2008-04-11 40 views
繼上星期同朋友到油麻地吃飯, 昨晚又到了位於牛頭角下村的金利來食坊晚飯, 這裡衛生環境一般, 位置又不容易找, 但勝在食物抵食夾大件, 吸引不少人慕名而來. 當我們從九龍灣地鐡站走過來的時候, 發現途中見到一間同名的飯店, 似是魚目混珠.我們7時便來到, 鋪中也有不少空位, 坐下來後, 便拿出紅酒及皮蛋吃, 當時我們還未點菜.等到人齊時, 我們便點風沙雞, 辣酒煮花螺辣, 黃金軟殼蟹, 椒鹽白鱔及炒白菜風沙雞: 雞肉真是十分滑, 加上雞皮十分脆, 值得推介.辣酒煮花螺: 上碟時還是滾的, 真是十分的辣, 花螺十分彈牙, 十分好吃. 黃金軟殼蟹: 黃金應該係栗米同咸蛋黃, 軟殼蟹味道一般, 名字討好但賣相一般.椒鹽白鱔: 椒鹽完全蓋過鱔肉的味道, 不知是否鱔不新鮮之故, 真係唔講都唔係食緊白鱔.炒白菜: 用上蒜蓉炒, 很惹味.在這種大排檔式的食店, 衛生程度十分一般, 洗手間也要到公廁, 伙記送上水杯給我們盛啤酒也用上四隻手指夾著給我們. 吃到一半小小強也來打個招呼小強你好

風沙雞: 雞肉真是十分滑, 加上雞皮十分脆, 值得推介.

炒白菜: 用上蒜蓉炒, 很惹味.

小強你好
風沙雞
辣酒煮花螺
小強
(Non-member)
2008-03-21 10 views
同老婆仔去食...2個人食o左4碟餸...$210左右果日6點幾去到...都要等位...around3個字...叫完菜, 唔夠5分鐘都o黎齊...快到你唔信..1)風沙雞半隻$60 好新鮮, 又唔韌...最緊要d皮夠脆..2)炒聖子$45 呢個就ok啦...冇乜特別3)黃金軟殼蟹$55 呢個正呀...有6舊..仲有栗米&咸蛋黃..好鬼正..不過食完呢個都幾飽..4)炒白菜$30 好多...都幾入味自此之後我老婆就話要成日去喇...另外我同朋友食...試下不要叫的食物...1)老水拼盤..呢個完全唔掂..入面d料好求其唔好叫呀...2)沙爺肥牛煲..另外玉子豆腐拼豆腐..好正一定要叫...總括佢d椒盬&避風塘&炸o野真係好正.....
同老婆仔去食...2個人食o左4碟餸...$210左右
2)炒聖子$45 呢個就ok啦...冇乜特別
4)炒白菜$30 好多...都幾入味
自此之後我老婆就話要成日去喇...

另外我同朋友食...試下
不要叫的食物...
2)沙爺肥牛煲..
另外玉子豆腐拼豆腐..好正一定要叫...
總括佢d椒盬&避風塘&炸o野真係好正.....
2008-03-19 13 views
我覺得好似轉左手,辣酒煮花螺$70大鹵水拼盤$60金銀蛋萈菜 $45蠔餅$35兩個白飯$12=================總共:$227辣酒煮花螺- 不滿意==========夠辣,但好少隻。大鹵水拼盤- 一般==========都幾多,味道一定啦。金銀蛋萈菜- 一般==========冇咩評,同平時出街食既差唔多。蠔餅- 非常不滿意====唔似平時食開既蠔餅,係蠔仔煎蛋。兩個白飯$12
我覺得好似轉左手,
=================
總共:$227

辣酒煮花螺- 不滿意
==========
夠辣,但好少隻。

大鹵水拼盤- 一般
==========
都幾多,味道一定啦。

金銀蛋萈菜- 一般
==========
冇咩評,同平時出街食既差唔多。

蠔餅- 非常不滿意
====
唔似平時食開既蠔餅,係蠔仔煎蛋。

兩個白飯$12
2008-03-02 17 views
金利來大排檔都幾出名!!去過好多次!!3個人叫左!1.濠仔粥2.賴尿蝦3.雞軟骨,鴨舌,咸魚仔+幾支啤酒吹下水真係無得彈!!(濠仔粥)食食下d湯乾哂,,不過d人好好人..幫我地加湯..碗粥返到黎好似大碗左咁(可能心理作用)..(賴尿蝦)好入味!!份量夠大碟!!夠大隻!!(雞軟骨,鴨舌,咸魚仔)三樣好最鍾意鴨舌..可能慢慢咬,無得頂呀!!!環境唔係好污漕..大排檔無咁高要求..起碼個度都老鼠個d..都無臭味..食下宵夜真係不錯..野食又平...又好味..
金利來大排檔都幾出名!!
去過好多次!!
3個人叫左!
1.濠仔粥
2.賴尿蝦
3.雞軟骨,鴨舌,咸魚仔
+幾支啤酒
吹下水真係無得彈!!

(賴尿蝦)好入味!!份量夠大碟!!夠大隻!!

食下宵夜真係不錯..野食又平...又好味..

2008-02-15
幾年前去過一次,覺得普通........但呢排見到成日都有係排隊,決定再食一次,我同男友吠左炸大腸拼椒鹽鮮魷,雖然大腸凍左但係都好脆~同唔乾身,鮮魷個炸粉唔會太厚岩岩好,麵"張"炒油麥菜,D菜好爽但又唔會太生,仲有淡淡閎酒香~好好味,咕嚕鴛鴦球,雞球拼斑塊,呢個一般,可以唔試....仲有西湖牛肉"匙",好好味~冇豆粉粒,味精冇遮蓋出肉既味道,有牛肉味同有"嚴西"香,仲有京都骨,食落口D粉"張"都仲係脆,炸得岩岩好,D肉唔乾身,仲有肉味,汁甜酸岩岩好,唔會"拿"喉嚨.......比起其他大排檔,呢間認係好正,而且價錢合理~~
幾年前去過一次,覺得普通........
2008-02-14 30 views
人日,兩小口子響德福shopping 後,行過黎開飯,點知碰見舊同事食完出黎,心想你都幾識食噃,哩度d食物好味又大碟,2人叫左:-椒鹽雞軟骨$40-第1次叫,打算用黎送beer,面頭有一些炸魚乾,唔太鹹,好惹味,送酒一流!-豉椒炒蜆$40-d蜆好大隻,!正!-蒜蓉豆苗-是晚叫豆苗要加+$10,即係$40,但都係抵,唔太油!-黑椒牛仔骨$40-好濃味,但比較多肥膏!連2瓶燕京,2碗飯,1汽水,都係$200到,食到好飽! P.S.第2日舊同事來電,話我識得去金利來,心想:其實小女子同另一半拍拖時已經識去食啦!^^
-豉椒炒蜆$40-d蜆好大隻,!正!
-黑椒牛仔骨$40-好濃味,但比較多肥膏!
連2瓶燕京,2碗飯,1汽水,都係$200到,食到好飽!
2007-10-18
去下村金利來食坊,諗住是旦叫兩味送飲beer,點知0的送咁大碟,好抵食,每碟都係五十蚊,扇貝大隻香蒜好味﹗軟殼蟹勁大碟,夠四個人分量呢,埋單加多兩支beer都係百二蚊,抵到無朋友呢,同友人食到...........好飽好飽呀﹗
2007-10-15
點左一枱食物,食唔晒,但印象最深刻就係辣酒煮花螺,勁好食,,,未試過,,跟出面比較.呢到好食好多,牛仔骨又係另一推介.蒜蓉炒菜就common員工做野勁快手呀! 佩服到不得了,,但地下好sin.環境唔係咁好..但唔mind個環境就好好,,因為食品質素真係好得!
點左一枱食物,食唔晒,
牛仔骨又係另一推介.
蒜蓉炒菜就common
員工做野勁快手呀! 佩服到不得了,,
但地下好sin.環境唔係咁好..
但唔mind個環境就好好,,
因為食品質素真係好得!
2007-10-15 8 views
一伙人, 夜晚十時入席, 差點要等位呢. 隨後客人仍是滔滔不絕, 一接一, 真係越夜越興旺呀.講番d食. 鹵水(大)拼盤, 叫拼盤, 一上, 嘩一聲, 估唔到咁大碟wo, 有紅腸大腸豬紅翼尖腎片等, 味道唔錯, 好抵食.再豉椒炒蜆, 呢碟味都ok, 但殼多過肉...跟住椒鹽魷魚, 都幾大碟, 略欠椒鹽味, 但都炸得幾好, 魷魚大大舊, 啖啖肉的.炸大腸, 皮脆, 明知肥膩, 但都忍唔住, 食完一舊再一舊.呢d位於公屋樓下大排檔, 已經係愈來愈少啦, 趁牛頭角下未拆, 就要試下啦, 而且又平又大碟, 絕對食得過.

再豉椒炒蜆, 呢碟味都ok, 但殼多過肉...

2007-10-12 15 views
中秋節假期,天氣唔好唔想去BBQ,轉去K+ 晚飯(都係指定節目~~)。在九龍灣K,就在附近搵食。朋友提意去金利來,雖然係舖位,但有大排檔feel,水準OK,大大碟,超飽,“抵”~~~ 大鹵水拼盤(真係好大碟~~)黃金蟹(鹹蛋黃醬汁好好味~~~ 陪飯或粥都OK~~~)椒監瀨尿蝦(雖然細隻少少,但肉質都OK~~~)辣酒煮花螺(真係好辣~~~)豉椒炒蜆(有少少沙~~~)金銀蛋萈菜汽水+白飯/粥6位用,每位HK$60。

大鹵水拼盤(真係好大碟~~)
黃金蟹(鹹蛋黃醬汁好好味~~~ 陪飯或粥都OK~~~)
椒監瀨尿蝦(雖然細隻少少,但肉質都OK~~~)
辣酒煮花螺(真係好辣~~~)
豉椒炒蜆(有少少沙~~~)
金銀蛋萈菜
汽水+白飯/粥

6位用,每位HK$60。
2007-09-12 18 views
四個人去食, 叫左下列食物:1. 西檸雞2. 椒鹽鴛鴦骨3. 豉椒聖子4. 蒜蓉白菜仔5. 蠔餅西檸雞, 個汁酸酸甜甜, 好開胃!椒鹽鴛鴦骨, 幾好味, 又大碟, 抵食!豉椒聖子, 好惹味, 但略咸, 都值得試既!蒜蓉白菜仔, 都係好一般, 志在食d菜蠔餅, 可能太飽既關係啦, 食左好少, 味道一般水準唔錯! 有下次
四個人去食, 叫左下列食物:
1. 西檸雞
2. 椒鹽鴛鴦骨
3. 豉椒聖子
4. 蒜蓉白菜仔
5. 蠔餅

西檸雞, 個汁酸酸甜甜, 好開胃!

椒鹽鴛鴦骨, 幾好味, 又大碟, 抵食!

豉椒聖子, 好惹味, 但略咸, 都值得試既!

蒜蓉白菜仔, 都係好一般, 志在食d菜

蠔餅, 可能太飽既關係啦, 食左好少, 味道一般

水準唔錯! 有下次
(Non-member)
2007-08-06 33 views
我同朋友係假日晚上十點幾去到呢間餐廳,好開心唔駛等位啦,點知乜野海鮮都賣曬…老闆娘態度又極差,好似唔休做咁!朋友話唔食,想走!但我又好肚餓喎,於是淨係叫-- 炸蠔餅,鹵水拼盤and 白粥!炸蠔餅好多面粉,蠔又少,仲好似唔係好新鮮tim >_<我地時已經冇乜客,只係叫兩碟,但都等好耐…好耐…平係平,但味道只係ok ,仲好似唔係好新鮮,服務態度又差我一定唔會再來!!!
炸蠔餅好多面粉,蠔又少,仲好似唔係好新鮮tim >_<
我地時已經冇乜客,只係叫兩碟,但都等好耐…好耐…
平係平,但味道只係ok ,仲好似唔係好新鮮,服務態度又差
我一定唔會再來!!!
2007-07-27 5 views
19-5-2007 1921同朋友交換情報,就一就係佢屋企附近食野,佢冇所謂,呢度我好耐冇黎,就「舊地重遊」。這裡樓上是第2代公屋格局,雖則係舖位,但絕對幾有大牌檔風味。我就點了三道菜。半隻飄香雞,飄香意思係白切雞上舖上大量蒜蓉、紅椒粒、粒及豉油,還有海浙,香味就真係幾飄香,雞係普通冰鮮,肥瘦適中,味道還可,不過不失;豉椒炒聖子食落第1舊有沙,之後就冇,味道略鹹;炒生菜炒既鑊上一手炒過好油的食物,攪到一望到都好夠油水,不太好。服務就麻麻,一味吹人埋單趕客。黎懷舊還可,其他食店應有更好的選擇吧!
19-5-2007 1921

2007-07-16 16 views
同屋企人食黎打冷都等左一陣勁多人囉!!!妹妹發脾氣好好彩因為排我地前面果個未齊人所以有檯就比我地先自己就唔係好食得海鮮但屋企人就食得好開心話好好食食左瀨尿蝦, 炒蟹, 鹵水拼盤同雲腿魚肚勝瓜瀨尿蝦- 好入味好香, 好大隻, 佢地勁話正炒蟹- 勁香蒜香, d蟹多肉唔會得d殼, 都好靚鹵水拼盤- 超大碟, d野都好入味好爽口雲腿魚肚勝瓜- 勝瓜好鮮味, 真係煮得唔錯其實自己唔係食海鮮既expert今次都係試下d平時自己唔食既野所以都冇乜感覺但成日出去食既爸爸就話好食妹妹都食得好開心4個人食4碟野我地真係勁囉haha食左$2xx幾抵呀抵過隔離食越南野今次食到捧住個肚走
同屋企人食
好好彩因為排我地前面果個未齊人所以有檯就比我地先

自己就唔係好食得海鮮
但屋企人就食得好開心
話好好食
食左瀨尿蝦, 炒蟹, 鹵水拼盤同雲腿魚肚勝瓜
瀨尿蝦- 好入味好香, 好大隻, 佢地勁話正
炒蟹- 勁香蒜香, d蟹多肉唔會得d殼, 都好靚
鹵水拼盤- 超大碟, d野都好入味好爽口
雲腿魚肚勝瓜- 勝瓜好鮮味, 真係煮得唔錯

其實自己唔係食海鮮既expert
4個人食4碟野我地真係勁囉haha

食左$2xx幾抵呀
抵過隔離食越南野
今次食到捧住個肚走
三四年前已經有食開, 當時質素非常唔錯.後來越做越大, 租晒附近一帶D舖位. 但D野開始無咁好食, 以前好香有鑊氣, 而家一味又濃又鹹乾"爭爭"咁.服務態度直情插水式咁下降, 可能因為多人到要排隊, 生意根本唔憂做.上次(亦應該係最後一次) 準備去食, 排隊時個老闆娘甚至幾多位都唔得閒問, 行過好似睇我地唔到咁.咁果度一帶得佢一間咁滯, 我地就算被當透明都繼續等.點知等左五分鐘左右, 老闆娘忽然o係我地背後大聲喝"滾水呀!", 我地讓路時發覺佢根本兩手空空, 又唔係有員工上菜, 咁擺明話我地阻路啦!我地四個人, 三個人排直線, 另外有個人企出少少傾計, 使唔使喝我地阻住呀!!!所以我地即刻走, 而且唔打算再去幫襯.人客黎幫襯, 被當透明之餘, 仲要被喝阻路!你真係有寶咩! 其他人第一次去可能覺得好食, 但我地呢D幾年前已經食開既, 當然食得出D野"喳"左好多.見佢價錢唔貴, 而且一直食開咋! 經過呢次後我地唔會再幫襯, 九龍灣仲有好多食肆, 唔係呢間大就話要去"乞"食架!
三四年前已經有食開, 當時質素非常唔錯.

咁果度一帶得佢一間咁滯, 我地就算被當透明都繼續等.

所以我地即刻走, 而且唔打算再去幫襯.

人客黎幫襯, 被當透明之餘, 仲要被喝阻路!