港式經典,邪惡美味 Featured Review
2017-06-08 3390 views
剛看到某雜誌網站介紹韓國旅遊節目中韓國人理想的香港旅遊行程,當中第一站吃的早餐,正是地道風味港式早餐中的代表「餐蛋麵」、「奶醬多」和「奶茶」。其實,港式早餐的經典又何止這些,就好像這間我剛在最近才幫襯過,早已遠近知名的「金華冰廳」,便以新鮮出爐美味「菠蘿包」吸引得不少食客慕名而至。不過這天我吃的不止是「菠蘿包」,而是它的邪惡進化版「菠蘿油」,再加上另一港式經典咖啡 + 奶茶融合而成的「熱鴛鴦」,雙劍合璧,就似金庸先生筆下的楊過與小龍女一樣,即使未必天下無敵,能與它倆匹敵的早餐組合,我覺得也並非太多。其實,這兒的「菠蘿油」,亦即「鮮油菠蘿包」,我都有兩三年沒吃過了。一來是為了它確實邪惡,那塊其實都不算太厚的牛油不知埋藏了多少卡路里,二來,之前的一次吃,那「菠蘿包」也有點失準,菠蘿包皮不夠香脆,所以一直都沒有再來光顧。幸好,這天的「菠蘿油」沒有失準,包皮好,包身甜,配以鹹味重,口感滑的鮮牛油,兩者絕對如魚得水,如虎添翼,確是港式的經典,邪惡的美味。配角「熱鴛鴦」這香港始創的特色飲品,結合了奶茶和咖啡兩大飲品的優點,只要沖調比例得宜,味道隨時可比單純的一杯港式「熱奶茶」或「熱咖啡」更勝一籌。

配角「熱鴛鴦」這香港始創的特色飲品,結合了奶茶和咖啡兩大飲品的優點,只要沖調比例得宜,味道隨時可比單純的一杯港式「熱奶茶」或「熱咖啡」更勝一籌。而這天的一杯,雖未至於十分的好,可也不差。
下次要是有韓國或其他國家的旅客來香港旅遊,除了「餐蛋麵」、「奶醬多」、「熱奶茶」等港式早餐名物外,這兒的「菠蘿油」與「熱鴛鴦」,也不妨一試吧!
(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
$27 (Breakfast)
2017-01-27 10364 views
Boxing day  那天,陪靚女去旺角新世紀睇戲 <擺渡人>!因為她想睇梁朝偉!她建議到太子食下午茶! 我們行來行去,最終大家都選擇了老字號 <金華冰廳>!原先我們兩個女生被安排到餐廳最盡頭那張卡位,跟一對情侶搭枱!靚女嫌坐得好迫狹!於是,見尾二張卡位剛剛有兩位食客走,調位坐進去,感覺闊一點;我們就坐下來,跟一對中年夫婦搭枱!見他們點乾炒河及蝦仁炒蛋飯,鑊氣十足,香氣撲鼻! 令我們心大心細,不知點什麼才好?當他們埋單離開後,有一對看似母子的姨姨及大大隻男仔入座,他還跟我們 say hello!聽到他們談話內容,就覺得他的口音是外國讀書回流香港的番書仔!原來這位不是他媽媽,趁他的姑姐行開時,我忍不住是否外國讀書回來?他是來自美國三藩市,今次來香港過聖誕節,到香港之前去了日本大阪,半年前我去過大阪,然後,我們便談起來,今年我又會再去大阪,他推介一些當地食店給我!餐牌咖哩牛肉炒飯 $44加入咖哩粉的炒飯,咖哩香洋溢, 炒至金黃色又夠乾身!炒飯入口香而不辣!牛肉軟腍程度…不排除加了鬆肉粉! 如配飲品只需半價!下午茶:菠蘿豬扒包 & 香滑熱奶茶菠蘿豬扒包 $2
她建議到太子食下午茶!
 我們行來行去,最終大家都選擇了老字號 <金華冰廳>!
 令我們心大心細,不知點什麼才好?

餐牌
咖哩牛肉炒飯 $44

加入咖哩粉的炒飯,咖哩香洋溢,
 如配飲品只需半價!
咖哩牛肉炒飯
下午茶:菠蘿豬扒包 & 香滑熱奶茶
菠蘿豬扒包 & 香滑熱奶茶
菠蘿豬扒包 $28

我見到剛剛新鮮出爐的菠蘿包,令我蠢蠢欲動想食番個!
大大個菠蘿包,包身仍是暖暖地,外層一塊塊都是卜卜脆而甜美的,夾住跟菠蘿包差不多大的豬扒,已有調味,肉質鬆軟入味,配上新鮮生菜及新鮮蕃茄,真是無得彈!
菠蘿豬扒包
香滑熱奶茶 $17

選用黑白淡奶,茶香奶滑,兩者味道平衡!
 跟翠華貨色不相伯仲,同樣有水準!
香滑熱奶茶
2016-12-26
$46 (Tea)
菠蘿豬扒包
香滑熱奶茶
2 day(s) ago 32 views
經過旺角想吃下午茶,突然醒起這間的西多士及菠蘿油很有名,決定來試試!是典型港式的茶餐廳,沒有很寬闊的位置,而且需要搭枱,我們寧願不坐卡位!招牌蛋撻這個是見到別人點我才跟風!很久沒有吃過酥皮蛋撻了,但是這個蛋撻應該放了一段時間,溫度不夠,但酥皮味不錯西多士這是期待已久的邪惡西多士!熱烘烘的西多士漸漸把牛油溶化,再配上糖漿,吃下去的時候有淡淡蛋香,而且麵包鬆軟,感覺一流!咖喱雞扒芝士撈丁這也是邪惡的軸心!沒想到它是原塊芝士上!原來芝士跟咖喱這個配搭也不錯,這個咖喱是典型港式咖喱,不會太甜,也不會太難,味道剛好!但吃得太多會膩...凍奶茶茶味香濃,而且用上黑白奶,非常幼滑,令人一試愛上!其實我很想點菠蘿油來吃,但吃了這兩個已經很飽了,唯有下次!

招牌蛋撻

招牌蛋撻

凍奶茶

茶味香濃,而且用上黑白奶,非常幼滑,令人一試愛上!

其實我很想點菠蘿油來吃,但吃了這兩個已經很飽了,唯有下次!
2017-09-17
$40 (Tea)
2017-09-08 127 views
下晝3點果陣諗住去旺角果邊食拉麵但原來差唔多到間舖既休息時間(休息兩個鐘又再開始晚市)煩緊食乜既時間就路過金華聽講呢度既菠蘿油同蛋撻出名所以就決定入去試下嗌左個下午茶餐有2隻五香雞翼+1個酥皮蛋撻配奶茶另外散叫左個菠蘿油菠蘿油比想像中大上面亦脆口但唔會太散太碎真係唔錯五香雞翼都幾多肉同埋都預左食完會成手油 蛋撻就一般可能熱啲會更好奶茶飲完唔會「鞋」口不過味道就有啲失望可能每個人既口味都唔同啦😅整體都滿意不過短期內再幫襯就未必啦
下晝3點果陣諗住去旺角果邊食拉麵
但原來差唔多到間舖既休息時間
(休息兩個鐘又再開始晚市)

煩緊食乜既時間

可能每個人既口味都唔同啦😅

整體都滿意
不過短期內再幫襯就未必啦

2017-09-08
$44 (Tea)
五香雞翼○酥皮蛋撻○菠蘿油○奶茶
  • 酥皮蛋撻
菠蘿包大件夾抵食,個菠蘿油簡直系人間極品,個菠蘿皮够厚又香脆,兼且唔甩皮,一路食住都系淡淡菠蘿皮/包/牛油/包,4層口感一齊放入口,次次黎食都保持到水凖!!!記得試埋個紅豆冰,豆够大粒够多,唔爛。法蘭西多士,香脆得黎够乾身,够熱,見住大舊牛油一路溶入個多士度,確實治愈,加埋蜜糖,簡直好食到無朋友,最緊要系平靚正!好過去連鎖果間劏人茶記多多聲啦!金華除左食風味,重有人情味,店員服務親切,系咁多年都無變過,我由細都大都食佢
菠蘿油
法蘭西多士
菠蘿油
法蘭西多士
  • 菠蘿包
  • 西多士
  • 紅豆冰
2017-08-30 209 views
金華冰廳無論香港人同遊客都無人不識,菠蘿油賣到街知巷聞,每日都排哂大隊。由於公司喺附近,都間中黎呢度食午飯,不過一般我地都係逢星期二光顧,為嘅就係粟米肉粒飯,實在非常出色,好啱我地成班人嘅口味。但今日去到,餐牌原來已經轉左,唔見有粟米肉粒飯。所以我地只好點左葡汁雞扒飯,午市附上例湯,平時好多時都係西洋菜湯,今日又係比較特別啊,有蕃茄薯仔湯,對打工仔而言,都有些少新鮮感。蕃茄薯仔湯:茄味就唔係好濃,清清淡淡咁,例湯黎講,係咁上下啦。葡汁雞扒飯($44):葡汁帶椰香味,食落少少甜,茨汁都幾滑溜。個人就特別鐘意食呢度嘅飯粒,因為食落幾軟熟,唔會覺得好粗糙。雞扒size就比較細塊,雞肉煎得幾香口,雞肉都仲保持到幾滑,唔會老唔會乾。凍奶茶+3:一向鐘意呢度嘅凍奶茶,茶味香濃,而且用上黑白奶,所以好滑。所以我地一直都keep住幫襯呢,不過講真,坐就唔會話坐得好舒服,都要有心理準備搭枱同坐得逼少少,同時都係快食快走。

2017-08-30
$45 (Lunch)
2017-08-29 139 views
話說太子有間菠蘿包好出名其實我個人對菠蘿包一般, 但又覺得幾好食ga香港老一輩的老友記都好鍾意食菠蘿包, 菠蘿油家中長輩每次經過太子金華冰廳都會買菠蘿包回來幸好我都鍾意食硬左ga包, 所以外賣都無問題最鍾意個包夠焦<–超愛香脆包的size 比我拳頭大, 又大又厚我lunch 只係一個包都夠
話說太子有間菠蘿包好出名
其實我個人對菠蘿包一般, 但又覺得幾好食ga
香港老一輩的老友記都好鍾意食菠蘿包, 菠蘿油
家中長輩每次經過太子金華冰廳都會買菠蘿包回來
幸好我都鍾意食硬左ga包, 所以外賣都無問題
最鍾意個包夠焦<–超愛香脆
包的size 比我拳頭大, 又大又厚
我lunch 只係一個包都夠
Lunch
2017-08-27 148 views
因為今日落雨想近近地食lunch,就揀左呢間,印像中好耐以前試過呢間西多士係幾唔錯😋😋😋,於是今次再叫流心西多士,跟住幫我落單個位伙計問我飲咩,我話唔飲,點知呢位伙計唔答我,😡😡😡只係用支筆指住枱面一行字,我望一望果行字,係寫住堂食每位最低消費一杯飲品,果刻我好想問,呢一句意思唔係話就算唔叫野食最低消費都要飲杯野咩?我有叫西多士喎,最後我都叫左杯凍檸茶,等既時間勁耐,杯檸茶同西多士等左起碼半個鐘,食食下仲睇見有隻烏蠅飛咗落我支叉度,即刻叫伙計同我換😤😤印象中好耐之前食過兩三次都係有烏蠅,估唔到隔左咁耐都係無改善,服務態度亦都好差,老老實實佢西多士同菠蘿包係好食,但要係出面食到咁既質素西多士同菠蘿包亦都唔難,點解我要忍受咁既價錢同咁差既服務態度👿
  • 菠蘿包
  • 西多士
2017-08-24 179 views
金華已經成為港人、旅客都會光顧的老店,哈,我食過N次,但每次都很喜歡,雖然服務態度一般,坐都坐得不太好,特別四人位很迫,但會享受食物!奶茶冇得輸,無論凍熱都是依舊咁好飲;夏天可以飲很多飲品,試左菠蘿冰,味道就一般;齋啡就不過不失;菠蘿油好食,我都係食晒一個就夠飽肚。其實若果服務態度盡可能好多點,會更加分,左邊間金華態度明顯係差過新開的那間,態度禮貌做好多d,會更加讚,希望舊店多多改善。By Good Chui

By Good Chui
2017-08-22 161 views
每次經親太子,都會諗起以前返學既回憶,成日一放學就會忍唔住去金華買菠蘿包食,日日去親都係人山人海,除左遊客多之外 港人一樣咁多,因為佢地既菠蘿包真係無得輸 抵食夾大件。捕定三點三,新鮮出爐,好多人爭住買,真係排長龍都願意!佢地既菠蘿包大大個,間唔時我都會叫菠蘿油,大大塊牛油夾係中間,夠足料麵包咬落皮脆內軟,一邊食一邊聞到香噴噴,凍左一樣咁脆咁好味,真係邪惡兼好食到停唔到口,簡直係性價比高既菠蘿油之霸,如何可以不愛它?

Tea
2017-08-19 262 views
在太子上班的好處,就是可以到金華買早餐。金華的菠蘿包出名好吃😋,$6/1個 大大個又好味!菠蘿皮蓋著整個包,每咬一啖都外脆內軟!但留意!包中心絕對不是空氣,非常實淨!!最近我早餐吃的不只是菠蘿包,而是火腿蛋菠蘿包 $21/1個,另外也有雞扒/豬扒菠蘿包都是$21/1個,但早餐不想吃太多肉啦😩即叫即整的腿蛋菠蘿包,熱辣辣脆卜卜,可能你會覺得1個腿蛋菠蘿包的價錢買到3個菠蘿包有點不值,但又咸又甜的菠蘿包真的令人非常滿足☺️☺️吃對了早餐,就會有good good good morning
在太子上班的好處,就是可以到金華買早餐。
金華的菠蘿包出名好吃😋,$6/1個
大大個又好味!
菠蘿皮蓋著整個包,每咬一啖都外脆內軟!
但留意!包中心絕對不是空氣,非常實淨!!

火腿蛋菠蘿包

最近我早餐吃的不只是菠蘿包,
而是火腿蛋菠蘿包 $21/1個,
另外也有雞扒/豬扒菠蘿包都是$21/1個,
但早餐不想吃太多肉啦😩

即叫即整的腿蛋菠蘿包,
熱辣辣脆卜卜,
火腿蛋菠蘿包
2017-08-07 448 views
金華冰廳係人都知係傳統既餐廳,我以前有段時間下午茶成日食佢地既菠蘿油,的確好好味👍🏻👍🏻係會令人上癮,不過長期食實在太肥所以慢慢迫自己戒咗。咁耐無食諗住過黎買個菠蘿油做早餐,當我去到排隊既時候,見到師傅佢拎咗一底熱辣辣既墨西哥包出黎,望下個餐牌,平過菠蘿油呀,$6咋!好啦,我決定轉食墨西哥包!拎上手感覺份量十足(因為我食過空心墨西哥包🙈)。行十分鐘左右返到公司,個包仲好熱辣辣,好香,應該係牛油味?我分唔到係咩味,但真係好好食。果然無改錯名,係出爐墨西哥包👍🏻仲要份量十足,不是空心,唯一缺點就係太新鮮啦😂每咬一啖就跌唔啲包碎出黎,要食得有技巧先得😂唔係就食到成枱都係!唔洗再食集團式經營既麵包舖啦⋯⋯又貴又凍冰冰!😔有得食熱辣辣既包做早餐係幾咁幸福😍

唔洗再食集團式經營既麵包舖啦⋯⋯又貴又凍冰冰!😔
有得食熱辣辣既包做早餐係幾咁幸福😍

2017-08-06 476 views
旺角的金華冰廳有名的是奶茶,蛋撻,菠蘿油。但晚上在附近找吃時竟被它的是日特色蒸飯所吸引進去吃晚餐。一向在金華很少吃飯,吃的不是面包就是湯麵。但今天就初次試它的蒸飯。是日蒸饭是我最愛的咸蛋肉餅蒸飯。配例湯和熱飲才41元。太合理的價格。要求了多湯渣的例湯是我最愛的蕃茄 薯仔唐排湯。 沒有味精的中湯很是清甜。蒸飯上的肉餅很彈牙,肉的油脂渗於飯中,令飯非常香。加了咸蛋增加咸香,配飯根本就是絕配。有名面包店的飯也那麼高水準,令人感覺驚喜!

有名面包店的飯也那麼高水準,令人感覺驚喜!
2017-08-06
  • 咸蛋肉餅蒸飯
2017-08-06 342 views
香港地道美食同埋傳統小食,點可以唔提「金華冰廳」,由細個初初食嗰陣佢得一間舖逼到毆,到而家開兩間舖。 間唔中就會上嚟食,每次去都想食好多野所以單拖去掛就唔好咁多選擇最好起碼兩個人去。但係每次去都一定會自己食晒一個菠蘿油,同一個炸雞髀,好似好過分好邪惡,但係真係忍唔住。仲要叫多個蛋撻share,個腦其實仲想叫多個西多士,但知道咁樣實在太離譜了。金華嘅菠蘿油出色在於,次次新鮮出爐,非常鬆脆香口薄皮脆口,牛油溶入麵包夾層中,其他餐廳真係做唔出呢個水準。炸雞髀又係唔可以錯過,睇個樣好似平平無奇,其實勁香,好香口,啖啖肉。蛋撻都嫩滑,皮脆。又係解釋唔到嘅好味同情意結。

蛋撻都嫩滑,皮脆。

又係解釋唔到嘅好味同情意結。
Tea
  • 蛋撻
  • 酥皮蛋撻
  • 雞批
2017-08-06 143 views
真係不得了,夥計又亂,廚房又亂,啲客都亂埋一份叫咗個西炒通粉,公司燴意粉,凍檸茶少甜旁邊兩枱遲嚟嘅都到齊哂食緊尾聲檸茶上枱,比多咗杯奶茶檸茶叫少甜仲甜過同佢講杯奶茶唔係我地嘅,望實我枱麵張單都好似睇唔到字咁,係咁問唔係你地叫?西炒通粉,炒就有炒過啲通粉,最大問題係咸到爆已經估到燴意粉會似汁撈意粉多,洋蔥全部生,我當個人喜好啦,咁我諗個廚好咸,個意粉又係咸爆,我食咗隻無蛋黃嘅蛋就放棄咗坐對面嘅兩位少女滿心歡喜咁叫完,食得幾啖就走咗,係真係幾啖就走咗,最好笑係見佢飲完啖咩香甜奶水面容扭曲個樣
真係不得了,夥計又亂,廚房又亂,啲客都亂埋一份

叫咗個西炒通粉,公司燴意粉,凍檸茶少甜

旁邊兩枱遲嚟嘅都到齊哂食緊尾聲

檸茶上枱,比多咗杯奶茶
檸茶叫少甜仲甜過

西炒通粉,炒就有炒過啲通粉,最大問題係咸到爆