2024-03-07 37 views
平時好少食馬來西亞菜!今次經過尖沙咀見到呢間蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室有好多人排隊,於是就決定試試啦!😎🙈😬百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$68,豬腳彎好腍、啖啖肉!😋肉骨茶藥材味好濃,飲完仲可以免費添加!真係好抵呀!😍😬👍辣死你嗎配仁噹牛肉$68,綠色嘅椰漿飯好靚,好適合打卡!😬沙嗲醬汁有少許辣,好惹味!旁邊仲有仁噹牛肉、青瓜、花生、乾魚、蛋、蝦片等等...非常豐富!😋👍😎蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室:尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖

• 肉骨茶
香港的馬來西亞菜餐廳有幾間都挺出名的當中蘇媽蘇媽是其中一件我挺喜歡的餐廳他們的食物價格不貴,主食普遍都是$60-$70之間~款式蠻多,座位也舒適🙌🏻‣ 高佬麵配雞扒 ($68)雞扒份量好大!煎得好香,外皮脆脆的中間的雞肉也很厚身,而且好滑整體來講雞扒煮的好出色😋高佬麵就係比較硬身爽口的配料仲有魚仔、花生、青瓜‣ 辣死你嗎配仁當牛肉 ($68)牛肉煮得挺軟身,容易入口主要是牛腩/牛筋味道有點辣,大概是10小辣多一點這份就配椰漿飯,還有魚仔、花生、青瓜和雞蛋‣ 椰香咖央多士 ($38)咖央多份量算大中間咖央份量給得挺多的咖央醬椰子味濃郁麵包也烘的脆脆的‣ 似水榴槤 ($48)榴槤味挺香的,喜歡榴槤的朋友可以考慮試試~‣ 椰汁班蘭冰 ($38)椰汁和班蘭味平衡的不錯味道偏甜,底下還有椰汁珠💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳佈局舒適,樓底夠高還有機器人送餐,上菜速度很快食物質素也不錯,性價比高值得去試試~💰Total: $222 ($111pp 已包括10%服務費)📍蘇媽蘇媽尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖全港多間分店🫶🏻
香港的馬來西亞菜餐廳有幾間都挺出名的
當中蘇媽蘇媽是其中一件我挺喜歡的餐廳
他們的食物價格不貴,主食普遍都是$60-$70之間~
款式蠻多,座位也舒適🙌🏻

‣ 高佬麵配雞扒 ($68)
雞扒份量好大!煎得好香,外皮脆脆的
中間的雞肉也很厚身,而且好滑
整體來講雞扒煮的好出色😋
高佬麵就係比較硬身爽口的
配料仲有魚仔、花生、青瓜

‣ 辣死你嗎配仁當牛肉 ($68)
牛肉煮得挺軟身,容易入口
主要是牛腩/牛筋
味道有點辣,大概是10小辣多一點
這份就配椰漿飯,
還有魚仔、花生、青瓜和雞蛋

‣ 椰香咖央多士 ($38)
咖央多份量算大
中間咖央份量給得挺多的
咖央醬椰子味濃郁
麵包也烘的脆脆的

‣ 似水榴槤 ($48)
榴槤味挺香的,
喜歡榴槤的朋友可以考慮試試~

‣ 椰汁班蘭冰 ($38)
椰汁和班蘭味平衡的不錯
味道偏甜,底下還有椰汁珠

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳佈局舒適,樓底夠高
還有機器人送餐,上菜速度很快
食物質素也不錯,性價比高
值得去試試~

📍蘇媽蘇媽
尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖
全港多間分店🫶🏻
【蘇媽】位於尖沙咀,係一間有特色嘅馬來西亞餐廳,而且菜式豐富多樣,絕對能夠滿足不同食客!以下介紹幾款必試嘅菜式🥢🍖百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$68百吉爹肉骨茶(豬腳彎)以豬腳煮得軟嫩入味為特色,湯底香濃濃郁,加入藥材同香料帶出獨特風味。味道豐富,絕對值得一試!😋🍖🍗高佬麵配雞扒$68以彈牙的酱油撈麵和一大塊雞扒為主,附上炸魚仔、花生和一小碟參巴醬,可以根據自己喜好和食辣程度加入撈麵,口感豐富,味道偏甜辣🍞椰香咖史多士$38以金黃的多士,配上牛油香🧈椰香味為特色😍🥤似水榴槤$48榴槤味濃郁,口感滑順,好有特色,真係未係其他餐廳見過😆喜歡榴槤的人絕對不能錯過!🥤🥭🍊桔仔話梅水(熱)$22帶有桔子和話梅的酸甜味道,暖身又解渴🍊🍵

🍖百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$68

🍗高佬麵配雞扒$68

🍞椰香咖史多士$38
以金黃的多士,配上牛油香🧈椰香味為特色😍

🥤似水榴槤$48

🍊桔仔話梅水(熱)$22
帶有桔子和話梅的酸甜味道,暖身又解渴🍊🍵
2024-03-03 24 views
🌟上次在So Bar飲完嘢,話過一定要嚟隔離「蘇媽 蘇媽」食嘢,因為呢樹裝修好特別、好吸引到我。餐牌睇到係馬來西亞美食,好吸引每樣都想試吓。***** ***** ***** ***** ***** 高佬麵配雞扒🍜溫泉蛋打散撈入炒麵吃,好特別第一次呢個方式食炒麵,雞扒份量好大,烤得好香脆,伴碟有花生同魚仔👍🏻辣死你嗎配仁噹牛肉🍚個名咁特別我就挑戰下,覺得吾係好辣,牛腩非常軟腍好入味。椰香咖央多士🍞呢個係必吃的,味道唔錯好鬆脆。馬來西亞奶茶🧋好地道嘅、好細滑的奶茶桔仔話梅水🍹呢杯好好飲,酸酸哋好開胃🤤

***** ***** ***** ***** *****

高佬麵配雞扒🍜

辣死你嗎配仁噹牛肉🍚
個名咁特別我就挑戰下,覺得吾係好辣,牛腩非常軟腍好入味。

椰香咖央多士🍞
呢個係必吃的,味道唔錯好鬆脆。

馬來西亞奶茶🧋
好地道嘅、好細滑的奶茶

桔仔話梅水🍹
呢杯好好飲,酸酸哋好開胃🤤

2024-03-02 30 views
蘇媽一直非常有名氣,每次去蘇媽吃飯全店都幾乎爆滿,今次幸好我們早開始入內,但離開時已經要排隊了。🚩百吉爹肉骨茶(豬腳彎) $68非常足料,豆卜及豬腳滿滿的,亦有金菇。每次來都要點肉骨茶,因為肉骨茶是可以免費飲添的。🚩高佬面配雞扒 $68這個炒麵混合蛋汁及炸魚花生,味道非常香口,雞扒翼煎得脆脆的,而且肉質仍然非常Juicy,是重口味的美味之選。🚩椰香咖央多士 $38這是每次必點的菜式,每次都不會令人失望。脆脆的多士夾雜着椰香牛油,冇得輸。🍹美綠暴龍 $42不得不說很好喝,而且加上雪糕及美綠脆脆,絕對是美綠愛好者的首選。🍹椰汁班蘭冰 $38味道很特別,椰汁味很重,不過有點偏甜,但好甜的🧑🏻很喜歡。

🚩百吉爹肉骨茶(豬腳彎) $68

🚩高佬面配雞扒 $68

🚩椰香咖央多士 $38

🍹美綠暴龍 $42

🍹椰汁班蘭冰 $38
味道很特別,椰汁味很重,不過有點偏甜,但好甜的🧑🏻很喜歡。
2024-03-01 37 views
通常喺尖沙咀食嘢都以為係食西餐或者日本餐,今日朋友竟然約我嚟食馬來西亞餐,仲要係茶餐廳,感覺都幾特別,所以一開始都好期待今晚個晚餐,點知嚟到之後發覺有超級大驚喜,呢度個裝修唔係話超級華麗,但係有一種懷舊有摩登嘅感覺,我勁鍾意!食物方面都絕對唔差。首先要左個三層肉(肉骨茶),呢到嘅肉骨茶有當歸、川芎等好多種藥材,個味道完全係我鍾意嘅!然後個湯更加係無限任加!超級抵食!哥佬麵配雞排都好好食,個雞排好大塊,然後燒得好好,個麵又有微甜,正!最後都唔抵得,要叫埋個椰香咖央多士,超多餡,勁好食!至於飲品就叫咗一杯特飲椰汁班蘭冰同埋一杯特飲美綠暴龍。真係好無敵,又有雪糕又有milo!

真的超愛吃星馬菜,今晚跟妹妹來了這間星馬茶餐廳,餐廳很大,佈置得有當地的風情今天晚上點了:1)椰香咖央多士 $38這個上桌時,服務員都立即溫馨提示這個要趕快趁熱吃,因為冷了口感會不同,所以我們都不敢怠慢,立即嘗嘗,真的夠熱夠松脆,好吃!2)三層肉(百吉爹肉骨茶) $68這個湯底是馬拉西亞風味帶當歸味的肉骨茶,而且熱湯可以無限添飲,這個服務很好,才$68而已!我們選了三層肉來配這碗肉骨茶,三層肉不會切得太大塊,方便吃,豬皮、脂肪層跟肉層都層層分明,質素很好!3)(特飲)美祿暴龍 $42一向愛選星馬才有的美祿恐龍特飲,但這裡就有更爆炸的版本,叫「美祿暴龍」,我從未嘗過,所以都特意點了一杯,真的很暴欸,加了球雲尼拿冰淇淋,上面再加點美祿波波,非常邪惡的版本誕生了,非常非常推薦要點!好喝!!4)(特飲)椰汁班蘭冰 $38這個班蘭冰也不是一般的星馬餐廳會有的特飲,所以也值得叫一杯試試,裡面還有些班蘭球可以吃,讓整杯特飲生息不少,錦上添花!5)高佬面配雞扒 $68這個撈面非常有星馬特色,有張牛皮紙墊住撈面,配上惹味脆脆的花生魚乾,伴著特色星馬辣椒醬,雞扒煎得皮都脆脆的,這才是精粹呀,所以建議一定要

今天晚上點了:
1)椰香咖央多士 $38

2)三層肉(百吉爹肉骨茶) $68

3)(特飲)美祿暴龍 $42

4)(特飲)椰汁班蘭冰 $38

5)高佬面配雞扒 $68
這個撈面非常有星馬特色,有張牛皮紙墊住撈面,配上惹味脆脆的花生魚乾,伴著特色星馬辣椒醬,雞扒煎得皮都脆脆的,這才是精粹呀,所以建議一定要連雞皮跟雞肉一起吃才對!

店面的服務員非常有禮貌周到,也不會催客人下單埋單,座位又寬闊,有空間感,價格相宜,吃得一點都沒有壓力。
椰香咖央多士
三層肉(肉骨茶)
椰香斑蘭冰及美祿暴龍
2024-02-29
$127 (Dinner)
椰香咖央多士
三層肉(肉骨茶)
椰香斑蘭冰及美祿暴龍
  • 百吉爹肉骨茶
  • 椰汁班蘭冰
  • 美祿暴龍
2024-02-27 34 views
今日終於到訪蘇媽蘇媽尖沙咀店,原來餐店相當大,更分為bar及餐廳!一入店已經覺得很有馬來亞色彩,貼了很多特式揮春。餐廳以QR code下單,更有機械人送餐。我哋點了肉骨茶、高佬麵配雞扒、椰香加映多士、美錄恐龍及話梅柑桔水。一坐低已經見到餐紙介紹如何享用肉骨茶,先混醬汁,有甜豉油、頭抽、蒜蓉及辣椒,待肉骨茶到來先吃豬腳彎,入面還有金菇、豆腐卜,豬腳彎皮肉筋分佈均勻,滿滿骨膠原,嫩滑得來也彈牙。我覺得肉味及藥材味道剛好,而且熱湯更是免費添飲的,非常滿足。高佬麵配雞扒有超大件雞扒、有青瓜片、半熟蛋、魚乾、花生及秒製辣醬,雞扒入味外脆內juicy,拌麵吃口感豐富,加點辣醬更提味。椰香咖映多一客4件,香脆好味。兩杯特飲各有特色,美綠恐龍朱古力味夠,冰凍好味,話梅柑桔水味道剛剛好,透心涼。

• 高佬麵配雞扒
  • 美祿恐龍
  • 百吉爹肉骨茶(豬腳彎)
聽過蘇媽依個名好耐,但今次喺第一次食。非常鍾意!回頭率極高!🔺豬腳彎肉骨茶 $68蘇媽齋喺肉骨茶都有好幾款肉揀,依款見佢喺推薦嘅就揀咗。豬腳彎多皮多筋充滿骨膠原!而且啖啖肉,配埋辣醬油食真係想配返碗白飯 。而湯底都好好飲!好清甜,好易入口,無好濁嘅藥材感~湯喺任添的,店員見你飲哂就會自動幫手添。我前後添咗3次~🔺高佬麵配雞扒 $68依個雞扒麵份量好大,雞扒烤到皮脆肉又好多汁!個麵食落似公仔麵,另附辣椒醬,撈埋一齊食好惹味,仲加埋粒半熟蛋~中和咗成個麵,無咁重口味同順滑咗!🔺椰香咖央多士 $38🔺美綠暴龍 $42多士嘅咖央內餡好厚身,同塊多士一樣厚😆多士烤到好香脆!配埋杯美綠暴龍非常邪惡!美綠超濃郁,上面再加一球雲尼拿雪糕。搞埋一齊飲好似飲緊奶昔咁,喺一份飯後甜品黎!

🔺豬腳彎肉骨茶 $68

🔺高佬麵配雞扒 $68

🔺椰香咖央多士 $38
🔺美綠暴龍 $42
之前在荃灣都食過這一家蘇媽蘇媽馬來西亞特色茶室,經過尖沙咀加連威老道見到有另一家分店,便決定再試一下,尖沙咀店近門口更加設了 So bar, 不過由於我們到達時時間尚早所以bar 那邊沒什麼客人, 我們便直接進入裏面的茶餐室晚餐,和之前食過的荃灣分店一樣,餐廳以懷舊復古的裝飾為主,享受美食之餘亦十分適合打卡。食馬來西亞餐, 這店的招牌肉骨茶絕對是不可錯過的,我們點了豬腳彎肉骨茶,豬腳夠腍冇骨啖啖肉, 豬皮都十分Q彈,食落亦唔會覺得好肥膩, 而且份量十分多, 幾乎完全塞滿全個煲,比湯還要多, 好在店家提供免費添加熱湯, 我們當然也添加了, 十分美味。高佬麵配雞扒, menu 中的其中一項厨師推介, 除了大大塊無骨雞扒外, 配料有魚仔花生及一隻溫泉蛋及特製辣椒醬, 麵汁香濃十分惹味, 雞扒外皮金黃,切開肉質仍保持得不會太乾。椰香咖央多士, 另一款招牌必點美食,多士烘得香脆, 咖央醬椰香味濃, 十分令人回味的出色小食。馬來西亞拉茶, 拉茶絲滑香濃,甜度適中。椰汁斑蘭冰, 平時都喜歡食班蘭蛋糕, 所以點這款飲品試一下。椰汁和斑蘭香味配合得好夾。甜度亦適中, 非常可口美味。

馬來西亞拉茶, 拉茶絲滑香濃,甜度適中。

2024-02-19
2024-02-20 34 views
正宗馬來西亞風味,美食與文化交融,豐富多樣的菜單,香料香氣撲鼻,口味獨特,讓人彷彿置身於馬來西亞的美食街頭。❤️沙爹肉骨茶:鮮香濃郁,肉骨入味,酥軟爽口。❤️高佬麵配雞扒:面條彈牙有嚼勁,配上多汁嫩滑的雞扒,味道絕佳。❤️椰香咖央多士:金黃酥脆的多士,外脆內軟,吃起來香甜濃郁,搭配椰香咖央,口感更加豐富。❤️馬來西亞拉茶:香濃的茶香與濃郁的奶香完美結合,口感濃厚順滑,回味無窮。❤️似水榴槤:成杯嘢都好重榴槤味,鍾意食榴槤的記住要叫,讓人愛不釋手。

❤️沙爹肉骨茶:鮮香濃郁,肉骨入味,酥軟爽口。

馬來西亞
馬來西亞
2024-02-16 25 views
由第一間主店食到依家有咁多間分店,可以依然保持高水準已經相當難得👍🏻今次同朋友去咗尖沙咀分店,幸好早一步仲有最後一張二人枱,平日夜晚都相當爆場就知道性價比高😆高佬麵配雞扒 $68高佬麵其實係用甜醬油製成嘅乾撈麵,想口感滑順啲就可以撈埋隻水波蛋一齊食,旁邊仲配有小魚乾、辣椒醬等可以任意加入去,雞扒成隻手掌🖐🏻咁大隻,煎香後肉質仍然嫩滑,讚👍🏻豬腳彎肉骨茶 🍲 $68想食肉骨茶都有5款肉類俾你揀,我地就揀咁豬腳彎,豬腳切到細細件,豬皮同埋厚厚嘅自帶骨膠厚簡直係女士嘅恩物,喜歡哩到帶藥材味嘅肉骨茶,重點係可以不斷添飲,而且店員會自動自覺走嚟加茶🤭椰香咖央多士 🍞$38咖央多士一開四小件方便食用,多士烘至微焦脆身,中間夾住厚厚嘅班蘭咖央醫,每一啖都享受緊咖央獨有嘅椰香味道😋😋美祿暴龍🦖 $42美祿喺東南亞地方嘅國民飲料🥤美祿恐龍同美祿暴龍嘅分別就係後者會有多一球雪糕🍧😆識揀就梗係揀fat fat 美祿加雪糕,雪糕嘅奶香令成杯特飲更creamy 👍🏻

高佬麵配雞扒 $68

豬腳彎肉骨茶 🍲 $68

椰香咖央多士 🍞$38

美祿暴龍🦖 $42
  • 高佬麵配雞扒
2024-02-15 27 views
尖沙咀這間蘇媽蘇媽和旗下的酒吧共用一店所以要先穿過SO BAR才能來到茶餐室的部份大部份的時間都人山人海好受歡迎全因為價錢親民和味道正宗 人均一百左右來蘇媽必吃肉骨茶 可以指定部位喜歡瘦的肥的都可以自己決定我選了豬腳彎 口感Q彈又充滿骨膠原湯頭很鮮甜 藥材味恰到好處不會過濃肉骨茶的湯是可以無限添飲的在這個季節喝一碗熱辣辣的肉骨茶 感覺溫暖高佬麵配雞扒黑醬油撈麵跟茨廠街的味道相似 甜甜的雞扒煎得好香 皮脆肉嫩 沾點辣醬更惹味椰香咖央多士多士好香脆 中間夾着厚厚的咖央醬 味道香甜飲品款式多 每款都很有馬拉風味我們點了美祿暴龍和椰汁斑蘭冰 好大杯 味道不會過甜
尖沙咀這間蘇媽蘇媽和旗下的酒吧共用一店

多士好香脆 中間夾着厚厚的咖央醬 味道香甜

飲品款式多 每款都很有馬拉風味
我們點了美祿暴龍和椰汁斑蘭冰
好大杯 味道不會過甜
每次想飲肉骨茶都會諗起蘇媽蘇媽呢間位於尖沙咀正中位置真係好方便晏晝食套餐六七十蚊一個人夜晚就百零蚊食到飽唔洗加一幾抵食一坐低就會有碗肉骨茶係偏藥材味嘅馬來西亞叫BAK KUT TEH 百吉爹今次試咗三層肉肉質又腍又軟唔黐牙點少少辣椒蒜蓉豉油同個湯頭嘅味好夾加埋豆卜金菇喺入面食完個人好暖而且幾鍾意佢唔會有中藥感覺亦唔苦每次去都淨係食咖央多今次就試吓海南鴛鴦燒麵包佢係加咗焦糖烤嘅麵包所以係啡色而佢成塊都係脆嘅食落更酥脆比咖央多會少啲咖央醬所以冇咁甜推介返性價比高之選嘅雞扒高佬麵成個麵加手掌咁大嘅雞扒係68蚊而且佢撈埋隻雞蛋個麵唔會好乾雞扒本身係用黑胡椒醃加參巴醬食加埋鹹魚仔同花係馬拉特色濃厚嘅麵食嘢飲揀咗檸檬薏米水同桔仔話梅水兩款都係偏酸非常開胃唔洗擔心會過甜食到最後差啲飲唔晒杯嘢飲因為肉骨茶可以無限添飲侍應姊姊見到冇乜淨就會過嚟加推介俾大家試吓🤲🏻
每次想飲肉骨茶都會諗起蘇媽蘇媽

食到最後差啲飲唔晒杯嘢飲
因為肉骨茶可以無限添飲
侍應姊姊見到冇乜淨就會過嚟加
推介俾大家試吓🤲🏻
$120 (Dinner)
2024-02-09 29 views
喺香港有好多馬來西亞菜,不過如果要食肉骨茶,我哋就最鍾意去蘇媽蘇媽。每次嚟都保持到水準,湯有濃濃藥材味道,飲完仲可以refill。百吉爹肉骨茶(三層肉)今次揀咗三層肉,呢個部位肥瘦肉夾雜,比排骨更腍身。食肉可以沾埋蒜蓉,辣椒、頭抽同豉油。高佬麵配雞扒好大碟麵~好大塊雞扒~塊雞扒仲煎得好出色。食果陣蛋漿要混合埋麵條,而食雞扒就可以沾埋特製嘅醬料。海南鴛鴦燒麵包雖然有少少邪惡,不過椰香十足嘅咖央加埋牛油,真係好好味!馬來西亞拉茶(熱) 怡保白咖啡(熱)推薦呢兩杯充滿馬拉風味嘅飲品,飲落口感滑順細膩。🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5

百吉爹肉骨茶(三層肉)

海南鴛鴦燒麵包
雖然有少少邪惡,不過椰香十足嘅咖央加埋牛油,真係好好味!

馬來西亞拉茶(熱) 怡保白咖啡(熱)
推薦呢兩杯充滿馬拉風味嘅飲品,飲落口感滑順細膩。

🧸評分:🧸🧸🧸🧸4/5
Type of Meal