2017-11-05 743 views
見到主打新加坡野,決定今日試一試用餐環境有分室內室外,室外方便有帶狗狗嘅主人可以同寵物一齊坐定定。室內環境都唔錯,就算2人枱都唔會坐得迫。衛生情況都唔錯。食物今次叫左豬頸肉喇沙,枷椰多士同美祿咖啡。喇沙方面,湯底真係lam lam脷!椰香味好夠,不過多咗少少油。由於預咗我會唔夠食,特登+$15 要份枷椰多士同新加坡嘅一樣!!! 正呀!價錢方面一個餐加多士大約80個大洋。我覺得少貴,但味道都唔差,值得試下!服務方面舖仔細細,人手都唔係多,要自己岀去落單先。但我覺得店員都算有禮貌,收野都好快手。下次如果想high tea 都會再黎!!!
見到主打新加坡野,決定今日試一試

用餐環境

食物
今次叫左豬頸肉喇沙,枷椰多士同美祿咖啡。

同新加坡嘅一樣!!! 正呀!

價錢方面

服務方面

下次如果想high tea 都會再黎!!!
  • 咖椰多士
2017-07-12 767 views
食物還可以,飲品也不錯。可是服務態度極之需要注意。他們請的員工像茶餐廳的服務一樣,可是我們惠顧的不是茶餐廳啊,為何付錢後其中一位員工永遠多謝一聲也沒有。我惠顧了很多次,廿四元一杯的飲料不是便宜,卻永遠一聲多謝也沒有,我有次看到她對其他顧客也一樣。而且是永遠都一樣與顧客有誤會時,他們第一時間就是像茶餐廳的員工一樣那麼隨意豪放呢?沒有禮貌地怪責客人呢?一點尊重也沒有。我會打電話去投訴,多謝你們的服務態度,非常出色令人嘆為觀止。

• 凍白咖啡
2017-04-09 899 views
難得有室外既餐廳,其實我都係第一次黎呢條村,唔難揾,差在無泊車位。餐廳係屋村商場內,室外坐位坐得好舒服。下午茶餐又唔算好貴,味道可接受,不過凍飲就貴左dd喇,餐補差價+$4, 塊多士跟餐+$15, 等於出面單叫多士,但多士又真係好好味,2人食左$106, 都可接受,因為比帶狗坐室外係我最like。另如下午茶餐有海南雞飯就更加好,喇沙又係無係tea set, 麵餐tea得2 款,$36-38, 可以接受喇,都唔算少款,馬來西亞野來來去去都係得呢d, 黎到都預左,貴精不貴多,香港人又真係唔太接受。最重要悠閒坐多陣都無趕我走,如老遠食完即走就差緊d喇,不過就幾驚抄牌,一陣整張320 , 呢餐就貴lu, 不過可能有位泊而我地唔識路喇。

餐廳係屋村商場內,室外坐位坐得好舒服。

2017-04-09
$106 (Tea)
2017-02-02 919 views
今午路過見有間星馬餐廳便嘗試一下。剛好是吃午飯時間,但餐廳的顧客寥寥可數,有些可能喜歡它比較靜,留在聊天打發時間。既來之則安之,點了招牌喇沙跟紅茶及一客所謂特制腸粉。收我83大洋,應該有些期待。在櫃臺點餐付費後,食物5 分鐘陸續送到。喇沙湯底還可以略嫌蝦味不夠。粉條及配菜一般。腸粉跟一般車仔檔沒分別,醬汁亦不濟。可以不叫。紅茶可能是一般茶包加糖,亦沒可取。如果叫價平百分之二十就較為合理。不過,不去你是沒有損失。
2017-02-02
$83 (Lunch)
2017-01-25 729 views
來到Killine 室內座位吃個早餐,室外食客不停抽煙,煙味湧入店舖內. 原來廣源邨有這樣一個吸煙好地方. 無管理員干涉的. 食物方面 , 可以, 只是份量比較少. 飲品都可以,不過未試飲過咖啡.
原來廣源邨有這樣一個吸煙好地方. 無管理員干涉的.
Type of Meal
Breakfast
  • 咖椰多士
2017-01-03 571 views
話說1/1單車團踩完大冷準備返歸, 見口痕同友人由孖橋踩上來食個tea...友人推介話個咖椰多一定要食嚟到打個凸, 屋企對面有啲咁清幽環境嘅屋邨茶仔嘅???咁2話不說就叫咗咖椰多啦, 店員見我哋踩完車慶恰恰, 就推介'凍酸桔', 既然係咁, 要埋啦等咗大約6-7分鐘, 兩樣都送到來; 一試, 個咖椰多咁邪惡嘅喂? 脆得來唔係硬嘅多士, 同埋滿滿一浸咖椰, 香得來唔係甜到漏嗰吓真係好得食咗件多士就隊啖嘢飲, 嗒落應該係柑桔蜜凍飲, 真係夠晒醒胃, 酸酸甜甜, 都真係幾啱運動完無乜胃口嘅我飲overall呢間嘢都幾得吓, 下次出完車都應該會再戰佢啲小食

嚟到打個凸, 屋企對面有啲咁清幽環境嘅屋邨茶仔嘅???

Other Info. : 環境真係估唔到咁靜, 屋邨商場嚟講直頭係宇宙級咁正 但點都叫山邊, 係咁比蚊咬
2017-01-01
$40 (Tea)
  • 咖椰多
2016-11-08 662 views
可選擇的食物不多,價錢太貴。個人認為不太值這麼貴的價錢。但味道尚算可以接受。唯一可以說,比較好的地方就係餐廳環境同衛生都較茶餐廳好。本來打算高高興興去呢間餐廳食飯,而大部分店員都十分有禮貌,唯獨一位收銀戴住眼鏡既呀姐,服務態度超差。佢勁惡咁質疑"你呢張係咩學生證黎架?"講完仲好唔情願比優惠我,眼超超咁。作為一間公司,如果寫明有學生優惠,咁人地出示證件,你要比優惠都好正常。如果係唔想比優惠人,就唔應該寫出來。作為一個進修緊,讀緊書既學生,我覺得好似比人侮辱左咁。本人真誠地表示非常失望。
可選擇的食物不多,價錢太貴。
個人認為不太值這麼貴的價錢。
但味道尚算可以接受。
唯一可以說,比較好的地方
就係餐廳環境同衛生都較茶餐廳好。

本來打算高高興興去呢間餐廳食飯,
而大部分店員都十分有禮貌,
唯獨一位收銀戴住眼鏡既呀姐,
服務態度超差。

佢勁惡咁質疑"你呢張係咩學生證黎架?"
講完仲好唔情願比優惠我,眼超超咁。

作為一間公司,如果寫明有學生優惠,
咁人地出示證件,你要比優惠都好正常。
如果係唔想比優惠人,就唔應該寫出來。
作為一個進修緊,讀緊書既學生,
我覺得好似比人侮辱左咁。
本人真誠地表示非常失望。
2015-09-07 2422 views
呢種類型的的星馬快餐店算少有,係屋邨開就更少有,所以特登走嚟試吓究竟質素如何。點咗『馬來米暹』,因為睇見嗰賣相幾唔錯。米暹原來係比較幼身嘅米粉,加上醬汁和西檸撈混而吃,幾爽口,米粉不會太淋,有點咬口,醬汁都幾夠濃,蝦算大隻都夠爽,另处頌有豆卜,雞蛋,芽菜等配菜。如果唔想越食越酸,就記得唔好濟太多西檸汁。至於杯星加坡咖啡就一般,唔係太夠熱。
Type of Meal
Lunch
收工後又突然懶煮飯, 咁不如搵下野食先 . . Click下Click下諗起廣源有間馬來西亞野食。好耐冇幫襯下咁就造就左依次既晚餐。位置唔算難搵, 巴士總站行去都係5分鐘內既路程! 可能時間尚早, 唔使等位. 點左餐就會有人拎餐埋位,方便。黎到依度當然要點杯奶茶。香滑有餘 . . 係甜左少少。下次一定要叫少甜!野食就睇相啦 . . 主菜甜品
馬來米暹
主菜
咖椰多士
甜品
2015-07-22
馬來米暹
咖椰多士
2015-07-21 1788 views
沙田呢間Killiney位置真係幾偏僻,仲要搭巴士先上到,所以去到時都無咩人食,十分清靜.我地下午茶時間去到,3個人每人叫左個兒童海南雞飯餐,因為店員話比正常餐只係少1/10,仲要多2隻蛋,岩晒女仔食個海南雞飯唔錯,不過D雞有少少老,唔夠滑,但加晒入味,份量充足而咖椰多士加$12就可以換,食落好鬆脆,個咖椰醬甜得黎又唔漏,好重椰香味,食多一碟都仲得!
2015-06-10 1119 views
有時番學Lunch,都會上黎呢間星馬菜餐廳食,因為我覺得佢算係全廣源最好食同最有特色既一間。平日的中午1點幾黎到,唔洗等位,全間餐廳得意四、五木台客人,完全冇逼既感覺。餐廳主要使用啡色及深黃色等既木製傢俱和設計,令人感到心懭神怡。新加坡喇沙$55黎到呢度,一定要試既非新加坡喇沙莫屬。喇沙除左米線外,配料有蝦、魚片、豆卜、芽菜、熟蛋,湯汁惹味唔辣,食得出係用椰奶調製,一試難忘。如果第一次食既話,你可能會覺得份量睇落好似太少,一定唔夠飽,但食到底你會發覺湯底中的椰奶會令有‘滯’既感覺,異常滿足。
新加坡喇沙$55

2015-06-09 954 views
新加坡喇沙$55
2015-05-20
$55 (Lunch)
2015-04-22 1267 views
係廣源呢個屋村入面,Killiney算係數一數二好食既餐廳,價錢都過得去,份量都算幾多下,但選擇就比較少,因為餐牌從來都唔會變。呢間鋪都算幾細,平日黎到都冇乜人,係假期先會滿座,今日夜晚黎到都唔使等位,因為成間鋪得兩檯客。落單形式係要自己行出收銀買同俾錢,之後就會有人送到去你張檯到,唔使自己拎餐咁麻煩,都算幾好。今次嗌左個星洲喇沙,都算係招牌菜式架啦,份量幾大碗,賣相幾好,落單等左幾分鐘就有得食,效率一流!配菜都十分之豐富:雞蛋,芽菜,蝦,魚片等等,湯底十分惹味同開胃。另外可以用$12加錢換一份多士,新鮮焗起又香又脆,牛油同咖耶醬既比例岩岩好,同friend share一份真係飽到不得了,望到都流哂口水呀!另外杯奶茶就係用淡奶沖既,幾香,亦都夠大杯,食完一大堆惹味既主食飲番啖都當堂冇咁滯~環境黎講都算坐得幾舒服,位置夠闊落之餘仲有梳化卡位,值得繼續幫襯呀~!

淡奶紅茶
星洲喇沙
$12加既多士
2015-04-20
2015-04-02 968 views
小編常在學校,通常只得1小時左右的時間去吃飯,所以通常都只可以去些附近的餐廳草草了事。來到廣源村,眼見都是些普通的餐廳,如McDonald和大快活,稍有失望。誰料到在另一邊有Killiney!Killiney是間專門售星馬菜的餐廳,小編不管了,就決定是Killiney了。以環境來說其實Killiney不像普通的茶餐廳,裝潢上也頗講究的,感覺上也頗整潔,令人稍有放鬆。餐廳的點餐模式和大家樂類似,需客人自行找位子,然後到點餐處點餐,不同之處就是這裡不必客人自己拿餐。小編以前在尖沙咀店吃過一次,叫了「咖哩雞飯」,所以這次想點些別的,所以便點了「新加坡喇沙」再加一份「咖椰」。食物很快便送到,只等了10分鐘便有了。2款食物的外貌也不錯,叫人食慾大增。先說說「咖椰」。咖椰來到的時候,其實小編完全沒有期待過會是熱熱的,但是這份咖椰超出小編的期望。熱熱的,裡面也是甜度適中,比起小編在外面吃過的咖椰更為美味。另一方面就是「新加坡喇沙」。喇沙辣的程度是小編可接受的範圍內,材料質感也新鮮,麵條的軟硬程度更是適合小編。總體來說,Killiney榮登小編廣源餐廳中的最愛。

食物很快便送到,只等了10分鐘便有了。
2款食物的外貌也不錯,叫人食慾大增。

先說說「咖椰」。

另一方面就是「新加坡喇沙」。

總體來說,Killiney榮登小編廣源餐廳中的最愛。
喇沙餐+咖椰
凍檸茶
喇沙
咖椰
2015-02-24
$80 (Tea)
喇沙餐+咖椰
喇沙
咖椰
  • 新加坡喇沙
2014-06-29 2651 views
今次是第二次到訪,吃的是「新加坡叻沙」。濃湯十分惹味,很重的椰奶口味,而且有些辣。一絲絲軟硬適中的米線上,有魚餅、中蝦仁、芽菜、豆腐卜、一全熟蛋,可惜份量不大,令人意猶未盡! 碗上有香草碎,加上一匙羹森巴辣椒醬,在炎熱的夏天,吃了令人大汗淋漓!甜奶紅茶: 甜度十足,奶味重而茶味淡。冰量數粒。希望將來menu上可新增更多食品和飲料。
今次是第二次到訪,吃的是「新加坡叻沙」。

甜奶紅茶: 甜度十足,奶味重而茶味淡。冰量數粒。

希望將來menu上可新增更多食品和飲料。
2014-06-09
  • 新加坡叻沙