2018-08-13 293 views
未入過元朗食佳記B仔涼粉的人不能說去過元朗,以前細個踩單車經過元朗係一定會去食,一大碗B仔涼粉足夠四個人食有餘,當年好像還是要五十多元,現在一碗都$81,雖然內裡生果是平價貨,但每款生果都從來不酸,多年來質量一直維持,認真底讚。材料離不開西瓜、涼粉、哈蜜瓜、椰果、大樹菠蘿、桃、荔枝、荔枝、海底椰、蜜瓜、香蕉、蘆薈等.....每一款生果都好新鮮、份量不會時多時少。但環境很差、很迫、幾乎面貼面,員工態度一般,如果可以開一間環境好一點,價錢貴點都不介意去。

2018-08-12
5 Minutes (Dine In)
$20 (Last Night Supper)
2018-08-10 146 views
每次入到元朗無論做啲咩,行程總是少不了B仔🤣。今次都唔例外,睇完向日葵花田之後。唸到既第一件事就係去食翻個甜品B仔雞尖,雖然宜家出面周街都有類似既。但唔知點解總係覺得元朗既最好食 可能呢啲就係情懷🤷🏻‍♂️雞尖有啲辣,夏天既話陪西瓜汁一流, 因為甜啊除左雞尖,個人覺得佳記必食既係涼粉 軟硬度適中,夏天食加埋冰,冰爽宜人,仲可以清熱解暑

可能呢啲就係情懷🤷🏻‍♂️

雞尖有啲辣,夏天既話陪西瓜汁一流, 因為甜啊

除左雞尖,個人覺得佳記必食既係涼粉
軟硬度適中,夏天食加埋冰,冰爽宜人,仲可以清熱解暑
2018-08-08 111 views
好耐無去元朗食b仔喇,前日山長水遠去到元朗,緊係要去下潮聖喇😚😚行到又新街,已經見到有好多小食,一個又一個咁叫你埋黎睇埋黎揀,覺得自己好似大爺咁🙈去到b仔門口都照舊大排延席,不過今次同朋友諗住早d出番去睇戲,所以都係諗住快快脆食完走🙈叫左芒果pancake同埋b仔雞翼尖,今次小妹想主打講b仔雞翼尖,之前方間已經流出左b仔雞翼尖既食譜,都有幾位朋友煮過比小妹食,佢地都話好易整,以今次食正宗既b仔雞翼尖呢?感覺大不如前lu,講真係好大份,但係無以前咁好食,一般般der
  • 蒜辣雞翼尖
2018-07-29 139 views
每次家庭聚會,有老人家,又有小朋友,差唔多有二十幾人,無論BBQ,或者開party,打完邊爐都好,每次都怕佢地會食唔包,所以一定會喺佳記預先買定兩兜B仔涼粉放定係雪櫃!😌元朗共有兩間!雞亦尖亦是必買的,不過有時會太過辣,所以要食埋甜品先可解辣!芒果同榴槤班戟,都是真材實料,而且榴槤亦經常賣哂!最後,買左兩盒,本人偏愛配西米露,加上淡奶另上,可隨個人喜好加添!全是新鮮水果,飯後甜品來説,一盒足夠五人同享!😋😋
元朗共有兩間!
芒果同榴槤班戟,都是真材實料,而且榴槤亦經常賣哂!
全是新鮮水果,飯後甜品來説,一盒足夠五人同享!😋😋
2018-07-29 162 views
聽啲fd 個個都話好食,就由九龍灣過度黎元朗,真係超遠,本身以為好好味,第一次食就叫左B仔涼粉同雞翼尖,啲水果超級難食,啲西瓜臭加,啲木瓜未熟加,難食到爆咯,伏到貼地
2018-07-26 198 views
元朗的B仔涼粉是非常出名,很多人我會揸車來食😁我對上一次已經是三年前了到了今天我再次來品嚐,門口非常方便,車可以拍正門口,不怕抄牌🤣亦可以坐路邊!但是我等位等了接近40分鐘😪雙腳已很攰了😢到我坐下的時候好像中了六合彩一樣!食物,甜品選擇非常多! 但是我不覺得有什麼出色我叫了西瓜冰西瓜雖然爽口,冰凍但是不甜,帶不出西瓜的清香味😢另外豬皮魚蛋也沒有什麼特別😊我加了一點咖喱汁😁咖喱非常辣,香噴噴😋係好味!蒜香雞翼尖非常辣,我吃了兩隻雞翼尖便停口了😆太水皮😂
食物,甜品選擇非常多! 但是我不覺得有什麼出色
我叫了西瓜冰
2018-07-25 136 views
黎元朗點可以唔食b仔呀,話曬哩間野都超級無敵出名喔,梗係要來打下卡啦!今次仲特登楂車入去食。雞翼尖真係好吸引呀,辣辣地,煮得好林,蒜香味十足,難怪會上癮!對雞翼尖簡直念念不忘呀!楊枝甘露消暑又解熱,有芒果汁同埋西米柚子,其他糖水朋友都話OK,好味,掂呀!食到唔停得口既雞翼尖再來一份,夠辣又夠入味,上台既時候仲熱辣辣,入口既溶,成個口都充滿左骨膠原,超級值得一試噶!腸仔都唔差噶,小朋友食完仲話要再來一串添!

OK
2018-07-19 118 views
黎元朗點可以唔食B仔,三個人黎剛好三個都係榴槤愛好者~因此叫了榴槤PANCAKE入面好多CREAM ,好大塊榴槤肉,正!另外,叫左個雜果西米露有西瓜.MANGO,密瓜等等~椰汁味好香,水果好甜~整體:普通OK LA
黎元朗點可以唔食B仔,三個人黎剛好三個都係榴槤愛好者~
因此叫了榴槤PANCAKE

入面好多CREAM ,好大塊榴槤肉,正!

另外,叫左個雜果西米露

有西瓜.MANGO,密瓜等等~椰汁味好香,水果好甜~
整體:普通OK LA
2018-07-14
2018-07-16 136 views
入到元朗。。。而度出左名超級超級無敵多野食當然要周圍食下啦yeah ~~~而間野其實我成日食。。。但每次都食同一樣野Hahaha 雞翼尖啊感覺上而加好似細碟左好多!不過味道都一樣 都仲係咁好食!!辣辣麻麻咁為左無嘆辣專登買來解辣哈哈其實自己麻麻地食辣, 但雞尖真係食到停唔到口椰果涼粉 好好食!!椰果超級甜耶 涼粉又好食 good ah
入到元朗。。。
而度出左名超級超級無敵多野食

當然要周圍食下啦yeah ~~~
而間野其實我成日食。。。
但每次都食同一樣野

Hahaha 雞翼尖啊

感覺上而加好似細碟左好多!
不過味道都一樣
都仲係咁好食!!
辣辣麻麻咁

為左無嘆辣
專登買來解辣哈哈
其實自己麻麻地食辣, 但雞尖真係食到停唔到口

椰果涼粉
好好食!!椰果超級甜耶

涼粉又好食 good ah

2018-07-15 164 views
元朗最出名嘅B仔涼粉,除卻涼粉,還有很多其他甜品吃今次選了芒果卷及鮮雜果西米露。夜麻麻都須要等位勁多人。真係高朋滿座,還有勁多外賣。芒果卷,糯米卷包着一舊好大芒果,勁重芒果味。鮮雜果西米露,生果勁新鮮,數量及款式也多。唔怪之得咁多人食,下次可再幫襯。
2018-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
去到元朗一定會必食嘅佳記!平時同朋友就算係shatin都係會特登揸車入去食。因為呢度嘅雞翼尖真係好上引,太好味了!就算平時唔食辣嘅朋友仔,都會忍唔住一齊食豬皮都好正!榴槤卷-勁多榴槤餡囉好冇建議四人先好叫,因為都幾大份,食一件到夠皮!每次都會叫嘅芒果涼粉-特別在嘅芒果汁用飲筒啜,再食涼粉!佳記嘅甜品除咗好食而且係一定足料夠甜!熱食都好好食,搵唔到一個唔再黎食嘅理由

豬皮都好正!
榴槤卷-勁多榴槤餡囉好冇
建議四人先好叫,因為都幾大份,食一件到夠皮!
每次都會叫嘅芒果涼粉-特別在嘅芒果汁用飲筒啜,再食涼粉!
2018-07-01 262 views
本身我住好遠,入到黎元朗食完晚飯飽飽的!但都特登要食多一次b仔!🙈好耐無食!好掛住佢的雞翼尖!估吾到佢依家人流甘多 又出左名都重keep到甘入味甘好食!🤤👍🏻另外 我重點左個西米露! 份量都大,舊舊芒果又甜又大粒!好低食!
本身我住好遠,入到黎元朗
食完晚飯飽飽的!但都特登要食多一次b仔!🙈
好耐無食!好掛住佢的雞翼尖!
估吾到佢依家人流甘多 又出左名
都重keep到甘入味甘好食!🤤👍🏻
另外 我重點左個西米露!
份量都大,舊舊芒果又甜又大粒!
好低食!
2018-06-30
5 Minutes (Dine In)
$25 (Last Night Supper)
2018-06-29 266 views
元朗不嬲都出名多好野食,但其實好多次來到都係忍唔住要去食B仔,真係好似毒癮咁😆☠️而且我估好多來B仔的常客都會有一條自己的list去食D咩,而我呢,就一定例牌雞翼尖加西瓜涼風撈,風雨不改😎😎有時再餓D既,就加D其他小食,好似腸粉、陳皮魚旦都唔錯! 呢日睇完戲有D口痕又未話好肚餓,諗諗下又係去左B仔食B仔而家都有學問,咪以為舊B (教育路) 係original好食D,其實最近去過兩三次舊B,都真係冇新B (又新街) 咁好食。只係講雞翼尖,舊B又唔辣又唔入味,而且D姐姐態度好麻麻,上次我地食雞翼尖想一人要多一隻碗佢都唔肯畀,救命。而新B就真係好多人,長時間都多人排,排堂食又有、外賣又有,不過通常都唔駛等好耐既 (8點後去另計)。是日5點幾去到,不是peak hours,所以好彩一去到就搵多兩個位坐低,叫左雞翼尖、西瓜汁、西瓜🍉涼粉撈、同埋一客糖不甩。雞翼尖就梗係香辣啦,蒜香不過太過濃但又入哂味,難怪會上癮!! 👹👹不過由於真係好辣,所以我一定點D西瓜類既解辣。我特別推介西瓜涼粉撈,因為佢一開始係冰夠哂凍,之後慢慢食慢慢融變汁又得,冇咁快變熱! 而且有D涼粉解辣都唔錯架,B仔既涼粉甘草味夠香,
有時再餓D既,就加D其他小食,好似腸粉、陳皮魚旦都唔錯!
呢日睇完戲有D口痕又未話好肚餓,諗諗下又係去左B仔
西瓜涼粉撈
雞翼尖+糖不甩

雞翼尖就梗係香辣啦,蒜香不過太過濃但又入哂味,難怪會上癮!! 👹👹不過由於真係好辣,所以我一定點D西瓜類既解辣。我特別推介西瓜涼粉撈,因為佢一開始係冰夠哂凍,之後慢慢食慢慢融變汁又得,冇咁快變熱! 而且有D涼粉解辣都唔錯架,B仔既涼粉甘草味夠香,Q度都剛好!
而糖不甩就好大粒,我覺得可以細返少少仲好 不過皮猜得夠,又係好夠Q🍡,佢又落好多糖同花生🥜🥜
食完出返來7點,都唔知食唔食晚飯好 (苦思中)🙈🙈
2018-03-30
$50 (Tea)
西瓜涼粉撈
雞翼尖+糖不甩
  • 蒜辣雞翼尖
2018-06-19 481 views
住在元朗,一定會聽過b仔涼粉,但其實住客都知道其實b仔最好食的不是糖水,而是它的蒜香雞翼尖。每次行過都忍唔住要買一份雞翼尖回家慢慢品嘗,食唔到辣既我次次都會食到一身汗又流晒眼水鼻水,但由於實在太惹味,喊住都會繼續食埋佢

2018-06-12 447 views
夜晚去食,之前都食過。冇話特別好唔好食, 係近我地幾個friend先去, 去到入去已經屈你坐去死位,但明明大把位。。。點解要咁做? ok, 算數。睇左陣餐牌想叫野, 個阿姐自動行開,但明明又係冇乜客,攪咩ar。。。語氣好冷漠,塊面仲好黑,搞到我哋食得超級唔開心。之後再叫佢過黎,想叫芒果西米露,問佢呢個天時芒果掂唔掂,問左一句,個阿姐又自動行開左,又想點ar,最後求鬼其左個腸粉食算。賺錢唔係問題,但唔需要令人哋唔開心囉!大佬呀 食糖水唔係真係為咗個糖水嫁?你估你啲糖水好平好抵食?貼錢俾我都唔再去

賺錢唔係問題,但唔需要令人哋唔開心囉!
大佬呀 食糖水唔係真係為咗個糖水嫁?
你估你啲糖水好平好抵食?
貼錢俾我都唔再去
2018-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 沒有