2025-06-21 19 views
原來已2年無人寫呢間食評, 等我寫一寫近況。呢間於錦上路既餐廳, 泊位方便, 分室內室外, 環境舒適,寧靜, 仲可以帶埋小狗, Hea 上一兩個鐘都無問題。佢現在已冇攪BBQ, 主要早市和午市, 似一般茶餐廳, 味道吾錯既,價錢都合理。唯一缺點係冇供應早餐, 只有常餐, 所以就比平時茶記既早餐貴幾蚊, 同較少選擇。
原來已2年無人寫呢間食評, 等我寫一寫近況。

2023-07-16 501 views
勁嘆燒烤場的菜單上有各式各樣的燒烤選擇,包括牛肉串、雞翅膀、羊肉等。我點了他們的招牌菜——韓式辣炒牛肉和炭燒雞翅膀。這道菜的牛肉切得薄片,入口鮮嫩多汁。辣椒醬汁非常香辣,與牛肉完美融合。菜品中還加入了蔬菜和洋蔥,增加了口感的豐富度。這道韓式辣炒牛肉非常適合喜歡辣味的人。接下來,讓我評價一下炭燒雞翅膀。這道菜的雞翅膀炭燒得香脆,外皮焦脆多汁,內裡肉質鮮嫩。調味料中的醬汁和香料使得這道雞翅膀更加美味。炭燒的獨特風味為這道菜增添了特殊的口感。主食的炭燒羊肉串也非常好吃。羊肉炭燒得剛剛好,保持了羊肉的鮮嫩口感。羊肉串上的調味料使得這道菜更加美味,並且炭燒的獨特香氣令人垂涎欲滴。

2023-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-06-05 1079 views
有常餐,午餐,小菜等今日同朋友食小炒,分量多,材料足,價錢合理,男生都夠飽,仲可以泊車,唔洗出元朗掙車位。簡簡單單要求唔高,呢度都係一個好選擇,只係冷氣唔夠凍。
有常餐,午餐,小菜等

簡簡單單要求唔高,呢度都係一個好選擇,
只係冷氣唔夠凍。

嚟過勁嘆燒烤不下數十次,元朗想食燒烤嘅不二之選,由第一任老闆經營開始轉手至依加第三任老闆娘均有幫襯!燒烤類型有港式及重慶,重慶貴大約十至二本蚊,已包括可選港式燒烤食物!生日🎂嚟搞party,三五知己已至兩口子,嚟過嘅朋友均有不錯嘅評價,大致環境舒服,食物種類比較多,價錢合理,所以我帶過嚟嘅朋友又會帶朋友嚟燒烤,又因有車位關係,方便一啲要揸車嘅朋友前來!交通方面,只要喺西鐵錦上路站🚇落車後轉往大埔嘅64K巴士🚃就可到達,在元朗市中心也可搭64k巴士🚃直接到達,如由元朗座的士入去大約五十至七十元,方唔方便見人見智!食物方面重慶必選推介雞軟骨,豬腸,豬腩肉,韭菜及原條茄子🍆等,三種肉類如識得燒嘅話送酒🍻一流,每次自己去燒起碼KO👊佢約五十串,配上三種調味料❨辣粉,椒鹽,孜然粉❩,另備有醬油及水方便燒疏菜類食物~港式方面必選雞脾,風沙豬扒及羊架,雞脾如遇大胃王,兩隻算小意思,風沙豬扒啲炸蒜粒腌滿整塊豬扒,燒到外皮微燶非常可口,羊架腌得入味,愛羊者必選!臨尾加塊燒面包,將整塊面包搽滿內有蒜香嘅牛油燒成多士,滿足😋👍🏽👍🏽👍🏽依加經營呢個燒烤場係老闆娘B媽,兩公婆加數個伙記提供服務,無論食物環境服

依加經營呢個燒烤場係老闆娘B媽,兩公婆加數個伙記提供服務,無論食物環境服務質素均比上兩任好,更用心!耐不耐嚟到又會有新嘢(無論食物或設施),老闆娘及老闆也很好人愛與客人交流,好有以前香港擁有嘅人情味!👍🏽👍🏽👍🏽
2019-03-26
$200 (Dinner)
2019-01-20 2088 views
好少有食到成肚氣嘅一餐 😵 食物質素本身任食都唔預係好 選擇少都算 個老闆娘就要勁冇禮貌🤬一開始講解點燒已經用d 鬧人語氣 完全唔知點解要咁燥 拎野飲係雪櫃睇左20秒唔夠 就俾人崔(冇其他人等緊) 之後坐外邊位大風吹走左d 紙碟 say 左sorry 想拎返個紙碟都要俾臉色同罵兩句 🤬最後佢話送甜品送個朱古力香蕉 佢話5個人淨係可以拎一條 限量供應🤯唔怪得之星期日晚個場都係得少過一半坐滿 完全唔推介大家黎 唔好俾錢買難受🤮
2019-01-16 1644 views
天氣涼涼地,燒野食真係一流,星期日同幾個朋友一齊bbq,滿心期待呢度嘅重慶燒。呢個bbq場位置比較偏遠,建議自己開車,或者係錦上路站搭的士過黎。雖然星期日都唔算多人,不過建議打電話book位,好讓職員預備。每人送一罐飲品,如果揀支裝就要加5蚊。其實我地覺得有啲唔抵,不會罐裝飲品實在太細,所以無奈都要加。用黎重慶燒嘅食物本身已經穿好比我地,食物本身冇調味,係燒完另外自己再加調味粉,調味粉提供孜然粉、辣粉同椒鹽,不過我地都覺得啲粉唔夠香唔夠辣。基本上啲肉,蔬菜,丸類都係任食,蝦就限左一人一隻,菠蘿一人一塊,香蕉我地呢台就一條。呢度嘅魚,茄子,牛舌,牛肉,花枝丸都不錯,其他都係正常味道。用黎重慶燒嘅炭可以用3個鐘,中途唔洗加炭,燒完就岩岩好3個鐘。要留意一開始個火會好猛,燒野食動作都要快手啲避免燒焦,之後個火慢慢細,其實都幾好玩。無論係我地攞嘢還是book位,職員態度都係比較惡,唯獨是服務態度麻麻。價錢方面開一個爐$60,另外每人$178,唔怕遠路的話可以一試,但我比較鍾意平時用燒烤叉燒嘅bbq場。

2019-01-08 1394 views
同朋友們去南生圍踩完單車,想食重慶燒烤,友人就喺OpenRice搵到呢間。見到有33個幾個負評,啲負評都係講態度差以為係惡作劇,就諗住由佢,照試下。點知真有其事😂即日book位,準時到,點知都係要等十幾分鐘透爐,咁無所謂啦,同友人一路傾一路等,個職員叫我地食住麵包先,會無咁肚餓🙄之後諗住拎嘢食,點知得一隻碟,問佢拎多隻唔肯,話怕我地一次過拎太多嘢食🙄好喇,到拎嘢食,又話唔好咁快拎蔬菜,太多油燒唔到🙄喺個櫃拎啲咩佢都監視住,好唔舒服🙄🙄🙄好似唔俾我拎太多咁到燒嗰陣,個爐個網又唔穩陣,郁黎郁去,好唔安全。食物方面,有分港式同串燒,但款式唔多,食黎食去都係嗰啲。全部雪到好冰,燒到外面燶哂,但入面仲凍。可能太少人流,啲嘢去得唔快,啲食物好似擺左好耐。唯一要讚嘅係蒜蓉麵包幾好食,大蝦幾新鮮,另一位透爐嘅職員/老闆幾有善。總括,$190好唔抵,比起巴希雅好唔抵食,質素差,唔會再黎。野食種類唔多

見到有33個

點知真有其事😂

到燒嗰陣,個爐個網又唔穩陣,郁黎郁去,好唔安全。

可能太少人流,啲嘢去得唔快,啲食物好似擺左好耐。

野食種類唔多

2018-10-20 1739 views
之前已經離過,但無試過重慶燒烤,而且涼涼地去燒烤就一流,今日終於試到,真係好正❤呢度嘅嘢食出名無味精,食完一啲都唔會口乾,重點係佢可以整到所有嘢都好好味!老闆娘同伙記人都好好!重慶燒烤會有3種調味粉俾你自己調味,唯一唔好應該係有時個爐會好大煙,真係要揀個好位去坐
老闆娘同伙記人都好好!
2018-10-20
  • 重慶燒烤
  • 蒜香豬扒
  • 蒜香雞翼
  • 燒羊架
2018-01-18 2129 views
突然心血來潮本身想去燒野食。甘就上網搵啦~之後搵到依間有重慶燒烤所以決定去試一試18:00佢地開鋪 我地就到左。一入到去見到有隻貓貓叫做BBQ. 有隻狗仔叫啊B. 仲有好好人的B媽(即系老闆娘)。一去到安排左我地坐系邊~之後等10-15分鐘佢地整個爐比我地之後我地入左去睇下有咩飲有咩食啦~有好多懷舊野飲野仲有懷舊雪條之後個爐終於整好啦⋯⋯B媽就好細心教我地應該要點燒 !燒野食既先後次序~仲有一兜秘制醬汁.仲有三種粉比我地隨意落落去燒物到真系好好玩又好開心 其實選擇都好多 同埋同B媽交談中 原來佢每日都系新鮮簡食材😍😍講真!我本人去過幾個燒烤場!真系一般一般 !但今日黎到依到⋯⋯⋯我真心燒得開心 食得開心值得推薦比大家
所以決定去試一試
之後個爐終於整好啦⋯⋯
真系好好玩又好開心
值得推薦比大家
2017-11-04 2272 views
一入場就收錢 很正常既燒烤場手法跟住我地一行六人 $168蚊一位重慶燒等左半個幾鐘 個爐都仲未出到 其實真係好無奈 問佢地既員工個態度仲要衰到話你睇唔到我地同事巳經開緊咩? 喂 大佬,唔通我望住你同事做野咩,我黎無想燒下野食開心下唔係黎食屁囉!野食基本上好快就無 永遠擺係度既量唔超過十串,可能呢度供應食物既手法係要咁樣做!最後 我都係個句,香港人難得有日假期,黎完呢度真心講句 谷_氣 其實有心做燒烤場連一張椅都有規定唔可以拎去邊度坐 真係唔知咩玩法
一入場就收錢 很正常既燒烤場手法
跟住我地一行六人 $168蚊一位重慶燒
等左半個幾鐘 個爐都仲未出到
其實真係好無奈 問佢地既員工
個態度仲要衰到話你睇唔到我地
同事巳經開緊咩? 喂 大佬,唔通我望住
你同事做野咩,我黎無想燒下野食開心下
唔係黎食屁囉!野食基本上好快就無 永遠擺係
度既量唔超過十串,可能呢度供應食物既手法係
連一張椅都有規定唔可以拎去邊度坐 真係唔知咩玩法
2017-04-30 2336 views
第一次離,感覺唔錯,我訂嘅係港式燒烤,星期日下午4點去到無乜人,但越夜越熱鬧老闆娘同啲員工都好nice,但有隻狗B仔睇門口,見人會吠2聲想你同佢玩,超得意😍😍嘢食方面味道唔錯,肉類丸類都幾多選擇,仲有原隻雞脾俾你慢慢燒,蒜香雞冀超好味!蔬菜類有香茹,翠肉瓜,粟米同蕃薯,種類少啲,但有牛油同香草牛油俾你加,都好好味第一次試完已經同朋友計劃下次再離玩😜
第一次試完已經同朋友計劃下次再離玩😜
2017-04-30
$148 (Dinner)
  • 蒜香肉類
2017-02-13 5058 views
我哋幾個人一齊去咗勁嘆燒烤場,呢間燒烤場好似都開咗幾年之前都聽過有其他朋友去過.同我去過嘅燒烤場相比,場地就比較小一啲.一間村屋再加屋外一大片空地,好似去咗人哋屋企BBQ咁,不過都算開揚整潔,場外亦有十幾個車位,方便駕車人士.進場時要俾人頭費等等先可以開爐,之後店員會細心講解一番,佢哋仲有提供厚身紙碟,同埋印咗彩色圖案,幾可愛.我哋晌重慶燒烤同港式燒烤之間揀咗前者,兩款嘅分別在於一個係串燒形式同用於長方形網燒炭爐,另一個就係用燒烤叉叉食物同係坐地式嘅炭爐.人頭費每人包一款飲品,某啲就要加錢轉飲,再加飲品就要額外俾錢.重慶燒烤除咗可以拎串燒食物外,亦都可以拎港式燒烤嘅食物,蔬菜亦都係任意拎,虎蝦,菠蘿,香蕉就按人頭配給.重慶燒烤嘅食物放咗晌村屋入面,全部都係用竹籤串好,拎食物時店員偶爾會特別說明燒烤方法.當日肉類有:牛柳,牛舌,羊肉,豬柳,豬頸肉,煙鴨胸,雞肉,雞軟骨,雞翼. 丸類有:芝士丸,黑椒牛丸,墨魚丸,龍蝦丸. 腸類有:司華力腸,香腸,紅腸,芝士腸. 其他類有:多春魚,鯖魚,日式豆卜,豬大腸,豬腩肉,魷魚鬚,墨魚咀,煙肉卷,肥牛卷. 蔬菜類有:茄子,秋葵,豆角,大蔥,尖椒,日本番
重慶燒烤嘅食物放咗晌村屋入面,全部都係用竹籤串好,拎食物時店員偶爾會特別說明燒烤方法.當日肉類有:牛柳,牛舌,羊肉,豬柳,豬頸肉,煙鴨胸,雞肉,雞軟骨,雞翼. 丸類有:芝士丸,黑椒牛丸,墨魚丸,龍蝦丸. 腸類有:司華力腸,香腸,紅腸,芝士腸. 其他類有:多春魚,鯖魚,日式豆卜,豬大腸,豬腩肉,魷魚鬚,墨魚咀,煙肉卷,肥牛卷. 蔬菜類有:茄子,秋葵,豆角,大蔥,尖椒,日本番薯,韭菜,翠肉瓜,粟米,車厘茄,彩椒,冬菇等等.
飲品櫃都係晌屋入面,另外仲有雪糕同各式玩具可以買嚟食同玩,就好似一間小小嘅士多咁.
屋入面養咗隻 mix咗拉布拉多血統嘅唐狗,八個月大好貪玩,有陣時見到食客仲會吠,不過店員話佢係想人哋同佢玩,冇乜惡意.

呢張相係佢俾店員薄責之後影嘅,好似可憐咁.
屋入口附近仲有隻鸚鵡,體型都幾大隻.
呢個就係重慶燒烤專用嘅炭爐.
開初火勢較大,所以店員建議先燒肉類,之後燒蔬菜.燒烤時可以掃燒汁,亦可按喜好灑少少孜然粉,辣粉,椒鹽粉調味,我哋仲額外買咗兜蜜糖,蔬菜就要邊燒邊掃水.

爐入面飄出嚟嘅炭屑唔多,但火焰幾猛,食物放上去燒幾燒,反幾反就得,好似比港式燒烤易熟,整個過程都晌度密密食,同埋要好專注咁睇住,一唔留神或唔記得反轉就會燒焦,燒比較多油嘅食物時煙霧仲幾多.
按人頭配給嘅虎蝦都幾大隻,肉厚彈牙.
我哋將所有食物都掃燒汁,味道唔死鹹,都幾惹味.當中嘅煙肉卷鹹香.豬腩肉鬆化唔癡牙.豬大腸就已經預先煮熟,只係略為燒一下就得,外脆內軟腍,亦冇腥臭味.煙鴨胸有油香,不過非常搶火.雞軟骨爽口.墨魚咀,魷魚鬚彈牙.羊肉就微羶唔韌.
然後就去屋後面睇下港式燒烤嘅食物有乜選擇,所有食物都存放晌凍櫃入面,同埋蓋咗蓋,以保持衛生.
除咗有額外嘅厚方包,蒜蓉牛油同原味牛油外,食物種類基本上同重慶燒烤大同小異.
唔同之處在於某幾款食物都係用調味料醃過,例如有黑椒,香草,孜然,咖哩,蒜蓉,柱候同香辣口味等等,仲有比較大塊嘅肉類例如大雞脾,雞全翼,豬扒,羊扒,牛扒,魷魚,金沙骨,鴨腎等等,但就冇標個名出嚟,要憑肉眼去估係乜肉類同口味.
食完一輪肉,係時候食蔬菜.

呢度有秋葵,可謂燒烤場少見,燒好後外皮脆而帶韌性,入面變得爽口,對於平時怕食黏黏質感嘅人嚟講比較易接受.原條茄子就放晌爐上燒一陣,再切開同灑啲調味料上去燒一陣就得,食嗰陣茄子肉一絲絲軟綿多汁.日本番薯,店員話已經預先煮熟,燒一燒就得,食落扎實甜香,有啲似我之前食過嘅栗子番薯,仲可以連皮一齊食.按人頭配給嘅菠蘿酸甜多汁,幾消滯.厚方包就可以用嚟自製炭燒版蒜蓉牛油多士.
按人頭配給嘅香蕉,亦係原隻放晌爐上,燒到變黑就可以拎俾店員將佢切開再淋朱古力醬,作為甜品都唔錯.
入夜後場內燈飾亮起,又係另一番景象.

呢次我只係食咗重慶燒烤嘅食物,自己就比較鐘意煙鴨胸,雞軟骨,羊肉,豬大腸同菠蘿.
2016-12-26 3283 views
成日搭車經過見到,決定平安夜試下呢個BBQ場,訂位時老闆娘都已經有種莫名的親切感,由於我人數不多,大節日都可以唔駛我比訂先,很好!早咗到,無乜人,$178一位,雖然食物種類唔多,但應有的都有,各種丸,豬扒,雞扒,牛扒,雞翼,雞全翼,大腸,雞腎,豬頸肉,粟米,瓜,魷魚,厚麵包等……黑椒牛扒薄薄的,很好燒,雞翼有孜然粉味的,有辣的,勁正。呢到連開爐嘅人都好nice,老闆娘就梗加唔駛講,見四圍得得我地一枱,就走嚟關心下我地嘅需要,好warm呀!到晚上抽獎時間呀,雖然老闆娘再三提醒只係小禮物,但抽到我時都難掩我興奮之情,是很重的禮物,打開一睇,笑咗,係汽水6罐正合我需要。其他抽唔到獎嘅人,老闆娘直頭叫佢地出去,一人一支紅酒,太正啦!結果人人都開心。

2016-12-24
Celebration
Xmas's Eve
中秋佳節朋友提議去元朗一間燒烤場, 依間燒烤場我早一年前左右去過! 原來而家轉咗新老闆娘B媽好好人,燒烤場職員亦非常有禮貌! 一年前我自己去食嘅時候,食重慶燒烤!今次朋友仔想食港式燒烤!日本廣島蠔,夠鮮味有海水味香草牛油係自助嘅!好邪惡呀香草牛油厚多士!從來未試過去一間燒烤場,有原隻雞髀 非一般食物!😍😙😘👍👍中秋佳節同朋友聚腳好去處😁三五知己,聚腳好去處!我好鍾意佢個墨魚丸,同燒賣蒜粒豬扒大大塊, 豬頸肉都ok呀!
原來而家轉咗新老闆娘B媽好好人,
燒烤場職員亦非常有禮貌
一年前我自己去食嘅時候,食重慶燒烤!
今次朋友仔想食港式燒烤!
日本 廣島蠔😊
日本廣島蠔,
夠鮮味有海水味
蒜香厚多士👆👆👍👍
香草牛油係自助嘅!
好邪惡呀香草牛油厚多士!
從來未試過去一間燒烤場,
有原隻雞髀
非一般食物!😍😙😘
👍👍中秋佳節同朋友聚腳好去處😁
三五知己,聚腳好去處!
我好鍾意佢個墨魚丸,
同燒賣
蒜粒豬扒大大塊, 豬頸肉都ok呀!
2016-09-16
  • 咖哩魷魚,金沙骨,羊架,香草蒜香厚多士
  • 蒜粒雞翼,原隻香草雞髀,豬頸肉,大大塊蒜香豬扒,辣雞翼,墨魚丸
2016-08-31 4026 views
好耐冇食過BBQ啦! 揸車經過見到有重慶燒烤,有港式燒烤跟住就約埋朋友一齊試下聚下! 一去到發現地方都幾大喎!有車位泊車港式燒烤我食過,今次我想試下重慶燒烤(因本人大鄉里無試過)!見到個餐牌都幾啱我胃口,有我鍾意食嘅大虎蝦! 五花腩、墨魚咀、墨魚鬚、當然梗係仲有我嘅至愛雞全翼啦!食物整齊,衛生!肉類選擇多,啱曬我呢個食肉獸食物質素好!我最鍾意佢呢度嘅墨魚咀,同埋香葱牛肉卷!墨魚丸!貢丸呀!正呀!有原條茄子好想試!(又大鄉里)燒韭菜要試下,加埋孜然粉去燒幾正!飲品選擇多我幾欣賞佢個枝自家製羅漢果茶必試!燒香蕉加朱古力!(我又大鄉里)雖然我選擇左 重慶燒烤!但都可以攞埋港式食物! 一個價錢兩種款式食物都可以試埋! 港式食物又幾好喎! 豬頸肉大愛 香草牛油厚多士,香草牛油不加錢!wow!必必必必食!
好耐冇食過BBQ啦!
揸車經過見到有重慶燒烤,
有港式燒烤
2043 views
見到個餐牌都幾啱我胃口,有我鍾意食嘅大虎蝦!
五花腩、墨魚咀、墨魚鬚、
當然梗係仲有我嘅至愛雞全翼啦!
食物整齊,衛生!
肉類選擇多,
啱曬我呢個食肉獸
食物質素好!
我最鍾意佢呢度嘅墨魚咀
,同埋香葱牛肉卷!
墨魚丸!貢丸呀!正呀!
有原條茄子好想試!
(又大鄉里)
燒韭菜要試下,加埋孜然粉去燒幾正!
飲品選擇多
我幾欣賞佢個枝自家製羅漢果茶
必試!
燒香蕉加朱古力!(我又大鄉里)
雖然我選擇左 重慶燒烤!但都可以攞埋港式食物!
一個價錢兩種款式食物都可以試埋!
港式食物又幾好喎!
豬頸肉大愛
香草牛油厚多士,香草牛油不加錢!wow!
必必必必食!

2016-08-31
$158 (Dinner)
  • 燒香蕉朱古力 ,香草牛油厚多士
  • 港式食物 ,蒜蓉豬扒、豬頸肉
  • 雞全翼、墨魚咀 、豬腩肉、燒生蠔