2019-09-10 2212 views
雖然位置偏僻 但值得一試餐廳冇乜客人 我記得一年前walk-in至少要等4張枱 Menu亦都唔同左 少咗好多款式 之前有一個小食拼盤都冇左 但係多咗自助餐可以選擇 朋友睇過餐廳供應嘅自助餐 覺得唔吸引 自助餐提供嘅每樣嘢食只有一個選擇 所以都係單叫野食朋友叫咗個龍蝦汁蜆肉天使麵 佢覺得啲汁味道唔錯 但份量少 我叫咗個黑毛豬 黑毛豬幾有驚喜 完全唔「鞋」好軟熟 但係冇配菜 食物質素幾好 但係唔算抵食 因為以晚餐份量黎講其實唔夠食 好可惜 我哋一舉手就即刻有人行埋黎 回答我哋問題嘅時候 態度都冇問題 我哋行出去餐廳個陣 其中一個員工仲有幫我地開門添
雖然位置偏僻 但值得一試

朋友叫咗個龍蝦汁蜆肉天使麵 佢覺得啲汁味道唔錯 但份量少

2019-09-09
2019-09-05 1957 views
同男朋友左揀右揀之後見到網上講得唔錯…好開心咁走去食啦…點知去到…佢所謂嘅自助餐任食…原來都係得個五六樣嘢.. 咁就唔好學人搞咩自助餐喇而且食物味道一般..我哋淨係出去夾咗一次之後..食咗幾啖之後已經唔想食...唯有每人飲多兩罐嘢飲就算… 最谷氣嘅就係每位90幾蚊仲要加一服務費..200幾蚊埋單..真係覺得搵咗笨七.. 如果係咁我寧願去食個麥當勞200幾蚊仲抵過嚟呢度食.. 呢間嘢完全係垃圾嘅代表..
今晚獨自到旺角閒逛購物,走到通菜街時已是晚飯時間,見到通菜街兩旁有不少食肆,於是到那兒找間餐廳坐下來吃個晚餐。行了兩個街口,看到一間招牌名稱很有趣的餐廳,叫「街坊cafe」,便決定入內過一個「街坊」之夜。店外的裝潢有點像一般的茶記,貼滿了雜誌訪問,又掛上不少餐廳的主打餐牌,但走進餐廳內,看到裝修以藍色為主調, 燈光柔和,最特別是幾幅牆畫,畫出本土色彩、香港風情,有別於一般的「茶餐廳」。餐廳內的食物大多以港式美食為主, 碗仔翅、雞蛋仔等絕對是香港美食的代表。除了港式美食, 也有一般cafe提供的意粉、三文治、沙律、拉麵、小食,款式都頗多。我點了一客蒜香甜椒蜆肉意粉,蒜香味突出,意粉煮得剛好,惟份量較少,如果男生來這裏未能夠吃。我還點了一壺洋甘菊花茶,減低意粉的油膩感。花茶味道香醇,店員還主動替我添加熱水呢!這次來到這間「街坊Cafe」,感覺上食物都做得不錯,食物價格貼地,服務都幾貼心。如行經旺角附近的茶記搵食,可一嚐這裏的「街坊」風味,至少都環境較舒適、服務態度不錯。

2019-01-09
2019-09-04 1086 views
今日同老公去据扒,諗住試下新野。亦上左黎openrice睇左食評先入去,點知都中左伏四百幾個好評?差唔多7:30入到去得兩枱客,有啲驚,但都入左門口,試試啦~佢有放題或者散嗌,睇完餐牌就散嗌份扒算。要飯/飲品都要另外加錢。嗌完好快就送到。老公嗌左兩份牛肩扒,第一份有三分二都係根,第二份有三分一都係根我果份係M6黑毛和牛150g,扒同板分開上牛味正常但唔係靚扒既味道,仲要食到有雪味冇服務,冷氣又唔夠。我真係搵唔到呢間舖既優點,唔會再有下次幫襯

四百幾個好評?

佢有放題或者散嗌,睇完餐牌就散嗌份扒算。
要飯/飲品都要另外加錢。
嗌完好快就送到。
牛肩扒

我果份係M6黑毛和牛150g,扒同板分開上
牛味正常但唔係靚扒既味道,仲要食到有雪味

M6黑毛和牛150g

冇服務,冷氣又唔夠。
我真係搵唔到呢間舖既優點,唔會再有下次幫襯
2019-09-04
2019-08-15 929 views
伏到爆 我同你講 openrice 要我寫200字先可以負評 我就寫足200字比你 我未試過咁失望的一餐其實一入黎見到一個人都無就知道唔對路 明明係晚飯時間 但一個人都無 好奇怪 本來見到6折幾抵 以前又食過幾高質 諗住ok 點知 見到個所謂的自助餐 得幾樣嘢食 話咪有小食 意大利麵 意大利飯 串燒 湯 甜品 講到好似好多嘢揀 其實咪每樣得一款囉 頹到爆因為實在係太頹 所以我都係單點 叫美國安格斯西冷牛扒 200g 加飯, 明太子鮮蝦意粉,紫芋薯餅。 最好吃竟然是小食~紫芋薯餅!! 咩料!! 牛扒係茶餐廳水平 飯仲要加錢 痴線明太子鮮蝦意粉 蝦無味 意粉ok 哈哈哈哈 我笑自己太蠢 信openrice!

牛扒係茶餐廳水平 飯仲要加錢 痴線
明太子鮮蝦意粉 蝦無味 意粉ok

哈哈哈哈 我笑自己太蠢 信openrice!

自助餐
2019-08-15
2019-08-01 828 views
“街坊cafe 🕺🏻”🌟🌟🌟/5本身係衝著特式fusion菜而去🙈點知冇哂河粉系列 得番蝦子麵🤯🔻海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 🦞($108 x 50% off)蝦子麵食落爽口 配埋蟹籽更有口感😛海鮮都算多 用料大方👍🏻👍🏻不過龍蝦汁浸味怪怪地 有好大浸鹼水味🤢好似上次食吉邊龍蝦湯都有依浸味🤢可能係我唔識欣賞啦😵🤯🔻墨魚汁海鮮燉飯 🦑($88 x 50%off)墨魚汁超濃味😍😍🤤成兜黑媽媽🖤燉飯煮得軟熟 好怕食到生米燉飯😖不過份量偏少 男仔唔會夠飽🙈🔻朱古力烏龍茶 ($42 x 50%off)上面有灑滿可可粉既cream係正既🤤不過朱古力溝烏龍茶係沖左杯好稀既朱古力出來🤯無論茶味定朱味都唔出🤯🤯有人話好飲過普洱既朱古力普洱🤔我覺得佢差人地太多喎🤯🤯💁🏻‍♀️Openrice訂座有主餐牌半價優惠🤑冇半價 真係食完會抌心口😵😵
“街坊cafe 🕺🏻”🌟🌟🌟/5
本身係衝著特式fusion菜而去🙈
點知冇哂河粉系列 得番蝦子麵🤯
🔻海鮮龍蝦汁蟹籽蝦子麵 🦞($108 x 50% off)
蝦子麵食落爽口 配埋蟹籽更有口感😛
海鮮都算多 用料大方👍🏻👍🏻
不過龍蝦汁浸味怪怪地 有好大浸鹼水味🤢
好似上次食吉邊龍蝦湯都有依浸味🤢
可能係我唔識欣賞啦😵🤯
🔻墨魚汁海鮮燉飯 🦑($88 x 50%off)
墨魚汁超濃味😍😍🤤成兜黑媽媽🖤
燉飯煮得軟熟 好怕食到生米燉飯😖
不過份量偏少 男仔唔會夠飽🙈
🔻朱古力烏龍茶 ($42 x 50%off)
上面有灑滿可可粉既cream係正既🤤
不過朱古力溝烏龍茶係沖左杯好稀既朱古力出來🤯
無論茶味定朱味都唔出🤯🤯
有人話好飲過普洱既朱古力普洱🤔
我覺得佢差人地太多喎🤯🤯
💁🏻‍♀️Openrice訂座有主餐牌半價優惠🤑
冇半價 真係食完會抌心口😵😵
今日中午想食下西式野,見倒Openrice 呢間餐廳有訂位5折就想去試下,去到餐牌選擇不多,不然就會是正價。但冇所謂,照揀啦,揀了兩個主食,侍應說要一人最低消費60蚊(連加一),佢話我地差少少,唯有將其中一個主食upgrade成套餐(埋單時,要成145蚊,我同友人傾過,覺得係佢既消售手法唔好,因為我後來計算過其實係夠一人60蚊既)黎到個湯係凍既,野食就一般般啦總言之,性價比一般,折扣有等於冇,搵笨。

黎到個湯係凍既,野食就一般般啦

總言之,性價比一般,折扣有等於冇,搵笨。
2019-07-26 672 views
雖然之前曾經來過,覺得不錯,但這次用餐的經驗卻令我失望首先,折扣優惠並不清晰。openrice裏訂座優惠有六折,但到場才知道原來有很多不能用,比如扒類。 我們一開始叫的是 明太子鮮蝦牛油果意粉,不過送過來的卻是 大蝦龍蝦汁意粉。 雖然送錯了,不過我們也算了。 可是,這個意粉真的一般般,還有點鹹。不過有六折也就算了。我們也有叫一個湯,不過那個湯和意粉的汁一樣味道的,而且更鹹。我們還有叫一個 鐵板照燒汁雞扒,不過也是感覺一般般。
雖然之前曾經來過,覺得不錯,但這次用餐的經驗卻令我失望

可是,這個意粉真的一般般,還有點鹹。不過有六折也就算了。
我們也有叫一個湯,不過那個湯和意粉的汁一樣味道的
,而且更鹹。

我們還有叫一個 鐵板照燒汁雞扒,不過也是感覺一般般。

2019-07-25 443 views
有朋友生日就揀啲特色的野食食下,朋友係ig見到宜家食扒餐+$28有小食甜品90分鐘放題,就試下。當日大概八點入去,成間舖都差唔多坐滿人。我地點左三個扒餐。當然一分錢 一分貨,貴價西冷同肉眼牛扒最好食而$28蚊放題就唔係太多款揀,每人每次只可叫一款,小食雞亦一般水牛城就出色啲,蒜容牛油就可以唔洗叫,而芝士西蘭花同牛舌幾好食甜品就較為有驚喜👍🏻,用雞蛋仔同西多士做主題,打卡呃like一流,不過就西多士可以唔冼叫,太油唔好食,雞蛋仔就好啲,不過食一個甜品都抵返(原價$68/1個)但其實都是雞蛋仔加雪糕。

2019-07-21
Celebration
Birthday
2019-07-19 435 views
見評價幾高就走去試試,經open rice 話有折扣優惠,但去到反而用唔到,因點左扒⋯⋯無折。揀來揀去點左美國黑毛豬,都不錯👍🏼美國牛扒,點了7成熟,肉一般啦,熟度剛好,但試過就唔太想多食,食黑毛豬😂好D先上是日餐湯-磨菇湯,都幾濃菇味,配蒸餾咖啡☕️⋯⋯價錢就唔太抵食,唔會特地想再去食
揀來揀去
點左美國黑毛豬,都不錯👍🏼

先上是日餐湯-磨菇湯,都幾濃菇味,

配蒸餾咖啡☕️⋯⋯

價錢就唔太抵食,唔會特地想再去食

是日餐湯-磨菇湯
蒸餾咖啡
2019-06-29
$110 (Tea)
是日餐湯-磨菇湯
2019-07-01 788 views
本身book咗2045時段2位,但臨時多咗兩位朋友去,所以諗住打電話去改人數但點知打咗8次都冇人聽,但可能因為忙冇聽所以算,最後唯有係依到book第二個時間食。去到餐廳有個女員工黎咗落單,之後原來佢落錯單黎咗啲唔岩嘅食物,然後我地搵反個女員工同佢講,但佢竟然答我地話張單係咁寫,話反我地唔講清楚又好似唔想同我地換,但我同朋友都好肯定冇講錯因為我地都有指住餐牌黎講,最後我就同反佢講係你落咗先會黎錯 佢先肯換但就黑哂面咁,之後張枱唔夠位叫佢黎收野佢就西口西面最後仲”接”我地,真心反工反到咁不如唔好反,最後我地叫咗個西多士甜品等咗好耐都冇黎我地追單問,佢就話個爐熄咗整唔到。總括黎講服務差到爆下次一定唔會黎,食物黎講就一般唔係話好食但都唔難食,所以如果唔係有折嘅話就唔抵食,下次都唔會再去。
2019-06-29
Coupon
海鮮龍蝦汁意粉既海鮮食得出係冰鮮白烚,完全冇味。嗌雞翼做小食,得個皮有味,啲肉又冇味。嗌牛脷切到好似牛枊粒咁,雖然味道OK但形狀好奇怪,望到都唔想食。最後連杯檸檬茶都淡到好似水咁....
最後連杯檸檬茶都淡到好似水咁....
Other Info. : 以前幫襯過兩次都OK,但今次真係好劣。 六折左每人最後都$140!完全唔值依個價。 好彩有六折,如果唔係更加唔抵。
2019-06-24
我係第一次寫負評 原本見到經openrice訂座單點餐品有6折優惠,而好評都算多就決定來試試⋯坐低才發現所謂既「六折優惠」:1)點龍蝦沒有優惠2)點甜品沒有優惠3)點套餐沒有優惠4)點鐵板食品沒有優惠總括:可以用上優惠既食品數不上十款⋯ 咁都算啦,最後我地2個人叫左:1)蒜香牛油雞翼$58不如改名叫做油浸雞翼啦⋯一上枱成碟都係油,仲要超咸🥵 2)松露忌廉雞肉意大利飯$88呢個算最正常⋯但愈食愈咸,而且忌廉太多太膩 廚師根本冇控制好份量 3)波士頓龍蝦蟹籽蝦子麵$188最最最嬲係食呢個,上枱個樣好靚好香,隻龍蝦成個頭咁大架,但只有手指尾咁多肉食到囉!廚師仲要唔挑腸既,龍蝦肉完全唔實,一食就知係便宜貨千奇不要中伏叫呢個!環境:同意其他評價,真係幾多蚊子喺度飛來飛去越坐越痕🙄服務:真心唔明佢憑咩收加一,水要自己出去斟,服務員態度唔友善 食物:1/10分 見上🙄其他:其實你做得六折優惠都係想吸引多啲人食你嘅食物姐,但大部分食物都無得用優惠,做生意唔係咁做既 下下都計到盡 到頭來最蝕既係你自己 一個字:以後都唔會來食🤬!!!
我係第一次寫負評

4)點鐵板食品沒有優惠
總括:可以用上優惠既食品數不上十款⋯

咁都算啦,最後我地2個人叫左:
1)蒜香牛油雞翼$58
不如改名叫做油浸雞翼啦⋯一上枱成碟都係油,仲要超咸🥵

2)松露忌廉雞肉意大利飯$88

3)波士頓龍蝦蟹籽蝦子麵$188
千奇不要中伏叫呢個!

環境:同意其他評價,真係幾多蚊子喺度飛來飛去越坐越痕🙄

食物:1/10分 見上🙄

下下都計到盡 到頭來最蝕既係你自己

一個字:
以後都唔會來食🤬!!!
2019-06-23
2019-06-22 441 views
係ig見到佢廣告post雖然係呢到都見到d劣評但男友見到有咁多嘢食就一於去試下點知真係伏到唔知點形容!位子幾逼俾隻碟我又污糟雞翼未熟主菜意粉酸既(壞左)真係從來未食過所以換左要加多$50既牛扒男友話穩陣d點知小食既一口牛都好食過佢好難食理解唔到點解要加錢食塊咁難食既牛扒?龍蝦海鮮嗰d都廢事講蜆霉霉爛爛想嗌甜品嗰時又冇哂得個餐預定既西多士男友其實都係一個乜都食得落肚既人但連佢都話難食都覺得好唔值食完好掃興仲要四百幾蚊食埋啲霉霉爛爛,又酸臭左既嘢!
係ig見到佢廣告post
雖然係呢到都見到d劣評
但男友見到有咁多嘢食
就一於去試下

點知真係伏到唔知點形容!

位子幾逼
俾隻碟我又污糟
雞翼未熟
主菜意粉酸既(壞左)
真係從來未食過
所以換左要加多$50既牛扒
男友話穩陣d
點知小食既一口牛都好食過佢
好難食
理解唔到點解要加錢食塊咁難食既牛扒?
龍蝦海鮮嗰d都廢事講

但連佢都話難食
都覺得好唔值
食完好掃興

仲要四百幾蚊
食埋啲霉霉爛爛,又酸臭左既嘢!
2019-06-21
2019-06-08 706 views
呢間餐廳之前一直都想黎 不過咁岩果次卜就無位 呢次咁岩walkin 就有位 一入到去其實今日都無咩人 我地就2 個人 雖然無咩人 但服務員都安排左我地同人塔枱 坐得比較逼少少講返野食先 其實都幾多選擇 呢次我地2 個都唔太肚餓 所以就叫左2 個意粉 之後加左28$ 有個蕃茄忌廉湯同再加12 $ 有大大杯凍朱個湯蕃茄味幾重 所以怕酸既人可能就麻麻地 但對於我呢個鐘意食蕃茄既人黎講係幾好飲 同埋凍朱好濃同好大杯 2 個人都係岩岩好飲曬一杯 係幾唔錯 落朱古力粉都幾重手 同有溝到奶首先講下個明太子牛油果鮮蝦意粉($98)d蝦好大隻 個意粉幾濃味 有脆肉瓜 牛油果 都幾健康 但唔好expect d蝦係新鮮蝦 蝦味比較淡少少 再講個黑松露意粉 鐘意食菇既人岩曬 d菇煮得幾好食 同有唔同種類既菇 d意粉幾creamy 撈埋蟹籽食就一流總括黎講係一個幾好既用餐經驗 賣單2 個人加埋一 260$ 假日食飯黎講價錢都算合理 同埋野食既質素大家都滿意

首先講下個明太子牛油果鮮蝦意粉($98)

總括黎講係一個幾好既用餐經驗

黑松露野菌忌廉汁蟹籽蝦子麵