2019-09-24 2338 views
I Kitchen 同 K2 Kitchen 都試過,2間個Menu丶食物種類及價錢都近乎一樣,估計係有關聯的。呢碟 appetizer份量幾足,牛味很濃,配青檸辣汁好醒胃,牛肉薄片好啱斯文女士(或懶人),容易切又易咬,懶人表示好味又方便😂唔知點解嚟咗幾次,店員都會推介呢個紐西蘭托托蜆,今次就試吓啦,估唔到個蜆好大隻之餘,海鮮味都幾重,加埋輕微嘅白酒味,好滿足!黑豚豬鞍肉質好嫩,無論係蜜糖芥末定係青蘋果蓉都好夾,但呢度調製咗楓糖芥末籽丶青蘋果蓉混合版醬汁,正!每份主菜嘅擺盤都差不多,翠肉瓜丶粟米仔丶木耳丶紫薯丶綠色的就未食得出係乜東東😜適逢朋友生日,訂位時remarks咗寫字,甜品係即場由主角揀嘅,師傅畫花實在太靚,surprise到主角,唯一不足嘅係個蘋果批太熱,令到隔離嘅雪糕秒溶 😅

輕煎黑椒牛肉薄片 配青檸丶辣椒丶檸檬葉汁

白酒煮紐西蘭托托蜆
鹿兒島有骨黑豚豬鞍 伴楓糖芥末籽、青蘋果蓉
自家製焦糖蘋果批半雲呢拿雪糕
2019-06-23 1694 views
最鍾意去觀塘工廈搵好野食今晚同男朋友兩個黎到哩間試一試入到餐廳 環境都幾闊落 唔會同隔離台痴到實一實今晚我地叫左:1. 炸雞膇 啲肉質好鮮嫩 夠juicy 好香口2. Main叫左 鵝肝肉眼扒 黑毛豬扒 海膽龍蝦天使麵 鵝肝放入口 充滿鵝肝既油香 好滿足 肉眼扒叫左medium 生熟度剛好 黑毛豬咬落去個下 嘩左一聲 邊邊既脂肪有陣炭燒味 好正 海膽龍蝦意粉 份量十足 海膽味又唔會太搶 配天使麵 唔會食到太滯另外+$58轉套餐 套餐包杯野飲 頭盤 餐湯 甜品 好抵加 個頭盤係海鮮撻 個餅皮好趣 超水準既頭盤餐湯 內有薯蓉 濃稠度好適中 總體黎講 係一間非常高質既西餐 值得一試!
最鍾意去觀塘工廈搵好野食
黑毛豬咬落去個下 嘩左一聲 邊邊既脂肪有陣炭燒味 好正

另外+$58轉套餐 套餐包杯野飲 頭盤 餐湯 甜品 好抵加
個頭盤係海鮮撻 個餅皮好趣 超水準既頭盤
餐湯 內有薯蓉 濃稠度好適中

總體黎講 係一間非常高質既西餐 值得一試!
2019-06-08 978 views
呢排返工比較多野要煩, 收工要食啲特色野慰勞吓自己, 所以黎到咗呢間餐廳,環境優美,裝修精緻,座位也比較寬敞。羊柳外有酥皮包住,不同的口感另我覺得好特別,再加上又有一股牛油香味,意想不到的鵝肝與羊非常搭配,味道真係更上一層樓。香煎鱸魚配黑松露薯茸最近迷上煎魚,我好鐘意呢個煎得皮脆脆的,鱸魚肉質細緻有口感,偏向甘甜,而且淡淡的黑松露味不會搶走魚的香味!黑松露帶子意大利飯($128): 黑松露味道突出, 帶子共三粒輕輕煎過亦非常新鮮, 意大利飯伴有芝士及葀類很惹味味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

香煎鱸魚配黑松露薯茸
最近迷上煎魚,我好鐘意呢個煎得皮脆脆的,
鱸魚肉質細緻有口感,偏向甘甜,
而且淡淡的黑松露味不會搶走魚的香味!

味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。
2019-06-06
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Dinner
Dining Offer
Voucher
2019-06-03 819 views
食左幾次,補返個食評呢間工廈私菜,應該好多人識,因為經常都會滿座餐廳環境除左比較嘈之外,其他好舒服誠意推介鐘意飲酒朋友黎食,免開瓶會有人同你倒酒,服務好好食物賣相好靚,女友十分滿意,可以睇得岀餐廳個誠意,味道幾好慶生都好岩,可以甜品刻字價錢唔甜,全部野食都可轉套餐,係美中不足,覺得跟餐個甜品一般般餐廳唔會提你走,用open rice book,早啲去食仲會有折,想要靚環境靚野食,去呢到應該唔會令你地失望
食左幾次,補返個食評
呢間工廈私菜,應該好多人識,因為經常都會滿座

餐廳環境除左比較嘈之外,其他好舒服
誠意推介鐘意飲酒朋友黎食,免開瓶
會有人同你倒酒,服務好好

食物賣相好靚,女友十分滿意,可以睇得岀餐廳個誠意,味道幾好
慶生都好岩,可以甜品刻字

價錢唔甜,全部野食都可轉套餐,
係美中不足,覺得跟餐個甜品一般般

• 鹿兒島有骨黑豚豬鞍伴楓糖芥末籽
  • 青蘋果茸
  • 蟹肉粟米茸湯
  • 蟹肉栗米茸湯
  • 香煎鵝肝伴牛柳
2019-05-30 844 views
來到觀塘,識選一定選工廠上面的樓上餐廳吧!今次上網選了這間樓上西餐,地點不算難找,餐廳的門口不算出眾,但來到了,便入去一試吧。一入餐廳,完全不像置身工廠大廈內,餐廳燈光明亮,格調舒適,和餐廳門口形成一個強烈的對比,非常適合情侶約會,老友相聚的一個地方。我和女友選了一個鵝肝牛柳和黑毛豬肉眼,另外加了一道雞槌小食。因為是西餐的關係,怕不飽肚,另外加了58蚊轉套餐送前菜,湯和甜品呢,真是很抵很吸引呢。前菜賣相吸引,吃落更是吸引,我夠膽說一句,58蚊的價錢,一定不可在其他地方吃到這裡前菜,湯和甜品的質素。雞槌看似普通,但它比KFC的雞過之而無不及,看看它中間的肉汁就能清楚了解到,香軟多汁,喜歡吃雞的朋友又多一個選擇了。最後,主菜黑毛豬,初頭以為會很硬很乾身,但咬了一口,我錯了,終於明白黑毛豬其他豬的分別在哪裹,就是它比一般豬肉香和彈牙多汁,差不多吃完了才記得share給女友吃呢。最後終極一道美味好菜,就是鵝肝牛柳,一上碟成碟油,以為是牛柳的,但一切鵝肝才知道,原來肥美的是鵝肝,外層穌香,內裹肥美多汁,吃落淡淡油香撲鼻,難怪法國人常常說死也要吃鵝肝,現在終於明了。餐廳質素超高班,可比美中環的星級

餐廳質素超高班,可比美中環的星級餐廳呢,但當然價錢就平一大折了,下次女友生日又可以再來。
2019-05-29 378 views
今天和朋友來了觀塘的Apm 濕平,想起以前來過K2 Kitchen 食lunch,印象很好,一於今天又食過翻尋味啦一坐低後,當然就研究下吃什麼,我們叫了麵豉醬燒比目魚,及寶雲酥羊架,跟餐還有沙律/餐湯,白飯/菜,當然還有餐茶座位非常寬敞裝修非常雅緻餐牌款式非常多選擇前菜是Parma ham & cheese stick,yummy 沙律很新鮮味美燒比目魚肉質鮮嫩,燒得好香,伴菜亦擺放得很有精美寶雲酥羊架也很有驚喜,真的酥味十足,肉質很靚,羊架控有福了午餐可跟白飯午餐可配瓜菜蜜桃雜莓紅菜好香荔枝草莓綠茶也不錯

座位非常寬敞
裝修非常雅緻
餐牌款式非常多選擇
沙律很新鮮味美
燒比目魚肉質鮮嫩,燒得好香,伴菜亦擺放得很有精美
寶雲酥羊架也很有驚喜,真的酥味十足,肉質很靚,羊架控有福了
午餐可跟白飯
午餐可配瓜菜
蜜桃雜莓紅菜好香
荔枝草莓綠茶也不錯
2019-05-28
Lunch
2019-05-25 4613 views
今日再到官塘跟朋友午餐。 餐廳裝潢以黑色調作主題, 以冷色系配搭, 感覺型格。職員即時迎上, 感覺親切有禮。 對此餐廳的第一個印象很不錯。午市套餐包括法式精緻小點丶田園沙律或廚師餐湯丶主菜(可選配蔬菜或白米飯)和飲品。 另加$10可配是日精選甜品。 法式精緻小點 : 巴馬火腿麵包條 廚師餐湯 - 大蒜煙肉薯仔湯: 薯仔湯稀濃度剛好, 散發着薯仔的香氣。 田園沙律 : 盛載沙律的碟子非常精美, 整個沙律看似一朵立體的鮮花, 已夠賞心悅目。 沙律菜配黑醋, 新鮮 香煎驢魚柳配松露薯蓉 (配蔬菜) : 驢魚柳皮煎得香脆 魚柳下是香滑薯蓉。 蔬菜鮮甜, 吃得健康。 酥皮紐西蘭羊柳配芥末籽忌廉汁 (配白飯) : 鬆香的酥皮包着厚厚的羊柳, 而羊柳烤得剛好, 仍然濕潤。 配上芥末籽忌廉汁, 使羊柳更滋味。 甜品 : 咖啡慕絲蛋糕。 另付$10就可品嚐甜品 甜品的擺盤亦甚有心思。 慕絲蛋糕濕潤, 咖啡味道不是濃濃的, 反而是我更喜愛的清香咖啡味道。 飲品 : 熱蜜桃雜莓紅茶(左) / 凍檸檬茶(右)

法式精緻小點 : 巴馬火腿麵包條

巴馬火腿麵包條

大蒜煙肉薯仔湯

田園沙律

香煎驢魚柳配松露薯蓉 (配蔬菜) : 驢魚柳皮煎得香脆
魚柳下是香滑薯蓉。 蔬菜鮮甜, 吃得健康。

香煎驢魚柳配松露薯蓉

酥皮紐西蘭羊柳配芥末籽忌廉汁

甜品 : 咖啡慕絲蛋糕。 另付$10就可品嚐甜品

咖啡慕絲蛋糕

飲品 : 熱蜜桃雜莓紅茶(左) / 凍檸檬茶(右)
熱蜜桃雜莓紅茶(左) / 凍檸檬茶(右)

2019-05-17
Lunch
巴馬火腿麵包條
大蒜煙肉薯仔湯
田園沙律
香煎驢魚柳配松露薯蓉
酥皮紐西蘭羊柳配芥末籽忌廉汁
咖啡慕絲蛋糕
熱蜜桃雜莓紅茶(左) / 凍檸檬茶(右)
  • 熱蜜桃雜莓紅茶(左)/凍檸檬茶(右)
2019-05-20 415 views
K2 我們已經第二次來🥂這間餐廳買點可以帶酒🍷🥂沒有任何開瓶費用。食物質素都尚可以的,整個full set價錢算合理。1)🥩牛柳鵝肝做得不錯,鵝肝入口即溶,🥩叫了5成熟,但來到已有7成熟左右,牛柳質地算合格,不算出眾,都有牛香嘅。2)甜點精緻🍮味道普普通通。
2019-05-11 340 views
食物很好吃又好靚😆😆+58 轉套餐有餐湯 海鮮忌廉批沙律 一小塊朱古力蛋糕 同埋飲品 超抵食 尤其是海鮮忌廉批超乎期待😍店員服務也很好 👍🏻👍🏻推介的食物也很好吃 本來想叫另一個稍貴的甜品 他說蘋果批較好吃所以就點了蘋果批 一上枱蘋果批超香的!因為745前離開有85折 3位最後每位不用$250 也差不多物超所值 不夠飽的話點小食也不錯 也不貴 我看隔離枱的小食也是很吸引🤩某些飲品是即沖茶包 初看時有點失望 但飲落發現挺好喝的 喝了個荔枝草莓綠茶 超香 而且有草莓味之餘不像藥水 驚了個喜
食物很好吃又好靚😆😆

• 甜品
  • 自家製焦糖蘋果批
  • 厚切美國黑安格斯肉眼
2019-05-10 232 views
叫左2個set dinner,有前菜有湯有主菜同甜品先黎前菜同湯,2樣味道都唔錯紐西蘭肉眼扒,唔得,叫左5成,結果黎到差唔多全熟,同埋只係微暖,難怪我地未食之前聽到隔離枱話熟得濟要換過,我地就硬食酥皮鵝肝醬羊肉反而好好味,出乎意料,羊肉好淋同香,加埋個汁幾夾甜品都好味,有點酒香味,唔太溜
叫左2個set dinner,有前菜有湯有主菜同甜品
先黎前菜同湯,2樣味道都唔錯

甜品都好味,有點酒香味,唔太溜
2019-05-09 204 views
觀塘工廈餐廳愈開愈多,今次決定試試朋友推薦既西餐廳<K2 Kitchen>。位置非常便利,由觀塘地鐵站走十分鐘就到!由於我同朋友預約了六點,餐廳客人不算多,適合我們邊聊天邊吃飯!今次我們點了刺身帶子黑松露意大利飯($128),香煎鵝肝伴牛柳($208),黑松露薯條($42)同西班牙辣風腸($68),另外我們還各自加$58轉為套餐,包含前菜,餐湯,餐飲及甜品。首先來的前菜非常別緻,一上菜我們便立刻拿起手機拍照,經餐廳員工介紹才得知這是芝士海鮮撻呢!蛋撻平時就吃得多了,芝士海鮮撻真的第一次吃,撻的皮非常鬆脆,味道並沒想像中咸,相反撻上的蝦十分爽口,令人開胃,我非常喜歡這個芝士海鮮撻,個人認為應把它列入menu內,供客人散叫或外賣!接下來上的餐湯是紫薯湯,這個湯也是較少機會試到的,用料十分充足,整碗湯充滿紫薯蓉,而且賣相非常吸引,湯上放置了一條長餅乾及泡沫做點綴,看得出餐廳的用心製作!吃完前菜及餐湯後,餐廳便開始上小食了!黑松露薯條我每次到西餐廳都必叫,而呢間餐廳較特別的是採用了幼薯條,份量很多,而且新鮮炸起。它的黑松露醬是分開的,方便食客自行控制黑松露份量,而我就毫不客氣的

吃完前菜及餐湯後,餐廳便開始上小食了!黑松露薯條我每次到西餐廳都必叫,而呢間餐廳較特別的是採用了幼薯條,份量很多,而且新鮮炸起。它的黑松露醬是分開的,方便食客自行控制黑松露份量,而我就毫不客氣的把它吃光!
至於西班牙辣風腸,由於我不太吃得辣,吃了一兩舊就沒吃了,相反我的朋友很愛吃,說味道又咸又辣的,正合他口味!

最後重頭戲-煎鵝肝伴牛柳,鵝肝煎得很香,入口即溶,我超愛吃,若能配上美酒就更加一流!提提大家,原來餐廳非常歡迎客人自備美酒呢!至於牛柳亦非常出色,由於我們很怕肉會太熟難咬開,所以特別要求五成熟,而廚師亦把火喉控制得很好,所以出來的牛柳不會太生或太熟,口感鬆軟,值得一讚!

最後上的黑松露意大利飯亦沒令人失望,飯汁非常creamy,而且帶子非常新鮮,由於帶子得三粒,朋友知道我愛吃還分多一粒比我!
而意大利飯上亦放置了幾片芝士,令整個飯既味道更加豐富!

2019-05-05
Dinner
  • 檸檬芝士蛋糕
  • 香煎鵝肝伴牛柳
  • 黑松露薯條
2019-05-06 230 views
今日去左觀塘會一會舊朋友。坦白說, 觀塘區對我來說是一個非常陌生的區域。朋友說有好介紹, 為食的我自然要跟隨。一轉眼就去到這家位於工廠大廈內的K2 Kitchen一入門, 職員就問有冇BOOKING。幸好朋友早已預約, 原來別看這裡位置較僻, 但也頗受歡迎。如果人少, WALKIN還是有機會, 但人多,就要預早留位比較安全。入到座, 發現, 餐單既價錢於西餐來說,係比較便宜, 所以我地兩人就叫了以下食物,一起分享來食1. 鵝肝牛柳 五成熟2. 帶子松露意大利飯 以上兩個都係MAIN COURSE, 跟餐的話加港元58。本人非常建議大家跟餐, 為什麼?首先, 你會有一個非常好食既頭盤 和餐湯, 用餐後會有一客甜品。食物好像會定期更改。但非常好食,有誠意, 酒店級數。今次我既頭盤係海鮮芝士撻。用料好足, 皮好脆, 太好味. 我相信這個如果放在銅鑼灣或某處的街頭小吃鋪, 一定會大排長龍。今次餐湯,是紫薯湯, 本人不好紫薯,但看得出烹調用心。至於甜品是檸檬餅,較一般。主菜方面, 鵝肝煎得好好, 牛柳五成熟, 沒有OVERCOOK. 這是很難得。因為一般餐廳都唔會煮到你想要既熟度, 除非酒店。意
一轉眼就去到這家位於工廠大廈內的K2 Kitchen
一入門, 職員就問有冇BOOKING。
幸好朋友早已預約, 原來別看這裡位置較僻, 但也頗受歡迎。

1. 鵝肝牛柳 五成熟
2. 帶子松露意大利飯
以上兩個都係MAIN COURSE, 跟餐的話加港元58。
本人非常建議大家跟餐, 為什麼?
食物好像會定期更改。但非常好食,有誠意, 酒店級數。
今次餐湯,是紫薯湯, 本人不好紫薯,但看得出烹調用心。
至於甜品是檸檬餅,較一般。

意大利飯就比較偏硬. 其實是好食的, 但對比上述就相對遜色。

另外我們又點了一個意大利腸和松露薯條, 本人推介薯條。

整體而言, 無論是價錢方面, 食物質素方面, 還是餐廳服務方面,都是大超我預期。
臥虎藏龍, 就是這樣的意思。但餐廳也有不好的地方, 就是皮革梳化有點皮味, 不是每個人都接受到。
2019-05-05
2019-05-05 276 views
今日午餐去咗位於觀塘巧明街冠力工業大廈入面嘅K2 kitchen,由觀塘港鐵站B3出口下午分鐘就到,非常方便餐廳雖然位於工廠大廈內,但設計很有心思,營造出簡約嘅風格;剛坐下,餐廳職員隨即殷勤遞上是日午餐餐牌,為客人介紹是日餐湯及遞上餐前小食Lunch set 有多款選擇今次點左焗三文魚龍脷卷配菠菜忌廉汁 及 香煎美國極黑豬肉眼配意大利黑醋今日嘅餐湯,甘筍蓉再配上薑汁,甘筍嘅香甜配上薑汁嘅微辣,作為食主菜前嘅餐湯十分出色主菜係焗三文魚龍脷卷配菠菜忌廉汁,煎至香脆嘅龍脷柳包住中間嫩滑嘅三文魚,賣相及口感都一流香煎美國極黑豬肉眼配意大利黑醋,大大件嘅肉眼扒好有份量,鮮嫩多汁、肉味濃郁、肉質幼滑,配合埋黑醋汁,味道更加豐富用餐期間,店員不停主動幫忙加水,態度有線,絕對係一次愉快嘅用餐經驗

Lunch set 有多款選擇

2019-05-01 241 views
觀塘工廈好多出色西餐呢間以前來過幾次環境幾唔錯都幾好坐黑色牆同簡約裝修幾有情調甘筍湯個湯好清甜可口蟹肉粟米茸湯呢個湯好正鮮味十足燒有機紅菜頭伴羊奶芝士呢個前菜幾特別有紅菜頭、羊奶芝士、火箭菜同埋北海道帆立貝焗車打芝士煙肉大傘菌菇味道好香同好大份口感爽口芝士海膽焗龍蝦龍蝦肉質爽口鮮甜d汁好特別好香三色果仁焗紐西蘭BB羊仔鞍呢個幾令人驚喜三色果仁好香好脆唔單止增加口感同香味亦都令賣相有所提升睇得又食得我地叫餐有甜品食整得好靚啊我叫左洋甘菊茶好香整體感覺唔錯服務、食物同環境都令人滿意

觀塘工廈好多出色西餐

鮮味十足

燒有機紅菜頭伴羊奶芝士

呢個前菜幾特別

有紅菜頭、
羊奶芝士、火箭菜同埋北海道帆立貝

焗車打芝士煙肉大傘菌

整得好靚啊

我叫左洋甘菊茶
好香

整體感覺唔錯

服務、食物同環境都令人滿意

2019-04-28 226 views
友人隨口要求要為這餐寫我第一篇食評, 雖然只是隨口說的想必她也忘記了但我卻十分認真看待.這間位處觀塘的工廈餐廳午餐其實已經吃過多次感覺也良好, 友人特意來觀塘吃晚飯我就首推了這間餐廳. 我們最後單點了以下食物, 全部味道也在水準之上:芝麻雞翼($68): 剛剛炸起新鮮熱辣味美黑松露帶子意大利飯($128): 黑松露味道突出, 帶子共三粒輕輕煎過亦非常新鮮, 意大利飯伴有芝士及葀類很惹味牛柳拼芝士虎蝦($104特惠半價): 牛柳點了七成熟處理剛好, 肉味濃郁; 虎蝦雖然不算很大隻但也新鮮, 已經開邊非常容易處理自家製焦糖蘋果批($68): 以非常精美的甜品作結令人心滿意足(注: 如希望在甜品上寫/畫點什麼的建議不要只致電提出要求而是要預先選定甜品並下單, 因為不是每種甜品也是用平碟上的店員會很貼心的走來跟你解釋清楚那幾款其實都不能寫/畫的)

芝麻雞翼
芝麻雞翼($68): 剛剛炸起新鮮熱辣味美

黑松露帶子意大利飯

牛柳拼芝士虎蝦

自家製焦糖蘋果批

2019-04-24
$237.5 (Dinner)
Dining Offer
Coupon