2024-04-09 201 views
今晚家長晚會,細路都出咗去上堂,所以一個人晚飯。無叫到咩,因為得一個人食。叫咗個蟹肉炒飯,同埋一杯青檸柚子蜜。正正常嘅炒飯,見到蟹肉嘅,份量都超大份,一個女仔可以分2餐🤣不過行入嚟,真係有離開香港去咗泰國嘅感覺,播住悠閒嘅泰文歌,可以好好食餐飯休息一下,再回到現實。
今晚家長晚會,細路都出咗去上堂,所以一個人晚飯。

2024-04-09
2024-03-29 176 views
餐廳地址偏遠,如果唔係揸車或者住附近,都唔會經常幫襯。但係野食好味同環境幾舒服,餐廳外面有露天位比寵物坐,吹住自然風幾舒服。首先講個冬蔭功湯河,好重酸味好正宗,唔太辣好開胃,蝦好彈牙唔會[梅],值得推介。泰奶好飲好正宗,叫左少甜甜度啱啱好,仲要跟餐凍飲都唔洗加錢夏天恩物小食加$28,叫左個炸蝦餅,好食唔油好脆口,配埋泰式甜辣醬好夾整體無論環境同食物上都好滿意,大家經開元朗都可以黎試下,間餐廳都算易搵有巴士站同有間郵局係隔離
餐廳地址偏遠,如果唔係揸車或者住附近,都唔會經常幫襯。

冬蔭功湯河

首先講個冬蔭功湯河,好重酸味好正宗,唔太辣好開胃,蝦好彈牙
唔會[梅],值得推介。

泰式奶茶(跟餐冷熱唔洗加錢)

泰奶好飲好正宗,叫左少甜甜度啱啱好,仲要跟餐凍飲都唔洗加錢
夏天恩物

炸蝦餅

冬蔭功湯河
泰式奶茶(跟餐冷熱唔洗加錢)
炸蝦餅
  • 泰式冬蔭功湯河
2024-03-17 209 views
🤗happy thaiiiiii這次和🍯來到一間泰式餐廳位於近郊錦田公路旁的位置遠看到這間餐廳時已經被店的Thai裝修吸引了加上當時口渴得來想飲返杯泰式奶茶便進去了~ 而剛巧outdoor有位在路邊吃著更是十分有風味🌿我們點了兩個飯-/1/ 蝦醬炒飯 另加一煎蛋on top 肉鬆配炒蛋加粒粒分明嘅炒飯 令人一食再想食 醬味剛剛好 不會太濃 Encore encore!2/ 泰式豬扒蛋飯 煎焗剛好的豬扒 撈上蛋黃液 味道提升 不過醬汁可以多少少3/ 泰式奶茶 Nth to say please order this!

🤗happy thaiiiiii

1/ 蝦醬炒飯 另加一煎蛋on top
肉鬆配炒蛋加粒粒分明嘅炒飯
令人一食再想食
醬味剛剛好 不會太濃
Encore encore!

2/ 泰式豬扒蛋飯
煎焗剛好的豬扒
撈上蛋黃液
味道提升 不過醬汁可以多少少

3/ 泰式奶茶
Nth to say please order this!

蝦醬炒飯

泰式豬扒蛋飯
2024-02-29
$150 (Lunch)
蝦醬炒飯
泰式豬扒蛋飯
農曆年🧧🧨,唔少餐廳初三後先啟市,但Kok Kok不但冇休市,仲喺新年紅日都有set lunch,抵食👍🏻。今日有其他親友,所以冇帶狗狗🐕,坐室內。4個人點咗3個午餐🍽️,加錢跟餐加配素泰式春卷,跟餐點咗凍泰式奶茶同凍青檸蜜🥤。另外亦單點串燒菠蘿🍍同杏鮑菇🍄。因為太餓,所以冇逐一影相。素泰式春卷:午餐加配的小食,比較細條,有2條,切成4件。炸完即刻上,要小心辣口🔥,勁香脆,皮薄燒菠蘿🍍:微酸,開胃燒杏鮑菇🍄:有2串,每串3件(中小size杏鮑菇對半切成2件),有少少醬汁,不過杏鮑菇本身冇乜味,菇又易出水,所以加咗醬汁味道都係偏淡青木瓜沙律🥗:辣度夠,係輕食午餐,唔會好大碟,女仔食份量👌🏻,有幾多花生🥜炒金邊粉🥘:偏甜,泰式風味,同以前喺泰國食開的好似。配料有3隻蝦🦐(算大隻)、炸豆腐粒同花生碎炸雞漢堡🍔🍟:驚喜之最😍❕之前嚟都冇留意到有漢堡,仲係set lunch($88)。一上檯都有啲俾個漢堡🍔嚇親,因為佢係厚厚的好幾層,疊到幾高~~裡面有酥炸雞扒🍖、圓形煎蛋🍳、大圓形切片蕃茄🍅(2塊,算係厚切)同埋青木瓜沙律絲🥗。漢堡仲配咗一大堆薯角🍟。薯角好脆,狗狗爸爸話雞扒幾嫩,煎蛋仲會漏蛋漿,

燒菠蘿🍍:微酸,開胃

(午餐)炒金邊粉

炸雞漢堡🍔🍟:驚喜之最😍❕之前嚟都冇留意到有漢堡,仲係set lunch($88)。一上檯都有啲俾個漢堡🍔嚇親,因為佢係厚厚的好幾層,疊到幾高~~裡面有酥炸雞扒🍖、圓形煎蛋🍳、大圓形切片蕃茄🍅(2塊,算係厚切)同埋青木瓜沙律絲🥗。漢堡仲配咗一大堆薯角🍟。薯角好脆,狗狗爸爸話雞扒幾嫩,煎蛋仲會漏蛋漿,而將青木瓜沙律絲夾喺漢堡裡面除咗令佢有番泰式風味之外,仲比一般漢堡的醃青瓜清爽
(午餐)炸雞漢堡

凍泰式奶茶🥤:甜度剛好,茶味夠

凍青檸蜜🥤:跟餐加錢點,冇試飲,睇落唔錯

呢度的老闆、樓面不嬲都好nice,就算多客,態度同服務都係好好👍🏻👍🏻😄遲啲帶埋狗狗食多次漢堡🍔
2024-02-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
(午餐)炸雞漢堡
今次嘅食物之旅,真係滿載而歸啊!第一道佳餚乾炒牛河登場,啱啱嘅炒功夾帶著鑊氣,河粉滑溜得嚟吸晒那曬嗲汁水,食落去味道正喇叭🔥。牛肉切塊好有嚼勁,配上啲爽口青菜,真係食嘅時候嘴巴冇閒著。後面呢個泰式青咖喱雞,真係一絕!香濃嘅咖喱攞著啲雞肉同茄子一齊炖煮,食落去啲雞肉嘅鮮味全都出哂嚟,又滑又嫩,淋喺白飯之上,美味到不得了😋。至於手工春捲,份量十足,脆卜卜嘅外皮夾著新鮮蔬菜同埋肉絲,蘸住牌子酸甜辣汁,一啖咬落去,外脆內軟嘅對比令人心花怒放🌸。飲品方面,杯泰式奶茶真係撲朔迷離,奶香濃郁得嚟唔膩口,甜度控制得宜,啱啱好襯那份沉濃嘅泰茶,令人喝過之後仲想再嚟一杯!總括嚟講,呢一家餐廳嘅嘢食真係講究,味道上乘,整體食物水準非常之高,對於愛好泰國菜嘅朋友,呢度絕對係你嘅打卡熱點💖。食物又好,氛圍又正,不得不讚一下!👍🏻🍲🥥

2024-01-19 228 views
呢排搬屋,想出到元朗市區,近近地想係錦田搵間好野食唔易,之前妹妹有提過呢間kok kok, 今次就黎試下。我同比較挑食既家姐😂叫左👉🏻泰式黃咖喱菜(雞)+薄餅👉🏻冬蔭功湯河👉🏻蒜蓉炒椰菜苗👉🏻蒜蓉包泰式黃咖喱唔算好特別,中規中矩,但配薄餅食都算惹味😬冬蔭功湯河同大品牌“greyxxxxx”有得比,甚至可能仲好d😄起碼冇蝦個d腥味,d粗粉河亦都冇話斷得好緊要,酸辣度啱啱好😌蒜蓉炒椰菜苗d椰菜苗都新鮮,炒得剛好,冇菜梗沒有覺得硬,菜亦都冇over cooked, 蒜蓉味都充足😁蒜蓉包好香蒜味,好脆口但呢個會等得耐少少,我地差d以為佢漏單😂如果想點,最好一開始就叫,可能係制作比較需時😬但值得一提係佢個廁所,出嚟洗手有張卡貼係牆教人講泰文,好搞笑🤭

我同比較挑食既家姐😂叫左
👉🏻泰式黃咖喱菜(雞)+薄餅
👉🏻冬蔭功湯河
👉🏻蒜蓉炒椰菜苗
👉🏻蒜蓉包

泰式咖哩菜(雞)+ 薄餅

泰式黃咖喱
唔算好特別,中規中矩,但配薄餅食都算惹味😬

冬蔭公湯河

好香蒜味,好脆口

泰式咖哩菜(雞)+ 薄餅
冬蔭公湯河
  • 蒜炒椰菜苗
  • 冬蔭功湯河
2023-09-23 670 views
錦田市中心有一間泰国餐廳。KOK KOK價錢實惠。味道唔錯!//推荐:燒魚. $138。148非常好味。一定要試。有燒烏頭。有盲曹。盲曹系游水魚。比乌頭鱼貴10元。//馬拉盞炒通菜78//椰青$36感觉特别新鲜。鲜甜。
錦田市中心有一間泰国餐廳。KOK KOK
價錢實惠。味道唔錯!
//推荐:燒魚. $138。148
//馬拉盞炒通菜78
//椰青$36
感觉特别新鲜。鲜甜。
烧盲曹
烧盲曹
2023-08-09 565 views
地方需細但係都算企理,本來想坐外邊,因為朋友是位煙民,但係老闆細心不如坐𥚃面,如果要食煙🚬先行出去食,因為天氣太熱怕你們食得辛苦。食物不錯,點了幾様,個人覺得咖喱南瓜軟殼蟹係最出色,大家可以不妨試下😆
  • 咖喱南瓜軟殼蟹
2023-08-07 486 views
今日假期入咗八鄉踩單車遊玩,lunch時間路過呢門泰國菜餐廳已經有人等位,天氣又熱咁不如食返啲酸辣野。等左大約二十分鐘已經可以入座,電話自行落單。當日叫左我最鍾意食香葉肉碎煎蛋飯同埋幾款小食。味道都非常正宗,而且價錢亦都唔貴。特別要講嘅係個肉碎飯,同去泰國食味道真係一樣,👍👍相信廚師都係泰國師父👍👍一定會再去👍👍
2023-08-03 344 views
好多餐廳星期六都唔會做Set lunch但呢間有做🤩So surprise!!! ⚪️Pad Thai、泰式撈麵、豬肉炒河所有炒嘢都非常夠鑊氣!Pad Thai d 蝦勁大隻又夠爽夠甜🤤小食:柚子沙律🥗怕辣嘅我好鍾意佢嘅柚子沙律酸酸甜甜又唔辣😂正👍🏼
好多餐廳星期六都唔會做Set lunch
但呢間有做🤩So surprise!!!

⚪️Pad Thai、泰式撈麵、豬肉炒河
所有炒嘢都非常夠鑊氣!
Pad Thai d 蝦勁大隻又夠爽夠甜🤤

小食:柚子沙律🥗
怕辣嘅我好鍾意佢嘅柚子沙律
酸酸甜甜又唔辣😂正👍🏼
  • 泰式炒金邊粉
2023-07-17 354 views
咁啱去到錦田,上網見到呢間泰國菜好多好評所以就入去試吓。小店職員好nice,服務好好,而環境亦算好坐,如果係去開呢區或者住附近嘅朋友,絕對值得一試✨.🎐 泰式黃咖哩 (雞)配薄餅 $58 (3.3/5)咖哩味道香而唔算辣,雞肉入味,吸收到咖哩汁,但略嫌薄餅偏油.🎐 泰式炒金邊粉 $58 (3.8/5)炒得乾身唔油,味道層次豐富,調味都適中.🎐 濕炒河粉 (豬) $58 (2.8/5)濕炒河粉整體上油膩,冇乜太大驚喜
咁啱去到錦田,上網見到呢間泰國菜好多好評所以就入去試吓。
🎐 泰式黃咖哩 (雞)配薄餅 $58 (3.3/5)
咖哩味道香而唔算辣,雞肉入味,吸收到咖哩汁,但略嫌薄餅偏油
泰式黃咖哩配薄餅

🎐 泰式炒金邊粉 $58 (3.8/5)
炒得乾身唔油,味道層次豐富,調味都適中
泰式炒金邊粉

🎐 濕炒河粉 (豬) $58 (2.8/5)
濕炒河粉整體上油膩,冇乜太大驚喜
泰式炒金邊粉
2023-06-15 457 views
住元朗嘅朋友極力推介錦田KOK KOK,一行四人即管一試,果然有驚喜咖喱炒蟹,我簡直對呢碟充滿蛋香嘅惹味咖喱念念不忘,唔單只蛋香味濃,亦有微辣點綴,配埋薄餅食,真係絕配,蟹多羔,加上啖啖肉,超辣椒膏炒花甲,雖然係用辣椒膏炮製,食起嚟其實係甜甜辣辣的感覺,本身唔太食辣的朋友都話超好味泰式海蜇沙律,好有咬口感,本身自己好鍾意食海蜇,所以必試泰式生蝦,爽口彈牙,配特製醬汁,味道一流芒果糯米飯,果肉細緻無渣,香甜多汁,配埋軟綿綿嘅糯米飯,口感極佳整體嚟講,環境整潔,店員態度親切,上菜速度快,下次一定會再幫襯

泰式海蜇沙律,好有咬口感,本身自己好鍾意食海蜇,所以必試
泰式生蝦,爽口彈牙,配特製醬汁,味道一流
2023-06-09 251 views
無骨鳳爪酸辣味剛剛好,炸蝦餅彈牙、好味。👍冬陰功材料超豐富非常鮮。有驚喜串燒出色,燒到恰到好處加埋沙嗲醬汁非常惹味😋蜜汁豬頸肉和泰式金邊粉都各有特色😊環境清幽舒適🌷🏡是假日好去處🥳
無骨鳳爪酸辣味剛剛好,炸蝦餅彈牙、好味。👍
冬陰功材料超豐富非常鮮。有驚喜
串燒出色,燒到恰到好處加埋沙嗲醬汁非常惹味😋
蜜汁豬頸肉和泰式金邊粉都各有特色😊
環境清幽舒適🌷🏡是假日好去處🥳
2023-06-07 208 views
在網上看到kok kok的泰國菜好吸引,所以我是住港島區都要去食,今日放假所以去一試。去到是中午時間,等了一陣就可以入去,職員有禮貌,環境清幽。今日食了炒河粉,河粉是正宗的泰國河粉,有鑊氣,還喝了正宗嘅泰式奶茶,好濃嘅茶香味,喜歡有下次,下次一定會同朋友一齊再食
去到是中午時間,等了一陣就可以入去,職員有禮貌,環境清幽。
今日食了炒河粉,河粉是正宗的泰國河粉,有鑊氣
,還喝了正宗嘅泰式奶茶,好濃嘅茶香味,
喜歡有下次,下次一定會同朋友一齊再食
泰國菜愈來愈受港人喜歡,是備受歡迎的菜式之一。錦田就有一間價錢親民貼地的泰國菜《kok kok》。前來錦上路一日遊的朋友,趕快把餐廳記下來吧!.我們二人共點了一份酸辣無骨鳳爪($68)、蜜燒豬頸肉($68)、泰式金邊粉($88)、一杯龍眼冰($32)、CHANG - THAI BEER($25),還有甜品椰汁糕。.🧡蜜燒豬頸肉($68)吃起来外酥内軟,肉質嫩中帶脆而不顯柴澀,配搭秘製泰式酸辣蘸汁,風味絕佳。 🧡酸辣無骨鳳爪($68)已剔骨處理的鳳爪吃起來方便至極,是一碟惹味爽口的泰式開胃小菜,酸酸辣辣,好讓人食指大動 。🧡泰式金邊粉($88)每次到泰式料理店,都愛點金邊粉,特別喜歡甜中帶酸的口味。金邊粉炒得乾身, 鑊氣十足。配上芽菜、蛋絲及花生碎粒,層次分明。🧡龍眼冰($32)由於之前已經試了招牌泰式奶茶(超香滑),今次二刷到訪,便點了第二樣飲料換換口味。本來想喝椰青水,剛好已售罄,所以改成龍眼冰,同樣涼透心,清甜滋潤。🧡椰汁糕最後追加了飯後甜點-泰式椰汁糕。這款沒有裝飾用的栗米粒,有一點點看不慣。哈哈~味道依然是傳統的椰香味,不過質地較軟爛,偏糊狀。
🧡蜜燒豬頸肉($68)

蜜燒豬頸肉

🧡酸辣無骨鳳爪($68)

酸辣無骨鳳爪

🧡泰式金邊粉($88)

泰式金邊粉

🧡龍眼冰($32)

龍眼冰

🧡椰汁糕