Restaurant: Keisetsu
Terms & Details:
2024-05-30 28 views
今日難得可同太太出去銅鑼灣行街,食個靚午餐之後再行街,搵到一間Omakase,地點都好方便,又近銅鑼灣F1出口,在渣甸街尾已經到。【深海池魚】清爽口感,肉質豐厚油脂,魚油甘香味道甘甜。【真鯛】真鯛的肉質細緻柔軟,味道較為淡口又帶點鮮甜,在上面加了真籽、𩶘魚魚籽提升鮮味。【魷魚海膽】入口鮮味爆發,魷魚甜味不是很重,但脆感很好,再加上海膽的甜味,絕配!【醬油燒帆立貝】真係好不錯啊!質地厚實,彈牙鮮甜,再在表面做了網燒效果,仲帶點陣陣日式醬油風味,真是不錯。【北海道赤海膽】海膽肉呈較黃色,味道強烈帶濃郁甘香,非常鮮甜。【備長炭燒鰆魚】味道清新,肉質爽嫩,魚皮用上備長炭炙燒,香氣四溢,外皮保留少少脆口,表面上再加wasabi漬,令整體口感不錯。【中拖羅】顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處。【蔥拖羅蓉手卷】都油膩紫菜好新鮮好脆夾埋一齊食好滿足,加埋香蔥吞拿魚蓉,口感好豐富。【蒸蛋魚肝、海鮮清湯】蒸蛋上再加了櫻花蝦,令鮮味突出,內裡材料豐富。海鮮清湯湯頭特別美味鮮甜。
【深海池魚】
清爽口感,肉質豐厚油脂,魚油甘香味道甘甜。
【真鯛】
【魷魚海膽】
【醬油燒帆立貝】
【北海道赤海膽】
海膽肉呈較黃色,味道強烈帶濃郁甘香,非常鮮甜。
【備長炭燒鰆魚】
【中拖羅】
顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處。
【蔥拖羅蓉手卷】
【蒸蛋魚肝、海鮮清湯】
2024-05-26
Lunch
2024-04-28 173 views
呢間壽司店地點真係好方便,銅鑼灣F1出口行2分鐘左右就到銅鑼灣渣甸街壽司盛宴(螢雪)一踏入餐廳已經見到師傅忙碌去做壽司,地方舒服,而且午餐仲非常抵食,價錢貼地,我見大部份客人都是選擇廚師發辦,圍住坐感覺舒服鮮甜揀咗個lunch set 11件壽司加手卷$498每一道壽司師傅都會輕輕配上豉油調味真調壽司,上面有柚子皮 ,用熱水燙過櫻鱒魚,條魚大概兩至三kg ,上面放豉油,同埋自家製酸汁 ,壽司飯係用尺醋,所以醋嘅味道唔太濃 深海池魚,魚嘅油脂非常多入口仲有魚油嘅濃香味,不會肥膩北寄貝壽司,由於神經收縮拍一拍就會郁,爽口黑木魚壽司,拖羅壽司,仲有拖羅手卷,呢款係我最愛嘅手卷。紫菜燒到香口再用蛋黃同埋紫蘇葉配埋吞拿魚嘅魚蓉食落有層次感北海道赤海膽,入口即溶仲帶有海水味,又夠甘甜份量仲非常多,食到舔舔脷毛蟹蟹膏,蟹膏完全唔腥又夠鮮甜好重嘅濃郁蟹膏味道螢光魷魚墨魚配烏子魚,象拔蚌 ,兩款壽司都非常新鮮,食到最尾夠晒飽最後配埋個柚子雪糕,入口凍冰冰,好舒服,又夠鮮甜,我會來再幫襯的一間壽司店
呢間壽司店地點真係好方便,銅鑼灣F1出口行2分鐘左右就到

銅鑼灣渣甸街壽司盛宴(螢雪)

揀咗個lunch set 11件壽司加手卷$498

每一道壽司師傅都會輕輕配上豉油調味
真調壽司,上面有柚子皮 ,用熱水燙過

深海池魚,魚嘅油脂非常多入口仲有魚油嘅濃香味,不會肥膩

北寄貝壽司,由於神經收縮拍一拍就會郁,爽口

毛蟹蟹膏,蟹膏完全唔腥又夠鮮甜好重嘅濃郁蟹膏味道

• 深海池魚
  • 赤海膽壽司
2024-04-26 167 views
假期既午餐黎到哩間位於銅鑼灣既日式餐廳。餐廳環境舒適,有三面吧枱位置,旁邊亦有私人包廂。餐牌上有三款唔同價錢嘅套餐及熟食可以選擇~✨🍣11貫壽司加手卷 $498真鯛、墨魚、深海池魚、櫻鱒魚、粒貝、螢光魷魚、間八魚、馬糞海膽、帶子、鯖魚、BB吞拿魚、拖羅手卷真鯛軟腍,連埋少少魚皮,面頭加左柚子皮,味道清新;墨魚爽彈黏口,面頭加左烏魚子;深海池魚軟腍肥美;櫻鱒魚質感柔軟,魚味突出;粒貝非常爽彈新鮮,面頭帶有柚子清香;螢光魷魚而家當造,入口新鮮彈牙,清甜好食;用上橡木煙燻嘅間八魚質感清爽,帶有煙燻香氣;馬糞海膽鮮甜creamy,非常好食👍🏻經過和歌山備長炭燒製嘅鮮帶子,非常大粒鮮甜,有種備長炭既獨特香味,好好食👍🏻米糠漬鯖魚魚味超濃超突出,質感清爽;BB吞拿魚亦係經過備長炭燒製,香味四溢,油脂豐富;拖羅手卷入面嘅拖羅加上蛋黃、蔥、紫蘇葉等調味,口感更細滑,食完非常滿足~🥣海鮮清湯、櫻花蝦茶碗蒸、玉子燒海鮮清湯味道濃郁,入面有昆布同鮮甜嘅蜆肉;櫻花蝦茶碗蒸質感滑溜,入面仲有蘑菇同蝦肉;玉子燒香甜~🍦豆腐雪糕甜品有豆腐雪糕及蘋果雪葩可以選擇,我就揀左豆腐雪糕,豆腐味濃郁~

餐牌上有三款唔同價錢嘅套餐及熟食可以選擇~

✨🍣11貫壽司加手卷 $498

🥣海鮮清湯、櫻花蝦茶碗蒸、玉子燒

🍦豆腐雪糕

Dinner
2024-04-21 143 views
中學文憑筆試已開考差唔多兩星期,逾5萬名考生仍在積極備試。眾所週知,公開試乃持久戰,不管已應考的科目結果如何,請暫放一旁,繼續保持張馳有道的應試心態和溫習節奏,這才是致勝之道!位於銅鑼灣的「螢雪」是一家締造Fusion元素的日式廚師發辦餐廳。店名取自「囊螢映雪」故事,代表勤奮學習的成果,每道菜由準備到出品均盛載豐富經驗和巧思,旨在為每一位食客提供一流的用餐體驗。環境:✨位於銅鑼灣亭環7樓的「螢雪」,地點靜中帶旺,裝潢設計簡單利落,陽光透過大玻璃射入,溫暖光亮。服務:✨整個用餐體驗歷時約1.5小時,料理人好幽默,職員亦積極收拾餐具及清潔檯面,氣氛和諧愉快。筆者是日中午享用了「11貫+手卷き Sushi Set」,每位$498。食物:🥗 沙律 (豆腐沙律)🍣 壽司✨真鯛:味道清雅,使用日本料理湯霜法,口感更軟柔爽彈,以柚子皮提味。✨深池:入口細緻爽口,帶微甜,✨墨魚:顏色雪白,質感爽滑,配烏魚子更顯惹味。✨櫻樽:三文魚的近親,色澤光潤,但沒三文魚般油膩。✨螢光魷魚:採用SP級,隻隻飽滿巨大,爽滑沒有苦澀味。✨白子:滋潤養顏之寶,質感creamy滑溜,吃起來有爆漿的感覺。✨粒貝:即響螺,爽脆

環境:

服務:

食物:
🥗 沙律 (豆腐沙律)

🍣 壽司

✨深池:入口細緻爽口,帶微甜,
✨墨魚:顏色雪白,質感爽滑,配烏魚子更顯惹味。
✨櫻樽:三文魚的近親,色澤光潤,但沒三文魚般油膩。
✨螢光魷魚:採用SP級,隻隻飽滿巨大,爽滑沒有苦澀味。
✨粒貝:即響螺,爽脆清甜。
✨北海道帶子:以和歌山備長炭燒過,口感Q彈柔滑。
✨油方魚:先炙燒後醬油漬,口腔盡是油脂香,但入口舒服,不失清爽感。
✨赤海膽:濃郁甘香的赤海膽被昂布漬包裹着,有種耳目一新的清新感。
✨野生大拖羅:經熟成一星期,肉質肥美又帶緊實感,魚香持久。

🐟 拖羅手卷

✨香滑富油鮨香,一定不會錯!

🥚 茶碗蒸:加入栗子、冬菇及櫻花蝦,質感嫩滑,火喉剛好,味道清甜,鹹度適中。

🥣 湯 (大蜆赤味噌湯)
🍮 甜品 (益力多味雪葩)
Lunch
2024-03-11 149 views
話說香港餐廳周喺三月進行,於是乎借呢個機會,在餐廳列表內選擇了呢間日式餐廳「阿媽家姐」作為送給自己的生日禮物!一打開𨋢門就見到餐廳,吧枱圍住半開放式廚房,一路食嘢一路睇住師傅喺度準備食材,小妹被安排坐正中間,成間餐廳好似只有三組客人享用呢個餐廳周優惠套餐,小妹就係其中一個😂呢個優惠套餐係包括▫️野菜沙律:豆腐野菜沙律▫️前菜:醃八爪魚配海藻八爪魚有少少辣辣地幾開胃。▫️刺身2點:墨魚海膽卷&季節魚伴海膽墨魚新鮮爽口、海膽鮮甜美味🤤;可能係鯛魚都好新鮮!▫️炭燒A4和牛:和牛外圍燒香內裡腍身。▫️海膽極上魚生丼:帆立貝超厚、海膽鮮甜、三文魚籽鮮甜唔咸、炙燒左口魚大大件、唔知係咪金槍魚既魚生都幾大塊、螢光墨魚爽口,但粒粒飯卻偏硬身~▫️茶碗蒸:櫻花蝦、雞肉、甜甜蜜栗子、蝦肉、冬菇,蒸蛋好滑。▫️吸汁:赤麵豉湯配蜆肉冬菇▫️甘物:甜品有得揀香蕉雪糕或者柚子雪葩,小妹揀咗後者,口感質感似Gelato,有清香柚子味,無死甜,好好食🩷🩷🩷其實食完都飽嘅,不過喺服務上同餐廳內均有啲小問題!例如地板好似有啲年紀,只要背後有人行過,座位就變得幾有動感😧;仲有係小妹覺得有啲差別待遇,始終呢個香港餐廳周優惠套餐係相對較平時

▫️野菜沙律:豆腐野菜沙律
▫️前菜:醃八爪魚配海藻
八爪魚有少少辣辣地幾開胃。
▫️刺身2點:墨魚海膽卷&季節魚伴海膽
墨魚新鮮爽口、海膽鮮甜美味🤤;可能係鯛魚都好新鮮!

▫️炭燒A4和牛:和牛外圍燒香內裡腍身。

▫️吸汁:赤麵豉湯配蜆肉冬菇

仲有係小妹覺得有啲差別待遇,始終呢個香港餐廳周優惠套餐係相對較平時便宜,正常係會有人介紹呢隻魚生係咩名,但係呢度無職員主動介紹魚生邊隻打邊隻,所以有啲魚生小妹都係睇個樣靠估😅😅😅
之前食另一間「阿媽家姐」個價錢差唔多,但係都有介紹呢樣係咩魚❣️有時香港啲餐廳做優惠時就會係咁,會有好明顯嘅分別,喺呢個位係有少少失望囉🥹

除咗以上啲小問題,其實整體上美食及服務質素都係唔差嘅,甜品更會大推添,不過會因為呢啲小問題,而影響咗我會唔會再有下次幫襯呢個想法☺️
野菜沙律及前菜
刺身2點~墨魚海膽卷&季節魚伴海膽
炭燒A4和牛
海膽極上魚生丼
吸汁:赤麵豉湯
甘物~柚子雪葩
2024-03-09
$370 (Lunch)
Dining Offer
甘物~柚子雪葩
  • 柚子雪葩
  • 帆立貝
4 day(s) ago 0 views
今次朋友帶左我黎銅鑼灣試新既omakase😋我地兩個都揀左11貫壽司加手卷既lunch set,除左壽司同手卷之外,個set仲包左前菜沙律、蒸蛋同甜品,性價比都算係幾高🤔✨真鯛 鯛魚上面帶有少許柚子皮吊味,味道清新爽口。✨伊佐木肉質豐厚,口感鮮嫩😋✨櫻鱒魚睇落似普通三文魚,食落就似三文魚腩🤔沒有太大驚喜🥲✨墨魚海膽墨魚十分柔嫩,加上面頭既海膽,非常之鮮甜,整體味道較有記憶點。✨大溝貝✨平鯖魚✨粒貝食落爽脆可口,十分新鮮👍🏻✨拖羅✨赤海膽無諗過個set會有兩貫壽司都有海膽,而且呢個赤海膽份量十分慷慨,而且係高質既海膽,完全無苦味,啖啖滿足😋✨燒春魚✨中拖羅味道中規中矩,一如既往係我最愛既魚身之一❤️我地最後甜品揀左柚子雪葩,味精清新,解膩一流😁

✨真鯛
鯛魚上面帶有少許柚子皮吊味,味道清新爽口。

✨伊佐木
肉質豐厚,口感鮮嫩😋

✨櫻鱒魚
睇落似普通三文魚,食落就似三文魚腩🤔沒有太大驚喜🥲

✨墨魚海膽

✨大溝貝

✨平鯖魚

✨粒貝
食落爽脆可口,十分新鮮👍🏻

✨拖羅

✨赤海膽

✨燒春魚

✨中拖羅
味道中規中矩,一如既往係我最愛既魚身之一❤️

我地最後甜品揀左柚子雪葩,味精清新,解膩一流😁

4 day(s) ago 0 views
最近同朋友食左間幾抵食嘅lunch omakase🍣午市十一貫壽司$500內就食到!十一貫壽司分別係:✨真鯛 ✨伊左木 ✨櫻鱒魚✨海膽魷魚✨大溝貝✨平鯖魚✨粒貝✨赤海膽✨燒春魚✨中拖羅✨拖蘿蓉卷當中有啲都係平時比較少食到嘅,我自己就最鍾意海膽❤️味道鮮甜,其他嘅壽司都算係新鮮。本身仲有少少擔心會食唔飽,但其實食完十一件已經夠晒😂性價比唔錯!餐廳環境都幾舒服,師傅都會細心咁同客人介紹每件壽司,星期六lunch time都滿座,想食最好book定位先。

✨真鯛
✨燒春魚
✨中拖羅
✨拖蘿蓉卷

2024-05-03 17 views
前幾天又溜到銅鑼灣食Omakase 了!喜歡食壽司🍣下雨天容易悶悶的感覺,去放鬆心情一下吧!🍣🍣🍣🐟🐟🐟午時套餐498!1.鯛魚壽司燙葙表皮➕黃柚子皮碎魚身很香的柚子味,提鮮滋味!2.手吊小池魚:這個真的是手吊上岸,比較新鮮。魚肉身微軟,有魚的鮮味!3. 墨魚🦑壽司➕炒香烏魚子配搭特別,墨魚新鮮不會綿,口感鮮美糯口。4. 深海大池魚: 這個是大池魚🐟比第2個小池魚的魚鮮味更突出,更糯口。5.櫻鱒魚: 😆哈哈,師傅特地介紹了一下,和那個紅鱒魚完全不是一回事。口感和三文魚有點像,但三文魚味道更突出鮮美。6. 粒貝壽司喜歡吃貝類🐚壽司,口感爽脆,鮮甜。7.螢光魷魚紫菜壽司新鮮又大個的應該,魷魚🦑比其他餐廳醃制過又酸的螢光魷魚好太多了。新鮮就是好吃😋8. 赤海膽壽司是馬糞海膽的一種配紫菜醬➕wasabi鮮甜美味,現在是當季產物,做壽司好好吃🤤9. 平政魚壽司🍣師傅介紹說本身一上水肉質口感硬點,反而煙熏過放置1.2日,肉身更好吃,糯口。10.赤身壽司➕汁浸醬油點綴芥末子,果香味濃!11. 中拖羅壽司🍣肥美!油脂香!12. 拖羅蓉紫蘇葉紫菜卷混合紫蘇葉碎夾紫菜吃,相得益彰。13. 日本玉子: 鮮甜
前幾天又溜到銅鑼灣食Omakase 了!
喜歡食壽司🍣下雨天容易悶悶的感覺,
去放鬆心情一下吧!

🍣🍣🍣🐟🐟🐟午時套餐498!
1.鯛魚壽司燙葙表皮➕黃柚子皮碎
魚身很香的柚子味,提鮮滋味!

2.手吊小池魚:
這個真的是手吊上岸,比較新鮮。
魚肉身微軟,有魚的鮮味!

3. 墨魚🦑壽司➕炒香烏魚子
配搭特別,墨魚新鮮不會綿,口感鮮美糯口。

4. 深海大池魚: 這個是大池魚🐟
比第2個小池魚的魚鮮味更突出,更糯口。

6. 粒貝壽司
喜歡吃貝類🐚壽司,口感爽脆,鮮甜。

7.螢光魷魚紫菜壽司

8. 赤海膽壽司是馬糞海膽的一種
配紫菜醬➕wasabi
鮮甜美味,現在是當季產物,做壽司好好吃🤤

9. 平政魚壽司🍣
師傅介紹說本身一上水肉質口感硬點,
反而煙熏過放置1.2日,肉身更好吃,糯口。

10.赤身壽司➕汁浸醬油點綴芥末子,果香味濃!

11. 中拖羅壽司🍣肥美!油脂香!

12. 拖羅蓉紫蘇葉紫菜卷
混合紫蘇葉碎夾紫菜吃,相得益彰。

13. 日本玉子: 鮮甜,煎蛋捲的做法不錯,
其他餐廳有些是會煎老了,不好吃。這家贊👍

14. 日式蒸蛋配蝦子,鰹魚湯,海鮮清湯

15. 柚子雪糕🍧清新柚子味雪糕🍧

😊完美收官啦!🍣
  • 深海池魚
  • 香草醬燒龍蝦
  • 煙燻和牛
  • 赤身醬油漬
2024-04-24 11 views
一入餐廳就見一行包圍師傅嘅吧枱,簡單利落.顯出客人大部分都以前席料理為主.午餐價值豐儉由人,由熟食料理到廚師發辨都有,整體熱鬧圍坐的氣氛也不錯~🔸Lunch Set 11貫+手卷($498)▫️真鯛 ▫️櫻鱒魚▫️深海池魚▫️象拔蚌▫️墨魚配烏魚子▫️螢光魷魚▫️毛蟹蟹膏▫️黑木魚▫️赤海膽▫️拖羅▫️拖羅手卷▫️蒸蛋▫️大蜆清湯▫️柚子雪葩午市1點半多已坐滿客人,大部位都點單壽司套餐,師傅動作利落,整體每一道壽司都新鮮,大部分簡單地用上鼓油調味.當中有幾項都十分滿意,特別是【深海池魚】外皮輕灸油脂四溢,入口濃香; 【北海道赤海膽】份量爆滿,入口軟滑即溶,帶有淡淡海水味而甘甜,以及【毛蟹蟹膏】鮮甜又香濃!當然幾飽都要好好細嚼最後的【拖羅手卷】!!紫菜稍為燒至香口,以紫蘇葉及蛋黃襯托吞拿魚蓉,味道更有層次!環境舒適,氣氛並無拘束感;師傅親切,價錢亦貼地,與朋友聚餐,是為不錯選擇!

🔸Lunch Set 11貫+手卷($498)

▫️真鯛
▫️蒸蛋
▫️大蜆清湯
▫️柚子雪葩

2024-04-19 23 views
這間位於銅鑼灣的壽司店,以經濟實惠價錢吸引食客,午市十一貫壽司廚師發板也不用$500,套餐已包括沙律、茶碗蒸、湯及甜品,相當吸引。廚師發板🫧十一貫壽司 $498 💠沙律沙律菜配上極酸醬汁,非常醒胃。💠真鯛師傅將魚皮被火燙過,帶來不同的口感,灑上柚子皮,味道清新。💠墨魚墨魚口感帶嚼勁,加上炒香過的烏魚子,送上一份獨特咸香。💠深海池魚肉質爽身,油脂甘香。💠櫻鳟乃最常見的一種鱒魚,肉質滋潤。💠粒貝師傅拍打後神經收縮,口感更爽脆。💠螢光魷魚捉住吃螢光魷魚的尾巴,輕輕烘烤的紫菜包住,特別鮮美。💠煙燻間八魚以橡木煙燻過,魚肉滲入煙薰香氣,入口爽口鮮甜。💠馬糞海膽紫海膽的鮮甜在口腔噗滋橫流,回味無窮。💠帶子以和歌山備長炭燒過,散發獨特炭香,增添迷人風味。💠米糠漬鯖魚鯖魚經過米糠漬,產生豐富乳酸菌,健康有益,同時味道有如施了魔法般被提升,魚味豐郁。💠BB吞拿魚拖羅BB經備長炭輕輕燒香,賦予額外香氣,啖啖充滿油香,增添食慾。💠拖羅蓉手卷將拖羅蓉加入蛋黃、紫蘇葉及蔥,味道更加香滑。💠玉子💠湯海鮮湯💠櫻花蝦茶碗蒸茶碗蒸加了櫻花蝦、栗子、雞肉,增添豐富口感。💠雪糕

廚師發板
🫧十一貫壽司 $498

💠沙律
沙律菜配上極酸醬汁,非常醒胃。

💠真鯛
師傅將魚皮被火燙過,帶來不同的口感,灑上柚子皮,味道清新。

💠墨魚
墨魚口感帶嚼勁,加上炒香過的烏魚子,送上一份獨特咸香。

💠深海池魚
肉質爽身,油脂甘香。
💠櫻鳟
乃最常見的一種鱒魚,肉質滋潤。

💠粒貝
師傅拍打後神經收縮,口感更爽脆。

💠螢光魷魚
捉住吃螢光魷魚的尾巴,輕輕烘烤的紫菜包住,特別鮮美。

💠煙燻間八魚
以橡木煙燻過,魚肉滲入煙薰香氣,入口爽口鮮甜。
💠馬糞海膽
紫海膽的鮮甜在口腔噗滋橫流,回味無窮。

💠帶子
以和歌山備長炭燒過,散發獨特炭香,增添迷人風味。
💠米糠漬鯖魚
💠BB吞拿魚

💠拖羅蓉手卷
將拖羅蓉加入蛋黃、紫蘇葉及蔥,味道更加香滑。

💠玉子
💠湯
海鮮湯
💠櫻花蝦茶碗蒸
茶碗蒸加了櫻花蝦、栗子、雞肉,增添豐富口感。

💠雪糕
.銅鑼灣· 高質抵食Lunch Omakase螢雪 Keisetsu📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓➰剛過去的復活節長假,不少人仕都離港外遊,平時人潮湧湧的銅鑼灣亦稍為較平時週末平靜,今日食家朋友帶我到訪一間抵食鮨店及順便聚舊,餐廳位於銅鑼灣鬧市中心,離地鐵站約3分鐘路程,地點方便。.甫踏出電梯,迎面而來是一系列酒藏擺設,甚具派頭,餐廳以石木系裝潢作主調,中間開放式壽司吧枱圍繞,每個位置都可以欣賞師傅手藝。餐廳今日坐無虛席,侍應安排咗我地坐近窗邊位置,原來餐廳做緊網上優惠,指定午市定食及晚市Omakase套餐及酒水全單低至75折,難怪今日朋友專程帶我到訪,非常優惠抵食。➰Lunch廚師發辦·壽司11貫+手卷 💲498 (75折後💲373.5).𖥕前菜( 豆腐沙律)⭐️4/5⭐️豆腐入口非常綿滑,與沙律出奇地配搭。.✥真鯛配柚子皮 ⭐️4.1/5⭐️真鯛入口柔軟淡雅,師傅表示表示表皮經過處理,令肉質更為肉質細緻,仲有淡淡柚子後勁。.✥深海池魚 ⭐️4.1/5⭐️池魚入口魚油甘香細膩。.✥墨魚配烏魚子 ⭐️4.1/5⭐️墨魚新鮮煙韌黏口配搭烏魚子甘醇提鮮。.✥櫻鱒 ⭐️4.1/5⭐️櫻鱒是日本原產的鮭魚,適逢櫻花
銅鑼灣· 高質抵食Lunch Omakase

螢雪 Keisetsu
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓

𖥕前菜( 豆腐沙律)⭐️4/5⭐️
豆腐入口非常綿滑,與沙律出奇地配搭。
前菜( 豆腐沙律)

✥真鯛配柚子皮 ⭐️4.1/5⭐️
真鯛配柚子皮

✥深海池魚 ⭐️4.1/5⭐️
池魚入口魚油甘香細膩。

✥墨魚配烏魚子 ⭐️4.1/5⭐️
墨魚新鮮煙韌黏口配搭烏魚子甘醇提鮮。
墨魚配烏魚子

✥櫻鱒 ⭐️4.1/5⭐️
櫻鱒是日本原產的鮭魚,適逢櫻花時節當造,入口肉質飽實,富含油脂。
櫻鱒

✥白子 ⭐️4.2/5⭐
師傅會首先詢問客人是否有食物敏感及有沒有甚麼不食,在場見到有人不食白子的話會轉為帆立貝。
鱈魚白子入口質感綿密,口感軟糯,而且富含蛋白質,亦有女仕們最愛嘅美顏功效。

✥粒貝 ⭐️4.1/5⭐️
經師傅拍打收縮後仍然非常新鮮生猛,爽彈鮮甜。

❀備長碳燒北海道帶子 ⭐️4.2/5⭐️
以碳烤即場處理的北海道帶子,火灸過後味道外熱內冷,而且肉質更為緊緻,味道鮮甜,色香味俱全。
備長碳燒北海道帶子

✥螢光魷魚 ⭐️4.1/5⭐️
師傅表示該批螢光魷魚批次非常好,入口飽滿多膏,口感爽脆,鮮甜且有海水味。

❀醬油漬·油方魚⭐️4.1/5⭐️
炙燒迫出魚油,再以醬魚漬處理,肉質有層次,魚油豐厚,很滋味。

❀白昆布·赤海膽⭐️4.2/5⭐️
用上白昆布提鮮,令赤海膽的鮮味更上一層樓。

❀野生熟成拖羅 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳自設熟成櫃,將野生捕獲的吞拿魚加以熟成一星期左右,令魚肉味道更加凜烈和濃厚,更為滋味。

❀拖羅蓉手卷 ⭐️4.2/5⭐️
滋味停不住,最後師傅奉上最後一道手卷,亦是以拖羅蓉包裹,令人回味無窮。
𖥕櫻花蝦茶碗蒸及大蜆味噌湯 ⭐️4.1/5⭐️
茶碗蒸嫩滑之餘亦有櫻花蝦增添口感;大蜆用料十分出色,湯頭濃郁。
櫻花蝦茶碗蒸
大蜆味噌湯

𖥕自家製乳酸雪芭 ⭐️4.1/5⭐️
最後以酸甜乳酸雪芭作結。
自家製乳酸雪芭

➰總結
餐廳以傳統江戶前Omakase作主打,配合師傅資歷深厚功架,而且今日為我們主理的華師傅與客人亦談笑風生,非常幽默風趣,令整體用餐體驗及知識增長不少。餐廳亦選用當造時令食材入饌及自設熟成櫃,配合網上優惠,午市定價非常高性價比,絕對可以滿足大家。

➿➿➿
#螢雪 #Keisetsu
#銅鑼灣美食 #TsimShaTsuiFood #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#廚師發辦 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港好去處
#備長碳燒北海道帶子
#野生熟成拖羅
#白昆布赤海膽
前菜( 豆腐沙律)
真鯛配柚子皮
墨魚配烏魚子
櫻鱒
備長碳燒北海道帶子
櫻花蝦茶碗蒸
大蜆味噌湯
自家製乳酸雪芭
2024-04-03 32 views
女友喜歡吃壽司,  我依她也改變了飲食習慣, 今午不去食中式點心, 去了 螢雪,  位於 銅鑼灣渣甸街.   . 餐廳吧檯坐得好舒適, 服務員招呼好, 師傅有熱誠. 日式午餐, 多款選擇.  Omakase,  Lunch set , 女友 選了 11貫 $498/ 每位.  漬物:  酸子薑,  另有小食螺肉.豆腐沙律:   顏色鮮豔,  車厘茄, 綠蔬菜, 配上沙律醋,  爽口美味.梅貝螺肉:  好喜歡那鮮美彈性口感.   壽司 11  貫 開始   1) 真鯛魚壽司加柚子皮 :  真鯛肉質細緻爽口鮮美, 加點柚子皮多份香味.2) 墨魚壽司加炒香鳥魚籽 : 鮮墨魚肉質柔軟,  加上烏魚籽, 口感豐富. 3)  帶子壽司  :  十分厚身, 吃上去口感討好, 味道又鮮甜, 配上 配橘柚汁, 美味. 4)  池魚壽司  :   肉質鮮嫩肥美, 脂厚油香, 魚油甘香細膩.5)  螢光鱿魚壽司 :     肉質幼滑, 鮮甜出眾.6)   醬油漬鰤魚壽司  : 味道鮮美,  油份甚多, 魚肉質非常滑溜.7)  油甘魚壽司配紫菜  :   油脂豐香, 炙燒後將魚油溶化, 食落軟滑甘香.8)
餐廳吧檯坐得好舒適, 服務員招呼好, 師傅有熱誠.
漬物:  酸子薑,  另有小食螺肉.
梅貝螺肉:  好喜歡那鮮美彈性口感.
墨魚壽司加炒香鳥魚籽
池魚壽司
5)  螢光鱿魚壽司 :     肉質幼滑, 鮮甜出眾.
油甘魚壽司配紫菜
8)  北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬 :  北海道馬糞赤膽味道極為鮮甜,
北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬
口感又creamy, 我們吃得津津有味!
9)  米糠漬鯖魚壽司 魚肉幼嫩鮮甜, 富有彈力.
米糠漬鯖魚壽司
10)  拖羅魚壽司  :    拖羅肥美, 肉質鮮甜, 入口軟嫰, 油脂適中, 即溶,  食得滋味.
拖羅魚壽司
11)  蒽拖羅蓉手卷  :   拖羅有天然魚油脂,  用紫菜捲食, 口感香脆兼備軟滑.
蒽拖羅蓉手卷
茶碗蒸 :  入口順滑,  富櫻花蝦香味.  混合冬菇, 栗子, 口感豐富.
大蜆面豉湯 :  餐後飲大蜆湯, 有葱花, 大蜆 , 味道豐富,  暖胃醒神.
大蜆面豉湯
餐後甜品 香蕉雪糕, 味道清甜, 好滿意.
香蕉雪糕
師傅做壽司好細心,  食材夠新鮮, 服務員加茶又換碟,  價錢合理, 我們會再來.
墨魚壽司加炒香鳥魚籽
香蕉雪糕
  • 杏仁雪糕
召喚所有愛儲𝐀𝐒𝐈𝐀 𝐌𝐈𝐋𝐄𝐒的朋友仔😍!! 喜歡去旅行的你,一定有💳渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/ 此信用卡,主打邊消費邊購里數🌎,想周遊列國,就更加輕鬆啦~原來在今個4月,𝐒𝐊𝐘 𝐁𝐈𝐆飲食集團與渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝合作啦🥳~只要至合作餐廳消費並用此卡簽賬,最高可賺取一蚊一里數😱,也太誇張了吧!!! 我當然要襯著復活節假期,馬上來賺里數啦~☆ 𝐂𝐚𝐭𝐡𝐚𝐲 𝐱 螢雪·期間限定菜單🍽️💰$𝟏𝟏𝟖𝟎/位)優惠價) $𝟏𝟔𝟖𝟎)原價)🛫國泰亞洲萬里通會員 $𝟒=𝟑里數🛫渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝 $𝟒=𝟒里數·前菜🥚: 南蠻炸魚、煙燻鴨胸、蝦籽玉子·刺身🟠: 真鯛伴赤雲丹、炭燒龍躉、安康魚肝、熟成天然吞拿魚腩安康魚肝香甜幻滑,炭燒龍躉又滑又嫩,油份高😳,好好吃。熟成天然吞拿魚腩,熟成過後膩度減低。·燒物🥩: 煙燻牛油熟成和牛店內設有熟成櫃,鹿兒島𝐀𝟒和牛用牛油熟成𝟐𝟒日,脂肪甘香,又厚肉又有口感👅~·壽司🍣: 粒貝、深海池魚、墨魚伴赤雲丹三款壽司都有水準,但我最愛彈牙的墨魚配味濃的赤雲丹。·熟成壽司🍣: 昆布漬赤雲丹、熟成和牛、熟成天然吞拿魚腩甚少在其他地方吃
☆ 𝐂𝐚𝐭𝐡𝐚𝐲 𝐱 螢雪·期間限定菜單🍽️
💰$𝟏𝟏𝟖𝟎/位)優惠價) $𝟏𝟔𝟖𝟎)原價)
🛫國泰亞洲萬里通會員 $𝟒=𝟑里數
🛫渣打國泰𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐜𝐚𝐫𝐝 $𝟒=𝟒里數
·前菜🥚: 南蠻炸魚、煙燻鴨胸、蝦籽玉子

·燒物🥩: 煙燻牛油熟成和牛

·壽司🍣: 粒貝、深海池魚、墨魚伴赤雲丹

三款壽司都有水準,但我最愛彈牙的墨魚配味濃的赤雲丹。
·熟成壽司🍣: 昆布漬赤雲丹、熟成和牛、熟成天然吞拿魚腩

甚少在其他地方吃到這麼多件熟成壽司,當中我最愛牛味香濃的熟成和牛。而昆布包著赤雲丹,同樣夠特別🤭!
·食事🍚: 蝦夷鮑魚赤雲丹蔥吞拿魚腩三文魚籽飯)+$𝟏𝟔𝟖升級)

賣相吸引的三文魚籽飯😍,鮑魚彈牙又入味,赤雲丹好鮮甜,建議大家升級呀~

·吸物🥣: 赤味噌湯
·甜品🍦: 柚子雪葩

最後有酸甜的柚子雪葩😆,激飽呀~
·千秋龍脈純米大吟釀🍶+$𝟐𝟗𝟖
·鹽燒吞拿魚下顎🥢+$𝟏𝟓𝟎

一想到$𝟏=𝟏里,我就忍不住加配啦😂!! 鹽燒吞拿魚下顎,魚油甘香,魚肉嫩滑👅,整個餐配上清酒更滿足哦~ 吃完整個餐,即賺了𝟏𝟗𝟎𝟎多里🥳,超級開心~你都快啲來試試啦~
久違的omakase! 聽朋友介紹螢雪的午市omakase非常抵食,$500都唔使有11貫壽司,就同媽媽去試下😘午市除咗omakase set,其實仲有好多選擇,不過一場嚟到,我都係點咗11貫壽司+手卷set❣️一坐低,服務員就送上子薑、前菜及沙律🥗子薑調味好好,唔會辣得嗆口👏🏻沙律菜落咗醋,清新開胃。前菜嘅墨魚仔都好彈牙🫶🏻之後就開始期待已久嘅壽司環節啦,但師傅安排咗9款時令食材,包括:🍣真鯛真鯛魚味清雅。🍣左口魚左口魚肉質嫩滑,面頭再鋪上火炙過後的左口魚邊,油脂豐沛至入口融化!🍣墨魚墨魚彈牙有嚼勁,巧妙地配搭了鹹香嘅烏魚子,好有特色。🍣鰤魚鰤魚味道甘甜,都係而家時令當造。🍣櫻鱒魚櫻鱒魚係高級三文魚,每到櫻花季節,味道就最好,果然呢件櫻繜魚肥美細緻,滿口油香。🍣豉油漬吞拿魚魚味濃郩,配芥茉子有提鮮作用。🍣海贍海膽來自北海道,非常鮮甜,🍣油坊主高級食材之一,平時唔多見到有得食呢!體內油脂比例高達40%,肉質嫩滑,油香十足!🍣吞拿魚bb吞拿魚BB油脂分布平均,再用備長炭輕輕燒過,令油香更加滲出來!🥩和牛11件壽司set可以當中2件壽司轉hot dish,當日就有三文魚頭同和牛選擇,揀咗後者

🍣真鯛
真鯛魚味清雅。

🍣左口魚

🍣墨魚
墨魚彈牙有嚼勁,巧妙地配搭了鹹香嘅烏魚子,好有特色。

🍣鰤魚
鰤魚味道甘甜,都係而家時令當造。

🍣櫻鱒魚

🍣豉油漬吞拿魚
魚味濃郩,配芥茉子有提鮮作用。

🍣海贍
海膽來自北海道,非常鮮甜,

🍣油坊主

🍣吞拿魚bb

🥩和牛
11件壽司set可以當中2件壽司轉hot dish,當日就有三文魚頭同和牛選擇,揀咗後者。和牛油脂分布平均,肉質軟嫩多汁,質素好高!

🍘蔥吞拿魚蓉手卷
紫菜好脆口,軟綿嘅蔥吞拿魚蓉巧妙地配搭紫蘇葉,多咗一層獨有嘅芬香。

🍱赤麵豉湯
麵豉湯好濃郁,入面有蜆肉同埋菇,鮮味十足。

🍳茶碗蒸
蒸蛋好滑溜,用上魚湯熬製,味道鮮甜,底下仲有雞肉同甜薯粒。

🍦柚子雪葩
最後以清新嘅柚子雪吧作結,大滿足!
2024-03-28 24 views
今日去銅鑼灣維園參觀花展,  預早訂了附近  瑩雪 日式壽司午餐.餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃. 餐廳面積闊落, 我們喜歡熱鬧圍坐壽司檯,  既可欣賞師傅手藝, 又方便交流心得. 午市有 Omakase,  也有 Lunch set 多款,  我們選了 11貫  $498 /p.店員奉上清新綠茶,  漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.豆腐沙律,  翠綠蔬菜, 車厘茄加上 豆腐,  混上沙律醋, 十分開胃.師傅好有經驗, 替大家準備食物.先送上第1貫.    真鯛魚壽司加柚子皮 ~  真鯛肉質細膩緊實, 配柚子皮,  入口清脆甘腴. 2.  墨魚壽司加炒香鳥魚子 ~ 質感爽口微脆,  加上炒香鳥魚子,  味道豐富. 3.  帶子壽司  ~  新鮮帆立貝 配橘柚汁, 肉質厚實具彈性,  鮮甜嫩滑.4.  池魚壽司  ~ 質感爽口鮮甜帶油份, 味道相當甜美.5.  瑩光鱿魚壽司 ~  BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味. 6.  醬油漬鰤魚壽司 ~  魚肉肉質滑溜,  油份甚多, 越吃越滋味. 7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微
餐廳環境好靚, 入門有巨型酒櫃.
店員奉上清新綠茶 漬物 ~ 有醃制酸子薑,    小食 ~ 梅貝螺肉.   沙律.
豆腐沙律
師傅好有經驗, 替大家準備食物.
墨魚壽司加炒香鳥魚子
池魚壽司
5.  瑩光鱿魚壽司BB瑩光鱿魚, 有4隻鮮甜軟嫩, 有海水鮮魚香味.
醬油漬鰤魚壽司
7.  油甘魚壽司配紫菜 ~ 充滿魚脂香. 爽滑帶微甜.
油甘魚壽司配紫菜
8.  北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬 ~  橙黃色馬糞海膽,  味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.
北海道赤海膽壽司加自制紫菜醬
9.   米糠漬鯖魚壽司 ~ 肉身肥美柔軟, 肉質非常滑溜細緻.
米糠漬鯖魚壽司
10.  拖羅魚壽司  ~   紋理好看肉質甜美, 脂高豐腴, 入口即化, 口感好.
拖羅魚壽司
11.  蒽拖羅蓉手卷  ~  紫菜非常脆口, 拖羅魚肉鮮美, 脂肪分佈好平均, 吃得滿意.
蒽拖羅蓉手卷
茶碗蒸 ~ 櫻花蝦鋪面,  雞蛋滑嫩十足, 內有爽滑冬菇, 栗子多重口感, 濃郁豐富.
茶碗蒸
大蜆面豉湯  ~ 食完壽司 ,  來個味道清甜大蜆面豉湯,  有助我們暖胃.
大蜆面豉湯
餐後甜品  ~  檸檬雪葩,  味道清甜, 清新解膩, 真係好滿足.
檸檬雪葩
精緻的日本刺身壽司,  食材新鮮有質素, 廚師廚藝有水準. 價錢非常合理.
$548 (Lunch)
豆腐沙律
墨魚壽司加炒香鳥魚子