6 day(s) ago 0 views
之前黎過一次食晚餐今日試下佢個 brunch 呢個時間去無人我地包場依然同以前一樣咁舒服冇殘舊到古色古香叫咗一個all day breakfast 同一個火腿班尼迪蛋加咗一杯green latte同purple potato latte無諗過整得幾靚同埋好好飲火腿班尼迪蛋唔好睇佢好少其實好飽肚好好食!!!
之前黎過一次食晚餐

其實好飽肚
好好食!!!
  • 聚福樓全日食早餐
6 day(s) ago 0 views
放假梗係想悠閒咁過啦,咁一定要食返個brunch~~!! 好好彩walk-in都仲有位,唔使等hehe~去左呢個充滿特色的小店cafe - 聚福樓個名好中式,但其實係食西餐😎最後都係揀左食至愛既egg benedict🥰個樣好靚好吸引丫! 呢個egg benedict 有別於平時一般個d,下面係多士黎,好脆脆架 Yummy~~!! 配合呢杯Dirty Chai Latte,有一種好特別嘅香味,好好味,咖啡味好夠店舖位置相對偏僻少少,座位唔多,但裝修好特別,環境好舒服。價錢相對地有少少貴,不過間唔中想悠哉悠哉咁歎下,呢間係一個唔錯既選擇😌

去左呢個充滿特色的小店cafe - 聚福樓
個名好中式,但其實係食西餐😎

最後都係揀左食至愛既egg benedict🥰

2020-01-09 0 views
聖誕與朋友聚會 發現網上推介呢間屯門小店 好似幾唔錯 所以就黎試試提早左幾日bk枱 前一日店員打黎確認 先知原來8點9就截單 當天巴士塞車 勁趕甘跑過黎😂😂好彩仲有5分鐘先8點9!!打開餐牌, 都呆左下 因為價錢都吾平 但menu既菜名改得幾特別 幾得意價錢方面一樣野都要140起頭 而今次分別點左D5 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行D8龍蝦系意大利帶住微笑甘食飯B1估你唔到的一盤野仲有一杯抹茶拿鐵同特飲食物賣相都幾唔錯 十分適合打卡D5 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行評分8/10呢個意粉質地系比較扁身 並唔係平時出面食既意粉質地 味道十分濃郁 幾乎每一條意粉都有蝦味 所以都幾唔錯 值得一試D8龍蝦系意大利帶住微笑甘食飯評分6.5/10呢個意大利飯因為系最後先黎 所以基本上都飽飽地 味道吾算太特別 但都一樣系好濃郁 帶子賤的岩岩好 嫩及香口B1估你唔到的一盤野評分6.5/10賣相討好 薯條系番薯味甜甜地 但係本人比較喜歡粗身薯條 所以麻麻地 雞塊同蝦唔錯 但係餃子就.. 一般般啦 皮太厚 炸得太硬同乾身 評分8/10抹茶拿鐵賣相好靚 抹茶味十分濃郁 可以一試

價錢方面一樣野都要140起頭 而今次分別點左

評分8/10
抹茶拿鐵賣相好靚 抹茶味十分濃郁 可以一試

• 阿蝦話太子只喜歡去意大利旅行
2019-11-13 1129 views
10 Nov 2019男朋友來接我去食晚餐,咁我就梗係好識做咁帶佢去食好嘢啦。其實之前都有經過聚福樓,店外有棵樹唔難認,樹嗰度掛咗d一串串小燈泡,另外店外仲有啲好似對稱瓷磚長木櫈做陳列其實用嚟打卡係一流嘅,佢比我既感覺好歐陸又帶點淘氣又有啲花樣年華嘅感覺,我幾欣賞佢個鋪頭不論店內定店外既設計同埋餐廳裏面嘅裝飾擺設都做得好一絲不苟,令人好目不暇給,裏面仲要播住一啲令人地好放鬆嘅音樂俾到人一種好慢活好放鬆嘅感覺。對我來講呢度係一個可以「小小小綠洲」🙂 入得黎食嘢除咗環境之外當然食乜嘢都好緊要啦,呢度嘅Menu如果你嚟到我好建議你花啲心思逐粒中文字去睇,佢哋堅.好用心去設計㗎,我同男朋友就咁喺度估Menu諗食咩都玩左成15-20分鐘,雖然無厘頭兼低能但呢啲就係叫情趣😂我哋order左3樣食物+2杯嘢飲1.聚福樓大晒健康沙律-火箭菜配少許士多啤梨藍莓再加紅醋同埋乳酪,食落去酸酸甜甜都幾開胃,唔錯👍👍2.小豬好慢好慢咁去打排球-美式BBQ醬燒豬仔骨配蕃薯條,嗯~ 個美式BBQ醬好似搽多咗too much食落口有啲鹹,豬仔骨略嫌有啲鞋口,不過好彩佢有蕃薯條同少許沙律菜做返個配搭中和返,咁都不過不失
10 Nov 2019

我哋order左3樣食物+2杯嘢飲

1.聚福樓大晒健康沙律

2.小豬好慢好慢咁去打排球
-美式BBQ醬燒豬仔骨配蕃薯條,嗯~ 個美式BBQ醬好似搽多咗too much食落口有啲鹹,豬仔骨略嫌有啲鞋口,不過好彩佢有蕃薯條同少許沙律菜做返個配搭中和返,咁都不過不失,都可以啦👍

3.龍蝦係意大利帶着微笑咁食飯
-因為呢個Risotto,我先知原來我同男朋友都對Risotto 係有要求嘅😂 利申,我唔係賣廣告但真係要讚下聚福樓先,因為我好少食到好食嘅Risotto ,佢地做到了,叻仔✅ 每一粒飯粒都軟硬適中,每一粒飯粒都Cover住龍蝦汁,食落口每一啖都好滿足,佢哋真係做到好似Menu話齋「帶着微笑咁食飯」👍👍👍

4.牛油果Smoothie & 蘋果混? Smoothie
-牛油果Smoothie...... um...... 我諗我都係覺得我之前係南丫島飲過嘅係最好飲,聚福樓呢杯牛油果望落去顏色係好Fresh架好翠綠,但係唔知點解飲落去我飲唔到有牛油果或者奶味,我淨係知道我飲緊一杯含乳狀嘅物體lol 🧐
- 蘋果混? Smoothie,對唔住我唔記得咗蘋果混左D乜嘢之後mix左杯Smoothie 🙇🏼‍♀️之但係一拎上手就已經聞到好香嘅蘋果味,飲落口係清甜嘅,只係略嫌有啲稀身,不過我覺得好飲過牛油果

順帶一提,呢間小店order嘢飲未必會有飲管提供,咁所以如果冇飲管嘅話其實都可以問下Staff叫佢地拎俾你嘅,同埋最好就預先訂枱,本人覺得一間無論環境定食物都有質素嘅小品西餐廳cafe,我覺得生意興隆就在所難免嘅,咁book定枱都冇壞呀😝😝利申我唔係賣廣告,純粹個人感受,唔啱聽當我冇講過🙇🏼‍♀️🙂
  • 聚福樓大哂健康沙律
2019-11-05 760 views
一開始聽個名以為係茶樓,但朋友一直誠意推薦,我地就決定book呢間有名氣既店食生日飯。一入到呢間店,聽到播緊既歌,就覺得好有感覺,氣氛好好😊店員非常友善,我提前將個蛋糕送到店,之後再同男朋友一齊入番去,店員當未見過我咁招待我地,主動幫手暪住我準備左既生日蛋糕(無同過店員夾過),一齊比surprise我男朋友😍本身對食物無咩期待,點知味道比想像中好味😋環境更好,完全性價比高👍🏻雖然空間唔算好大,但好啱3-4人既聚會,大家坐底慢慢傾計,輕鬆下😚食物既份量好足,我地兩個食唔曬🙈

All  day  breakfast
All  day  breakfast
  • 聚福樓大哂健康沙律
  • All  Day  Breakfast
2019-11-01 556 views
今日難得去tuenmun~想搵一間cafe chill chill地食下嘢~搵到lee間~睇個名以為係飲茶😂😂原來好西式~裝修好chill~但其實好細~所以如果你著重私隱就可能5太鍾意啦~全日早餐~其實味道不過不失~以tuenmun同位置黎講係有d貴大蘑菇漢堡~佢ge蕃薯薯條好好味!!仲要份量好多!!蘑菇都好多汁!反而lee個有驚喜!佢d咖啡都好可愛仲有佢d服務態度5錯會主動問我地要5要水飲啊~住tuenmun的可以黎試試~🤣🤣但如果9龍特登入黎就5值啦~🤪
今日難得去tuenmun~
想搵一間cafe chill chill地食下嘢~
搵到lee間~
睇個名以為係飲茶😂😂
原來好西式~

裝修好chill~
但其實好細~
所以如果你著重私隱
就可能5太鍾意啦~

全日早餐~
其實味道不過不失~
以tuenmun同位置黎講
係有d貴

大蘑菇漢堡~
佢ge蕃薯薯條好好味!!
仲要份量好多!!
蘑菇都好多汁!
反而lee個有驚喜!

佢d咖啡都好可愛
仲有佢d服務態度5錯
會主動問我地要5要水飲啊~
住tuenmun的可以黎試試~🤣🤣
但如果9龍特登入黎就5值啦~🤪
2019-10-24 640 views
真心要推薦下呢間屯門既小店🥰個名咁中式,但係原來係食西式~ 仲要係一班後生仔開架喎,點都要支持下!菜式嘅名好得意,好似好無厘頭咁,但係又有啲意思🤣推薦大家要叫招牌既「燒春雞」,即係「真係米收埋隻雞$248」聽職員講好似要預早book架,我地果日去咁岩多左隻🥳 隻雞入面燴左啲意大利飯,再加埋好creamy既青醬,估唔到係好完美既組合🥰 我哋直頭想飲埋啲青醬!明太子意粉「呀蝦話太子只喜歡去意大利旅行」$148」同牛肝菌risotto 「無菌嘅牛肝菌今次真係要食飯$148」都好濃好正😆炸物「估你唔到的一盤野$148」最愛既自家製蕃薯條💓 仲有炸餃子,同埋雞粒😝我地四個人叫咗四樣嘢食,三個都係主菜,份量又大又足料,都係每人$200,好抵好好食呀!屯門友快啲去食啦!😍😍😍💓
真心要推薦下呢間屯門既小店🥰

2019-10-19
2019-10-23 486 views
陽光普照下的午餐~看見門面就知是一特色餐廳了。色彩繽紛, 植物點綴環境優雅濃味派~天使麵軟硬適中。Egg Benedict 配 Coffee, 超正黑松露帶子長通粉~ 味道適中, 帶子剛好, 爽口彈牙Risotto加芝士碎簡直是無敵。好味既野都係油膩架喇。。間中食下好喇Hot Chocolate~濃濃朱古力味, 細細杯, 剛好。熱紫薯奶~~賣相可愛❤ 唔太甜, 好飲!!份量貌似細細碟, 可能較膩的關係, 都是會飽飽的。價錢偏貴, 但食得出是用心制作。讚
陽光普照下的午餐~

看見門面就知是一特色餐廳了。
色彩繽紛, 植物點綴
環境優雅
濃味派~天使麵軟硬適中。
Egg Benedict 配 Coffee, 超正

黑松露帶子長通粉~ 味道適中, 帶子剛好, 爽口彈牙

Risotto加芝士碎簡直是無敵。
好味既野都係油膩架喇。。間中食下好喇

熱紫薯奶~~賣相可愛❤ 唔太甜, 好飲!!

$160 (Lunch)
想去呢間好耐嫁喇,難得見到屯門有特色既小店嘅身為住喺屯門嘅我,等左好耐,終於係星期六決定過去試吓因為佢距離屯門站或者屯門市中心輕鐵站其實都有段距離...應該比較方便由青山公路入屯門嘅朋友!咁去置樂就方便啲啦~佢喺民居之中,附近都有啲唔錯嘅小店食肆行到去門口已經覺得個裝修好靚好唔似一般嘅食肆,睇得出佢哋返咗好多心機去裝潢,有渡假嘅感覺!裏面嘅環境裝修都好靚,好繽紛嘅顏色令人感覺好relax,好岩女仔影相今日決定試個all day breakfast,隔咗一陣我啲嘢食就上嚟見得到佢擺放得好靚!份量亦好多,睇得出佢地好有心機,煙肉捲住腸仔,個炒蛋炒得好靚,用料唔差,每種食物味道非常之好,仲有個yogurts 都好好食最令我驚訝嘅其實係佢既飲品!我嗌左個薑檸蜜,裏面有非常之多既薑睇得出係心機之作!下次要試下佢其他食物呀!
終於係星期六決定過去試吓

因為佢距離屯門站或者屯門市中心輕鐵站
其實都有段距離...應該比較方便由青山公路
入屯門嘅朋友!咁去置樂就方便啲啦~

佢喺民居之中,附近都有啲唔錯嘅小店食肆
行到去門口已經覺得個裝修好靚

好唔似一般嘅食肆,睇得出佢哋返咗好多心機去
裝潢,有渡假嘅感覺!
裏面嘅環境裝修都好靚,好繽紛嘅顏色
令人感覺好relax,好岩女仔影相

今日決定試個all day breakfast,
隔咗一陣我啲嘢食就上嚟
見得到佢擺放得好靚!
份量亦好多,睇得出佢地好有心機,
最令我驚訝嘅其實係佢既飲品!
我嗌左個薑檸蜜,裏面有非常之多既薑

睇得出係心機之作!
下次要試下佢其他食物呀!
2019-09-18 662 views
遲來中秋飯諗住食餐好少少嘅,點知真係好失望......本來諗住早啲去食所以同屋企人6點過到去,, 點知室內留晒檯冇得坐要坐outdoor 見天氣都OK 無所謂啦坐左一陣已經好多蚊,,店員都細心嘅有即刻幫我地點蚊香嘅, 呢點都抵讚嘅..不過一睇menu 發現之前食過好食嘅特色菜已經冇左喇......特飲都少左選擇,之前飲過杯blueberry嘅特飲都冇左喇~如果食呢啲質素嘅西餐,真係有好多選擇…選擇去呢度食當然就係因為欣賞佢特色菜啦,不過都冇晒噜….真係好失望而且價錢都唔平,食物分量都少,菜式特色少….已經冇興趣再去食噜….
遲來中秋飯諗住食餐好少少嘅,點知真係好失望......

本來諗住早啲去食所以同屋企人6點過到去,,

如果食呢啲質素嘅西餐,真係有好多選擇…

而且價錢都唔平,食物分量都少,菜式特色少….

已經冇興趣再去食噜….
2019-09-15
2019-09-11 788 views
朋友心血來潮臨急臨忙話聚餐,周圍都好多人,後來朋友話試過呢一間好食,就即管試吓!去之前完全唔知原來係西餐廳,仲諗住去晚飯小菜添!個名真係幾誤導😂!佢哋嘅餐牌好得意,中文名完全估唔到佢係乜嘢,要睇英文先知!首先叫咗一個頭盤,講真都唔知係乜嘢,到咗先知道原來係一個拼盤,有番薯條、炸蝦、等等。都幾好食架!賣相好吸引,用木托盤,感覺好高級!到主菜啦!我朋友就叫咗個漢堡,好大個,跟蕃薯條&沙律,朋友話質素好好!同埋香港好少餐廳會問你漢堡幾多成熟,問得你嘅都一定係高質素!以前響香港食漢堡包都唔知道咁樣,有一次去美國食一間好出名嘅grill 餐廳先至知道原來係可以調校漢堡扒生熟程度!我自己就叫咗一個risotto,飯嘅軟硬度啱啱好,最搞笑就係嗰啲雲吞同小籠包係一模一樣!fusion 菜嘅感覺!平時食小籠包會用醋,而家用白汁,原來都可以好好食!真係超好食,好少何食到咁好食嘅意大利飯!可能價錢比較貴,不過計返質素同埋可以坐好耐同朋友吹水,總括嚟講都係抵食!屯門區好少有咁高質素嘅餐廳,睇到侍應都好有誠意,裝修又靚,我一定絕對會再幫襯!利申:唔係做媒,真心食飯當天先至發現呢間餐廳

利申:唔係做媒,真心食飯當天先至發現呢間餐廳
  • 狂揼牛肉漢堡
  • Mushroom risotto
食物質素一般,但係都唔緊要因為咁嘅價錢預咗,但間嘢入面個女人啲態度衰到冇人有,完全唔係為咗客人着想,以為開得耐咗有啲客就好巴閉,態度囂張,如果你覺得做飲食可以唔駛服務嘅,你繼續!屯門人真係唔好去,免得被鬧除此之外,環境黑蚊蚊,又以為自己好有格調,出邊又種埋啲花花花花草草野曬蚊入嚟,枱同燈坐得又唔舒服,仲有噏味,食物選擇又唔多,全部都係普通質素,絕對唔推介人士去食嘢,服務態度差係死因,唔好貼錢買難受!!!咁樣做生意,真係第一次見
咁樣做生意,真係第一次見
2019-07-31
$150 (Lunch)
2019-08-04 1064 views
看朋友 推介這間餐廳🍴,原來就在家裡附近,真的沒想到在家附近竟然有這種餐廳,真的是走漏眼今日瞓到自然醒,就帶同同伴去嘆個brunch ! 入到餐廳內,感覺確實係好舒服😌,我們看一看餐牌,二話不說就點了自己喜愛的!靜靜地享受著餐廳的氣氛,食物就慢慢地送上!同伴見到呢份早餐已經,看上去似是一般的班尼迪蛋,但中間夾住的是羽衣甘藍🥬,而麵包也是脆脆的,非常用心的早餐!我呢份是全日早餐,賣相已經漏晒口水,岩晒我口味,食指大動! 馬上啟動!只能夠講,我會再來幫襯嘆完早餐,點少得我至愛black coffee! 值得推介的一間餐廳!呢度有VIP 制度,入會費$280一年,但可享有85折優惠,除了這間店,還可以在另一間餐廳享用!我當然入左會啦!

今日瞓到自然醒,就帶同同伴去嘆個brunch !

靜靜地享受著餐廳的氣氛,食物就慢慢地送上!

同伴見到呢份早餐已經

2019-08-03
$110 (Lunch)
2019-07-31 601 views
之前上網都已經有好多人介紹過依一間餐廳🍴今日終於去一試究竟😋😋😋 餐廳面門已經大大滿足視覺😍 入到餐廳、餐牌上既菜單名 更加別出心裁、點餐後、侍應給我們的水是生果水🤤清清甜甜未食已經好開胃、等待食物⌛️時間都吾算太耐👍🏻 餐湯: 🦞湯味道吾算話太大特別 前菜:吞拿魚火箭菜沙律🥗吞拿魚周邊用到不同芝麻圍邊,令到口感有一種特別風味(配上黑醋) 主菜:紐西蘭肉眼(五成熟)肉眼肉味濃、而且配上甜薯、並不是外面餐廳的普通薯條🍟值得一讚 主菜:牛肝菌🍄燴飯味道不錯👌🏼但有少少美中不足、飯粒唔夠淋 飲品:士多啤梨🍓乳酪特飲 味道頂呱呱、酸甜度適中 「聚福樓」朋友慶祝生日聚會值得一選

餐廳面門已經大大滿足視覺😍

餐湯: 🦞湯味道吾算話太大特別

前菜:吞拿魚火箭菜沙律🥗

主菜:紐西蘭肉眼(五成熟)

主菜:牛肝菌🍄燴飯
味道不錯👌🏼但有少少美中不足、飯粒唔夠淋

飲品:士多啤梨🍓乳酪特飲
味道頂呱呱、酸甜度適中

「聚福樓」朋友慶祝生日聚會值得一選

2019-07-30
Dinner
Celebration
Birthday
2019-06-30 930 views
聚福樓都大概開了一段日子,經過過很多次但未試過入內光顧。以前經過見過很多花,看見名字以為是吃中菜的。 同姊妹約食飯,就諗起呢一間環境很美,很適合約閨蜜一起的餐廳,所以就打電話book位。餐牌很有中國風,餐具每件也很美,絕對合適相機食先!菜名很有心思想的,夠創意,令客人會花時間耐心看餐牌呢!比較適合年輕人。蟹肉蟹黃長通粉,醬汁味道剛剛好,但不說也不會知道是蟹肉,蟹的味道不濃厚,比較似忌廉香草醬汁。賣相一流,價錢偏貴。 熱薄荷朱古力,完全沒有薄荷味,只有朱古力味,而且是很普通的熱朱古力,價錢4x一杯實在不相乎。 朋友點的iced peach tea 也是沒有桃味,老實說飲品很一般呢!到最後我點的意粉終於到了,擺盤很精美,相機食先滿分!蒜味足夠,不辣的,味道給很高分,意粉很香口。但分量不太足夠一個女生的食量,相對下同樣是價錢偏貴。總結一下,環境服務也很好,是打卡的好地方,或許下次下午茶來吃個all day breakfast 也會很chill 很享受。食物很好,但飲品真的有落差,價錢也不便宜呢。

餐牌很有中國風,餐具每件也很美,絕對合適相機食先!

到最後我點的意粉終於到了,

2019-06-28