星期日黎咗觀塘,搵嘢食嘅時候發現好多工廠大廈食堂都冇開。花咗啲時間,終於發現咗一間喺駱駝漆大廈3期嘅鰹魚烏冬,睇落唔錯,就決定嚟試!我哋叫咗兩款嘢食,一個係鰹魚清湯烏冬加骨附雞,另一個係鰹魚湯咖哩烏冬加金菇肥牛卷。鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36) 🍜🍗清湯有少少魚味,味道清新,烏冬份量夠食,骨附雞就係糖烤雞髀,鋪上七味粉,鹹甜味道好好食。鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41) 🍜🍄🥩咖哩湯汁好香濃唔辣,同烏冬麵融合得好好,而金菇肥牛卷烤得香口,牛肉汁滲進金菇裏面,味道好濃郁。另外仲加咗兩條多春魚(+$19)嘅天婦羅 🐟🍤多春魚炸得好香脆,外皮鬆脆唔油膩
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36)
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36) 🍜🍗
鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41)
鰹魚湯咖哩烏冬($54)加金菇肥牛卷(+$41) 🍜🍄🥩
另外仲加咗兩條多春魚(+$19)嘅天婦羅 🐟🍤
多春魚(+$19)
多春魚炸得好香脆,外皮鬆脆唔油膩
2023-03-19
鰹魚清湯烏冬($47)加骨附雞(+$36)
多春魚(+$19)
  • 骨附雞
2023-03-18 585 views
鰹烏冬 (駱駝漆大廈) (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室又到平民美食時間🤤❤️我久唔久我都會去食下呢間烏冬😂除咗三哥之外 係我諗唔到食咩嘅時候其中一個選擇1.鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬($78)呢度其中一個我最欣賞嘅地方就係手打烏冬比較彈牙🤤🤤加上魚湯湯底幾鮮😗味道好濃郁而且唔肥膩😗😗同埋都有幾多配料,仲有就係呢個煲份量夠多,夠兩個人食😍💥評分:8.5/103.金菇肥牛卷(set$41)我好鍾意食佢個牛肉金針菇,牛油味好香🤤而且份量都幾多,D金菇索曬牛肉嘅肉汁,真係久唔久都會想食下💥評分:8.5/103.骨付雞 (set$36)呢個大雞扒都係呢度必食嘅小食之一🤤半煎炸嘅煮法令到個外皮脆脆地,雞肉都好嫩滑juicy 加上有大量七味粉同芝麻調味都真係幾唔錯🤤🤤💥評分:8/10💥總性價比:8.5/10👍🏻我最鍾意嘅湯底係魚湯同埋豆乳湯🤤🤤其他湯底我就冇咁鍾意😂而且每次都會叫佢既金菇肥牛🍢👍🏻
鰹烏冬 (駱駝漆大廈) (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O2室

1.鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬($78)

💥評分:8.5/10

3.金菇肥牛卷(set$41)

💥評分:8.5/10

3.骨付雞 (set$36)
💥評分:8/10

💥總性價比:8.5/10
  • 骨付雞
  • 金菇牛肉卷
  • 鰹魚湯白味噌鍋烏冬
2023-03-13 516 views
鰹烏冬📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室🍜鰹魚湯豆乳烏冬魚湯同豆乳配搭好夾 味道鮮美烏冬煮得好彈牙 有咬口 熱辣辣好開胃配料有海帶 另外可以揀要蔥同薑🍗骨付雞 雞髀好大隻 雞肉嫩滑 充滿肉汁 冇雪味 唔會好油外皮煎到微脆 好出色🫔金菇牛肉卷一碟有6大舊 金菇都大大扎仲可以自己喺金菇牛肉卷上面灑啲七味粉評分 (5分為滿分):整體 ❤❤❤❤ 味道 😋😋😋😋 抵食 💰💰💰環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鰹烏冬

抵食 💰💰💰
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-02-28 795 views
兩個肚餓既人👫🏻 係觀塘周圍亂撞搵野食 見到餐牌就望 左望右望👀👀終於比我地見到 有心動既感覺💓💓🍴醬油烏冬(冷)🧊🍜剩係睇賣相 都知道一定唔差🤓每一條烏冬 都沾滿醬油既顏色帶有濃濃既醬油味 唔會太淡 又唔會太咸唔洗配料 都可以食哂成碗😋🍴炸雞件🍗配明太子醬雞件即叫即炸 炸得香脆 份量亦都好多 個明太子醬好正 將炸雞既味道再提升一層👍🏻🍴夏一鳥冬(冷)🧊🍜呢個烏冬更加出色 味道更豐富烏冬口感一流可以唔洗配小食 食兩碗烏冬🫢😂🍴金菇牛肉卷🫔以為得兩三舊細細舊 原來係6️⃣大扎😍😍每扎金菇都大大扎 好鍾意❤️ 金菇牛肉卷 上面既芝麻如果再灑上啲七味粉 呢碟金菇肥牛就完美☺️🍴吉列竹筴魚扒🐟新鮮炸起 熱辣辣 心急既朋友差啲辣親🫣🤭個皮炸得好脆 中間塊魚都幾大 唔係食緊炸粉估唔到係觀塘 誤打誤撞 都可以搵到間 咁高質既烏冬店下次要試埋其他味道既烏冬
兩個肚餓既人👫🏻 係觀塘周圍亂撞搵野食

中間塊魚都幾大 唔係食緊炸粉

估唔到係觀塘 誤打誤撞 都可以搵到間 咁高質既烏冬店
下次要試埋其他味道既烏冬
2023-02-27 524 views
烏冬煙韌彈牙,就係正常嘅烏冬。🍲黑胡椒粒拌蛋烏冬 $50本身想叫拌蛋烏冬,落單姐姐話拌蛋烏冬好淡味,建議我哋叫黑胡椒粒呢個。聽佢講就叫左。雖然多左啲胡椒味,但都係比較淡味🙉🍲夏一烏冬 $52酸酸甜甜嘅烏冬,幾清新。🍲醬油烏冬 $48無乜醬油味嘅醬油烏冬。可能係行清新路線。🐂金菇牛肉卷 (跟餐+$40)正常的金菇牛肉卷。🐟味噌焗鯖魚 (跟餐+$32)幾香,唔會好乾。🍤天婦羅五件 (跟餐+$51)有炸蝦、多春魚、茄子、冬菇、魚。新鮮炸起,天婦羅多春魚幾特別。🍤天婦羅櫻花蝦雜菜餅 +$20食到成口油。
烏冬煙韌彈牙,就係正常嘅烏冬。

🍲黑胡椒粒拌蛋烏冬 $50

雖然多左啲胡椒味,但都係比較淡味🙉

🍲夏一烏冬 $52
酸酸甜甜嘅烏冬,幾清新。

🍲醬油烏冬 $48
無乜醬油味嘅醬油烏冬。可能係行清新路線。

🐂金菇牛肉卷 (跟餐+$40)
正常的金菇牛肉卷。

🐟味噌焗鯖魚 (跟餐+$32)
幾香,唔會好乾。

🍤天婦羅五件 (跟餐+$51)

🍤天婦羅櫻花蝦雜菜餅 +$20
食到成口油。

2023-02-22 479 views
一直都記得駱駝漆有一間手打烏冬,見到好多人都話好好食🤩所以就抱有好大的期望去食😉但可能就係期待太高所以就有少失望了🙍烏冬的口感的確係好煙韌但就唔係超級好食😌但都好食嘅!

2023-02-22 403 views
幾年前同屋企人係駱駝漆大廈滿心歡喜去食🥰個陣真係覺得好好食😙前兩日就同朋友去咗食,原來佢搬咗舖頭🤪烏冬係小店自己整所以好煙韌同埋配埋佢嘅湯底真係好正💜真心係每最鐘意食嘅烏冬之一!

2023-02-06 702 views
係周圍都有食肆既觀塘工廠區, 都能夠係同一座大廈開2間分店,而且每次食都必定見到門口長長既人龍,足以証明佢既高企人氣.🍽️ 鰹魚清湯烏冬 $47湯底唔味精, 而係食得出淡淡既鰹魚香味, 店舖隔離就有自家製烏冬工場, 確保烏冬新鮮製造, 而且烏冬口感煙靭彈牙, 有咬口, 就算浸耐左湯都唔會變淋.🍽️ 骨付雞 $36 成隻手掌咁大既骨付雞, 但每一啖都充滿肉汁, 而且雞肉嫩滑, 外皮煎得香脆,上面灑上左小小五香粉, 非常惹味.美中不足係每次都試唔到店舖既特式海苔烏冬, 好幾次都售罄.

🍽️ 鰹魚清湯烏冬 $47

🍽️ 骨付雞 $36

美中不足係每次都試唔到店舖既特式海苔烏冬, 好幾次都售罄.
2023-01-22 853 views
好耐冇食過呢間,近排就去咗食👅本身唸住2點去食冇咩人點知都係好多人但好彩都唔洗等位🫶🏻🔸骨付雞+鰹魚湯烏冬 $80之前都食過覺得好好食但今次黎到就涷咗但都叫暖暖地😬雞肉好嫩,冇雪味❄️油脂好多但唔會好油🙌🏻雞髀都叫大隻👊🏻而烏冬湯底係最基本就係平時去日本餐廳嘅烏冬湯底😗烏冬係小店自家製,好彈牙而配料仲有海帶,另外可以選擇要蔥同薑💦整體真係推!!🔸天婦羅流心蛋+$15雖然少貴但好似好正就叫咗🤭但同我想像中少有出入,係溏心蛋拎去炸,出面個層脆脆地🙌🏻而蛋有醬油浸過,好食嘅😙另外仲有一盤脆脆配麵食好食!

🔸骨付雞+鰹魚湯烏冬 $80
🔸天婦羅流心蛋+$15
2023-01-07 1023 views
今次就去試好岀名既鰹烏冬☺️ 本身真係超級鍾意食烏冬😆 所以成日好想去試啲好煙韌彈牙嘅烏冬專門店~ 鰹烏冬唔單止烏冬出名仲有啲小食都好受歡迎🥰🤍夏一烏冬 $55呢款冷烏冬真係好清爽☺️ 烏冬本身非常彈牙! 佢上面配左啲青瓜粒, 青蔥, 煙肉碎, 生雞蛋黃, 紫菜同芝麻🤤 所有配料都好夾!! 連埋個醬油汁食, 味道好清新🥰 啱晒夏天食👍🏻🤍鰹魚半湯熱烏冬 $46鰹魚湯烏冬就比較正常~ 烏冬可能因為浸喺湯到, 就會比冷烏冬既麵質淋身~ 湯底比較普通, 但連埋配上嘅海帶同薑蓉都唔錯👍🏻 🤍骨付雞 $34骨付雞係鰹烏冬既招牌!! 雞肉非常嫩滑, 每一處都充滿住肉汁🤤 而且調味非常香口☺️ 加上外皮煎到微脆! 超級惹味🤤🤍天婦羅 $50總共有5件天婦羅👍🏻 有蝦, 三款魚同冬菇~ 炸衣好薄身, 香脆☺️ 外身唔有油淋淋嘅感覺👍🏻 所以食落唔會油膩☺️ 🤍飛魚籽凍豆腐 $18呢個小食就比較普通~ 凍豆腐面有飛魚子紫菜, 同有啲青瓜係側邊👍🏻 醬油汁偏淡~ 所以整體食落有啲淡

🤍夏一烏冬 $55

飛魚籽凍豆腐
天婦羅
2022-04-17
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
天婦羅
2023-01-03 513 views
▫️ 骨付雞海苔竹簾冷烏冬👉🏻食法係將冷烏冬好似沾麵咁放入鰹魚汁🥢烏冬手打係真係唔同d,質感非常Q彈爽口😮一食就愛上!但係其實我食唔出任何海苔味,係普通原味😂👉🏻骨付雞成隻手掌咁大😍我見店員喺焗爐拎出嚟,雞睥烤到外脆內嫩,仲有特製調味料,唔只係皮,雞肉都醃到好入味同惹味🤤呢間嘢令到我愛上冷烏冬,因為冷縮熱漲嘅關係冷烏冬口感更加煙韌🥰
▫️ 骨付雞海苔竹簾冷烏冬
👉🏻食法係將冷烏冬好似沾麵咁放入鰹魚汁🥢

2022-12-26 673 views
係觀塘、長沙灣、佐敦同牛頭角都有分店嘅鰹烏冬開業以來一直人氣高企🔥次次係駱駝漆經過都見到大排長龍。今次終於有機會去拜訪一下,試下招牌自家製嘅烏冬同骨付雞。過咗lunch time排咗15分鐘左右就有位。堂食位置隔離有個工場每日新鮮製作烏冬。不過要講下衛生情況比較差😖😖個水壺好多漬好污糟😰即使食物味道幾好都唔係太開胃。夏一烏冬、月見烏冬叫咗一個熱嘅湯烏冬同凍嘅拌烏冬,烏冬的確煙靭彈牙,口感唔錯😗味道方面夏一個款有啲青瓜、芝麻、紫菜同生雞蛋,食落幾清爽,不過整體比較淡,冇乜特別😅😅骨付雞招牌嘅雞髀果然唔錯,大大隻熱辣辣,肉質煮到好腍滑仲有肉汁,面頭雞皮帶少許香脆口感。面頭灑滿七味粉,食落都幾香口惹味😛😛關東煮、飛魚子凍豆腐另外仲叫咗啲小食就冇乜特別。人均消費:$90推介指數(10分為滿分):6.5分

夏一烏冬、月見烏冬

骨付雞

關東煮、飛魚子凍豆腐
另外仲叫咗啲小食就冇乜特別。

人均消費:$90
推介指數(10分為滿分):6.5分

2022-10-23
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
之前食過鰹烏冬一次,今日想食得light啲又諗到佢,好彩7點鐘嚟到啱啱好有位,始終環境唔算好闊落,坐得都唔算好舒服~我叫咗個鰹魚半湯烏冬 ($47) 配骨附雞 ($36),不得不讚呢度嘅烏冬真係非常彈牙,果然冇辜負咗佢個名🤣另外,骨附雞都好大舊,上面灑咗啲五香辣椒粉,令到成舊雞都好惹味,切開嘅時候仲見到入面嘅肉汁流出來,肉質十分嫩滑,相當好食👍🏻而男朋友叫嘅竹簾烏冬 ($47) 口感就更加好,煙煙韌韌,冷烏冬汁亦都唔會太鹹👍🏻食完今次之後,我同男朋友都對呢一間餐廳印象好好,一定會再嚟幫襯!

鰹魚半湯烏冬配骨附雞

2022-10-28
鰹魚半湯烏冬配骨附雞
2022-12-13 482 views
▫️夏一烏冬 ($56)配骨付雞🍗($36)冷烏冬上面加上生雞蛋,令成個烏冬口感q彈爽滑, 食落好透心涼,可惜味道有小小淡!骨付雞見差不多每枱都有嗌,就點左呢個! 熱辣辣既雞脾加左蜜糖汁,七味粉同蒜蓉, 甜中帶辣! 肉質十分滑好juicy👍🏻▫️ 鰹魚湯咖喱烏冬($54)配天婦羅廣島牡蠣($62) 加流心蛋🥚 ($13)烏冬掛滿咖喱汁, 一樣咁煙韌彈牙! 天婦羅一共有五舊, 炸粉厚薄適中,唔會好油膩仲有流心蛋, 蛋黃好香甜正常發揮,有機會再嚟試吓其他小食
▫️夏一烏冬 ($56)配骨付雞🍗($36)
骨付雞
仲有流心蛋, 蛋黃好香甜正常發揮,有機會再嚟試吓其他小食
鰹魚湯咖喱烏冬配天婦羅廣島牡蠣
2022-12-01
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
鰹魚湯咖喱烏冬配天婦羅廣島牡蠣
2022-12-03 590 views
今日約左朋友喺觀塘食lunch,佢推介去一間傳說中好出色嘅烏冬店🍜🍜🍜,本身我對本土烏冬無咩憧憬,抱住一試無妨嘅心態去試吓。午飯時段排隊係基本,不過唔算多,等左10分鐘左右就入得,坐低叫左個友人話必食嘅雞扒,同埋個金菇牛肉卷。出餐時間算幾快,一望到個湯底就知有料,好濃郁,好“杰”果種,試下個湯,有好濃魚香味道,食埋個烏冬,彈牙到不得了🍥🍥🍥,輕微偏硬左少少,大約日本8成水準。試埋個堅魚湯,好清不鹹,掂!!! 冇介紹錯 👍👍👍 個牛肉卷就不過不失。

• 鰹魚半湯烏冬
  • 鰹魚清湯烏冬配骨付雞