2019-08-28 1436 views
觀塘區工廠大廈有很多樓上食肆,質素參差,到底那一間才是優質抵食之選,真的要試過才知道。最近小女兒愛上了吃烏冬,碰巧在《OpenRice》無意中發現了駱駝漆大廈樓上竟然有一間烏冬專門店,決定摸上門一探「鰹うどん」虛實。典型觀塘工廠大廈食肆格局,門面沒有任何裝修,只有一對閉上了的木門。如果不是餐廳門口對上牆身有一個小招牌、以及門邊放了大大個易拉架宣傳海報;在長長的工廠大廈通道一端,根本沒有可能注意到原來通道的另一端竟然有餐廳食肆。部份觀塘工廈內的餐廳室內裝修美輪美奐,同正常地舖或商場內的餐廳沒有分別,當然,亦有不少工廈餐廳與以前的工廠飯堂如出一轍;「鰹うどん」是後者。雖然沒有覯靚裝修,四邊牆壁卻貼滿了海報,介紹各款烏冬美食、以及日本四國地區香川縣著名景點金多比羅宮周邊的讚岐烏冬麵老店。其中一堵牆壁貼上了讚岐烏冬的傳統製作過程(圖文並茂、全日文),其中當然少不了用腳踩麵粉糰!當然,今時今日講究衛生,即使部份日本老店仍然堅持全人手製作烏冬,已經沒有了這個腳踩麵粉糰程序。日本很多地區都有出產烏冬,各有自家特色。其中以群馬縣的水澤烏冬、秋田縣的稻庭烏冬及香川縣的讚岐烏冬名氣最大。曾經在日本群馬縣及
日本很多地區都有出產烏冬,各有自家特色。其中以群馬縣的水澤烏冬、秋田縣的稻庭烏冬及香川縣的讚岐烏冬名氣最大。曾經在日本群馬縣及秋田縣分別食過最地道的水澤烏冬及稻庭烏冬,印象中兩種烏冬的粗幼及質感有所不同。「鰹うどん」賣讚岐烏冬,未曾到過香川縣品嚐當地烏冬名店,很難評判「鰹うどん」的讚岐烏冬是否正宗,只能憑個人對於日本烏冬的認知去作出判斷。
沒有正式餐牌,只是一張張過膠A5尺寸照片,並附加文字簡單介紹各款烏冬的特色及味道。客人可以按喜好,選擇不同款式的烏冬、配搭不同款式的食材,價錢由 $68 至 $158。以工廠大廈內的餐廳標準來說,加上只是相對平價的烏冬麵,定價相當進取。
好多年前食烏冬只愛食熱湯烏冬,近年口味轉變了,偏愛冷烏冬。竹簾烏冬(冷) 配骨付雞($76)是非常正宗的冷烏冬食法。一小份擺放整齊、略為纏繞在一起的冷烏冬放在竹簾上,可有效隔走用冰塊過冷河後、殘留在烏冬表面的水氣,並有一小杯用鰹魚昆布熬煮的清湯配搭烏冬專用醬油炮製而成的醬汁,再配上薑蓉、蔥花、新鮮即磨山葵蓉及芝麻等配料。
竹簾烏冬(冷) 配骨付雞
將所有配料與醬汁混和之後,拿起小杯;夾起一箸烏冬,浸在醬汁內,隨即放入口中。雖然烏冬不能掛上稀醬汁,但將小杯靠向口唇邊,即浸即食仍然可以沾上不少醬汁。味道香甜帶鹹、又有薑汁甜辣、兼有山葵辛辣。鍾意食冷烏冬的原因,就是更能品嚐到烏冬的彈牙及柔韌性;「鰹うどん」的讚岐烏冬就完全可以做到靚烏冬的重點,質素拍得住日本當地老店出品。
骨付雞用秘製香料醃制,半煎半炸;雞皮香脆、唔肥膩,雞肉亦非常惹味。
醬油烏冬(冷) 配金菇牛肉卷($86)同樣係冷食烏冬,但就預先在碗底內放下了適量牡蠣醬油,屬於半湯汁烏冬;配料有唐辛子、蔥花、海帶、蘿蔔蓉及一角鮮檸檬。湯汁分量唔算多,唔會將烏冬浸至軟身,食落去的口感同竹簾烏冬(冷)差不多,同樣彈牙、柔韌、有嚼勁,不過就較為濕潤。牡蠣醬油味道更為濃郁,亦有點點蠔汁鮮味,沾一點蘿蔔蓉同吃,好味道。
醬油烏冬(冷) 配金菇牛肉卷
即場製作的金菇牛肉卷,採用美國肥牛片;雖然並非高質美國牛肉,但煎得香口,再配上典型日式略帶甜味的鹹醬油醬汁,亦非常可口。
天婦羅($51)撇除了顏色稍為偏白,其實賣相非常接近正宗日本天婦羅店;憑表面也可以感受到天婦羅脆漿薄身、香脆,亦完全沒有油膩滴油的情況。五件天婦羅分別是蝦、沙𩺬、多春魚、冬菇及番薯。一啖咬落去,果然每一件天婦羅都非常鬆脆,材料亦新鮮;唯獨炸天婦羅的油質素唔理想,有幾明顯的油膉味,相當嚴重地影響了天婦羅的整體質素。
天婦羅
餐廳亦有搞讚岐手打烏冬班,吸引、好想報名,但想深一層,就算學識了、也不會購買麵粉、擂棒、木砧板等材料及工具,然後在家裏定期自家製作手打烏冬;最終放棄了,反而有興趣外賣餐廳製作的新鮮手打烏冬($28/一份)。
2019-08-17
$100 (Lunch)
竹簾烏冬(冷) 配骨付雞
醬油烏冬(冷) 配金菇牛肉卷
2019-10-16 267 views
呢度中午時份人流不斷,就算只開幾個鐘都真係夠佢做😳▪️ 熱鰹魚清湯烏冬 + 金菇牛肉卷 💲81叫得鰹烏冬,顧名思義,呢度主打既就係烏冬😂有冷、熱之分,可以自行挑選唔同既湯底同餸既配搭😛烏冬就算浸係熱湯度都依然保持到幾爽口彈牙,啲金菇牛煎香過有牛肉汁,味道其實都唔錯既,不過肉卷比較韌身同黏牙🐮怕麻煩無食到雞脾,但眼見四圍既人都係叫呢樣應該有返咁上下水準😱湯底有唔少昆布,亦唔會係好鹹味精湯🍥🔎 整體評分(7/10)
呢度中午時份人流不斷,就算只開幾個鐘都真係夠佢做😳

▪️ 熱鰹魚清湯烏冬 + 金菇牛肉卷 💲81

熱鰹魚清湯烏冬 + 金菇牛肉卷

🔎 整體評分(7/10)
雞肉烏冬 50HKD如圖 你見到其實送就得一舊雞扒煎得有啲太乾無乜雞味,可能下午茶只喺呢個quality溫泉蛋喺唔錯嘅 最好味喺個湯真係有超級濃郁嘅鰹魚味大家可以考慮叫小食如果唔喺其實我(女仔)食完絕對唔夠飽同上,50HKD喺得呢碗,一條吉列蝦再加10萬噸麺可能物價膨脹喺工廠大廈租都貴好難afford到俾客人食多少少送反而小吃嘅分量比較充足24HKD有六粒金菇肥牛啲sauce好正 焗得啱啱好唔會好乾

雞肉烏冬 50HKD
如圖 你見到其實送就得一舊
雞扒煎得有啲太乾
無乜雞味,可能下午茶只喺呢個quality
溫泉蛋喺唔錯嘅 最好味喺個湯

24HKD有六粒金菇肥牛
啲sauce好正 焗得啱啱好唔會好乾
2019-09-23
2019-08-24 1284 views
一排無黎 佢搬左個大d既鋪位 平日lunchtime 最好打去book位 因為都幾full 如果想食佢既紫菜烏東都要留定 個個好hit好快就無哂佢店入面主要係木色既設計 好有日本既感覺 坐得幾舒服 佢會俾個茶你飲 個茶味幾特別幾好飲我就比較鐘意粗身烏東 叫左個粗竹簾烏東配骨付雞 🌸 再加左10幾蚊配個糖心蛋 烏東非常煙un滑順 食得好滿足 份量好夠 佢既冷麵醬配左d wasabi芝麻等等 好清新 😆 骨付雞其實即係雞脾 非常推介 佢整得好入味 外面香酥 入面林 而又保留左d肉汁 juicy juicy 糖心蛋佢唔係話太多調味 唔似拉麵個種 食落比較fresh朋友們試左紫菜烏東 佢麵身幼d 但勁在同樣有個咬口 但食落又唔太覺好種紫菜味 魚我就無試 見個樣都幾好 朋友都話好食佢好似仲有手打烏東workshop 好想去

骨付雞配竹簾粗烏東

魚我就無試 見個樣都幾好 朋友都話好食
鹽燒魚配紫菜烏東

佢好似仲有手打烏東workshop 好想去
天婦羅配紫菜烏東
2019-08-23
$90 (Lunch)
骨付雞配竹簾粗烏東
鹽燒魚配紫菜烏東
天婦羅配紫菜烏東
  • 粗身竹簾烏東
  • 骨付雞
2019-08-11 792 views
今日收工黎好耐冇食既鰹烏冬,黎到門口都要等一陣位,原來鋪頭轉左隔離,大間左好多!今日太多人 😆 好在好快有位,但要坐好近門口...有少少熱!但都可以既,工廈要食美食,又唔係嘆 🤪好多野都賣哂,剩粗烏冬咋!我叫左凍既半湯粗烏冬配骨付雞。個烏冬都真係好彈牙,麵粉味好香,配個濃既木魚湯,真係好正!個雞脾都真係大愛!唔細隻,雞味濃,又入味!脆皮令人一口接一口!今日我地仲叫左個 飛魚子鰹魚汁豆腐,凍凍地,好開胃!除左鰹魚汁,個底仲有青瓜,豆腐既豆味好重,正!

2019-07-06 668 views
抱住好大期望黎試,但食落又唔係咁特別。叫左個較貴既烏冬窩,黎到之後個樣都幾靚,不過成個湯底都好啖,好似無落鹽咁,最後要加豉油同雞腿既汁先叫做有番啲味道。我未必會再來了。
抱住好大期望黎試,但食落又唔係咁特別。

我未必會再來了。
2019-07-04
2019-06-20 526 views
I went there during weekdays lunch time, and we are pretty lucky to get a seat quickly. After that people started to queue outside for awhile.The place is quite big however the tables are allocated closely.we ordered one cold udon and one hot.The taste are not bad but not as good as expected. The udon texture is better with cold one, which is slim version udon. Much chewy and tenacious than the hot one.The hot one is soso but still better than average outside.Recommending the cold one with thin

Recommending the cold one with thin udon,
and the price is reasonable.
2019-06-14 349 views
夏日熱辣辣,最岩就係食冷烏冬消消暑。係朋友介紹下黎到鰹烏冬,試一試佢既手打烏冬。店鋪雖然位於觀塘工廈樓上鋪,但依然有好多客來幫襯,好彩黎得早,否則又要等位。睇完menu 後,我揀左冷海苔烏冬配味噌焗鯖魚$77雖然烏冬都變了綠色,但其實海苔味只是淡淡的,沾上冷冷的醬汁後,清甜的醬油味甚至連海苔味都覆蓋了,吃下去的冷烏冬慢慢隨著喉嚨向下滑,頓感涼快。至於鯖魚則烤得香脆,沾上一點檸檬汁,令魚的鮮味更加突出,更好吃!不過食鯖魚真係要小心有骨,朋友吃得一時忘形,差點比魚骨哽親

睇完menu 後,我揀左冷海苔烏冬配味噌焗鯖魚$77

不過食鯖魚真係要小心有骨,朋友吃得一時忘形,差點比魚骨哽親

2019-01-08
$80 (Lunch)
2019-05-23 598 views
我好中意食烏冬,但係香港又無乜餐廳專係食烏冬而又好味嘅咁岩前個排係網試見到呢間餐廳,於是搵日lunch就試一試餐廳地方唔大,亦都因為位於觀塘區,所以都特登早啲去,而食到一半就真係滿左場😅野食方面,佢地有分粗同幼烏冬,亦有分冷烏冬同湯烏冬我揀左幼嘅冷烏冬,口感好彈牙,好正👍🏻👍🏻👍🏻我朋友揀左粗,佢覺得太過粗同太過煙韌😅所以佢反而唔係幾中意食,下次食返幼可能好啲至於燒雞脾亦都好正😆皮脆內嫩,燒到好香,亦都keep到好多肉汁👍🏻🤤🤤🤤加埋檸檬汁去食簡直係一流👍🏻總括黎講,好好食,而且價錢都唔算貴,一定會再黎👍🏻
我好中意食烏冬,但係香港又無乜餐廳專係食烏冬而又好味嘅
咁岩前個排係網試見到呢間餐廳,於是搵日lunch就試一試
野食方面,佢地有分粗同幼烏冬,亦有分冷烏冬同湯烏冬
我揀左幼嘅冷烏冬,口感好彈牙,好正👍🏻👍🏻👍🏻
總括黎講,好好食,而且價錢都唔算貴,一定會再黎👍🏻
2019-05-10 2514 views
好耐無食呢間烏冬,記得剛剛新開黎食個陣,間鋪細細間,好少位。呢間強調係手打烏冬,即使依家間鋪大咗,都一樣係咁多人。原來有得電話預約,早知就打電話book,唔駛行得咁急。不過負責招待嘅侍應就真係麻麻,叫客人自己去坐但又唔講清楚,其他都ok。比起初初去個陣選擇多咗,今日黎到都有新嘢,大家可以參考下。自助吧包括自行斟茶,加配料都得。雞脾我食咖哩烏冬,$83,咖哩本身有啲結,味道都可以,食到後尾好「漏」。至於雞脾,我覺得過油,麻麻地,味道還好,同初初食有啲出入。幸好有麥茶,可以舒服一下。掛鍋烏冬,大家諗到要洗手同洗腳,笑左。味道不錯,食食下以為唔夠飽,食完就好覺啦。金菇牛肉卷大家都有讚講真,初初個陣係好啲,依家仲淨小小。價錢始終貴左小小。

比起初初去個陣選擇多咗,今日黎到都有新嘢,大家可以參考下。

自助吧包括自行斟茶,加配料都得。

雞脾

金菇牛肉卷大家都有讚

講真,初初個陣係好啲,依家仲淨小小。價錢始終貴左小小。
2019-05-01 571 views
駱駝漆大廈真係好多野食,今次黎到之前係電視睇過嘅,星期六lunch time 黎到都算幾多人,好彩岩岩有一檯空位可以即刻入。餐單係成個excel表咁,任你點配搭都係,今次嗌左醬油烏冬,仲加左一隻流心蛋 。首先講,呢種用嘅烏冬質感好彈牙,汁濃淡適中,食落去真係清爽無比,加上配料嘅昆布,蔥,增添左口感。然後到骨付雞,調味調得好惹味,食到七味粉個種風味,而肉質亦彈牙多汁。不過美中不足嘅係,我個隻切到入骨附近嘅位置仲帶有少少血水,而同行友人個隻就冇,可能只係個別例子。而蛋生熟程度都幾好。

而蛋生熟程度都幾好。
2019-03-09
Lunch
2019-04-19 464 views
2人用膳,叫了海苔烏冬+ 焗雞腿 和 鰹魚清湯烏冬+焗青魚,滿心期待,等了十分鍾左右就上菜了,立即一口,結果很不好吃,CP值極低。焗青魚: 魚不熱皮不脆,魚外皮像蒸的一樣,軟軟的。焗雞腿:一樣不熱皮不脆,雞外皮像蒸的一樣,軟軟的。只有烏冬夠熱,味道尚可。不會再來!飲品方面,加了一罐可樂, 可樂罐上有很明顯的凹痕,店員照樣送上,不過還好發聲後肯換另一罐。奉勸各位不要浪費錢來試。
焗青魚: 魚不熱皮不脆,魚外皮像蒸的一樣,軟軟的。
焗雞腿:一樣不熱皮不脆,雞外皮像蒸的一樣,軟軟的。
只有烏冬夠熱,味道尚可。
不會再來!

奉勸各位不要浪費錢來試。
2019-04-12 373 views
對烏冬、製麵有熱誠的人香港都仲!跟朋友到小店學整烏冬,手打腳踩再到機切,然後煮返俾你食,加自製果兩盒帶返屋企,原來整幾碗烏冬花上三小時。唔夠愛是堅持不了的。等麵糰的中途有午餐食,相信是店中皇牌海苔烏冬,味道跟一般相約,但Q彈好多!暫時係香港食過最記得的烏冬!一定會再去幫襯多幾次支持!

觀塘出名有好多隱世小店,今日就同同事一齊試下呢間位於工廠大廈入面既鰹烏冬🙆‍♀️唔講唔知呢間只係做午市同下午茶時段架咋🙈我地今日大概十二點半到就到,基本上係唔洗等位,一去到就搵到位坐了🤣佢烏冬方面都有好多選擇既,有分冷烏冬同熱烏冬~而揀完冷烏冬同熱烏冬之後仲細分好多款架!!我就叫左個鰹魚半湯烏冬配燒雞脾,呢個係比鰹魚清湯烏冬再濃味啲啲。-🎈鰹魚半湯烏冬配燒雞脾先講呢個烏冬,個味我覺得係幾好,唔會好濃或好淡,岩岩好!烏冬我就叫左幼烏冬,都唔錯的😊👍🏼不過唔知係咪因為我叫個個係半湯既烏冬,所以就比較少湯🤔如果加多啲啲湯好似會更好!至於個燒雞脾,都整得幾好食,配合個烏冬食係幾夾的🤣我地食完既時候,先發現出面仲有幾多人等位🙈所以如果lunch time黎食的話,就要早啲啦🙆‍♀️🙆‍♀️

🎈鰹魚半湯烏冬配燒雞脾
鰹魚半湯烏冬配燒雞脾

2019-03-27
$75 (Lunch)
鰹魚半湯烏冬配燒雞脾
2019-03-15 534 views
烏冬控專程黎試海苔冷烏冬🍜感覺冷烏冬都係煙靭彈牙d,淡淡的海苔味,加埋個汁清清甜甜,好清爽,夏天食應該好開心。而其實今日天氣有點涼,所以叫左個熱烏冬中和下,鏗魚清湯烏冬,揀左粗烏冬,個湯好清甜,烏冬好有咬口,正天婦羅新鮮炸,好脆好好食🍤雞腿好大塊連皮食好happy😝話說餐牌有好多選擇,冷熱烏冬都各有好多選擇,熱湯烏冬可以揀半湯(聽講會再煙靭d),仲有個人好鐘意的鍋燒烏冬🥰下次要試咖哩烏冬同關東煮😋😋
烏冬控專程黎試海苔冷烏冬🍜

天婦羅新鮮炸,好脆好好食🍤

雞腿好大塊連皮食好happy😝

下次要試咖哩烏冬同關東煮😋😋