2020-08-30 1551 views
成半年都冇得飛.... 唯有黎呢度吊下日本旅行癮啦.剛開幕時想試, 但見到勁長龍又限聚令, 拖到依家先試到..MENU 唔係太多選擇, 因應疫情有信封提供放口罩用... 個信封重好鬼靚.呢個 鴨肉熱湯白布烏冬. $75. 鴨肉有先燒/煎香過先放入湯, 所以個湯係另外處理唔會有鴨味...湯底係鰹魚湯黎... 如果用返鴨入湯應該會開心D..湯入面有大蔥, 茄子等.鴨肉好似有3,4塊, 一陣風就食完... 所以我地每人追加多個天婦羅.呢個係冷汁山藥白布烏冬. $76.呢個係朋友點既, 哈. 難得係香港可以點山藥, 不過咁樣就DRY 左D... 因為無肉, 硬係唔知點咁...同埋冷汁個杯仔..我地應該成片塞入個杯仔? 定係將D 冷汁淋上片烏冬度呢?!係有D 唔知點處理..哈哈哈哈.講返追加既天婦羅, 因為山藥個個太DRY, 所以嗌呢個..不過呢.....UMMM 係好油既.. 唔得咯呀..唔掂.!!!! 呢碟野既質素唔應該出現係主打日本野既餐廳度.....><

呢個 鴨肉熱湯白布烏冬. $75.
湯底係鰹魚湯黎... 如果用返鴨入湯應該會開心D..
湯入面有大蔥, 茄子等.
呢個係冷汁山藥白布烏冬. $76.
係有D 唔知點處理..哈哈哈哈.

講返追加既天婦羅, 因為山藥個個太DRY, 所以嗌呢個..
不過呢.....UMMM 係好油既.. 唔得咯呀..
$120 (Lunch)
🤩早排聽聞大角咀開左新野,係香港第一次見嘅白布烏冬,終於有時間黎試下啦🤣 (睇文末提示:前排開左獨立白布烏冬專門店,分開2間經營)😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣店內大概有十個座位,不過由於係食烏冬每輪速度都好快,排隊時間都唔會太耐,bar台位置可以直接見到師傅點整烏冬,都幾唔錯架😁😁白布烏冬有冷汁系、熱湯系同熱湯沾麵系可以選擇,今次我地就揀左冷汁天婦羅白布烏冬同雞肉熱湯白布烏冬🤤首先黎嘅係雞肉熱湯白布烏冬,湯底係好濃郁嘅鰹魚湯,一黎到鰹魚味已經好出,雞肉係燒製過外皮有少少脆身,雞肉都夠鮮嫩🤤。而烏冬都好足料,白布一片都有手掌大小有足足十片,不過喺湯入面由於成片太大,真係有少少難夾,真喺少d筷子功都唔得😂 (一個唔覺意某人彈到成身都喺湯汁😂😂🙊)麵身好滑,不過同一般烏冬相比,因為形狀嘅關係會無咁彈牙,不過口感都幾特別值得一試😋😋相比起熱湯,泠汁白布烏冬更有驚喜,因為麵身係凍嘅關係,口感更加彈牙,加埋泠麵汁就算無配料都好好食🤩👍🏻👍🏻而天婦羅都相當唔錯,炸皮夠哂薄,有齊炸南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯,當中海老非常新鮮,一咬爆哂汁出黎,真心推薦👍🏻👍🏻❗️P.S: 原來「白布烏
😔不過近排疫情嚴重,大家都係mark定遲下食啦😣

雞肉熱湯白布烏冬
雞肉熱湯白布烏冬

天婦羅

❗️P.S: 原來「白布烏冬」喺「金所」大角咀店已告一段落,另外喺深水埗開左「白布烏冬」專門店,想食嘅朋友就要移師去果到啦,而本身嘅金所就用全新餐牌研究「海フライ」登場,主打生蠔、吉列蠔、炸物,等遲D我地再去食金所2.0先!

2020-06-13
Dinner
2020-07-03 1895 views
寫完啲大眾人見人愛自助餐,當然要寫番啲小眾野。大家仲記唔記得金所拉麵陳?大家經過推薦食左後係咪仲對個白布烏冬念念不忘呢?可能大家講起又想起下午3:30要上網搶白布烏冬返屋企煮,又或者想去返金所食白布烏冬。不過潮流興,多花款,拉麵陳嘅金所都已經換上新裝,要食白布烏冬就要去深水埗店,金所已經變左金所II,呢個日本料理研究所亦都出咗樣新野,叫做拳之牡蠣。炸到成隻拳頭咁大嘅蠔,為愛日本料理嘅你揮出致命一拳,打到你要生要死。新鋪其實開咗冇耐,不過比起白布烏冬熱潮來得更加之快,開咗頭兩日已經有人排隊。我諗多得白布,令更多人認識拉麵陳。假期嘅下午,十二點前來到,本來都擔心要排隊,竟然無人,可以直入。舖頭當然完全冇特別裝修過,只不過換上了主角,呢個實驗,我諗市場上冇乜餐廳可以做得到。拳之牡蠣當然係主角,其他兩位主角係炸池魚同海老,定食有兩本和三本你選擇,大食可以食三件,細食就選兩件。當然你仲可以單點是但一樣, 牡蠣,池魚同海老,朋友N先生,係等位嘅時候,佢自己選擇咗最精打細算嘅食法,佢叫定食蠔然後單點蝦,老婆就食池魚,咁佢就可以試晒全部野,不過,唔同人有唔同嘅化學作用,都係自已喜好,我加阿爸阿媽就一人
寫完啲大眾人見人愛自助餐,當然要寫番啲小眾野。

當然你仲可以單點是但一樣, 牡蠣,池魚同海老,朋友N先生,係等位嘅時候,佢自己選擇咗最精打細算嘅食法,佢叫定食蠔然後單點蝦,老婆就食池魚,咁佢就可以試晒全部野,不過,唔同人有唔同嘅化學作用,都係自已喜好,我加阿爸阿媽就一人一個餐。

先講拳之牡蠣,呢個係一定要食x100,個炸蠔好好好好食。

拳頭咁大嘅蠔,包住左好多隻細蠔,有好多都唔同種類嘅蠔,有來自日本有來自韓國,四至七種不同地方不同品種的蠔放在一齊,雖然係炸,但係炸到好香脆,一點油膩的感覺也沒有,最正嘅係就算炸蠔你都食得出佢嘅鮮味。

單點一件係$36,除非你討厭食蠔,如果唔係真係一定要食,一定值回票價。

炸池魚係相對單調選擇,不過配合佢嘅沙律醬汁特別出色,池魚大條而且啖啖肉,而且定食最平只係$78,呢個好抵玩。

最貴當然係呢個炸虎蝦,來自印尼。真係超級大隻,可以說係巨型嘅品種 ,當然而且價錢都係最貴,單點都$108。

老實講炸得幾好,而且真係肉質非常鮮甜,你食得出係靚野,不過兩本都好飽,如果你大食先叫三隻。

以個人愛嘅次序,先係蠔,然後蝦,最後先係池魚。

最後一題,送上嘅蔬菜加上佢哋自家製蘿蔔蓉醬,好得,送飯一流,對比網上啲人大讚佢嘅沙律醬同天婦羅醬更好。

個麵豉湯特別值得一題,都幾好,不是死鹹的個性傑作。

最重要價錢其實都幾相宜,呢set野,如果中環basehall買,冇兩舊水都走唔甩。

另外朋友點了sake,不過同炸物就唔係好襯,反而,呢個用綠茶浸嘅梅酒就好正好refreshing。

有興趣嘅大家就要快啲試啦,唔係遲啲好似白布烏冬咁,排到七彩就唔好啦。

金所
大角咀利得街52號地下
2020-07-01
如果唔係區內最大新的住宅屋苑「利奧坊」業主的介紹,我從來想像不到大角咀今時今日已經變成了一個年輕人的蘭桂坊了,原來喺奧運站地鐵站B出口匯豐中心一座及第二座的出口搭扶手梯落到地面行過對面馬路嗰幾條街已經變成了這個年輕人吃喝玩樂的社區,沿途我見到一間日本師傅的電眼睫毛店,見到開到深夜的理髮店,很多塞滿着不同國籍的年輕人的餐廳及酒吧,業主臨送別我之前和我經過這間門口黑蚊蚊的店子,指着餐牌話我知今期佢哋推出了炸蝦炸魚炸蠔三個定食,叫我試吓因為好好食同好抵食,仲話我知這間舖頭的特色是周不時轉換餐牌,每一期的餐牌款式都很少但是係最好的,於是乎我和我的客人及一個跟車的鄰居參觀完之後就入到這間店子幫襯了👇1. 炸蝦定食,兩隻蝦的收費是$228,三隻蝦的收費是$298。2. 炸魚定食,兩條魚的收費是$79,三條魚的收費是$98。3. 炸蠔定食,每一隻號好似嬰兒的拳頭那麼大,鮮味十足,真係好正!兩隻蠔的收費是$88,三隻的收費是$108。每一個套餐都跟一碗有珍珠米混料粘米的白飯、一個好味的麵豉湯、白椰菜絲沙律及新鮮紅蘿蔔沙律汁分開上,還有一些日本的葉早前菜但是並不是一般日本餐廳的那些傳統款式的泡菜,味道很

每一個套餐都跟一碗有珍珠米混料粘米的白飯、一個好味的麵豉湯、白椰菜絲沙律及新鮮紅蘿蔔沙律汁分開上,還有一些日本的葉早前菜但是並不是一般日本餐廳的那些傳統款式的泡菜,味道很好沒有那麼鹹。

我們每人夾了$168,每人每款炸物食到一傳見,我的另外兩位同行者只係食了兩湯匙白飯,因為佢哋話減肥。

初初入到餐廳的時候只係見到直行都是一張吧枱,好彩同行的朋友唔知點解問佢哋侍應生有沒有四人枱,侍應生打開另外一隻門見到有兩張四人枱,給了我們一張四人枱,坐得非常之舒適,我們飯後談了一會才離開,門口其實已經有人排隊了,但餐廳沒有逼我們走,而且埋單的時候叫服務員唔使找錢佢都要找返一蚊俾我。

下次大家嚟食的時候可能並不是這些菜式的了,每次自己check吓啦!
炸蝦定食(3隻)
炸蠔定食(3隻)
炸魚定食(3條)
2020-06-30
炸蝦定食(3隻)
炸蠔定食(3隻)
炸魚定食(3條)
  • 日本炸蠔定食
  • 日本炸蝦定食
  • 日本炸魚定食
關注度幾高嘅一間烏冬店Gimmick度極高😆呃like打卡一流烏冬唔係條狀而係一塊一塊大片烏冬😍確實係好有新鮮感又令人期待嘅🤩知道座位數不多所以好有誠意咁12點前營業時間前就到左😄店員帶我地坐一入門口左手邊嘅卡位只係對四人卡位有啲意見有兩張枱但成間黑房咁😟又暗又侷促要啲技巧先影到靚相🤪兼且睇唔到師傅製作過程☹️都幾失望😖•好彩店員殷勤🥺多次過嚟加茶先否則個座位位置真係叫天不應•亦建議下👈🏻如果店員會介紹下食法、冷系/熱系/沾麵嘅分別等等的話整個用餐體驗會提升好多冷汁天婦羅沾白布烏冬($115)••••••天婦羅新鮮炸 南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯明顯 炸粉皮薄通透😜高質!白布烏冬🤤真係有種興奮感😆熱嘅鏗魚湯好濃味 清甜 湯內有茄子大葱烏冬彈牙 厚度足夠存在感高掛汁後味道適中南蛮Curry沾白布烏冬($86)••••••友人指咖哩湯較稀 烏冬未能掛汁
關注度幾高嘅一間烏冬店

兼且睇唔到師傅製作過程☹️都幾失望😖

好彩店員殷勤🥺多次過嚟加茶先
否則個座位位置真係叫天不應

亦建議下👈🏻
如果店員會介紹下食法、冷系/熱系/沾麵嘅分別等等的話
整個用餐體驗會提升好多

冷汁天婦羅沾白布烏冬($115)
••••••
天婦羅新鮮炸 南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯
明顯 炸粉皮薄通透😜高質!
白布烏冬🤤真係有種興奮感😆
熱嘅鏗魚湯好濃味 清甜 湯內有茄子大葱
烏冬彈牙 厚度足夠存在感高
掛汁後味道適中

冷汁天婦羅沾白布烏冬

南蛮Curry沾白布烏冬($86)
••••••
友人指咖哩湯較稀 烏冬未能掛汁
南蛮Curry沾白布烏冬

冷汁天婦羅沾白布烏冬
知道現在的金所白布烏冬已經搬遷到深水埗, 幸好在大角咀分店把握了機會吃了沾白布烏冬配鴨胸湯! 雖然已經是好幾個月前光顧, 但味道依然深刻, 今天決定努力在記憶猶新前寫下食評! 由於白布非常有名, 在開店前1小時已經有人在排隊了, 我也是排隊的其中一位......由於太想體驗吸入一大片烏冬的感覺! 1小時後終於被安排入座, 馬上點了沾白布烏冬配鴨胸湯, 就是超好味!! 鴨胸很軟熟, 配上大蔥熬製的湯底十分濃郁, 而白布烏冬軟硬適中, 滑滑的口感, 再沾一沾湯底真的想一試再試!
2020-04-18
Lunch
2020-10-18 31 views
一心假日諗住去試下特別既白布烏冬,點知原來白布烏冬已經搬走左,得番炸物仲要選擇唔多,咁都一場黎到,就一於試下佢la! 餐廳門面就成間黑色,佢唔放個餐牌出黎真係除時會Skip 左間餐廳、當係冇野餐廳環境都好有日本風,環境係舒適既環境優雅!不過座位就唔係可以坐到好多人,所以都要排隊先可以入到。*吉列牡蠣 - Sell Point 拳頭咁大個既蠔球,佢係由好多粒既蠔仔加d炸粉整成既一個球,不過可能我唔好彩la, d 蠔唔新鮮,仲要好腥下* 吉列鰺魚 - 炸得係香口、脆身不過,我覺得乾左d, 加上一定要加d醬先會好食總括而言,我覺得係大角咀有其他較好既選擇,可能係我果日太不幸食到唔新鮮既蠔la, 佢d 飯係好食既,值得一讚既係佢用日本米,食落有d 煙韌同有d 甜Tim
餐廳環境都好有日本風,環境係舒適既
吉列牡蠣

吉列鰺魚

* 吉列鰺魚 - 炸得係香口、脆身
不過,我覺得乾左d, 加上一定要加d醬先會好食

2020-07-11
2020-10-05 63 views
拳之牡蠣,即係👊拳頭咁大既炸蠔🦪影緊相果時就已經聞到好勁蠔味,之後咬完一啖係“好味”,再lum👅埋d蠔汁,就講左“好補身,好岩男人食🤪” 都唔使配佢d汁已經好好味,頂多想清新下就加🤏檸檬汁就可以了👌炸得乾身脆身,完全沒有油膩感然後配上好鮮既蠔,完全冇得輸,而且性價比高,$88一set包兩隻拳蠔(佢每一個👊入面係有4-5隻蠔)白飯同湯,女仔一定夠飽,千祺唔好貪心叫3隻呀另外都有散叫多條炸池魚,都係炸得乾身有魚味,但就冇拳蠔咁wow,食炸魚一定要配佢個沙律醬咁先好食,個感覺似食緊魚柳包塊魚柳😂要食就要快,期間限定,到10月2x號。btw,琴日第一次去金所,覺得間鋪都幾有日本feel,可以幻想下自己係日本食炸蠔,好想去旅行呀😣ig name: hkfoodiefgg
拳之牡蠣,即係👊拳頭咁大既炸蠔🦪

炸得乾身脆身,完全沒有油膩感

ig name: hkfoodiefgg
2020-09-27 28 views
📍金所 Kintaro Lab🍱: Himokawa udon🗣: Nestled in the residential area of Tai Kok Tsui, there is a newly opened ramen bar selling Himokawa udon. I had my first try at my friend’s home and it just tasted soo good! There’s often a long queue so it’s better to go there at around 11:30-11:45am. Apart from tasting at its restaurant, there’s always another option. You can order their takeaway udon in packs from their official website at 3pm everyday. Just be reminded that it runs out really quick!
📍金所 Kintaro Lab
🍱: Himokawa udon
2020-09-03 126 views
今日12:45嚟到,唔使等位直接入去,叫左一客炸蠔定食同埋炸蝦定食,另外再單點兩件魚, 因為我哋想試晒所有嘢食,炸蠔同埋蝦都好好食,一個蠔球裏面應該有三四隻蠔,隻蝦好大隻,同埋好新鮮,個魚我覺得麻麻地,食落似平價鯖魚,一定唔會再番叫呢一個,最差反而係啲白飯,食落唔似日本米,仲要好鬆散!個麵豉湯都算合格少少鹹,啲蘑菇喺裏面好滑!天婦羅個醬汁我覺得幾好食,甜甜地,椰菜絲嘅沙律汁我就覺得冇乜特別啦,整體來講除咗蠔同蝦用料比較好之外其他嘅用料都比較一般!
2020-07-30 111 views
在禁「外食令」的灰色天下,早前與友同暢吃的「金所」零舍令人回味;白布烏冬已屬前度,這個研究所今次的新品是炸物。選擇是一貫的簡而精,三種食材;牡蠣、魚及海老。海老是來自印尼的虎蝦,size相當有份量、肉質爽彈而鮮甜,但要成$108/隻,性價比就不是太高了。吉列魚選用日本池魚,肉質甜嫩,最重要係無咩骨,最合我這等忌魚骨的「小朋友」。🤣吉列牡蠣是當之無愧的重頭戲,外層香脆卻不油膩,每棵內藏多隻牡蠣,來自日本、韓國,一口咬下去,滿口也是蠔之鮮味,潮香直灌入喉,論質再論價;確是無得輸!伴碟的椰菜,調料不是一般的柚子汁;而是不常見的蘿蔔蓉,老婆大人相當喜歡。點了支酒之華(純米大吟釀),不知是否酒精度(16度)過高,覺著和炸物不是太匹配;反而與這支酸酸甜甜的「宇治綠茶·梅子」生果酒更為搭調。金所地址: 大角咀利得街52號地下電話: 36898807

炸海老

金所
地址: 大角咀利得街52號地下
電話: 36898807
2020-07-01
$230 (Lunch)
炸海老
炸魚
炸牡蠣
蘿蔔蓉
椰菜
酒之華純米大吟釀
和歌美人
2020-07-29 71 views
讚1. 勁足料,果兩舊炸蠔真係好大舊2. 炸生蠔做得好仔細,外脆內生,炸功好;醬汁開胃,他他醬係調過味,唔係一味酸,有少少甜咁,蔬菜醬汁好似有啲番茄酸香咁3. 環境好寧靜彈1. 白飯係硬身左

1. 勁足料,果兩舊炸蠔真係好大舊
3. 環境好寧靜

1. 白飯係硬身左
2020-07-19 100 views
每次到大角咀經過呢間𝐊𝐢𝐧𝐭𝐚𝐫𝗼「日本料理研究所」都一定係排住長長人龍 店內面積不大坐位唔多 排隊需時比較長 大家自行決定要唔要喺炎炎夏日下等起碼20分鐘以上🙈 建議可行嘅話可以非繁忙時段去避免等候😆.用餐位置都係坐向廚房 可以睇到廚師即場製作烏冬👨🏻‍🍳 因為第一次幫襯 所以先試最為熱門嘅雞肉入沾白布烏冬($86) 湯內有雞肉、茄子、大蔥嘅主要食材 味道清甜😋 旁邊放咗一片片嘅白布烏冬 請無視小編唔識揸筷子🌝 相機食先嘅時候 夾起嘅烏冬一直下滑🙈.先將一片白布烏冬放到湯中稍微侵一侵再食 烏冬質感真心好滑同時亦頗咬口 絕對唔係一夾就散 未咬到底就爛🙅🏻‍♀️ 烏冬厚薄適中 覺得厚度唔夠嘅你可以選擇摺埋 嚟食 一樣咁正😂湯雖然唔係濃稠嗰種 但仍然掛到湯嘅味道 餐盤上另外仲有個三格小盤分別放咗日本芥末、薑茸、蔥嘅調味🤞🏻
2020-07-17 53 views
聽聞呢間白布烏冬夜晚成日都要排隊,仲要好早就截龍,平日晏晝經過見到條龍唔算長,決定排一排試下!排第2,以為好快入得,點知都要等成20分鐘!入去前職員會先幫你量體溫,入坐後會比個袋你放口罩,都算細心。叫左個雞肉入沾白布烏冬,等左十分鐘就食得。湯底係鰹魚湯,甜甜地,烏冬有7大塊,雞肉份量比較少。烏冬口感好滑,比較難夾同擺入口🤣 ,好考筷子功。朋友話好似食緊餃子皮嚟塞飽個肚咁🤔。總括嚟講,味道一般,分量較少,咁熱仲要排隊,呢個價錢係大角咀應該有更多更好既選擇,嚟過一次打卡就夠。

排第2,以為好快入得,點知都要等成20分鐘!

叫左個雞肉入沾白布烏冬,等左十分鐘就食得。

湯底係鰹魚湯,甜甜地,烏冬有7大塊,雞肉份量比較少。

烏冬口感好滑,比較難夾同擺入口🤣 ,好考筷子功

朋友話好似食緊餃子皮嚟塞飽個肚咁🤔。

$86 (Lunch)
2020-06-27 217 views
之前係白布烏冬依家就轉咗做吉列炸物主打係炸蠔大大嚿(將幾隻撈埋一齊炸)外脆內軟爆汁不過隻大虎蝦仲好食(即刻炸起嘅嘢都好難唔好食)問題係個飯度對我來說日本餐個白飯都係主角可惜今次一入口完全唔對路唔通係因為頭輪?參考:最平炸蠔 set $88最平炸蝦 set $208
之前係白布烏冬
依家就轉咗做吉列炸物
主打係炸蠔
大大嚿(將幾隻撈埋一齊炸)
外脆內軟爆汁
不過隻大虎蝦仲好食
(即刻炸起嘅嘢都好難唔好食)

問題係個飯度
對我來說
日本餐個白飯都係主角
可惜今次一入口完全唔對路
唔通係因為頭輪?

參考:
最平炸蠔 set $88