2019-10-09 2769 views
絕大部分菜品都食過,連續嚟了好幾次嘅茶餐廳,絕對每天放飯堂,性比價秒殺其佢茶餐廳~!服務;真系系天天嚟嘅茶餐廳,感覺伙計們都要認識我了,性比較超級高,也冇最低消費限制,伙計態度都很好,環境;普通座椅港式奶茶;非常好飲 有時候飲了晚黑會訓唔着干炒牛河;非常好食,午餐陣很中意點呢個凍檸茶;必須點呀,正!茶味和檸檬的香氣以及甜度都掌握得剛剛好,不會很甜也不會太澀,值得推薦魚柳包;夾心嘅魚柳外酥里嫩,太好食了!
環境;普通座椅
港式奶茶;非常好飲 有時候飲了晚黑會訓唔着
干炒牛河;非常好食,午餐陣很中意點呢個
魚柳包;夾心嘅魚柳外酥里嫩,太好食了!
2019-10-09 1456 views
最好嘅同事加薪,帶我嚟食嘅日式午餐,感覺還唔錯,就系遠了一些,O(∩_∩)O哈哈~呢個地方很安靜,里面環境唔算很大,簡簡單單,方方正正,倒系符合日式料理嘅朴實風格,按照菜單上嘅流程一道一道上菜,速度把控嘅剛剛好,能面對面嘅和師傅溝通也系很難得,唔懂嘅食材可以問,師傅話唔多,態度仲系蠻親切嘅,唔像做料理時果個認真嘅神情,套餐里面嘅食物也足夠食飽,刺身拼盤擺盤精美、食材新鮮,食起嚟很鮮美。價格絕對跟你食起嚟嘅口感成正比!服務挺好嘅,接待嘅笑容很甜美,成個用餐過程很愉快,大概一個小時就食完了。
2019-10-08
$258 (Lunch)
2019-10-06 988 views
我真系想減肥的!明明我最近已經決心減肥了,但系今日來佐建榮,我真系忍唔住啦!朋友求我來陪食飯,話好唔點唔點,仲系忍唔住點佐豉椒汁牛肉飯同檸檬茶。本來感覺牛肉飯都差唔多,但系我就覺得建榮豉椒汁特別香!含淚吃了壹碟飯,牛肉好入味,口感非常可,唔會老唔會硬,特別的嫩,牛肉量都好多,好彩牛肉脂肪含量少,唔系我就系肥上加肥了。檸檬茶好好味,解渴消暑,因為中意食酸,連兩片檸檬都沒放過。朋友話唔食飽邊有力氣減肥啊,唔可以辜負美食啊。
2019-10-06 810 views
這家餐廳隱藏喺海鮮街裏面,跟住導航走,走到流浮山街市。(環境)裝修都好新,有種90年代復古感覺,中意影相嘅朋友仔唔好錯過啦,穩個好位置就可以拍靚相。(服務)服務好ok阿姨好熱情,會推薦主食飲料,來食飯大多數都喺街坊鄰居,比其他餐廳有人情味。點嘅咖喱豬扒夠嗮足料,咖喱喺有辣度嘅,這間餐廳咖喱好贊,中意咖喱嘅我唔可以放過。豬扒切開仲會爆汁!我唔中意咬硬肉,這塊豬扒夠嫩,合我心意。除佐豬扒同咖喱,白米飯都壹樣優秀,靚米軟硬適中配上咖喱汁簡直享受。下次來仲要點咖喱飯!
這家餐廳隱藏喺海鮮街裏面,跟住導航走,走到流浮山街市。
2019-10-06 717 views
店鋪:建榮餐廳地址:流浮山正大街45號地鋪時間:7:30-22:00人均:豐儉由人冰奶茶加了很多嘅小碎冰塊,降低了奶茶嘅濃度(適合容易失眠嘅人)但系夏天飲很舒服,冰冰涼涼唔會很膩,追求口感嘅建議點熱奶茶追求舒適嘅建議冰奶茶咖喱雞扒強烈推薦呢道,本嚟系隨手點嘅,結果系全場最佳底下嘅咖喱特咪濃郁,熟悉奶香重嘅咖喱雞扒系煎制過嘅去骨雞腿肉,肉質很嫩腌制嘅味道很唔錯干炒牛河鍋氣很重,香氣撲鼻店里很多附近嘅居民過嚟食餐系本地人都很鍾意嘅一家餐廳.
店鋪:建榮餐廳
地址:流浮山正大街45號地鋪
時間:7:30-22:00
人均:豐儉由人
冰奶茶
加了很多嘅小碎冰塊,降低了奶茶嘅濃度(適合容易失眠嘅人)
但系夏天飲很舒服,冰冰涼涼唔會很膩,追求口感嘅建議點熱奶茶
追求舒適嘅建議冰奶茶
咖喱雞扒
強烈推薦呢道,本嚟系隨手點嘅,結果系全場最佳
底下嘅咖喱特咪濃郁,熟悉奶香重嘅咖喱
雞扒系煎制過嘅去骨雞腿肉,肉質很嫩
腌制嘅味道很唔錯
干炒牛河
鍋氣很重,香氣撲鼻
店里很多附近嘅居民過嚟食餐
系本地人都很鍾意嘅一家餐廳.
2019-10-04 224 views
如果來流浮山,不妨來建榮海鮮美食打卡。每個人心目中地道嘅香港茶餐廳標準唔壹樣,對壹間茶餐廳好壞嘅評判標準應該喺三樣:奶茶、菠蘿油同豬扒。建榮嘅奶茶喺及格的,遍地都喺網紅奶茶店嘅今日,可能茶餐廳先會繼續堅持老式奶茶,壹杯奶茶,有茶香奶滑,仲有結合起來嘅“澀”,口感濃烈。菠蘿油用料都幾實際,表皮厚同時又唔失酥脆,至於豬扒哩次就沒試。喺嚟度流露出來嘅街坊鄰裏人情味是個滴位於商業廣場個茶餐廳沒有的,就憑這壹點都應該去試壹試。
2019-10-03 150 views
豬豬女孩嘅每日一食一家好嘅茶餐廳抵回味嘅除咗味道仲系文化...喺呢度冇太多復雜而華麗嘅裝修人嚟人往咁氛圍讓人也感覺充實起嚟...【滑蛋蝦仁飯】最出名嘅簡餐飯,老廣嘅味道,朴實嘅飯,嫩滑嘅炒蛋\(≧▽≦)/好中意滑蛋啊 半流唔流嘅狀態 口感太棒了👏滑蛋對雞蛋嘅品質要求也挺高嘅 很新鮮 唔帶一丁點腥味,爽口嘅蝦仁大顆飽滿 (≧▽≦)再配上鮮美嘅豉油 一大口米飯 系滿足嘅讓人停唔下嚟...一碟飯一杯茶 飽胃而暖心...
豬豬女孩嘅每日一食

一家好嘅茶餐廳抵回味嘅除咗味道仲系文化...
喺呢度冇太多復雜而華麗嘅裝修
人嚟人往
咁氛圍讓人也感覺充實起嚟...

【滑蛋蝦仁飯】
好中意滑蛋啊 半流唔流嘅狀態 口感太棒了👏
再配上鮮美嘅豉油 一大口米飯 系滿足嘅讓人停唔下嚟...

一碟飯一杯茶 飽胃而暖心...
2019-10-03 134 views
三明治一直系我中意食嘅嘢啊可變性很大唔同嘅面包和夾餡可以變化出很多出品最常見嘅就系方包+各種肉咯簡單不平凡嘅「腿蛋治」夾着厚炒蛋,睇着簡單,但只要咬上一啖,必定會深深愛上佢軟嫩嘅炒蛋微微濕潤,搭配上唔失噍勁嘅面包,蛋香、奶油香喺嘴里溫柔地擴散,延展至喉嚨...有時候,中意一種食物不僅僅為了味道,像三明治,小小一份,面包里面卷入了各種肉蛋菜,既可以當工作餐,又系出外郊游嘅comfort food,簡單方便。
三明治一直系我中意食嘅嘢啊
可變性很大
唔同嘅面包和夾餡可以變化出很多出品
最常見嘅就系方包+各種肉咯
簡單不平凡嘅「腿蛋治」
夾着厚炒蛋,睇着簡單,但只要咬上一啖,必定會深深愛上佢

Delivery
唔使特意嚟,但系路過唔容錯過^ _ ^呢家店就喺流浮山附近的海鮮街附近,環境還算唔錯,一大早就很多人,早餐嘅套餐選擇多又豐盛,我點嘅沙爹咖喱麵套餐,{沙爹牛肉面}話講呢麵就和方便麵差唔多,但系牛肉一大塊一大塊看得見,口感很嫩,味道確實好食。{凍奶茶}奶茶中規中矩,一杯里面有半杯都系小冰塊,還有一個煎蛋土司,味道也很唔錯,一個早餐食嘅飽飽嘅。總體嚟講唔推薦特意嚟覓食,之不過路過落腳小嘗一下是不錯的(#^.^#)
唔使特意嚟,但系路過唔容錯過^ _ ^
2019-10-01 128 views
意外發現一間唔算很好搵嘅餐廳,其實就喺海鮮街頭往前走50米左右,且一到店陣因為人唔多,和小拍檔們一度想放棄探店嘅勇氣,但食完覺得還好有留下嚟!(干炒肉片河)最近比較熱衷呢個唔管進邊家店都肯嚟一份嘗嘗,自然會有比較,也很唔錯,肉片大快朵頤很好食,份量很多,可以當主食,雖然出品顏色稍深,也許豉油多,但咸度適中,剛剛好!呢會想到了一個問題,先有雞仲系先有蛋嘅問題哈哈哈哈,引發了系心情好才覺得食物好食,仲系食物好食才有嘅心情好呢?
呢會想到了一個問題,先有雞仲系先有蛋嘅問題
2019-09-30
Type of Meal
Tea
2019-09-30 132 views
午飯時間路過,真系唔知食啥好,剛好睇到店門口擺嘅海南雞飯嘅照片,唔錯嘅樣,就選了呢家,外面擺嘅地方也很寬敞,果斷選擇坐喺呢度~「無骨海南雞飯」不愧系午餐招牌,nice!!!雞肉很鮮嫩美味,雞皮嫩滑細膩,新鮮嘅雞肉點上豉油沙姜或辣椒醬,嗯,就好呢一啖,配上雞油飯也系無比期待嘅美味~ 配菜有兩片青瓜,非常清爽可口~平時食海南雞飯我一般都系沾豉油,可系佢家嘅辣椒醬非常開胃!簡直欲罷唔得!五星全部畀無骨海南雞飯
「無骨海南雞飯」
不愧系午餐招牌,nice!!!
平時食海南雞飯我一般都系沾豉油,可系佢家嘅辣椒醬非常開胃!
簡直欲罷唔得!
五星全部畀無骨海南雞飯
2019-09-30
$50 (Lunch)
  • 無骨海南雞飯
2019-09-30 91 views
哈哈這家店冷飲好似唔系好多,點左杯經典中的經典—紅豆冰,同其他冰室比,這家店無價格優勢,但系味道好正宗同細個飲噶味道差唔多,可是這裡保持左原來的配方?滿滿一杯,煉奶和碎冰把紅豆深藏在杯底,撈起來咬一口,伴隨著細碎的冰渣,好像又度過了一個美好的夏天!!好耐無來過流浮山,但系飲左紅豆冰就好像穩翻細個個陣時噶時光。仲有系這家店其實環境系一般,夥計服務都算熱情,來食瞤就系食情懷。衛生都一般,總系有蒼蠅系度飛來飛去…
2019-09-30 105 views
吶!你呢家店的確抵推薦,很地道嘅茶餐廳,因為呢度有一款很好食嘅飯,每次過嚟都務必打卡~梗系還有西多士呢些,完全就系為了填滿身心嘅產品~滑蛋蝦仁飯最大嘅亮點就系呢度呢滑蛋很嫩,而且里面有很多蝦仁,絕對嘅豐富口感~整體嚟講,性比較仲系比較高嘅~每次過嚟都會嚟呢度搵呢個飯,上菜很快,第一次嚟食嘅就點滑蛋蝦仁吧,絕對有驚喜,而且料足,蝦仁很大。配上送嘅熱飲剛好一個套餐$36,如換做凍飲加$2也系很低了!!!
2019-09-29 98 views
鮨亭之美在於心境真正嘅酒香唔驚巷子深~個人愛食日本菜,原因其實很簡單就系欣賞日本菜嗰種一絲唔苟精益求精嘅精神而最近朋友介紹介紹了一家喺屯門嘅日本料理畀我對於中意食日本食嘅我,剛好抽空嚟品嘗睇睇地方唔大出品非常唔錯!三色丼海膽系嗰種鮮艷嘅橘黃色顏色,很有光澤表層粒粒豎起嚟而且有彈性,可以睇到清晰細紋講明正系成熟嘅季節,而且非常新鮮,分量很足口感鮮甜細滑如奶油,完全冇腥味非常好食,下次有時間再嚟嚟試下其佢嘅~
鮨亭之美在於心境
真正嘅酒香唔驚巷子深~
個人愛食日本菜,原因其實很簡單
就系欣賞日本菜嗰種一絲唔苟
精益求精嘅精神
而最近朋友介紹介紹了一家喺屯門嘅日本料理畀我
對於中意食日本食嘅我,剛好抽空嚟品嘗睇睇
地方唔大出品非常唔錯!
三色丼
海膽系嗰種鮮艷嘅橘黃色顏色,很有光澤
表層粒粒豎起嚟而且有彈性,可以睇到清晰細紋
講明正系成熟嘅季節,而且非常新鮮,分量很足
口感鮮甜細滑如奶油,完全冇腥味
非常好食,下次有時間再嚟嚟試下其佢嘅~
2019-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-09-29 108 views
點了一個凍檸茶,挺不錯,很好喝,但是炒麵不好吃,太乾了。感覺像吃草。另外就餐環境一般吧,有一個烏蠅,飛來飛去,飛來飛去,飛來飛去,又打不死,煩死我了。服務員很熱情。
煩死我了。服務員很熱情。
抄麵
2019-09-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea