Restaurant: Joyous Gate (iSQUARE)
Info:

2024-04-26 301 views
因為朋友係會員嘅緣故有食滿300減$100嘅優惠才來。見佢哋點環境好似唔錯,所以嚟光顧啦。我們當天11:30到,冇人等位,裏面都都唔多客.而門口待應便講只有90分鐘用餐. 當時都有少少打退堂鼓,因為飲茶係想傾吓偈嘆吓點心.如果得90分鐘真係好趕.拎咗飛之後發現窗口有位望海景,正常反應想坐。個侍應話你們已經有位啦。我們問個侍應俾唔俾我哋轉枱,佢話留咗位,我哋無奈照坐原位.大約坐咗5分鐘左右見到有枱賣單,所以我哋再要求換枱.個經理都接受所以在呢段時間我哋就用咗大約10-15分鐘時間去等執枱洗杯揀點心。點心一到我哋已經開始儘趕去食啦。首先講點心係唔掂,有一個點心叫魚肚鮮竹卷裏面個餡唔知入邊包啲乜嘢,𡁻不開,直程係難食到想嘔.因為要湊夠$300才有呢個優惠,所以我哋又再嗌多幾個點心。當食緊途中個女部長很不禮貌語氣:走嚟話:你哋夠鐘啦要埋單!我同個部長講可唔可以再加個甜品?佢登大隻眼同我講:你哋已經夠晒鐘冇得嗌!嘩,我俾錢仲要受罪?比生意你地仲甘惡?(一種好唔尊重客人兼責備客人個態度,完全唔休做)!當時佢已經唔理我啦,直接攞張單去要我哋俾錢,但個枱面第二輪點心都係食緊㗎!我哋就戇居居咁係咁搏命吞
因為朋友係會員嘅緣故有食滿300減$100嘅優惠才來。
見佢哋點環境好似唔錯,所以嚟光顧啦。
我們當天11:30到,冇人等位,裏面都都唔多客.

點心一到我哋已經開始儘趕去食啦。

因為要湊夠$300才有呢個優惠,所以我哋又再嗌多幾個點心。
當食緊途中個女部長很不禮貌語氣:走嚟話:你哋夠鐘啦要埋單!

嘩,我俾錢仲要受罪?比生意你地仲甘惡?
(一種好唔尊重客人兼責備客人個態度,完全唔休做)!

當時佢已經唔理我啦,直接攞張單去要我哋俾錢,但個枱面第二輪點心都係食緊㗎!我哋就戇居居咁係咁搏命吞落肚,跟住佢都收埋晒我們啲筷子。

我心好不服為何飲餐茶要咁受罪所以同我個女人理論。我話我搬枱等埋點心都用咗25分鐘之後再叫第二輪,90分鐘你覺得我坐幾耐啊?之後佢就話你慢慢坐啦,冇問題㗎照坐啦,我話我唔會嚟㗎啦,冇下次!咁嘅態度唔使再幫襯㗎啦!

之後同經理反應,我同佢講為何你同事態度咁差。我話由搬枱直至點心到都用咗唔少時間,所以我只係想俾多少少時間食埋點心,而非惡死騰騰咁叫我哋即刻埋單掛!

呢個男仔經理係極品😠,佢話搬枱係你嘅事唔關我哋事!我話你同事態度唔得,又點計?佢冇出聲!咁樣同個客講嘢,唔怪得成間酒樓侍應唔理客啦!因為有咁嘅上司!

總結:點心唔得👎服務態度惡劣。氹你入會扮俾$100一張coupon。但條件係要有$300才可以減$100.
即係你每個月都要用$300以上去養呢班人仲有機會要自己受氣!

我都同朋友講,唔好心軟再買呢啲優惠啦!
在此提醒大家,不要被佢氹!

不值得光顧呢間酒樓!在尖沙咀仲有好多選擇!

2024-02-05
$180 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 沒有
2024-03-17 1057 views
外國親戚番黎香港最鐘意就係飲茶☕️ 週末擇咗尖沙咀isquare商場 25樓彩薈軒,係屬於彩褔集團。雖然安排坐到窗邊但今日天色好差,白濛濛一片, 就連對面灣仔會展中心都白到近乎睇唔到 🥲 浪費晒個維港海景🥲 Qr code落單 🕒 上菜速度都快,用餐時間限 90分鐘,全程冇催過我哋,可以慢慢坐慢慢食食!點心賣相同味道都好好,大家都好滿意,另外仲叫咗一個套餐好抵食(唔記得影相),有齊菜×炒飯×燒腩仔×豆腐煲,個炒飯真心好食,個個都讚👍

2024-03-16
Lunch
提前预定了i square楼上这家餐馆早茶,说实话环境确实不错,窗口位可以观海景,东西味道也还不错,但是…服务和卫生让我们大失所望……!首先说说服务,我们9:45到,餐厅前台告知10点才能入,我们有个推着轮椅90几岁的老人家,本想着会适当照顾,对不起,没有!然后结账半天没人来,我自己走去账台买单,服务员很不耐烦的说,你们坐回去(此时其他人已经离开),态度之差令我费解,买单叫不到人,我们就必须坐着干等浪费时间,然后等你来吗?岂有此理!其次说说卫生,筷子那些摸上去黏糊糊的,有2个人的餐盘上粘着没洗干净的东西。叫服务员换,也没见服务员有任何抱歉的言语,好像很正常似的!总之,再好的环境没有好的服务有什么用!不会再去…

总之,再好的环境没有好的服务有什么用!不会再去…
2023-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-10-17 2415 views
十一人一起來這兒吃晚飯,結果一肚氣。首先,叫了十一個餸,結果只落得8個餸!最奇怪係佢只同你講沒有片皮鴨,張單應該還有10樣,再仔細看了一會兒,原來發現少了一個特價的雞和一個菜。跟著想加回半隻鵝,結果又話賣晒…當時只是晚上七時十分,一間這麼大的酒樓…我向侍應說…雞鴨鵝也沒有…她便說,還有雞(沒有特價的一款),最後也無奈地點了雞,另外,叫了四個白飯,侍應又唔知點解只落了3個,這樣的服務質素,連合格也說不上!
2023-10-08 2138 views
尖沙咀既呢間彩薈軒,有靚景,點心價錢同質素都唔錯,仲有連續攞左幾年香港旅發局美食金獎,趁住禮拜六日放假同屋企人去飲個茶。朝早有早市三寶,$74自選三款點心,都幾抵食~ 1️⃣旋風黃金流沙包($37) 係滿滿既流沙餡🤤鹹蛋黃起沙,啱啱蒸出黎要即刻食!  2⃣️芝心海皇千絲春卷($43) 呢個好正!賣相靚,面頭比好多炸好既一絲絲包住,好脆!入面有流心既芝士同埋蝦肉。  3⃣️龍皇野菌腸($39) 外面係腸粉,中間係炸過既脆脆既,最中心係菇類,好食!  4⃣️黑松露鳳眼餃+魚肚高湯鮮竹卷+濃湯鮮蝦水餃皇($74) 早市三寶幾抵食,而且都幾多選擇。呢度既餃子類都唔錯,唔會太厚皮,同埋入面既餡料都夠。  5⃣️鮮蝦菜苗餃+特色鮮蝦長春卷+生煎菜肉包($74) 菜苗餃好多菜!感覺健康啲,而且佢地既包法同出面有啲唔同,幾精緻😄長春卷都唔錯。菜肉包就淋左啲,個底煎得唔夠脆。  6⃣️珍珠糯米雞+䜴汁蒸鳳爪+䜴汁香芋蒸排骨($74) 幾抵食~蒸點都唔錯。
1️⃣旋風黃金流沙包($37)

旋風黃金流沙包
係滿滿既流沙餡🤤鹹蛋黃起沙,啱啱蒸出黎要即刻食!
 2⃣️芝心海皇千絲春卷($43)
芝心海皇千絲春卷
 3⃣️龍皇野菌腸($39)
龍皇野菌腸
外面係腸粉,中間係炸過既脆脆既,最中心係菇類,好食!
黑松露鳳眼餃
5⃣️鮮蝦菜苗餃+特色鮮蝦長春卷+生煎菜肉包($74)
鮮蝦菜苗餃
6⃣️珍珠糯米雞+䜴汁蒸鳳爪+䜴汁香芋蒸排骨($74)
 幾抵食~蒸點都唔錯。
特色鮮蝦長春卷
黑松露鳳眼餃
鮮蝦菜苗餃
特色鮮蝦長春卷
2023-09-19 2059 views
電話訂坐,問左一句會否有較靜位置,對方’主動‘ 安排單邊位,本來感覺服務不錯,但到達時再問係咪有單邊,門口‘服務員’ 無正面答,話只得一張枱啱就啱(態度並不友善),到枱位置,見到鄰近單邊位客人準備走,我隨意問一員工,佢話咩都唔知要問門口 ‘服務員’,呢位‘服務員‘態度異常強硬話’不得轉位!‘ 然後堅持有人已訂坐,其實我亦是訂坐客,點解你可安排比’其他客‘但我唔得?而且我先到達,佢無法解答,繼續橫蠻惡劣堅持,咁我唯有離場,反正樓上樓下好多酒樓。其實我剛坐底單都未落,想轉一個佢哋本來安排既位,唔知點解佢反應咁強烈,咁既’服務‘,此集團永不再考慮。

2023-08-17 6002 views
好一段日子沒和家人好好聚聚了,這一天,就約了他們到這間位於尖沙咀區的酒樓飲啖茶,食個包,相聚一刻。這間位於尖沙咀國際廣場 25樓的集團酒樓有海景可看,地方也頗闊落,環境都算不錯 。原來這裡有「午市四位套餐」($388/優惠價),價錢不貴,內容也幾豐富,這天我們一行四人,這套餐正合我的心意。得獎點心各四件,可以一人一件,分別是「蟹籽燒賣皇」、「鮮蝦菜苗餃」、「真功夫蒸潮州粉果」和「芝心海皇千絲春卷」。四款點心中,我覺得較好的是「芝心海皇千絲春卷」和「鮮蝦菜苗餃」,前者味道最好,後者就菜苗甚多,既健康,也好味。明爐燒味可在「半隻當紅旺金南乳雞」與「蜜汁叉燒、明爐燒腩仔、滷水滑豆腐拼盆」兩款選擇中任擇其一,我就揀了南乳雞。這雞做得不錯,皮香脆,肉頗嫩滑和夠味道,即使不蘸南乳醬都幾好味。名廚粉麵飯同樣可在「瑤柱蛋白炒飯」(大碟)和「蔥香蝦球炒淮山麵」(大碟)兩款當中任擇其一,這次我就揀了「蔥香蝦球炒淮山麵」。這麵的確是幾大碟的,炒得也夠乾身,不會很油膩,不過有些麵條就可能炒得有點過火,帶點兒若隱若現的燶味,而且蝦球也不夠多,只兩三隻左右,整體來說未稱得上出色。還點了「蜜汁叉燒包」和「一口鮮蝦腐
還點了「蜜汁叉燒包」和「一口鮮蝦腐皮卷」兩款一蒸一煎的傳統點心,兩款點心都有不錯的水準,叉燒包蜜汁好味而不過鹹;一口鮮蝦腐皮卷」就炸得腐皮金黃香脆,裡面的餡料也見豐富。
用餐時間只得九十分鐘,與家人邊吃邊談,眨眼間個半小時便已過去,吃罷這午餐,大家便各散東西,唯有期盼下次再聚了。
  • 芝心海皇千絲春卷
  • 當紅旺金南乳雞
2023-08-12 1700 views
尖沙咀不少餐廳酒家都要 11點才開始營業,彩薈軒是少數10點開始營業的酒樓,可以揾到位之餘,枱也比較接近窗邊位置,開心地可以享受著靚海景飲茶。避免浪費,一個人的早茶最多只可以點三個點心,於是跟著它的得獎點心系列去叫了兩個點心,包括原隻鮑魚燒賣皇及真功夫潮州粉果,另加一個自己想食的牛肉腸。牛肉腸先到,厨師花了心思上碟。腸粉皮及牛肉都夠滑,味道不俗。鮑魚燒賣皇的鮑魚味道濃郁,燒賣皇由於加了很多新鮮蝦肉,味道爽脆鮮味,果然是佳作。我很喜歡吃潮州粉果,這裡的粉果給我一個驚喜。沒有太多肥肉,粉果的餡料爽脆清甜,皮也不算厚,下次再來飲茶的話,一定會再叫這個點心。下次會帶人一齊來試其他點心及菜式。
下次會帶人一齊來試其他點心及菜式。

2023-08-08
  • 潮州粉果
11:45分左右去到揾位,平日這時間到達仍算不太多人。環境不錯,遠望到海景,位與位之間有些距離,地方也算寬敞。叫咗4碟點心。豉汁鳳爪有南瓜伴碟,雖然沒有柚皮那樣與鳳爪"匹配",但南瓜感覺上比較健康,作為食材比芋頭或柚皮可能更好。蝦米腸水準不錯,有蝦米,蔥花和適量的甜辣醬,加上腸粉的皮很薄滑,口感和味道很好!價錢上也不算太貴,4碟點心約二百多元。
價錢上也不算太貴,4碟點心約二百多元。

2023-03-19 4112 views
一星期前打電話訂枱時說希望要窗邊風景位,服務員說不能指定要哪位置,到食飯當天拿枱時,接待員卻說窗邊位置已給人訂滿,跟她理論嗎卻說“不是我接你電話訂枱,我什麼都不知道”,自相矛盾,這是什麼服務態度!食物質素只是中等卻收上乘價錢,以為開關了就唔憂做?垃圾的酒樓!
2023-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-03-07 3993 views
昨晚抱著一試心態,打電話到彩薈軒訂今日午茶位,竟然不是叫我walk in拿位,而是幫我留位,俾一個訂位號,並講限時90分鐘。這酒樓在尖沙咀Isquare國際廣場 25樓,選在這裡與朋友茶聚是覺得地點方便。中午11點30分開市,己訂位的客人可優先由咨客劃位入內。酒樓的落地玻璃可望出外面維港海景,對著無敵海景飲茶感覺幾正。自助掃碼落單點食物,我點了蝦餃👍,菜苖餃👍👍👍。芝士春卷👍👍,牛肉腸👍👍,叉燒由于腸,鮑汁炆鳳爪👍👍👍,鹹菜胡椒豬肚,蟹籽蛋白炒飯👍👍👍,炸蝦卷,馬拉糕,紅棗糕,原只椰皇蛋白燉燕窩👍👍👍,椒鹽魷魚須等。點心小食材料新鮮,食得出是即做即上,口感大多數都不錯。6位消費共$1022.,即每位$170左右,在此地段來講。價錢不貴,己算抵食。環境舒適,有靚海景,服務也不錯,唯一不好是有限時90分鐘. 點心出品新鮮熱辣,推薦!
推薦!
2023-01-26 3607 views
今天與男友的舊同學及老師聚會,坦白講,新年聚會一定是離不開飲茶的,第一次來彩薈軒,真係覺得有意想不到的驚喜。因為我們預先訂位,所以安排到有窗邊位置,望住個維港海景,真係覺得香港好靚。食物也相當美味,水準佳,侍應服務也很好,經理還會主動幫忙拍照。總括而言,值得再一次光顧的飲茶聚會好地方。

2023-01-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-10-22 5487 views
今日老友打黎約喺呢度飲茶,咁啱今日就係ISquare 工作,所以二話不說就黎個下午茶,二個人叫左6個點心,蝦餃,燒賣,叉燒包,蝦腸,山竹牛肉球,鳳爪,由於掛住同老友吹水,都無影到啲點心相,其實飲茶食親來來去去都係呢幾款,但老老實實呢度點心一啲都唔差,仲做得唔錯,味道亦好好,地方環境闊落乾淨,而家仲用埋自己手機落單,都幾方便好用,兩個人食左呢6款野埋單$246,一啲都唔貴,感覺仲好抵,比起同場其他食店,我覺得價錢更經濟,最主要出品一啲都唔失禮,仲有海景比你睇下,咁嘅價錢邊度搵?
2022-10-21
$123 (Tea)
2022-10-10 3866 views
平日放假去玩,路過I SQUARE又突然想飲茶,於是就試吓呢間茶樓。原本我們並沒有對這間酒樓抱住很大期望的,因為只打算在附近簡簡單單吃一餐,事前知道這間酒樓屬集團式經營,應有一定水準,便試一試,想不到這間酒樓的環境跟食物都很不錯。據了解,這間酒樓是跟樓上一層的彩福屬同一集團經營,兩間酒樓都是可清楚望到維港海景,應該主要是做婚宴的。食品價格在香港的酒樓來說大概屬於中上級數吧,但我認為這價錢合理,因為我們吃的點心及炒粉麵,味道及用料都相較一般酒樓好及精緻。加上又有商場高層靚海景,整體性價比很好,值得推介。唯海景枱不多,要望海景需要訂枱。
2022-10-08 2333 views
因疫情開始放緩,本人和朋友於2022年10月6日下午到尖沙咀 iSquqre (25樓) 彩薈軒飲下午茶。朋友點了數款點心,待點心到齊後,打算開始進食。當朋友品嚐鮮蝦菜苗餃時,無意中發覺底部竟然附有異物。以彩薈軒嘅品牌及過往嘅口碑,真估唔到會出現這種情況。可能我哋好彩?定係今次彩薈軒益街坊,食點心,送補品呢😖。