KFC
2020-02-11 370 views
見kfc出左新優惠 好似幾抵食 所以今日冇嘢做就黎左KFC食$29有兩件雞+1個蘑菇/雞皇飯嗰兩件雞有得自己揀一係家鄉雞一係辣雞一係燒雞我就揀咗一件辣雞一件燒雞雞咁辣雞就比一件雞胸而燒雞就俾咗個細雞鎚辣雞新鮮炸起唔錯 仲有肉汁咇出黎燒雞就遜色一點個飯都好大兜 食唔哂 總括一個字 抵食!
$29有兩件雞+1個蘑菇/雞皇飯
嗰兩件雞有得自己揀一係家鄉雞一係辣雞一係燒雞
我就揀咗一件辣雞一件燒雞雞
咁辣雞就比一件雞胸而燒雞就俾咗個細雞鎚
辣雞新鮮炸起唔錯 仲有肉汁咇出黎
燒雞就遜色一點
個飯都好大兜 食唔哂
總括一個字 抵食!
見到有99蚊三人套餐真係幾底食喎,但係咪是否將價就貨呢?我好耐之前食家香雞肉質嫩滑由其是雞上脾同下脾好味,雞上脾同雞下脾肉質應該是好好食的,但係今次買的99蚊三人套餐都係雞上脾同雞下脾個D簡直是柴皮雞又硬又乾超級難食,賣相成舊炭咁,應該是番炸多次原因,KFC是否慳到咁比呢D炸咗幾次的雞比客人呢?咁樣的質素是否叫客人唔好再幫襯呢?經過今次食後我已經唔想再食家香雞了,評語就係將價就貨,差到一個極點,差差差。
TakeAway
今日去左天瑞間KFC買外賣,有得食炸雞本來係一件好開心既事 ,可惜 遇上一個態度其差既服務員💁 ,真係咩食慾都冇 。首先 我係自動點餐機點野食.點完座左係收銀處對面既長台等,我一直留意住個螢幕..等到其他比我後既number都過左 ,我先行去執餐位比張號碼單詢問個女服務員.女服務員:係托盤拎左杯汽水比我 問我係吾係拎留左杯可樂炸.態度同語氣極差🤦🏻‍♀️我:我咩都拎過 我一直座係度留意個螢幕 女服務員:佢一副吾相信語氣 同後面既同事講 佢話佢冇拎過喎⋯⋯之後企後面既服務員9秒9執番比我啦 .最後 問佢有冇辣醬 《冇》😑omg 其實呢 果段時間就得4-5位客人等緊野食 點解可以吾對清楚客人張號碼單黎出餐呢?有時出錯出留單係正常 旦態度真係需要改善下 我黎食野 吾係黎受你氣 .
我:我咩都拎過 我一直座係度留意個螢幕
最後 問佢有冇辣醬 《冇》😑omg

2019-06-12 88 views
早餐.出門前明明已吃了早餐但還是很餓本來到了麵包店來買麵包誰料看到有大大隻昆蟲降落在包上!於是看看附近有什麼好吃.通粉 $13是沒有蕃茄的蕃茄味湯底通粉附有幾粒粟米通粉有點浸太久的感覺軟軟的不過未至於難食.咖啡未飲過KFC的咖啡原來是已加奶的...我想飲齋啡呢.$13的早餐不能有太高的要求吧....在這不順心的日子連吃個早餐也不順
早餐
出門前明明已吃了早餐
但還是很餓
本來到了麵包店來買麵包
誰料看到有大大隻昆蟲降落在包上!
於是看看附近有什麼好吃
軟軟的
不過未至於難食

咖啡
未飲過KFC的咖啡
原來是已加奶的...
我想飲齋啡呢

$13的早餐
不能有太高的要求吧...
在這不順心的日子
連吃個早餐也不順
2019-05-02 117 views
星期日下午忽然好想放鬆下,經過KFC,見好耐無食伯伯啲狂惹燒雞🤤咁岩早幾日係報紙剪左啲coupons又岩用於是放肆一點,揾埋個妹一齊去食KFC😈😈我地叫左個二人餐,好抵食~七十蚊左右有雞、有飯、有薯蓉⋯⋯左下角仲有兩盒「巴辣香雞粒」正!成餐勁豐富!不過想講講今次嘅「巴辣香雞粒」同早前食過嘅好似有啲唔同,賣相好一般,啲色水無以前咁吸引,都唔及以前的香脆;不過就比之前大粒左、多肉左,咬落口感都好左👍🏼如果有「泰式辣醬」就very good了!(雖然kfc無提供,但可以自備😈)
星期日下午
於是放肆一點,
揾埋個妹一齊去食KFC😈😈
我地叫左個二人餐,
好抵食~
七十蚊左右有雞、有飯、有薯蓉⋯⋯
左下角仲有兩盒「巴辣香雞粒」
正!
成餐勁豐富!

不過想講講今次嘅「巴辣香雞粒」
同早前食過嘅好似有啲唔同,
賣相好一般,
啲色水無以前咁吸引,
都唔及以前的香脆;
不過就比之前大粒左、多肉左,
咬落口感都好左👍🏼
2019-04-28
$36 (Tea)
2018-12-11 120 views
喺天水圍其實無咩好食,來來去去都係啲集團式快餐店或者餐廳,而天水圍銀座都係來來去去嗰幾間,諗唔到食咩好,是但經過KFC就是旦叫兩個餐填肚叫咗兩個惹味燒雞套餐,其中一個雞肉飯加大,另加兩隻蜜糖雞亦雞有少少辣確實惹味,雞亦偏瘦但都好入味,雞肉尚算嫩滑,雞肉飯嘅飯質偏硬,雞肉不多,但可接受,呢間分店比較大,所以座位好多,除咗放學時間學生會比較多外,其他時間都可以舒舒服服坐喺度慢慢食,間中一餐食下都唔錯嘅
叫咗兩個惹味燒雞套餐,其中一個雞肉飯加大,另加兩隻蜜糖雞亦
2018-12-03
2018-02-25 192 views
兩個雞皇飯加一個蘑菇飯🧐雞皇飯叫左多汁,而且雞肉相對比較多😍😍,但相對飯就太濕太軟太痴😒☺️4個葡式蛋撻,6件雞。新出既芝味醬點雞食唔錯🧐,3件雞胸,3件雞鎚,不過相對炸粉就厚左小小😛🤔食快餐都無謂咁高😂

兩個雞皇飯加一個蘑菇飯🧐
雞皇飯叫左多汁,而且雞肉相對比較多😍😍,
但相對飯就太濕太軟太痴😒
☺️4個葡式蛋撻,6件雞。

新出既芝味醬點雞食唔錯🧐,
3件雞胸,3件雞鎚,
不過相對炸粉就厚左小小😛

🤔食快餐都無謂咁高😂

2018-01-30
Type of Meal
Dinner
2017-06-20 307 views
狂野燒雞上髀連雞膇,點解燒雞縮晒水既?天水圍特產 BB 雞嗎?勁迷你喎,只有大埔 KFC 體積的一半。細細件雞仔乾爭爭鞋烚烚,沒半點肉汁。微溫唔熱,怕燙親我嘴仔咩,唔熱那會好食。似乎不太受此區食家歡迎,銷程不理想,所以被焗到過熟了。香辣脆雞上髀,呎吋比燒雞正常得多。外皮炸得非常香脆,不油不膩,緊緊包住 juicy 滑溜香噴噴雞肉。大大啖豪氣地連皮帶肉扯出來,肉汁奔騰激射,閃令令散落每顆味蕾之上。鮮紅辣椒粉為白滑雞肉加點色彩,辛辣甜美混雜多種香料及雞甜味,那有不好吃的理由,好好味,幸福啊!與遺忘了的家鄉雞在天水圍重聚!相約高妹艾娜嘆場電影,之前當然要醫醫肚先啦,因靚女 keep fit 中,所以只免為其難陪我食一件囉,一件雞等於一碗即食麵的卡路里呢!

狂野燒雞上髀連雞膇
香辣脆雞上髀
2014-11-24
香辣脆雞上髀
2017-04-05 258 views
我見個friend走咗入天水圍,入到黎都唔知食咩好。食茶餐廳都係食到傻, 唔想食呀所以我決定咗去食快餐。 但係快餐永遠都要考慮食麥當勞定係食肯德基,兩間都咁鬼正都唔知食咩好。諗左三四個鐘都係決定食飯肯德基, 食肯德基一定要食最正嘅白汁雞皇飯。 呢個真係無得輸清香,飽肚,記憶猶新,齒頰留香。 你嗰啲就係最正嘅肯德基風味所以我就影低咗俾大家睇如果你真係仲未試過希望你一定要是一次。 因為試過之後就會愛上肯德基原來佢嘅魅力唔係炸雞而係白汁雞皇飯! !
2017-03-28 272 views
<KFC & PIzzaHut>NEW新出🌽牛油粟米炸雞🐥🐔▪️大年初一👨‍👩‍👧‍👦久違的家庭聚餐🙋🏻第一次用網上預訂KFC😌有優惠價之餘,最後埋單又有85折,滿($200)又送2件蜂蜜烤雞同2個薯蓉🙆🏻-😣網上預訂外賣自取,雖然佢會一早pack好左,你去到一攞就得,但唔好處係d炸雞皮會有d焗到淋左😫-🌸炸雞盒打開好香牛油粟米味😍有d似粟米濃湯😋👉🏾但得雞胸塊炸雞皮,有d粟米粉嘅味🤔雞脾直頭原味咁。👉🏾調味可以濃味d😫而且炸皮腍左la。🌸我最期待嘅葡撻都腍左個皮,唔酥脆🙁🌸🍯蜜糖烤雞幾好食!但要額外叫😁仲好食過炸皮,甜蜜蜜嘅煙韌皮🖖🏾🌸蜜糖鬆餅真係好q難食😐d質素仲乜事,個表面甜都5甜,無味,係仲有d微脆嘅,但好乾身。🍕超級至尊pizza嘅普通批原來咁細🤔😶👉🏾我細佬平時都自己清一個😂pizzahut都係唔抵食架la,外賣自取平左($10)😗#hkfoodielife #hkfood #hkig #hkfoodies #kfc #pizzahut #hkeat #hkfoodie #uhkfood #wwhkfood
<KFC & PIzzaHut>
NEW新出🌽牛油粟米炸雞🐥🐔
▪️
大年初一👨‍👩‍👧‍👦久違的家庭聚餐🙋🏻
🌸炸雞盒打開好香牛油粟米味😍有d似粟米濃湯😋
👉🏾但得雞胸塊炸雞皮,有d粟米粉嘅味🤔雞脾直頭原味咁。
👉🏾調味可以濃味d😫而且炸皮腍左la。
🌸我最期待嘅葡撻都腍左個皮,唔酥脆🙁
🍕超級至尊pizza嘅普通批原來咁細🤔😶
2016-07-17 368 views
晚餐時侯有點兒肚餓,想食飽飽。經過天水圍KFC ,見樓面的poster 介紹愛琴海套餐已經好吸引,流了口水。晚上人流不太多,於收銀處點完脆雞小食套餐,稍等一會兒已經可以品嚐。KFC 特製的炸脆漿令外皮酥脆,雞肉沒有帶一點騷味,我食外脆沾上漿油的酥皮,偶爾有香草那種香味,已感飽肚,愛琴海的醬是沙律似的酸酸味,份外惹味。另外,此餐也有一件葡達,這是值得讚好的;表層火燙過,有一陣焦糖味,香口鬆脆,蛋香滑滑。整體而言,雞件和葡達十分美好。下次有機會一定再來!

整體而言,雞件和葡達十分美好。下次有機會一定再來!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2016-06-17 259 views
放假買左早場戲飛去睇,咁就早小小出門口係附近食早餐啦,去左KFC到,原來KFC朝早都幾多人,大概有6-7個排我前面,叫左個蕃茄雞扒通粉飲百事。櫃台個姐姐都好快手咁汁齊左我個餐打開個碗,um....果然係早餐,唔太多但食完又唔會餓嘅份量。雞扒細左小小,但係都幾滑。我覺得KFC 嘅蕃茄係最好食,以前D蕃茄仲會起埋沙,又甜又爽,近年用嘅蕃茄品質雖然冇以前咁好,但都仲係比出面其他快餐店好。通粉方面,真係唔知點解大多數快餐店都鐘意用冇坑紋,個人偏好有坑紋個種,因為會有咬口D同掛多D汁。湯底好濃,蕃茄味重通粉同湯底岩岩好可以一齊食晒
放假買左早場戲飛去睇,咁就早小小出門口係附近食早餐啦,
櫃台個姐姐都好快手咁汁齊左我個餐
蕃茄雞扒通粉
雞扒細左小小,但係都幾滑。
湯底好濃,蕃茄味重
通粉同湯底岩岩好可以一齊食晒
2016-06-09
2015-06-12 343 views
今日同朋友番完教會,就去左附近既KFC食中午。叫左兩個人齊share,我地叫左個新餐,薯脆雞同狂惹香燒雞!配薯格同薯溶蓉,佢地都係好既至愛,因為我本人係唔飲奶,因為薯蓉要整到香同滑,一般都會入牛油同cream OR 奶, 雖然個薯蓉會滑D,但往往都會太重奶味,我就唔岩食,但係KFC既薯蓉就滿足到我既要求!既滑又無既奶味,同佢本身個汁應都好夾!薯格更係唔需要講,佢好食在那! 而狂惹香燒雞亦都係我覺得係KFC 中 唯一一款雞係食完唔會覺我濟既,皮又燒到無咩肥膏,而佢既味又甜甜地,同燒雞翼一樣! 所以我每次都黎KFC都會黎撐場。至於新味既雞,薯脆雞,佢既味同番大陸既步行街OR小食店食到既串燒燒肉係一樣味!我相信係用左同一種香料(茴香?not sure),不過隻味都係我很喜歡,所以今次都好!
2015-04-29
$70 (Lunch)
2015-04-15 345 views
下午茶時間都諗唔到食咩,咁就記得廣告上既藍莓葡撻,咁就黎kfc食啦。下午茶餐都係$21蚊,因為見大家樂見到個雞肶餐都$26-30,所以就打消念頭,想食雞所以就食kfc。下午茶s2$21+藍莓葡撻茶餐$23 脆辣雞髀雖然雞腿有少少細隻,但係啲肉都好嫩,未至於有好多肉汁,仲有啲乾澀。加辣醬令到到雞肉先有多啲辣味。狂野燒雞雞肉縮小到營養不良,不過咁多隻雞髀最鐘意哩隻味,有辣地,又好香囗。芝士撈通粉粟米幾甜,煙肉又麻麻,通粉無煮到太爛,不過芝士好少,唔夠撈粉通,唔係每一粉通都有芝士香。藍莓葡撻好重藍莓味,啲藍莓醬滿溢,每一啖都好夠藍莓,唔算係色素味,藍莓都幾香藍莓味。不過都係愛普通既葡撻。評分:7.5/10
下午茶s2$21+藍莓葡撻茶餐$23

評分:7.5/10
辣雞腿
狂野燒雞腿
2015-02-20 383 views
今晚一個人在香港過新年,決定去看電影,我買好戲票又未到入埸時間,就去了商場附近KFC吃晚餐,我已經半年冇來銀座分店,我見到有條小人龍,大約排了15分鐘到我,我点了家鄉雞餐(35元),另加6元要盒裝橙汁,我其實少吃炸雞了,我覺得炸雞明顯地差咗,炸雞肉質鞋佐好多,我覺得唔好吃,服務就一般食物水準炸雞我覺得炸雞肉質好鞋,雞腿都OK,雞胸好唔得橙汁味道偏酸,我覺得這個橙汁唔好飲薯溶唯獨薯溶依然好吃服務我覺得OK環境這裡都OK番吃有時求其貪方便會本來

食物水準

炸雞
我覺得炸雞肉質好鞋,雞腿都OK,雞胸好唔得

橙汁
味道偏酸,我覺得這個橙汁唔好飲

唯獨薯溶依然好吃

我覺得OK

這裡都OK

番吃
有時求其貪方便會本來
橙汁
2015-02-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)