2019-11-12 833 views
友人看到一間特的印尼餐廳,想起從前在印尼曾工作一陣子,便相約我到印尼餐廳,嚐各式東南亞食物。店內以黑色為主調,餐桌與餐桌之間留有寬闊的空間。亞答子冰($29),亞答子是一種水果,上次在其它泰國餐廳喝過這杯飲品,惜亞答子不夠軟。這裏亞答子帶點煙靭,口感像年糕,形狀和味道有點像山竹清甜白透。利賓納紅毛丹($29)是一個有趣的配搭。紅毛丹同樣是東南亞水果,香港較少作為飲品。利賓納味道略淡,紅毛丹幾乎與荔枝一樣,同樣清甜,果肉多汁,內有很多粒紅毛丹果肉。黃薑飯($17)最能代表東南亞的味道,飯粒在口中滲出黃薑香,頂層的乾粒讓我想起馬來西亞沙巴吃過的乾粒。馬拉盞炒通菜($65)是這次個人認為最好吃的菜式。除了在調味料上用得䢔當,不會如外面餐廳用過多的油和調味料而令清菜變得過鹹,更重要的是通菜本身非常幼嫩,拌飯吃,能讓人多吃一碗白飯。沙嗲雞肉串(3串)($46)拌豆醬。雞肉本身燒得非常入味,燒過後外脆內軟,並沒有燒乾雞肉的水份,不用拌醬已非常好吃。而加了醬汁則更適合拌飯吃。香蕉葉魚($60),份量不多,魚肉已去骨,齊地被香蕉葉包裹着。打開香蕉葉,魚肉微微帶點植物的清香。吉列炸蠔(5件)($49),

亞答子冰

黃薑飯

馬拉盞炒通菜

沙嗲雞肉串(3串)

香蕉葉魚

吉列炸蠔(5件)

吉列炸蠔(5件)($49),咬開脆面層,內裏鮮嫩的蠔肉爆出熱燙的汁,旁邊拌以大量脆蝦片和蔬菜。

冬蔭公海鮮湯

最後是友人最喜歡的冬蔭公海鮮湯($32),有青口、蝦仁、魷魚、蜆等,用料十足,十分爽辣。
Other Info. : 加一服務費
2019-11-08
亞答子冰
黃薑飯
馬拉盞炒通菜
沙嗲雞肉串(3串)
香蕉葉魚
吉列炸蠔(5件)
2019-12-23 155 views
我本身是印尼華僑,但好耐冇食印尼菜,在 openrice 搵到呢間印尼餐廳,當天客人不太多,有位服務員叔叔非常有禮貌,也推介了菜式,叫我先叫order, 吾夠食再加,其中牛尾湯真心好味,忘記影相,想食的十五夜粽飯,味道好好,朋友好少食印尼菜,全部我點菜,加多加多,牛尾湯(),沙爹,十五夜粽飯(我至愛),巴東牛肉,黃薑飯,蜜瓜冰及木薯酒釀(服務員叔甩介紹,說是印尼直送),這餐飯$493,我和朋友都覺得非常滿意,下次再去!
),沙爹,十五夜粽飯(我至愛
2019-12-19
  • 木薯酒釀
  • 十五夜粽飯
  • 牛尾湯
2019-12-05 205 views
從來沒有吃過印尼菜,今天決定一試到糖街的這間位於地底下的東南亞餐廳。我們一行二人點了二人晚餐,套餐非常豐富有兩道前菜和三道主菜,還附送餐飲。冬陰功湯主菜我們放棄了沙律選擇了比較常吃的冬陰公湯。跟以往在泰國飲到的不同,這個冬陰公湯是不辣的而且比較稀,都很醒胃的。 雜錦拼盤除了有他們自製的炸蝦片外,還有兩件炸蠔和春卷生菜包一條。兩個人吃一定夠飽,他們的炸蝦片非常脆,春卷生菜包的餡料塞得滿滿的,非常滿足。海南雞半隻主菜選料海南雞,肉質非常嫩滑,配上三種醬汁非常惹味,有甜、有咸、有酸辣適合喜歡不同口味的人。印尼炒飯第一次吃印尼炒飯實在是大驚喜,看樣子平平無奇,呈深啡色的,但飯跟雞配合得天衣無縫,會一吃上癮。份量很大,我們二人都吃不完,我還打包了回家當成第二天的午餐呢!蝦醬通菜這一道菜也是另一個驚喜之選,雖然外貌平平,但味道很濃郁、很有風味,很有鑊氣!整體服務和食物質素都很高,會推介給其他朋友一同推廣東南亞菜!

東陰功湯

冬陰功湯

海南雞半隻

蝦醬通菜

東陰功湯
  • 蝦醬通菜
2019-11-09 163 views
星期五晚上到銅鑼灣搵食,經過糖行看到這間印尼菜,香港是比較少印尼餐廳的,所以便試一試餐廳位於地庫一樓,有升降機。餐廳地方很大,裝潢比較簡潔企理你和老公二人點了三個菜一個湯。等了大概十分鐘,店員一次過上齊點的食物,很貼心牛尾湯 - 牛尾湯是超足料的!而且牛尾炆得很腍,每一啖湯也是滿滿牛肉熟辣醬炸鴨配黃薑飯 - 這個菜主角應是印尼自家製辣醬,這個辣度可以媲美四川麻辣!十分適合喜歡吃辣的我!再配上肉質鮮嫩的炸鴨,真是吃不停口馬拉盞炒芥蘭 - 份量很多而且十分有鑊氣印尼醬燒魚 - 魚肉的肉質鮮嫩,吃下有焦香的味道。若配上甜醬吃,醬汁帶有微甜,十分開胃這間印尼餐廳食物質素不錯,菜式特别, 下次必定再來試其他菜式

餐廳位於地庫一樓,有升降機。餐廳地方很大,裝潢比較簡潔企理

熟辣醬炸鴨配黃薑飯

馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞炒芥蘭 - 份量很多而且十分有鑊氣
印尼醬燒魚

熟辣醬炸鴨配黃薑飯
馬拉盞炒芥蘭
印尼醬燒魚
2019-11-07 82 views
同A姐喺IKEA買咗啲家庭用品,臨返屋企前去埋Kampoeng買蝦片先得!平時嚟Kampoeng主要係星期日,所以次次都係同成班印尼朋友一齊迫住買佢好出名嘅蝦片,但原來嚟咗咁多次,今次平日嚟到,先驚現原來下層係餐廳嚟架!所以行到好攰嘅我哋,決定入去食埋晚餐再返屋企啦。今日我哋唔想煩食咩,所以就叫咗個二人餐,湯、小食、菜同飲品都有齊,夠抵食。冬陰功湯一人一碗嘅冬陰功湯,鍾意重口味嘅人就未必啱喇,但我哋就覺得呢個酸辣味好啱我哋,唔會太濃。小食拼盤小食拼盤有炸蠔、炸蝦餅同春卷。點上泰式辣醬嘅蝦餅,味道一流!但最正當然係佢個蝦片啦!蝦片好脆,食完呢餐都係要買番包返屋企。蝦醬通菜通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!海南雞三款醬汁配上海南雞,雞肉夠嫩滑,唔會話太肥膩,如果可以去埋骨就好喇。印尼炒飯炒飯用上雞粒,仲有預先炒香咗嘅洋蔥粒,口感一流。味道唔錯,但就略嫌炒飯唔夠鑊氣。

冬陰功湯

小食拼盤

蝦醬通菜
通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!

2019-11-06
2019-11-02 57 views
路過見門面counter整齊地放滿各式糕點,外形已吸引,每款糕點均寫上中文介紹,忍不住買了3款。超級好吃,有口感,饀料夠香,不太甜,本人勁推介!我住大埔,少去香港島,但我將會為了買此處的糕點,而特登前往。So delicious!
So delicious!
2019-10-30 48 views
從朋友口中得知銅鑼灣糖街地庫有間隱世印尼菜,今日便前往一試。餐廳門口設有售賣地道印尼小食和飲品的攤檔,店內環境舒適,更設有特色小茶檔。餐牌的選擇頗多,可以跟餐或散叫。雞肉串燒的雞肉爽滑,有焦香,配合沙嗲醬吃惹味又香濃。巴東牛肉飯,牛肉是坑腩的位置,帶一點牛筋,入口鬆化。盤碟的配菜也很豐富,有椰汁雜菜、香辣小魚乾和薯仔,配飯一流。馬拉盞炒通菜,通菜新鮮爽脆,馬拉盞香濃,有鑊氣。香葉烤魚的魚肉嫩滑,魚肉上的配料香辣醒胃。飲品點了椰青和熱薑蜜。椰青水新鮮清甜,想不到熱薑蜜很有驚喜,用上花蜜和新鮮的薑絲,味道有層次。Kampoeng不論是環境和食物質素,都很值得推薦。

餐牌的選擇頗多,可以跟餐或散叫。

雞肉串燒的雞肉爽滑,有焦香,配合沙嗲醬吃惹味又香濃。

馬拉盞炒通菜,通菜新鮮爽脆,馬拉盞香濃,有鑊氣。

香葉烤魚的魚肉嫩滑,魚肉上的配料香辣醒胃。

Kampoeng不論是環境和食物質素,都很值得推薦。
2019-10-23 73 views
香港多元文化匯聚,屬於難得的一個能品嚐各國美食的小小城市。這日,又想為味道尋求新衝擊,於是找到了銅鑼灣這間印尼餐廳。向街的店面有個小食櫃檯,可供遊人選購。後面有一道樓梯落地庫,一下去就進入了異國一般,充滿濃厚的印尼村特色。坐下點餐,因已過了中午繁忙時間,比較寧靜舒適,店面很大,後來看過這店可以包場辨派對。餐牌厚重,食品多元,中英雙語,且圖文並荗,十分吸引。有特色風味飯,另有炒飯可選擇辣度,歡迎向店員查詢。餐廳印尼沙律、粉麵、叻沙、小食及飯類等都一應俱全,更有甜品刨冰!特色飲品亦相當多種類,琳瑯滿目。利賓納紅毛丹 $29筆者率先點了杯利賓納紅毛丹,外面未試過,利賓納味較重,但帶有紅毛丹的清香味,紅毛丹果肉大大粒,很鮮甜。印尼村特色炒飯 $78印尼村特色炒飯,充滿風土味,家中的印尼姐姐有教筆者,蝦片可以送飯,這日一試,果然不錯!印尼炒飯不會太乾身,飯中好像是有菇類和大大粒切丁的雞肉,十分惹味。炒飯筆者點了不辣,但也許微辣更香。炸雞卷(3件) $45雞卷炸得很香口,又不會感到太熱氣,味道像沙律卷,十分開胃,筆者很喜歡!每件雞卷都份量十足,細吃的OL可能一碟小食已夠飽。

向街的店面有個小食櫃檯,可供遊人選購。

餐牌厚重,食品多元,中英雙語,且圖文並荗,十分吸引。

有特色風味飯,另有炒飯可選擇辣度,歡迎向店員查詢。

特色飲品亦相當多種類,琳瑯滿目。

利賓納紅毛丹 $29

印尼村特色炒飯 $78
印尼村特色炒飯

炸雞卷(3件) $45
炸雞卷(3件)

每件雞卷都份量十足,細吃的OL可能一碟小食已夠飽。
印尼村特色炒飯
炸雞卷(3件)
2019-10-17 82 views
今日經過銅鑼灣.就約個朋友去食印尼菜😋餐館係地糖街地牢,門面吾大.但地牢下既空間都幾大,環境亦好舒服😍餐館既午餐價算得上係性價比高既,我地分別叫左”日式燒秋刀魚配牛仔骨”同“煙鴨胸番紅花意大利飯跟燒牛脷”. 另加”熱薑蜜”同”珍多冰”我地叫完餐冇耐.店員好快就送上餐具同埋兩碗熱辣辣既羅宋湯小小酸辣,正好開胃,幾好👍印尼餐既特色係多數會有埋沙律菜,的沙律菜,食落都幾新鮮,同埋有好幾款吾同既菜混合,口感相當豐富👍朋友話佢個秋刀魚都煎得幾好.火喉岩岩好,吾會太燶.牛仔骨好好味,煮得夠淋,容易咀嚼又吾會肥膩😍我個煙鴨胸紅花意大利飯都幾特別,切細左既煙鴨胸肉混和左紅花同淋身既意大利飯一齊食,味道都幾夾,吾錯😍餐廳地方夠大,又位處銅鑼灣巿中心,不過,因為吾係好多人知道,所以,平時人吾多,想靜地,👍舒舒服服地食餐飯,傾下計既話.都係吾錯既選擇
今日經過銅鑼灣.就約個朋友去食印尼菜😋

我地叫完餐冇耐.店員好快就送上餐具同埋兩碗熱辣辣既羅宋湯
小小酸辣,正好開胃,幾好👍

2019-10-13 65 views
雖然香港係美食天堂,但咁大個女都未食過印尼菜,決定試下佢!呢間餐廳係銅鑼灣,平時附近都好多印傭聚集,但今日係平日所以就清靜好多。餐廳位於地庫,環境好大,裝修都有當地嘅特色~原個菠蘿炒飯賣相好好睇,有好多海鮮,足料👍🏻旁邊仲有啲炸蝦片,童年嘅回憶,好食~個黃薑飯炒得幾乾身,大蝦爽口,如果多啲菠蘿就更加好啦!馬拉盞炒通菜大大碟,好抵食,而且幾惹味,又唔會太鹹😋雞肉串燒我最鍾意!肉質意外地嫩滑,而且仲好juicy!唔會燒得太燶,就算唔點醬就好食,但點埋就更加正😍印尼菜初體驗,比到驚喜我!👍🏻
雖然香港係美食天堂,但咁大個女都未食過印尼菜,決定試下佢!
餐廳位於地庫,環境好大,裝修都有當地嘅特色~

原個菠蘿炒飯
賣相好好睇,有好多海鮮,足料👍🏻
旁邊仲有啲炸蝦片,童年嘅回憶,好食~
個黃薑飯炒得幾乾身,大蝦爽口,如果多啲菠蘿就更加好啦!

馬拉盞炒通菜
大大碟,好抵食,而且幾惹味,又唔會太鹹😋

雞肉串燒
我最鍾意!肉質意外地嫩滑,而且仲好juicy!
唔會燒得太燶,就算唔點醬就好食,但點埋就更加正😍

印尼菜初體驗,比到驚喜我!👍🏻
2019-10-08 99 views
同老公睇完戲,銅鑼灣咁多野食,突然想食印尼野,老公話同事介紹過一間,即刻打比同事問下就去試。位置其實蠻方便,就在電車路附近。一入門口擺設了很多印尼東西,頓時充滿印尼感覺。餐牌,價錢以銅鑼灣地段來說不貴。巴東牛肉雜錦飯 - 有幾款配菜在旁邊,加上牛肉,可配撘出不同口味,必試!軟殼蟹手抓餅 - 軟殼蟹炸得很脆,配上咖哩汁,一口脆蟹,一口手抓餅,十分好吃。海鮮忌廉湯 - 奶油味很重,料亦夠多。炸鰂魚,辣醬另上 - 因為本人不能吃太辣,店員很好,替我們分開另上。整條魚炸得十分香脆,連骨也可以吃下去,份量亦算多! 以後要吃印尼野,唔使週圍搵!

位置其實蠻方便,就在電車路附近。
一入門口擺設了很多印尼東西,頓時充滿印尼感覺。

餐牌,價錢以銅鑼灣地段來說不貴。

海鮮忌廉湯 - 奶油味很重,料亦夠多。

以後要吃印尼野,唔使週圍搵!
2019-09-24 76 views
銅鑼灣嚟講,可以搵到地方舒服,價錢唔貴既實在係少叫左椰青水係好飲,個煎爐魚比出面既好好味,確實係新鮮,點埋辣醬更加有驚喜。金邊粉味係可以,但唔算話好熱美中不足既係本身book左8:00,好多小食已經冇了,連部分既菠蘿炒飯,春卷都冇得叫。到8點半想再叫餸,待應話要閂門,除左海南雞都冇得再叫。確實係比較失望
銅鑼灣嚟講,可以搵到地方舒服,價錢唔貴既實在係少

2019-09-20 61 views
朋友在附近上班 我倆亦未試過嘗試過印尼菜 就今晚吧先來點個椰汁海鮮忌廉湯,香茅金不換炒青口金邊粉,印尼特色醬燒爐魚,特色海南雞飯半隻湯很rich 不會水汪汪 海鮮份量多 十分足料朋友說炒雜菜很滋味 沒有想過炒菜都可這麼出色的 金邊粉濕度適中 青口很大隻 沒有腥味 旁邊的蝦片香到不行 喜歡的話 門口亦可購買 回去跟家人分享燒爐魚外皮很爽 醬汁特製 惹味非常 魚不會太多細骨 喜歡濃味的朋友 這個合適不過! 口渴當然不可不喝椰青吧 爽海南雞肉嫩 另有三款醬汁供你選擇
朋友在附近上班 我倆亦未試過嘗試過印尼菜 就今晚吧

湯很rich 不會水汪汪 海鮮份量多 十分足料
海南雞肉嫩 另有三款醬汁供你選擇
Dining Offer
Tasting Event
2019-09-15 68 views
日期:8月28日人數:3人話說有舊同事轉左去銅鑼灣返工,得閒當然就去銅鑼灣搵佢哋食lunch啦。銅鑼灣lunch time選擇極多,價錢亦都好平好抵食。今次同事就帶咗我去一家東南亞餐廳食飯吹水。餐廳有好多選擇,主要都係東南亞菜,包括海南雞飯,肉骨茶、印尼雜錦飯等等。而平日係有是日套餐,我哋去嗰日係星期三,我就叫左當日嘅青咖喱雞肉飯。套餐有附送例湯同埋一杯熱飲。成個餐先$45 ,仲抵食過連鎖快餐店。青咖喱汁好好味,好送得飯。雞肉因為吸收左濃郁嘅青咖喱汁,都整得好好食。飯上面仲有一隻煎蛋,仲有啲配菜伴碟。例湯係青紅蘿蔔湯,反而有啲頹,當濕下口。同事叫的印尼雜錦椰汁飯睇落都唔錯。餐廳地點方便,落巴士之後一行入糖街就到。係喺左手邊啲東南亞鋪頭其中一間嘅地庫,落咗去地方好大,平日午飯時間人唔多,所以環境比較靜,適合傾計。
日期:8月28日
人數:3人

2019-08-28
$45 (Lunch)
  • 印尼雜錦椰汁飯
  • 青咖哩雞飯
2019-09-12 62 views
今日同朋友係銅鑼灣晚餐,朋友揀左一間係糖街既印尼餐廳KAMPOENG,話之前食過味道正宗惹味餐廳坐位舒適,環境清靜散點有很多東南亞美食選擇,亦有兩款套餐,套餐性價比高,抵食所以我地揀左二人套餐加了各$25轉椰青及紅毛丹冰椰青超級清甜,極度推薦冬蔭公湯酸味較重,少少辣,非常開胃蝦醬炒通菜份量非常大碟雜錦拼盤蝦片非常脆口,一定要盡快食,否則放耐左會淋蝦餅偏薄身,但十分彈牙及有蝦味海南雞半隻肉質嫩滑,半隻黎講都幾多,而且啖啖肉印尼炒飯炒得粒粒分明,惹味可口二人餐份量絕對夠食得飽飽

餐廳坐位舒適,環境清靜

散點有很多東南亞美食選擇,亦有兩款套餐,套餐性價比高,抵食

所以我地揀左二人套餐

加了各$25轉椰青及紅毛丹冰
椰青超級清甜,極度推薦

冬蔭公湯
酸味較重,少少辣,非常開胃

份量非常大碟

雜錦拼盤
蝦片非常脆口,一定要盡快食,否則放耐左會淋

蝦餅偏薄身,但十分彈牙及有蝦味

海南雞半隻
肉質嫩滑,半隻黎講都幾多,而且啖啖肉

印尼炒飯

炒得粒粒分明,惹味可口

二人餐份量絕對夠食得飽飽
2019-09-09