JOM

2023-06-10 4452 views
嘆住冷氣食新派星馬菜😍睇完巨鴨🐤🐤行去灣仔搵嘢食😊朋友話天口熱想食醒胃嘢我哋揀咗JOM新加坡菜,開響大王東街,成條街都係食肆,店舖裝修以綠白色為主,座位寬敞,摩登feel新加坡大排檔風味,坐得又舒服,簡約時尚~menu方面,除咗有海南雞、肉骨茶,仲有各款新加坡地道小吃、麵類、肉類同海鮮類招牌辣椒蟹/黑椒蟹😄 Rojak~ 囉雜醬蔬果沙律~$72將青瓜、菠蘿、沙葛等配埋特製等醬汁,帶點微辣,特色開胃菜Roiak mixed fruits, youtiao, peanuts, shrimp paste, tamarind sauce 😍👍Turnip Cake~ 炒蘿蔔糕~ $82切到細細件配上香蔥、銀芽、蛋絲炒至香口惹味,層次感豐富radish, shallots, spring onions, chinese chives😊Coffee Pork Ribs~咖啡骨$148~7⃣️件骨砌到一層層地道新加坡菜,醬汁用咖啡粉同蘋果醬調製,味道比較濃郁有啲似糖醋骨,排骨夠冧十分惹味,值得試下😍 pork ribs, coffee, apple jam👍Char Kway Teow炒貴刁 $118~
嘆住冷氣食新派星馬菜😍

Rojak~ 囉雜醬蔬果沙律~$72

Char Kway Teow炒貴刁 $118~炒得乾身夠鑊氣,吾同平時食嗰啲,呢度嘅炒貴刁配料係臘腸、魚片,少少辣夠惹味😊👍 prawn, fish cake, bean sprouts, egg, chinese sausage, homemade chili, garlic chives

飲品方面,想飲桔仔水,不過已經賣曬,唯有叫返杯啤酒🍻😊

餐廳感覺舒適,光猛寬敞,夜晚都要等左陣先入得,食物醬汁味道濃郁好有新加坡特色,散叫份量都幾大,想試多幾款,最好3-4人可以試多幾款呢度招牌菜😍

💫Singaporean / Malaysian restaurant❤️yummy😊👍

#灣仔美食#灣仔

2023-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 咖啡骨
  • Rojak
  • 炒貴刁
2023-10-27 354 views
星期五Happy Friday收工梗係要搵吓好嘢食啦喺公司附近搵咗呢間主打食新加坡嘢嘅餐廳我哋有book位 老闆都好好人咁安排咗我哋坐角落位 我哋嗌左個二人餐$538包左1個snack platter (自選三款小食) 1 meat 1 seafood 1 noodle 1 vegetable仲有兩杯嘢飲小食我哋揀咗 胡椒蟹饅頭 沙嗲串 蝦醬炸雞蝦醬雞幾特別真係有蝦醬味 係略帶甜味嘅蝦醬沙嗲雞串就略嫌乾身少少但配埋個沙嗲醬都okay既胡椒蟹饅頭都幾好食冇想像中咁辣之後嚟咗個鹹蛋黃軟殼蟹鹹蛋黃味好夠 幾惹味聽講個咖啡骨好signature 所以二話不說揀咗呢樣食落口真係有少少咖啡嘅苦味 但係又甜甜地咁個味道調校得唔錯😋呢個係鹹蛋黃炒酥炸蓮藕片蓮藕片炸得好脆好香口 同啲蛋黃醬好夾最後呢個係滑蛋河個樣望落去好似好普通但係食落又幾好味喎啲河粉似係煎炒過先再煮入邊仲有菜心蝦魷魚豬肉片最後總結整體感覺唔錯 嘢食份量細咗啲 但勝在dinner set佢有好多唔同款野食不知不覺間都食到好飽必須一讚嘅係每一樣食物嚟到嘅時候都係熱辣辣架🔥👍🏼
星期五Happy Friday收工梗係要搵吓好嘢食啦
喺公司附近搵咗呢間主打食新加坡嘢嘅餐廳
我哋有book位 老闆都好好人咁安排咗我哋坐角落位
我哋嗌左個二人餐$538
包左1個snack platter (自選三款小食)
仲有兩杯嘢飲

整體感覺唔錯
不知不覺間都食到好飽
必須一讚嘅係每一樣食物嚟到嘅時候都係熱辣辣架🔥👍🏼
2023-10-13 512 views
下晝一點半到左門外見到full house, 等左十多分鐘就有枱。午餐$98 唔太貴,餐廳望落好企理,座位坐得舒服又唔迫,冷氣好夠 👍 。今日點左滑蛋河要加$20, 四個人每人再加一個小食,一次過試哂佢哋出名既小食。滑蛋河有D似濕炒河+湯河,D蝦好新鮮同彈牙,嗰湯有D甜甜地好開胃,係量細左D,好彩叫左幾個小食。必試辣椒蟹饅頭,其他地方唔見有呢種饅頭,平時炸饅頭加煉奶已經好好食,今次加蟹肉,一啖有齊鮮蟹肉,辣,甜同脆既口感,應該得閒都會再幫趁。蝦棗同沙爹雞肉串正常發揮,咸蛋炒酥炸蓮藕片最啱餸啤酒,脆脆地又咸咸地,不過跟餐叫左薏米水。今次除開要$150, 有D貴,但坐得舒服又夠冷氣 👍 。

今次除開要$150, 有D貴,但坐得舒服又夠冷氣 👍 。
必食辣椒蟹饅頭
雞肉沙爹串
蝦棗
咸蛋炒炸蓮藕片
2023-10-07 434 views
有-段時間沒有到JOM食飯,因為人不在香港,呢日跟朋友12點就嚟到,因為沒有訂位,所以希望早啲嚟會有位。見到Specials有新菜式,重未印落menu, 有珍多冰同咖哩义燒麵,即刻落單想試吓。對面枱已經有人飲珍多冰,個樣幾靚,睇到杯底有椰糖😋,知道味道-定唔會差。珍多冰先到,記得-定要攪匀啲椰糖,果然味道甜度啱啱好,重有好多料,綠色一條條,椰果?最好有埋隻長匙,咁就可以好方便食埋啲料。咖哩义燒麵真係第一次食,原本以為個湯會好厚身,但係出奇地light, 但又不失咖哩味,配义燒原來都幾好食,麵係黃麵,但係可以改laksa麵線,適隨專便。
2023-09-08 589 views
好早之前已經好想嘗試依間餐廳,次次黎親都好多人,12:15去到要等到1點先有位,所以次次都過門而不入。今次終於12:15去到可以直入,太好了。冀望已久既滑蛋河終於可以食到啦。滑蛋河 + 加20蚊 + 一杯飲品滑蛋河等於濕炒河,河粉一上枱就見到2隻爽既蝦,蝦係爽口,而河粉係有用豉油炒過,有一點美味的鍋氣味一再加上一個滑溜溜的芡汁,茨汁係偏咸但唔會係死咸,入面仲有魚片同豬肉片,總括黎講係值得一試。食完河粉再飲杯薏米水,一個午餐真係剛剛好,但價錢就差不多$120。

滑蛋河 + 加20蚊 + 一杯飲品
滑蛋河
早排打風天氣太焗,行到去大王東街附近求其搵左間唔使等位既餐廳試😂。餐廳座位唔算多,但坐得幾舒服,天氣太熱既話可能就唔太夠冷氣🤣。🔅新加坡喇沙 ($98)喇沙椰汁味較重,唔會好辣太重口👍🏻。有蝦(1隻半🤣)、魚蛋、豆卜、芽菜同半隻蛋🤤,豆卜吸晒湯一流😍。麵口感偏腍,但好掛湯😋。🔅薏米水Lunch set跟埋野飲,揀左薏米水健康啲又唔甜,夏天祛濕清熱一流。💬同事叫左個炸雞椰漿飯勁吸引!係大大隻炸雞脾,唔怕肥既建議大家試下🤤。雖然以lunch黎講價錢唔算平,性價比低啲,但食物同環境都唔錯😌,老闆又nice,等天氣無咁熱再黎試🤣。

新加坡喇沙
🔅新加坡喇沙 ($98)

🔅薏米水

新加坡喇沙
推介❤️❤️❤️🫶🏻咖啡骨Coffee Pork Ribs - 類似糖醋排骨味道,而加入左咖啡味☕️好特別,因為都好多醬汁,送飯一流!🫶🏻 辣椒蟹饅頭Chili Crab Bun - 好大啖蟹肉🦀🦀整得好惹味,只有好少辣, 而饅頭亦都炸得好香口,不過係較為鹹左DD🫶🏻 新加坡喇沙Singaporean Laksa - 湯底有鮮味🍜🍜同埋有椰香, 而麵質唔會煮到好淋身,有咬口👍🏻👍🏻🫶🏻 西米布甸 Sago Pudding - 配有椰奶🥥🥥同埋palm sugar , 而且仲有班蘭味, 好食❤️❤️
推介❤️❤️❤️

辣椒蟹饅頭Chili Crab Bun
西米布甸 Sago Pudding
  • 咖啡骨
2023-07-19 450 views
要返公司攞酒所以喺灣仔呢頭食✨辣椒蟹饅頭 $88蟹肉都幾大pat幾好 辣辣地好惹味😋 鰻頭外脆內軟✨咖啡骨 $148上面有啲魷魚絲炸脆左好食😋 個ribs 有啲咖啡味嘅 都ok 但啲肉有少少乾✨烤比目魚 $198魚肉都幾嫩滑 上面啲醬料酸酸甜甜好惹味😋😋🍹咖啡 $38總括黎講味道都幾好 不過覺得價錢偏貴🙈 男朋友食完都唔飽 要再去bakehouse 買個包食😂 冷氣都唔係幾夠 有啲熱味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️💔💰午餐人均~$260(收+1)
要返公司攞酒所以喺灣仔呢頭食

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️💔

💰午餐人均~$260(收+1)
一直都想去食既一間餐廳🤤位於灣仔大王東街JOM,主打少見新加坡菜,網上book位仲有9折,餐廳有提供二人餐$538,不過就冇我想試既小食,所以最後都係單點🌟辣椒蟹饅頭|$88|9/10明白點解呢道係signature之一😍真係超多蟹肉!鋪哂係炸饅頭上面,蟹肉用辣醬炒香,味道帶微微的香辣,配搭外脆內軟炸饅頭,十分惹味🌟滑蛋河|$128|7/10有點似濕炒河🤣食材有蝦、魚片、肉片、魷魚等,不過蛋存在感唔太高,同埋有部分河粉黏埋一齊🌟咖啡骨|$148|8/10大約有6-7件一字骨,每件比濃稠醬汁包圍住🥰肉腍但未至於離骨,有咖啡苦苦地既味道,都幾入味

🌟辣椒蟹饅頭|$88|9/10

🌟滑蛋河|$128|7/10

🌟咖啡骨|$148|8/10
2023-07-08
$200 (Lunch)
2023-07-13 265 views
又到左灣仔搵食團🤤今日試下開盲盒搵食,唔睇openrice唔食之前食過嘅,一邊行就一邊揀,比我經過見到呢間叫做JOM嘅新加坡菜,睇落餐牌有主食有杯野飲價錢都唔錯,同埋門口有條短短嘅隊就應該有保證🤪望入樓面見full哂我以為要等啦,點知原來有一張最入嘅枱未有人坐,一秒入席🫶🏻一坐低就叫左個新加坡喇沙同一杯凍coke zero,杯zero上左枱我諗唔夠30秒就清左😂無計天氣實在太熱,而餐廳人都比較多所以冷氣都係猛猛緊。無幾耐個喇沙就到左,喇沙都幾足料,有蝦有魚蛋有半隻蛋仲有好索湯嘅豆卜,個麵底就係吸哂湯嘅米線。佢有少少辣但正常食到十小嘅都唔會有問題😆麵夠味湯夠濃料夠足🫶🏻老闆都好貼心見我食食下有啲熱都好主動咁比左杯冰水我降一降溫😌整體嚟講非常滿意,下次等我再試埋其他menu上嘅野食再同大家包膠!
2023-07-12
Lunch
  • Singaporean Laksa 新加坡喇沙
2023-06-30 296 views
第一次去,12時10分左右入席,當時經理已告知還枱時間1時。我地好5分鐘內已落單。而另一張6人枱才剛剛入座。當等到約1230,隔離枱飲品先上,我地就問個外藉女侍應,佢用好差嘅態度回答one by one, 之後我地再問,佢就即頭唔再理我。到之後我地再搵經理約1235分,佢第一時講,係,仲差你地兩杯薏米水,就即刻走去攞2杯,之後我地就同佢投訴個女同事態度問題同埋再講我地落單先點解會隔離枱啲食物嚟先呢,經理開頭話因為海南雞係另一邊部門整嘅所以出餐時間會唔同,我地就話我地都係叫海南雞喎,佢先話呀係,同你睇睇先。 之後我地再講佢女同事問題,佢就答佢唔知我地同個同事講過啲咩,唔知發生,抱住一副唔想理嘅態度,既然咁樣,我地都唔想受氣食飯,最後我地離開😡😡
2023-06-28 308 views
🍽️JOM Signature menu for 2 $538入面有得比你揀唔同既主打及特色野食 -Snacks Platter 包左有蝦棗 雞肉沙嗲串 蝦米糯米卷蝦米糯米卷入面加左啲肉鬆 少少辣 糯米好煙韌蝦棗炸到外表好脆 雞肉沙嗲串好濃烈既沙嗲味-滑蛋河 河粉好滑 濕炒河黎講 啲汁比得好慷慨 而且唔會好咸 味道岩岩好 佢入面仲加左魷魚 蝦 魚片 菜心-咖啡骨驟眼睇落去好似糖醋骨 食落苦苦地之餘帶少少甜 味道來自於咖啡粉同蘋果醬 本身擔心食得唔方便 好彩佢骨肉易分離 肉較鬆軟-辣魷魚本身想試魔鬼魚 點知餐廳話無哂 所以轉左魷魚係好香好惹味 入面仲加左秋葵 不過真係太辣 所以食唔到落去-麥皮豆腐面頭真係落左好多麥皮 豆腐既外皮有層衣 內裡既豆腐滑口但味道淡 成舊食落既味道甜甜地 有啲似細個食既甜薄餐
入面有得比你揀唔同既主打及特色野食

-麥皮豆腐
2023-06-22
Lunch
2023-06-16 254 views
新加坡菜以對多元文化的融合而聞名,這讓新加坡菜所呈現的味道和風格都與別不同。在新加坡,您可以找到各種口味和價格的食物。黃姜飯、辣椒螃蟹、炒果蝦和肉骨茶等傳統美食是必試的,而且新加坡的小吃街更是充滿令人垂涎三尺的特色美食。巴刹街和克拉碼頭是最著名的飲食中心,提供各種美食選擇,所有美食都味道絕佳,食材新鮮,而且價格實惠,相信一定能滿足您的味蕾。推介這家餐廳,絕對可以找到新加坡的味道。

推介這家餐廳,絕對可以找到新加坡的味道。
2023-06-07 418 views
🧡 JOM📍灣仔大王東街7號銳興樓地下A號舖------------------------------1️⃣ 滑蛋河 $118推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻比濕炒河還要多汁 醬汁不太鹹 配上河粉 不錯😍配料很多 除了大蝦 還有瘦肉 菜心 2️⃣ 炒貴刁 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻貴刁的河粉滑捋捋 配料豐富 大蝦 魚片 芽菜 最特別係有臘腸🤩有鑊氣 而且味道剛剛好💕3️⃣ 新加坡喇沙 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻喇沙味道很好 辣度 椰香都恰到好處🥰喜歡這個湯4️⃣ 蝦麪 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻忘了拍照😂食完喇沙 再食蝦麪略嫌清淡😆味道不俗 湯底清爽5️⃣ 炸雞椰漿飯 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻炸雞髀肉嫩多汁 配上太陽蛋 小魚乾 花生🤩椰漿飯有少許椰香 不太濃6️⃣ 蝦棗 $38推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻第一次嘗試蝦棗 與蝦丸不同 加入了豬肉 口感較複雜😂7️⃣ 蝦米糯米卷 $38推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常喜歡這個糯米卷🤩用粽葉包裹着 有陣陣葉香 內餡蝦米微辣 而且很香😍糯米軟腍香滑 個人最愛😆8️⃣ 檸檬薏米水 推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道清爽 不太甜 有陣陣檸檬香味💕惟份量較少 在炎熱的
🧡 JOM

7️⃣ 蝦米糯米卷 $38
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

8️⃣ 檸檬薏米水
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
味道清爽 不太甜 有陣陣檸檬香味💕惟份量較少 在炎熱的夏天 很快就喝完😂
餐廳整體氣氛舒適 寬敞明亮🥰食物色 香 味俱全 原以為份量少 會唔夠 但發現很足夠🤩服務很貼心 我們分享食物 餐廳不但主動拿了碟 還有碗和餐具👍🏻方便我們食用不同的餐點

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🦀辣椒蟹饅頭 $88饅頭熱辣辣炸起 外脆內軟熟🥰蟹肉份量多 一絲絲好正🤤 味道比預期中辣🌶️ 越食越惹味😋.🦞琵琶蝦 $188可以揀黑胡椒或者辣椒做法 我哋試咗後者🤓 醬汁酸酸辣辣👍🏻 如果額外再配埋炸饅頭點汁食 就正啦🤪琵琶蝦有三隻 開邊食落啖啖肉 味道都幾鮮甜同幾爽口😋.🦴咖啡骨 $148好地道嘅一道新加坡菜式 估唔到香港都食到😍醬汁用咖啡粉同蘋果醬🍎調製 味道比較濃烈😙 排骨夠冧有肉香👍🏻.🥢炒貴刁 $118炒貴刁最緊要夠鑊氣🔥 呢度都做得到👍🏻 而且炒得好乾身配料都好豐富☺️ 有大蝦 臘腸 魚片 雞蛋🍳
🦀辣椒蟹饅頭 $88
饅頭熱辣辣炸起 外脆內軟熟🥰