2024-04-26 55 views
平時食完都唔會有咩食評但今次真係好難食又貴26/4 14人食中午 2圍人叫左2個6人餐散叫左2個炒飯 生煎包 小籠包等餐內有魚湯 係街市到聞到既魚檔味道 加左胡椒粉都無用其他餸都係好重油但無味道2個炒飯有顏色但都係無味道 同用油炒散個白飯無分別生煎包 個包底同包身一夾就分離 入面好乾高力豆沙係 炸既豆沙包 好厚皮但又係好淡最埋2個套餐7折下 埋單係6700總括而言 如果追求 餸菜油膩 但味道清淡的可以去光顧但我就一定冇下次唯一可以讚既係 個服務都算好但食肆得服務好但食物質素唔得既 都係無用嫁
平時食完都唔會有咩食評

但我就一定冇下次

唯一可以讚既係 個服務都算好
但食肆得服務好但食物質素唔得既 都係無用嫁

2024-04-26
$500 (Lunch)
  • 霸王小籠包
2024-04-24 49 views
今日同朋友行街,行左幾個鐘,對腳就黎斷咁濟,於是朋友話要食好D補返D體力,所以就去左霸王山莊哩間野我只係N年前食過一次今次既野食主要係朋友發辦~霸王小籠包好食!!皮薄餡靚,湯包入面有肉汁~上海炒年糕同平時食開個D差唔多~北京填鴨哩個等左一陣先到,黎到好香,忍唔住立即食啦好好食阿!份量都多,兩個人食剛剛好(可能因為我地大食)~高力豆沙上枱時熱辣辣,好好食,又唔會好甜為今餐飯劃上完美句號
哩間野我只係N年前食過一次

今次既野食主要係朋友發辦

~霸王小籠包
好食!!
皮薄餡靚,湯包入面有肉汁

~上海炒年糕
同平時食開個D差唔多

~北京填鴨
哩個等左一陣先到,黎到好香,忍唔住立即食啦
好好食阿!
份量都多,兩個人食剛剛好(可能因為我地大食

~高力豆沙
上枱時熱辣辣,好好食,又唔會好甜
為今餐飯劃上完美句號

2024-02-25 177 views
今日約左成班朋友系尖沙咀食中菜,叫左好多款美食,水準平平均均喇北京填鴨二百幾蚊唔算好貴,五個人share 每人都包左三、四次,份量過關味道正常發揮喇,個皮算脆,隻鴨唔會太肥羊肉餃子羊肉味唔太出,同普通餃子無咁分別上海炒年糕炒年榚有獲氣,黑鼓油炒落上色靚味道甜甜地好好味,口感QQ好好味沙窩雲吞雞雲吞夠薄皮,蝦肉同豬肉半肥瘦,幾好食個湯真系用原隻雞淆成,湯頭甜甜唔系味精味嫩雞煨麵雞粒有略老,個忌廉湯式麵夠醇

北京填鴨
味道正常發揮喇,個皮算脆,隻鴨唔會太肥

羊肉餃子
羊肉味唔太出,同普通餃子無咁分別

上海炒年糕
炒年榚有獲氣,黑鼓油炒落上色靚
味道甜甜地好好味,口感QQ好好味

沙窩雲吞雞
雲吞夠薄皮,蝦肉同豬肉半肥瘦,幾好食
個湯真系用原隻雞淆成,湯頭甜甜唔系味精味

嫩雞煨麵
雞粒有略老,個忌廉湯式麵夠醇

2024-02-20 132 views
這家餐廳實在讓我感到非常失望。特別是他們的豬柳扒擔擔麵,簡直難以下嚥。不僅肉質老硬,口感也相當差,讓人難以接受。更令人失望的是,他們的服務態度也只能用「一般」來形容。服務人員缺乏熱情和專業態度,讓整個用餐體驗更加沉悶無趣。雖然食物的口味還算可以,但是普通得無法令人印象深刻。考慮到這家餐廳的價格,我必須說這裡的價格實在過高。食物的品質和份量都無法與其價格相稱,讓人感到非常不值得。總括來說,這家餐廳並不是一個值得光顧的地方。食物的品質差,服務態度普通,而且價格過高。我建議大家尋找其他更好的選擇,以確保用餐時能夠享受到美味的食物和良好的服務。這家餐廳的茶位費用實在令人難以接受。他們明顯地專門針對遊客設計了高昂的茶位價格。這種行為讓人感到被欺騙,完全不合理。如果你只是想喝杯茶,這裡絕對不是一個明智的選擇。建議大家慎重考慮,以免掉進這種明顯為了牟利而設計的陷阱中。

2024-02-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
平時係尖沙咀行街經過,一直都未有機會試,今次終於食到~一入黎已經好好招呼,個位又坐得好闊落!黎到呢到,點可以唔食小籠包。佢粒粒都好飽滿,皮又薄,仲有好清好鮮味既湯汁!之黎食左菜肉雲吞,皮都係好薄,不過雲竹吞就爽口好多, 但都一樣好好食!之後食既係金沙蝦球。一定要讚下啲蝦好大隻好爽口。鹹蛋黃醬就又多又香,包滿每隻蝦,好惹味!不過呢個就多啲人share會好啲!最後就一定係片皮鴨。呢到既片皮鴨都係即燒,所以都要等得一陣,但黎到真係皮脆肉滑,又熱辣辣,絕對值得等多一陣!最後食埋高力豆沙做甜品, 真係好滿足!
平時係尖沙咀行街經過,一直都未有機會試,今次終於食到~

一入黎已經好好招呼,個位又坐得好闊落!

最後食埋高力豆沙做甜品, 真係好滿足!

2024-01-07 80 views
片皮鴨一鴨兩食,來到真係得塊皮而且塊皮勁多肥膏,之後食椒鹽鴨,啲肉柴到好似食紙皮咁。大佬呀!你收我五百幾蚊比啲咁嘅野我食,諗住同佢哋反影下希望可以做好啲,點知佢哋仲死口吾認,冇下次。
2024-01-07
2023-12-28 81 views
<霸王山莊>>好耐冇食過小籠包啦, 心血來潮就去左霸王山莊幾年前食過都OK, 睇下佢而家有冇變到先🤣🤣見冷盤咁多款 樣樣都想試的關係就揀左個🧩🧩5色拼盤-估唔到個份量都唔細有醉雞翼(淡淡的花雕味)燻魚(都唔係好多骨, 唔錯)糖醋小排骨(甜甜酸酸好醒胃)海蜇頭(爽但唔夠蔥油味)四寶烤麩(非常入味, 份量十足)🥯🥯小籠包皮薄餡靚, 都好多肉汁記住要襯熱食, 但小心辣到嘴😋😋🥯🥯煎鍋貼一隻個SIZE都唔算細同埋個底都夠脆入面都係有肉汁🦀🦀賽螃蟹味道有D淡, 食到有蛋殼有D減分🥲🫛🫛乾煸四季豆好惹味, 有鑊氣呢個值得一試😍😍😍🍡🍡酒釀桂花小丸子小丸子好煙韌☺️☺️酒釀同桂花味都好出😍😍但就甜左少少P.S. 下次可以叫多D朋友食, 咁就可以食多D唔同既野食見都幾多人食片皮鴨, 下次都試下先☺️☺️地點:📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖#美食 #上海菜 #尖沙咀美食 #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfood #dinner #真心正 #香港美食 #小食 #sweet #hkig #igfoodblogger #ig #foo
<霸王山莊>>
好耐冇食過小籠包啦, 心血來潮就去左霸王山莊
幾年前食過都OK, 睇下佢而家有冇變到先🤣🤣

見冷盤咁多款 樣樣都想試的關係
就揀左個
🧩🧩5色拼盤
-估唔到個份量都唔細
有醉雞翼(淡淡的花雕味)
燻魚(都唔係好多骨, 唔錯)
糖醋小排骨(甜甜酸酸好醒胃)
海蜇頭(爽但唔夠蔥油味)
四寶烤麩(非常入味, 份量十足)

🥯🥯小籠包
皮薄餡靚, 都好多肉汁
記住要襯熱食, 但小心辣到嘴😋😋

🥯🥯煎鍋貼
一隻個SIZE都唔算細
同埋個底都夠脆
入面都係有肉汁

🦀🦀賽螃蟹
味道有D淡, 食到有蛋殼
有D減分🥲

🫛🫛乾煸四季豆
好惹味, 有鑊氣
呢個值得一試😍😍😍

🍡🍡酒釀桂花小丸子
小丸子好煙韌☺️☺️
酒釀同桂花味都好出😍😍
但就甜左少少

P.S. 下次可以叫多D朋友食, 咁就可以食多D唔同既野食
見都幾多人食片皮鴨, 下次都試下先☺️☺️

地點:
📍尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖

#美食 #上海菜 #尖沙咀美食 #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfood #dinner #真心正 #香港美食 #小食 #sweet #hkig #igfoodblogger #ig #foodie #foodiehk #好味 #foodblogger #支持小店 #followme #summerbdaily #summer之吃喝玩樂 #tea #打工仔 #霸王山莊
2023-12-28 54 views
霸王山莊呢間食北京烤鴨出名嘅餐廳今日就同屋企人嚟食晚餐皮薄餡靚嘅小籠包,食落去仲係熱辣辣濃郁嘅湯汁配埋啲肉,口感好正!!北京烤鴨半隻 $238食過好多間嘅烤鴨 呢間係數一數二出色嘅 因為佢嘅鴨唔會好肥 食落鴨皮係脆 配埋其他配料 一流! 雪城高力豆沙$58外型好特別細細隻白雪雪外脆內軟,豆沙份量剛剛好,清甜無負擔,飯後甜點嚟講唔錯清炒大閘蟹粉配叉子燒餅 ($188)大閘蟹拆埋肉 實在太幸福啦蟹肉蟹膏蟹粉 每一啖都好夾!好正!
霸王山莊

呢間食北京烤鴨出名嘅餐廳
今日就同屋企人嚟食晚餐

皮薄餡靚嘅小籠包,食落去仲係熱辣辣
濃郁嘅湯汁配埋啲肉,口感好正!!

北京烤鴨半隻 $238
食過好多間嘅烤鴨
呢間係數一數二出色嘅
因為佢嘅鴨唔會好肥
食落鴨皮係脆 配埋其他配料 一流!

雪城高力豆沙$58

外型好特別
細細隻白雪雪
外脆內軟,
豆沙份量剛剛好,清甜無負擔,
飯後甜點嚟講唔錯

清炒大閘蟹粉配叉子燒餅 ($188)
大閘蟹拆埋肉 實在太幸福啦
蟹肉蟹膏蟹粉 每一啖都好夾!好正!
2023-12-18 61 views
Miss Fatty非常鍾意食北京填鴨,今日就同朋友食左好出名既霸王山莊😋首先,我地叫左個花雕醉雞做頭盤,酒味香醇,每一塊雞都入晒味,非常開胃😍然後,霸王小籠包就熱辣辣咁送到,小籠包內充滿湯汁,皮薄餡靚,必點❗️緊接著蜜汁火方餅夾響鈴來了。蜜汁火方是一道中國傳統名菜,竟然可以喺度食到。火方甜甜的,色澤火紅,滷汁透明,滋味鮮甜,特別夾上響鈴,有不一樣的口感,令人回味。食到差唔多,今日主角北京烤鴨出場啦🎉我地叫左半隻鴨,鴨皮非常香脆,油脂豐富,鴨肉唔會太老,配埋青蔥、青瓜同甜醬,忍唔住一啖接住一啖咁食☺️最後,我地仲叫左個蟹粉海皇炒飯🦀炒飯粒粒分明,夠乾身,唔會太淡或太鹹🐣總結🐣餐廳位於尖沙咀鬧市,店內地方寬敞,有很多招牌菜色👍🏻即使星期三都客似雲來,適合約埋親朋好友一齊聚餐,記得提早book位喔🤗

🐣總結🐣
2023-12-18 80 views
原來有好幾年沒有光顧霸王山莊,以往對她們印象很不錯,當日在尖沙咀經過霸王山莊,一心想重溫當年的味道😉✏️位置(9/10):漆咸道南大馬路旁,非常易認✏️環境(9/10):裝修四正,空間感足,環境舒適✏️服務(9/10):掃碼下單,侍應有禮貌,上菜亦快✏️食物(8/10):主打上海菜及川菜,款式多味道不俗🌟砂鍋雲吞雞(例)- $218第一啖喝下去十分鮮甜,明顯用料豐富及火候十足,味道香濃回甘,雞肉也嫩滑。例排份量足夠四碗,食後令人回味😍🌟霸王小籠包 - $55四隻爆汁的小籠包,肉味鮮甜,口感軟滑,同樣值得一試👍🌟上海豬柳排湯麵 - $76上海湯麵幼滑順口,豬柳排炸得香脆,上枱會同時奉上辣椒醬,對於喜歡有濃味的我相當貼心😊🌟京蔥爆羊肉 - $135羊肉味超香,份量亦很多,京蔥香亦有口感,太太很喜歡😁🌟螞蟻上樹 - $99同樣大大碟,肉末香又多,粉絲亦有有多,美中不足是本身不夠辣,自行加辣醬後相當滿足😜🌟上海灘豆沙鍋餅 - $58鍋餅煎得香,豆沙口感幼滑,不會太甜,適合個人口味😋🏠霸王山莊 (尖沙咀) 📬尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖

✏️位置(9/10):漆咸道南大馬路旁,非常易認
✏️環境(9/10):裝修四正,空間感足,環境舒適
✏️服務(9/10):掃碼下單,侍應有禮貌,上菜亦快
✏️食物(8/10):主打上海菜及川菜,款式多味道不俗

砂鍋雲吞雞(例)
🌟砂鍋雲吞雞(例)- $218

🌟霸王小籠包 - $55
四隻爆汁的小籠包,肉味鮮甜,口感軟滑,同樣值得一試👍

🌟上海豬柳排湯麵 - $76
京蔥爆羊肉

🌟京蔥爆羊肉 - $135
羊肉味超香,份量亦很多,京蔥香亦有口感,太太很喜歡😁
螞蟻上樹

🌟螞蟻上樹 - $99
上海灘豆沙鍋餅

🌟上海灘豆沙鍋餅 - $58
鍋餅煎得香,豆沙口感幼滑,不會太甜,適合個人口味😋

🏠霸王山莊 (尖沙咀)
📬尖沙咀漆咸道南67-71號安年大廈地舖
2023-11-30
砂鍋雲吞雞(例)
京蔥爆羊肉
螞蟻上樹
上海灘豆沙鍋餅
成日搭車都會經過呢間霸王山莊,但一直都冇試過,今日終於約到朋友黎食。2個人叫左4樣嘢,食到好飽。片皮鴨,呢間嘅片皮鴨外皮夠酥脆+肉唔會太過肥,最鍾意加埋啲薄餅和醬料一齊食,算係必試嘅經典菜。同埋都係我嘅最愛!一個人食左差唔多半隻。鮮魚羹,魚羹都算鮮甜,冇乜腥味。麻辣水煮魚,魚肉夠鮮嫩仲有我最鍾意食嘅鴨血加分。加埋超級麻辣嘅湯底,岩我鍾意食辣嘅人。乾扁四季豆,豆角炒到微微焦,但又保留翻啲汁+少少辣嘅味道,好餸飯。

收工去左尖沙咀行街 行到攰就當然要搵食係加連威老道一直行 都搵唔到岩食 好彩轉角遇到呢個🥰🥢山莊酸菜魚有最愛既酸菜魚 一定要試😍😍唔係講笑既超級大盤‼️‼️用酸菜 魚片 金菇 蒟蒻片 支竹 薯粉 堆滿整個盤 樣樣入哂味😋 又夠酸 只係唔夠辣🫢 如果可以加辣就💯🥢半隻北京烤鴨見到個個都叫 又唔知酸菜魚咁大盤既情況下 我地都唔執輸 叫左半隻🤣賣相唔錯 食落亦十分香口 配料亦十分充足 唔洗數住夠唔夠數🥢酒釀桂花小丸子女好香桂花味😍 桂花同酒糟份量岩岩好 有口感得黎 又唔覺得有渣 一個人要食一碗先夠喉🤣🥢上海灘豆沙鍋餅芝麻誠意滿滿 將整個表面完全覆蓋 個鍋餅酥趣得來 咬落勁香芝麻味 紅豆🫘餡甜度適中 唔會搶哂鏡總括嚟講 呢餐真係好滿足 食物大大份 對得起個價錢 環境又闊落 一班人一齊食 一定好開心 又搵到間正菜🥰🥰
收工去左尖沙咀行街 行到攰就當然要搵食

🥢酒釀桂花小丸子女

🥢上海灘豆沙鍋餅

又搵到間正菜🥰🥰
2023-12-16 53 views
堅既。😋可以再食🦆北京烤鴨(半隻)$238 。 一放上枱好香呀🥰。半隻其實都夠4個人食。🦀蟹粉小籠包(2只)$66 。 篤穿佢超多汁💦。有d似飲緊豬肉湯。不過要小心辣親嘴仔🙊 。 蟹粉海王炒飯🍚$228。唔會成口油。有驚喜既同埋個飯好鮮甜 。 食每啖都有海鮮👍🏽真心推介。有帶子有蟹膏🦀有蝦🍤 。 脆香臭豆腐$78。聞落好香唔臭既。😐合埋個口個鼻呼氣好香臭味。🌶️個醬辣辣地既。最後埋單7百零4蚊 。
堅既。😋可以再食

最後埋單7百零4蚊 。
2023-12-14 40 views
呢間位於尖沙咀漆咸道南嘅霸王山莊 我細細個已經嚟食🫢仲記得第一次嚟係坐2樓 雖然唔係成日嚟 但都叫三幾年一次啦咁多年嚟(自我認識至今15年)一直都係呢個位無搬過佢唔係果D會搞好多花臣唔係果種華而不實嘅菜館 佢唔會係你面前片隻片皮鴨但食者都唔會因此而覺得遜色佢就係果種好實實在在好踏實嘅實力派保持者👑 多年來水準&人氣依然👍🏻不愧為尖沙咀老字號京滬菜🍽️清炒大閘蟹粉配叉子燒餅 ($188)今年無食大閘蟹 竟然俾我趕上尾班車仲係幫我拆埋肉 實在太幸福啦🫢蟹肉蟹膏蟹粉 每一啖都係味蕾盛宴! 好正好正好正🤤🍽️北京烤鴨(半隻) ($238)每次例牌必點 醬料就係最簡單亦係最傳統嘅3式 京蔥、甜麵醬&青瓜 皮薄軟熟 片皮鴨皮脆肉嫩油香滿溢 就係食原始正宗嘅味道😋🍽️蘇杭東坡肉 ($123)蘇杭名菜點少得食東坡肉😎每件都肥而不膩入口即溶口感豐富🍽️上海灘豆沙鍋餅 ($58)最後來個甜品😊細細塊唔會太飽肚或者來個酒釀丸子都唔錯嫁🤗
呢間位於尖沙咀漆咸道南嘅霸王山莊 我細細個已經嚟食🫢
仲記得第一次嚟係坐2樓 雖然唔係成日嚟 但都叫三幾年一次啦
咁多年嚟(自我認識至今15年)一直都係呢個位無搬過

佢唔係果D會搞好多花臣唔係果種華而不實嘅菜館
佢唔會係你面前片隻片皮鴨但食者都唔會因此而覺得遜色
佢就係果種好實實在在好踏實嘅實力派保持者👑
多年來水準&人氣依然👍🏻不愧為尖沙咀老字號京滬菜

🍽️清炒大閘蟹粉配叉子燒餅 ($188)
蟹肉蟹膏蟹粉 每一啖都係味蕾盛宴! 好正好正好正🤤

🍽️北京烤鴨(半隻) ($238)
皮薄軟熟 片皮鴨皮脆肉嫩油香滿溢 就係食原始正宗嘅味道😋

🍽️蘇杭東坡肉 ($123)
蘇杭名菜點少得食東坡肉😎
每件都肥而不膩入口即溶口感豐富

🍽️上海灘豆沙鍋餅 ($58)
最後來個甜品😊細細塊唔會太飽肚
或者來個酒釀丸子都唔錯嫁🤗
2023-12-13 33 views
霸王山莊尖沙咀分店十分旺場,而家仲有好多唔同國藉遊客,就算晚上9點依然有食客入座😆⭐北京烤鴨係必點菜式~半隻鴨的份量竟然2個人都食唔曬。鴨皮唔單止香脆,油脂更加係十分豐富。鴨肉嫩滑,包埋青瓜、蔥絲同埋甜醬,口感好豐富~⭐醋松子桂魚一早已起晒骨,魚肉唔腥,酸酸甜甜糖醋,真系好開胃好惹味!⭐老重慶擔擔麵湯底又濃郁,麵條十分掛湯,麵質都彈牙⭐蒜子上湯浸翡翠苗十分清爽!🌱配上粉絲一齊煮後吸左湯嘅味道😚

⭐北京烤鴨係必點菜式~

⭐醋松子桂魚
一早已起晒骨,魚肉唔腥,酸酸甜甜糖醋,真系好開胃好惹味!

⭐老重慶擔擔麵
湯底又濃郁,麵條十分掛湯,麵質都彈牙

⭐蒜子上湯浸翡翠苗
十分清爽!🌱配上粉絲一齊煮後吸左湯嘅味道😚