2021-08-20 69 views
難得去上環,搞掂晒啲嘢去食下午茶,健康食品拉麵嘅自家釀酒同燒飯團令我念念不忘,要去encore。今次試咗Yuzu酒,都係檸檬酒好飲啲🤤燒飯團配枱面嘅辣芽菜好好味,原來辣芽菜唔一定配拉麵㗎!雞軟骨炸得香脆,配埋Yuzu Wine一絕。同埋下午茶時段有啲指定酒精飲品係有Happy Hour price,得閒可以同朋友嚟飲番杯。#健康食品拉麵 #KenkoSyokuhinRamen #YuzuWine #GrilledRiceBall #健康拉麵 #燒飯團 #柚子酒

今次試咗Yuzu酒,都係檸檬酒好飲啲🤤
燒飯團配枱面嘅辣芽菜好好味,原來辣芽菜唔一定配拉麵㗎!

雞軟骨炸得香脆,配埋Yuzu Wine一絕。

2021-08-18 0 views
友人飯堂,話係日本家庭式小店,所以去試下,招呼客人嘅都係日本人,所以用英文溝通!點左個凍烏冬,煙煙韌韌,好爽!!連埋其他配菜,青瓜絲,流心玉子蛋,非常之唔錯!!叫左芝士流心年糕,芝士控必食,外脆內軟,好正!!!之後叫左天婦羅魷魚絲,d魷魚就有d似魷魚乾,硬左d,但份量都ok!點左花邊魚,聞落好香,但感覺無咩魚味:-? 最後叫感左杯自家製柚子酒,細細杯,好香柚子味,飲落去味道都好濃郁,價值70蚊一杯!

叫左芝士流心年糕,芝士控必食,外脆內軟,好正!!!

點左花邊魚,聞落好香,但感覺無咩魚味:-?

2021-07-09 593 views
星期六中環夜晚想快靚正究竟有咩食呢?答案就係健康拉麵。由於中環真係冇咩嘢食大家都一窩蜂去咗呢間拉麵店食飯,一等就等咗半個鐘,其他都唔係好聽到廣東話,一係聽兩位店員喺度講日文,一係聽到啲老蘭鬼妹鬼仔喺度講英文 。入面都幾有居酒屋味道,手寫嘅日文餐牌周圍貼,唔識睇日文嘅我差啲攞咗部電話出嚟翻譯。特製拉麵 hkd99材料有紫菜、一隻雞蛋、芽菜、大量蔥、少少菠菜同幾塊豚肉。個人認為呢個價錢應該可以食到更加好嘅拉麵。對我來講呢個拉麵有啲咸但唔濃,純粹係一個鹽水拉麵,麵條我揀咗硬,亦都唔夠硬。只可以講忙着搵飯食,呢度就不過不失啦

特製拉麵 hkd99

特製拉麵
2021-07-03
2021-04-13 1384 views
Lunchtime時路過,購買一盒炸雞便當試試。$55,外賣仲可以減5蚊。份量算足份嘅。珍珠米白米粉口感比較糍,像糯米。喜歡壽司飯口感的人會鍾意咯。炸雞有點炸過火,外皮烤burn咗,味道就是正常炸雞味。配嘅沙律包菜絲直接雪櫃落出黎嘅,係冰嘅口感,無味,感覺雪咗好多日。唔鍾意。其他小配菜反而好食過沙律菜咯。總體而言,係平價足份無算好食嘅便當。推薦指數 only 2 stars餐廳環境較小,午間時段 門口街道比較人多。
份量算足份嘅。

炸雞有點炸過火,外皮烤burn咗,味道就是正常炸雞味。

其他小配菜反而好食過沙律菜咯。
總體而言,係平價足份無算好食嘅便當。

推薦指數
only 2 stars
餐廳環境較小,午間時段 門口街道比較人多。
炸雞便當
TakeAway
2021-01-04 1716 views
A cockroach was on my shoulder while I was eating my food. My partner had to get it off me, the people on the other table left as a result. We told the hostess what happened and she thanked me for informing her. No attempt was made at service recovery, we were charged full price and given no compensation. We didn't even get an apology!This ruined what was otherwise tasty and authentic food in a typically Japanese setting. Cockroaches crawling on patrons is NOT acceptable!

2021-01-03
$100 (Lunch)
2021-01-03 1545 views
大曱甴!!!!! 本身帶男朋友去唸住試下地道日本拉麵... 野食係幾好食啊,不過,食完有隻2寸長嘅曱甴從天而降,座落喺男朋友嘅衣領喺度爬😱😱😱 我要徒手手幫佢撥開!隔離檯男女啱啱坐低叫野食都即刻走!我受驚後平靜落黎,立刻同waitress講。佢無道歉,無咩表示,淨係話thanks for telling me 話會一陣check下。完全咩補償/service recovery嘅意識都無。張單照收錢,一蚊都無平。我印象中日本人好似唔係咁服務standard架wor... 麵係幾好食啊,不過地道拉麵餐廳唔係得你一間。衛生係基本吧。明白有時好難完全避免,但最最最起碼都要道歉掛?🙄幾好味都無用啦唸起都無胃口。

隔離檯男女啱啱坐低叫野食都即刻走!

2020-07-24 3307 views
7月24日,又在中環遊走搵食。。。諗住budget within $60,見到呢個價錢符合,餐廳入面得一個客人,於是就決定堂食。門口有個似係 ABJ 嘅女仔招呼,好好笑容。坐低左,望個menu搵唔返門口見到個d,先知門口個d只係 for 外賣。員工有差不多6人,全部係日本人。叫左個牛筋烏冬,食物到左,冇人俾水/茶。請頭先知個ABJ 俾杯水,佢話,i will get you one。Will 左唔知幾耐都未有,我叫另一個staff 俾先有。到埋單,我想問ABJ 收唔收卡,佢話 i will come back to you in a minute,幾分鐘都過左佢都冇理我,但佢冇野忙緊,我直接遞張credit card 俾另一個員工。佢地收10%服務費,但我唔知我有咩服務得到。食物味道真的不錯,但服務差甚至冇服務另我唔想再幫襯,又或者下次外賣算了。
7月24日,又在中環遊走搵食。。。

牛筋烏冬
2020-07-24
$83.5 (Lunch)
2020-05-25 2565 views
之前諗唔到食乜 係中環周圍行下發現左呢間小店 店員係日本人主打拉麵同烏冬 呢個冷烏冬 好好食!野菜炸得好香脆 冷烏冬汁調很剛好 配上wasabi好開胃 溏心蛋煮嘅時間都剛好 蛋汁撈麵一流 不過因為價錢唔平 所以扣左啲分
之前諗唔到食乜 係中環周圍行下
發現左呢間小店 店員係日本人
主打拉麵同烏冬 呢個冷烏冬 好好食!

野菜炸得好香脆 冷烏冬汁調很剛好 配上wasabi好開胃
2020-02-22 2660 views
話說放左工,因為老婆同龜蜜去浦,所以我一個人做孤獨的美食家。原本上去食中環啲比較貴拉麵店,點知有幾間都無開,行行下就行左去呢間隱世拉麵。而呢間日本野真係日本人開,啲侍應同大廚都係日本人,又或者日文好叻嘅。由於我唔識日文,所以就食佢啲店員推介野,又真係幾好食。首先黎一個炸流心蛋,個蛋炸左之後都好多蛋汁,外面好脆口,幾得意。雞串燒幾支,大路野,但好好食,食左幾串。最驚喜係有雞patpat食,第一次食呢個位,好有雞油香。佢地續串上,唔記得影。圖為雞軟骨,雞胸骨黎,有啲柚子辣醬,好醒胃。之後上碗拉麵,唔記得叫乜拉麵。個麵係用鑊炒個嘅蔬菜做餸,個拉麵師傅話呢味係日本貼地野,好食,有驚喜,打破我對拉麵想象。食食下上埋個燒鰤魚,第一次食呢啲燒魚,不就鰤魚印象高價野。魚翅位黎,好有魚香味。啤酒影左相點都要post埋。

由於我唔識日文,所以就食佢啲店員推介野,又真係幾好食。
燒流心蛋

雞串燒

燒鰤魚

啤酒影左相點都要post埋。

燒流心蛋
雞串燒
2020-02-13 1497 views
唔係行到街尾都唔知有間日本餐廳,門口仲要勁唔起眼,隱藏係打冷舖最深處。成間舖都係男人,我一個人彷彿闖進了異域,破壞左佢地呻兩句既氣氛,都有唔少日本人收工過嚟嗲兩嘴。雖然店名叫健康拉麵,但似居酒屋多啲,有關東煮、串燒、燒飯團、炸雞蛋(?!)......叫左個冷烏冬,非常爽滑,有咬口,麵汁係鰹魚汁,加左青瓜絲同生洋蔥絲每到成碗烏冬既層次再提昇只係我唔食生洋蔥者,食完會有陣味同喇口。又好想飲酒,所以叫左串雞腎加啤酒,一個女仔都可以好似男人咁麻甩店員係日本女人同埋一個識日文既香港女仔,幾可愛下次再見👋🏻坐得迫d,收信用卡Visa/Master

只係我唔食生洋蔥者,食完會有陣味同喇口。
冷烏冬

店員係日本女人同埋一個識日文既香港女仔,幾可愛
下次再見👋🏻

坐得迫d,收信用卡Visa/Master

啤酒
燒雞腎
冷烏冬
啤酒
燒雞腎
2019-10-24 1957 views
幫襯健康食品拉麵多年,通常都是食溏心蛋拉麵,$80一碗,有溏心蛋一隻,3片燒得香口的日式叉燒, 菠菜同香濃但不過咸的豬骨湯,配上任落的明太子芽菜, 每次均十分滿足。 拉麵我會要求較硬身的。佢地,execution算穩定,但也試過一兩次稔左DD, 但都可以接受。 是我在中環的飯堂之一。今次想講吓佢地個炸豆腐配牛筋腩。$70一客不算便宜,但你會覺得值回票價。炸豆腐是輕輕炸過,豆腐滑不溜口,豆味香濃,一定是日本貨。牛腩我最初也怕炆得不稔,誰知入口即化,日式的香甜加上牛油香,美味得不得了。豆腐的滑同牛筋、腩的香甜,配合得天衣無縫。建議配搭一配珍珠白飯或者一個燒飯糰同吃。註:用某信用卡埋單有9折。

註:用某信用卡埋單有9折。

2019-10-23
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 炸豆腐牛筋腩
  • 燒飯糰
  • 溏心蛋拉麵
2019-10-17 1118 views
呢間小店係日本人主理,餐廳設計都好似去咗日本食嘢咁。坐得比較逼夾,而且佢嘅坐位同食物安排就有少少混亂啦😅1️⃣叉燒丼 $60日式叉燒份量好足,肥瘦適中。溏心蛋🥚好Q彈,仲有菜有生洋蔥都幾清爽。。飯煮得好綿而且份量好多,飯🍚加咗麻油令到飯🍚更加香口,不過我食完就好口渴,我唔會再encore。🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/102️⃣溏心蛋拉麵🍜 $80拉麵🍜嘅麵好幼細,軟硬程度適中,溏心蛋🥚俾湯底蓋過佢原本嘅蛋香味,而且唔係好流心。湯底鹹咗少少。🙆🏻‍♀️美味指數:6.04/10💡整體來講,初時以為日本人打理會好正,點知係咁伏🤧健康食品拉麵地址🐾:中環威靈頓街97號威利大廈地下B,C,D舖
[中環~健康食品拉麵🍜]
1️⃣叉燒丼 $60
🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10
2️⃣溏心蛋拉麵🍜 $80
🙆🏻‍♀️美味指數:6.04/10
💡整體來講,初時以為日本人打理會好正,點知係咁伏🤧
健康食品拉麵
地址🐾:中環威靈頓街97號威利大廈地下B,C,D舖
2019-07-18 1289 views
見到個招牌健康食品拉麵,好好奇到底有幾健康啊?店員很多只講日文,所以相信是日本人開的。沒有特別是午餐的餐牌,出面易拉架嘅便當應該是外賣便當,入到去沒有這麼平。我叫了一個健康拉麵set,$83。第一眼望以為拉麵是素食,但原來都有少少海鮮。另外還附送益力多及沙律。枱面上的辣芽菜是任加的。整體而言還好。
見到個招牌健康食品拉麵,好好奇到底有幾健康啊?
店員很多只講日文,所以相信是日本人開的。
枱面上的辣芽菜是任加的。
整體而言還好。
2019-06-10 2559 views
今天和愛人過海,打算沿著行人天橋上堅道一帶,除酒吧小店外,知道有很多店星期日都會休息,於是決定在威靈頓街橋底位置一帶,路過睇啱就吃⋯⋯眼見有間日式拉麵店,好地道日本感,於是決定入內試試。星期日下午二時許,店內只得店員,講兩句原來是日本人,於是我們便立即看餐牌點餐了。自家柚子酒、橙酒和梅酒,每杯$70。㕑房店員是本地人,即叫即落單。店內很有日本店舖風味,可惜今天有點熱,只得風扇,感覺沒有冷氣,坐落後頗熱,但愛人說: 反正速食,冇所謂啦⋯⋯鹽汁炒烏冬$70~椰菜、芽菜還有一些”义燒拉麵” 的义燒切碎炒烏冬,比較油膩,至於鹽水的味道尤如即食麵那包味精粉味道,還有重重的胡椒粒,炒完的烏冬,灑上葱花。這味道相信酒醉後,感覺相當不錯,可惜現在清醒下吃著⋯⋯蛋芯蛋~Facebook 內讚 Like 之後,加送糖芯蛋一隻,蛋本身不會難吃,但作為一間由日本人主理的一隻糖芯蛋來說,是不合格,而頗求奇。日式餃子$36~在只得一枱客的情況下,煎到包青天咁樣嘅餃子,而者還很多油,筆者真係搖頭嘆息⋯⋯原來食店的logo 為手指公嘅意思係⋯⋯服咗你相信今次在這店是錯誤選擇了,招牌可能是拉麵而不是這些,早知簡單地吃拉

眼見有間日式拉麵店,好地道日本感,於是決定入內試試。

自家柚子酒、橙酒和梅酒,每杯$70。

㕑房店員是本地人,即叫即落單。

鹽汁炒烏冬$70~
這味道相信酒醉後,感覺相當不錯,可惜現在清醒下吃著⋯⋯

鹽水炒烏冬

蛋芯蛋~

日式餃子$36~
原來食店的logo 為手指公嘅意思係⋯⋯
服咗你

煎餃子

相信今次在這店是錯誤選擇了,招牌可能是拉麵而不是這些,早知簡單地吃拉麵啦!

炸野菜餅拼冷烏冬$70~
由於愛人坐落,覺得沒有冷氣的情形下,決定點冷烏冬。
先講講那個炸野菜餅,野菜餅令人回憶起兒時的熟食檔,炸魚蛋、煎醸三寶⋯⋯還有那個炸蘿蔔杯,筆者所指,那味道就像那炸蘿蔔杯,可惜是放涼咗的⋯⋯
過氣蘿蔔杯,放涼了就沒有口感,食落更欠奉那份熱騰騰的炸物,脆脆的興奮感覺。
至於那冷烏冬,淡淡的昆布汁配青瓜絲,炎炎夏日冇乜胃口,可供選擇,只是配這放涼了的炸物,令人有點失望。

炸野菜餅拼冷烏冬

結賬時在收銀處看到這張”米價年代曆” ,筆者突然想起,物價上漲,慳得醒不如用得精⋯⋯
食店格局適合日本人放工 happy hour 吃小吃,飽肚一下和 飲飲酒的地方。

整體來說:
原先想比個劣評公仔的,但她們的服務態度又不至於差,所以都是給予OK笑臉,但老實說,從食物方便,以這個價錢來說,還有很多進步的空間。
$105 (Lunch)
2019-06-01 1326 views
日本人主理的日系小店!中環內街裡好像熟客也很多,老闆娘用日語招待和下單。天婦羅拉麵🍜、冷麵小孩都很喜歡。最特別是炸雞蛋🥚、燒飯團。Pretty good place to go if you expecting to feel like Japanese for a lunch ;)
日本人主理的日系小店!

中環內街裡好像熟客也很多,老闆娘用日語招待和下單。

天婦羅拉麵🍜、冷麵小孩都很喜歡。

最特別是炸雞蛋🥚、燒飯團。