Restaurant: Kam Kee Cafe (Two Harbour Square)
Info:

啱啱去食咗金記冰室,講呢,呢度啲嘢食真係好有自己風味。🍽 蒸黃花魚嗰隻,滑溜溜嘅魚肉,淋咗啲豆醬上面,夠晒咸香,而且蒸得恰到好處,每一啖咬落去都覺得魚味好鮮。再嚟講塊西冷牛扒,佢哋嘅煎功夫一流,八成熟嘅牛肉,一刀落去,肉汁四濺,微微啲蒜蓉汁掃上面,香味撲鼻!配意粉就咁嗞一啖,夠哂口感。仲有嗰碟金銀蛋肉碎浸時蔬,食落去滿足感十足啊,材料諗頭足,尤其配白飯食,簡直係點都離唔開碗。至於晨早既臨餐,個牛油方包外皮麵包脆,入面牛油香濃,好過癮。炒蛋滑唔溜丟,多嚿牛份量足,只係講到鹹牛肉有時鹹咗啲,但係呢啲小問題根本影響唔到佢哋嘅美味度啊,每一啖都係趁熱嗌埋去。😋 食完呢咁滿足嘅一頓,真係令人滿足哂!下次仲會再黎添!👌🏻👌🏻👌🏻

2023-12-14 332 views
今日食到嚟觀塘海濱嘅金記,由於今日相當肚餓,所以下午茶時間都叫咗個冰室最愛餐呢個餐相當豐富,有髀有沙律有隻蛋,之外仲有兜公仔麵,價錢係$64蚊雞髀size正常,雜果沙律份量唔錯,蛋一隻加埋呢個麵,夠晒飽另外叫咗個雞髀沙律對比吓,$45蚊,感覺就無咁滿足除此以外,口痕叫咗個包,脆皮鬆軟

雞髀size正常,雜果沙律份量唔錯,蛋一隻

加埋呢個麵,夠晒飽

另外叫咗個雞髀沙律對比吓,$45蚊,感覺就無咁滿足

除此以外,口痕叫咗個包,脆皮鬆軟
2023-11-10 356 views
諗住晚餐唔知食咩既時候行行下就見到呢間就走左入去食,環境唔錯光猛又唔駛等位,Menu都好大本有齊哂圖片款式比你選擇,點餐都係用QC落單,我就揀左無骨海南雞飯😃海南雞飯:$72海南雞大部分都走哂骨,賣相都好靚仔,雞肉超滑肉質都好鮮,油飯仲好大碗非常之滿足,仲有碗老火湯👍🏻
海南雞飯:$72
2023-11-07 228 views
是日到金記午餐, 金記食物選擇多, 今日食了一個海南雞飯, 不過不失。有很多麵包, 蛋糕, 蛋撻,  環境OK, 食物一般正常茶餐廳水平。雞不算好滑, 對面振萬有間的海南雞比較好吃
雞不算好滑, 對面振萬有間的海南雞比較好吃
2023-10-27
2023-09-28 289 views
本來我去簡簡單單去買單,然後我就被卷頭髮的阿婆罵,一口都是粗俗的詞彙,甚至把我的錢扔到一旁,然後也沒有要幫我買單,把我涼在一旁,從來未體驗過這麼惡劣的服務,吃個飯也要受氣。
今日路過牛頭角,一到食飯時間周圍嘅餐廳都好爆,唔想食西餐,行吓行吓見到呢一間喺一樓嘅茶餐廳,於是就喺東亞銀行隔離上咗去睇吓其實都人山人海,不過就係地方大,枱嘅流轉速度快,等咗一陣就有枱! 👍🏻午市套餐有六至七個選擇揀咗$75 嘅海南雞油飯電話落單,嘢食好快就到! 午市優惠套餐包例湯,是日例湯係冬瓜瘦肉湯,味有啲濃,感覺好多味精海南雞油飯Ok! 雞肉唔係好老身,但雞油較多,油飯反而味道剛剛好食物味道尚可,比一般茶餐廳質素高少少🤏
今日路過牛頭角,
一到食飯時間周圍嘅餐廳都好爆,
唔想食西餐,
行吓行吓見到呢一間喺一樓嘅茶餐廳,
於是就喺東亞銀行隔離上咗去睇吓
其實都人山人海,
不過就係地方大,枱嘅流轉速度快,
等咗一陣就有枱! 👍🏻

午市套餐有六至七個選擇
揀咗$75 嘅海南雞油飯
電話落單,嘢食好快就到!
海南雞油飯

午市優惠套餐包例湯,
是日例湯係冬瓜瘦肉湯,
味有啲濃,感覺好多味精
海南雞油飯Ok!
雞肉唔係好老身,但雞油較多,
油飯反而味道剛剛好

食物味道尚可,比一般茶餐廳質素高少少🤏
海南雞油飯
2023-06-21 324 views
我起觀塘返工,同事今日帶我去附近嘅金記茶餐廳。一入去,先係要自助落單嘅,唔係咁傳統茶餐廳嘅feel,但係都算方便啦!但係佢無位置比我寫加汁個啲要求。店內裝潢唔錯,叫做靚版茶餐廳,有啲新潮嘅感覺,座位都幾夠。我叫咗個焗豬扒飯。等咗一陣,個豬扒飯終於嚟喇。一食,覺得番茄醬有啲稀,少咗濃郁嘅口感。😕芝士都唔多,而且好似得一種,少咗嗰種經典嘅芝士拉絲效果同埋味道。而家呢個價錢,我覺得應該係炒飯底,但係係白飯。不過,豬扒本身嘅質量就幾好。講到價錢,70幾蚊一個焗豬,份量係夠,但係質素就略嫌一般,性價比一般總括嚟講,如果你係觀塘區,想快啲解決肚餓問題,金記茶餐廳可以係一個選擇,但係唔好期望太高。我會畀2.5/5分,因為嗰個豬扒飯只係一般般,但係都未去到難食嘅地步,緊緊合格喇😗

2023-04-28 530 views
牛頭角金記冰室合併左隔離舖位的亞金南洋茶室黎做,地方又大咗好多。今日我坐嘅係露台位,應該係全場唯一收到訊號嘅位置😂🤦🏻‍♀️ 坐喺裏面嘅客人只可以用佢哋30分鐘免費Wi-Fi。 1. 麻婆豆腐飯呢個飯值得一讚,豆腐唔會煮到爛晒,雞肉嘅份量都不少,味道亦都幾正宗。 👍🏻2. 吉列豬扒配馬來咖喱咖喱裏面有少量薯仔,薯仔煮都好好食。吉列豬扒size都幾大塊,炸到啱啱好👍🏻身為咖喱愛好者,呢個咖喱我覺得合格🚩

1. 麻婆豆腐飯
麻婆豆腐飯

2. 吉列豬扒配馬來咖喱
吉列豬扒配馬來咖喱
麻婆豆腐飯
吉列豬扒配馬來咖喱
2023-04-22 303 views
一間連鎖式嘅茶餐廳,自問都幾鍾意食茶餐廳嘅我,去過唔同嘅茶餐廳。我認為金記相對上係食物同飲品,質素相對平均嘅茶記,以連鎖式嚟講,我覺得係一個幾好嘅選擇!———雪菜肉絲米餐 + 奶茶 HKD54食常餐最緊要就當然係太陽蛋加腸仔,我認為佢哋嘅煎蛋都算唔錯,腸仔都不錯!雪菜肉絲米湯底都幾香,唔係淨係純例水,雪菜亦都炒得幾香!而我食金記最主要嘅原因,就係飲一杯熱奶茶,熱奶茶的確唔錯,但都係要睇吓邊間分店,會有少少偏差,但都唔錯。但份量就偏小,我自己就啱啱好夠飽,但如果男士食就會唔夠飽啦!但如果我想食一個水準平均嘅茶記常餐,金仔都會係我嘅選擇!———評價:❤️ 開心嘅奶茶👍🏻 水準平均✅ 連鎖式茶餐廳推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

———

雪菜肉絲米餐 + 奶茶 HKD54

———
評價:

❤️ 開心嘅奶茶
👍🏻 水準平均
✅ 連鎖式茶餐廳

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
2023-04-16 231 views
對上一個星期嚟喺繁忙時間,所以態度差可以理解喺無暇顧及!但完全無諗過呢次再嚟呢間嘢喺非繁忙時間食飯,但都服務態度一次比一次差!上到經理,下到員工都一樣!問要碗筷/水杯都可以分幾次俾,完全掛住吹水,轉頭又乜都唔記得,都算!再叫多次唔該,跟住員工態度就極差咁拎個羅宋湯倒瀉曬,噴到我手都喺,點知個員工只喺擺低堆紙巾之後完全敷衍就走,完全無道歉過!一直都有幫襯開呢間嘢,食物喺好,但態度一次比一次差,完全唔知乜事!
2023-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-02-17 560 views
位於觀塘區Two Harbour Square 的金記茶餐廳, 平日Lunch Time 經常大排長龍,今竟然無乜人,所以立即走咗去食。午餐竟然有蒸魚,讚!!蒸魚餐配上金記特製的醬汁,魚肉鮮嫩、口感滑溜。另外,最具特色還是鴨肝三寶和檸檬鴨,鴨肝三寶是用小雞配上鴨肝同腰果做成,檸檬鴨用檸檬汁將鴨身上的辣味中和,又帶有微酸微甜,相當特別。整體來說,金記茶餐廳的燒臘和燒鵝、燒鴨都相當不錯,而鴨肝三寶和檸檬鴨也是值得一試的特色菜式,推薦!!!!!
2023-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2023-01-16 481 views
新年快到囉~買齊賀年禮盒未呢🙆🏻‍♀️!!! 上年吃過 🇭🇰金記冰室𝕂𝕒𝕞 𝕂𝕖𝕖 ℂ𝕒𝕗𝕖的 「 蜂巢雞蛋卷💛$108」 由於太好吃,今年再次介紹啦!!  由香港女廚王 三姐加持的升級版的蜂巢雞蛋🍯,比原版的蛋卷更有蛋香,口感更加鬆化,一吃愛上呀🥰。金記冰室 (Two Harbour Square) 觀塘偉業街180號Two Harbour Square地下F&B 2號舖

金記冰室 (Two Harbour Square)
2023-01-13
TakeAway
2022-10-17 863 views
金记冰室早餐🍞牛油方包:小編最愛澳牛嘅多士同出邊餐廳嘅唔同,佢嘅多士鬆軟綿密,加上牛油。兩舊都唔夠喉!🌟🌟🌟🌟🌟🍳西煎雙蛋(可轉炒蛋):正常煎蛋,中間有流心。但係佢炒蛋比較出色,又滑又香。炒蛋可以加係多士到一齊食。小編啲朋友仔都係鐘意食炒蛋多啲。🌟🌟🌟🌟🍝火腿通粉:不過不失茶餐嘅叉燒意粉,會有四五塊薄切嘅普通叉燒,甜甜地。🌟🌟🌟☕️咖啡或茶:奶茶一流,小編鐘意飲茶走,加少少煉奶,會滑好多!正呀~🌟🌟🌟🌟🌟🥪私心推介:滑蛋鹹牛肉三明治,澳牛三明治真材實料,方包夾住厚厚嘅炒蛋睇見都想咬翻兩啖。不過鹹牛肉有時真係有啲鹹。不過唔影響佢嘅美味!大家睇師傅心情啦~🌟🌟🌟🌟小編係咁啱搭早咗班巴士返工行過去,宜家唔知係咪因為疫情原因冇咩人排隊,8:30即時入座。叫外賣都5分鐘內可拎走。味道:4/5 香港必食!🥰環境:3.5/5 特色必搭檯!小編唔介意搭檯。但疫情期間小編同兩個唔識得嘅人搭檯都冇擺隔板。介意嘅朋友仔就搵多幾個人一起食啦~服務:3.5/5 次次食落單都好緊張~不過呢兩年小編去食啲哥哥都唔會亂發脾氣,佢地好中意撩妹妹仔噶😏!大家放鬆啲!食個飯姐~抵食:4/5 加價啦,點解好食嘅嘢總是少貴😭。大
金记冰室

早餐

味道:4/5 香港必食!🥰
抵食:4/5 加價啦,點解好食嘅嘢總是少貴😭。大家快啲去幫親佢,等佢加價慢啲🥹。小編好鍾意食🐮🥰!

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-09-23 700 views
脆皮燒春雞隻雞燒到脆皮~熱辣辣,而且好多汁👍🏻切開見到肉汁流出來,真係超級滿足🤤🤤肉質嫩滑而且唔會燒到好油,配菜仲有有薯條或者薯仔沙律揀~呢個價錢比到咁嘅份量同質素,真係好抵🤩落完order之後,職員即刻比濕紙巾同手套,就唔怕食到隻手油淋淋豬扒包拼肉醬意粉個包表層好脆,醬汁、豬扒同菜都好夾。係好食嘅,但就冇燒春雞咁驚喜~其實食完個包就飽左🤣義粉係普通茶記水準,份量真係好多~呢一間性價比真係好高,而且隻燒雞真係好正~一定會再去食多次
脆皮燒春雞

肉質嫩滑而且唔會燒到好油,配菜仲有有薯條或者薯仔沙律揀~
呢個價錢比到咁嘅份量同質素,真係好抵🤩

豬扒包拼肉醬意粉
其實食完個包就飽左🤣義粉係普通茶記水準,份量真係好多~

呢一間性價比真係好高,而且隻燒雞真係好正~一定會再去食多次
2022-08-11 830 views
下班之後和朋友休閒小聚揀咗間茶餐廳冰室品嚐一下~ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧我叫咗👉🏻鮮牛肉麻辣米線,個樣呢就一啲都唔辣原來食落辣辣地❤️牛肉十分之鮮嫩朋友食👉🏻乾炒牛河,十分有鑊氣加埋辣椒醬品嚐都好食😋我哋加咗個冰鎮芥蘭,芥蘭相當有咬口另外我哋叫咗甜品金粒西多配雪糕脆卜卜嘅外層,加上雪糕多重享受👄飲品我哋叫做黑牛,即係朱古力雪糕加可樂呢個飲品之前未試過原來都好好飲👅
下班之後和朋友休閒小聚

揀咗間茶餐廳冰室品嚐一下~

我叫咗👉🏻鮮牛肉麻辣米線,個樣呢就一啲都唔辣

原來食落辣辣地❤️牛肉十分之鮮嫩

朋友食👉🏻乾炒牛河,
十分有鑊氣加埋辣椒醬品嚐都好食😋

我哋加咗個冰鎮芥蘭,芥蘭相當有咬口

另外我哋叫咗甜品金粒西多配雪糕
脆卜卜嘅外層,加上雪糕多重享受👄

飲品我哋叫做黑牛,即係朱古力雪糕加可樂
呢個飲品之前未試過原來都好好飲👅