2020-05-01 397 views
前兩日大食妹同同事經過快樂蜂, 先至發現原來我哋咁多年都冇食過呢間黎自菲律賓嘅快餐 所以決定過兩日, 就嚟試一試睇下美式嘅快餐好食啲, 定係菲律賓式嘅更好食<肉醬意粉配兩件炸雞>聽朋友仔講快樂蜂嘅肉醬意粉好好食, 所以大食妹就嗌咗份肉醬意粉配兩件炸雞做午餐 盒裝嘅意粉, 上高淋上甜甜嘅茄汁, 裏面仲有腸仔同埋芝士腸仔口感軟爛, 大食妹唔係咁鍾意, 佢嘅醬汁一開頭食落都唔係咁習慣, 但愈食愈好食, 可以encore 炸雞好大件, 而且好有肉汁, 配上佢嘅蘑菇汁就更加好食 唯一可惜嘅係, 佢嘅炸雞冇一個令人印象深刻嘅味道, 如果可以做埋就更加perfect喇
所以決定過兩日, 就嚟試一試
睇下美式嘅快餐好食啲, 定係菲律賓式嘅更好食

<肉醬意粉配兩件炸雞>
盒裝嘅意粉, 上高淋上甜甜嘅茄汁, 裏面仲有腸仔同埋芝士
炸雞好大件, 而且好有肉汁, 配上佢嘅蘑菇汁就更加好食
  • 肉醬意粉
Jolibee——一間食炸雞好好食既地方。炸雞,外皮好脆,雞肉好juicy。再點埋佢既秘制炸雞醬,唔會膩。不過值得一提既係佢既炸雞醬,唔會形容到似咩味,唔係酸,又唔係甜,又唔係辣。薯條雖然唔係話好粗,不過成幼身得黎都幾好食。飲品就係普通可樂,無咩特別可以介紹。個人黎講咁多間快餐最鍾意食jolibee既炸雞
薯條雖然唔係話好粗,不過成幼身得黎都幾好食。
飲品就係普通可樂,無咩特別可以介紹。
個人黎講咁多間快餐最鍾意食jolibee既炸雞
2020-04-12 338 views
好耐冇出街,唔知幾時Jollibee喺尖沙咀開咗間分店,就走入去買嘢食。(而家咁的情況,當然買外賣啦。)進入地庫,即刻有職員跟你度體溫,OK先俾你行去cashier 買嘢。員工就戴手套、口罩做到足點完餐,等外賣,見到店內 其實都坐咗好多菲律賓籍人客!今次 點左 :一桶雞+大薯條,拎回家跟家人分享。味道實在太香,拆開就食,唔記得相機食先(sorry, 無食物相提供)由我拎到外賣 至 返到屋企都要約15-20分。開餐時,竟然仲熱辣辣,脆卜卜,非常開心!一桶雞$90 有6件,三件雞脾,三件雞胸肉 加Jollibee 秘製醬汁(我覺得有用蘑菇,我食到蘑菇味),簡直係一流嘅配搭!雞肉嫩滑,大大件,啖啖肉,雞皮跟炸醬一齊被炸脆,油份就一定有,但不太多,值得一讚。 薯條就普普通通,不過不失。一定會再幫襯,下次會記得影相📸️現送上,等外賣時,影嘅餐牌相

點完餐,等外賣,見到店內 其實都坐咗好多菲律賓籍人客!

薯條就普普通通,不過不失。

一定會再幫襯,下次會記得影相📸️

現送上,等外賣時,影嘅餐牌相
TakeAway
  • Chickenjoy  Bucket
2020-03-30 253 views
其實一直都想試,但星期日係多人到唔想幫襯,🤔🤔🤔當日適逢經過,甘就入左去啦!環境方面,冇咩特別,一般快餐店既格局。叫左一個餐,大概五十幾蚊!個餐有兩件雞,炸得好脆,唔會有好油既感覺...對比起爺爺炸雞就咸左d,唔鞋身,都算滑😋😋😋不過得原味選擇!個人鐘意食辣味多d啦,個蘑菇汁冇咩特別。肉醬意粉非常普通,同便利店差唔多質素!著條較幼身,對比起麥記都係偏咸!整體感覺還好,不過應該唔會再特別走去食啦⋯⋯

叫左一個餐,大概五十幾蚊!

肉醬意粉非常普通,同便利店差唔多質素!

著條較幼身,對比起麥記都係偏咸!
整體感覺還好,不過應該唔會再特別走去食啦⋯⋯
2020-03-27
2020-02-03 456 views
最近M記推炸雞,友人都在說M記的炸雞比鬍鬚佬好食,亦都有人話Jolibee先係最好食。搞到我都忍唔住去試一下。貨比三家之後,確實係Jolibee最好食喎!雞肉係可以保持得最嫩滑,另外嗰層炸粉皮都唔算厚,食落去真係爆油又爆肉汁!
2019-12-03 552 views
今日係尖沙咀做完嘢就諗住快少少食啲嘢就翻屋企😴所以我同朋友就決定去Jolibee食快餐!今次我嗌咗嘅係兩件炸雞加薯條加橙汁🤤Jolibee嘅炸雞真係唔錯~首先夠哂大舊,唔洗驚得兩件會唔飽😂外皮炸得香脆,食落口唔會覺得食咗一口粉漿咁🙈而入面嘅雞肉依然能夠保持嫩滑有肉汁👍🏼另外一樣比較特別嘅地方係店員會俾一盒蘑菇汁你,俾你配合炸雞一齊食🍄個人對呢個配撘就一般🙊至於薯條方面就正常發揮~反而同蘑菇汁一齊食就幾夾,有驚喜😆

至於薯條方面就正常發揮~反而同蘑菇汁一齊食就幾夾,有驚喜😆
喜歡吃炸雞的我吃過不同地方/國家的炸雞,但數到最好吃的始終是快樂蜂!首先炸雞的尺寸大,炸漿薄,雞皮脆,而且沒有油膩的感覺,難得的是雞肉十分嫩滑而且有肉汁,軟骨位置亦十分爽脆,配上醬汁 基本上此炸雞是無懈可擊!另外炸薯條比起麥記較為厚切,快樂蜂的薯條做到外脆內軟,十分難得,分量不算很多但絕對足夠,即使不用點茄汁亦已經夠味。香桃芒果批的味道配合得天衣無縫,桃味及芒果味道平均,不會偏重其中一種水果,唯一缺點是外皮較厚,未似炸雞做得爽脆,不過此批亦已經十分高質素!最後十分欣賞快樂蜂的服務態度,員工質素很高!雖然大部分的員工都不是本地人,但他們永遠面帶笑容,而且在下單前會跟你衷心說一句"welcome to jollibee",對比其他快餐店,快樂蜂不論在食物質素及服務都遠遠拋離其他對手,唯一不解的是快樂蜂顧客數量似乎未夠其他快餐店多...希望透過這篇食評有更多人了解快樂蜂的好處,把此炸雞發揚光大!

2019-09-23
$49 (Lunch)
2019-07-14 1007 views
Jollibee 食過好多次,但尖沙咀e間的分店真係第一次去自從Jollibee 入主香港市場後,我就愛上他的炸雞,唔多食KFC了Jollibee 的雞好滑,炸粉唔多,會食到啖啖肉的,現在要穩間炸粉唔多的好難,他就做到了他的炸雞是皇牌,每次攞起都係熱辣辣,完全可以保留雞味。另一樣我最中意食的就係他的意粉,意粉醬好多,我係醬人,岩晒我甜甜酸酸E間令我特別要寫的原因係他的工作人員好nice, 見到食客穩位,會幫手穩,而且執枱好快好乾淨,最緊要係工作的伯伯笑容好親切,感受到煩囂城市的溫暖

他的炸雞是皇牌
甜甜酸酸

2019-03-28 1034 views
肚仔突然發岀「咕嚕咕嚕」,今餐諗左諗食咩,我決定食邪惡既快餐店,就係快樂蜂啦啦啦,諗起炸雞口水都流到成地都係🥰開心開心。一人毒毒套餐 $58套餐包括:樂脆雞(2件),肉醬意粉,百事輕怡。(自選)另外追加:樂脆雞(2件) $34,薯條(大) $16樂脆雞(2件)美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係我最愛既快餐店炸雞,我覺得好食過kf_,炸到外脆內軟,肉質又非常嫩滑,食落口又唔會滿口都係油,加上秘制既醬汁,點一下醬汁,再食一口炸雞,真係嘩好_好食!!又香脆又美味,非常配搭。肉醬意粉美味指數:⭐️⭐️⭐️配料有肉碎,芝士,腸仔粒。意粉比較淋身,肉醬就偏甜,腸仔粒既肉質就粉粉地,認真感受一下,會有一丁點點點既辣,就好似無一樣,夠飽肚。薯條(大)美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️薯條咸味適中,唔會咸到係咁飲百事,薯條唔係空心薯條,都幾飽滿,靚靚仔仔,食落口完全贏麥當_。(有次食,得半盒薯條🤨)環境 : (外送)服務 : (外送)價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️快樂蜂 (尖沙咀)尖沙咀北京道53-63號國都大廈地庫
一人毒毒套餐 $58
套餐包括:樂脆雞(2件),肉醬意粉,百事輕怡。(自選)
另外追加:樂脆雞(2件) $34,薯條(大) $16

樂脆雞(2件)
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

肉醬意粉
美味指數:⭐️⭐️⭐️

薯條(大)
美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

環境 : (外送)
服務 : (外送)
價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
快樂蜂 (尖沙咀)
尖沙咀北京道53-63號國都大廈地庫
Delivery
薯條
樂脆雞
2019-03-23 572 views
今日約咗朋友去尖沙咀食串燒,去到之後發覺Menu啲嘢都幾貴,食完唔夠飽就去咗食快餐店快樂蜂。快樂蜂🐝係香港都開咗有一段時間,但真係未試過哈哈。我哋一人叫咗一個餐,朋友就叫咗兩件雞加薯條加可樂套餐($43)我就叫咗一件雞加白飯( $35 )。第一次食呢一間快餐店,份量睇落去唔係話好多,感覺上有少少貴😝但係不得不讚嘅就係佢嘅炸雞整得真係幾唔錯👍而且佢嘅雞皮炸得唔會鬆散,幾好幾好!啲雞肉唔會鞋澀澀,所以都明點解佢嘅餐唔會話特別便宜。

2019-03-23
2019-03-20 402 views
好耐無黎食過,今日唔係想食飯,就黎食下啦~~我最愛佢既肉醬意仲有呢個包叫祖樂堡,漢堡中間兩層牛肉塊,以快餐店的漢堡來說,算幾厚身亦不會煎得太乾身,而且有肉香味。仲有我覺得佢既炸雞比KFC好食,唔會咁乾,仲有肉汁~~
好耐無黎食過,今日唔係想食飯,就黎食下啦~~
仲有我覺得佢既炸雞比KFC好食,唔會咁乾,仲有肉汁~~
2019-03-17
2019-03-19 288 views
係香港開左之後我終於得閒去試!😂今日lunch去左買黎試,唔知關唔關外賣事,我覺得佢一d都唔香口,而且佢配既雞汁我自己覺得有d咸!d雞的確幾大舊下,但係我覺得無咩特別。如果炸雞快餐黎講,我都係會去返m記/KFC😂😂😂😂
2019-03-06 359 views
因為突然口痕想食炸野,一見到jollibee就試下。我點左T1,三塊炸雞柳、薯條同汽水,驚唔夠飽就加多個薯蓉。先評雞柳,炸完應該都放左一陣,凍左唔夠脆,有d硬又唔夠熱,失望。不過咬開睇,個炸粉唔算好厚,雖然我覺得肉都係唔夠嫩,但如果熱辣辣食應該好好多。而點雞柳既醬重蒜香,質感厚身傑身,味道偏重口,非我杯茶。薯條係脆硬,岩岩炸好,算夠脆口,但都唔算特別好味。薯蓉味偏鹹,唔夠滑。總結而言,我對呢個餐評價不高,可能點其他會較好。不過都有野值得我欣賞,就係店內有洗手盤,食前可以好好洗手!不過電話訊號非常弱,咩都load唔到,我勁快食完就走🤣

薯條係脆硬,岩岩炸好,算夠脆口,但都唔算特別好味。

薯蓉味偏鹹,唔夠滑。

2019-03-04 165 views
「快樂蜂」果然名不虛傳!來自菲律賓的炸雞,雞件不論是上脾、下脾,還是雞胸,也炸得很香脆!即使是外賣,回家後炸衣仍然香脆可口!雞肉表現亦絕不欺場,炸過後的雞肉仍保持鮮嫩、多汁!相比另一家連鎖炸雞品牌,這家美味多了!由於雞件的調味已很足夠,因此無需沾用隨炸雞附送的醬汁。這個醬汁反而可用作拌飯,比他們的蘑菇汁更美味!回頭率一百!
「快樂蜂」果然名不虛傳!

來自菲律賓的炸雞
雞件不論是上脾、下脾,還是雞胸,
也炸得很香脆!
即使是外賣,回家後炸衣仍然香脆可口!

雞肉表現亦絕不欺場,
炸過後的雞肉仍保持鮮嫩、多汁!
相比另一家連鎖炸雞品牌,
這家美味多了!

由於雞件的調味已很足夠,
因此無需沾用隨炸雞附送的醬汁。
這個醬汁反而可用作拌飯,
比他們的蘑菇汁更美味!

回頭率一百!
2019-02-17 189 views
成日見到都想試,前兩日終於有機會喇!話說情人節,我同男朋友想行吓海旁,所以就要喺尖沙咀解決晚餐,但係又唔想排隊食飯,更加唔想俾荷包大出血靈機一觸,揀咗我哋兩個一直都好想試嘅快樂蜂以為情人節冇乜人會食快餐啦,點知原來好多人同我地都有一樣嘅諗法,哈哈我哋叫咗個二人餐,再加一份薯條🍟個餐好抵食,只係99蚊,每人有兩件炸雞、一份肉醬意粉、一個蜜桃芒果批、一杯汽水因為炸雞需要時間,所以我哋食咗肉醬意粉先~意粉加咗芝士,整體味道都唔錯,不過入邊啲香腸粒,肉質就有啲‘梅’⋯⋯同平時嘅雞肉腸或者豬肉腸唔同意粉食到一半,炸雞終於嚟到~剛剛炸起,熱辣辣好脆口出邊層炸粉唔會太厚,入邊嘅肉仲保持到鮮嫩多汁,好味好味最後嘅甜品:蜜桃芒果批都係超正!唔會太甜,啲味又唔假
成日見到都想試,
前兩日終於有機會喇!

話說情人節,
我同男朋友想行吓海旁,
所以就要喺尖沙咀解決晚餐,
但係又唔想排隊食飯,
更加唔想俾荷包大出血

靈機一觸,
揀咗我哋兩個一直都好想試嘅快樂蜂

以為情人節冇乜人會食快餐啦,
點知原來好多人同我地都有一樣嘅諗法,
哈哈

我哋叫咗個二人餐,
再加一份薯條🍟

個餐好抵食,
只係99蚊,
每人有兩件炸雞、一份肉醬意粉、一個蜜桃芒果批、一杯汽水

因為炸雞需要時間,
所以我哋食咗肉醬意粉先~
意粉加咗芝士,整體味道都唔錯,
不過入邊啲香腸粒,
肉質就有啲‘梅’⋯⋯
同平時嘅雞肉腸或者豬肉腸唔同

意粉食到一半,炸雞終於嚟到~
剛剛炸起,
熱辣辣好脆口

出邊層炸粉唔會太厚,
入邊嘅肉仲保持到鮮嫩多汁,
好味好味

最後嘅甜品:蜜桃芒果批
都係超正!
唔會太甜,啲味又唔假