2022-02-03 589 views
#旺角 #朗豪坊 #foodcourt #加東 竟然有得買一人份$68酸菜魚,咁大件事無人講?#酸菜魚 米線,啲酸菜魚滑滑地,唔腥,酸菜都幾多,唔錯,止到下癮👍亦都唔算辣,米線普通🤷‍♀️不過分量唔夠飽,加埋汽水就差唔多#喇沙 都係$68 一般,味就唔夠濃架喇😂👣旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓F5號舖味道: 7/10味精: 8/10價錢: 8/10環境: NA服務: 7/10#vinainmongkok #vinafood #katongcorner #sountheastasiancuisine #fusioncuisine #sichuancuisine #laksa #shrimplaksa #sichunfishwithpickledvegetables #ricenoodles #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

#喇沙 都係$68 一般,味就唔夠濃架喇😂

環境: NA
服務: 7/10

喇沙&酸菜魚
2022-01-14 245 views
旺角美食攻略 朗豪坊4樓入面有間加東,專食海南雞飯 仲要拎過米芝蓮,星級海南雞飯專門店價錢唔貴,水準的確不錯,而家禁堂食買外賣都係唔錯既選擇先黎一客魚蛋魚片頭雞絲河粉,份量好大碗,非常有重量湯味偏淡,雞絲份量多,魚片頭同魚蛋同平時食到既分別不大魚旦幾彈牙,魚片頭帶點魚肉味,幾有魚味,粉嫩湯味可惜偏淡再黎係肉骨茶湯配飯,另附醬油/油條/辣椒碎咁凍既天氣,見到有肉骨茶湯即點一份,鐵鍋上菜,入口濃香湯中有肉排與豆卜,吸曬湯汁,入口暖胃,味道濃香帶點藥材味肉排骨細肉多,好食喎,豆卜緊係索汁啦最後就係海南雞,可選飯或單點半隻或一隻食半隻雞,全去骨,少見!雞翼位都去骨,超勁呀!的確係星級,雞皮爽皮有雞味,肉質細嫩細緻有肉汁,又帶點雞肉鮮味本身已經非常夠味,不用任何醬料加添味道!#旺角美食 #海南雞飯 #海南雞 #港式 #過江龍 #外賣 #禁堂食加東 旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓F5號舖
旺角美食攻略 朗豪坊4樓入面有間加東,專食海南雞飯
仲要拎過米芝蓮,星級海南雞飯專門店
價錢唔貴,水準的確不錯,而家禁堂食買外賣都係唔錯既選擇
先黎一客魚蛋魚片頭雞絲河粉,份量好大碗,非常有重量
湯味偏淡,雞絲份量多,魚片頭同魚蛋同平時食到既分別不大
魚旦幾彈牙,魚片頭帶點魚肉味,幾有魚味,粉嫩湯味可惜偏淡

再黎係肉骨茶湯配飯,另附醬油/油條/辣椒碎
咁凍既天氣,見到有肉骨茶湯即點一份,鐵鍋上菜,入口濃香
湯中有肉排與豆卜,吸曬湯汁,入口暖胃,味道濃香帶點藥材味
肉排骨細肉多,好食喎,豆卜緊係索汁啦

最後就係海南雞,可選飯或單點半隻或一隻
食半隻雞,全去骨,少見!雞翼位都去骨,超勁呀!
本身已經非常夠味,不用任何醬料加添味道!
加東
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓F5號舖
趁還未禁止晚上6時後堂食的前一夜,我和朋友都把握機會外出用膳,最方便又多選擇非美食廣場莫屬,我們看見主打東南亞菜的加東價錢相宜,食物份量充足,一於就吃加東吧。娘惹酸菜魚配米線本身還有薯粉,豆卜,以及酸菜魚的靈魂人物酸菜,好吃度不輸魚肉,酸菜酸香開胃,湯頭亦因酸菜關係變得頗有味道。藏在娘惹酸菜魚底部的薯粉吸收了湯汁,酸美過癮,魚肉鮮嫩皮滑無骨刺,魚皮帶點膠質卻不太厚,十分討喜。黃澄澄的海鮮喇沙椰香十足,完全是我的味兒,叻沙湯喝下去後勁來上一股辣感,但辣度不會過於刺激。雞蛋蛋黃超大顆,蛋白軟滑,豆卜挺能吸收濃湯,彈牙大尾的蝦仁和脆彈的魚角給得不手軟,米線滑溜富彈性。魷魚蔬菜可選通菜,生菜或芥蘭,我們挑了通菜,魷魚拌上特製馬來參巴醬,爽彈的魷魚愈是咀嚼愈是惹味,席捲舌尖,讓人口齒留香,翠綠的通菜清脆極致,愛吃馬拉菜的可別錯過。吃香喝辣最不少得喝點精選冷茶,精選冷茶生津止渴,我們分別選喝凍頂烏龍和蜜香紅茶,無糖的凍頂烏龍散發點點茶香,相當解飽膩,蜜香紅茶茶色顯現,甘美順口不苦澀。小食拼盤包括沙嗲,魚餅,春卷及雞翼,38元就能吃到這堆小食,頗化算呢。沙嗲蠻有厚度,表面烤至微焦,香氣環繞鼻腔,沙嗲

小食拼盤包括沙嗲,魚餅,春卷及雞翼,38元就能吃到這堆小食,頗化算呢。沙嗲蠻有厚度,表面烤至微焦,香氣環繞鼻腔,沙嗲肉質嫩嫩的,沾上花生沙嗲醬更能提升沙嗲滋味。

魚餅表層酥薄,咬下去盡是魚鮮,彈勁的嚼感很涮嘴。春卷皮乾脆可口不油膩,菜蔬完美融合,誘出蔬菜的甜鮮,輕易讓人把減肥一事拋諸腦後。雞翼雞皮金黃色澤討喜,雞肉細嫩,雞汁豐沛,教人回味無窮。

2022-01-06 138 views
Accessible Singaporean food at Langham Court’s food court. With cheaper prices compared to other Singaporean restaurants, we had a feast for the same price. The portions are plenty and quite filling and we had chicken rice, char kway teow, pork satay, fish cake and morning glory. The food came extremely quick and the char kway teow included sausages which was a good twist that I was not expecting 😂 The chicken rice has a pretty big portion of chicken for an individual set and their satay sauce was on point!
2022-01-04 151 views
來到旺角shopping,順便來到朗豪坊嘅food court幫襯。之前試過日式,韓式食品,今次試吓星馬菜,做咗少少功課嘅,openrice介紹係泰國菜,但我就覺得星馬菜居多。今晚揀咗人氣之選嘅“海南雞飯配雞湯”和朋友喜歡的“肉骨茶配飯配油條“。點埋餸擺埋個感應牌就可以安心等食啦。海南雞賣相好,正常哋有3樣sauce配搭,亦有雞湯,面上有大舊冬瓜,最重要喺啲雞都好滑,完全唔會“鞋”,非常難得。肉骨茶亦係我想像中模樣,加埋藥材的湯够晒濃郁,配白飯一流,再有油條點綴够完美。翠綠“白灼芥蘭”、香口“炸魚餅”和“雞沙嗲串”都唔错。加26 蚊就有“新鮮椰青“勁抵,椰青大個多水,椰肉又厚又多,真係好滋味吖。

• 肉骨茶配飯配油條
  • 海南雞飯
2021-12-30 48 views
放工去了朗豪坊foodcourt食飯,晚市時間food court 都算易搵位,有幾間餐廳,我就揀了食娘惹菜。餐廳有多款飯麵套餐,都是$58起。小食拼盤有沙嗲雞肉、魚餅、春卷、雞翼,春卷炸至金黃香脆;雞翼有淡淡蝦醬咸香,雞肉串就有點乾身。海南雞飯配雞湯海南雞有少許皮下脂肪,雞肉已去骨,入口嫩滑,雞油飯無落黃薑,而且略嫌不夠雞油香。鮮蝦炒貴刁貴刁爽口不會太腍,而且有芽菜、葱及蛋等配料,味道不俗。肉骨茶配飯配油條肉骨茶有三件大排骨,而且是軟骨部份,煮得很腍又入味,肉骨茶味道較濃,藥材味香,豆卜更是絕配。最後飲返杯咸檸梳打解渴。

餐廳有多款飯麵套餐,都是$58起。
小食拼盤

海南雞飯配雞湯

鮮蝦炒貴刁
貴刁爽口不會太腍,而且有芽菜、葱及蛋等配料,味道不俗。

肉骨茶配飯配油條

最後飲返杯咸檸梳打解渴。
2021-12-29 40 views
今日係朗豪坊行完街就去左food court食飯最近食得太多煎炸野,想食返清淡少少,呢間新加坡餐廳就岩晒我🥰 我最鍾意飲肉骨茶,所以叫左個套餐😋有配油炸鬼同飯~湯都算入味,啲豬骨點埋佢配既醬汁食就變成清蒸版鎮江骨😛朋友叫左個迷你雞煲~估唔到呢度有雞煲食🥰雞肉幾入味,份量都唔少,呢個價錢算係抵食可以過下癮~配埋大大個椰青都係加26$好抵飲😋仲叫左碟白灼通菜同小食拼盤~ 食咁多野都係人均100左右,真係幾抵食😍
今日係朗豪坊行完街就去左food court食飯

我最鍾意飲肉骨茶,所以叫左個套餐😋
肉骨茶

朋友叫左個迷你雞煲~估唔到呢度有雞煲食🥰
雞肉幾入味,份量都唔少,呢個價錢算係抵食可以過下癮~
雞煲

配埋大大個椰青都係加26$好抵飲😋

仲叫左碟白灼通菜同小食拼盤~

食咁多野都係人均100左右,真係幾抵食😍
2021-12-28
肉骨茶
雞煲
2021-12-23 42 views
今日同朋友過咗嚟旺角度行街,要講到嘢食最底有最多選擇,梗係過嚟位於朗豪坊嘅food court啦😚💕 而且我會食依間新加坡菜,味道好正宗,而且成個餐都只係幾十蚊,性價比極高💗😆我就叫咗一個海南雞飯配雞湯分量超多,一個餐去邊有晒冬瓜湯、海南雞同埋油飯,必食推介😝🌟 海南雞肉質好鮮嫩,仲有好香嘅蔥油味😊我朋友就叫咗喇沙米線同樣的份量好多,食到勁飽😆 裏邊仲有好多豆卜,非常入味,而且唔會覺得辣🥳另外加咗一個小食拼盤,裏面有沙嗲、魚餅、春卷、同埋一隻雞翼都只係$38 ,勁抵食,做餐前小食一流😁最後嘢飲叫咗金橘蜜同埋蜜桃花茶解渴清涼又好味😋 買單都只係$200,非常抵食,以後都會繼續過嚟食❣️

我就叫咗一個海南雞飯配雞湯

我朋友就叫咗喇沙米線

另外加咗一個小食拼盤,裏面有沙嗲、魚餅、春卷、同埋一隻雞翼
都只係$38 ,勁抵食,做餐前小食一流😁

最後嘢飲叫咗金橘蜜同埋蜜桃花茶
2021-10-23 157 views
今日去到旺角food court試咗呢間加東星加坡喇沙。咁我就叫咗個海南雞喇沙($68),冇野飲可以加($6)要熱飲。都幾貴。個海南雞喇沙,黎到嘅時候見到隻海南雞係冇骨嘅感覺好正宗,隻雞食咯幾滑個皮好香分量都幾多,個喇沙湯底幾好味,有椰香味好濃,同埋仲有啲辣有少少蝦味,口味重人仕可以一試!但係個面底只能夠可以得米線,如果有得揀“參參”就更加地道同正中。整體來說呢間加東嘅星洲菜都幾正宗同好味,大家可以過嚟試下。
今日去到旺角food court試咗呢間加東星加坡喇沙。

整體來說呢間加東嘅星洲菜都幾正宗同好味,大家可以過嚟試下。

2021-08-19 160 views
今日想早d食飯,早d消化😂為夜晚嗰餐留肚做準備!我揀咗多年未踏足嘅朗豪飯4/F foodcourt好多都進化到可以用Alipay、wechatpay、八達通俾錢揀好咗我想俾錢嘅方式,就開始細揀每間再有咩啱食😆哩度咁多選擇⋯其實好多間我喺其它地方都食過一於揀「KaTong」加東係新加坡嘢 我比較少食嘅類別。價錢親民又攞米芝蓮諗咗一段時間,我揀咗「新加坡炒飯」佢會附送埋碗湯作為輕輕填肚,哩餐好夠㗎喇!鋪頭有兩位前檯幫手,我俾完錢竟然2mins就拎得(●--●) 好有效率!!味道ok 每啖都食到d蛋、腸仔、洋蔥🧅大家記得哩個飯有小小辣,如果唔食辣嘅記得留意返呀😉
今日想早d食飯,早d消化😂為夜晚嗰餐留肚做準備!

我揀咗多年未踏足嘅朗豪飯4/F foodcourt

揀好咗我想俾錢嘅方式,就開始細揀每間再有咩啱食😆

哩度咁多選擇⋯
其實好多間我喺其它地方都食過
一於揀「KaTong」加東
係新加坡嘢 我比較少食嘅類別。

價錢親民又攞米芝蓮
諗咗一段時間,我揀咗「新加坡炒飯」佢會附送埋碗湯

新加坡炒飯(配雞湯)

作為輕輕填肚,哩餐好夠㗎喇!
自助

味道ok 每啖都食到d蛋、腸仔、洋蔥🧅
大家記得哩個飯有小小辣,如果唔食辣嘅記得留意返呀😉
2021-02-18 610 views
因為工作關係最近經常去旺角快餐嘅選擇並唔係太多食老麥都食都悶 🤭但係有需要搵速食醫肚朗豪坊food court都有幾間唔種類餐廳選擇☺️見到有幾台人都食緊海南雞飯🤣所以決定跟機😌。由落單到拎得雞飯都只係幾分鐘🤣值得一讚除咗速度快之外唔使HK$ 60食到海南雞飯份量又足。雖然佢附送嘅冬瓜湯都只係味精湯但係呢個凍冰冰嘅天氣有啖湯水飲都係好嘅🤣但係雞件都比較切得細同埋滑身🐤以佢嘅油飯就比較濕同埋唔係好有油飯味🙈不過調味方面佢都有晒三種辣椒汁同埋黑豉油配起雞件都算唔錯反而我覺得姜蓉唔算太大味道同成個餐有少少格格不入總括而言呢個價錢都算係中規中矩絕對係正常價錢正常發揮。食物:7.5/10價錢:7/10環境:5/10
因為工作關係最近經常去旺角

價錢:7/10
環境:5/10
2020-12-17
2020-11-04 548 views
近日冇咩胃口,想食d開胃的食物,咁岩尼到有樂耐都冇食的酸菜魚,所以就選擇食尼間啦。點了酸菜魚(少辣)及一罐可樂,價錢亦相當合理。惟湯底辣左少少,而酸辣魚則選用魚柳,適合唔喜歡啜骨的朋友仔。
酸辣魚
2020-11-04
  • 海南雞飯
2020-09-25 546 views
下午行過朗豪坊,看看有什麼午餐的選擇,一行入去見到 Kotong Corner便想起海南雞飯。海南雞飯配有雞湯及香飯一碗,雞湯清甜好味,濃濃的雞湯加上冬瓜的清甜,和味。雞件非常幼滑,雞皮都係爽的,但我怕肥只吃了一半的雞皮,這也不錯哦。這種以香料煲過的水浸雞特別鮮香,而且雞湯還可以做出好味的餐湯及作為醬料的底味。三個醬料中我最愛黑醬油,這是將豉油和浸雞的雞湯,加上老抽慢火煮成,杰杰的黏在雞肉上,好味。辣椒汁也能將雞件創出另一番風味,但係姜蓉比較稀身。

同屋企人行開旺角, 所以求其搵左間餐廳食brunch, 好耐無去朗豪坊了呢間係新加坡餐廳立於旺角朗豪坊Food Court, 價錢適宜🤩 相中既係 - 黑胡椒雞煲 連湯只需$58快餐黎講算唔錯夏熱天時有湯感覺好好, 冬瓜消暑, 望落吸引, 但原來只不過係味精冬瓜湯, 有d失望, 所以無咩好評價🤣個湯名叫 雞湯, 大概是指味精雞味吧到重點 - 黑胡椒雞煲 好熱咁上, 正!黑胡椒味唔重亦都唔會好咸/好濃味雞食落都惹味嫩口! 幾有驚喜, 唔錯!📍加東會回頭的餐廳

呢間係新加坡餐廳
立於旺角朗豪坊Food Court, 價錢適宜🤩
相中既係 - 黑胡椒雞煲 連湯只需$58
快餐黎講算唔錯

到重點 - 黑胡椒雞煲
好熱咁上, 正!
黑胡椒味唔重
亦都唔會好咸/好濃味
雞食落都惹味嫩口! 幾有驚喜, 唔錯!

📍加東
會回頭的餐廳
2020-05-16
Type of Meal
Lunch
  • 黑胡椒雞煲
2019-11-30 694 views
Foodcourt座位多,好易揾位,見唔多地方可以試到新加坡菜,所以試下。通常唔會對foodcourt期望太高,但呢個炒麵實在又貴又唔好食。有兩款麵炒埋一齊,會附送青檸比你中和下重口味,但都唔夠,實在太油膩。

2019-10-20
Type of Meal