本人4月1號晚上9點,一行5人其中兩位係小朋友去呢間小店食糖水,由於呢間小店坐位少,當我們進入店舖時裏面只得一張四人枱有位,我心諗幫襯小店迫少少唔緊要,但店面那位黑面女店員全程冇幫過或出聲叫我們坐那一張枱,因為我有一個小型環保袋,我問黑面女店員環保袋可否放在店內一個角落的空櫈上,她說不可以要放在店外,我當時心諗劉德華講咗幾十年嘅嘢(咁嘅服務態度點得㗎)所以我哋即時去另一間老字號嘅糖水舖食,香港今時今日每天咁多食店做唔住,有部份原因係呢啲店員可致,大家如果唔怕受氣可以去試吓呢間小店,他們嘅糖水不是太差的

2023-03-12 827 views
外賣叫左凍湯圓豆腐花返到去一見到仲以為拎錯勁似人地食剩一開,係有豆腐花,係只有一塊超薄腐爛既豆腐花湯亦係熱既打去問,老闆竟然答豆腐花浮係面係正常不過,回答完全九吾搭八真係冇下次
外賣叫左凍湯圓豆腐花
返到去一見到仲以為拎錯
勁似人地食剩
一開,係有豆腐花,係只有一塊超薄腐爛既豆腐花
湯亦係熱既
打去問,老闆竟然答豆腐花浮係面係正常不過,回答完全九吾搭八
真係冇下次
2023-03-10
TakeAway
Dinner
2022-09-29 682 views
因為住係附近😆個個星期都會幫襯依間「錦尚甜」❤️🥰😍😍最正係 《什果西米露》$28 次次都有新鮮水果🍉🍎包括蜜瓜🍈芒果🥭士多啤梨🍓西瓜🍉奇異果🥝同埋椰汁底其實都可以簡其他果汁底但我食咁多次發覺椰汁底是最吸引的就算外賣都是咁的!曾經食過木瓜雪耳糖水熱的唔貴 $27咸食方面🍗有炸雞翼$18-3 隻即叫即炸好脆口,相當出色有時會買6 隻🤣🤣🫓印度酥餅$13 夠熱夠新鮮但得一件🥹🧇仲有士多啤梨🍓雪糕窩夫綠茶雪糕窩夫
因為住係附近😆
同埋椰汁底
其實都可以簡其他果汁底
但我食咁多次
發覺椰汁底是最吸引的

就算外賣都是咁的!
曾經食過木瓜雪耳糖水熱的

🧇仲有士多啤梨🍓雪糕窩夫
綠茶雪糕窩夫
Last Night Supper
2022-08-08 460 views
嗰日叫外賣 心太軟點知一睇個心太軟 就知係超級市場或者便利店買嗰啲😑😑大佬 我俾呢個價錢,就係想食自家製嗰啲俾個咁嘅野我,我去七仔自己買個黎叮唔好?所謂嘅甜品舖換來真係出乎意料嘅-超級市場心太軟
嗰日叫外賣 心太軟
點知一睇個心太軟 就知係超級市場或者便利店買嗰啲😑😑
大佬 我俾呢個價錢,就係想食自家製嗰啲
俾個咁嘅野我,我去七仔自己買個黎叮唔好?

所謂嘅甜品舖換來真係出乎意料嘅-超級市場心太軟
心太軟
TakeAway
2022-08-06 404 views
夏日炎炎 特別想食啲凍嘅降吓溫🥰 行過見到呢間甜品店 甜品選擇非常之多 除咗有中式甜品 仲有好多芒果嘅甜品 於是就決定入去試吓 不過甜品店得四張檯 所以都等咗一陣先有位入去食😂芒椰豆豆好特別嘅甜品 好少見飲品上面會加豆腐花 見到黃色嘅部份就係芒果汁底 而上面白色嘅部份就係豆腐花啦 單飲芒果汁 味道會比較甜 而如果單食豆腐花 都食唔出太濃嘅豆香😮 所以最好都係撈勻佢飲 芒果汁即刻變得唔會太甜 豆腐花同爆爆珠就令到飲品有多啲層次 又滑又有咬口😚生磨芝麻糊芝麻糊都幾大碗 味道都幾香芝麻味 不過就唔算太特別🫢 不過甜品舖來講一碗芝麻糊$16算係好抵食呢間甜品舖質素算中上 以咁嘅價錢來講性價比好高呀 仲要係港島區 真係一個唔錯嘅休息嘅地方😊
夏日炎炎 特別想食啲凍嘅降吓溫🥰 行過見到呢間甜品甜品選擇非常之多 除咗有中式甜品 仲有好多芒果嘅甜品 於是就決定入去試吓 不過甜品店得四張檯 所以都等咗一陣先有位入去食😂

生磨芝麻糊 芒椰豆豆

Tea
2021-02-16 1439 views
同朋友喺天后食完飯諗住搵間甜品店食吓,本身諗住介紹佢去甜姨姨試吓,但佢話北角有一間好好食一定要推介比我,所以我哋就由天后行去北角,原來係錦尚甜....😶 即刻同朋友講咗句'呢間天后都有....不過我無試過',既然嚟到都試吓啦😬舖頭環境幾迫,坐得唔太舒服,不過普遍甜品舖都係咁😬 佢哋都算多糖水選擇,主打係芒果系列,類似以前嘅許留山咁,我左揀右揀最後都係揀我最愛同埋最穩陣嘅楊枝甘露!❤️ 楊枝甘露 $36分量算正常,食落無咩驚喜,芒果雪糕芒果味都唔算濃,同埋芒果汁都偏甜,但感覺佢嘅甜有啲假,唔係天然水果嘅甜味,可能加太多糖水。好食度:⭐️ (1/5)餐廳推薦度: ⭐️ (1/5)不過口味呢啲嘢就真係各有喜好😬 好似我朋友咁就覺得呢間幾好喇。

❤️ 楊枝甘露 $36
楊枝甘露
好食度:⭐️ (1/5)

餐廳推薦度: ⭐️ (1/5)
$36 (Tea)
2021-02-12 583 views
點了四份外賣:榴蓮班戟真的超級特別,因為榴蓮果肉是酸的,奶油無甜味;椰汁西米露甜味又太足...芝麻糊是友人點的,應該無問題;蛋白燉鮮奶可能是放在外賣盒中,所以品相不好。有點失望,不會再去...
2021-02-12
2020-12-20 584 views
在北角想找找甜品或糖水吃其實都很難,行了很久才見到一間,門外招牌寫著達人級一於試試點達人法,結果中伏。店舖很小,坐得很迫。我們點了一份西瓜芋圓涼粉,一個芒果雪糕小丸子同QQ紅豆芋圓涼粉,3個都淡淡的,冇乜特別,芋圓吃不出味道。芒果不甜不酸。涼粉淡而無味。糖水表面仲起哂泡咁,普普通通,不像預期。個人感覺評分:食物味道 - 3/10食物賣相 - 4/10餐廳環境 - 4/10店員服務 - 5/10性價比 - 4/10對不起,應該不會再來吃。
在北角想找找甜品糖水吃其實都很難,行了很久才見到一間,門外招牌寫著達人級
一於試試點達人法,結果中伏。

店舖很小,坐得很迫。

糖水表面仲起哂泡咁,普普通通,不像預期。

個人感覺評分:
食物味道 - 3/10
食物賣相 - 4/10
餐廳環境 - 4/10
店員服務 - 5/10
性價比 - 4/10

對不起,應該不會再來吃。
2020-11-08
$40 (Last Night Supper)
2020-10-23 497 views
//漂亮的天真魯莽 若被推倒可再裝 巨匠的手不怕骯髒 貼著膠紙都俊朗 盡是補釘都發光 結局再破爛同奔往//即使身邊有好多困難,但都會有好多人一齊去面對。苦中一點甜嘛!今日又係去咗同M先生Staycation 突然想食糖水見到foodpanda有就叫咗呢一間糖水涼粉:正正常常但份量偏細,但花奶味重是補救位,大家食糖水都是想甜一下吧~。雖然個碗比較細但配料都幾多,當中包括紅豆小丸子等等。芒果椰汁冰:可能因為呢排芒果唔係當做,所以就唔係好甜,但咁嘅價錢都叫合理,而且芒果汁份量都幾多值得一讚。榴槤班cake:榴槤分量幾多,但榴槤味欠奉,可能又是季節問題。總括而言:北角區都比較少有西式糖水店,所以如果住附近又懶得行都可以值得一試。
//漂亮的天真魯莽 若被推倒可再裝
 巨匠的手不怕骯髒 貼著膠紙都俊朗
盡是補釘都發光 結局再破爛同奔往//

雖然個碗比較細但配料都幾多,當中包括紅豆小丸子等等。

2020-05-11 894 views
食芒果同小丸子呢個話題好容易令人聯想到"許x山"(不過佢放棄左香港人唔會再食)但係黎到北角呢間小店真係有驚喜!出色呀!夠量又多價錢又合理仲要係即叫即整環境都幾衛生坐得都幾舒服我真係好少會去北角不過經過都會食呀夏天又到啦!係時候約埋班fd去食個糖水 吹下水叫左西瓜涼浸浸有熱清氣西瓜同哈蜜瓜芒果好甜呀不過有果味唔似係額外加好多糖咁不錯不錯其實唔講真係以為自己去咗去許留山但係價錢合理好多錦尚甜北角和富道64號地下A號舖
食芒果同小丸子呢個話題
好容易令人聯想到"許x山"(不過佢放棄左香港人唔會再食)
但係黎到北角呢間小店
真係有驚喜!出色呀!
夠量又多價錢又合理

其實唔講真係以為自己去咗去許留山但係價錢合理好多
錦尚甜
北角和富道64號地下A號舖
2019-02-09 1780 views
今日和朋友在北角電器道想找個地方傾計,周圍都係人,又唔想食譚仔南記,剛巧見到有間錦尚甜沒有人,可以坐耐一點,就決定入去試試。店內約有4-5張檯,環境一般,店員都在忙打理自己的晚餐,餐牌都算很多款式,感覺像加強版的許留山,我和朋友點了紅白之戀$33、皇牌芒果之戀配小丸子$36。紅白之戀有紅豆、涼粉、小丸子,味道不過不失。皇牌芒果之戀配小丸子 - 都是普普通通,沒有太大驚喜,不值這個價錢。總評:個人覺得如果不找一些招牌菜式,很快就會被社會淘汰。

紅白之戀有紅豆、涼粉、小丸子,味道不過不失。

總評:個人覺得如果不找一些招牌菜式,很快就會被社會淘汰。
2019-02-08
Last Night Supper
2018-10-29 1087 views
北角聞名香港的影點,春秧街—街市中的電車路。在街的盡頭,有一條街叫北角道,有好多餐廳,平日行過都少有入內光顧,今次偶然經過見到一間甜品店呢個叫鋒芒不露好似幾吸引,有超級食物牛油果🥑其他款式嘅甜品店內環境稍嫌狹窄。內部工作環境都幾乾淨,仲可以睇住調配個飲品,原料係有芒果蓉,牛油果蓉,底下有d透明嘅啫哩,最後亦會係上面加d原粒芒果和牛油果。佢係整嘅時候亦會加入d冰一齊打成蓉,令到成杯野飲都好冰涼。製成品原圖,好多料睇落都好吸引。現場環境黃光好勁,後期調整白平衡。28蚊都算幾足料。
北角聞名香港的影點,春秧街—街市中的電車路。

呢個叫鋒芒不露好似幾吸引,有超級食物牛油果🥑
其他款式嘅甜品
店內環境稍嫌狹窄。
佢係整嘅時候亦會加入d冰一齊打成蓉,令到成杯野飲都好冰涼。
製成品原圖,好多料睇落都好吸引。
現場環境黃光好勁,後期調整白平衡。
28蚊都算幾足料。
2018-10-28 685 views
剛剛在城市花園酒店吃過午餐,路過此甜品屋,門口貼上很多吸引的甜品,即入內叫了意大利生果西米撈,芒界西米撈,及一個黑白撈,當甜品送到我們面前,賣相很吸引,即急不及侍的吃,唔甜,很好吃,友人隨即又order多一個意大利生果西米撈👍😋
2018-08-21 492 views
夏日炎炎,成日都會覺得口乾,口淡淡。錦尚甜遠睇成間許留山咁就揀你啦不過今次得食既唔係芒果,因為生飛滋士多啤梨都係我favourite士多啤梨🍓紅券佳人,入面有水晶粉同小丸子 ,配埋士多啤梨冰冰,好開胃又多重口感,- 老闆好貼心冰底可以小甜,另外叫左個芒果(朋友食,冇影相)但佢又唔想咁甜,可以request啊如果唔中意太甜既朋友仔!- 士多啤梨🍓屬於酸味水果,可不用小甜
夏日炎炎,成日都會覺得口乾,口淡淡。
錦尚甜遠睇成間許留山咁
就揀你啦
不過今次得食既唔係芒果,因為生飛滋

士多啤梨都係我favourite

士多啤梨🍓紅券佳人,入面有水晶粉同小丸子 ,
配埋士多啤梨冰冰,好開胃又多重口感,

- 老闆好貼心冰底可以小甜,另外叫左個芒果
- 士多啤梨🍓屬於酸味水果,可不用小甜
2018-07-08 456 views
係北角食飽晚飯想食個甜品,搵左好耐先搵到一間係和富附近。鋪頭細細,入面得3,4張枱,但係個餐牌就好多選擇。兩個人分別叫左榴連雪花冰同芒之世界。榴連雪花冰份量足夠,側邊仲有木瓜同香蕉,木瓜鮮甜。但係榴連味可以再濃郁啲。芒之世界就有三款迷你芒果甜品,芒果布甸,芒果糯米糍,同芒果小丸子,岩曬我呢d三心兩意既人啊,三款芒果甜品都夠新鮮同鮮甜,食完真係飽上加飽,十分滿足啊!

• 芒之世界