2023-05-01 403 views
今日搵食嘅時候,無意發現咗一間好評嘅中東小店,佢喺柯士甸站附近。位置有啲偏,但我決定去試一試。入去之後,發現佢嘅氣氛好正,有啲土耳其嘅馬賽克燈擺放得好整齊同美觀,仲有啲土耳其嘅地毯同埋藍眼睛嘅吉祥物等物品掛係牆上,好似係土耳其咁。雖然店面細啲,但係店主真係用心,餐碟、餐具都好精緻,甚至檯毯都係迷你土耳其毯。*馬利蘭蟹肉餅佢嘅招牌菜馬利蘭蟹肉餅真係一定要試下!份量好大,蟹餅百分百都係蟹肉,好鮮甜,加埋清新既檸檬汁,好好味。*燒墨魚另外,佢嘅燒墨魚亦都好好食,口感彈牙,烤得香味十足,仲加啲孜然粉,味道惹味得黎剛剛好,唔會太鹹。*雞肉芝士餡餅佢嘅雞肉芝士餡餅入面嘅雞肉經過特別嘅燒烤處理,好好食,芝士半融化,可以拉絲,加上微辣嘅醬汁,令人忍唔住一啖接一啖。可能因為每道菜都十分美味,所以每道菜都搭配沙律,令味道更加平衡,沙律菜品新鮮,加埋啲青瓜同埋番茄等多種配料,令整餐餐點味道更加豐富。總括而言,呢間中東fusion菜餐廳嘅味道一流,雖然店面細啲,但氣氛好好。而且,用呢個價錢食到呢個質素,完全係物超所值,可以感受到店主同廚師對每個細節嘅認真執著。呢間絕對係一個值得再去嘅餐廳。價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌕味

*馬利蘭蟹肉餅

2023-04-29
燒墨魚
雞肉芝士餡餅
2023-04-24 163 views
上網見到啲相好似幾好味,所以一於中午去試一試估唔到中午嘅價錢真係好抵食我叫咗牛肉烤肉卷餅$78佢入面包咗好多菜 啲菜好好味 佢嘅醬汁適中 唔會食到成手都係 個人幾好中意佢個醬唯獨是覺得佢勁牛肉,就有d乾…2.印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅 $78佢d雞好滑 好好食 佢嘅醬汁會令人忍唔住係咁想食 個人就鍾意將啲雞放入去皮塔餅入面好似三文治咁包住嚟食 強烈建議大家去到要叫3.串燒(6串)$58我想講佢嘅串燒燒得好好食 最中意食佢個雞肉 如果唔係因為太飽 我一定會叫多串
上網見到啲相好似幾好味,所以一於中午去試一試

估唔到中午嘅價錢真係好抵食
我叫咗牛肉烤肉卷餅$78
佢入面包咗好多菜 啲菜好好味
佢嘅醬汁適中 唔會食到成手都係
個人幾好中意佢個醬
唯獨是覺得佢勁牛肉,就有d乾…
牛肉烤肉卷餅

2.印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅 $78

3.串燒(6串)$58

牛肉烤肉卷餅
  • 乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅
2023-04-09 148 views
環境好靚嘅中東菜餐廳,果種靚係有特色☺️,食物都ok,某啲唔錯,為咗環境可以嚟下。堅離地 7PO位於佐敦,當你行過咗當區眾多嘅舊樓,再進入餐廳,感覺分別好大,因為環境充滿中東風情,有種錯覺好似進入左另外個世界咁~最有印象嘅係乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅($136),甜甜辣辣嘅咖喱配上煙煙韌韌嘅皮塔餅好夾☺️。巴馬火腿火箭菜pizza ($98)都ok 喎,餅底脆脆。串燒睇落好抵,6串$58,但味道一般,唔食都可以,中東串燒好似更有風情更特別👀👀👀。Same as 馬利蘭蟹餅($68),唔試無蝕。Overall食物其實ok,只係唔係特別出色。因為環境靚,如果經過佐敦都可以一試☺️

巴馬火腿火箭菜pizza

串燒(6串)
馬利蘭蟹餅

Type of Meal
Lunch
佐敦文八樓一帶都有好多食肆,對上星期六去西九睇完日落之後就過去文八樓嗰頭搵啲特式小店食飯。行過文苑街見都有間中東裝橫嘅小店,望落又幾靚,於事乎就俾吸引咗入去。鋪面唔算好大,但有好多土耳其🇹🇷/麼洛哥🇲🇦嘅裝飾同擺設。門面就有四至五張檯,鋪最入仲有一個特式包廂,好適合一班朋友去傾計打卡。餐牌上面就見間餐廳提供多國菜,最吸引到我就係佢哋嘅咖喱中東皮塔餅。(襯返餐廳個主題😂)飲品方面亦都有幾款西班牙同德國嘅啤酒。佢哋亦有bar 枱調配cocktail(但今次就無叫到😆)。先記錄返今次叫咗咩食先。乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅🥘先講味道,食到咖喱由多種嘅香料製成,辣度夠,有後勁。但未到話辣到食唔到嗰個程度。雞肉夠嫩唔柴,份量亦都足夠。咖喱當中亦有洋蔥,粟米仔等等曾加唔同嘅口感。配埋嗰酸忌廉可以令到味道更加貼近中東菜。皮塔餅就類似印度嘅naan bread不過皮塔餅就薄身啲。烤得夠香但係唔乾。火候控製得好好,抵贊。👍🏻喜愛度(5分為滿分): 4秋葵燴羊配中東皮塔餅味道方面,個咖喱同上面嗰咖喱唔同,呢嗰除咗香料味之外多咗份果香。原全唔辣。羊肉味道濃,帶騷味。喜歡食羊嘅一定會鐘意。羊肉亦烹調得嫩滑入味。可

乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅🥘

秋葵燴羊配中東皮塔餅

味道方面,個咖喱同上面嗰咖喱唔同,呢嗰除咗香料味之外多咗份果香。原全唔辣。羊肉味道濃,帶騷味。喜歡食羊嘅一定會鐘意。羊肉亦烹調得嫩滑入味。可惜嘅係羊肉切件個時留低咗好多細骨,食嘅時侯食得冇咁過引。但整體嚟講味道都係出色嘅。皮塔餅一樣好食,好襯咖喱。好食到我哋追加多一客嚟點埋嗰咖喱。🙈

喜愛度(5分為滿分): 4

兩個咖喱味道道好好,不過個擺盤確實有改善嘅空間。如果個皮塔餅可以分開上嘅話就可以更加好。因為佢冇咁易俾啲咖喱浸得太淋,影響咗個口感。

土耳其棒茶

上檯好靚,嗰set茶具好有中東特式。打卡一流📸。今次點咗紅石榴茶,味道微酸,冇討厭嘅藥水味。飯後飲得好舒服😌

忌廉梳打牛奶

同想像中有少少出入。味道偏淡,個人想個忌廉梳打味道會出多少少,而家係牛奶味重啲。多幾大杯,食完個飯飲埋都相當之飽😆。

喜愛度(5分為滿分): 3
  • 乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅
2023-03-11 167 views
🔅和中東有啲關係嘅好似只係舖頭嘅裝飾同餐具🔅野食方面普普通通,不過不失,打完卡都應該唔會再黎第二次🔅舖頭太細,啲檯好近都幾逼,所以進食嘅感覺唔太好。舖頭最入有間包廂,但係隔音好差,一路食一路聽到包廂裡面好大聲歡聲笑語
🔅和中東有啲關係嘅好似只係舖頭嘅裝飾同餐具
🔅野食方面普普通通,不過不失,打完卡都應該唔會再黎第二次
2023-02-28 143 views
已經好耐無食土耳其菜間餐廳細細地幾溫馨啲吊燈真係好有氣氛💕餐廳名都好得意😎✳️炸洋蔥圈配燒烤腸$108味道唔錯 😋洋蔥圈炸得幾好睇相應該估到咩味道✳️巴馬火腿火箭菜薄餅$98我最鍾意依個💓各樣味道配合得剛剛好😋✳️乳酪黃咖哩雞配中東皮塔餅$138微辣既咖哩用泥沾餅食👍🏻好味呀💕nang真係幾好味比想像中軟身但有咬口帶少少咸味我會再去食支持下小店💪🏻🥰

已經好耐無食土耳其菜

我會再去食支持下小店💪🏻🥰

• 印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅
  • 乳酪黃咖喱雞
2023-02-02 181 views
上星期五同朋友一齊食飯雖然鋪內細細 但裝修同擺設都唔錯 員工服務態度都唔錯只係叫餐酒果時 要等一陣(因為未雪好)😂至於食物方面 魷魚沙律好食蟹餅亦唔錯大致上都好 值得再光顧
上星期五同朋友一齊食飯
大致上都好 值得再光顧
2023-01-27
  • 馬利蘭蟹肉餅
2022-12-31 140 views
朋友生日去到佐敦食飯,呢間野裝修勁有特式😬💜而且串燒同包都好好味而家有特色啤酒😃😃😃醬汁都好好味😋包好飽肚 十分推薦💛💛如果可以我遲d都會再食多次
朋友生日去到佐敦食飯,呢間野裝修勁有特式😬💜
而且串燒同包都好好味
而家有特色啤酒😃😃😃
醬汁都好好味😋
包好飽肚 十分推薦💛💛
如果可以我遲d都會再食多次
  • 中東串燒
2022-12-10 133 views
同朋友約左呢間中東野食,感覺都還好,布置有特色,可以打少少卡。推薦既有茶,呢到有幾款茶,裝住既茶同杯都幾有中東特色咁,影相好睇,而且好重花香,好好聞!串燒都推薦,有6串,掩料唔錯,好食沙律就有d失望,太多麻醬,無意思黑松露意粉一般水平。最後比錢店員講一句話最好比現金,雖然最後都比左卡,但係唔太好受🥴

串燒都推薦,有6串,掩料唔錯,好食

沙律就有d失望,太多麻醬,無意思
黑松露意粉一般水平。

牛油果沙律
黑松露意粉
咖哩雞卡塔餅
咖哩雞卡塔餅
疫情前計劃緊下一個旅行想去土耳其🇹🇷坐熱氣球, 點都無諗過一等就等左三年 不禁令我感觸起黎, 有d野想做就做想去就去, 唔知幾時又可以黎個唔知咩病, 世界又停頓, 人命可以好脆弱… 仲未有機會飛轉咁遠既, 食返餐似樣既土耳其菜吊下癮先🇹🇷 呢間係我係香港食過最好食既中東菜 (沒有之一!)💛餐墊同牆身掛住好多中東毛墊, 頭頂都吊住色彩繽紛既馬賽克土耳其燈🪔連一碗一碟同刀叉都好有民族風, 但絕對唔係得個樣!黃咖喱香料味夠重, 撈埋乳酪食個質感更濃稠🍛 脆薄Pita bread蘸埋咖喱食一流🫓 雞肉又嫩又腍, 鍾意咖喱入面加埋好多雜菜無咁膩雞豬牛串燒醃得入味又夠香, 肉嫩多汁蟹餅既生拆蟹肉🦀多到滿瀉, 鮮味十足!凍墨魚份量超多又夠爽口鮮味, 配埋軟腍水牛芝士做芝麻沙律夠哂驚喜🥗最後加埋土耳其品牌既紅石榴棒茶, 酸酸甜甜, 消滯解膩☕️枝棒有好多個細窿比d味滲出黎, 但又唔會漏左d茶葉. 據說唔擺入茶匙既話, 仲可以一枝放係個杯度當埋攪攪棒, 咁就唔駛再洗多隻羮鍾意飲凍飲既話呢個梳打水版本既紅石榴汁就有另一番風味, 仲有粒粒石榴咬下始終今次放工比較晏先黎到, 有好多想食既野都賣哂 希望下次可以食

連一碗一碟同刀叉都好有民族風, 但絕對唔係得個樣!

黃咖喱香料味夠重, 撈埋乳酪食個質感更濃稠🍛
乳酪黃咖喱雞

乳酪黃咖喱雞配中東皮塔餅

雞豬牛串燒醃得入味又夠香, 肉嫩多汁

串燒

蟹餅既生拆蟹肉🦀多到滿瀉, 鮮味十足!

凍墨魚水牛芝士沙律

最後加埋土耳其品牌既紅石榴棒茶, 酸酸甜甜, 消滯解膩☕️

Turkiye Fruit Tea

始終今次放工比較晏先黎到, 有好多想食既野都賣哂
希望下次可以食到咖喱角同無花果石榴沙律啦
乳酪黃咖喱雞
凍墨魚水牛芝士沙律
Turkiye Fruit Tea
  • 印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅
  • 中東雞羊各2串燒
2022-11-08 106 views
今日試了一家好有Feel的餐廳,佢係食中東菜嘅,間餐廳嘅裝飾都好襯佢嘅主題,幾靚幾好坐。因為Happy Hour時間去到,所以主要試咗佢D小食同埋飲吓啤酒,我地點咗3樣野食,分別有半熟吞拿魚配三文魚子、中東串燒三串雞三串豬同埋馬利蘭蟹肉餅,啤酒就揀咗佢一隻來自德國嘅手工啤。半熟吞拿魚配三文魚子︰材料新鮮,個汁幾好味,個三文魚子幾好食。中東串燒(三串雞三串豬)︰呢個串燒幾好,有D肉汁而唔會燒得好乾。馬利蘭蟹肉餅︰呢個蟹肉餅味道都唔錯,蟹肉都算多。德國手工啤都幾好飲,出面好似少D見呢個牌子,帶少少生果香味,都唔錯。

馬利蘭蟹肉餅︰呢個蟹肉餅味道都唔錯,蟹肉都算多。

2022-11-05 105 views
餐廳主打少見嘅中東fusion菜🍴裝修都好有心思 有一排靚靚嘅土耳其馬塞克吊燈🪔仲有唔少藝術掛畫🎨連枱布同餐具都有濃厚嘅異國風情🏺.📌印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅 $78大廚強調佢地唔係正宗中東菜🤣因為土耳其菜都好濃味 所以食物係按香港人口味調節過🇭🇰做出中東特色嘅fusion菜😆咖喱甜甜辣辣 好惹味🍛雞肉份量好多 用左雞髀肉好滑 大大舊啖啖肉🍗咖喱仲有粟米仔🌽洋蔥🧅同蘑菇🍄全部都好入味🤤將所有野夾喺鬆軟微甜嘅pita bread到味道一流 口感都好豐富🥙再埋加少少自家調味酸忌廉 夠晒開胃🤩.📌烤肉卷餅配沙律(雞肉) $78烤肉可以揀雞肉/牛肉🐔卷餅一上枱嚇親 勁大條 切開包滿晒餡料 兩個人分都得🙌🏻雞肉有調過味 炒得幾香😝入面仲有軟綿綿嘅芝士🧀加埋千島醬同爽脆嘅生菜🥬同蕃茄🍅好清新✨最鍾意係個卷皮煎到脆卜卜 平時食多數都係偏腍身同煙韌🌯.📌烤雜菜 $98雜菜都幾豐富 有洋蔥🧅西蘭花🥦粟米仔🌽車厘茄🍅蘑菇🍄食落好濃迷迭香同黑椒味🌿烤完之後都仲保留到蔬菜嘅水份 又香口🥰.📌紅石榴土耳其棒茶 +$25一壺茶加左兩枝棒棒茶包 好夠味😍紅石榴味道好出 酸酸地 用嚟配咖喱食 超解膩❤️.📌蘋果土耳其棒

📌印度乳酪黃咖喱雞配皮塔餅 $78

烤雜菜
紅石榴土耳其棒茶
蘋果土耳其棒茶
2022-11-01 658 views
堅離地不是在堅離地⁉️本身睇到個名 以為要過海 點知原來係柯士甸‪(´•ᴗ• ก )‬՞ ՞仲要地鐵站行5分鐘就到 係佐敦嘉多娜附近~入到去環境已經好吸睛 天花板掛滿土耳期彩色玻璃燈 枱面都用咗花紋墊 成個環境都好適合打卡 充滿異國風情🌮牛肉芝士餡餅 $98個人推介 去到必試!餡餅好足料 多牛肉又重芝士 配埋自家製酸乳酪醬或者新加的辣醬 冇咁膩又令佢冇咁乾 加分💯🥙 乳酪黃咖哩雞配中東皮塔餅 $136第一眼望落以為好多配菜 點知原來好多雞肉隱身咗係堆汁入面 越食越多肉個汁比較杰身 香濃咖哩味 少少辣但係辣得過癮唔食得辣嘅友人都食到一滴不漏ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )🍟 有皮粗薯條配黑松露醬 $68薯條控 尤其鍾意粗薯嘅 就唔好錯過!呢到薯條炸得香脆 本身都鹹鹹哋 dip埋黑松露醬更加好食 配埋啤酒 整體超正㗎( •ᴗ•)*♪🍺 地中海檸檬啤酒 HH $48🍺 德國彩虹手工啤酒Tap 5 HH $78Drink list有cocktail mocktail white red 手工啤 不同選擇!食飽直接叫多杯cocktail chill下都係一個好選擇🤙🏼最尾試咗staff介紹的檸檬啤酒 真係冇介紹錯
堅離地不是在堅離地⁉️

成個環境都好適合打卡 充滿異國風情

🌮牛肉芝士餡餅 $98
個人推介 去到必試!
餡餅好足料 多牛肉又重芝士

🥙 乳酪黃咖哩雞配中東皮塔餅 $136
個汁比較杰身 香濃咖哩味 少少辣但係辣得過癮
唔食得辣嘅友人都食到一滴不漏ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

🍟 有皮粗薯條配黑松露醬 $68
薯條控 尤其鍾意粗薯嘅 就唔好錯過!
呢到薯條炸得香脆 本身都鹹鹹哋 dip埋黑松露醬更加好食
配埋啤酒 整體超正㗎( •ᴗ•)*♪

🍺 地中海檸檬啤酒 HH $48
🍺 德國彩虹手工啤酒Tap 5 HH $78
最尾試咗staff介紹的檸檬啤酒
真係冇介紹錯!好香檸檬味 唔會太甜 飲落似jolly sandy 又唔會太重酒精味
怕苦但又想叫枝嚟配食物嘅話 呢枝就啱曬了~( ˊᵕˋ )
另一枝就重果味 會苦少少同重啲酒精味

總結!望落食物份量以為好少 但食食下其實都好飽 而且都好足料 又唔會太辣 自家製乳酪醬無論配咖哩定配餡餅 都更加分💯
店員服務都好好🫶🏻
環境啱曬打卡 同朋友吹水談心
下次會想再嚟食多次餡餅同試埋其他食物(˶◜ᵕ◝˶)

👅味道:4.5/5
牛肉芝士餡餅
有皮粗薯條配黑松露醬
  • 墨西哥牛肉芝士餡餅
2022-10-28 73 views
呢間位於渡船角的中東餐廳裝修好靚D野又好食,真係難得,因為好多時裝修靚嗰D餐廳D野食就會一般D。我地叫咗兩樣野share,分別係中東串燒配皮塔餅同埋一個牛油果石榴沙律。呢碟中東串燒配皮塔餅份量比想像之中少,不過就真係幾好食,尤其是個皮塔餅,佢表面少少粉等佢可以keep到乾身,但係咬落去佢入面又唔會太乾,似乎大廚對食材都有D要求唔係一味要平。串燒OK啦D肉唔會好韌,值得一提係佢個沙叮嗲醬幾好味。牛油果石榴沙律比人好fresh的感覺,連D配菜都好新鮮,食吓沙律令到個人都輕鬆D。

我哋八個人約咗夜晚7:30,佢安排咗一間房俾我哋,成班敘舊少不免講嘢會好嘈,有時都幾驚嘈到隔離枱,入房閂埋房門感覺好自在。依間7Pro,唔只係打卡靚,啲嘢食都好有水準。水牛城雞翼 $78外脆內Juice,辣到啱啱好因為我哋掛住傾偈放咗15分鐘都仍然係脆皮串燒 $58三串雞三串豬三個字形容好好味馬利蘭蟹餅 $68咬落去嘅第一啖真係全部都係蟹肉,唔會話太多cream。秋葵燴羊配皮塔餅 $148芝士牛肉餡餅 $98芝士唔會蓋過牛肉嘅味道,非常脆牛油果石榴沙律$68係一個好清新嘅沙律,牛油果都好新鮮,醬汁唔會太過多。食完個沙律唔會好流燒墨魚$78最好食係依個,好有口感。

依間7Pro,唔只係打卡靚,啲嘢食都好有水準。

水牛城雞翼 $78
外脆內Juice,辣到啱啱好
因為我哋掛住傾偈放咗15分鐘都仍然係脆皮

串燒 $58
三串雞三串豬
三個字形容好好味

馬利蘭蟹餅 $68
咬落去嘅第一啖真係全部都係蟹肉,唔會話太多cream。

秋葵燴羊配皮塔餅 $148

芝士牛肉餡餅 $98
芝士唔會蓋過牛肉嘅味道,非常脆

牛油果石榴沙律$68

燒墨魚$78
最好食係依個,好有口感。
2022-10-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner