📍#仙后餐廳🇭🇰香港灣仔皇后大道東213號胡中大廈2樓#MFJ灣仔 #MFJ法國菜人均消費: HKD1014味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆今次來到張敬軒開的法國餐廳 - 仙后餐廳一入餐廳十分驚喜!餐廳環境優雅,主要分為兩邊,一邊感覺花花世界十分浪漫,另一邊是古典氣派的大舞台侍應都穿著晚禮服,十分有笑容和禮貌餐牌選擇簡單,款款都吸引,點餐是全枱點晚餐,或者是A Lᴀ Cᴀʀᴛᴇ 💯牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬 $𝟚𝟜𝟘牛肉他他是法國菜的經典前菜,亦是我的至愛牛肉條粗十分手有嚼勁,加上蛋黃和青醬,味道份外清新可口!特別一提櫻桃蘿蔔蘸芥茉籽醬超級好味📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ頭盤:💯法式香蒜牛油焗田螺田螺有六隻,香蒜牛油味濃,加上有陣陣的香草香味!田螺細細隻但回味無窮⭐️ 法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺肉批沒有我想像中那麼濃味,口感我少好像鵝肝醬一樣,creamy帶微微肉香,若大份少少更佳🆗白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋有少許失望的是炙燒牛仔肉份量很小,太細件食不味道,比較像普通沙律前菜,

📍#仙后餐廳

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

今次來到張敬軒開的法國餐廳 - 仙后餐廳
侍應都穿著晚禮服,十分有笑容和禮貌

💯牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬 $𝟚𝟜𝟘
牛肉他他是法國菜的經典前菜,亦是我的至愛
牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬

📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ

頭盤:
💯法式香蒜牛油焗田螺
法式香蒜牛油焗田螺

⭐️ 法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺
法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺

🆗白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋
有少許失望的是炙燒牛仔肉份量很小,太細件食不味道,比較像普通沙律前菜,不過蘆筍的確挺好味
白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋

湯:
💯椰菜花湯
是日餐湯為椰菜花湯,若單點要$110
口感像車打湯一樣,厚身creamy,比我想像中好味更多!很想試他的法式洋蔥湯!
椰菜花湯

主菜:
💯慢煮澳洲M3牛柳配時令蔬菜及紅酒汁
光是擺款已經吸引,加上紅嫩的牛柳肉已經垂涎三尺!入口簡直驚喜萬分!
今時今日慢煮已經十分普遍,口感簡直難以形容!最貼切的話我想應該是燒過的棉花糖口感!入口後牛味慢慢滲出,齒頰留香!必食之選!
慢煮澳洲M3牛柳配時令蔬菜及紅酒汁

💯龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁
龍蝦意大利粉上桌時已經香氣撲鼻!龍蝦肉比我想像中爽口味濃,意粉加上龍蝦忌廉汁十分的夾,龍蝦汁好像帶有微微的菇香,令味道更加突出!
龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁

💯鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁
黃油雞卷中間夾着鴨肝,整個雞卷又油香滿溢,而雞肉口感跟牛柳一樣,那種嫩滑程度完全不能形容!羊肚菌加上黃酒汁十分惹味,連所有配菜都蘸汁蘸清光!
鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁

甜品
💯傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕
焦糖燉蛋比較矮身,能夠吃得更多的焦糖香味,甜甜焦糖再creamy燉蛋,口感一流!
想不到Madeleine蛋糕仔都十分好味!
傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕

💯糖薑鳳梨蛋糕,椰子雪葩
糖薑鳳梨蛋糕就比較普通一點,但重點是椰子說吧!雪葩一點都不甜,椰子味甚濃,加上底下的脆脆,口感極佳
糖薑鳳梨蛋糕,椰子雪葩

⭐️法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃
流心蛋糕裏面流出濃厚的朱古力,朱古力味香濃,十分適合女生
法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃

飲品:
⭐️Bᴏɪᴢᴇʟ, Bʀᴜᴛ Rᴇsᴇʀᴠᴇ
凡點晚市套餐,都可以以優惠價點一瓶指定餐酒!結果我們點了一支香檳!侍應哥哥說這支香檳味道適合錢財,亦適合肉類!的確好味

食之前大家都有啲擔心會不值,誰不知食完後大家都覺得物有所值!不論環境,服務,食物質素都超水準!$1000/人絕對是值得的!

#finedining #frenchfood #goodfood
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #灣仔美食
2021-05-14
鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁
傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕
糖薑鳳梨蛋糕,椰子雪葩
法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃
🐻知道朋友很想來這間餐廳很久了,所以等佢生日時就預約來吃一餐午餐 😋 大家知道黎尼度著靚靚打卡充就一定啦(連廁所既裝修設都好有心思)!仲有餐廳既法國菜都好有水準啊 😲 午餐有套餐可以order 😚 仲可以按需要加前菜或者甜品 🍮 如果整體感覺最希望係店員可以多番d笑容啦 🙈 🐻推介‼️✨「是日餐湯」今次剛好係蕃茄湯🍅,亦都係第一樣令🐻覺得有驚喜既菜式,滿滿蕃茄肉既濃湯唔會太酸,剛剛好到一個點 🤤✨「炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬」尼款係🐻同朋友一致認為最好味既前菜,薯餅外面炸得好酥脆,內裡既牛肉碎同薯蓉暖暖的又咁滑唷 🤤✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條」一上枱最吸引一定係尼碟主菜,肩肉望上去同食落口一樣咁淋身,而且放上面既特製牛油亦令個肉既味道豐富左好多,幼身薯條亦唔可以睇少,又香又脆 😋👍🏻✨「迷你通心粉配伊比利亞黑毛豬火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁」尼碟一定係最意想不到的 😂 見到佢普通一碟通心粉,但食落勁creamy又夠芝味 🥺 配埋咸香黑毛豬火腿絲,令佢成件事昇華左!

🐻推介‼️

✨「是日餐湯」

✨「炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬」

✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條」

• 香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條
  • 炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬
  • 迷你通心粉配伊比利亞黑毛豬火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁
2021-03-28 5305 views
Afternoon Tea 比我想像中易卜, 只要上佢地個網站度卜就可以📝 我地揀左afternoon tea session🍸 今次既下午茶同一個蝴蝶刺繡品牌合作, 所以tea set 都會充滿住蝴蝶, 再配襯埋餐廳中間既一棵大花樹, 好似置身左係一個花園咁🦋 Afternoon tea set ($728+10% for 2)呢個tea set 係for 2 個人, 我地三個人想加多一個人既份量, 佢話呢個set 夠兩個人食, 所以最後都淨係叫左一份👆🏽不過第三個人要叫多杯飲品☕️ 因為而家做緊crossover, 所以另外有個盆栽造型既蛋糕🪴 tea set 都係有三層, 最底層有洋蔥味同埋原味既scones 🧅 甜既配返clotted cream 同埋果醬, 鹹既係芝士配乾蔥口味配黑蒜醬🧄 呢度既scones 質感唔錯, 鹹果款既乾蔥味好濃郁, 個醬聞落幾香, 但係食落冇咩味🤔 中間果層就係鹹食, 總共有4️⃣款, 我個人覺得都係普通質素, 味道冇咩驚喜, 去到頂層既三款甜品入面我個人覺得茉莉花慕絲蛋糕配青蘋果啫喱較為好食🍏 而另外既蛋糕綠色既部分係抹茶味既海綿蛋糕, 上面舖左啲n

呢個tea set 係for 2 個人, 我地三個人想加多一個人既份量, 佢話呢個set 夠兩個人食, 所以最後都淨係叫左一份👆🏽不過第三個人要叫多杯飲品☕️ 因為而家做緊crossover, 所以另外有個盆栽造型既蛋糕🪴 tea set 都係有三層, 最底層有洋蔥味同埋原味既scones 🧅 甜既配返clotted cream 同埋果醬, 鹹既係芝士配乾蔥口味配黑蒜醬🧄 呢度既scones 質感唔錯, 鹹果款既乾蔥味好濃郁, 個醬聞落幾香, 但係食落冇咩味🤔 中間果層就係鹹食, 總共有4️⃣款, 我個人覺得都係普通質素, 味道冇咩驚喜, 去到頂層既三款甜品入面我個人覺得茉莉花慕絲蛋糕配青蘋果啫喱較為好食🍏 而另外既蛋糕綠色既部分係抹茶味既海綿蛋糕, 上面舖左啲nuts既碎🍵 而樹枝既部分就係朱古力味既百力支🍫 樹支上會有啲用戚化紙整既蝴蝶同埋白雛菊🌼 成個tea set 整體黎講味道冇咩大驚喜, 但係打卡就💯分

呢度既Tea set 定期會同唔同既品牌做crossover, 造型都會跟住唔同😉 不過食物質素就普通, 但係打卡真係一流🤩 見到每枱既人都不停打卡, 所以大家完全可以係唔影響到人既情況底下盡情咁打卡📸 食完仲會每人有一份刺繡蝴蝶紀念品🦋
2021-03-27
$310 (Tea)
2021-03-24 4614 views
一直都好想去張敬軒開的仙后餐廳!聽說裝潢華麗很值得去打卡!昨天生日好朋友就陪我去了做第一次的初體驗! 首先說裝潢,他真的是給人一種華麗驚艷的感覺!是那種舊時代小舞廳的感覺!餐廳分為兩個部分,一邊放一盞很大的水晶燈配舞台裝飾,另外一邊應該就是他最有名的,有人彈鋼琴表演的那個區域!另外他一個很有名的打卡位就是去洗手間中間那條走廊,像極了東方快車般的舊有奢華設計! 洗手間中的化妝位也很漂亮! 這裏menu真的很用心,因為他的menu是當天的日子所以亦可以讓你拿回家作紀念品!而最特別的地方是menu後面竟然是很多年前當天的新聞報紙 這個真的是很用心的地方, 值得一讚!先說服務方面, 因為我們是初次來到這家餐廳所以就會問他們的服務員這裏有什麼介紹, 感覺他們沒有一般高級西餐廳對需要解釋menu 的訓練, 我看到那位服務生連手都震埋說了堆我自己看menu也會懂的東西,好好笑。但見他咁努力就算啦。 另外一個小女生服務反而比較親切, 認真亦非常殷勤! 我喜歡他們 提供濕手巾的方法! 以一小杯暖水在你前面倒下來現做濕毛巾讓你使用, 這個感覺很良好!說回最重要的 食物方面, 我感覺他們的食材用料其實是不錯
一直都好想去張敬軒開的仙后餐廳!聽說裝潢華麗很值得去打卡!

說回最重要的 食物方面, 我感覺他們的食材用料其實是不錯的,烹調味道上面確實比一般普通西餐廳為好,但若要和高級fine dining餐廳相比還是差距頗遠。

首先麵包沒有得選擇, 還是凍的, 這個是有一點點扣分的。 頭盤的部分, 牛肉薯仔餅不過不失,反而慢煮三文魚以加68元 這個價位是超值的菜式。 三文魚很滑,分量也大!

蕃茄芝士湯的分量比預期中大, 味道中等!

主菜部分選了一個 牛扒和 一個羊架。 牛扒弄得幾好食,只是他在上面附的洋蔥有點太鹹, 我們要撥開那些洋蔥才可以避免他令牛扒過鹹。 配上的薯條 味道普通但整體賣相令人覺得他不像高級餐廳出品!

羊架方面反而比較驚喜,他下面那些珍珠非洲小米Pearl cous cous 份量其多但味道不錯, 羊肉做得頗為嫩滑, 所以這碟賣上樣子一般但其實味道還是可以的!

因為是生日關係, 要吹蠟燭又點可以唔加甜品呢! 68元 一款甜品價錢其實沒有很貴, 選了流心朱古力蛋糕配雪糕及 cream burlee&瑪德蓮蛋糕。 介紹甜品的時候又是一堆笑話, 那個手震震的男侍應生來跟我們說《鳳梨蛋糕》多數是老人家才會點, 朋友之後忍不住 教他可以用其他說法 來介紹這款蛋糕! 流心朱古力蛋糕外脆內流心是應有格局, 分數還可以打到80分因為他沒有很甜! 反而 法式燉蛋加瑪德蓮餅 就很一般, 賣相、味道都是一般貨色! 最後上的茶及咖啡 都是一般!

整體用餐感覺, 若你不是高級法國餐廳常客,這裏應該會給你一種頗高級的感覺。 但是若要攀到和其他有名的法國餐廳睇齊的話,看來服務要加把勁了! 食品方面 其實用料和味道都不是太差, 只是擺盤上面可能要加多一點心思!

因為很漂亮的裝潢,其實很適合一些節日慶祝來這裏的, 所以 可以去考慮一些服務配套: 例如送生日卡或生日小禮物! 若他們是和情人來亦可以考慮 送一些有紀念價值的小禮品讓他們在週年紀念日的時候也可以再來光顧!

未去過的話,是值得去一次的!

#張敬軒餐廳
#仙后餐廳
2021-03-23
$400 (Lunch)
2021-01-30 11344 views
早在一個月前就小訂了JUNON來個FINE LUNCH仙后每個月既餐牌都會轉~令人食完一餐又好期待下個月會出咩餐牌~行緊去仙后既時候,離遠已經見到好靚既墨綠色外牆未入門口已感受到復古既感覺入到去更加係 嘩一聲....好靚好靚..被獲安排在沙發卡位..好開心..坐得好舒服 點餐後 好快就上左頭盤香脆小牛胸腺配馬鈴薯沙律&酸黃瓜&法邊豆&菊苣&法式蛋黃醬炸得好脆好香口 唔油膩 但就真係唔太食到食D咩...豬手鴨肝凍批配蕃茜&野苣沙律下面片麵包係配呢道頭盤好好食. 滿滿豬手鴨肝係入面 味道清爽唔咸唔油唔肥好足料.餐包W/牛油daily soup係栗子湯第一次飲栗米湯 比想像中容易接受一入口係好重薑味 除左有滿滿栗米蓉之外仲有些小碎粒係入面 口感好好但薑味太重 搶左栗子味了MAIN鴨胸,血腸配醃紅菜頭及洛神花油新鮮鴨胸 非! 常! 嫩! 滑!味道係難以形容好吃. 配上洛神花醬及旁邊少少酸既醬 好清新血腸唔腥但口感好差  口感好爛..香脆豬腩配燴白菜,迷你胡蘿蔔,豬肉汁如果係配上酸菜 更加好 可以除一除油膩感我無影到平面 但佢既油脂同肉既厚度係1:1都幾肥下 食晒會好溜 好彩我係同朋友一半一半真
行緊去仙后既時候,離遠已經見到好靚既墨綠色外牆

未入門口已感受到復古既感覺
入到去更加係 嘩一聲....好靚好靚..
被獲安排在沙發卡位..好開心..坐得好舒服

點餐後 好快就上左頭盤
香脆小牛胸腺配馬鈴薯沙律&酸黃瓜&法邊豆&菊苣&法式蛋黃醬
炸得好脆好香口 唔油膩 但就真係唔太食到食D咩...

豬手鴨肝凍批配蕃茜&野苣沙律
下面片麵包係配呢道頭盤
好好食. 滿滿豬手鴨肝係入面 味道清爽唔咸唔油唔肥好足料.

餐包W/牛油

daily soup係栗子湯
第一次飲栗米湯 比想像中容易接受
一入口係好重薑味 除左有滿滿栗米蓉之外
仲有些小碎粒係入面 口感好好
但薑味太重 搶左栗子味了

MAIN

鴨胸,血腸配醃紅菜頭及洛神花油
新鮮鴨胸 非! 常! 嫩! 滑!
味道係難以形容好吃. 配上洛神花醬及旁邊少少酸既醬 好清新
血腸唔腥但口感好差  口感好爛..

香脆豬腩配燴白菜,迷你胡蘿蔔,豬肉汁
如果係配上酸菜 更加好 可以除一除油膩感
我無影到平面 但佢既油脂同肉既厚度係1:1
都幾肥下 食晒會好溜 好彩我係同朋友一半一半
真係好好好脆....好有驚喜

甜點係心太軟&Crème brûlée
正常無驚喜

2021-01-30
2021-06-06 0 views
第一次入黎真係會俾佢個裝修震撼到坐左係舞台個邊,有盞大水晶燈好閃另一邊又有棵櫻花樹咁,黎多幾次都得,真係超級靚淨係黎影相打卡都抵,仲要記得一定要去廁所呀~正到食物方面本身都冇咩期望,通常都係去食氣氛就算,所以個湯唔多啱胃口都唔緊要啦但叫左個白汁煮青口又幾好食啵仲好大盤添,加埋啲薯條真係食到好滿足!食完正餐仲叫左個流心蛋糕,同朋友一齊分都好滿足啦~如果有budget嘅話又好想女神打卡,都不失為一個好選擇
第一次入黎真係會俾佢個裝修震撼到
坐左係舞台個邊,有盞大水晶燈好閃
另一邊又有棵櫻花樹咁,黎多幾次都得,真係超級靚
淨係黎影相打卡都抵,仲要記得一定要去廁所呀~正到

但叫左個白汁煮青口又幾好食啵
仲好大盤添,加埋啲薯條真係食到好滿足!

食完正餐仲叫左個流心蛋糕,同朋友一齊分都好滿足啦~

如果有budget嘅話又好想女神打卡,都不失為一個好選擇
2021-06-03 0 views
For the starters,我好鍾意個burrata 因為加咗柚子 又鮮甜又fresh 味道好特別至於個肉批 都唔錯 不過就正正常常 我個人就都係prefer個burrata 始終個配搭特別dFor the soup,我幾鍾意個蕃茄凍湯 好啱夏天飲 酸酸甜甜For the main course,叫咗牛 三成熟 肉質厚實 但我就覺得有d靱 反而個薯條好出色🤣🤣🤣夠脆 完全冇千年油味 明顯新鮮炸😍🤭For the dessert, my favorite haha 焦糖蛋 正常地出色
For the starters,

For the soup,
我幾鍾意個蕃茄凍湯 好啱夏天飲 酸酸甜甜

For the main course,

For the dessert,
my favorite haha 焦糖蛋 正常地出色
2021-06-02
Dinner
2021-05-29 0 views
充滿期待既午餐~首先頭盤叫左個half cooked tuna and crispy pork trotters (一個頭盤另加$78)正正常常~比較欣賞crispy pork個個多啲,惹味啲😂Tuna 個沙律略淡!-是日餐湯簡直挑戰味蕾一飲~凍既唔緊要佢竟然係有啲咸有啲甜又有啲spicy唔係太識欣賞😅-主餐叫左個慢煮牛肩肉同意大利雲吞牛肩肉超生 無牙力完成🤣配菜我欣賞既~但牛肉味道/質感 我唔推薦了最欣賞既一碟主菜!意大利雲吞一流一流 唔好錯過味道好食,又唔會好「留」-甜品(加$78)不過不失😛可以叫-呢間店係好有特式好有氣氛但食物質素有待改善😅
充滿期待既午餐~

正正常常~比較欣賞crispy pork個個多啲,惹味啲😂
Tuna 個沙律略淡!
是日餐湯

牛肩肉超生 無牙力完成🤣
配菜我欣賞既~但牛肉味道/質感 我唔推薦了

最欣賞既一碟主菜!意大利雲吞

一流一流 唔好錯過
味道好食,又唔會好「留」
甜品(加$78)

不過不失😛可以叫
呢間店係好有特式好有氣氛
但食物質素有待改善😅
吉蒂早排就同妹妹一齊係屋企坐係窗邊好悠閑咁享受左一個下午😌呢個外賣下午茶餐係由JUNON仙后餐廳 x Novel Fineries 嘅 “A Little Life Afternoon Tea Set” 🍰要一早訂定先有咋🤣勁搶手!相信好多人都為左個靚靚寶盒而訂購但吉蒂只為了吃😝(因為聞說JUNON嘅下午茶唔係剩係得個樣架)呢個餐係二人份量 $628包括:🔸Sweets🔸🔺Sakura Ponna Cotta 粉紅櫻花奶凍🔺Jasmine Mousse Cake with Green Apple Jelly茉莉花茶慕絲蛋糕配青蘋果啫喱🔺Citrus Mini Cup Cake柑橘迷你紙杯蛋糕🔺Assorted Mocaroon on Cookies 雜錦馬卡龍配曲奇 🔸Savouries🔸🔺Duck Foie Gras Terrine on Brioche with Couliflower Cream and Lemon Confit鴨肝醬配法式奶油包,椰菜花忌廉,醃清檸檬🔺Marinated Mushrooms and Beetroot Tart
吉蒂早排就同妹妹一齊係屋企
坐係窗邊好悠閑咁享受左一個下午😌

呢個外賣下午茶餐係
由JUNON仙后餐廳 x Novel Fineries
要一早訂定先有咋🤣勁搶手!
相信好多人都為左個靚靚寶盒而訂購

呢個餐係二人份量 $628
包括:
🔸Sweets🔸
🔺Sakura Ponna Cotta 粉紅櫻花奶凍
🔺Citrus Mini Cup Cake柑橘迷你紙杯蛋糕

🔸Savouries🔸
🔺Duck Foie Gras Terrine on Brioche with Couliflower Cream and Lemon Confit鴨肝醬配法式奶油包,椰菜花忌廉,醃清檸檬🔺Marinated Mushrooms and Beetroot Tartlet 醃蘑菇紅菜頭撻
🔺Cooked Ham and Comte Cheese Custard Tartlet 熟火腿康堤芝士吉士撻
🔺Mini Crab Sandwich 迷你蟹肉三文治

🔸Scones🔸
🔺Classic Scone with Jam and Clotted Cream經典鬆餅配果醬及奶油忌廉
🔺Cheese and Shallot Scone with Black Garlic Jam芝士及乾葱鬆餅配黑蒜醬

Selected Assorted Tea Bags(4pcs包)
精選茶包

以份量,味道及賣相黎講
呢個價錢都好值得一試☺️
當然
如果身處餐廳享用一定又係另一種體驗啦🌹
2021-05-02
TakeAway
$314 (Tea)
公司岩岩出完bonus就梗要帶屋企人黎到由張敬軒創辦既仙后餐廳食餐好野慶祝下啦上年生日黎食過一次晚飯, 今次再試下English afternnon tea, 順便打下卡 !餐廳既門面已經有一種舊香港既英式設計, 旋轉門好有特色, 連餐廳外圍都有設計過,未入餐廳都已經好多人影相打卡tea set係3:15pm開始食到5:15pm, 就算早到左都係要3:15pm先可以入座, 所以由2:45pm開始就好多人係門口等同埋影相可能係我地3星期前就book左枱, 餐廳留左梳化卡位比我地一行3人! 聽聞而家因為疫情關係, 平時要食貴set先可以去隔離水晶燈舞台入座, 而家冇再分, 只要早d book枱就可以入座果邊既枱, 有靚靚水晶燈可以打卡! 大家記得早d book枱啦~ 上年黎既時候有部鋼琴係中央, 有人唱歌同伴奏, 今年疫情關係取消左, 轉左櫻花樹既setting, 襯返tea set 主題, 又多左個靚相位啦!而鋼琴就放左係BAR枱隔離餐牌- 728 for 2 person 我地3個人, 可以照食一個tea set share, 不過要加一杯飲品. 我地就嗌左Cappuccino, ro
公司岩岩出完bonus
就梗要帶屋企人黎到由張敬軒創辦既仙后餐廳食餐好野慶祝下啦

而鋼琴就放左係BAR枱隔離

餐牌- 728 for 2 person 我地3個人, 可以照食一個tea set share, 不過要加一杯飲品. 我地就嗌左Cappuccino, rose tea & chocolate. (要加$30) 另外岩岩入座時侍應會問飲邊種水,sparkling water係要收費既 68/一樽

Chocolate - 有3樣配料可以加入朱古力, 1)脆皮朱古力包著既雪糕 2)朱古力脆脆 3)Cream
幾特別, 可以自己按口味加配料, 值得一試既, 不過實在太heavy!
飲完好大罪惡感, 下次未必會再試
仙后特式朱古力

媽媽嗌既Cappuccino, 雖然冇拉花, 但外貌都好靚, 咖啡好幼滑, 媽媽好鐘意!
仲有rose tea 就略遜一籌, 花香味唔突出, 好普通
不過茶壺+茶杯一樣好靚
cappuccino

A Little Life 主題afternoon tea - 三層架, 第一層甜點, 第二層咸點, 第三層就係鬆餅, 另外仲有一個藝術品般既蛋糕 (抹茶海綿蛋糕配朱古力餅條)

侍應上碟時介紹左好多, 不過講到急口令咁, 唔係好聽得清楚
總之就係藝術品啦! 哈哈
連埋D蝴蝶同花花都係可食用既, 味道雖然一般, 但幾飽肚同埋幾特別既, 都好夾個花花主題
一如以往, afternoon tea 就係要由底層鬆餅開始食起, 由咸點到甜點, 不過侍應就冇特別介紹

鬆餅 - 有2款味道, 原味(配JAM-最右 & CREAM-中間) &  芝士乾蔥味(配黑蒜醬-最左)
鬆餅普遍都偏硬同痴口, 唔算好味既鬆餅, 味道好一般
同埋其實分唔到邊隻味, 係冇特別說明既。不過果JAM就係好味既, 唔太甜,果味香

到第2層既4款咸點,
煙三文魚玫瑰花配蘿蔔及檸檬忌廉 - 配搭蘿蔔同檸檬忌廉係幾特別既口感, 煙三文魚既咸味配檸檬忌廉既酸甜, 出奇地夾既口味, 7分
法式雜菜蝴蝶配金黃薯餅 - 賣相100分, 蝴蝶好靚, 都好脆口, 薯片口感
薯餅唔會太實都唔會散開, 好味, 8分
皇帝蟹肉沙律配三文魚籽 - 蟹肉沙律, 加上一片薄青瓜, 好味但賣相略為普通, 7分
青瓜及辣肉腸及燴雜菜撻配鵪鶉蛋 - 開胃小食, 鵪鶉蛋係溏心但冇咩味, 雖然有好多唔同配料, 但都屬同類口味, 味道唔夠豐富. 6 分

第一層既3層甜點, overall 我地都滿意

茉莉花茶慕絲蛋糕配青蘋果啫喱 - 長條形既慕絲蛋糕, 咬開後有青蘋果啫喱, 酸酸甜甜配上外層既茉莉花香, 好味, 唔太甜
賣相又靚, 9分
粉紅櫻花奶凍 - 賣相100分
味道都有99分, 一樣酸酸甜甜, 有淡淡既櫻花香, 入面有濃味少少既莓同醬, 中和返出面淡味D既奶凍, 味道配搭得岩岩好
9分
柑桔迷你紙杯蛋糕 - 好大驚喜既CUP CAKE
本身以為普通蛋糕, 但食落去檸檬柑桔味好突出, 同蛋糕既味道好夾, 好好味, 9 分

茉莉花茶慕絲蛋糕配青蘋果啫喱

粉紅櫻花奶凍

每一個SET都會送2個刺繡蝴蝶禮盒, 又有得食又有得拎, 幾開心! 有唔同款, 相信係隨機派款既.

總括而言, 甜點比咸點出色, 鬆餅略遜一籌。餐廳既環境同裝修都係一流, 冇得挑剔
好多打卡位, 掛住影相會唔夠時間食野
唯一美中不足既係, 侍應們態度同上年一樣都係差
比人感覺好似機械人, 都有比客人一種自以為是既感覺
唔應該係高級餐廳出現既服務態度...
令人覺得餐廳硬件出色但欠缺軟件

優閒 ⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️
2021-04-25
$320 (Tea)
cappuccino
2021-05-19 246 views
上年因爲張敬軒的名氣,食過一次仙后餐廳,印象還不錯。所以今次老板話請食team dinner 時,我就提議食呢間餐廳。我地最後撰左set dinner, 唔使煩.不得不讚下個裝修真係好grand, 可惜疫情之下cancel左live show, 感受唔到"夜上海"的風情. starter係牛油田螺, 我略嫌overcook, 以致d肉有點老.Main course係慢煮牛柳. 肉味未算好濃, 但肉質尚算ok, 我個人覺得個sauce同牛柳不太match. 甜品係朱古力流心蛋糕, 不過不失.

我地最後撰左set dinner, 唔使煩.

甜品係朱古力流心蛋糕, 不過不失.

2021-05-03
2021-05-17 97 views
疫情下未能出國,Junon係一個慶祝節日或約會好選擇,依家booking比以前冇咁full,不過就冇左表演節目,食物一般,不算出色,主要係氣氛同環境非常唔錯。Junon餐廳行緊古典同懷舊風格,裝橫華麗,有幾個打卡位,連女廁都有復古梳裝枱,置身於五六十年代,用心設計,連Menu上既日期同報導都係當日用餐既日期。最舒服用餐位置應該係卡位,望落較闊落,其他位置較窄,位與位之間距離太近,可以聽到隔離枱交熟內容。食物方面,法式田螺香蒜味唔錯,而鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌幾特別,但有少少膩,焦糖燉蛋就正常,Madeline就較普通同偏甜。

2021-05-17 193 views
身為張敬軒粉絲再加vintage lover每次都只經過外面一直想去仙后,但奈何未有機會今次藉著生日,就可以去朝聖一下由於之前想試下午茶排隊一直入唔到今次預約左午餐員工服務細心,會為著裙女士拉開台布方便出入.裝修真係好有味道餐湯係椰菜花忌廉湯,有濃厚椰菜花味加左橄欖油,令個湯更滑頭盤叫左烤蘆筍沙律 同 豬肉醬配蒜片沙律好靚,田園感覺,蘆筍好爽脆有驚喜豬肉醬似午餐肉打爛蒜片香口,配似湯的汁。偏咸主菜點左steak/三文魚/小牛肉配珍珠米三文魚上面有芥末醬,可以中和到三文魚的油膩感,但三文魚個味相對無咁有魚油味小牛肉望落去以為過熟好難咬點知係好彈牙,珍珠米同平時食個d唔同係大粒圓圓的,有咬口,最驚喜係有淡淡椰子味而牛扒,正常表現,肉質淋有小許牛味,配上薯條薯條就咁食都好好食,唔洗點點茄醬甜品方面 菠蘿芝士蛋糕配椰子雪芭呢個比較特別菠蘿芝士蛋糕好食,但個椰子雪芭對比起就唔夠濃味由於訂台時有講生日,所以佢都有埋happy birthday,寫得一手靚字creme burlee 焦糖面唔會過厚過薄岩岩好,滑口,但雲尼拿味唔算重馬德蓮有淡淡檸檬香,不過我少食所以比較唔到裝修真係好有心機好靚建議想打
身為張敬軒粉絲再加vintage lover
每次都只經過外面
一直想去仙后,但奈何未有機會
今次藉著生日,就可以去朝聖一下

由於之前想試下午茶排隊一直入唔到
今次預約左午餐
員工服務細心,會為著裙女士拉開台布方便出入.
裝修真係好有味道

餐湯係椰菜花忌廉湯,有濃厚椰菜花味
加左橄欖油,令個湯更滑

頭盤叫左烤蘆筍沙律 同 豬肉醬配蒜片
沙律好靚,田園感覺,
蘆筍好爽脆有驚喜

豬肉醬似午餐肉打爛
蒜片香口,配似湯的汁。偏咸

主菜點左steak/三文魚/小牛肉配珍珠米
三文魚上面有芥末醬,
可以中和到三文魚的油膩感,
但三文魚個味相對無咁有魚油味

小牛肉望落去以為過熟好難咬
點知係好彈牙,珍珠米同平時食個d唔同
係大粒圓圓的,有咬口,
最驚喜係有淡淡椰子味

而牛扒,正常表現,肉質淋
有小許牛味,配上薯條
薯條就咁食都好好食,唔洗點點茄醬

甜品方面 菠蘿芝士蛋糕配椰子雪芭
呢個比較特別
菠蘿芝士蛋糕好食,但個椰子雪芭對比起就唔夠濃味
由於訂台時有講生日,
所以佢都有埋happy birthday,
寫得一手靚字

creme burlee 焦糖面唔會過厚過薄
岩岩好,滑口,但雲尼拿味唔算重
馬德蓮有淡淡檸檬香,不過我少食
所以比較唔到

裝修真係好有心機好靚
建議想打卡就卜早dd
小d人 又唔會阻到人地
同埋記得記得記得去廁所
真係好靚

$500 (Lunch)
2021-05-10 210 views
與老公去拍拖,我比較遲食中午飯,所以不是好肚餓。就點了一個set dinner , 再散叫一個主菜$628一位晚飯套餐(包括頭盤、湯、主菜、甜品)法式香蒜牛油田螺Bake escargot with butter and garlic田螺新鮮彈牙,蒜蓉味香濃伊比利亞豬梅頸肉配蜜糖薑醬,西蘭花,薯蓉及豬肉汁單點菜式,豬梅頸肉肉質軟滑,有驚喜。龍蝦意大利粉配青檸芫茜龍蝦汁Lobster spaghetti with lime and Coriander in creamy sauce 龍蝦汁非常新鮮,香濃,龍蝦肉彈牙,意大利粉每一條都掛滿龍蝦汁,正。朱古力流心蛋糕配櫻桃酒配酸甜醃漬櫻桃Chocolate fondant with Kirsch and sour cherry compote 旁邊嘅櫻桃汁是亮點,好朱古力蛋糕食,好夾。有美食,有情人, 仲有美景,好幸福。

$628一位晚飯套餐(包括頭盤、湯、主菜、甜品
法式香蒜牛油田螺
田螺新鮮彈牙,蒜蓉味香濃

伊比利亞豬梅頸肉配蜜糖薑醬,西蘭花,薯蓉及豬肉汁
單點菜式,豬梅頸肉肉質軟滑,有驚喜。

龍蝦意大利粉配青檸芫茜龍蝦汁

朱古力流心蛋糕配櫻桃酒配酸甜醃漬櫻桃

旁邊嘅櫻桃汁是亮點,好朱古力蛋糕食,好夾。

有美食,有情人, 仲有美景,好幸福。

• 法式香蒜牛油焗田螺
  • 龍蝦意大利麵
  • 朱古力流心蛋糕
2021-05-09 209 views
藉著母親節的名義,來到了傳說中好美的仙后餐廳,終於久仰大名了啊,裝修好有特色啊,果然值得一來我們4個人,一共點了2個tea set.蝴蝶的主題,好精緻啊,完全五捨得放入口裡完全認為,吃的是甜點師傅的心機,精美配搭,貴的是心機,蝴蝶真的好细緻啊朱古力配雪糕不錯,不過再熱一点會更好可以吃的蝴蝶太美了餐牌-豪華的裝修進洗手間時,忍不著拍照,復古的感覺!很有古典的感覺