是日經開CITYSUPER,見到以前只賣大判燒的菓匠有重奶軟雪糕賣. 林林林總總...最後要了個有紅豆有もち的扭捏雪糕.盛惠三十二蚊. 標榜北海道3.6的牛奶軟雪糕,不叫很甜;但奶味未見特出可能是本身3.6都未算好重奶味還是那家小樽不知名的強勁.但抺茶那一部份夠討好有抺茶的甘味.即係少少澀...但最愛是那個硬延的糕身...好好咬口.紅豆很香...濃溶...想要追加. 団子就給頂上的雪糕雪凍了,皮硬了怪怪的吃的不舒服.団子還是要燒來吃的.但原來吃完這個也很頂肚..有奶脂的東西比健康的乳酪幸福多了.下次再選的話要...抺茶加紅豆X2就是了.而又有能力吃這個的也算吃一個幸福.幸せ。。。

林林林總總...最後要了個有紅豆有もち的扭捏雪糕.

団子還是要燒來吃的.
下次再選的話要...抺茶加紅豆X2就是了.

而又有能力吃這個的也算吃一個幸福.幸せ。。。
不少的選擇
拼出個味蕾
TakeAway
$32 (Other)
不少的選擇
拼出個味蕾
2010-09-28 3 views
食完海南少爺其實已經飽極,不過欠了個甜品下場,甜胃總有點蠢蠢欲動,於是又拖老公行去Citysuper找下場了!  大家猜的沒錯,我又來菓匠茶屋幫襯北海道牛乳軟雪糕啦!! 銅鑼灣店比尖咀店要大,店內還有位日本師傅坐鎮,好不架勢;至於雪糕花式選擇,兩店大均一樣,除了:這裡的店員告訴純軟雪糕(即沒有紅豆、丸子、啫喱等的1-3號軟雪糕筒),可以換上杯裝! 對於不喜吃筒,又喜歡純雪糕的我,真是天大的好消息! 口味方面,早前與甜魔們在Harlan's high tea後吃過純綠茶的軟雪糕,很老實講對我是過於甘醇了,還是一半綠茶,一半濃膩的牛乳味最為吸引;很難得老公也持同樣看法,就要兩份扭紋軟雪糕($24@),一筒一杯。第三度重溫北海道軟雪糕,仍是那麼美味動人;最開心是老公吃到一半未夠,就推說很膩要把餘下一半轉贈給我,小妹當然不客氣全數接收了,吃得非常滿足,哈哈!  差點忘了講正題-----多得太公,上回幫襯時發現了:憑Super e-card惠顧可享9.5折;雖然折扣數目不大,但密密食的話有折還是抵好多,所以回家後馬上申請! 不過申請完還是太心急,未等到咭又去重吃了,哈哈!

日藉師傅坐鎮的銅鑼灣店
純綠茶軟雪糕也美味
但最愛還是扭紋! :D
淨軟雪糕都有杯裝! :D
2010-09-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$24 (Last Night Supper)
日藉師傅坐鎮的銅鑼灣店
純綠茶軟雪糕也美味
但最愛還是扭紋! :D
淨軟雪糕都有杯裝! :D
  • 北海道牛乳軟雪糕 (扭紋口味)
2010-09-19 5 views
sep 18, 10去攞番之前訂嘅月餅...........買咗 : 1) 抹茶紅豆月餅 (early bird discount hk$254.6)-今年喺頭條報紙見到介紹,好似好吸引咁,所以今年揀咗訂呢款月餅送比屋企人-1盒8個,每個大約直徑5cm-4個抹茶味,4個紅豆味-8月時訂餅,我以為有現貨,原來喺要集齊order,1次過整因shelf life嘅問題...........店員sell今年佢哋先出月餅.............全是用日本運來嘅原材料,之後集合喺沙田舖嘅廚房整-雖然話買比屋企人.............其實喺自己想食..........所以都好唔客氣咁每款味攞咗1個,hehe-先試抹茶味,我1路都對該店嘅抹茶有信心..........因以前有食過佢哋嘅抹茶軟雪糕-抹茶味濃,但個皮就軟咗些少,如果甜度-番吓會好好多,反正佢嘅抹茶味出,唔需要依賴甜味去襯托-中間嘅原粒粟子很大粒,腍得嚟也有質感-之後試埋紅豆,因為粟子已很大粒,所以相對地紅豆蓉份量不算多,豆味不算好濃,所以呢個反而個粟子味就突圍而出。同樣哋個皮要-番d糖會令到整體味道更自然sell原味

-1盒8個,每個大約直徑5cm
-4個抹茶味,4個紅豆味
-中間嘅原粒粟子很大粒,腍得嚟也有質感
2010-09-19
TakeAway
$255 (Other)
2010-09-06 2 views
逛逛下 Citisuper 突然被一個雪榚模型架吸引住,再望多兩眼,原來係有12款北海道軟雪榚,主打有純牛奶同綠茶味兩種,仲有紅豆、糯米糍、綠茶啫喱作配料。由於實在太可愛而且北海道係品質保証,終於忍唔住選左宇治抹茶豪華版。職員從雪糕機裡慢慢按出綠茶軟雪糕,可惜真實個樣同模型有點差距,建議應貼上 "只供參考" ,以免爭執。話得說回來,最重要都係個味道。入口真係異常軟滑,牛奶味濃,可能有左牛奶味綠茶味就無地企,無嘜綠茶味,失去平衡。十勝紅豆好綿好滑,連抺茶啫喱都係滑滑既。若可些微下調整體甜度會更好。光從濃濃牛奶香同滑溜程度都做得非常出色,不妨一試!暫時都係覺得韓國濟洲 o'sulloc 既綠茶雪糕夠香,最啱心意!

可愛既雪糕模型架
宇治抺茶豪華版 - 模型
北海道牛乳軟雪糕解說
職員按出軟雪糕
宇治抹茶豪華版 - 真實樣
2010-09-04
$39 (Other)
  • 軟雪糕
2010-08-28 11 views
逛 City Super, 見到個名咁得意既 ----- '白大判燒', 於是買個試下先。揀左咸味款式試,外面係煙煙韌韌 既年糕狀質地, 表皮少少脆, 入面係芝士加火腿, 熱辣辣, 軟綿綿, HK$13 一個, 好味!

2010-08-22
2010-05-03 4 views
老婆煮飯辛苦, 當然要買d野慰勞下佢了 (其實係自己想食 )在日本食過一次草莓大福 (入面無紅豆果種), 一直念念不忘, 在香港見過但又怕不及日本好, 今次適逢同事都係想買黎同老婆食, 兩個大男人就一齊買左標價$15蚊既草莓大福, 用hsbc city super咭仲有95折, 價錢還好, 無士多啤梨既紅豆大福都要$11, 所以強烈推介草莓大福, 有草莓真係唔同d個人喜歡沒有紅豆的一款, 除左因為粉紅色靚d之外, 仲因為怕紅豆太甜, 會搶左草莓既味講番草莓大福, 新鮮既大福, 同中國傳糯米滋唔同, 軟綿綿好多, 皮略甜, 但唔會甜到搶左草莓既味, 整體配搭唔錯, 可惜回憶總是美好的, 有機會真係要再去日本食多一次比較下 見到有朋友話草莓有點酸, 我好好彩地今次好甜, 其實同喜歡既人食, 甚麼也是甜呢
老婆煮飯辛苦, 當然要買d野慰勞下佢了 (其實係自己想食

咬開的草莓
2010-05-03
$15 (Other)
咬開的草莓
2009-11-01 17 views
買完豆槳,又見到至愛既草餅,第一次見望下, 見到有新口味, 綠茶饀呀即刻買嚟食, 皮軟,煙UM , 好好味, 但綠茶饀料就無乜味道, 食咗都唔覺有綠茶既難道我病病地,食不出味道....下次要再試過..
買完豆槳,又見到至愛既草餅,
第一次見望下, 見到有新口味, 綠茶饀呀
即刻買嚟食,
難道我病病地,食不出味道....

下次要再試過..
$12 (Other)
2009-09-12 6 views
和薑餅人回家吃飯前去逛了一陣city’super. 見到有和菓子, 我又忍不住停一停, 買一買.買了草葉餅, 艾草大福, 紅豆大福, 抹茶大福, 芝麻大福和士多啤梨紅豆大福.草葉餅非常痴身, 和其餘大福同都煙煙韌韌.芝麻大福原來只是有芝麻粒在面, 餡還是紅豆蓉, 有點失望.士多啤梨紅豆大福倒是創意高於味道, 微酸的士多啤梨和紅豆蓉好像不太匹配.同場在city’super買了支Rose配來吃, 二百幾蚊的Rose又比預期中平凡.

草葉餅非常痴身, 和其餘大福同都煙煙韌韌

芝麻大福原來只是有芝麻粒在面, 餡還是紅豆蓉, 有點失望

草葉餅
張力很大
四式菓子
士多啤梨紅豆大福
同場配角
2009-09-12
$35 (Last Night Supper)
草葉餅
張力很大
四式菓子
2009-05-29 5 views
係citysuper見到新開既菓匠茶屋,,有好多日本和菓子,,個個都好似好正!望左好耐,,最後選左個草柏餅同埋櫻花糰子,,因為今日係端午節,,所以柏餅特價$12,,減左兩蚊!柏餅係日本人係端午節會食既食品係用米蒸製而成的,,所以食落冇咁滯,,易d消化!草柏餅口感軟熟,,紅豆蓉甜度岩岩好,,食到粒粒好正既日本紅豆!但艾草味不太濃,,濃d會更好!至於櫻花糰子也很好食!口感較痴軟,,但櫻花味不太濃,,又係濃d會更好!菓匠茶屋既紅豆真係好正,,唔會過甜!依家係citysuper買菓匠茶屋滿10蚊,,有印花一個集齊10個送大福一個!我要加油儲印花了! Xd!
係citysuper見到新開既菓匠茶屋,,
有好多日本和菓子,,個個都好似好正!
望左好耐,,最後選左個草柏餅同埋櫻花糰子,,

因為今日係端午節,,
所以柏餅特價$12,,減左兩蚊!
柏餅係日本人係端午節會食既食品
係用米蒸製而成的,,
所以食落冇咁滯,,易d消化!

草柏餅口感軟熟,,
紅豆蓉甜度岩岩好,,食到粒粒好正既日本紅豆!
但艾草味不太濃,,濃d會更好!

至於櫻花糰子也很好食!
口感較痴軟,,
但櫻花味不太濃,,又係濃d會更好!

菓匠茶屋既紅豆真係好正,,唔會過甜!
依家係citysuper買菓匠茶屋滿10蚊,,有印花一個
集齊10個送大福一個!
我要加油儲印花了! Xd!

草柏餅
草柏餅
櫻花糰子
2K
2009-05-25 3 views
24-5-20090係居酒屋 lunch 完已 80% 飽, 但0黎到 city'super 見到佢開了想試好耐的和菓子店, 又忍唔住即買即食一隻 sakura mochi ($13) 餡料係紅豆, 夠甜, 頗香; 糯米造的皮十分黏十分軟又十分煙韌, 淡淡花香中又有點米香, 好食喎! 可惜太飽食唔落竹葉糯米糰及小丸子, 下次再買吧.
24-5-2009

可惜太飽食唔落竹葉糯米糰及小丸子, 下次再買吧.
sakura mochi
2009-05-24