2023-09-28 19 views
📍Kailash Parbat (尖沙咀)印度餐廳就食得多,第一次食印度素食餐廳。呢間餐廳嘅食物款式特別多,連孟買嘅街頭小食都有!✨CHOLE BHATURA $105第一次食bhatura,外型圓鼓鼓漲卜卜,比起其他印度餅容易撕開,口感鬆軟。即使經過油炸都完全冇油膩感。鷹嘴豆咖喱味道好濃,不過完全唔辣。✨POT RICE $98四川醬辣味溫和,唔係平時食正宗四川菜有花椒、八角、桂皮之類嗰種味道。醬汁好香好啱配飯。撈埋爽脆清甜嘅蔬菜好開胃。✨TIKKI CHAAT $85印度街頭小食~酸甜嘅乳酪醬汁底下係粉粉腍腍嘅薯仔、鷹嘴豆。惹味開胃嘅味道令人食到停唔到口。✨SHAHI PANEER $105✨NAAN $35Shahi panner有大量印度芝士,唔使好似平時咁要慳住食。醬汁味道溫和,有少少番茄香味。👩🏻覺得呢款係除咗堅果korma外最啱小朋友食嘅印度咖喱。配naan食好正!
📍Kailash Parbat (尖沙咀)

✨CHOLE BHATURA $105

✨POT RICE $98

✨TIKKI CHAAT $85

✨SHAHI PANEER $105
✨NAAN $35

好橋咁係餐廳樓下撞到印度人同事我話比佢知我食呢間餐廳佢即刻話呢間餐廳好食😂😂睇黎係質素保證👍🏻食印度菜點少得杯Mango Lassi濃郁得黎又唔算太甜入面仲有啲seed~朋友個杯係Strawberry milkshake 佢話唔算係好甜,有淡淡嘅士多啤梨香甜味然後就係頭盤Ragda Dahi Puri佢係fried dough ball 入面放左啲薯仔同鷹嘴豆啲醬汁有好豐富嘅香料味加上yogurt甜甜酸酸少少辣都幾開胃朋友好欣賞呢道菜不過呢道菜要食快啲 如果唔係個dough ball吸哂啲汁就會變到好淋跟住就係Pav Bhaji 廚師將個餐包切半 仲有用牛油烘左一烘所以上枱時個包仲係暖包身軟綿綿 烘過嘅位有牛油香仲有少少脆🥹好好味加上佢個汁都調得幾好同個包好夾Malai Paneer Tikka 一上枱個陣我以為佢係豆腐整嘅其實係芝士先岩!佢都幾結實所以食左一兩舊已經好飽😆我地仲叫左Methi Malai Mutter 同Onion Kulcha Methi Malai Mutter入面有好多豆香料味比起前面其他菜式冇咁重有淡淡腰果香好creamyOnion Kulcha 有onion
好橋咁係餐廳樓下撞到印度人同事
我話比佢知我食呢間餐廳
佢即刻話呢間餐廳好食😂😂
睇黎係質素保證👍🏻

食印度菜點少得杯Mango Lassi
濃郁得黎又唔算太甜
入面仲有啲seed~
朋友個杯係Strawberry milkshake
佢話唔算係好甜,有淡淡嘅士多啤梨香甜味

然後就係頭盤Ragda Dahi Puri

所以上枱時個包仲係暖
包身軟綿綿 烘過嘅位有牛油香仲有少少脆🥹好好味
加上佢個汁都調得幾好
同個包好夾

其實係芝士先岩!
佢都幾結實
所以食左一兩舊已經好飽😆

Methi Malai Mutter入面有好多豆
香料味比起前面其他菜式冇咁重
有淡淡腰果香好creamy
Onion Kulcha 有onion
就算唔配其他汁食 都已經好夠味
有少少煙韌~ 都幾唔錯!

本身諗住食素菜會唔飽
Sorry 我錯了😂😂😂飽到傻左
我地食中西餐就食得多,但印度菜🇮🇳就真係好少試,今次就決定去試下印度素菜餐廳🌿,主角就係Kailash Parbat,入到餐廳第一感覺係環境舒適😆,坐位好闊落,燈光好光猛之餘,仲有好多唔同顏面嘅掛畫🖼️同廚具🔪等小擺設,打卡都唔錯~ 打開餐牌發現食物嘅選擇比想像中多, 而且大部份都睇唔明🙈,好彩依度嘅職員都好友善咁介紹咗幾樣食物俾我地👍🏻-*以下中文食物名為不專業的翻譯*-PALAK PATTA CHAAT🧆 (炸菠菜葉脆餅) - HKD 79首先就上小食炸菠菜葉🌱啦,外表鋪滿咗好多印度特色香料,真係睇唔出佢係菠菜葉XD,而且仲有甜辣醬及乳酪等配搭,未食就已經感受到印度菜獨有嘅視覺衝擊呀😆,食落脆口之餘又有甜辣嘅味道,眾多香料帶俾我地嘅口感好清新開胃😋,作為前菜品嘗真係一流😗-CHEESE STUFFED MUSHROOM🍄 (烤芝士蘑菇) - HKD 110之後就嚟咗個烤芝士蘑菇🍄啦,賣相好似微型漢堡🍔咁,十分趣緻🤤,一啖咬落去就已經感受到新鮮蘑菇汁同埋香濃嘅芝士味🧀,而且芝士仲有拉絲效果😋,中間仲有青椒🫑,唔會過於油膩,相當有心思~ 另外配上印度薄荷醬,味道會更加清新🆕-PUNJAB
*以下中文食物名為不專業的翻譯*
PALAK PATTA CHAAT

CHEESE STUFFED MUSHROOM

PUNJABI SAMOSA🥟 (印度咖喱餃) - HKD 75
跟住就係大大份咖喱餃🥟,依種咖喱餃係北印度最受歡迎嘅小食之一,餃子外層酥脆有咬口🤤,而入面嘅餡料極為豐富,有薯仔🥔,腰果及洋蔥🧅等,仲配搭上印度特有嘅香料及香草👅,味道濃郁之餘又有唔同嘅味道,令人欲罷不能呀🤣,另外店家仲有兩款醬汁配搭,倒落餃子內一齊食,味道酸酸甜甜,十分開胃,雖然大大份,但我地都全部食哂,唔錯😋
PUNJABI SAMOSA

SHAHI PANEER🥘 (印度式芝士咖喱) - HKD119
食印度餐緊係唔少得咖哩啦🥘 !我地就試下印度式嘅芝士咖喱,主要係由芝士🧀、洋蔥🧅及印度香料製成,食落甜甜地好易入口👍🏻,而咖喱味都相當香濃🤤,芝士粒口感鬆軟,有少少似豆腐嘅口感,相當過癮😆
SHAHI PANEER

KULCHA🫓 (印度烤餅) - HKD 49
最後就叫咗個烤餅🫓 做飯後小食啦😆~ 烤餅份量都唔細,有淡淡洋蔥🧅香味,抵讚之處就係個烤餅本身好鬆軟😋,底部好脆身,如果之前有叫咖哩🥘,配埋咖哩一齊食會更有風味👍🏻
KULCHA

MANGO MIKESHAKE🥭 (芒果奶昔) - HKD 55
芒果奶昔🥭 飲落香滑濃郁,仲有少少香料味,唔會太甜,同平時香港市面飲到嘅會有少少分別,幾有印度特色嘅一個飲品🤤
MANGO MIKESHAKE

ROSE MIKESHAKE🌹(玫瑰味奶昔) - HKD 55
香滑濃郁嘅粉紅色ROSE MIKESHAKE🌹散發出淡淡嘅玫瑰花香,味道唔會太甜,飲得出少少奶嘅香味🥛
ROSE MIKESHAKE

今次係我地第一次食印度素菜,依間餐廳嘅選擇都幾多,而且比起香港其他印度餐廳嚟講,佢嘅環境同衛生都做得相當好🙈,座位及餐廳設計都花咗好多心思😊,而店員嘅態度都相當友善,落單及上菜時都會同我地介紹菜式,而且都幾多印度人幫襯,可見依度嘅印度素菜都幾正宗😆,如果大家想試下新野嘅話,我地覺得Kailash Parbat係一個印度素菜嘅好選擇😙
2023-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$298.1 (Dinner)
PALAK PATTA CHAAT
CHEESE STUFFED MUSHROOM
PUNJABI SAMOSA
SHAHI PANEER
KULCHA
2023-09-14 32 views
📍 Kailash Parbat (尖沙咀)Kailash Parbat 1950年創立👍🏻係印度餐廳領域最具標誌性既品牌之一⭐️主打正宗民族,北印度素食等美食🇮🇳尖沙咀店環境舒適, 素食食物選擇多🤩Menu都成本書咁厚😆有辣🌶️有唔辣✨SEV PURI $79脆片上撒上洋蔥🧅番茄🍅生芒果🥭香草🍀香料等等, 配上辣椒酸辣醬🌶️和甜羅望子醬, 食落多種味道同一時間刺激味蕾😋香脆又清新✨PANEER TIKKA (2 TYPES) $115用鮮奶油、腰果醬、浪漫香料醃製而成既烤芝士🧀口感煙韌有咬口😁配新鮮薄荷酸辣醬同蔬菜唔會太漏✨KOFTA - E - DILBAR $119咖喱食落香濃奶滑🥘少少辣🌶️上面有兩個蔬菜餃子😋✨STUFFED PARATHA $55煎得好香嘅薄餅🫓點解咖喱一流👍🏻✨KHAAS KHICHDI$79黃扁豆和米飯既組合配香料🍀香料味香濃有鑊氣😆✨Mango Lassi $59芒果味香, Creamy, 甜度適中,好飲🤤✨VIRGIN MOJITO $65揀咗玫瑰味🌹飲落幾特別又清香📍 Kailash Parbat (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室菜式💡:
📍 Kailash Parbat (尖沙咀)

✨SEV PURI $79

煎得好香嘅薄餅🫓點解咖喱一流👍🏻

✨KHAAS KHICHDI$79
黃扁豆和米飯既組合配香料🍀香料味香濃有鑊氣😆

✨Mango Lassi $59
芒果味香, Creamy, 甜度適中,好飲🤤

✨VIRGIN MOJITO $65
揀咗玫瑰味🌹飲落幾特別又清香

📍 Kailash Parbat (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

菜式💡: #hkfoodlover西式
地區💡: #hkfoodlover荃灣綫 #hkfoodlover東鐵綫
#hkfoodlover尖沙咀
#hkfoodlover尖東
🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼🔼

#food #foodhk #hkfood #foodiehk #hkfoodie #hongkong #hk #好去處 #hkrestaurant#尖沙咀美食 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡#尖沙咀 #尖沙咀美食 #打卡餐廳 #香港一日遊 #尖東 #尖東美食 #西式美食 #印度菜#KailashParbat #特色美食 #素食 #香港素食 #indianfood
2023-09-14 30 views
第二次食印度素菜餐廳,餐廳裝修好有特色,適合一班朋友聚餐🤓菜式好多選擇,花多眼亂😝經過員工介紹後,我哋揀咗幾款菜式😎1. Malai Paneer Tikka ($115)最先上枱嘅係呢款好有特色嘅前菜,四方形一格格的印度特色茅屋芝士,每格用黃綠椒隔住一串來燒,配上檸檬薄荷醬食,口感不錯👍🏻外皮燒至香口惹味,內裏咬落有點似麵包的感覺,幾有特色😋另外洋蔥圈加上佢嘅調味料食,香口又清新,好味🤓2. Cream of tomato soup ($55)跟住係一碗濃濃的忌廉蕃茄湯,好濃嘅蕃茄味,非常creamy嘅口感,個人覺得比較酸,飲完都幾開胃🤤湯上有幾塊麵包,食落有點似油炸鬼的感覺;由於個湯都幾濃,飲完都好飽肚😬3. Stuffed Paratha with Aloo ($55)4. Veg Kadai ($99)今晚嘅主菜係呢個印度餡餅,裏面配料係薯仔,上枱時熱辣辣,無點咖哩就咁試下塊餡餅先,餡餅鬆軟,裏面啲薯仔同薯蓉熱辣辣好綿😝咁當然要配埋佢嘅咖哩嚟食啦,今次嘅咖哩材料全部都係素菜,配合印度香料嘅咖哩香辣惹味😋同薯仔餡餅係絕配,非常滿足🤩5. Crispy Vegetable ($95

1. Malai Paneer Tikka ($115)
另外洋蔥圈加上佢嘅調味料食,香口又清新,好味🤓

2. Cream of tomato soup ($55)

4. Veg Kadai ($99)

5. Crispy Vegetable ($95)
最後係一個炸蔬菜的食品,上枱嘅用一個不鏽鋼嘅「鏟」型載具😅蔬菜炸到好似『咕嚕肉』嘅形狀,熱辣辣時食落外脆內軟,有啲煙韌嘅口感,少少辣,好香口👏🏻建議呢個要趁熱食,因為油炸,一凍左就覺得比較油膩呢😅

6. Mango milkshake and Chocolate milkshake ($55)
我地叫左兩杯奶昔,一杯芒果,另一杯係朱古力😙每杯奶昔都有一球雪糕,唔太甜奶昔好滑,唔錯😛
2023-09-11
Type of Meal
Dinner
香港有唔少高質素嘅印度菜口味非常Exotic🧡 但係印度素食就唔係成日接觸怕口味唔係好岩😛 呢間素食餐廳原來除咗印度之外都開咗係好多國家質素有保證🌍 口味唔會好齋得黎令我大開眼界❤️‍🔥除了咖喱之外印度仲有好多不同口味呢🇮🇳⭐️ Pani Puri 🍘脆脆嘅波波裡面包住薯仔好香口🥔特別加上酸甜嘅羅望子醬🍇整體感覺好開胃🍀⭐️ Veg Kheema Pav 🍞用果仁做出黎既素肉醬真係帶香濃既肉味🥜配上鬆軟既印式麵包🥯口感好濃郁⭐️ Paneer Makhanwala 🍅⭐️ Garlic Naan 🧄印度奶酪嘅奶味香但係唔會騷🥛配上番茄Base既咖喱茄香味濃比較容易入口❤️‍🔥 鬆軟既Naan更加係每次印度菜必點⭐️ Pot Rice 🍛呢度中印Fusion菜又真係幾新鮮🤣 四川辣醬配上素菜炒飯有種Gravy既感覺又幾濃郁😚 特別係印度香米粒粒分明有口感⭐️ Fresh Lime Soda Limbu Soda 🍋⭐️ Mango Lassi 🥭 呢度嘅Mango Lassi除左夠幼滑之外仲帶點獨特的香料味🪻 原來加入了茴香籽既香氣好有層次 青檸梳打就甜中帶鹹有點鹹檸七既感覺🥤
Pani Puri
Veg Kheema Pav
Paneer Makhanwala
Pot Rice
2023-08-28 46 views
[尖沙咀]Kailash Parbat.Paneer Tikka Lababdar 食剩指數:0/100印度乳酪配上醬汁醬汁由番茄、香料製成乳酪有烤至熟透帶點彈性呢個菜同Naan好夾.Masala Cheese Naan食剩指數:0/100印度烤餅真係好香好軟熟加左香料Masala同Cheese搭配其他多醬汁菜式一流.Bombay Vada Pav食剩指數:0/100呢個係一種源自印度既街頭小吃中間既香辣馬鈴薯團炸至金黃酥脆薯混合左辣椒、薑、大蒜等其他香料包就係小圓麵包當佢印度burger咁食都唔錯.Veg Hakka Noodles食剩指數:0/100呢個炒麵幾中國風味用左洋蔥、蘿蔔、彩椒等炒有少少似淡色既豉油皇炒麵.Exotic vegetable in hot garlic食剩指數:10/100以大蒜為基礎辣味調味料同西蘭花、彩椒、粟米筍等炒埋一齊真係幾辣!!!店員建議配Hakka Noodles食唔食得辣真係要睇清楚!.Mango Lassi 食剩指數:0/100芒果唔會太酸酸甜平衡好好好香芒果味.Pistachio Milkshake食剩指數:0/100開心果奶昔仲有一球開心
[尖沙咀]Kailash Parbat
Paneer Tikka Lababdar
印度乳酪配上醬汁
醬汁由番茄、香料製成
乳酪有烤至熟透
搭配其他多醬汁菜式一流
Bombay Vada Pav
呢個係一種源自印度既街頭小吃
中間既香辣馬鈴薯團炸至金黃酥脆
薯混合左辣椒、薑、大蒜等其他香料
包就係小圓麵包
當佢印度burger咁食都唔錯
Veg Hakka Noodles
呢個炒麵幾中國風味
用左洋蔥、蘿蔔、彩椒等炒
有少少似淡色既豉油皇炒麵
食剩指數:10/100
以大蒜為基礎辣味調味料
同西蘭花、彩椒、粟米筍等炒埋一齊
真係幾辣!!!
店員建議配Hakka Noodles食
唔食得辣真係要睇清楚!
芒果唔會太酸
酸甜平衡好好
好香芒果味
Pistachio Milkshake
開心果奶昔
仲有一球開心果雪糕
非常香甜
第三次食了~kailash parbet依然在我的top3素食&印度餐廳之列,佢仲喺世界各地都有分店。星期五晚黎到接近全場爆滿,香港人、印度人、外國人都有。今次試左唔少新菜式,一如既往地令人忘記了自己其實食緊素,醬汁味道濃郁,配菜配搭得宜,繼續大力推薦!𖦹 saag paneer $119我次次食印度野都一定會嗌既菠菜芝士,以Cottage cheese及新鮮菠菜蓉製成,點naan or 撈飯一樣掂。𖦹 stuffed paratha $55比較少食有餡既naan,口感豐富!𖦹 burnt garlic fried rice $79飯粒炒至乾身煙韌,加上香脆既炸蒜勁香口。𖦹 pattice cheese grilled sandwich $89以馬鈴薯餡餅、芝士作內餡,三文治烤至酥脆,一咬落去有啲流心效果。𖦹 crispy vegetable $95一上枱以為係炸雞LOL,甜辣醬配脆蔬菜超開胃。𖦹 chai tea $39好友的最愛~佢表示得呢度既chai tea最唔甜,非常適合佢既口味。𖦹 mango lassi $54香濃幼滑既芒果奶昔帶微微香料味。

𖦹 saag paneer $119

𖦹 stuffed paratha $55

比較少食有餡既naan,口感豐富!

𖦹 burnt garlic fried rice $79

飯粒炒至乾身煙韌,加上香脆既炸蒜勁香口。

𖦹 crispy vegetable $95

一上枱以為係炸雞LOL,甜辣醬配脆蔬菜超開胃。

𖦹 chai tea $39

𖦹 mango lassi $54

香濃幼滑既芒果奶昔帶微微香料味。

2023-08-22 54 views
其實本身對於印度菜沒有特別喜歡,但是,週末想換一換口味,沒想到素食做的都很出眾,尤其是前菜,酸甜酥脆,以及餅,也是有濃濃的芝士香氣,不過排名第一的菜品 我覺得普通,只有四塊乳酪竟然要100多,價格有點高。味道也不算特別好,另外看到隔壁幾桌印度人都點的充氣餅,我本身也覺得普通!另外芝士蘑菇不好吃👎
店內環境色彩繽紛,令人心情愉快掛有不同顏色廚具同掛畫作裝飾而且闊落寛敞,坐得舒服主打印度素食,食物選擇都好多除咗香港人幫襯外,仲有不少印度人添!✾ Palak Patta Chaat $79炸菠菜葉口感酥脆香口配搭乳酪、甜辣醬、紅豆榴粒粒同幼身脆脆等口感豐富,清爽開胃✾ Chole Bhatura $105呢款係印度早餐黎嫁油炸包上枱時脹卜卜,好似一個球口感鬆軟且帶點Q彈,可以沾埋鷹嘴豆馬薩拉且有洋蔥、檸檬、醃青辣椒作調味✾ Veg Manchurian Dry/Gravy $94用上鑊鏟仔裝住,十分得意炸椰菜花表面沾滿濃郁大蒜醬油入口外微脆內較綿且帶絲絲椰菜花相當惹味,食唔停口❤️✾ Masala Cheese Naan $49上次到訪時食咗蒜蓉味,今次試試芝士口味Naan內滿滿車打芝士,入口煙韌有咬口✾ Paneer Tikka Lababdar $119咖喱濃稠濃郁,以牛油蕃茄作底入口香辣中帶點蕃茄酸甜而奶酪粒綿密,有啲似豆腐口感✾ Virgin Mojito $65有五款口味可以選擇,肥妹就揀左薄荷入口帶濃濃薄荷清爽感好啱咁熱天氣同食味道較重時飲❤️✾ Cold Co
店內環境色彩繽紛,令人心情愉快
掛有不同顏色廚具同掛畫作裝飾
而且闊落寛敞,坐得舒服
主打印度素食,食物選擇都好多
除咗香港人幫襯外,仲有不少印度人添!

✾ Palak Patta Chaat $79
炸菠菜葉口感酥脆香口
配搭乳酪、甜辣醬、紅豆榴粒粒同幼身脆脆等
口感豐富,清爽開胃

✾ Chole Bhatura $105
呢款係印度早餐黎嫁
油炸包上枱時脹卜卜,好似一個球
口感鬆軟且帶點Q彈,可以沾埋鷹嘴豆馬薩拉
且有洋蔥、檸檬、醃青辣椒作調味

用上鑊鏟仔裝住,十分得意
炸椰菜花表面沾滿濃郁大蒜醬油
入口外微脆內較綿且帶絲絲椰菜花
相當惹味,食唔停口❤️

✾ Masala Cheese Naan $49
上次到訪時食咗蒜蓉味,今次試試芝士口味
Naan內滿滿車打芝士,入口煙韌有咬口

✾ Paneer Tikka Lababdar $119
咖喱濃稠濃郁,以牛油蕃茄作底
入口香辣中帶點蕃茄酸甜
而奶酪粒綿密,有啲似豆腐口感

✾ Virgin Mojito $65
有五款口味可以選擇,肥妹就揀左薄荷
入口帶濃濃薄荷清爽感
好啱咁熱天氣同食味道較重時飲❤️
✾ Cold Coffee with Ice Cream $65
朋友仔見到呢款即刻要點,因為有雪糕🤣
雪糕幼滑帶奶香,加埋凍咖啡一齊食
入口香甜帶點咖啡微微苦澀味
2023-08-21 47 views
經常食日、韓、泰菜…但近迷上了印度素菜,就去咗尖沙咀 Kailash Parbat 試試🤩✦ Cheese Stuffed Mushroom 白烤芝士蘑菇配印度薄荷醬每粒蘑菇盛載滿滿的芝士,有微微拉絲效果可沾些少薄荷醬一齊食,別有一番風味✦ Palak Patta Chaat 炸菠菜葉口感就好似食緊墨西哥脆片非常脆身,配搭印度多款香料,甜甜辣辣的✦ Saag Paneer With Garlic Naan 菠菜奶酪咖喱配蒜香印度薄餅味道帶點香辣,醬汁濃郁,沾連埋薄餅一齊食就剛剛好✦ KP Special Biryani 印度炒飯配薄脆片炒飯粒粒分明,炒得好乾身,份量非常足✦ Mango Milkshake甜度適中,仲可以解辣🤣✦ Pistachio Milkshake 味道好清新!

✦ Cheese Stuffed Mushroom
白烤芝士蘑菇配印度薄荷醬
每粒蘑菇盛載滿滿的芝士,有微微拉絲效果
可沾些少薄荷醬一齊食,別有一番風味

✦ Palak Patta Chaat
炸菠菜葉口感就好似食緊墨西哥脆片
非常脆身,配搭印度多款香料,甜甜辣辣的

菠菜奶酪咖喱配蒜香印度薄餅
味道帶點香辣,醬汁濃郁,沾連埋薄餅一齊食就剛剛好

✦ KP Special Biryani
印度炒飯配薄脆片
炒飯粒粒分明,炒得好乾身,份量非常足

✦ Mango Milkshake
甜度適中,仲可以解辣🤣

✦ Pistachio Milkshake
味道好清新!
2023-08-18 483 views
Kailash Parbat係一間位於尖沙咀,主打印度素食嘅餐廳~ 今次係我地第一次食印度素食,佢地嘅野食都好surprise全部都好好食😍✅Paneer Three Pepper 係用中式醬汁將cottage cheese同三色椒一齊整~ cottage cheese 望落好似雞粒咁但食落好似豆乾~ 呢道菜用中式醬汁一齊炒好惹味~🥰✅Bambaiya Dahi Puri 係一個香脆波波入面放住粒粒薯仔同甜酸醬,上面就放在yogurt~ 外層脆脆地而入面軟腍腍,面頭放咗啲香料同配料,令地個口感都偏向脆卜卜~ 😉✅Chole Bhatura 係鷹咀豆咖哩配煎餅,個餅係都係用cottage cheese 整成,食落唔會太膩之餘同鷹咀豆咖哩好夾~✅Mushroom Baby Corn Kadai 呢款咖喱係用蘑菇同粟米整成,辣味剛剛好唔會太辣,而且仲帶有香濃嘅椰汁味都幾惹味,用黎配大蒜烤餅就最啱啦~🤩✅芒果奶昔同朱古力奶昔味道都係偏甜,但我地都係比較鍾意朱古力嗰杯多啲~ 因為入面有雪糕,味道唔錯~ 😜

2023-08-16 296 views
今晚做一晚印度人同素食主義者呢間餐廳主打係全素入到去都幾多位同感覺好舒服平日人吾多但我地都係網上訂位可享全單85折優惠餐牌全部都係英文但網上睇明明有中英對照的餐牌不過服務員都好好會推介一點同教我地點樣食法😋😋PANI PURICrispy, fried, hollow dough balls stuffed with herbed boiled potatoes, spicy and tangy water and a sweet tamarind sauce. A burst of flavours in your mouth!呢款甜甜地又帶點微辣但食開辣的朋友就應該吾會覺得辣Bombay basket chaat這款要mix 佢甘食法的吾好睇佢係白色甘mix 左之後係淺黃食甘酸酸地的開胃菜KP CHAAT PLATTERDahi Wada, Bhel Puri, Sev Puri and Crispy Corn Basket all on one platter!酸酸地又辣辣地幾特別PANEER TIKKA LABABDARCottage cheese cubes cooked i
今晚做一晚印度人同素食主義者

mix 左之後係淺黃食甘酸酸地的開胃菜

KP CHAAT PLATTER

酸酸地又辣辣地幾特別

PANEER TIKKA LABABDAR

Cottage cheese cubes cooked in a rich and creamy tomato gravy with butter and cashew paste

呢類一定要配薄餅個類食

Manchurian Gravy

MASALA CHEESE NAAN

Naan bread stuffed with spices flavoured cheddar cheese
超多cheese 好漏

MANGO LASSI

A delicious, creamy drink with mango and yogurt

p.s.最吸引人的係佢地食物的香料夠濃
2023-08-16
  • bombay basket chaat
  • Pani Puri
2023-07-23 459 views
之前同朋友食過呢一間素食印度菜,突然好想再食。於是再約朋友食。餐廳光猛,整齊,座位舒服。餐牌選擇包羅萬有。有好多印度人幫襯。今次叫咗以下嘅食物。CP值高。PANI PURI ($65)印度特色油炸圓脆泡芙脆卜卜的外層,內有香料薯蓉扁豆。另有兩個醬汁,印度特色薄荷水和酸豆醬。STUFFED PARATHA($55)印度薄餅的一種,口感酥脆,煙煙韌韌。有不同的口味供選擇(芝士、蔬菜、薯仔)PANEER MAKHANWALA($105)非常CREAMY 的醬汁薄餅配咖哩汁,正ANCHURIAN($96)外層軟軟的包上椰菜花,非常特別的菜式。Tuk TUK CHIPS ($70)放在一架車上送上來,非常特別。用上原隻的薯仔切片製成,口感軟軟的,外皮脆脆的。Mango Lassi 印度最出名的芒果飲品,但這個較為特別,內有少少的香料。MASALA JEERA CNAAS - MATKENAAL($40)
之前同朋友食過呢一間素食印度菜,突然好想再食。
於是再約朋友食。

餐廳光猛,整齊,座位舒服。

餐牌選擇包羅萬有。有好多印度人幫襯。

今次叫咗以下嘅食物。

CP值高。

PANI PURI ($65)

印度特色油炸圓脆泡芙

脆卜卜的外層,內有香料薯蓉扁豆。
另有兩個醬汁,印度特色薄荷水和酸豆醬。

STUFFED PARATHA($55)

印度薄餅的一種,口感酥脆,煙煙韌韌。
有不同的口味供選擇(芝士、蔬菜、薯仔)

PANEER MAKHANWALA($105)

非常CREAMY 的醬汁

薄餅配咖哩汁,正

ANCHURIAN($96)

外層軟軟的包上椰菜花,非常特別的菜式。

Tuk TUK CHIPS ($70)
放在一架車上送上來,非常特別。
用上原隻的薯仔切片製成,口感軟軟的,外皮脆脆的。

Mango Lassi

印度最出名的芒果飲品,但這個較為特別,內有少少的香料。

2023-07-23
2023-07-22 156 views
(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑Samosa Chaat($85)呢個係印度薯餅,一上枱就好靚,係用電單車造型裝住,一夾起原來係心型既❤️一食頭一啖就似普通薯餅,食中間啲就開始有啲辣既香料味,加埋旁邊個酸酸甜甜既醬,係一個唔錯既前菜😃Veg Manchurian Dry/Gravy($94)呢個係因為覺得佢個名好搞笑,完全唔知係咩黎就叫左😂😂黎到係用個鑊鏟裝住,一碟好似鎮江骨咁,但其實原來係炸左既椰菜花,好得意🤣🤣🤣🤣不過係會愈食愈辣😧Paneer Makhanwala($119)去食印度菜一定會食咖哩,但個人黎講就鍾意食奶油味重既咖哩多啲😛所以就叫左呢款試試,呢個入口順滑,奶油味夠,又完全咖辣,值得推介🤓🤓Veg Pulao($70)因為食咖哩,就叫左個飯黎撈,因為怕唔夠飽😂😂印度米係長條形,瘦瘦長長,同平時我地食個啲唔同,我炒出黎係黃色,但我地解構唔到啲黃色係咩味,但係加埋咖哩就好夾☺️☺️Mango milkshake ($55)Pistachio milkshake($65)天氣咁熱一定要叫杯凍野飲下,其實本身係想叫Mango Lassi,但唔小心叫錯左mango mi
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑

Samosa Chaat($85)

Veg Manchurian Dry/Gravy($94)

Paneer Makhanwala($119)

Veg Pulao($70)

Mango milkshake ($55)
Pistachio milkshake($65)
天氣咁熱一定要叫杯凍野飲下,其實本身係想叫Mango Lassi,但唔小心叫錯左mango milkshake😂😂不過都唔怕,個味其實都好似mango lassi,我地見到佢會係冰櫃到拎雪糕出黎打個Milkshake,覺得有開心果雪糕好特別😛😛味道黎講係幾好味既,但如果唔太食甜既人可能會覺得稍甜,但印度人應該本身都係食得比較甜,所以呢2杯都係偏向佢地平時既口味🤣🤣

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
因為我之前都未食過正宗既印度菜🇮🇳所以其實都唔知正常價錢係大概幾多,所以冇咩概念🤣🤣但佢既份量黎講都唔少,啲飯同咖哩我地最後都飽到食唔曬🙈價錢唔算話最平但其實都同平時出去其他餐廳食差不多,但就可以試下啲特式既印度菜😛😛

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
呢間印度餐廳係寶勒巷入面既萬事昌廣場,即係其實係嘉寶漢堡附近,平時經過可能會ignore左呢棟野,但呢棟大廈本身都有其他餐廳,下次都可以去試下其他餐廳😃

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
入到去啲裝修勁靚,光猛得黎又乾淨,位置超闊落,有好多大枱,我估可能印度人本身都鍾意一家人/一大班人去食野,仲有好多裝飾可以比人影下相打下卡😍

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
印度菜比人既感覺都主要係咖哩,但呢到既菜式係超級多,睇menu都要慢慢睇下有咩好食😂😂同埋佢有咖少都係素食黎,所以就算有朋友食素食都可以揀呢間餐廳gathering,而家鋪面都幾靚,職員雖然唔太識中文但都好友善🥰🥰