2023-10-20 218 views
邊個霖到喺香港食海鮮8個菜人均300都唔使😍中午去食仲有嘢飲送🤩       🦐白灼鮮蝦蝦線已經挑好,一碟6只,有大有細,啱好第一碟上嚟可以開開胃😋醬汁覺得都算ok       🌊蒜蓉粉絲蒸元貝粉絲超多,扇貝正常大細👍🏻蒜蓉味唔會過濃       🦀姜蔥炒蟹為咗合照所以擺耐咗d,中途偷食咗下🤣真係要趁熱食,更加有鮮味       🐟清蒸沙巴龍躉原條上🤤肉質鮮美,一點都唔孤寒       🦞龍蝦泡飯裡面仲搭配咗皮蛋同肉沫嚟增加湯飯嘅口感。更驚喜嘅系,裡面居然真嘅能食到龍蝦膏搭配,超級嘅鮮,龍蝦肉彈牙😋       🥬蠔油生菜分量唔少,色澤都唔黃👍🏻有幾種菜可以揀哦       🍲雙魚海鮮湯兩種魚加上豆腐、大白菜,乳奶白色嘅魚湯上面撒有蔥花,覺得非常健康,系小時候阿婆煲嘅味道呀👍🏻記得小心魚骨哦😝       🍚生炒臘味糯米飯份量唔多,但系味道好入味,應有既料都足😋其實糯米飯真係好飽肚🤣如果太大份感覺反而食唔咗其佢嘢👍🏻       🍉精美水果一份盛夏嘅西瓜非常解暑☺鮮甜多汁       對比起精美裝修嘅大酒樓,呢類型更似私房菜,裝修或者唔會太精美,但系接地氣☺食物份量都系十分有誠意,味道

🦐白灼鮮蝦

🌊蒜蓉粉絲蒸元貝
粉絲超多,扇貝正常大細👍🏻蒜蓉味唔會過濃

🦀姜蔥炒蟹

🐟清蒸沙巴龍躉
原條上🤤肉質鮮美,一點都唔孤寒

🦞龍蝦泡飯

🥬蠔油生菜
分量唔少,色澤都唔黃👍🏻有幾種菜可以揀哦

🍲雙魚海鮮湯

🍚生炒臘味糯米飯

🍉精美水果
一份盛夏嘅西瓜非常解暑☺鮮甜多汁

對比起精美裝修嘅大酒樓,呢類型更似私房菜,裝修或者唔會太精美,但系接地氣☺食物份量都系十分有誠意,味道都一一呈現😋完全明碼實價標注套餐,我哋系2個人去嘅,份量方面控制都係啱啱好,其實我哋都算吃得,唔係嘅話,我覺得3個人吃都系可以嘅🤣店員人都好nice,換碟勤快,得閒都會聊傾偈🤣

呢幾年有轉型做咗茶餐廳維持,所以牆上仲貼有日常餐牌,唔會局限淨系海鮮咁,覺得老細真係十分明智🤓
偶然來一餐海鮮大餐,能夠大快朵頤,真的讓人心情愉快。相信到過鯉魚門的朋友不陌生地理位置,但這個酒家位置相當便利,一踏進鯉魚門落樓梯便看見,非常好找喔。看見不少熟客在光顧,想必也是有一定人氣,看見價錢合理便和家人到這裡用餐。首先來的白灼鮮蝦擺放相當可愛,以愛心形式上菜,白灼保留蝦的鮮味,彈牙肥美,很是新鮮,沾上自家調配辣豉油更惹味。小時候就已經喜歡吃蒜蓉粉絲蒸扇貝,所以每次到酒樓有這一款是必點的,一下就吃了兩顆,把平時的蒜頭和炸蒜混在一起,蒜香味十足,粉絲也鋪得滿滿的。還點了一個姜蔥炒蟹,有大排檔的味道,充滿鑊氣, 每一啖都非常香口,像在吃小零嘴。當然不能少叫魚,平時在家裡吃肉多,所以也叫了清蒸沙巴龍躉,肉質嫩滑,甜甜的蒸魚豉油和香蔥配搭在一起,帶出魚肉本身的鮮味。要了兩個主食,一個是龍蝦泡飯,母親大人非常喜歡龍蝦,是吃這道菜最多的人,大部份海鮮酒家都是龍蝦伊面,但看見有泡飯忍不住點了一個來品嘗,真材實料,龍蝦肉厚而彈牙,湯底沒有死咸的感覺, 不會太過稠,鮮甜可口。第二個煮食時生炒臘味糯米飯,很久沒有吃糯米飯,就算放涼了口感依然軟糯,臘肉的香氣有種吃煲仔飯的感覺。雙魚海鮮湯,清清淡淡的豆

雙魚海鮮湯,清清淡淡的豆腐魚湯整個胃也得到滿足,香濃鮮美,沒有魚腥味,解去吃太多的油膩感。

蠔油生菜爽口帶脆,味道拿捏剛好,最後還有又甜又爽脆的哈密瓜和西瓜,冰冰涼涼。
2023-06-18 320 views
估唔到10年前係呢個價錢10年後都係呢個價錢揀左$398豪華海鮮餐5人再送一個炒蜆一開波黎個湯夠哂入味但好明顯有味精豉汁蒸蟶子皇呢到蒸野好過炒野雖然呢個蟶子有少少過火清蒸鮑魚對比蟶子呢個火候就啱啱好我地一致覺得蟹係最出色$398仲想點清蒸海斑除左蟹 魚都係整得唔錯火喉剛剛好跟住就係炒野全部都開始非常咸伊麵配上湯咸到食唔到龍蝦本身口感唔錯但都係太咸講明油菜緊係油架啦但成口都係油送既炒蜆咸咸咸咸叫左廚房唔好落咁咸呢個明顯輕手左唔錯但最後生炒臘味糯米飯應該整好左無得再輕手咸咸咸咸最後食埋生果鹹味揮之不去但咁既價錢算係咁啦…
估唔到10年前係呢個價錢

鹹味揮之不去
但咁既價錢
算係咁啦…
2023-03-11 415 views
假日一家人來到鯉魚門行下,沿途有好多海鮮檔及酒樓,真係花多眼亂唔知揀邊間好。於是行下景點先再決定。行過燈塔,壁畫村,天后廟後,回到海旁,見到這間有海鮮套餐,唔使自己揀海鮮,價錢又相宜,就諗住試試佢。 間餐廳環境清靜,有兩層,下層有食客食緊普通茶餐,上層就有幾圍主要招呼食海鮮的客人。但即使是星期日,都不是很多人,算十分舒服。 我們一行7人,叫咗個豪華海鮮套餐,每位398。套餐有清蒸鮑魚,豉汁蒸蟶子皇,清蒸海班,薑葱炒蟹,椒鹽瀨尿蝦,上湯龍蝦伊麵,蠔油生菜,秘制海鮮湯,生炒糯米飯,生果,因我們多過5個人,就送多一碟炒蜆俾我地。餸菜都算多款式,可以一嘗食唔同海鮮。 點知一上菜,碟碟份量都好大,仲要d海鮮好新鮮,味道好好食,超出我們預期。最後埋單2千7百幾,真係好抵。我們個個都覺得唔錯,下次可以再食過。

我們一行7人,叫咗個豪華海鮮套餐,每位398。

2023-02-26
$398 (Lunch)
2022-10-09 666 views
今日趁咁好多去左鯉魚門郊遊大家知唔知鯉魚門以前係石礦場呢?🪨嗰度影相真係一流啱晒鍾意影相打卡嘅美美☺️✨行左咁多路就梗係要坐低食野啦其實美美已經熱到冇哂心機又冇胃口放空住咁跟左男朋友入去餐廳📍金利來 𝐊𝐚𝐦 𝐋𝐞𝐞 𝐋𝐨𝐲真係好冇胃口淨係想係咁飲凍野然後俾我見到有個好適合我嘅食物😎✅海鮮湯飯💰$65其實我一啲都冇期望諗住循例擺啲野入口就算數點知黎到真係嘩左出聲65蚊就有半隻蟹 兩隻大蝦 好多蜆果然係鯉魚門!配菜都好有誠意有好多絲瓜 蘿蔔 同埋冬菇個湯仲要唔係味精湯食完唔會好口渴食食下美美即刻醒哂想行多轉山添呀😆😆
今日趁咁好多去左鯉魚門郊遊

食完唔會好口渴
食食下美美即刻醒哂
想行多轉山添呀😆😆
2022-09-05 621 views
一直聽說鯉魚門的海鮮很不錯,特地做了攻略找到這家海鮮私房菜,果然很不錯,性價比也頗高.我點的海鮮套餐💰380/人~基本已包含所有我想吃的海鮮。菜是一盤一盤上來的,食材保證新鮮!

2022-08-02 540 views
住油塘咁多年,都未試過呢間。得2大1細食,唔想買完海鮮又加多筆加工費,套餐比較好,所以今次同屋企人試下$380/位海鮮晚餐,唔洗加一。驚無位,提早係WhatsApp book咗7點。準時到,樓上full咗,安排咗樓下俾我哋,知我哋有小朋友,安排張大檯俾我哋,坐得舒服D。食完一碟再上新菜,可以慢慢食,估唔到全部海鮮大大隻,好新鮮實肉,大蝦,瀨尿蝦同蟹好夠鑊氣,炸到好脆好香口,咁ge價錢真係好有誠意,唔洗特登去西貢布袋澳三聖村食,又咁近,會再來。食完突然落雨,借咗把遮俾我哋,好有人情味。好少寫食評(非打手😂)推薦油塘鯉魚門海鮮餐👍
。食完突然落雨,借咗把遮俾我哋,好有人情味。

好少寫食評(非打手😂)推薦油塘鯉魚門海鮮餐👍
2022-08-02
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 上湯龍蝦伊麵
有乜野可以令你一再幫襯?係愛呀❗💕💞愛乜野❓咁梗係愛呢度嘅優良出品啦,鯉魚門 金利來餐廳 我又來了 😆可以喺咁多對手競爭之下,仍保持 屹立不倒 絕非易事 🧐呢度賣嘅除佐係優質海鮮之外,亦係一份堅持 ..... 👍大多數 海鮮餐廳,售賣方式大多數以斤両計算,如果食客人數多圍大數還可以 ......但好似我呢啲通常只有倆口子用餐,想試多幾款海鮮,簡直就係天方夜譚 😞但正正因為 金利來 嘅堅持,堅持以人頭方式計算,套餐價格有高有底,貪心想多試幾款嘅我,真係啱哂 😄今次我們 2 人選擇了人均 $380 嘅海鮮套餐 ( 不須加一 )由於本人對 蟹 不大喜好,訂位時通知餐廳,他們亦很樂意給我更改為 豉汁蟶子皇,抵讚 😘全個套餐共有十款食物,事不宜遲,去 [ 相 ] 🤣1) 清蒸鮑魚鮑魚味濃,肉質結實2) 蒜蓉粉絲蒸元貝蒜蓉特多,元貝鮮甜3) 清蒸海班肉質細滑,火喉一流4) 豉汁蒸蟶子皇香氣撲鼻,一試難忘5) 椒鹽瀨尿蝦炸蒜香口,蝦肉彈牙6) 上湯龍蝦伊麵底龍蝦鮮美,伊麵汁濃7) 蠔油生菜正常發揮,解膩首選8) 秘製海鮮湯湯頭清甜,精華所在9) 生炒臘味糯米飯糯米乾身,口感一流10) 精美水果超甜西
有乜野可以令你一再幫襯?係愛呀❗💕💞

可以喺咁多對手競爭之下,仍保持 屹立不倒 絕非易事 🧐
呢度賣嘅除佐係優質海鮮之外,亦係一份堅持 ..... 👍

全個套餐共有十款食物,事不宜遲,去 [ 相 ] 🤣

1) 清蒸鮑魚

生炒臘味糯米飯

10) 精美水果
超甜西瓜,解暑解熱

精美水果

Ps : 飯後感同菜式數量一樣,十全十美呀!😊
2022-06-10
蠔油生菜
秘製海鮮湯
生炒臘味糯米飯
2022-04-05 328 views
一個熟悉的名字 : 鯉魚門一直以為呢個地方只係做遊客生意,海鮮一定 [ 貴 ] 夾唔靚,Sorry 我誤會您了 。。。 😔穿過鯉魚門牌坊,行前多 150米,你會看到左手邊有一個樓高二層,不大起眼 嘅招牌,名為 金利來餐廳。之前有朋友極力推介,所以今天就嚟會一會您啦。通常大部份海鮮嘅收費形式都係以両計算,人數多還可以,但好似我哋 2 人咁,食嘅款式一定唔多,但呢度係做套餐形式,價錢由 $3xx 至 $5xx 都有,完全合哂我啱心水。今次我哋選擇佐個每人 $380 嘅 (不用加一),原以為套餐質素應該差啲,但估唔到佢比我哋嘅海鮮,每樣都非常生猛,食材靚真係點整都好味。簡單嘅做法,適中嘅火喉,一道道人間美食慢慢送上,一個字,[ 正 ] 鍾意食海鮮嘅你,真係唔好走寶啊。
一個熟悉的名字 : 鯉魚門

之前有朋友極力推介,所以今天就嚟會一會您啦。

鍾意食海鮮嘅你,真係唔好走寶啊。
2021-11-09
Type of Meal
Dinner
臨近年尾就是與朋友們大吃大喝的季節了!🥳🥂 不想經常都是火鍋和燒肉🍖所以最後決定一起去鯉魚門🌊 來品嚐海鮮大餐🦐🦀!🔻🔻🔻🔻🔻✨秘製魚湯🐟魚湯非常濃郁鮮甜而不腥!!🍲 由咸水魚和淡水魚一起烹煮而成 所以鮮味十足😋 重點是湯裡面有無骨的龍躉腩 骨膠原豐富又有營養✨-✨蛋白蒸蟹🦀朋友C最愛的一道菜 花蟹蟹肉鮮嫩 蛋白亦十分滑溜🍳 蛋白在花蟹底吸盡蟹的精華 而且再加上花雕酒🍶 令蛋白更有鮮味~ -✨蟶子煎米粉🍜而我最喜歡的就是這道煎米粉😍 蟶子炒得很夠火候🔥 而且上面滿佈醬汁和辣椒🌶 非常惹味 至於米粉煎到外脆內軟 外表焦黃 伴隨蟶子一起吃 又脆又爽口!-✨椒鹽泥鯭🐟每次吃海鮮都會點一碟椒鹽菜式 今次就點了特別的椒鹽泥鯭 外表呈金黃色🌟 而且因為即叫即炸 熱辣辣超吸引! 裡面的肉仍然嫩滑新鮮~-✨蝦乾瑤柱金旺菜🥬蝦乾和來自日本北海道的瑤柱🇯🇵 鮮味十足 令到金旺菜都吸收了海鮮味👍🥰令人回味無窮-✨招牌生炒糯米飯🍚最後要吃個糯米飯先完滿~ 米飯軟糯 炒得金黃 當中加了肥瘦剛剛好的臘腸 令到整個糯米飯不太肥膩~😚-🔺🔺🔺🔺🔺📍 金利來 (鯉魚門)🗺 鯉魚門海傍道西54B號地下📞 需要提前預約,預

🔻🔻🔻🔻🔻
✨秘製魚湯🐟

✨蛋白蒸蟹🦀

✨蟶子煎米粉🍜

✨椒鹽泥鯭🐟

✨蝦乾瑤柱金旺菜🥬

✨招牌生炒糯米飯🍚

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 金利來 (鯉魚門)
🗺 鯉魚門海傍道西54B號地下
📞 需要提前預約,預約電話5666 4453
2021-09-06 554 views
因疫情穩定些,決定約很久沒見的老友們,食海鮮賀壽。朋友介紹來這間“金利來”真是貨真價實,食材新鮮,不用花巧的烹調,簡簡單單也能做出美味的菜式。老闆又親力親為,提供意見,盡量迎合客人的口味和要求,值得讚賞。因他介紹現在是食蟹的季節,於是預訂了“鹽焗蟹”。嘩!隻隻油膏滿溢,真是冇得彈!可惜健康關係,每人只能吃半隻,但已經很滿足了!另外的白灼蝦、燕子班、龍蝦伊麵、生炒糯米飯都滋味無窮。老闆又送上壽包和生果,令我們吃得非常開心和滿意。
2021-09-05
Type of Meal
Lunch
Birthday
  • 鹽焗蟹
2020-03-16 1097 views
Food here was absolutely phenomenal, service is great. They also speak English making it a plus. I don't know why people give this 3 stars, this is a top notch restaurant plus they are honest, which can't be said about most restaurants on the strip.
2020-01-05 998 views
我又來打咭,今次一早打電話📲比老闆,訂一點特別比較少有的海鮮🐟🦐🦑🦀🦞,我哋今次預咗一圍枱6仟元,圍起上來每人$500,老闆介紹了以下菜單比我們:父親大人生日飯菜單😋😋😋加拿大象拔蚌刺身白灼九節蝦🦐白灼墨魚🐙黃皮老虎斑🐟清蒸特大大連鮑魚巨型凍花蟹🦀上湯龍蝦伊麵🦞白灼跳螺糯米飯魚湯郊外油菜生果盤今次試吓九節蝦🦐雖然細隻但非常鮮甜彈牙有蝦味,老闆話新鮮九節蝦原來比較少有的,唔怪之得我老公今次大讚話好味😋啦!今次試了非常回味。白灼跳螺又係好鮮甜,好特別我第一次試食,條魚黃皮老虎斑不得不提非常少有的,非常好味、好滑師傅蒸魚一流。加拿大象拔蚌刺身、清蒸特大大連鮑、上湯龍蝦伊面、糯米飯,這幾道菜保持水準,我們今次非常滿意,還有我們帶了一個生日蛋糕🎂,老闆好好,沒有收我們切餅費,還幫我們影相📸️,服務員好好,令我們感到賓至如歸感覺🥰,我父親大人👨🏻食得非常開心,下次我們一定會再來
我又來打咭
魚湯
郊外油菜
生果盤
今次試吓九節蝦🦐雖然細隻但非常鮮甜彈牙有蝦味
,老闆話新鮮九節蝦原來比較少有的,唔怪之得我老公今次大讚
條魚黃皮老虎斑不得不提非常少有的,非常好味、好滑
下次我們一定會再來
2020-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Birthday
  • 黃皮老虎斑
  • 白灼墨魚
  • 清蒸特大大連鮑魚
2019-06-11 1010 views
上次母親節食得非常開心,今次父親大人話要再去食,去到老闆介紹了400元一位的套餐,有新鮮象拔蚌刺身,好鮮甜yummy ,價錢非常公道,老闆非常好,大廚整海鮮真係掌握時間到啱啱好,條東星不能不讚太滑同好味了,連我仔都不停地食,把成條魚食光光了海鮮魚湯好飲,小孩好懷念龍蝦伊麵,糯米飯好好味,最後加埋西瓜🍉生果盤,連平時我不食出面的生果盤,我見到非常新鮮,今次我都食光光了,一家人完美的一餐,最緊要係我父親大人👨🏻食得非常開心,老闆招待非常好,下次我一定再來
上次母親節食得非常開心
好鮮甜yummy
,價錢非常公道,老闆非常好,大廚整海鮮真係掌握時間到啱啱好
,條東星不能不讚
太滑同好味了,連我仔都不停地食,把成條魚食光光了
海鮮魚湯好飲,小孩好懷念龍蝦伊麵
,一家人完美的一餐,最緊要係我父親大人👨🏻食得非常開心
,老闆招待非常好,下次我一定再來
2019-05-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Father's Day
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 海鮮魚湯
  • 新鮮象拔蚌刺身
  • 蒸東星斑
2019-06-03 920 views
今日預早慶祝父親節,一家人去到金利來食飯。原本抱住一試無妨嘅心態,但係無心插柳地竟然搵到一間好有heart嘅海鮮酒家。老實講,環境真係一般,喺30度高溫情況之下,冷氣只可以話剛剛足夠,但食飯始終重點係餸菜,所以最緊要餸菜好食就足夠。我哋一家6人叫咗$350一位嘅選擇,點菜嘅時候老闆好有心機解釋邊樣啱我哋食,當然最後出到嚟唔單止預期之內,有點兒喜出望外。連最後嘅西瓜都非常好食,走嘅時候都忍唔住同老闆講一句:「下次見!」
2019-06-01
Father's Day