2024-03-13 20 views
尖沙咀好多餐廳有得食印度咖哩,今次去咗呢間自1952年開業自今嘅🇮🇳素食餐廳🥰餐廳環境闊落,採光十足,枱同枱之間有足夠嘅空間。第一次食印度素菜,真係咩都唔識,幸好店員十分友善會推介餐廳菜式👍🏼👍🏼👍🏼🌼 Manchurian Gravy 印度炸椰菜($94)上網check返資料原來呢款係印式中菜炸椰菜花以鑊鏟上枱十分有Gimmick,鑊氣十足🔥椰菜花以甜辣醬醃製再炸起,炸粉厚薄適中咬落去椰菜花唔會炸到油淋淋,保留咗椰菜花嘅口感,超有驚喜✅🌼 Achari Aloo Tikka 印度粘土烤薯仔 ($135)配菜有烤青椒,洋蔥圈賣相一流,砌到好似串燒咁薯仔外皮蘸上辣粉,烤得香脆,惹味得來唔會好辣配上薄荷醬可以消解油膩感🌼 Cheese Butter Masala ($119) 配Garlic Naan ($35) 咖哩夠香,入口有淡淡椰香味有別於平時配牛雞羊,今次配以粒粒芝士,口感十分順滑。大蒜烤餅嘅口感有別平時食開的,呢間炸到脆卜卜,沾咖哩食別有一番風味🌼 Papdi Chaat 印度特色薯蓉餡圓脆餅 ($85)單車上菜我都係第一次見😆😆賣相吸引一碗入面有乳酪,石榴粒,粒粒薯仔,印度脆片

尖沙咀好多餐廳有得食印度咖哩,
今次去咗呢間自1952年開業自今嘅🇮🇳素食餐廳🥰

🌼 Manchurian Gravy 印度炸椰菜($94)
上網check返資料原來呢款係印式中菜
炸椰菜花以鑊鏟上枱十分有Gimmick,鑊氣十足🔥
椰菜花以甜辣醬醃製再炸起,炸粉厚薄適中
咬落去椰菜花唔會炸到油淋淋,保留咗椰菜花嘅口感,超有驚喜✅

配菜有烤青椒,洋蔥圈
賣相一流,砌到好似串燒咁
薯仔外皮蘸上辣粉,烤得香脆,惹味得來唔會好辣
配上薄荷醬可以消解油膩感

咖哩夠香,入口有淡淡椰香味

單車上菜我都係第一次見😆😆賣相吸引
一碗入面有乳酪,石榴粒,粒粒薯仔,印度脆片,配料豐富,乳酪石榴粒酸甜,配薯仔嘅咸,味道十分夾;香料味道都唔會蓋過配料,個人最鍾意就係呢款開胃菜!

🌼Mango Lassi
食印度菜必配嘅飲品之一
呢杯飲品甜度適中,
呢杯特別之處係撩到杯底仲有啲香料籽

值得一提的是菜式每碟份量十足,
以為無肉食會唔飽,點知款式之多最後食到要捧住個肚走😋
2024-03-13 17 views
環境闊落舒適、燈光明亮,裝潢融合現代感,佈置以色彩繽紛嘅元素為主,同傳統印度餐廳唔同;無論環境同食物都好Colourful,非常之打卡able,令人心情大好😆~SEV PURI 薯仔絲炸米餅⭐️⭐️⭐️⭐️其中一款前菜,係出名嘅印度街頭小食;印象中有6-8件咁多,每件脆餅都被鋪滿扁豆蓉、炸米粉、薯蓉、洋蔥、蕃茄、芒果、香料醬汁,仲有少許乳酪,味道酸酸甜甜又脆口,好開胃MUSHROOM BABY CORN KADAI 蘑菇珍珠筍素咖喱⭐️⭐️⭐️素咖喱內有炒香咗嘅蘑菇、珍珠筍、甜椒、洋蔥🧅,用咗秘製香料調味,濃郁惹味;雖然咖喱呈紅色,實際只係微辣,反而充滿椰奶香,仲有啲蕃茄味,配薄餅食一流~Garlic Naan 香蒜薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即烤嘅薄餅充滿蒜香,香脆之中帶少許煙韌口感,點素咖喱一齊食更惹味。AAMCHI MUMBAI SANDWICH 阿姆赤孟買三文治⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必叫!配料塞滿麵包,馬鈴薯泥馬薩拉、青瓜、洋蔥同蕃茄碎,表面再鋪芝士碎同香草酸辣醬,咬落去外脆內軟,香滑咖喱味道嘅薯仔泥夾住其他清新爽口配料,口感超豐富Paneer Tikka (2 Types) 香料窯烤芝士串 兩款⭐️⭐️⭐️Panee

SEV PURI 薯仔絲炸米餅⭐️⭐️⭐️⭐️

Garlic Naan 香蒜薄餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Paneer Tikka係印度出名嘅新鮮芝士,四四方方嘅外形似豆腐,質感軟滑香濃;經香料醬汁醃製後,配搭甜椒以窯爐烤至焦香,綠色係香草薄荷味,紅色係印式紅椒香料味,整體惹味得嚟唔膩

MANGO LASSI 芒果奶昔⭐️⭐️⭐️⭐️
Creammy之中帶清新芒果味,甜度比例剛好,好飲!

NIMBU PAANI (Indian Lemonade Water)印度檸檬特飲⭐️⭐️⭐️
味道似檸檬汽水但冇汽嘅,以新鮮檸檬🍋調製,檸味好出,非常解渴。
2024-02-25
Type of Meal
Dinner
  • 大蒜烤餅
  • Paneer  Tikka  Lababdar
  • SEV PURI
2024-03-12 12 views
素食連鎖印度店,喺新加坡、曼谷甚至遠至卡塔爾都有分店,係一間將印度小食發揚光大,可以上得到枱面做餐廳主打。平時係印度餐廳最鍾意就係食佢嘅印度小食,呢度淨係pani puri 唔同variant menu 都有成頁咁多,唔使去印度都可以食到好多平時少見嘅印度小食。今次要左有幾款唔同脆餅嘅併盤,每一款都好好食,味道好正宗。脆餅配上乳酪同醬汁,加上脆脆、番石榴籽薯仔等,唔同嘅味道口感mix 埋好開胃,成碟食晒都得。主菜要左印度三文治,份量大,本身仲諗住嗌多啲其他嘢食,見到咁大份就决定留翻下次。餡料係香料薯仔,蕃茄生菜等等,好似公司三文治,但有薯仔就更加飽肚,面頭仲有好多芝士,係唔錯嘅。另外要咗兩杯嘢飲,一杯係mango Lassi,芒果味香濃,足料,比較傑身,特別係佢仲落左fennel seeds ,比平時嘅多左陣香料味。另一杯係印度檸檬梳打,有分甜鹹同埋混合版,揀咗個混合,飲落都少少鹹,好似鹹柑桔咁,想像唔到如果全杯都係鹹嘅會係咩感覺,檸檬味半真半假,氣泡就唔算多,不過又幾夾啲食物。好人好事:mango lassi 隻杯上重下輕,嗰日飯左兩啖都唔夠就唔小心倒瀉咗,諗緊如果要叫多杯好似唔抵。

好人好事:mango lassi 隻杯上重下輕,嗰日飯左兩啖都唔夠就唔小心倒瀉咗,諗緊如果要叫多杯好似唔抵。正當好傷心嗰時,應該係老闆嘅,好好人咁再比過杯我地,仲話唔使再收我地多一杯嘅價錢🥹圖中就係倒瀉左嘅lassi
  • Mango Lassi
{印度素食大餐 - $500}呢一間係真正嘅印度老字號,由1952年開始,由印度街頭車仔檔,做到而家成為國際性嘅餐廳,全球唔同地方都有分店,試過就知道點解佢會咁成功!估唔到素食餐廳會令我咁有滿足同!This Indian restaurant has been in operation since 1952. Starting as a humble street food stall in India, it has now become an international restaurant chain with branches worldwide. Once you try their food, you'll understand why they are so successful! I never expected a vegetarian restaurant to be so satisfying!♦️PARDI CHAAT呢個前菜好有趣,用一架可愛的單車載著,佢入面有石榴、薯仔、鷹嘴豆、印度脆片,加入甜酸汁同埋乳酪!上面再加埋少少辣粉!唔同啲味道疊
{印度素食大餐 - $500}

♦️PARDI CHAAT
呢個前菜好有趣,用一架可愛的單車載著,佢入面有石榴、薯仔、鷹嘴豆、印度脆片,加入甜酸汁同埋乳酪!上面再加埋少少辣粉!唔同啲味道疊起不同的層次,為整餐帶來一個很好的序幕!
This appetizer is a delightful presentation. It arrives on a cute bicycle, loaded with pomegranate, potatoes, chickpeas, Indian crispy snacks, drizzled with sweet and tangy sauce, and topped with cheese. A sprinkle of chili powder adds an extra kick. The combination of flavors creates different layers, making it a fantastic start to the meal.

♦️ MUSHROOM IN PEPPER GARLIC
先炸咗啲蘑菇,形成脆脆嘅外皮,再利用黑椒同埋蒜蓉炒香,真係好惹味!
The mushrooms are first fried to achieve a crispy outer layer, then fried with black pepper and garlic, resulting in a highly flavorful dish.

♦️ PANEER MAKHANWALA
牛油芝士咖喱!比起香辣嘅咖喱,我更加喜歡這個牛油咖喱,香濃嘅牛油味加入芝士,每一口都令人好滿足。
Paneer in buttery cheese curry! As a lover of creamy curries, I prefer this buttery curry over the spicier ones. The rich flavor of butter combined with cheese makes every bite truly satisfying.

♦️ KULCHA
配合咖喱當然係要一個好嘅薄餅,呢個係一個好香脆又香蒜蓉味嘅薄餅,配合咖喱真係好出色!
A good curry needs a great naan accompaniment, and this thin and crispy flatbread fits the bill perfectly. It has a delightful garlic flavor and pairs exceptionally well with the curry.

♦️ TUK TUK CHIPS
新鮮炸出黎嘅薯片,未食已經聞到濃濃嘅薯仔味,真係又香又脆!估唔到用著薯片點甜酸醬又會帶來一個不同嘅化學作用,真心好味道!
Freshly fried potato chips that emit a strong aroma of potatoes even before you take a bite. They are incredibly fragrant and crispy! And who would have thought that dipping these chips in sweet and sour sauce would create such a unique and delightful combination? Truly delicious!

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #KailashParbat (尖沙咀)
1K
2024-03-05 25 views
之前朋友見我食印度菜覺得好吸引,佢話好想試下,佢見好多人介紹過呢間,所以就叫我陪佢嚟食ღSamosa Chaat $85係一大個餡角,上面撒上洋蔥、糖醋醬、辣椒酸辣醬等等….食落酸甜辣又脆脆地味道層次超級豐富ღMalai Paneer Tikka $115烤乾酪配洋蔥🧅青紅椒,加上新鮮嘅薄荷酸辣醬汁,好清新ღGarlic Naan $45ღDal Makhani $99ღPaneer Makhanwala $119食印度菜又點少得叫印度烤餅點咖喱汁❗️烤餅邊脆入口柔軟,而咖喱就叫咗鮮奶油黑扁豆咖喱,有口感飽滿夠濃味,另一款係奶油芝士咖喱用番茄肉汁煮,兩款嘅咖喱汁都唔會辣,送烤餅一流ღ Milkshake Chocolate $55 |Pistachio $65叫咗兩杯奶昔都好正,口感幼滑,而且每杯都有球雪糕😍開心果同朱古力味香濃,但唔會過甜👍🏻

ღSamosa Chaat $85
味道層次超級豐富

ღMalai Paneer Tikka $115
烤乾酪配洋蔥🧅青紅椒,加上新鮮嘅薄荷酸辣醬汁,好清新

ღGarlic Naan $45
ღDal Makhani $99
ღPaneer Makhanwala $119
食印度菜又點少得叫印度烤餅點咖喱汁❗️
烤餅邊脆入口柔軟,
而咖喱就叫咗鮮奶油黑扁豆咖喱,有口感飽滿夠濃味,

ღ Milkshake
Chocolate $55 |Pistachio $65
  • Paneer Makhanwala
今日有新嘗試🌟人生第一次食印度菜😍位於#尖沙咀#kailashparbat 環境適合朋友/家庭聚會🎈長台方形枱圓台都有 燈光光暗度好岩傾計兩人撐枱腳又得😚食物方面呢度有素菜 給vegan 們多個選擇🥰menu 好貼心會標記🏷️出邊啲係vegan dishes1️⃣bambaiya dahi puriChaat 係印度鹹味嘅小食每件小食賣相似軟殼蟹鉗入邊啲餡係薯仔粒同花生米再配啲脆脆 醬料方面可能有少少黑醋Yogurt 最上有紅石榴粒作為點綴 再灑上少少印度辣嘅調味粉酸酸甜甜 開胃醒神😉2️⃣Mushroom tikka🍄 賣相令我以為係串燒 擺盤都幾靚紅椒辣椒作為蘑菇夾心 蘑菇用咗酸辣醬烤成 再配上薄荷醬薄荷醬有別於出邊西餐配送羊扒 相比起呢度冇咁濃味 反而有啲奶香味我估用咗Yogurt去溝淡變成淡淡嘅清新香味 但我覺得件事幾岩🌟🤏由於唔係用黎醮重味嘅肉 清新係重點亦需要中和烤蘑菇嘅油份🌱3️⃣Garlic Naan 🧄4️⃣Paneer tikka lababdar 醬料係用咗香濃嘅蕃茄醬加腰果醬配搭幾特別 畢竟出邊成日淨係會食到咖喱令我最印象深刻嘅係入邊會有cheese cube口感唔膩 質感似食緊
今日有新嘗試🌟人生第一次食印度菜😍

配搭幾特別 畢竟出邊成日淨係會食到咖喱
令我最印象深刻嘅係入邊會有cheese cube
口感唔膩 質感似食緊豆腐 🌟🌟🌟

飲品方面
5️⃣Mango Lassi & 6️⃣Patiyala Lassi🥤
Lassi係印度🇮🇳傳統嘅乳酪飲品
原來仲有分鹹同甜 但暫時Menu上見到兩杯都係甜嘅Lassi
質感較澀身 類似奶昔Creamy 重乳酪味🩷
Mango Lassi 入面會被灑上少少印度香料🤏個配搭好新鮮

第一次食印度菜

下次gathering帶朋友食吓印度菜 又多個選擇啦😚
  • Paneer  tikka  lababdar
  • 印度粘土烤蘑菇串燒
2024-02-28 55 views
潮流興減碳,連肉食系朋友都開始要「找素」,今次一於試吓印度素食🇮🇳🌱Pani Puri ($77) 炸圓脆餅,配印度特色薄荷水及甜醬汁,個人比較鍾意甜醬汁,第一次試呢款配搭Chilli Paneer ($105) 辣奶酪貌似東坡肉,以鐵鏟盛載,好可愛😍 芝士口感近似豆腐乾,以辣豉油烹製,配有甜椒,味道唔算好辣🥔Achari Aloo Tikka ($90) 印度粘土烤薯仔,貌似烤雞串燒,味道較辣,烤薯好味,配有甜椒及薄荷汁🫓Masala Kulcha($49) 薯仔薄餅,薄餅中有薯仔蓉,非常好味😋 唔點咖喱單獨直接食都好好味😋🥘Pindi Chole Masala ($99) 鷹嘴豆咖喱味道較辣,內有一粒粒鷹嘴豆🥭Mango Lassi 芒果味濃,並有種籽狀香草,有啲咬口又清新餐廳環境乾淨舒適,環境闊落,適合約朋友相聚

Pani Puri
Chilli Paneer

Achari Aloo Tikka

Masala Kulcha

Pindi Chole Masala

Mango Lassi

餐廳環境乾淨舒適,環境闊落,適合約朋友相聚
Type of Meal
Dinner
Pani Puri
Achari Aloo Tikka
Masala Kulcha
2024-02-27 27 views
尖沙咀素食印度菜 上次食完印度菜覺得幾香和特別,見到樓上仲有有間主打素食的印度菜,餐廳環境座位多,座位舒適,牆身色彩繽紛充滿印度特色,餐牌素菜款式竟然有超級多款,不過全部英文,配合少量插圖~AAMCHI MUMBALIN A GRLLED SANDWICH 孟買三明治 $89焗至外脆內軟的三文治,上面放著香草酸辣醬、馬鈴薯泥馬薩拉,還有黃瓜、洋蔥和番茄,還有撒上起司碎🧀。搭配番茄醬和薯片PALAK PATTA CHAAT $79脆菠菜葉上面淋上酸奶、甜辣酸辣醬,加入石榴和鬆脆的材料,這個配搭非常新穎,襯熱好味,有點辣。MALAI PANEER TIKKA $119濃鬱的番茄和腰果肉汁和印度香料烹製的小塊奶酪,甜甜地好惹味,配合薄餅GARLIS NAAN (Butter) $45 印度牛油烤餅一起吃,更加滋味。SHAH PANEER $119小塊奶酪芝士三色椒串燒,仿肉的串燒少少辣LASSI MALAI 🥭 $118甜甜地的乳酪,裡面加入了香料的籽,非常特別服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
尖沙咀素食印度菜

餐廳環境座位多,座位舒適,牆身色彩繽紛充滿印度特色,
餐牌素菜款式竟然有超級多款,不過全部英文,配合少量插圖~

PALAK PATTA CHAAT $79

MALAI PANEER TIKKA $119

SHAH PANEER $119
小塊奶酪芝士三色椒串燒,仿肉的串燒少少辣

LASSI MALAI 🥭 $118
甜甜地的乳酪,裡面加入了香料的籽,非常特別

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2024-02-21
2024-02-20 41 views
位於尖沙咀萬事昌廣場< 𝐊𝐚𝐢𝐥𝐚𝐬𝐡 𝐏𝐚𝐫𝐛𝐚𝐭 >, 一間印度素食餐廳, 開設全球多個國家的分店, 環境整齊乾淨, 座位舒適。ᴍᴀʟᴀɪ ᴘᴀɴᴇᴇʀ ᴛɪᴋᴋᴀ $¹¹⁵烤乾酪配以新鮮奶油、腰果醬、草藥和芳香香料醃製, 旁邊放上新鮮薄荷酸辣醬, 頗特別呢。ᴄʜɪʟʟɪ ɢᴀʀʟɪᴄ ɴᴏᴏᴅʟᴇꜱ $⁸⁹蒜蓉辣椒醬炒麵, 味道有點像炒麵王。ᴄʜᴏʟᴇ ʙʜᴀᴛᴜʀᴀ $¹⁰⁵美味鷹嘴豆咖哩, 搭配鬆軟巨大炸麵包, 簡直是完美配搭。ᴋᴀᴊᴜ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹¹⁹咖哩加入炒腰果及西紅柿, 醬汁濃厚, 配以烤餅或印度飯。ɢᴀʀʟɪᴄ ɴᴀᴀɴ $⁴⁵印度大蒜烤餅, 外酥內軟, 口感彈牙。ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ $⁵⁵雲呢拿奶昔, 質感軟滑好喝。ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ$⁵⁵士多啤梨奶昔, 帶有酸甜味道。Kailash Parbat (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室

ᴍᴀʟᴀɪ ᴘᴀɴᴇᴇʀ ᴛɪᴋᴋᴀ $¹¹⁵

ᴄʜɪʟʟɪ ɢᴀʀʟɪᴄ ɴᴏᴏᴅʟᴇꜱ $⁸⁹
蒜蓉辣椒醬炒麵, 味道有點像炒麵王。

ᴄʜᴏʟᴇ ʙʜᴀᴛᴜʀᴀ $¹⁰⁵
美味鷹嘴豆咖哩, 搭配鬆軟巨大炸麵包, 簡直是完美配搭。

ᴋᴀᴊᴜ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ $¹¹⁹
咖哩加入炒腰果及西紅柿, 醬汁濃厚, 配以烤餅或印度飯。

ɢᴀʀʟɪᴄ ɴᴀᴀɴ $⁴⁵
印度大蒜烤餅, 外酥內軟, 口感彈牙。

ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ $⁵⁵
雲呢拿奶昔, 質感軟滑好喝。

ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍɪʟᴋꜱʜᴀᴋᴇ$⁵⁵
士多啤梨奶昔, 帶有酸甜味道。

Kailash Parbat (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室
2024-02-17
2024-02-17 21 views
Paneer Tikka Lababdar: Cottage cheese cubes cooked in a rich and creamy tomato gravy with butter and cashew paste!Veg Manchurian Gravy: Unexpected mouthwatering Indo-Chinese dish! Cauliflower covered with crispy potatoSamosa Chaat: Deep fried dumpling with potato filling, love the sour and sweet sauce, very apprtising!Masala Cheese Nann: Nann filled with spices added cheddar cheese, cheesy and buttery!Garlic NannBombay Cutting ChaiChocolate Milkshake
Paneer Tikka Lababdar

Veg Manchurian Gravy

Samosa Chaat

Masala Cheese Nann

Garlic Nann

Bombay Cutting Chai

Chocolate Milkshake
2024-02-10 41 views
🇮🇳Kailash Parbat (尖沙咀) 📍今次嚟到尖沙咀第一次食印度素菜☘️,點知好有驚喜🤩,同想像中好唔同。一入到去環境好闊落同乾淨🧹,裝修亦都好有異國風情🪷,一到去啲客人同埋staffs全部都係non-local 🥻,就即刻覺得應該會好正宗😂。🍴Ragda Dahi Puri $85我哋叫咗個開胃菜,係印度傳統嘅街頭小食🫔,喺好脆口嘅Puri入面,釀咗薯仔、鷹嘴豆同唔同嘅香料🥔,上面再加乳酪🍼,食落酸酸地同好重香料味,幾開胃下。🍴Chole Bhature $105係一個脹卜卜、好似氣球咁嘅炸餅叫bhature🎈,點鷹嘴豆豆咖喱🍛,食落口感好得意😎,但要快啲食,如果唔係個餅會扁。🍴Paneer Tikka Lababdar $119係一個用蕃茄、腰果醬🥜同唔同香料整成嘅咖喱,入邊有cottage cheese🧀,識落口感好特別。🍴Garlic Naan $45啲naan焗同好脆,用嚟配咖喱一流。👍🏻🍴Cheese Stuffed Mushroom $110係蘑菇入邊塞滿芝士🍄,再喺側邊配上超多嘅薄荷醬🍀,啲菇勁Juicy💦。🍴Mango Lassi $59除咗好重芒果味同夠滑身
🇮🇳Kailash Parbat (尖沙咀) 📍

🍴Ragda Dahi Puri $85

🍴Chole Bhature $105

🍴Paneer Tikka Lababdar $119

🍴Garlic Naan $45
啲naan焗同好脆,用嚟配咖喱一流。👍🏻

🍴Cheese Stuffed Mushroom $110

🍴Mango Lassi $59
除咗好重芒果味同夠滑身之餘🥭,仲加咗茴香籽,增加咗成個口感同香氣👃🏻。

🍴Patiala Lassi $59
呢個好特別,可以揀鹹味🧂,但我冇揀到🙈。甜嘅飲落就好似乳酪咁,但入邊有cardamom,又係增加咗口感。

📍 Kailash Parbat (尖沙咀) @kailashparbat.hongkong

2024-02-08 25 views
初一十五食素食新選擇😂等等,其實我無特登就日子架~真係咁啱架啫!喺尖沙咀想素素又唔想去傳統素食店,所以又係去返萬事昌廣場依間,我都好掛佢佢地既素食🥒MANCHOW SOUP 勁似中式湯加炸麵,又幾搞笑🤪脆卜卜又咸咸地幾好飲,仲辣辣的!PAPDI CHAAT $85每次一定叫,甜甜酸酸既乳酪加入咸咸辣辣既配料,每一啖都有齊四重味道👅好想買包日本米餅🍘配食😂MALAI PANEER TIKKA $115如果我無記錯名的,應該就係我喜愛的那道芝士菜式,輕輕炸過外層有點帶脆,內面質地似豆干,但我好喜歡那種味道🤤CHEESE BUTTER MASALA$115由雞肉改成芝士但仍然係咁好食,當然要配返個Cheess Naan 啦~

MANCHOW SOUP

PAPDI CHAAT $85

MALAI PANEER TIKKA $115

CHEESE BUTTER MASALA$115

尖沙咀真的是印度菜勝地🤩最近就來到一間在世界各地都有分店的印度素食餐廳🇮🇳餐廳環境很雅致,香港客人/印度客人/外國人都有~看來挺受不同地區的朋友歡迎🥰‣ Kulcha with masala ($49)這份naan非常香口,口感煙韌吃起來感覺比較厚身~配菠菜芝士味道最好😋‣ Saag Paneer ($119)這份是新鮮菠菜蓉咖哩配Cottage cheese味道稍微有點辣芝士份量也不少用來配Naan是絕配~‣ Cheese Pad Bhaji ($105)平時在印度菜餐廳必點的就是Butter Chicken,沒想到在這裡也有類似的,同樣以牛油為底配以超級多芝士、洋蔥自己可以再擠點檸檬汁最後就夾在麵包中間吃😍‣ Veg Manchurian Dry ($94)外層有點像章魚小丸子口感,煙煙韌韌的裡面就是各種蔬菜,主要是椰菜配上甜甜辣辣的醬汁,感覺挺開胃的而且份量很大,有10粒,跟朋友一起share吃最好😘‣ Sev Puri ($79)這份前菜是冷盤~有一塊香脆的炸餅上面放著各種配料包括番茄、洋蔥、芒果和幾款醬汁等感覺挺開胃的😘‣ Mango Lassi ($59)芒果奶昔是印度菜必
尖沙咀真的是印度菜勝地🤩
最近就來到一間在世界各地都有分店的印度素食餐廳🇮🇳

餐廳環境很雅致,香港客人/印度客人/外國人都有~
看來挺受不同地區的朋友歡迎🥰

‣ Kulcha with masala ($49)
這份naan非常香口,口感煙韌
吃起來感覺比較厚身~
配菠菜芝士味道最好😋

‣ Saag Paneer ($119)
這份是新鮮菠菜蓉咖哩配Cottage cheese
味道稍微有點辣
芝士份量也不少
用來配Naan是絕配~

‣ Cheese Pad Bhaji ($105)
平時在印度菜餐廳必點的就是Butter Chicken,
沒想到在這裡也有類似的,同樣以牛油為底
配以超級多芝士、洋蔥
自己可以再擠點檸檬汁
最後就夾在麵包中間吃😍

‣ Veg Manchurian Dry ($94)
外層有點像章魚小丸子口感,煙煙韌韌的
裡面就是各種蔬菜,主要是椰菜
配上甜甜辣辣的醬汁,感覺挺開胃的
而且份量很大,有10粒,跟朋友一起share吃最好😘

‣ Sev Puri ($79)
這份前菜是冷盤~
有一塊香脆的炸餅上面放著各種配料
包括番茄、洋蔥、芒果和幾款醬汁等
感覺挺開胃的😘

‣ Mango Lassi ($59)
芒果奶昔是印度菜必點的飲品
芒果味很香,而且乳酪味也濃郁口感creamy

‣ Bombay Cutting Chai ($39)
印度奶茶也是必點
味道有輕微的香料辣
可以自己選擇要否加糖~

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
第一次嘗試印度菜素食
整體感覺不錯,員工服務也挺友善的
無論是賣相還是味道都跟平時非素食的印度菜接近
有興趣的朋友不妨一試😋

💰Total: $598.4 ($299.2pp 已包括10%服務費)
📍Kailash Parbat

🚩更多同類餐廳 #foodstep_印度菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_尖沙咀

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
Kailash Parbet 為一間跨國素食餐廳,分店遍佈歐美非亞中東等,今次有幸到訪,可一嚐其素食質素。🔸Crsipy Vegetables 🔸(Assorted vegetables crispy field and tossed in hot garlic sauce )望上去以為是咕嚕肉,原來是西蘭花,不過味道仍是咕噜肉般的甜甜辣辣 。🔸Chill Garlic Noodles🔸(Stir fried noodles tossed in chill garlic sauce)這款是印度一些很流行的街頭食品,用上大量蒜和洋蔥製成的,來到香港份量沒有落得這麼重,但都可以一嚐當地人的感受。🔸Saag Paneer🔸(Cottage cheese cubes cooked with fresh spinach puree )用乳酪🧀 配上菠菜用,配合Naan 一起食,非常滋味。🔸Garlic Naan🔸(Choose : plain or butter)又脆又煙韌,不過蒜味不算重🔸Cheese Stuffed Mushroom🔸(Pair of fresh mushroom stuf

🔸Crsipy Vegetables 🔸

🔸Chill Garlic Noodles🔸

🔸Saag Paneer🔸

用乳酪🧀 配上菠菜用,配合Naan 一起食,非常滋味。

🔸Garlic Naan🔸
(Choose : plain or butter)

又脆又煙韌,不過蒜味不算重

🔸Cheese Stuffed Mushroom🔸
(Pair of fresh mushroom stuffed with cheese and marinated in classic red vase ,served with fresh mint chutney )

好有心思的蘑菇,用上大量芝士包圍住,配上紫洋蔥同薄荷汁,帶出了不同的口感 。
Cheese Stuffed Mushroom
Crispy  Vegetables
Garlic  Nann
  • Mango  Lassi
2024-01-28 50 views
因為朋友係素食者,又見到呢間印度素食餐廳好評咁多,所以就去試吓其實個菜單都冇乜心機睇,因為就算睇咗解釋,都唔係好了解到底嗰啲餸係啲乜嘢,所以主要都係叫咗一啲餐廳推介嘅菜式其中覺得最好食嘅係garlic naan同埋Masala cheese naan烤得好好,外脆內軟,另外Masala cheese naan入邊係半蓉嘅芝士,好鍾意餸菜方便炸薯仔椰菜花球幾有特色,另外芝士蘑菇就較為普通,叫咗一個chata,入邊係薯仔同埋豆,有一啲類似餅乾碎嘅嘢,味道偏甜,較為清新整體嚟講我覺得佢價錢係中上,味道還好,試過一次就夠啦

整體嚟講我覺得佢價錢係中上,味道還好,試過一次就夠啦