2024-03-27 83 views
呢間焗豬扒飯一直係wish list,但location 太遠,令我卻步.見係附近 所以坐兩個站來試.平日lunch time,唔算太忙,6/7成滿座.叫左一份焗豬扒飯,等左十幾分鐘就上.第一啖,個汁係mild派,蕃茄味唔算太濃,無咩酸味,偏甜多.豬扒係厚,亦都鬆化,有肉汁,但豬扒份量好少,但一塊.至於炒飯,係算夠乾身總結,係一個唔錯既焗豬扒飯.好多位都達到水準.會推薦但呢間唔係我心中最好食個間,始終口味好個人.
見係附近 所以坐兩個站來試.
平日lunch time,唔算太忙,6/7成滿座.
叫左一份焗豬扒飯,等左十幾分鐘就上.
豬扒係厚,亦都鬆化,有肉汁,但豬扒份量好少,但一塊.
至於炒飯,係算夠乾身
總結,係一個唔錯既焗豬扒飯.好多位都達到水準.會推薦
但呢間唔係我心中最好食個間,始終口味好個人.

• 厚切豬扒芝士焗飯
2024-02-14 287 views
豬扒厚身之餘十分爽嫩,而且分量十足。炒飯加雞蛋炒底,茄汁甜中帶酸,還加入紅蘿蔔、洋葱和芝士,無論味道和口感也有豐富層次。另外,熱辣辣上枱,燶邊焦香也做得香口出色,面層芝士更帶脆口效果。豬扒飯每口也有茄甜肉鮮,炒飯本身夠鑊氣,香口得來開胃不膩。每星期食一次, 百吃不厭,6,7拾元都算OK, 依家都冇乜嘢可以食到。環境舒服,店名 雖然 叫「金城。漁」。看名字,便知 龍躉 石斑片 主打海鮮,但店中另—推介厚切豬扒芝士焗飯加奶茶

2024-02-14 170 views
懷着好高期待嚟試佢哋嘅焗豬扒飯同埋焗魚飯。所謂嘅龍躉魚完全唔新鮮啲肉好硬,好嚡,而且超級貴,啲飯唔係炒飯底!好後悔專登嚟食!完全唔似焗飯,啲飯好似白飯一樣!…以後唔會再嚟
今日lunch過左嚟筲箕灣搵好野食,呢間以水上人風味作招徠嘅餐廳,睇見個menu好似幾有特色咁,就入去試一試。我地一行5人,諗住叫左幾個粉麵一齊share試吓。然後再睇個menu,成版都好似幾啱口味,咁不如直接全版掃哂佢啦😂😂😂厚切豬扒芝士焗飯豬扒啖啖肉,芝士夠多,鮮茄清甜,飯粒分明,成個飯連汁連豬扒一齊食口感十分豐富夠juicy。金城自家XO醬乾炒龍躉片河龍躉片大大件好厚肉,十分鮮甜。XO醬惹味,河粉爽口唔油膩。入口唔會太油太乾。超級推薦。摩囉雞扒飯一塊煎得十分香口嘅雞扒,配搭加咗提子乾等嘅黃色香料飯。再加多隻煎得好靚嘅雞蛋,同埋一個好match嘅咖哩汁,無論賣相定味道都十分吸引。魚湯懷舊銀針粉首先要讚下個魚湯,真係好鮮味。然後有好多配料,肉碎海鮮粒咁,十分惹味。艇家醬皇海鮮炒飯炒飯十分爽口,飯粒分明,海鮮足料大大粒,調味適中。每一樣食物上枱都係熱辣辣,真心推薦。

金城自家XO醬乾炒龍躉片河

摩囉雞扒飯

魚湯懷舊銀針粉

艇家醬皇海鮮炒飯

炒飯十分爽口,飯粒分明,海鮮足料大大粒,調味適中。

每一樣食物上枱都係熱辣辣,真心推薦。
2023-10-28 598 views
下午lunch 去東大街, 尽管试试这較新的茶歺廳, 看了歺牌, 叫左个名子較特别的套餐:陣皮烧肉墨魚餅,滿有期待,最後只來了一個普通魷魚蒸肉餅,太失望!!. 另外老公叫个蝦膏海蝦肉煲仔饭, 来了个味淡蝦膏炒饭,内只有2小蝦米, 何来蝦肉? 什么是煲仔饭?
2023-08-26 699 views
同老公去東大街另外一間等咗10世都未有位求其入咗呢間叫咗雲耳蒸雞同埋XO醬仙姑惹菌炒龍躉超級好味雖然我見到另一個菜式,想改服務員仍然好熱心招待冇黑面炒雞同龍躉都好滑抄得好惹味👍👍👍👍👍👍🫢👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️
同老公去東大街
另外一間等咗10世都未有位
求其入咗呢間
叫咗雲耳蒸雞同埋XO醬仙姑惹菌炒龍躉
超級好味
雖然我見到另一個菜式,想改
服務員仍然好熱心招待冇黑面
炒雞同龍躉都好滑
抄得好惹味
2023-08-18 504 views
因為去鯉魚門渡假邨既原顧,出左地鐵站就要搵野食咁岩過對面見到有呢間茶餐廳,就同老公入去試下🥰點知都有驚喜炒飯粒粒分開都好食😏,台式肉燥飯,囡囡都話好味,因為啲肉 好軟身,芡汁亦好岩小朋友撈飯食😚🤤
因為去鯉魚門渡假邨既原顧,出左地鐵站就要搵野食
咁岩過對面見到有呢間茶餐廳,就同老公入去試下🥰點知都有驚喜

2023-07-30
Type of Meal
Lunch
2023-07-23 488 views
在東大街每間餐廳搵食一般沒有大驚喜,只是習慣性每天在這條街搵食。餐廳裝修後第一次食午餐,腐乳通菜牛肉「失望」牛肉食不下只食菜。义燒抄瀨粉「失望」。餐湯忘記送上。沒有冷氣只有出風,困為大門時常關不緊。食前因為需要清冼碗快要取餐巾,要收$2😑!食物已經不再提,今時今日取餐巾要收錢就少見。不會再回頭吃。想找-點可讚的地方真的沒有
2023-03-11 1276 views
因為車在傍邊才無辦法,睇左幾間費事行,門口睇睇牌見有位就走入去,坐低先知原來星期六/日無套餐,算了費事行,叫貴啲嘅平時無既set,所以就叫豬扒個個set $41,配熱飲,等左一陣間張單黎放枱面,一睇點解死死?真係唔知點解一早死死啦($44),去傍邊張枱攞個牌睇吓,睇完個牌,仲覺得覺得奇怪,乜都無加唔通比凍飲我?趁野食到(一碗通心粉上面有蛋放在湯裡)問佢先知原來炒蛋加$3 ,我話又無寫order時又無講,佢就無語,不再見👋
2023-02-10 976 views
筲箕灣區內的茶記有非常多,今天來了東大街的這一間。 餐廳的裝修還是挺新的,但位置有點小。我們叫一個煲仔飯以及雞扒雙蛋飯配葡汁。 煲仔飯上菜時還是挺熱的,而且有飯焦,豉汁排骨的汁挺甜的,排骨的數量也不少。雞扒飯就相對比較一般,我要求汁要另上也是有給我們安排, 剛好這個葡國汁味道比較一般,沒有很香口,不過正好吃少一點汁也沒有那麼胖(笑)這間茶記食物質素正常,不算很吸引,價格也沒有很便宜(對比起連鎖店如大快x or 大家x)﹐但是員工的服務態度不錯,非常親切有耐性。

2022-12-09 1196 views
下午茶時段,同朋友試一試人氣平民焗豬扒飯🤓厚切豬扒芝士焗飯($63)需時大約15分鐘豬扒真係厚切,好鬆軟,少少鹹香,鮮嫩多汁😋 焗飯表面鋪滿茄汁同芝士,賣相吸引😛 唔好以為咁多汁會好「漏」,佢嘅醬汁唔會太杰,入口都幾 light,感覺清新🌿 炒飯粒粒分明,醬汁唔會令到個飯一 pat 嘢咁,分量夾得啱啱好👍🏻炸雞髀配金𥖁多士($46)雞髀算有肉汁,炸得幾香;金磚多士即西多士細粒版,正常茶餐廳發揮。
下午茶時段,同朋友試一試人氣平民焗豬扒飯🤓

厚切豬扒芝士焗飯($63)需時大約15分鐘

炸雞髀配金𥖁多士($46)

2022-10-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 厚切豬扒芝士焗飯
2022-12-02 1031 views
有個星期日突然間想食焗豬,就去左筲箕灣搵傳說中頭幾位既焗豬食。一坐低直接叫左厚切豬扒芝士焗飯($68)同炸雞翼薯條($47),等緊既時候見到好多人都食焗豬,應該真係名物🏅🐖 | 焗豬表面舖滿有d燒焦既芝士同蕃茄汁,芝士食落脆脆地;豬扒厚身,肉質好淋,鮮嫩多汁;炒底炒得好靚,粒粒乾身金黃色,而且有𡁻口。齋食飯就偏鹹,但蕃茄汁偏甜,撈埋一齊食中和返啱啱好👍🏻🐓 | 翼條係傳統雞全翼配粗薯條。雞翼即叫即炸,肉質鮮嫩,一咬d肉汁流晒出黎,熱到辣親條脷;薯條夠脆不過無雞翼咁熱。總括黎講,唔可以話呢度既焗豬好驚艷,但想食焗豬既時候,第一時間就會諗起佢然後過黎食😆

炸雞翼薯條

炸雞翼薯條
好耐冇食,今晚突然想食焗飯,就特登就叫左個招牌焗豬排飯外賣,而家賣成68蚊,不過以前幫趁過,好食既就吾緊要啦,返到屋企打開來一食,味道差左好多,d飯底好乾好鞋,相中塊所謂豬排我只係咬左一啖,其餘應該咬多1到2啖就食晒,以前衰衰地都叫厚切而且都有d肉味,而家用鬆肉粉淹到冇晒味 ,塊排細得可憐,真係吾知點解夠膽賣68蚊,真係好過去搶,老老實實大家樂果賣40幾既焗飯都好過佢多多聲,今次最後比佢呃多一次,保證冇下次,上面寫果d全部真實食評,吾信既你地即管去試下。
2022-11-07
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-11-01 793 views
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 金城。漁 💥大隻仔今日去全香港數一數二,被譽為香港最好食頭五位嘅焗豬扒飯餐廳金城。漁。呢間餐廳大隻仔聽就聽得多,今日真係第一次嚟食,抱着十分之期待嘅心情,睇吓係咪真係傳聞中咁好食。呢間茶餐廳,比大隻仔想像中新淨同乾淨,大隻仔仲以為係一啲好舊式嘅茶餐廳。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 厚切豬扒芝士焗飯 $63送例湯飲品半價或汽水+$4大隻仔一入到餐廳坐低已經見到有兩三台食客食緊焗豬扒飯,即刻對餐廳信心十足,個個都食焗豬扒飯應該係餐廳嘅招牌食物,大隻仔連餐牌都冇睇就即刻叫左焗豬扒飯。😂😂嚟到已經好吸引,焗豬扒飯上面既芝士焗得微微焦香,蕃茄汁顏色夠鮮艷,唔會好淺色,淨係睇都覺得夠晒蕃茄味道。用叉吉起豬扒,芝士仲要係拉絲,豬扒真係同menu 形容一樣,厚切,唔會好薄,咬落有口感。咬一啖豬扒估唔到咁鬆化,唔乾柴,唔死實,仲要有少少肉汁,味道比想像中出色,跟住再試吓個炒飯底,夠香夠味,撈埋面頭茄汁芝士一齊食一大享受。跟餐例湯,味道太淡似開水,建議轉飲
大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 金城。漁 💥

大隻仔今日去全香港數一數二,
被譽為香港最好食頭五位嘅焗豬扒飯餐廳
金城。漁。
呢間茶餐廳,比大隻仔想像中新淨同乾淨
,大隻仔仲以為係一啲好舊式嘅茶餐廳。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 厚切豬扒芝士焗飯 $63

送例湯
飲品半價或汽水+$4

😂😂

用叉吉起豬扒,芝士仲要係拉絲,
豬扒真係同menu 形容一樣,厚切,唔會好薄,咬落有口感。
厚切豬扒芝士焗飯

跟餐例湯,味道太淡似開水,建議轉飲品。
跟餐例湯

2022-10-30
2022-10-27 523 views
今日放假,特登自己一個人來依間試下個焗豬扒飯,佢哋依家叫個飯係送個例湯咖,再加飲品就半價,整體幾好咖但係又未去到好似網上D片講到咁神,豬扒夠大塊冇骨,茄味濃,炒飯底好食好香!
焗豬扒飯
焗豬扒飯