2015-01-14 618 views
過了最忙的早餐時段, 客人不多, 可以隨意坐. 早餐多款式, 但今天不想食粉麵, 想要豬扒早餐, 但原來豬/牛/雞的扒類早餐, 是沒有多士的, 而只有炸魚柳配有多士, 無得揀, 唯有食魚柳.先來奶茶, 細杯裝, 無所謂, 橫掂都係飲唔晒, 近年聽家庭醫生警告, 不飲太多奶茶咖啡, 第一, 會影響睡眠, 第二, 增加心臟壓力, 使血壓升高…唉…無辦法, 中午時段, 重要飲多次....其實, 增加心臟壓力, 何止一杯奶茶咖啡吖, 這個炸魚腸仔煎蛋多士餐, 根本就係自殺兇器. 件炸魚份量, 比想像中要大, 剛炸起, 熱度十足, 切開, 加些沙律醬, 入口, 真係....好味到....無得頂呀...….醫生警告..已經掉到千里之外.. 腸仔煎/炸得唔夠, 咬落唔熱. 煎蛋, 些少散黃, 雞蛋放室溫太耐才用之故, 而且煎得過熟. 多士, 厚身, 烘得求其, 一邊太燶, 另一邊又唔夠燶.自殺兇器原來不只一件, 打開多士, 竟然, 有一片厚身鮮牛油…..嘩!…簡直係恐怖襲擊啦, 根本...就係...要致我於死地. 係迫不得已的程況下, 我不入地獄, 誰入地獄….呢, 最終, 都被我整個消滅了. 我保
自殺兇器原來不只一件, 打開多士, 竟然, 有一片厚身鮮牛油…..嘩!…簡直係恐怖襲擊啦, 根本...就係...要致我於死地. 係迫不得已的程況下, 我不入地獄, 誰入地獄….呢, 最終, 都被我整個消滅了. 我保證… 下次覆診時, 為免嚇親心地善良的醫生, 絕對唔會講出今次恐怖經歷…
2015-01-07
$36 (Breakfast)
2015-01-09 531 views
大除夕前一天到了港廚與朋友晚間小聚,這間不起眼之餐廳,大廚有二十多年經驗,當晚一行七人叫了八個餸,南瓜湯滋潤,花芝丸彈牙爽口,水煑魚肉質滑溜,黑山羊肉片全冇酥味,咕嚕肉外脆內輭,炸子雞肉質嫩滑,十二菜被蟲草花引出優香,牛仔骨給蜜餞土豆混合得天衣無縫。這味牛仔骨肥美,配了蜜餞土豆簡直錦上添花。好一度十二菜,蔬菜本身無味,但經過蟲草花及什菌帶出他之優香,喜歡素食的朋友不可錯過。這隻雞皮脆肉嫩,完全食唔出係雪雞,喜歡濃味的一定喜歡。這味咕嚕肉與其他食市不同,因為加了荔枝,而那些咕嚕肉外脆內輭又不肥漏,味道一流,好味。這味餸簡直一流,以為佢辣,原來唔辣,佢炒到又冇酥味,怕酥之朋友有口福了。這味水煑肉質嫩滑,的湯浸入的魚肉內,十分美味,喜歡食辣的朋友,不可錯過。這味花芝丸爽口彈牙,新鮮熱騰騰,超好味。此湯火喉十足,南瓜已經全部溶入湯內,唐排已煲到入口即爛,這個湯超潤喉。
蜜餞土豆牛仔骨
這味牛仔骨肥美,配了蜜餞土豆簡直錦上添花。
當紅炸子雞
這隻雞皮脆肉嫩,完全食唔出係雪雞,喜歡濃味的一定喜歡。
茘蘿咕嚕肉
京醬炒黑山半片
水煑鉗魚(中辣)
脆炸花芝丸
這味花芝丸爽口彈牙,新鮮熱騰騰,超好味。
南瓜唐排露

蜜餞土豆牛仔骨
當紅炸子雞
茘蘿咕嚕肉
京醬炒黑山半片
水煑鉗魚(中辣)
脆炸花芝丸
南瓜唐排露
2015-01-08 540 views
前幾晚約了朋友去油麻地行街,經過港廚所以入去睇下有什麼食。幾個人每人叫一個餸,食到抱住肚走人。我地先叫了個靚燙"南北杏蜜棗南瓜排骨燙"潤下喉先。 南瓜煲到溶化了,排骨又入味,鍾意飲燙要試下。我地叫了個熱辣辣新鮮人手打”花枝丸”食,我差少少辣親條舌,佢又大粒又彈牙。有朋友好想食菜叫了個比較特別的菜是”蟲草花陽光十二菜”,我地貪得意數一下是否有12種菜在內。原來中間的一片黃黃橙橙色的是咸蛋黃壓扁成的。剛剛果日有些凍,叫了個京醬黑山羊片,有人話食羊可以暖身,等我地都暖下先。羊肉唔太”蘇”,所以好多人都可以食到。我鍾意食佢的京蔥有羊的味道。叫了個甜甜酸酸"咕嚕肉"開下胃,佢地加了荔枝肉去整咕嚕肉,比較特別,因為其他餐廳只會用菠蘿肉。豬肉也不肥,因為我好怕咬到一口都肥油。點可以少了我最愛的海鮮,我就叫了個”烤鉗魚中辣”,魚肉滑,京蔥及豆腐"pop"吸了魚及辣椒的味,唔食得辣一定要食少辣或唔辣,因為辣椒越煮越辣,魚汁撈飯都可以食多兩碗。下次再約朋友仔去試其他野食先。

我地先叫了個靚燙"南北杏蜜棗南瓜排骨燙"潤下喉先。
南瓜煲到溶化了,排骨又入味,鍾意飲燙要試下。
原來中間的一片黃黃橙橙色的是咸蛋黃壓扁成的。
我鍾意食佢的京蔥有羊的味道。
下次再約朋友仔去試其他野食先。

香港是美食之都,什麼菜式也應有盡有,吃了很多餐西餐,魚生,Pizzza 之後,也會想有啖飯下肚,因為我是飯人嘛!這晚不得了,要一眾朋友陪我,吃港式Comfort Food 就好!剛病好不敢食煲仔飯喔行行覆行行,行到油麻地時,決定試一試這間新的餐廳 ^_^一坐低,發現餐廳樓底高,坐位不會迫迫的,有電視,但不用鬥大聲那種,感覺幾舒服的~好啦!點菜啦!一如以往,朋友負責點菜,我專心吃就好!先來的是老火湯--南北杏蜜紅棗南瓜唐排其實呢~我就好憎南瓜的, 已是打死也不會吃,早把我媽氣壞!飲的時候是不知道是南瓜來,否則一定不飲,原來南瓜做湯味道不錯,清甜,唐排也是大大塊的下,但油份不多,整體也沒很好,可說對南瓜的憎惡感減少了一點~花枝丸剛病好,不敢在最熱的時候咬下去,放了半小時才敢吃!當然炸好的時候咬下去熱辣辣超香脆,喜歡香口野一定爽死了~之但係放冷了,也不會變得油笠笠,足料花枝,口感超彈牙,不是病好的話,我自己包辦半碟~蟲草花陽光十二菜出外吃飯要多吃菜, 這個菜包含了十二種不同的菜蔬及菇類,一次可以滿足多人的要求,總有人像我這不吃,那不吃嘛,各取所需多好!遠看排列像一個大太陽呢~菜蔬都是用上湯浸
香港是美食之都,什麼菜式也應有盡有,
行行覆行行,行到油麻地時,決定試一試這間新的餐廳 ^_^
一坐低,發現餐廳樓底高,坐位不會迫迫的,
有電視,但不用鬥大聲那種,感覺幾舒服的~
好啦!點菜啦!一如以往,朋友負責點菜,我專心吃就好!
先來的是老火湯--南北杏蜜紅棗南瓜唐排
其實呢~我就好憎南瓜的, 已是打死也不會吃,早把我媽氣壞!
飲的時候是不知道是南瓜來,否則一定不飲,
整體也沒很好,可說對南瓜的憎惡感減少了一點~
南北杏蜜紅棗南瓜唐排
花枝丸
剛病好,不敢在最熱的時候咬下去,放了半小時才敢吃!
當然炸好的時候咬下去熱辣辣超香脆,喜歡香口野一定爽死了~
之但係放冷了,也不會變得油笠笠,足料花枝,口感超彈牙,
不是病好的話,我自己包辦半碟~
蟲草花陽光十二菜
出外吃飯要多吃菜, 這個菜包含了十二種不同的菜蔬及菇類,
遠看排列像一個大太陽呢~
菜蔬都是用上湯浸熟,清淡吃得出每個食材的味道,
中間的大太陽是咸蛋黃來的!
我還以為是我另一個:"仇家" --紅蘿蔔!!!!
炸子雞
皮炸得好脆,咬落是卜卜脆的,雞皮脂肪不多,肉厚
硬要批評的話,就是調味有點過咸,未能大量的吃喔~
咕嚕肉
My Comfort Food!!!!豬排厚度適中,咬開有肉汁,不用吐骨太好了~
糖醋汁甜酸適中,送飯之選
香烤鉗魚 (中辣)
這個嘛~我是在門口見到display 覺得很吸引, 冬天凍到死左,有咩好過一路滾一路食呢!
其實佢有幾個辣度,分別原味是不辣, 中辣 及 大辣,
朋友中有大量吃辣貨,所以就叫了中辣, 其實中辣對譚仔小辣黨來說也頗辣,
而且愈滾會愈濃味,所以不吃得辣的Kawai,一開始已夾起了一點,汁料惹味,配料足,
幸好侍應提醒,不能吃太辣的要先夾起,不然我就吃不到滑滑的魚肉~ ^_^
蜜餞土豆牛仔骨粒
怎麼說呢,平時都是吃一整塊的牛仔骨,
把它們切碎後,口感零零碎碎,感覺肉少多骨,
汁料是甜甜的,是一道開胃的菜式
京丈炒黑山羊片
Kawai 平時是不吃羊的,怕膻味,而山羊片比羊肉更厲害,
但這個山羊片切得薄薄的,口感不韌,入口沒有膻味,小辣,怕膻味都可以接受到~
吃了這麼多,是晚人均消費約$140,
又雞又魚又山羊又豬排又牛仔骨,湯及菜也齊備
價位以油尖旺來說,也算是合理~
2014-12-30
南北杏蜜紅棗南瓜唐排
2015-01-04 721 views
下午約咗幾個老友喺佐敦行完街, 入夜後打算行上睇衫買鞋。但實在太累太肚餓,所以順路試吓依港式茶記!然而,永遠都喺冇期望先會冇驚喜。原來依間茶記一如其他茶記一樣,日間賣港式茶餐,晚間喺提供港式小炒同家常便飯!但出品相當頗有特色。我哋叫咗下面幾個餸!開飯前緊喺叫返個湯飲吓先啦!是日老火靚湯喺《南北杏蜜棗南瓜唐排》,真喺好清甜!南北杏蜜棗再加上南瓜,真係甜上加甜,而且非潤喉,再加上排骨吊味,真喺十足又濃郁!肯定冇加味精!好有心思!跟住叫咗碟《花枝丸》!依班好朋友襯我行開咗,夾剩四粒俾我,真喺夠老友!不過都要影吓,正所謂有圖有真相!依幾粒小丸子,真喺爽口,外皮炸得香脆!內裏彈牙!因為痴力十足,都幾難咬得開!內裏魷魚膠十足,都頗有魷魚味!如果有埋豆瓣醬就最好!老友仲叫咗碟《蟲草花陽光十二菜》!吓,乜鬼嚟架?一上枱都睇唔明同個餸名有咩關係,但聽返姐姐講,原來中間果個喺太陽,旁邊嘅菜當作光線!哈,聽落都幾有心詩意,而且真喺用上十二種菜!其實我自己真喺唔識分菜名,但中間個太陽喺用鹹蛋做,煎咗金黃色成個太陽咁!不過碟嘢擺得太遠,夾咗一兩條菜食,只知道味道適中!依個《咕嚕骨》就真喺幾好!豬排厚道適中,唔會
咕嚕骨
依個《咕嚕骨》就真喺幾好!豬排厚道適中,唔會太熟!糖酷汁做得啱啱好,甜酸度適中,非常刺激味覺!所以我都爭先食咗幾舊,送飯真喺一流,真心推介!
香烤鉗魚
依盤《香烤鉗魚》真喺好大個盤,條魚又真喺超大條!老友叫咗中辣,等成盤嘢慢慢加熱後,傳來一陣陣嘅辣味,真喺引死人!食辣食魚都唔喺我強項,所以等大家食剩咗之後,我先夾啲魚肉碎嚟試吓,點知越食越想食,而且魚肉碎細細粒,浸滿哂啲辣汁,真喺超爽!
京醬炒黑山羊片
依碟《京醬炒黑山羊片》真喺正,因為真喺超鐘意食羊,而且好少餐廳會有黑山羊!依個黑羊片做到冇乜羊羶味,而且仲有少少辣味,真喺好刺激味蕾!而且羊片剪得薄身,好見師傅對羊肉的做法非常有認識,否則會容易煮燶!
炸子雞
雞蟲朋友叫咗成隻《炸子雞》,心諗點食得哂呀?但食過一舊之後,又真喺唔差喎!點解?雞有雞味外,內裏嘅白肉又唔會做乾身,有肉感!而且特別入味,外層雞皮同內層嘅白肉都入到味,鐘意重口味嘅我就覺得好好,一隻雞幾個人分都食得哂!
蜜餞土豆牛仔骨粒
又有羊,又有雞,我又點可以唔叫返碟牛!我就決定叫咗碟《蜜餞土豆牛仔骨粒》,依個牛仔骨粒唔好特出,可能我唔鐘意食甜嘢啦!夾咗一兩舊食咗就算,但水準都唔差!

總體嚟講,依間茶記水準算中上,仲好過隔離某間!而且價錢合理,每人都喺夾咗 140 蚊左右!喺油麻地區真喺抵食!
咕嚕骨
京醬炒黑山羊片
2014-06-02 702 views
油麻地星期六早餐吉列魚柳+碎蛋沙律厚多士吉列魚柳 - 夠熱, 都ok碎蛋沙律 - 好似加罐頭生果甜味厚多士 - 一d都唔厚, 不突出+$3凍奶茶 - 冇味囉, 唔甜又冇乜茶味位於油麻地彌敦道價錢和旺角茶餐廳價錢都差唔多, 多咗d花款 (有碎蛋沙律選)
油麻地星期六早餐
吉列魚柳+碎蛋沙律厚多士

吉列魚柳 - 夠熱, 都ok
碎蛋沙律 - 好似加罐頭生果甜味
厚多士 - 一d都唔厚, 不突出
+$3凍奶茶 - 冇味囉, 唔甜又冇乜茶味

2014-05-31
$36 (Breakfast)
最近於彌敦道上發現以「港廚」這兩個字為名的全新茶餐廳, 就在油麻地名店 Pink Salmon 和中華書局之間。招牌非常顯眼, 尤其晚上, 無論走在街上或乘搭交通工具, 都沒有看不見的可能。樓底極高, 甚具空間感; 裝潢具現代感, 當日場內顧客都較為寧靜, 卻跟店員大聲談話形成一定對比。首次到訪, 點選了一客常餐 ($36), 就是正常不過的麵包加蛋的組合。不得不提這個牛油脆豬仔, 把上下半所連著的部份分開, 已經傳來非常清脆的碎裂聲, 可想而知這個豬仔的香脆程度, 絕對可以用「誇張」來形容; 牛油份量適中, 足以覆蓋整個表面; 炒蛋明顯地給比下去, 其實本身質素尚算不俗, 裡面還有蛋汁, 只是炒得太薄和賣相較不吸引而已。沙嗲牛肉麵來到時, 已經被那座「迷你沙嗲牛肉山」所吸引, 可見這位「港廚」毫不吝嗇;「起沙」的沙嗲牛肉更是驚喜, 屬現時坊間少有的版本, 濃厚的沙嗲汁換來的當然是油膩感, 不宜經常品嚐, 但偶爾吃一次, 應該會回味無窮。 貴為茶餐廳, 熱奶茶是靈魂, 這裡的茶味是極濃版本, 嗜濃茶的朋友會喜歡, 卻未必是人人接受得到的程度; 質感是順滑的, 或許要求「多奶」的話, 相
牛油脆豬仔
沙嗲牛肉麵
熱奶茶
貴為茶餐廳, 熱奶茶是靈魂, 這裡的茶味是極濃版本, 嗜濃茶的朋友會喜歡, 卻未必是人人接受得到的程度; 質感是順滑的, 或許要求「多奶」的話, 相信會更好。
一口西多士
這裡的下午茶餐並不便宜, 一口西多士 ($26) 是較為經濟的一款, 份量龐大, 每件炸得相當金黃, 來到是其實頗熱的, 卻未有燙口感, 亦未能把附上的牛油完全溶掉。
糖漿以獨立包裝供應, 看起來像出前一丁的麻油, 以一客西多士來說並不足夠, 兩包就差不多了。
紅豆冰
套餐加 $8 可以換取紅豆冰, 來到時看見其龐大的份量和矚目的賣相, 心裡大喜。

頂部有大量忌廉, 底部的紅豆軟硬度剛好, 而且甜度適中, 把整杯配料混為一體, 效果甚佳, 是一杯屬中上水平的紅豆冰。
---
相信「港廚」這兩個字, 套用在這裡的話就是「擅長做港式食品的廚師」, 經過這次到訪後, 相信不久將來會再次光顧, 品嚐其他優質港式食品。
$36 (Tea)
熱奶茶
牛油脆豬仔