2024-07-13 99 views
今次媽子又話嚟呢一間食烏冬,佢念念不忘雞付骨,但係嚟到佢竟然忘記咗雞付骨。食咗比目魚烏冬,個比目魚烏冬又幾靚仔喎,不過啲魚就甜得甜咗少少,但係都好味,裏面啲配料十分之足夠,有蔥、薑同埋海草,仲要啲湯令上,真係10分周到,起碼啲魚唔會浸住。我哋額外都點多咗金菇牛肉卷同埋蟹竹崙天婦羅兩樣都唔錯。金菇牛肉卷雖然冇咩汁,但係都好夠味,裏面熱辣辣蟹同埋竹崙卷,佢仲要有好味嘅鰹魚汁另上,有少少喜出望外。佢做到25號,希望之後再嚟多一轉!

我哋額外都點多咗金菇牛肉卷

佢做到25號,希望之後再嚟多一轉!

2024-07-13
Type of Meal
Dinner
2024-07-05 107 views
呢間烏冬店,雖然細細間,但就咁湯底烏冬都有好多款俾你揀。冷熱都有,又有半湯。仲有蛋撈烏冬都有。啲烏冬大大碗又彈牙。湯底好清,而且冇味精我哋最鍾意食鰹魚湯湯底,今次第一次試佢嘅牛肉洋蔥,一碗嘅份量都好多。自從吉野家啲牛肉已經冇咁好味,好耐未試過喺出面食呢款日式加上牛肉嘅餸啦。牛肉煮得好入味,又唔會韌。另外就一定要嗌佢哋嘅燒雞髀,火雞髀仍然係燒到好香好入味,雞肉仲係好嫩。餐具同嘢飲都係自助形式,有熱嘅玄米茶熱水同埋凍水。出差嘅速度非常之快。。

2024-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-06-15 123 views
前排傾開計聽同事話公司附近有間隱世日式烏烏店好正,趁今日Lunch突登去一探究竟。一去到預左Lunch時間人一多,舖頭唔大都要排陣隊,不過我地算去得早,排左一陣就有位坐。入面舖頭細細,係一般木系日式風格裝修。入到去本身見到海報都想試下佢既撈烏冬,不過肚就得一個,都係坐低Scan qr code睇下個Menu再決左食咩好最後都係揀左同事推薦既豆乳雜菜豚肉湯烏冬(熱),個湯底重雜菜同秋葵既味道,好健康既感覺另外同事仲加左隻骨付雞食,見佢食得好開心

另外同事仲加左隻骨付雞食,見佢食得好開心
2024-06-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 骨付雞
星期四晚放工後約咗朋友去鰹烏冬,本身都想食啲清淡啲嘅嘢,所以試下佢哋嘅烏冬,好期待😋。🍳 月見烏冬  一上檯就見到個生蛋黃靚到不得了,混入湯底後整碗烏冬變得更加滑溜。烏冬面條彈牙,湯底好清新,夏天食一流😌。🍠 山藥烏冬 呢個真係健康之選,山藥打成糊狀,淋喺烏冬面上,口感滑溜但唔會太黏。湯底一樣清甜,食完覺得好滋潤👍。🍗 骨付雞 原本以為只係細細嚿雞,但真係好有驚喜!大過手板嘅雞髀外皮脆,入面雞肉嫩滑多汁,每一啖都好滿足。配埋啲特製調味料同埋蜜糖,真係超正!😋大家有機會一定要試下呢幾款菜式,真係唔會令你失望!我朋友仲話,雖然價錢唔算好平,但性價比高,一定會encore~

🍳 月見烏冬

月見烏冬
山藥烏冬
骨付雞
2024-03-28 458 views
成日都行過呢間~見到好多人食同同事早左食晏,就去試下呢一間喇!好彩我地早出去,排幾張到我地咁岩有呢個靚位坐,望到個街景食嘢叫咗個比目魚鰹魚湯烏冬烏冬配上海帶,薑,蘿蔔片湯是分開上一碗熱辣辣的湯配上同樣熱辣辣的烏冬避免烏冬浸咗湯中林晒湯底清澈,味道較清淡本身無咩期望,點知上到檯見賣相都ok比目魚扒中大塊,魚肉又滑魚皮煎到好脆,魚肉又啱啱好,好嫩滑烏冬份量啱啱好玉子燒上台的時候熱辣辣😋玉子嘅甜味正正可中和烏冬的鹹總括呢間餐廳OK,但就要早啲過嚟排隊🥹

成日都行過呢間~見到好多人食
同同事早左食晏,就去試下呢一間喇!

好彩我地早出去,排幾張到我地

咁岩有呢個靚位坐,望到個街景食嘢

叫咗個比目魚鰹魚湯烏冬
烏冬配上海帶,薑,蘿蔔片
湯是分開上
一碗熱辣辣的湯配上同樣熱辣辣的烏冬
避免烏冬浸咗湯中林晒

湯底清澈,味道較清淡

本身無咩期望,點知上到檯見賣相都ok
比目魚扒中大塊,魚肉又滑
魚皮煎到好脆,魚肉又啱啱好,好嫩滑

烏冬份量啱啱好

玉子燒
上台的時候熱辣辣😋
玉子嘅甜味
正正可中和烏冬的鹹

總括
呢間餐廳OK,但就要早啲過嚟排隊🥹

2024-01-21 777 views
🍜🍜🍜🍜比目魚半湯烏冬 ($86)首先講左個比目魚扒先🐟 舊魚🐟比我想像中大塊因為比目魚本身都有啲油脂🤤 所以煎完出黎聞落好香🤤🤤 食落更香甜🤤🤤🤤 魚皮煎到好脆 魚肉又啱啱好 冇過熟 個烏冬我就加左底🍜🍜 食落啱啱好夠飽 但🙋🏻‍♂️覺得個汁/ 湯偏淡 因為啲湯係分開一碗上所以食落真係會再淡啲😶‍🌫️鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬🍲 ($80)鏗魚湯味道比較清甜 唔會好鹹 而且有隻半熟蛋🐣 可以撈落個湯度啊🥣撈完之後 每一啖烏冬都會有蛋漿🐤 幾好味啊烏冬都彈牙 煙煙韌韌 幾好食 而且份量都好大 🙋🏻‍♀️食唔哂啊但係肥牛嘅份量就比較少啦🐄 如果多啲就好啦🐮明太子厚燒玉子🐣 ($40) 呢款玉子燒係期間限定⌛️ 就試吓先上面明太子 同玉子一樣都有燒過🔥辣辣地嘅明太子會搶走咗玉子嘅甜味🍬 唔可以互相配合 反而只係會食到明太子嘅味 同埋都比較鹹🧂🧂就咁食玉子就好好多啊 會食到玉子嘅甜味同埋如果用蟹籽代替明太子應該會幾好啊🤤🤤
🍜🍜🍜🍜
比目魚半湯烏冬 ($86)
首先講左個比目魚扒先🐟 舊魚🐟比我想像中大塊
個烏冬我就加左底🍜🍜 食落啱啱好夠飽
但🙋🏻‍♂️覺得個汁/ 湯偏淡 因為啲湯係分開一碗上
所以食落真係會再淡啲😶‍🌫️

鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬🍲 ($80)
撈完之後 每一啖烏冬都會有蛋漿🐤 幾好味啊
但係肥牛嘅份量就比較少啦🐄 如果多啲就好啦🐮

明太子厚燒玉子🐣 ($40)
呢款玉子燒係期間限定⌛️ 就試吓先
上面明太子 同玉子一樣都有燒過🔥
就咁食玉子就好好多啊 會食到玉子嘅甜味
同埋如果用蟹籽代替明太子應該會幾好啊🤤🤤
2024-01-10 539 views
🔸鰹魚半湯烏冬+關東煮👍🏽👍🏽湯底帶有濃郁鰹魚味,而且烏冬口感煙韌,不是超級市場買或者出名品牌嘅烏冬質感。手打烏冬,確實不一樣。關東煮:+$28👍🏽日本雞蛋、蘿蔔、娃娃菜、蒟蒻味道尚可,但性價比不及加骨付雞(雞髀)🔸蕃茄冷烏冬+ 骨付雞👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽超濃郁,蕃茄醬,涼拌烏冬,識落非常開胃。超級推介額外再加配 雞髀👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽燒過嘅雞髀,外皮香脆,雞肉嫩滑,而且性價比極高,只需加$28。份量也相當大隻。
🔸鰹魚半湯烏冬+關東煮👍🏽👍🏽

關東煮:+$28👍🏽
日本雞蛋、蘿蔔、娃娃菜、蒟蒻
味道尚可,但性價比不及加骨付雞(雞髀)

🔸蕃茄冷烏冬+ 骨付雞👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
超濃郁,蕃茄醬,涼拌烏冬,識落非常開胃。超級推介

額外再加配 雞髀👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

2023-12-02 653 views
第一次同媽媽嚟,發覺唔錯,食物味道有質素。星期六晚嚟唔太多人,食得好舒服。侍應都非常之和藹可親,仲有玄米茶無限量供應。我就最喜歡食,壽喜燒裏面竟然仲有蒟蒻炸雞髀同埋雜菜都好好。
壽喜燒烏冬,牛肉味濃
酒煮蠔火鍋
2023-12-02
2023-10-16 858 views
呢間烏冬係平時返工放lunch既canteen, 烏冬主打手工製作, 超級彈牙爽口😋😋, 配埋鰹魚湯底, 清甜唔鹹, 腐皮索哂湯底, 食落無味精唔會口渴, 推薦推薦!!!!
午飯時間12:28入座,坐近牆邊位落完單之後,去自助茶機斟茶,當完成第一杯,已有員工用不友善面口告知:「唔好斟咁滿,個杯唔耐熱,會爆」我心諗, 做餐廳業你預人地斟一滴咩,況且我又無好滿,仲有大半隻手指公位先叫到頂,明知提供熱飲,你就買啲耐熱嘛。重點‼️食物到左無耐,牆身出現一隻曱甴,告知店員後,一副見慣左咁去處理曱甴,跟住唔夠1秒,從天而降第二隻,再叫店員,跟住呢個時候牆身又再出現第三隻!!話指個位俾我哋。真係你用口食比我睇啦!當然立即離開!勁離譜!去到收銀處,問有冇經理在場,負責處理第一隻曱甴個員工用非常惡劣態度話無,仲話係因為琴日滅完蟲先至咁!真係解釋得好好!跟住員工仲要好似施捨咁嘅態度,free俾佢哋啦!大家真係好好考慮吓去唔去幫襯!衛生唔好!服務態度非常欠佳!解釋橫蠻無理!食物質素真心普通!
午飯時間12:28入座,坐近牆邊位

真係你用口食比我睇啦!

跟住員工仲要好似施捨咁嘅態度,free俾佢哋啦!

大家真係好好考慮吓去唔去幫襯!
衛生唔好!
服務態度非常欠佳!
解釋橫蠻無理!
食物質素真心普通!
2023-10-05
Type of Meal
Lunch
  • 曱甴烏冬
2023-10-06 512 views
🍊 餐廳名稱:鰹烏冬 🐝 味道:9/10環境:7/10整體分數:8.5/10/💰人均:$100———————————————————依間出名人氣烏冬店主打自家製日本讚岐烏冬!月見湯烏冬 $55💰叫咗一個熱嘅月見湯烏冬,烏冬的確煙靭彈牙!入面有隻滑蛋可以比你撈勻一齊食,令到成碗烏冬更加滑。另外配菜有紫菜,薑粒,蔥花等等,仲有d天婦羅脆脆,口感非常之清新而又有鹹香味道,很有層次。烏冬偏粗身同埋口感非常彈牙,份量都幾多。骨付雞 $33跟餐 (必推!👑招牌差不多每個人去都必推嘅雞髀果然唔錯,大大隻,而且都熱辣辣!肉質煮到好滑嫩而且肉汁都好多。而外面層雞皮帶少許香脆口感,配合灑滿既七味粉同椒鹽香,甜甜辣辣!十分香口惹味!
🍊 餐廳名稱:鰹烏冬 🐝
味道:9/10
環境:7/10
整體分數:8.5/10
💰人均:$100
———————————————————

依間出名人氣烏冬店主打自家製日本讚岐烏冬!

月見湯烏冬 $55💰

骨付雞 $33跟餐 (必推!👑

2023-09-04 837 views
以前間中都會過黎幫襯,因為真係好鍾意食佢既「凍竹簾烏冬」同「凍鰹魚半湯烏冬」,不過因為離公司比較遠,所以都少左好多幫襯…今次因為天氣真係好熱🥵,而自己又有少少熱氣😮‍💨,想食清啲,所以特登行遠啲過黎幫襯。以前12:15pm左右上到黎已經剩返好少位,次次都係要坐窗邊bar枱位,今次上到去發覺個場好空,但係都係被安排坐同樣位置…🤷🏻‍♂️因為一早已經諗好食咩,所以一坐底即刻掃QR code落單叫左「凍鰹魚半湯烏冬」。好快個烏冬都整好送到,習慣食第一啖烏冬之前我都會飲一啖鰹魚湯,因為佢既鰹魚湯一向都好好味👍🏻但係今次飲左啖鰹魚湯,腦中即刻出現左個問號:點解個鰹魚湯咁淡既?😳感覺同以前完全唔一樣,就好似一半鰹魚湯加左一半水咁淡…再咬一啖嗚門卷,腦中出現左第二個問號:點解塊嗚門卷硬既?😳唔單止凍冰冰(雖然我都知係食緊凍烏冬😅),仲要係岩岩冰箱攞出黎未解完凍、未煮過既口感(正常應該係軟得黎又有彈性既口感,有啲似魚蛋/片)即時吐返出黎(因為每次食未煮過/熟既食物我都會腸胃炎😔)同話俾侍應姐姐知,佢都即刻換過一份煮熱/熟左、正常既俾我(個姐姐唔知咩係嗚門卷,不過其實都正常既😅)至於主角烏冬,感恩都仲ke

至於主角烏冬,感恩都仲keep到以前既質素👍🏻

腦中充滿住問號咁食完哩一餐埋單(大約12:25pm),平時食完未夠12:30pm,門口已經排隊排到出晒樓梯(仲經常排到落埋地下),今次離開門口同入黎一樣係冇人,個場一樣咁空,落到樓下先見到幾個人走入黎。

以前哩度既烏冬真係唔錯,我都相信店主有去四國學過整/煮烏冬,不過而家煮烏冬既變晒姐姐(臨走見到)、味道差左、客人又少左好多…
希望店主可以改善返食物質素,回復返昔日既好味,我都希望可以再次係度食返接近金都比羅表參道(自己覺得有七成)質素既烏冬🙏🏻
2023-09-04
$46 (Lunch)
2023-08-31 497 views
之前喺觀塘店食過一次,估唔到原來牛頭角都有分店😝 今次12點15分左右到達,唔需要點排隊,但再晏少少12點半就開始多人啦🙌🏻 舖頭有自助熱玄米茶同水,好方便唔洗次次飲完叫人refill 🤣 美中不足係舖頭採用電子落單,但無走葱呢個option 揀🥹(可能係我搵唔到haha)🍜素豆乳湯烏冬 熱 $48中意食得清淡嘅話呢款啱你✌🏻 簡簡單單有豆乳湯,海藻,葱同一碟天婦羅碎碎(另上) 咁就唔驚浸到啲天婦羅碎淋哂啦🫡 豆乳湯味道真係似超市買到豆乳再加少量鹽調味,飲多幾啖都唔驚口渴😋 烏冬煙韌,調埋個湯真係一流😍🍜鰹魚半湯烏冬 冷 $48呢款烏冬比熱烏冬更煙韌更有咬口😍 平時屋企煮讚岐烏冬過埋冷河都無咁煙韌呀😋 湯底味道淡身,配合埋烏冬更能食得出食烏冬本身嘅麵粉香🥟雞皮餃子 $45雞皮脆薄薄,食落一啲都唔油膩🐔 雞皮內包住調味過嘅雞肉,少少彈牙✌🏻 食落第一下覺得好似茶樓嘅腐竹卷🤣

🍜素豆乳湯烏冬 熱 $48

素豆乳湯烏冬 熱
鰹魚半湯烏冬 冷
雞皮餃子
2023-07-21 802 views
唔錯,烏冬彈牙,有口感,🍗雞髀好濃味好好食排隊都值得,下次會試佢其他烏冬,今次食咗清湯雞髀,因為太吸引,唔記得咗影相,下次想試吓夏一烏冬,同埋佢哋夜晚餐牌會多少少產品😆
唔錯,烏冬彈牙,有口感,🍗雞髀好濃味好好食
2023-07-20
$100 (Lunch)
2023-06-22 981 views
返工係牛頭角每次lunch諗唔到食乜就會簡鰹烏冬! 傳統手打烏冬口感比一般烏冬更加紮實彈牙今次叫咗咖喱湯烏冬咖喱唔會太濃 啊,配埋烏冬食 簡直一流夏天食都唔會覺得好Heavy 🤣🤣另外一定會食佢嘅雞付骨!完美嘅一餐,又有着落啦😝
返工係牛頭角
每次lunch諗唔到食乜就會簡
鰹烏冬!

傳統手打烏冬
口感比一般烏冬更加紮實彈牙
今次叫咗咖喱湯烏冬
咖喱唔會太濃 啊,配埋烏冬食 簡直一流
夏天食都唔會覺得好Heavy 🤣🤣
另外一定會食佢嘅雞付骨!
完美嘅一餐,又有着落啦😝
咖喱湯烏冬
咖喱湯烏冬