晚8號風球悶悶地,突然晚餐想食大閘蟹🦀
知道孔夫子餐廳照常營業🈺️🧡
就同朋友一齊去品嚐🦀大閘蟹盛宴🦀

❥每道菜都非常出色,$488/位 CP值高
有齊前菜、主菜、飯、甜品😍
服務仲好好👍🏻

❥龍皇吐霧酒香鮮鮑魚

❥孔門叁彩碟-黑毛豬叉燒 •陳醋水晶肴肉•艷影蝦球
用了餐廳既招牌菜食合成,非常出色

係自家製作既黑毛豬叉燒 口感非常軟嫩,必試✨✨✨✨

❥蟹粉蟹肉千絲豆腐羹
面頭既蟹肉🦀都幾多,非常暖身又暖胃,感覺好清新✨

❥清蒸大閘蟹公(1隻)5兩
好大隻,🦀真係熱辣辣上台,
清蒸勁鮮味,大閘蟹精華才不易流失
大閘蟹膏算多,仲好香濃✨✨💯

❥蟹粉蟹肉扒菜苗🦀
每啖都食到蟹粉蟹肉,碗上菠菜苗

❥蟹粉小籠包
香濃🦀蟹粉😍仲好大件,勁多汁仲好濃味

❥日式海鮮炒飯

❥薑茶湯圓
好重薑味,驅逐寒氣必吃🧡
之前兩次都覺得佢非常好味,今次就覺得每一樣都鹹咗少少。 最搞笑係我哋食食吓見到隔籬枱有味餸啱晒打卡 (首先係有一個波波咁吹出嚟嘅、跟住大家舉晒相機再影佢個波波爆)咁我哋就同經理講話我哋都要,指住隔離枱果味餸,跟住唔知係佢會錯意定係點⋯⋯之後幫我哋上咗一個推介中嘅荀殼魚,已經整緊咁就算啦都照食,係好味嘅 。。。 佢後來都送返一個紅棗糕俾我哋話唔好意思會錯意,不過唔知係佢真會錯意定假會錯意。 服務係好嘅,算佢啦
2022-11-03 163 views
今年冇食過大閘蟹,見到Kkday 有套餐預付每位$398,就約朋友到旭逸酒店的孔夫子吃金秋蟹宴☺️(原價$488再加一)菜式都幾豐富,有龍皇吐霧酒香鮮鮑魚(煙霧離漫,氹得我哋好開心);孔門叄彩碟有黑毛豬叉燒、陳醋水晶肴肉及艷影蝦球;湯羹是蟹粉蟹肉千絲豆腐羹(相當足料);主角係五両大閘蟹公,多膏,也鮮甜美味😋其他菜式有蟹粉蟹肉扒菜苗、蟹粉小籠包、日式海鮮炒飯及薑茶湯圓(好夠姜呀🤣),食完個套餐都幾滿足,仲要打包一碗飯拎走😌另外,今日的服務員非常有禮貌,要表揚吓👍
2022-11-02 156 views
這間餐廳位於酒店的1樓,佈置古色古香,很有書劵氣,坐位很舒適。每道菜都做得很出色、能發揮出食物的至高層次。我們點的套餐,除了點心、小菜、麵飯,仲有甜品,很心滿意足的一餐。
Type of Meal
Lunch
2022-10-31 159 views
疫情關係,已經幾年無出去食大閘蟹。見孔夫子有大閘蟹餐(觀塘店無呢個餐),經OpenRice訂座又有優惠,就嚟試吓。雖然灣仔店比較細同不太就腳(在禮頓那邊),但今晚也滿座。嚟之前記得booking。前菜有鮑魚,小食有招牌黑毛豬叉燒同炸蝦球。仲有豆腐羹、菜苗,小籠包,炒飯同薑茶湯丸。主角係5兩大閘蟹公,好多膏,好鮮甜。個餐得1隻蟹,當然要叫多隻先大滿足。呢度服務態度幾好,又坐得舒服,今晚享用咗唔錯嘅大閘蟹餐。

呢度服務態度幾好,又坐得舒服,今晚享用咗唔錯嘅大閘蟹餐。

2022-10-30
$530 (Dinner)
2022-08-04 1006 views
之前食過觀塘分店,覺得服務一般。今次朋友話銅鑼灣孔夫子質素唔錯,所以俾機會再去試多一次。酒樓在酒店一樓,而且地點不是太就腳,離地鐵站有些距離。原來有早市優惠, 12:45前有七折。入門經理已經熱情招呼,和觀塘店最大分別的是,地方細了很多,反而感覺服務更周到。餐牌和觀塘店大部份一樣,點心的質素還是很高的。可能環境太好,和朋友顧着傾偈,忘了影點心的相片。中午時候,全場還是坐滿人,我們四人食了幾個點心,經OpenRice Booking還有七折優惠。總括來說,點心質素高,價錢比觀塘店更便宜,可能地點關係,所以做折扣優惠更加多,當天全程只有兩位男經理,但感覺服務比觀塘店更加周到,更加有禮貌,所以下次選擇,還是會選擇銅鑼灣的孔夫子,會有再來的意欲。
之前食過觀塘分店,覺得服務一般。
今次朋友話銅鑼灣孔夫子質素唔錯,所以俾機會再去試多一次。

酒樓在酒店一樓,而且地點不是太就腳,離地鐵站有些距離。

原來有早市優惠, 12:45前有七折。

2022-08-03
Type of Meal
Lunch
2022-05-07 1488 views
原來灣仔都有分店。之前去觀塘是食晚飯的,今日就嘗試飲茶。因為疫情關係,一家三口分兩張枱,飲茶選擇雖然不多,但食物質素不錯,味道也不錯,加上都不用等位,值得一試。