2021-05-12 4666 views
🇭🇰💛鰹烏冬 Katsuo Udon 良心手打烏冬🍥每日即製手打烏冬麵店💛💛綠茶🍵同咖啡味☕最近去左觀塘同長沙灣分店都冇👩🏻👧🏻今次係第2次食 長沙灣分店冇觀塘店咁大座位非常有限 等候時間都較長店員會叫你排隊時先落單 先交單後入座但上菜速度唔覺有快左 同觀塘分店有點唔同呢道冇得落飲品 茶水餐具係自助的都冇得自己揀粗幼 價錢都有少少不同不過烏冬份量同樣非常多 都係超煙韌彈牙😍😍🎋海苔竹簾烏冬(💰$50)👍🏻推薦冷烏冬幼身過熱烏 跟芝麻 蔥 wasabi 同鰹魚汁🐟烏冬紫菜味比預期出 口感較煙韌🍲鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬(💰$80)用鍋仔熱上 本身已經有唔少配料 可以唔洗額外再叫有蛋🍳金菇 大菇🍄肥牛🐃 海苔 蘿白絲🥕半條竹輪蛋🍳同個湯搞均再食 令湯變得更濃成煲都真係勁足料 好鬼飽🤣🥘鰹魚湯咖哩烏冬(💰$54)👍🏻推薦咖哩烏冬都係用粗烏冬要提既係佢既日式咖哩湯 濃濃杰身的😍令到烏冬非常掛湯 每條烏冬都可以cover哂👍🏻-🍤天婦羅 (💰$59/5pc)有5件 分別有蝦🦐茄子🍆多春魚🐠牛鰍魚🐟菇🍄炸粉係鬆化 感覺碎碎的天婦羅蝦都較大隻 但整體沒有很特別🍗骨付雞(💰$44)👍🏻推薦冇好似觀塘店咁
🇭🇰💛鰹烏冬 Katsuo Udon 良心手打烏冬🍥
🎋海苔竹簾烏冬(💰$50)👍🏻推薦
冷烏冬幼身過熱烏 跟芝麻 蔥 wasabi 同鰹魚汁🐟
烏冬紫菜味比預期出 口感較煙韌
鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬
🍲鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬(💰$80)
用鍋仔熱上 本身已經有唔少配料 可以唔洗額外再叫
有蛋🍳金菇 大菇🍄肥牛🐃 海苔 蘿白絲🥕半條竹輪
蛋🍳同個湯搞均再食 令湯變得更濃
成煲都真係勁足料 好鬼飽🤣
🥘鰹魚湯咖哩烏冬(💰$54)👍🏻推薦
咖哩烏冬都係用粗烏冬
要提既係佢既日式咖哩湯 濃濃杰身的😍
令到烏冬非常掛湯 每條烏冬都可以cover哂👍🏻
🍤天婦羅 (💰$59/5pc)
有5件 分別有蝦🦐茄子🍆多春魚🐠牛鰍魚🐟菇🍄
雞肉質算厚身嫩滑 邪惡好吃😈
Lunch
海苔竹簾烏冬
2021-03-23 2578 views
鍾意食日本野既你有無食過好食既烏冬?我以前去過日本最出名食烏冬既四國,揀左間TABELOG最高分既,食完覺得非常震驚,原來烏冬可以咁好食,但會諗起香港無可能食到咁好食,不過呢排就有一間質數接近日本既烏冬,而且連我最鍾意既識食藝人加廚師梁祖堯都有幫襯過,食後係讚不絕口。店主因為好鍾意四國既讚歧烏冬,所以去當地拜師學藝,學整烏冬、熬湯底同炸天婦羅,烏冬都係每日新鮮手打自家製唔過夜,有自己既獨立工場,而且用上日本小麥粉,而店鋪名會叫「鰹烏冬」,因為佢地既烏冬主打用鰹魚湯熬製而成既湯底,咁認真製作可見佢地絕對係香港入面烏冬既定專家,觀塘總店亦有提供手打烏冬班可以比大家體驗一下。長沙灣分店外表用心設計,好似係四國見到個D隱世烏冬店,但同時都比較逼D,而觀塘總店就係觀塘最多野食既工廈駱駝漆大廈入面,設計就無長沙灣咁日式。長沙灣分店有自助區可以斟野飲,會有熱水、凍水同玄米茶提供,另外都有餐具自助式咁羅,同埋會有天婦羅碎同七味粉比大家調味。係觀塘會採取自助式落單,首先會有一個餐牌睇到各款烏冬既相,之後係點餐紙上面落單。鳥冬分為冷熱兩種,熱湯仲有分清湯、半湯、咖哩、鍋仔燒等,烏冬可以散嗌或者跟唔同小食變

熱烏冬 鰹魚清湯烏冬

係觀塘會採取自助式落單,首先會有一個餐牌睇到各款烏冬既相,之後係點餐紙上面落單。鳥冬分為冷熱兩種,熱湯仲有分清湯、半湯、咖哩、鍋仔燒等,烏冬可以散嗌或者跟唔同小食變成套餐,小食有骨付雞、關東煮、天婦羅、味噌焗鯖魚等。

另外一提觀塘總店比起長沙灣分店特別之處係可以揀烏冬既粗幼,但長沙灣分店就無呢個選項,。
🍜 熱烏冬 鰹魚清湯烏冬 (烏冬套餐) 💰71(👅: 9/10)
熱烏冬 鰹魚清湯烏冬

我個人係最鍾意呢個烏冬,因為佢最似我係四國食到既烏冬,好食既烏冬反而唔需要太多野,普通一個烏冬一個湯已經夠,而係日本半自助式既烏冬店,最多人點都係鰹魚湯烏冬(かけうどん)。
熱食同冷食既分別最主要係烏冬既口感,熱食一定係腍身D而冷食就係硬身D,呢個好睇個人口味因為我有朋友鍾意冷食,但我因為係四國食個時係熱食,所以我印象中好食既烏冬都應該要係食熱食,要食入口即溶既口感,同食佢個湯底既質數,對我黎講熱食先可以試到整體烏冬既高低。
烏冬做法係將烏冬既麵糰經反覆碾壓後用人手切割成麵條,將煮好既麵過冷河,
將冷烏冬放入碗,再將鰹魚湯倒入碗,因為用冷水沖洗過,麵身較彈牙同淡味。烏冬睇落係形狀不一,可見係自己手打既烏冬,食落係非常煙韌夠彈牙,入口即溶,食落仲會有麥香味,雖未到日本第一烏冬,但以香港黎講確實好難有第2間可以追到。
呢個鰹魚湯係清湯,非常夠味,睇落好清香但飲落係明顯既鰹魚味,絕對唔係鰹魚粉既味道,入口鮮甜唔會過鹹,唔需要太多調味已經將個烏冬魅力提升到極致加上簡單既配料好似薑、蔥、海帶、嗚門卷,越簡單越難做得好食。
🍤 天婦羅 (烏冬套餐) 💰24(👅: 8/10)
天婦羅

天婦羅有鮮蝦、南瓜、多春魚、冬菇同蕃薯,都係用日本沙律油炸成,炸到皮薄香口,外脆內軟。鮮蝦天婦羅比較出色,肉質算鮮嫩,蝦表皮夠香脆,粉漿唔算好厚夠鬆化,食落唔算油膩,而且保留到肉汁,味道唔算重幾岩我口味,感覺天婦羅同烏冬係絕配。
🍜冷烏冬 夏一烏冬 (烏冬套餐) 💰80(👅: 8/10)
冷烏冬 夏一烏冬

揀左一個冷既烏冬,夏一算係招牌、最多人叫既一款,上面會有個生蛋黃,係環境會見到店鋪係用日本國產既雞蛋,配料仲有紫菜、芝麻、葱、冬瓜、檸檬、薑蓉等,味道偏酸酸地,食落開胃,口感幾清新,唔夠酸仲可以加檸檬汁,蛋汁令烏冬更滑身,幾岩夏天食既烏冬。
上面都有講過,呢個冷烏冬比起熱食會再硬身D煙韌D,我覺得鍾意腍身入口即溶但又唔係煮爛哂個種口感,但依舊係口感同味道都有質數既烏冬。
🐔 骨付雞 (烏冬套餐) 💰8(👅: 8.5/10)
骨付雞

骨付雞係有骨既雞髀,係四國無咩點見有骨付雞作為餸,一般都係用天婦羅作為餸,但骨付鳥係四國高松市既名物黎,當中食過一間高松市最出名既骨付鳥一鶴,所以我諗店主係想將四國既名物同時帶黎香港。
可以見到骨付鳥上面充滿氣泡,已經感受到係新鮮炸起既熱辣辣感覺,
雞皮燒到夠脆口微焦,食到雞髀上搽左蜜糖同七味粉,味道足夠得黎唔會話太鹹,肉質係非常嫩滑,而且咬落係肉汁豐富,對比起高松食個間感覺仲好食,因為高松唔知係咪迎合當地人口味,調味較重,而今次呢個我覺得好岩我個人口味、甚至係香港人既口味,但建議真係要趁熱食,有試過買外賣,可能唔係即食,個時感覺就無咁好食。
🍜 冷烏冬 天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬 💰119(👅: 8/10)
同樣係冷烏冬,對於冷烏冬既描述同上面一樣,最大分別係天婦羅廣島牡蠣同佢係半湯。
冷烏冬 天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬

除左上面既鰹魚湯清湯,仲有呢種半湯既烏冬,湯量比湯清湯少但濃度係冷烏冬同湯烏冬之間,食落似撈麵,但我個人鍾意烏冬腍身D,呢個食落都係太過煙韌個種,但鰹魚湯既味道同樣係足夠。
天婦羅廣島牡蠣

至於天婦羅廣島牡蠣既質素係唔錯,溫度足夠,炸漿同樣夠脆夠薄,炸既時間控制得好好,保留到海洋既鮮香味,蠔既肉質都甜鮮且嫩,唔會OVERCOOKED。
🌟環境黎講,長沙灣完全係日式設計,好有係日本食烏冬既感覺。

食物黎講,烏冬質數係貼近四國讚歧烏冬,因為係觀塘返工其實之前食過幾次,店鋪有多款烏冬我都食過其實,不過就無影相。總括鰹魚湯咖哩烏冬咖哩味會太重會蓋過鰹魚湯既味道,月見烏冬係加左蛋,其他同普通既烏冬無分別,三文魚籽醬油烏冬算係FUSION食法,但覺得三文魚籽會搶過烏冬本身味道,而且價錢大約100到就食到一個質數唔錯既烏冬同小食,雖然係日本食只係幾百YEN就食到日本最好食既烏冬,但係香港黎講算係幾抵食,有日本思鄉病既人好值得一試。當日去都有烏冬賣哂好似竹簾同抹茶,唔知係最多人叫定本身賣哂。

論服務,長沙灣同觀塘兩間我都去過,觀塘店好細心介紹我知所有烏冬,例如我想食熱烏冬會有咩推介、凍烏冬會有咩推介、小食會推介邊種,佢知道我買外賣會問我幾耐返到去食,因為3個字先返到所以唔建議我叫天婦羅等等既建議,感覺觀塘服務係非常好。
反之長沙灣店個次去係假日夜晚,人氣店要排隊去食好正常完全唔介意,但長沙灣店一黎人手睇落好唔夠,分開左左右兩店但樓面得2-3個人,二黎我三個人去食,但食客都係兩位兩位既組合,負責分位既個位職員完全唔識點樣分配客人入座,每兩個食客離開就比兩個人入,等左4個字成條隊連我後面既人都入哂我地都未入到,明明好簡單將兩個食客調去另一邊我地就可以坐4人枱都唔識,而且見佢每次落單都會好慢重覆一次落左咩,感覺將好簡單既事複雜化,環境雖好但服務遠比觀塘店差,唔係一個好既進食體驗,如果再食可能唔會再去長沙灣店,雖然係黃店烏冬質數都可以但服務同人手真係有待改善。
2021-02-24
冷烏冬 夏一烏冬
冷烏冬 天婦羅廣島牡蠣半湯烏冬
天婦羅廣島牡蠣
  • 骨付雞
  • 夏一烏冬
  • 鰹魚清湯烏冬(熱)
0️⃣ 味噌焗鯖魚+抹茶竹簾烏冬 $84 ~味噌焗鯖魚 🤍5/5🌩大大塊鯖魚排,色澤均勻🤩🌩焗得好出色🥰魚皮好脆但係鎖住肉汁,肉質嫩滑👍🏼🌩有骨但係唔多,而且偏長同幼,連平時嫌麻煩嘅我都食曬成條😋😋~抹茶竹簾烏冬(冷)🤍3/5🌩成個烏冬都係綠色嘅 賣相新鮮啱曬打卡 ✨🌩 烏冬超級煙韌彈牙😋而且量好多~🌩 一開始食抹茶唔出💦食落有陣淡淡茶葉特有嘅苦澀味,苦中帶點甘幾特別🤣🌩 如果覺得配上鰹魚汁都較淡,自助區嗰度有天婦羅可以添,口感絕配🌟或者添啲wasabi都幾match😁
0️⃣ 味噌焗鯖魚+抹茶竹簾烏冬 $84

~味噌焗鯖魚 🤍5/5
🌩大大塊鯖魚排,色澤均勻🤩
🌩焗得好出色🥰魚皮好脆但係鎖住肉汁,肉質嫩滑👍🏼

~抹茶竹簾烏冬(冷)🤍3/5
🌩成個烏冬都係綠色嘅 賣相新鮮啱曬打卡 ✨
🌩 烏冬超級煙韌彈牙😋而且量好多~
今日晏晝去咗食,唔知係咪下午茶時段冇乜人,員工都食緊飯。坐低揀咗一陣嗌左一個牛肉烏冬,另外想嗌多份小食但心大心細唔知揀炸雞定係雞髀好。咁啱隔離有個員工姐姐我就多口問句然後佢極力推介雞髀好食,咁我就聽佢講~嚟到先上咗個烏冬,第一啖試個湯底已經覺得好正,烏冬亦都係軟硬適中,牛肉分量足夠,紫菜都比得好多,下午茶$50呢個份量來講我覺得好唔錯下!順帶一提呢度餐具係要自己出去拎,浸水斟茶同埋有天婦羅碎提供當小食。嘢食好食還好食,我就老實嘅,啲餐具真係幾污糟下。啲杯同埋隻匙羹我起碼揀咗四五隻先搵到隻叫冇咁污糟。同埋仲有一樣野就唔太好,一路食緊嘅時候都聽到廚房員工冇乜禮貌,明明出面外場兩個員工放緊飯,然後入面係會喝出嚟,好大聲喺廚房入面大嗌「喂」,但佢哋唔會講做咩㗎,要啲員工親自行過去突個頭入廚房然後入邊嘅人就會吩咐佢哋做嘢。應該就唔係嗰別情況,食咗成餐飯around半個鐘入面就嗌咗出嚟四五次~~然後後尾就上咗雞髀🍗好食,肉質嫩滑,不過外面嘅皮有啲辣,餐牌上面冇寫嘅,唔係好食到。唯有就係唔食皮然後食肉,大大隻冇欺場!值得一試!最後埋單,發現呢度淨係收現金。服務員都好好,費事我行出去撳錢咁辛苦就幫我用

牛肉烏冬

雞髀

最後埋單,發現呢度淨係收現金。服務員都好好,費事我行出去撳錢咁辛苦就幫我用現金比然後我轉數快俾佢!好有人情味
2021-08-26
Tea
牛肉烏冬
雞髀
  • 骨付雞
2021-08-21 152 views
不知所謂,完全變左一間求其煮出黎的餐廳。以前最好食的時候,一星期食一次,見到個班職員都借打個招呼,依家個個都唔見哂。依家成間烏冬舖,無任何質素。借助完明星的介紹之後,一落千仗!天婦羅,凍食既?雞肶又係凍食既?d筷子同埋匙羹乾淨到呢!不如唔好洗啦!唔好浪費地球資源!唔識Keep質素而唔去Keep定係無心去Keep?職員態度又差到飛起,完全無人理,無人管理嫁?見佢d食物箱就咁放係廚房地下,真係嚇死人!經濟圈食店多的是,唔會助長害群之馬
不知所謂,完全變左一間求其煮出黎的餐廳。

依家成間烏冬舖,無任何質素。
借助完明星的介紹之後,一落千仗!

天婦羅,凍食既?
雞肶又係凍食既?
d筷子同埋匙羹乾淨到呢!
不如唔好洗啦!唔好浪費地球資源!

唔識Keep質素而唔去Keep定係無心去Keep?

職員態度又差到飛起,完全無人理,無人管理嫁?

見佢d食物箱就咁放係廚房地下,真係嚇死人!

經濟圈食店多的是,唔會助長害群之馬
⁑📌鰹烏冬𝙆𝙖𝙩𝙨𝙪𝙤 𝙐𝙙𝙤𝙣長沙灣元州街450/464號寶華閣地下4號舖•門面嘅裝修非常低調,予人一種隱世日式餐廳嘅感覺🎑甫踏入餐廳,啜烏冬嘅聲音此起彼落😂淨係聽到聲音,個肚都打曬鼓,就係離門口一個不遠處,你可以見到擺放住一部製麵機🏮絕對可以睇得出佢係一間非常有誠意嘅餐廳🥳•鰹魚清湯烏冬💰46烏冬嘅選擇非要多,有熱鍋上嘅烏冬,有咖哩湯烏冬,又有綠茶味嘅烏冬🍜但係我始終鍾情最原始嘅清湯烏冬😗烏冬好滑,而且非常彈牙,粗幼適中。湯底唔會過鹹,清爽唔會有負擔🎋食完唔口渴。搭配薑蓉同香蔥令到湯底嘅味道更豐富有層次,令人滿意🍥🎏推薦指數: 9/10•天婦羅💰50天婦羅嘅顏色唔算好深,證明用嘅油唔會太差,而蔬菜類嘅天婦羅做得幾出色,茄子🍆同冬菇🍄天婦羅,仲keep到好juicy,唔會乾,值得一讚。至於魚嘅天婦羅都唔差🎣有多春魚同另一隻我唔識嘅魚,天婦羅種類的確豐富🉑不過蝦天婦羅🍤就比較遜色,炸漿太厚,天婦羅嘅粗度係隻蝦原本嘅2-3倍,而且蝦肉唔算新鮮,令人失望。🎏推薦指數: 7.5/10•骨付雞💰44原本並沒有嗌呢個菜式,但驟眼掃視身旁嘅顧客有照過一半抬面上都找得到佢嘅踪影,令我恨不得要試吓佢到

📌鰹烏冬𝙆𝙖𝙩𝙨𝙪𝙤 𝙐𝙙𝙤𝙣
長沙灣元州街450/464號寶華閣地下4號舖

鰹魚清湯烏冬💰46
🎏推薦指數: 9/10
鰹魚清湯烏冬

天婦羅💰50
🎏推薦指數: 7.5/10

骨付雞💰44
原本並沒有嗌呢個菜式,但驟眼掃視身旁嘅顧客有照過一半抬面上都找得到佢嘅踪影,令我恨不得要試吓佢到底收埋咗啲點樣嘅魔法🧚🏻‍♀️✨新鮮燒出嚟嘅雞髀有少少燶邊,一上枱就散發出無可抵擋嘅焦香🤤雞髀香脆可口又非常juicy,而且肉質非常嫩滑,教人一試愛上🥰配上面頭嘅帶微辣嘅七味粉,味道香濃惹味。size亦非常大件,有我嘅手掌咁大🍗
🎏推薦指數: 10/10 滿分🥳❗️

💁🏻‍♀️鰹烏冬在以下地方都有分店:
觀塘、佐敦
🧮🙅🏻‍♀️沒有加一服務費
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
鰹魚清湯烏冬
骨付雞
  • 鰹魚清湯烏冬(熱)
2021-07-28 300 views
在附近放工,見到呢間烏冬有成3間分店,諗住應該穩陣值得一試~店長分兩邊,我坐嘅果邊只有一個店員,負責落單傳菜接外賣安排座位,他一人完全處理不切所有工作。我隔離枱的客人等了半小時發現落漏單,另外又聽到其他枱落錯單,我朋友叫鯖魚又上錯雞。本來我見到小鍋烏冬的相片吸引才試,但其實味道一般,沒有好大驚喜。朋友叫的鯖魚烏冬,朋友說魚很腥,最嚴重的是烏冬完全唔夠熱,連蛋白都唔熟。最好的竟然是玄米茶總括,是很失望

最好的竟然是玄米茶

總括,是很失望
2021-07-28
2021-07-24 199 views
terrible long wait for the food and crazy service. try if you dare. what is most terrible is that you are treated not as a customer. the waiter is probably not trained at all and behave rudely. we have been to lots of udon place in HK and i believe it is one of the worst.
2021-07-23 214 views
今日心血來潮想食烏冬,放工就去左幫襯附近一間出名食手打烏冬既餐廳。好彩今日準時收工,所以早去到餐廳可以避開人潮唔使等位。🍜🍥✨天婦羅鏗魚清湯烏冬本身都豫疑緊食唔食呢款好,因為價錢真喺比平時食開既烏冬要貴,接近一百蚊一碗,但既然一場來到當然要試下。烏冬面頭落左大量蔥花同埋海帶,仲有一少撮薑蓉,令清澈既鏗魚湯底多添蔥香。湯底味道清清地,帶有鏗魚既鮮甜味,唔會一味得個咸字。烏冬入口都幾彈牙,條條分明,煮完沒有糊開。天婦羅一共有五件,兩件蔬菜和三件海鮮。茄子同埋冬菇既粉漿都好薄身,食落唔算油但偏淡味,就算沾埋餐廳附上既天婦羅汁都依然覺得淡口。炸蝦天婦羅鬆脆既外層包住肉質爽彈既蝦肉,食落唔霉亦唔腥。炸魚既魚肉都保持到嫩滑,唔會話炸到好乾好硬。食物質素都OK,雖然價錢偏貴左啲,而且烏冬食唔出同平時用機打既有咩好大分別,但間中食下都無妨!

✨天婦羅鏗魚清湯烏冬

2021-07-18 142 views
抹茶竹簾冷烏冬 配洋蔥牛肉 抹茶烏冬單食,抹茶味會比較出,當你點咗佢嘅冷麵汁之後,個味反而會冇咁出。嗰日店員推薦我哋試特別嘅烏冬,佢話每日淨係會出五份。我覺得鍾意食抹茶嘅可以一試。冷烏冬仲有附上芝麻蔥芥末同薑未,加埋烏冬汁上面非常之夾,夏天食一流。食得出佢嘅洋蔥牛肉既牛肉係用靚貨既。牛肉好厚身有牛味唔會過肥,亦都醃得啱啱好洋蔥唔會過淋。鏗魚湯白味噌鍋燒烏冬 佢好似一人打邊爐咁,乜嘢料都有。但係原來入面用嗰個牛肉同洋蔥牛肉係一樣嘅。叫咗呢個話就可以單點,唔使再加其他配菜啦。但係我覺得佢嘅湯底有少少失色,除咗有少少鹹味之外,我覺得佢個湯唔係好夠層次。 另外仲食得出佢冷烏冬同埋葉烏冬嘅粗度有啲唔一樣,熱嘅烏冬梅比較粗,可以保持到佢嘅彈性同埋煙韌。嗰日我仲有叫到佢哋嘅骨付雞。即叫即燒非常好食,不過覺得佢當日放得太多七味粉有啲太辣。佢係脆皮既,咬落去非常juicy,仲有少少蜜糖味 。
抹茶竹簾冷烏冬 配洋蔥牛肉

鏗魚湯白味噌鍋燒烏冬

位於長沙灣既鰹烏冬裝修非常日式,採用木系建築,門口位置加上布簾,令人有一種置身於日本既錯覺(>x<)店鋪有兩間、有兩個門口Σ( ° △ °|||)要先去正門登記,才安排了相鄰店入座!食評:7.5/10 💛💛💛價錢:7/10 💛💛💛推薦度:7/10 💛💛💛鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 HK$80 💛💛💛💛一上枱,賣相已非常吸引,用鍋上烏冬帶點日式風味,有少少返返日本家鄉既感覺٩(✿∂‿∂✿)۶鰹魚湯非常清但又帶點濃濃既魚味,而整體既份量非常多,帶有不少配料,例如海苔、竹輪卷、蘿蔔絲、肥牛、金菇等等٩(●ᴗ●)۶竹輪卷既熟透度剛剛好,不會過份淋又帶有彈性 〳 ° ▾ ° 〵海苔份量多,而且很有彈性、咬口;肥牛正常水準,而將生蛋拌烏冬食,果然係絕佳配搭,令人食欲大增 (^・ω・^ )不過金菇份量略微不足,只有一小撮,如果增加份量會更滿足 (^~^;)ゞ

食評:7.5/10 💛💛💛
價錢:7/10 💛💛💛
推薦度:7/10 💛💛💛

鰹魚湯白味噌鍋仔燒烏冬 HK$80 💛💛💛💛

2021-07-09 202 views
超彈牙烏冬🍲🇯🇵 第一次食海苔味烏冬!!!😍 可惜抹茶烏冬無曬🙈 • 海苔竹簾烏冬💚 (冷)就咁食唔點醬油的話真係有淡淡海苔味🤩 不過點醬油食其實好食好多🤣 不過一定蓋過海苔味🙈 口感: 超彈牙😍 不過我覺得比起原味烏冬稍為無咁粗🤣份量:其實好夠飽🤓, 配埋下面嘅餸食嘅話一定飽!!評分: 🌕🌕🌕🌕🌖• 骨付雞🍴 十分推薦呢個!!!!🤩 呢個即係燒雞脾🤣皮香肉嫩😍 一切開勁好多汁爆出黎🤣 入口嫩滑, 燒得啱啱好👍🏻 醬汁調味都好好, 超級入味👍🏻評分: 🌕🌕🌕🌕🌕• 原味烏冬 🍜 原味烏冬粗一點🤣 所以更加有咬口😻 同埋好滑溜溜!!!份量:更加飽肚🤣評分: 🌕🌕🌕🌕🌖• 天婦羅雞件🍤🐔滿滿都係雞肉, 塊炸衣唔會太厚😻 同埋都幾大舊👍🏻 平時食開嘅都係炸蝦🤣 第一次食天婦羅雞塊😂🙈評分: 🌕🌕🌕🌕💰價錢方面我地先揀四樣唔同野食 為左省錢🤣 所以我地看下邊兩個combination平D 最後平均每人食左$83.5到🤣📎 要預早排隊!!! 7點幾個陣條隊好長🤣🙈#長沙灣美食 #香港美食 #鰹烏冬 #HKfood #hkfood #food #cheungshawanfood
超彈牙烏冬🍲🇯🇵 [長沙灣 📌]

第一次食海苔味烏冬!!!😍 可惜抹茶烏冬無曬🙈

• 海苔竹簾烏冬💚 (冷)
口感: 超彈牙😍 不過我覺得比起原味烏冬稍為無咁粗🤣
份量:其實好夠飽🤓, 配埋下面嘅餸食嘅話一定飽!!
評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

• 骨付雞🍴
十分推薦呢個!!!!🤩 呢個即係燒雞脾🤣

評分: 🌕🌕🌕🌕🌕

• 原味烏冬 🍜
原味烏冬粗一點🤣 所以更加有咬口😻 同埋好滑溜溜!!!
份量:更加飽肚🤣
評分: 🌕🌕🌕🌕🌖

• 天婦羅雞件🍤🐔

評分: 🌕🌕🌕🌕

📎 要預早排隊!!! 7點幾個陣條隊好長🤣🙈

疫情搞到世界封國搞到大家好耐都無返過家鄉la😢鰹烏冬老闆去左四國學做正宗讚岐烏冬。所有烏冬都係親手做,彈牙好有質感,每一條都好有誠意❤️—————————————————📍夏一烏冬 (8/10)捉住夏天既尾巴當然要食碗凍烏冬la😋好鍾意鋪頭跟足讚岐烏冬粗粗d既質感,厚身既烏冬會比較彈牙煙靭。冷麵湯汁有檸檬汁🍋、鰹魚汁🐟,配上薑蓉同青瓜🥒呢d清爽既配料,入口酸酸甜甜。另外加埋生蛋黃🥚令清涼既湯汁更加掛麵,每一啖都又開胃又消暑👅。📍骨付雞 (9/10)講起日本四國名物點可以唔提骨付雞🍗呢?!雖然呢度無得同四國一樣揀嫩雞or 老雞🐓,但係同樣大大隻雞髀焗到香噴噴、皮脆肉嫩。外皮焗到有d焦香👃🏻,裏面依然嫩滑多汁。食個陣雞油不停滴出黎,味道少少辣好過癮🥰
疫情搞到世界封國搞到大家好耐都無返過家鄉la😢
—————————————————
📍夏一烏冬 (8/10)
捉住夏天既尾巴當然要食碗凍烏冬la😋

📍骨付雞 (9/10)
對上一次幫襯鰹烏冬已經一年前🤭 每次想去食一係要等,一係就唔岩時間,因為有落場時間~ 今日去開長沙灣,就去幫襯下睇下水準有冇變啦😆➿ 天婦羅 ($59)好抵食既天婦羅啊🍤 有蝦、茄子🍆、冬菇係基本啦,魚都有兩款👍🏽 有多春魚同牛鰍魚,後者相對少見!全部都卜卜脆,即叫即炸,正~ 呢個價位黎講,質素真的不錯喔😋➿ 骨付雞 ($44)見好多foodie都推介,所以我都試下😆 果然冇介紹錯!骨付雞燒得好均勻,肉質嫩滑之餘,肉汁有被鎖住,好好味啊😋➿ 天婦羅櫻花蝦什菜餅 ($20)要將咁多零碎既配料痴埋再炸,係心機之作啊💕 落單個陣店員仲有溫提我地入面有芫茜同櫻花蝦~ 雖然賣相睇落綠色既部分都佔幾多,但食落又覺得炸過既芫茜茜味唔重,所以唔係芫茜控既我覺得都ok😛➿ 海苔竹簾烏冬 ($50) ➿ 三文魚籽醬油烏冬 ($78)自家製烏冬依然保持水準,好煙韌☺️ 除左烏冬係自己整,連醬油都係,拜過師真係唔同d👍🏽 咬咬下就覺得好飽肚,2個人叫3個餸+兩個烏冬好似太飽添😛 但係係大滿足既!😆✨✨

➿ 天婦羅 ($59)

➿ 骨付雞 ($44)

➿ 天婦羅櫻花蝦什菜餅 ($20)

➿ 海苔竹簾烏冬 ($50)
➿ 三文魚籽醬油烏冬 ($78)
2021-07-05 164 views
一直都好喜歡吃烏冬嘅口感,之前一直見呢間餐廳好有日式風格,次次經過都排滿人,今日6點幾去到,唔駛等位就入到去!鏗魚清湯烏冬及月見烏冬~兩個都係鏗魚清湯底,分別係後者有日本生雞蛋可以撈勻食,口感更滑溜。但感覺上鏗魚湯底較淡,烏冬份量好多,口感彈牙,但食得多會覺得較硬唔易消化。天婦羅雞件~天婦羅嘅口感,但入面係炸雞,食落幾有驚喜,入面好juicy,啲汁漏晒出黎!流心蛋~煮得啱啱好,而且隻蛋本身都有調味,就咁食都好夠味!關東煮~一碗入面有獅子狗、白羅蔔、椰菜卷、蒟蒻和雞蛋。白羅蔔同椰菜卷超入味,味道甜甜地!骨付雞~超級推薦!雞皮燒得好香脆,雞肉好嫩滑同juicy,味道超惹味,似係用咗蜜糖、七味粉、胡椒味。鯖魚~燒得好香,魚肉好嫩滑,就算唔加檸檬,都唔會覺得腥。

流心蛋~煮得啱啱好,而且隻蛋本身都有調味,就咁食都好夠味!

鯖魚~燒得好香,魚肉好嫩滑,就算唔加檸檬,都唔會覺得腥。