Restaurant: Kam Cheung Pork Noodle
Info:

人排隊、我又排🤣每次行過都見到有10個人喺度排隊~好好奇,又話香港d食肆好唔掂😨但次次都見到咁多人排隊其實今日係同老公搭的士經過老公特登叫司機喺店舖附近放低我先我先排隊,佢去接亞女學完琴帶佢過嚟~一間家庭式嘅小店有一個超過70歲嘅老伯伯問我哋幾多位❓應該排咗15-20分鐘 ▶️入坐🔸 #菜膽雞球牛肉麵 雞球是三隻小雞髀🍗 普普通通,食唔到雞味~ 不過肉質都嫩滑牛肉是牛𦟌,燘得軟硬度啱啱好返而鍾意佢嘅面嘅質地,唔係淋但係滑,好似吸一啖就會滑咗落喉嚨咁👍湯底唔加味精,非常唔錯🔸 #菜膽雲吞排骨麵 我諗呢個應該係招牌麵有三棵白菜仔,好新鮮爽脆雲吞喺厚皮嘅菜肉雲吞,平時嘅厚皮真係好厚又偏硬呢度嘅皮厚薄啱啱好,包煮入邊菜同豬肉好新鮮,好味道🤤當然要試一試佢嘅排骨,好細心,即炸排骨都係分開上,唔會俾湯浸淋咗佢排骨係薄薄地嘅,切到一件一件粉漿唔係太厚,包住排骨仍然肉汁豐富,超讚🥰#認真做嘅食肆仍然有好多人欣賞#有冇真係認真做好
人排隊、我又排🤣
每次行過都見到有10個人喺度排隊~
好好奇,又話香港d食肆好唔掂😨
但次次都見到咁多人排隊

其實今日係同老公搭的士經過
老公特登叫司機喺店舖附近放低我先
我先排隊,佢去接亞女學完琴帶佢過嚟~

一間家庭式嘅小店
有一個超過70歲嘅老伯伯問我哋幾多位❓
應該排咗15-20分鐘 ▶️入坐

🔸 #菜膽雞球牛肉麵
雞球是三隻小雞髀🍗 普普通通,
食唔到雞味~
不過肉質都嫩滑
牛肉是牛𦟌,燘得軟硬度啱啱好
返而鍾意佢嘅面嘅質地,
唔係淋但係滑,好似吸一啖就會滑咗落喉嚨咁👍
湯底唔加味精,非常唔錯

🔸 #菜膽雲吞排骨麵
我諗呢個應該係招牌麵
有三棵白菜仔,好新鮮爽脆
雲吞喺厚皮嘅菜肉雲吞,
平時嘅厚皮真係好厚又偏硬
呢度嘅皮厚薄啱啱好,包煮入邊菜同豬肉
好新鮮,好味道🤤
當然要試一試佢嘅排骨,
好細心,即炸排骨都係分開上,
唔會俾湯浸淋咗佢
排骨係薄薄地嘅,切到一件一件
粉漿唔係太厚,包住排骨仍然肉汁豐富,超讚🥰

#認真做嘅食肆仍然有好多人欣賞
#有冇真係認真做好
2024-03-28 165 views
金祥排骨麵位於西環西營盤,係香港依然屹立不倒超過三十多年,經常都要排隊。下午五點左右經過見到冇乜人,想住入去食,點知老細話做埋俾你啦,仲以為係下午茶,原來老細意思係做埋我哋跟住就收舖。老字號裝修陳舊。菜膽雲吞排骨麵 $52炸排骨和湯麵分開排骨炸得非常鬆脆,熱辣辣,好味。菜肉雲吞非常大隻,菜肉均勻,味道唔錯。豆漿 +$7 ,豆漿太大杯,不會太甜,豆味濃郁。老字號保持到一定的水準,怪不得客人絡繹不絕。問老細幾點鐘開門?為什麼這麼早就收舖,老細話唔夠人手,早上11點開門,晚上5點到6:00收舖。真的有心來食的,真的要提議留意開舖時間。

老字號裝修陳舊。

菜膽雲吞排骨麵 $52
炸排骨和湯麵分開

排骨炸得非常鬆脆,熱辣辣,好味。

菜肉雲吞非常大隻,菜肉均勻,味道唔錯。

豆漿 +$7 ,豆漿太大杯,不會太甜,豆味濃郁。

老字號保持到一定的水準,怪不得客人絡繹不絕。
真的有心來食的,真的要提議留意開舖時間。
2024-03-20 227 views
主打上海炸豬扒麵 每逢週末都會大排長龍一間十分有人情味既小店店員非常熱情細心 見我哋第一次食 主動同我哋介紹招牌菜排骨粗炒麵- 上海粗炒+炸排骨 上菜時即哇左 排骨既份量填滿成個碟 入後鬆脆香口 炒麵亦好夠味 不會乾爭爭菜膽雲吞冬排隊麪份量好夠!相對比較清淡 但非常啱我淡口味 特別要讚個冬菇 炆到好入味 入口爆哂汁🤤🤤 香煎餃子即叫即煎 夠香夠脆 正常發揮 同雲吞餡有啲唔同 肉味較重每樣份量都超大 我哋兩個人其實食到尾已經飽到不得了 如果唔係太大食 三樣嘢應該可以夠3位食 🤭最後我哋打包埋返屋企食
主打上海炸豬扒麵 每逢週末都會大排長龍
一間十分有人情味既小店
店員非常熱情細心 見我哋第一次食 主動同我哋介紹招牌菜

排骨粗炒麵- 上海粗炒+炸排骨

菜膽雲吞冬排隊麪

香煎餃子
即叫即煎 夠香夠脆 正常發揮 同雲吞餡有啲唔同 肉味較重

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 菜膽雲吞冬菇排骨麵
  • 排骨粗炒麵
2024-02-29 308 views
二訪呢間老字號嘅西營盤名物💛✨菜膽雲呑排骨麵 $51炸排骨同麵分開上 唔會浸到淋哂👍新鮮炸起熱辣辣 外脆内腍 都仲保留到d肉汁🥰雲呑皮薄 每粒都好飽滿 菜肉比例剛好😗麵係滑身幼麵 湯底好清 但配埋蔥同炸蒜好香😆✨鯪魚肉腐皮卷 $25勁酥脆香口 食落一d都唔會覺得膩 鯪魚肉彈牙😚📍地址: 金祥排骨麵 西環西營盤德輔道西316號標準大廈地下C號舖
二訪呢間老字號嘅西營盤名物💛

勁酥脆香口 食落一d都唔會覺得膩 鯪魚肉彈牙😚

📍地址: 金祥排骨麵
西環西營盤德輔道西316號標準大廈地下C號舖
  • 鯪魚肉腐皮卷
哇!這家餐廳的炸雲吞真係可以話是炸到零失誤!👏 外皮炸得金黃酥脆,咬落去那種「卜卜」聲真係太過癮了。雲吞入面嘅蝦肉新鮮彈牙,簡直係「咸香惹味」嘅極致。我通常對炸食唔係咁感冒,但呢個絕對係例外!接著係招牌炸豬扒炒麵,呢碟一上枱就已經香氣撲鼻。「焦香噴鼻」嘅豬扒配上「麵韌勁彈」的炒麵,食落嗰種美妙嘅口感糅合真係讓人難以忘懷。雖然我多數鍾情於湯麵,但呢個實在太吸引,不自覺都要夸讚幾句!最後試了竹笙菜心湯麵(素食選擇),湯底清甜「滋味滿分」,竹笙爽脆嘅口感同菜心嘅翠綠新鮮,真係健康之選。但如果你肚子大過眼睛,可能會覺得落肚唔夠夠喉,要加碟炸豬扒才得夠份量。總括來講,呢家餐廳真係「美食熱潮」起勢,用料實在分量足,每一次光顧都有驚喜。快啲帶埋三五知己,一齊來享受食物嘅幸福感受啦!🍽️😋

2024-01-08 502 views
今日行過西營盤,朋友介紹我去試下間上海麵店,佢話平民價錢,但做到嘅野令人諗起屋企味。踩入間鋪頭,環境樸實唔花巧,桌仔櫈仔都係老字號feel。嗌咗碗菜膽雲吞排骨麵,頭先食嘅粒粒爽口,雲吞肉感十足,啖啖飽滿,湯底得個清新,真係一流!至於排骨🍖,咁酥脆,兜住啲香氣,香過行街都聞得到,食落去唔會膩,蘸啲辣椒醬又啱嘴。至於豆漿,滑得嚟香得,啱啱好充當個stopper,食多咗排骨,一啖豆漿,清新返晒!見到鋪頭咁多街坊客,笑口合輝,食住講住,個個滿足,間鋪显得熱鬧得很。我覺得今次食得開心,響呢個快節奏嘅城市,都可以搵到慢慢嚥嘅滿足,好正!😊 跟隨我,持續發掘更多香港本土好店啦!👣🍲🥢

2023-10-27 735 views
同家人午餐特地去試一試。分別叫了個雲吞牛腩排骨麵+咖喱雞飯+煎餃子+兩杯豆漿。碟頭很足,夠份量,對得起個價錢。各款味道都不錯,煎餃煎得出色,排骨酥脆不油膩,雲吞同牛腩都入味,咖喱汁不錯,只是用來泮飯略嫌份量較少,豆漿唔太甜,夠健康。還有店內的豆辧醬很對我的口味。店舖雖少,但坐落唔覺擠擁,有一定的空間,可以享受飯餐。值得一讚的是店員很有禮貌,很親切,很客氣,付款之餘更說多謝👍。雖然只是細節,但很窩心😄。
碟頭很足,夠份量,對得起個價錢。
還有店內的豆辧醬很對我的口味。
店舖雖少,但坐落唔覺擠擁,有一定的空間,可以享受飯餐。
2023-10-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 煎餃子
2023-09-21 1026 views
金祥排骨麵是位於西環西營盤的傳統上海麵館,屬於民生小店,店舖面積雖小,但可容納約十張枱,有卡位及圓枱。裝修實而不華,是傳統上海麵館的格局,用到木枱木櫈。平日早上11點左右到埗,無需等位,可直接入座。菜膽雲吞排骨麵選了餐牌標示人氣No.1的菜膽雲吞排骨麵,再配上豆漿。菜膽雲吞麵,麵底是清湯底加傳統上海麵,面頭有三顆大大粒的豬肉白菜雲吞,再配有三棵切半的白菜仔🥬,中間放了匙羹盛著蔥花配料。第一口先嚐湯底,清甜沒有添加味精,放入蔥花配料後,味道清新。麵質口感軟棉有咬口,雲吞非常大粒,皮薄餡靚,餡料有豬肉及白菜,味道新鮮,白菜仔也新鮮爽口。雲吞非常大粒餡料有豬肉🐖及白菜🥬炸排骨分碟上,炸得脆、肉質較乾、味道淡,餐桌旁邊有辣醬配料,點埋一齊食會惹味啲。豆漿,跟麵半價$7。整體而言,菜膽雲吞麵份量足味道好,埋單$58,食得非常之飽。

菜膽雲吞排骨麵 $51  +  豆漿 $7

菜膽雲吞排骨麵
選了餐牌標示人氣No.1的菜膽雲吞排骨麵,再配上豆漿。

菜膽雲吞麵

菜膽雲吞

雲吞非常大粒
菜膽雲吞

餡料有豬肉🐖及白菜🥬

炸排骨

豆漿

豆漿,跟麵半價$7。

$58 (Lunch)
菜膽雲吞麵
2023-09-14 535 views
這家餐廳的菜肉雲吞非常好吃。它們的份量很大,對於食量大的我來說都足夠飽。而且他們的排骨炸得香脆,油脂也很少,不過稍微有點乾。雖然個名係叫排骨,不過其實係冇骨嘅,其實係一塊豬扒。我還看到他們有很多小食和飯類的選擇,每一道都很吸引人。總的來說,這家餐廳的菜肉雲吞很美味,而且份量十足。他們的排骨炸得香脆,雖然有點乾,但整體口感還是不錯的。此外,他們的小食和飯類選擇也很吸引人。如果你想品嚐美味的菜肉雲吞和炸豬扒,這裡是一個不錯的選擇。

我還看到他們有很多小食和飯類的選擇,每一道都很吸引人。

2023-07-07 882 views
因為我跑空佐水記 所以來呢度試下入店人幾多 但依舊係伏😅麵唔好食 質地就類似味千拉麵 但係冇味…雲吞OK大粒 食的出係自己整的至於炸排骨 真係好普通 只可以講係啱啱從油鍋炸起 但新唔新鮮真係好難講 排骨?豬排好薄身 同埋皮勁厚但又唔脆 只係油 感覺係復炸嘅😅 味道真係好普通 隨便間茶餐廳都可能出色過佢總有小蟲蟲 試一次就夠
因為我跑空佐水記 所以來呢度試下
入店人幾多 但依舊係伏😅
總有小蟲蟲 試一次就夠
炸排骨雲吞麵
炸排骨雲吞麵
2023-06-27 2211 views
每次經過都看到很多人排隊,這是好吃受歡迎的現象,今天我也來湊熱鬧排隊,求證是否真的好。中午12點多,已經有不少人排隊,老板經營有道,讓排前面的人看餐牌,選好要吃的東西,這樣就可以節省時間,快些騰出座位,多做幾輪生意。雖然多人排隊,但餐廳還是將清潔做得一絲不苟,將餐台清潔得乾乾淨淨才讓我們入座, 然後馬上就落單。店名是排骨麵,當然要試排骨麵,我們點了一個粗炒排骨麵和一個牛腩湯麵,主要是看到粗炒排骨麵裡面有很多椰菜,葷素配搭才是最健康的飲食。牛腩湯麵裡面也是有幾棵青菜,賣相非常養眼,湯面很快送到,我試了些 ,面香肉林,青菜都好嫩,湯也比較清淡,不是靠味精調味。而我點的排骨粗炒就等了較長時間,老闆說很多人都點排骨炒麵,所以時間稍長,請耐心等候。為了吃到心頭好,等耐啲都值得。排骨炒麵很大一碟, 排骨不是炸得很噥,但又不失香口,外脆內嫩,肉汁豐盈,鹹香鮮味,最大優點是不油膩,碟底沒有油的,有好多椰菜,配搭得宜,難怪很多人都點。試過之後證明多人選擇的餐廳是好的,確實是可以回頭的餐廳。

• 排骨粗炒麵
2023-06-22 665 views
上次專登揸車過嚟西環食,點知佢冇開😓😱😢今日搭巴士過嚟搏吓,好彩佢有開👍🏻😝😍估唔到過曬食飯時間,都差不多滿座,真係有啲料到🤭🤩👍🏻當然嚟得嘅,煎餃同湯餃都要試啦!!嗌咗個水餃排骨麵,排骨實在太好食啦!😍👍🏻👍🏻👍🏻老細另外再嗌多一件!🤣豆漿估唔到好有豆味,完全唔係用豆漿粉開水嗰啲~我哋坐最入果張枱,有個姨姨响隔離枱包餃子,眨下眼就包咗一大盒,唔知佢一日賣幾多隻🤭😁如果唔係咁遠水路,我估應該成日都會嚟食!👍🏻👍🏻😍🤩
無得輸排骨
煎餃
2023-06-03
Type of Meal
Tea
無得輸排骨
煎餃
西營盤。中式🍪#milktea西營盤 #milktea西環 #milktea中式呢間排骨麵係超出名💫好多大學生都有食過🙌🏻🙌🏻我係平日嘅13:00時間去都要排大約15-20分鐘😯😯其實之前已經去食過好多次😆😆🥰海膽雲吞排骨麵 $51呢個係佢哋嘅招牌菜🥰🥰首先份量真係好多 食完超飽!!!🤤🤤個排骨真係整得好好 係外脆內軟 有少少肉汁 仲有陣姜味 去解咗排骨嘅油膩✌🏼✌🏼 食落無咁大負擔雲吞都好好😍😍 個皮係薄嘅 個餡係淨係菜肉味 (唔係韭菜個d)😙個湯就係好清嘅湯底 有蔥同炸蒜 做配料推介推介💫📍金祥排骨麵西環西營盤德輔道西316號地下c舖
西營盤。中式

📍金祥排骨麵
西環西營盤德輔道西316號地下c舖
2023-04-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
海膽雲吞排骨麵
2023-04-24 603 views
金祥排骨麵西環名物——金祥排骨麵呢間金祥排骨麵一直都係咁出色咁鮮明啊~呢碗係佢哋其中一碗招牌雲吞牛腩排骨麵💲56牛腩夠晒入味口感亦都唔會好韌 不過牛嘅香味就唔算好重雲吞亦都食得出好新鮮 皮好薄 入面嘅餡亦都好足料睇圖就知 每粒都好飽滿排骨一啲都唔會鞋霎霎!好香口!就咁食已經好夠味 再加配埋佢哋嘅自家製辣椒醬十分出色~麵比較粗身 有咬口 感覺有啲似烏冬,不過比烏冬更加挺身~個湯係令人驚艷嘅位 淨係睇個樣好似淡茂茂 同平時碌完個麵嘅水冇乜分別咁 但係飲落好清甜配埋個面就一流!大家去開西營盤,一定要試吓~
金祥排骨麵
西環名物——金祥排骨麵
呢間金祥排骨麵一直都係咁出色咁鮮明啊~
呢碗係佢哋其中一碗招牌
💲56
牛腩夠晒入味口感亦都唔會好韌
不過牛嘅香味就唔算好重
雲吞亦都食得出好新鮮
皮好薄 入面嘅餡亦都好足料
睇圖就知 每粒都好飽滿
排骨一啲都唔會鞋霎霎!好香口!
就咁食已經好夠味
再加配埋佢哋嘅自家製辣椒醬十分出色~
麵比較粗身 有咬口 感覺有啲似烏冬,不過比烏冬更加挺身~
大家去開西營盤,一定要試吓~
2023-04-21 402 views
金祥呢,話説我農曆新年前已經想食。但因為之前回訪天后橋底排骨麵勁很難食,都有啲擔心金祥一樣大跌 watt 。不過點都要搏一搏嘅之後有個星期二去佢例休(大家唔好好似我咁摸門釘呀),再之前新年我都初六七去諗住無有死⋯⋯點知都係無緣,今次終於食到呢個HKU 回憶餐😂一嚟根係要order招牌既菜膽雲吞排骨麵!麵和排骨分開上唔怕會浸到淋曬~排骨炸到十分酥脆,食落唔油~湯底比較清,可以浸啲排骨排骨落去一陣個味道會更出;雲吞大大隻而且菜肉比例適宜~有啲家的感覺~依然咁好食💛開心返曬價錢相宜,份量足~難怪可以屹立西環咁多年呀~

價錢相宜,份量足~難怪可以屹立西環咁多年呀~
$50 (Lunch)
  • 豆漿
  • 菊花茶