2019-07-28 2998 views
大家可能會說一個禮拜去兩次有什麼特別的,如果是落街的麵檔當然不出奇,小妹很少去同一家餐廳所以一個禮拜去兩次一定是很合我胃口哈哈!這家莊館座落在銅鑼灣利園三期庫,是中環Mott 32的姊妹店。我本來就很喜歡Mott 32, 可是最近每次要去都是fully booked, 我又不喜歡提早很多訂位,所以已經有些時候沒去過了。剛好看到銅鑼灣開姐妹店,而且在這邊吃飯泊車有優惠,停車場又好停,馬上拉著母親大人來試試看。餐廳門口有一條打卡樓梯,以白色和木色為主,IG上很多人在這邊打卡。下樓以後整個環境昏暗性格,裝潢很美而且很大,適合三五知己來吃吃飯吹吹水。我來兩次有一道菜都一定會點,就是澳洲和牛叉燒($290)。大家可能會一頭霧水說這到底是豬還是牛肉。其實這是以製作港式叉燒的做法製作出來的和牛,旁邊還配了沙薑(但我覺得不點沙薑比較好吃)。每塊牛肉肥瘦均勻,牛肉肉身柔軟,和叉燒的香甜味道很搭配,下飯一流!另外一道菜我每次去都會點的是牛肝菌豆腐($235)。我喜歡這道菜是因為我本身很喜歡吃豆腐,這邊做的很入味,豆腐很滑身,感覺吃起來沒有很罪惡哈哈。頭盤我們試過蒙古手抓羊。上來還有一塊豎起來的羊骨頭,旁邊

澳洲和牛叉燒($290)

牛肝菌豆腐($235)

頭盤我們試過蒙古手抓羊。上來還有一塊豎起來的羊骨頭,旁邊是羊肉沙律,裡面放了洋蔥,全部切成條狀,有點羊肉騷味但我喜歡!吃起來很開胃。這個烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)也是很多人點的菜式。上來時服務生拿開蓋子一股茶薰的香味撲鼻而來。雞肉已經撕好一塊塊,免得要我們吐骨頭這種有失儀態的事情發生(淑女是要裝的哈哈)!雞肉嫩滑,雞皮很脆。
烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)

我還試過昆布椰皇鮑魚湯($190)。原隻椰子上的椰子鮑魚燉肉湯,很香椰子味也很清甜。鮑魚爽口。
昆布椰皇鮑魚湯($190)

這是砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450).味道不錯。
砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450)

我們四人大概1600港幣,第二次去還送了我們一瓶香檳
這邊很適合朋友聚會,大家可以試試看喔
2019-07-27
澳洲和牛叉燒($290)
牛肝菌豆腐($235)
烏龍桂花茶薰脆皮雞($260)
昆布椰皇鮑魚湯($190)
砂鍋雙冬燜澳洲老鼠班頭腩($450)
2019-10-01 66 views
雖然自6月開始香港人的心情也不太好,但終歸是要生活,適當的放鬆也是不可缺少的,與朋友見過面,吃個飯也正常不過。正好在上星期氣氛稍為緩和的一個晚上,友人相約在莊館吃了一頓便飯。 始終心情不好,天氣又悶熱,以致胃口不佳,來點酸酸辣辣來增進食慾。那麼低溫泡椒蟶子用上醋泡過的辣椒來烹調蟶子,不但醒神,頓時更胃口大開。自從上次品嚐過慢煮口水和牛面頰後,被它的美味味深深吸引著,和牛面頰質感軟腍,浸在紅噹噹的辣油中,有點辣的刺激,不過以清甜的西瓜夾著來吃,口感變得清新,為客人帶來了驚喜。再來一個黑磚豆腐,Saito師傅自家磨製豆腐,口感略為結實,但豆味卻很濃郁,黏上竹炭粉來炸,外脆內嫩,表面更灑上金蒜來提味,倍感滋味。大家有聽過人的體質會受所食物所影響嗎?占苗的確聽過,而且還知道經常大吃大喝的人的體質會偏酸性,引致許多都市病發生。有見及此,Saito師傅特意用上pH值8-9度的微鹼性水來作燉湯,令出來的成品偏向鹼性,對喝湯的顧客更為健康。這個昆布椰皇燉鮑魚用料非常豐富,湯色清澈鮮甜,喝後有種如沐春風的感覺。接著的點心是友人預先留下的,有原味小籠包、韭菜蝦餃及翡翠酥幾款,各有擅場。小籠包湯汁豐
接著的點心是友人預先留下的,有原味小籠包、韭菜蝦餃及翡翠酥幾款,各有擅場。小籠包湯汁豐盈,肉餡鮮味;蝦餃皮薄得晶瑩剔透,蝦餡則爽口彈牙,不錯的;幾款之中,翡翠酥最為吸睛,翠綠色的百摺酥皮極為鬆化,入口即溶,而內裡的餡料卻十分惹味,但卻估不到是全素來的,是素食者的佳音。
叉燒是這兒的招牌菜,她們會供應著三款叉燒,分別是澳洲和牛叉燒、黑豚肉叉燒及草飼安格斯牛肋骨叉燒。前兩者早已品嚐過了,可是牛肋骨叉燒卻一直未試,難得今次可以一嚐,實在開心。這款叉燒比前兩者在質感上都來得紮實鬆化一些,邊位更有微微的焦香,蜜味混和肉香令人垂涎,配以青蘿蔔盞同吃,感到油而不膩。
如果要數追兒的招牌菜,絕對要花上一些時間才能讀完,其中一道極受客人喜愛的,非烏龍桂花茶燻脆皮雞莫屬,雞皮燒得香脆可口,肉質頗為嫩口,吃著的同時,感受到強烈的煙燻香,令人有種欲罷不能的感覺。
差不多尾聲,啫啫蝦醬羅馬生菜煲來到時,香氣四溢,雖然不是一個清淡的菜式,但都總需要蔬菜來平衡一下,加上熱煲將香氣揮發出來,很快敘版被大家消滅了。
雖然已吃了很多東西,但意猶未盡,來個壓軸好戲的膏蟹銀絲煲,粉絲早已用熬製多時的海鮮湯來煮,非常鮮味,最後更加入新鮮拆下來的蟹肉、蟹膏及蟹籽,令其鮮上加鮮,好味得令人食指大動。
佳餚是需要配上美酒才算完美的,店中的一系列招牌Gin & Tonic絕對是一個好選擇,清幽脫俗的酒香,暫時讓人忘卻傷痛。
既然已暫時忘記了傷痛,就來點甜蜜來作結吧!椰皇糕清甜不膩,石榴糕酸溜溜的正好中和了油膩,兩者都得不錯,值得一試。
  • 翡翠酥
  • 草飼安格斯牛肋骨叉燒
  • 烏龍桂花茶燻脆皮雞
  • 膏蟹銀絲煲
2019-05-17 1759 views
是日同舊同事聚會,有位同事就介紹John anthony 咁就去咗試下啦。今次我想一開頭講咗小小總結先,事關呢到食物係唔錯既!不過服務態度就差到不得了由於咁啱佢地有個試酒活動,所以只係得呢幾個位可以坐。其實就唔緊要既,只係又有其他人黎到 嘈咗2句之後 佢地就安排入面既位置俾果個位客人啦。咁姐係誰大誰惡誰正確咁話啦?不過呢樣嘢都唔緊要啦和牛叉燒 $290和牛做到蜜糖叉燒咁,幾新穎幾特別既唔講真係以為係食緊豬肉既 配埋個薑蓉醬 無得頂呀!黑磚豆腐 $85外脆內軟!咬個皮係好似食緊反沙芋咁,入面就係熱辣辣既豆腐 推薦!燻脆皮雞 半 $260燻雞市面上都比較少有既,呢一個ok既雞嫩滑就一半半唔係全部都嫩皮就脆既!松香翠炒飯 $155中規中矩 口感豐富有松子爽脆又有飯既軟棉左邊大枝既Still water $50前面係generous g&t $100點解開頭話佢服務差呢?730入座 食到830 其間不斷有人問加唔加食物或者飲品,本身都冇為意既 以為純粹問下 點知坐多陣就見到啲待應開始「眼超超」又吹埋單 態度開始差啦。老實講我地都係坐咗一小時左右 走個時仲見到好多吉枱 唔需要咁樣趕客走掛?總結,
是日同舊同事聚會,有位同事就介紹John anthony

和牛叉燒 $290
和牛做到蜜糖叉燒咁,幾新穎幾特別既
唔講真係以為係食緊豬肉既 配埋個薑蓉醬 無得頂呀!

黑磚豆腐 $85

燻脆皮雞 半 $260
燻雞市面上都比較少有既,呢一個ok既
雞嫩滑就一半半唔係全部都嫩
皮就脆既!

松香翠炒飯 $155
中規中矩 口感豐富有松子爽脆又有飯既軟棉

左邊大枝既Still water $50
前面係generous g&t $100

點解開頭話佢服務差呢?

總結,莊館食物質素可以 但份量偏少 性價比中
服務三流,有代改善!我唸咗好耐究竟俾好評定一般,最後都係覺得服務方面太影響整體感覺

2019-05-15
Dinner
2019-10-07 164 views
樣樣都好好味, 有👍🏻果d特別推薦 .🔹花雕燻蛋 @$32 雖然menu係3粒既價錢,但原來可以叫3,4,5,6,7粒都得 . 🔹梅頭叉燒 $295 . 🔶燻脆皮雞 $185👍🏻上枱果時有個蓋蓋住, 裡面係一路燻住d雞,一路食個煙燻味好重,亦都好好食, 唔會好鞋.🔶咸檸三文魚 $185👍🏻原本覺得佢奇怪, 好中式嘅做法, 估佢唔到幾夾, 三文魚滑嫩多汁. 🔹珍菌炒玉蘭 $155 . 🔹棉花帶子泡飯 $285呢個我好期待既, 黎到都係好好食, 不過就無乜驚喜. 🔹宮保蝦球 $265 .🔹松香翠炒飯 $155. 🔶咕嚕肉 $180👍🏻咕嚕味, 唔會乾柴, 唔識形容, 好似好普通但佢真係好味過平時食果d🔹薰衣草奶凍 $75🔶椰皇凍 $70👍🏻無水提供..要買... 呢樣唔太好水 @$50茶 @$25👉🏻我覺得人多過黎食先好, 可以叫多幾樣野試, 2個人黎雖然環境好但食唔到幾多🤔👉🏻隔離有個好grand既酒bar, 環境一流

樣樣都好好味, 有👍🏻果d特別推薦 .

🔹花雕燻蛋 @$32
🔹梅頭叉燒 $295 .
🔶燻脆皮雞 $185👍🏻
🔶咸檸三文魚 $185👍🏻
🔹珍菌炒玉蘭 $155 .
🔹棉花帶子泡飯 $285
呢個我好期待既, 黎到都係好好食, 不過就無乜驚喜
🔹宮保蝦球 $265 .
🔹松香翠炒飯 $155
🔶咕嚕肉 $180👍🏻

🔹薰衣草奶凍 $75

🔶椰皇凍 $70👍🏻

無水提供..要買... 呢樣唔太好

水 @$50

茶 @$25

👉🏻隔離有個好grand既酒bar, 環境一流
  • 燻脆皮雞
  • 咸檸三文魚
  • 咕嚕肉
2019-10-05 4 views
兩位好朋友話要同我食生日飯,叫我揀地方,佢哋成日叫我餐廳小霸王,但其實我都係上網搵咋嘛!平時因為屋企人都唔喺香港所以比較少食中餐,今次想食下中餐所以就揀咗John Anthony。環境昏暗好有格調,成個氣氛都幾熱鬧,都幾適合一班人聚會。食物終於黎啦,其實食物嘅份量真係比我想像之中少,鍾意抵食夾大件嘅話就唔啱嚟呢度。可能我真係比較大食,唔嗌多幾樣一定唔會飽。基本上我同朋友想食嘅都叫曬,幾乎每道菜都有驚喜,我最唔睇好嘅西瓜配牛面頰竟然係我覺得最出彩!牛筋流心蛋超軟超入味。叉燒好肥美,如果可以多啲就好,真係仲想再食。仲有呢個煙燻雞真係好嫩滑好入味,皮脆肉嫩仲有淡淡煙熏味,好滋味。總體來講呢間餐廳比我想像之中出色,但係份量真係偏少,希望以後會有更加多新菜式,一定會再返去食。
2019-03-25
  • 風乾臘鴨
2019-09-29 116 views
今個週末到利園三期試新野!餐廳設計與一般中菜感覺非常不同,走時尚年輕人路線,燈光昏暗,十分有情調,充滿個性!午餐以不同的fusion菜式配搭,份量剛好。味道方面比較清淡,感覺沒落味精,很健康!
今個週末到利園三期試新野!

午餐以不同的fusion菜式配搭,份量剛好。
味道方面比較清淡,感覺沒落味精,很健康!

2019-09-28
Lunch
2019-09-28 59 views
今日放假當然要去搵好嘢食,今次輪到銅鑼灣嘅 John Anthony。 一行兩人我地叫咗黑蒜白肉,香檳龍蝦餃,鮑魚餃,黑磚豆腐,軟殼脆蟹腸粉,椰皇凍,石榴糕。雖然價錢偏貴,不過食物精緻,而且味道都可以,呢個午餐都尚算食得開心滿意
黑磚豆腐
2019-09-28
$300 (Lunch)
黑磚豆腐
2019-09-28 78 views
同女仔friend嚟呢度食dinner,之前因為喺instagram見到間餐廳好靚,就想試下,點知真係好貴好貴,比較適合特別日子慶祝。但都一場來到,就食下啦。黑豚肉叉燒 IBERICO PORK PRESA CHAR SIU ($255 per 120g)所有食物只要加上「黑豚肉」嘅光環,就可以身價漲幾倍,就好似加咗黑松露咁,就可以mark up多多$$.  呢個黑豚肉叉燒其實唔講真係唔知咁貴,出面好多高級少少嘅酒樓/粵菜都做得好食啲,爽啲,又平啲。呢個係比較腍滑嘅感覺,個人比較鍾意深色肉質爽口啲。不過成50蚊一舊,都同自己講話好食啦,一定唔值嫁啦。黑蒜白肉 SZECHUAN IBERICO PORK ROLLS, BLACK GARLIC ($80)呢個黑蒜白肉究竟同譚仔嘅$30蒜泥白肉有咩分別呢,就係份量細好多!佢係擺得幾精緻嘅,每舊白肉都用青瓜薄切片卷住,再疊羅漢咁搭咗個金字塔出來,底下就有辣油浸住,味道都幾辣,但都香口惹味嘅,價錢都尚算可以接受火燒桂花魚 POACHED CHINESE PERCH FILLET, SZECHUAN PEPPER BROTH ($360)算係成餐

算係成餐飯比較有特色嘅一道菜,侍應將酒點著再倒上盤魚度,名副其實火燒魚,魚肉嫩滑,不過又係幾辣,最好就有碗飯送下啦。

松香翠炒飯 TRUFFLED RICE, EGG WHITE, SPINACH, PINE NUTS ($155)
呢碟炒飯真係冇乜嘢食,基本上就係蛋炒飯,黃都無,得蛋白。
石榴糕 GUAVA JELLY
好少見有石榴嘅甜品,算係幾賞心悅目嘅一道菜。

基本上一人食三百幾蚊都係攝牙lar,之後都去左間pub食返啲窮人pub food先夠飽。

2019-09-22 199 views
朋友生日想試新餐廳,由於John Anthony食評不錯所以決定一試. 食品質素一般 ,但服務簡直不知所謂。每一個菜式隔3分鐘就上枱,已經叫服務員通知廚房慢慢上菜,但仍然係不斷幫我們上菜,講左四次,每次服務員只回答:‘因為你通知我的時候,廚房已經在預備這菜式’。最令我生氣的,是我已通知服務員,我們實在太飽,所以帶去的旦糕會原個帶走,不會在餐廳內享用。但另一服務員仍點燃蠟燭,把旦糕送出來。當我們告訴他我們不會在餐廳內切蛋糕時,他面色一黑,當着我們所有人面前把蠟燭吹熄,然後送回廚房。多謝他的口水噴在我們蛋糕上,亦多謝他代我的朋友吹熄生日蠟燭。
2019-09-21
Celebration
Birthday
2019-09-21 188 views
之前在雜誌看到這間餐廳的介紹,得知是Mott 32的姊妹店,以Fushion中菜作主打。一走進餐廳環境以地中海的風格裝潢,而且燈光偏暗,感覺似食西餐多於中菜。打開餐牌發現有多種紅白酒選擇,亦有幾款茗茶可選,因為本身不好酒,所以點了鐵觀音茶。茶香味十足,而且侍應會不斷加熱水,所以茶溫一直能夠維持,這點值得加許!我們點了蟹膏粉絲煲,黑豚肉叉燒及花膠魚湯浸津白。黑豚肉叉燒肉質夠腍,能夠做到有鬆軟的感覺,有別於平日食到的叉燒,而且燒的時間適中,不會有過硬和過燶的問題。蟹籽蟹膏粉絲煲份量十足,加入蟹肉令粉絲更有鮮味,粉絲口感彈牙。這道花膠魚湯津白有驚喜!本以為平平無奇,但吃上去魚湯味濃,配上津白菜,湯頭更顯鮮味!整體而言,餐廳的食物質素有保證,但價位偏高。
我們點了蟹膏粉絲煲,黑豚肉叉燒及花膠魚湯浸津白。

整體而言,餐廳的食物質素有保證,但價位偏高。
2019-09-18 182 views
位於銅鑼灣的 John Anthony一家西式裝修的中菜館整間餐廳都是拍照位由樓梯位開始就很好拍📸最喜歡頭盤慢煮口水和牛面頰和牛面頰配西瓜🍉這種食法還真是第一次估唔到又咁夾咁好食😋主菜揀左咸香炒澳洲老鼠班球同宮保蝦球一上枱已經聞的到好香好吸引宮保蝦球的蝦超大只好足料喜歡食中菜的朋友真的值得一試甜品揀咗椰皇凍同薰衣草奶凍椰子味同奶味都好出又唔會太甜👍食完中餐,再配上西式cocktails 又是另外一番風味😌
位於銅鑼灣的 John Anthony

宮保蝦球的蝦超大只好足料
喜歡食中菜的朋友真的值得一試
甜品揀咗椰皇凍同薰衣草奶凍
椰子味同奶味都好出又唔會太甜👍
食完中餐,再配上西式cocktails
又是另外一番風味😌

2019-09-09 384 views
個人都fusion菜抱有偏見,總覺得兩個唔到岸,吃力不討好,所以對John antony無期望。可能因為無期望,所以有驚喜!中菜做得好,亦加添西菜元素,令菜式更特岀。首提水煮和牛面頰,牛好嫩滑,水煮汁好岀色,又香又麻,配上西瓜中和左辣味,要encore! 另外嘅炒米粉有獲氣,米粉同粉絲都好入味!上湯浸菜好有味,友人都忍唔住要清左個湯!題外話,下次有機會好想坐中間,絕對IG-able,好可惜今次fully book!俾個機會下次再泥!

另外嘅炒米粉有獲氣,米粉同粉絲都好入味!

上湯浸菜好有味,友人都忍唔住要清左個湯!

2019-09-09
2019-09-05 282 views
📍之前上網見到間鋪頭裝修好靚🥰,絕對係打卡勝地,超級IGable📸,而且仲要係我鐘意嘅中菜🥢,咁無理由唔去啦🤷‍♀️ <<< 莊館 >>> 位於銅鑼灣利園三期,一入到去商場就已經見到有一間店同其他鋪頭與別不同的裝潢,十分eye catching🤩🤩🤩! 餐廳其實位於Basement,由Ground Floor落去,淨係條樓梯已經可以影好多相👯‍♀️。落到去果陣其實好surprise,因為上網睇好多人嘅相都係好光猛💡,無諗過係咁暗🌫。我同朋友係度討論原來咁暗嘅時候,附近個侍應聽到我地講,佢仲主動教我地點影先靚,仲幫我地揸機添,超好人👍🏻環境氣氛就好好啦,食物方面我都好滿意,價錢就偏貴。BOOK檯果陣有問我係唔係慶祝同埋慶祝咩野,咁話左佢知係慶祝生日啦~ 到最後我地上甜品果陣,仲自動幫我地加左蠟燭添🕯好細心❤️✔ 花雕魚籽滷水燻蛋 🥚($95/3件) menu上嘅價錢係得3件,但可以直接叫幾多件架,價錢就係用平均價黎計番! 個燻蛋上碟已經好靚,顏色好豐富,蛋選用了鴨蛋,個蛋黃呈鮮橘色,上面有一層jelly嘅物體,個jelly其實係由花雕酒整成,入面

✔ 花雕魚籽滷水燻蛋 🥚($95/3件) menu上嘅價錢係得3件,但可以直接叫幾多件架,價錢就係用平均價黎計番! 個燻蛋上碟已經好靚,顏色好豐富,蛋選用了鴨蛋,個蛋黃呈鮮橘色,上面有一層jelly嘅物體,個jelly其實係由花雕酒整成,入面仲有D杞子添! 層jelly上面仲有啲鱘魚籽添,再上面仲有細細塊綠色葉仔☘️,成個造型已經好吸引,口水即刻標哂出黎🤤味道方面呢,花雕味好濃好香,隻蛋都有煙燻味而且好鬆嫩,反而滷水味同魚籽就唔係好食得出,不過總括黎講係好味同埋值得一試架👍🏻👍🏻👍🏻

✔ 黑豚肉叉燒 🐖($225/per 120G) 我地果碟就有7舊,咁岩我地7個人可以一人一舊😂一入口真係叫左出嚟,暖笠笠勁鬆軟! 口感真係不得了,鬆軟得黎又唔會無嚼勁😍😍😍。黑豚肉嘅肉味好濃好香再加上啲蜜糖甜甜地🍯,真係想食多幾舊!! 極度推介!!!😋😋😋

✔ 烏龍桂花茶燻脆皮雞 🐓($500/全隻) 上檯嘅時候,已經見到有個透明蓋蓋住,入面有濃濃嘅白煙🌫,之後侍應就會輕輕轉幾個圈再拇起個蓋,啲煙就慢慢飄出嚟🌬🌬🌬~~~~ 觀感上已經滿足哂,舌頭上都好滿足! 隻雞起哂肉同啲皮出黎,皮好脆肉好滑,而且係超重煙燻味,食完一輪個口都仲有果陣煙燻味,但唔係苦臭果隻煙味! 但烏龍同桂花味就唔係好食得出~

✔ 盞鬼陳皮咕嚕肉 🍊($180) 雖然佢個名係話陳皮,但並唔係我地中國果隻陳皮🙅‍♀️ ! 相入面果一塊就係陳皮啦!!! 個咕嚕肉選用左黑毛豬,啲肉唔肥唔油,好有彈性,口感好好😗。一入口其實係食到個薑味,但係又無薑嘅辣味,十分驚喜! 薑味令到成個酸甜味提昇左,很推薦!!💯

✔ 宮保蝦球 🦐($265) 蝦球就用左虎蝦,所以每隻都好大隻,好鮮甜而且蝦味好濃! 味道十分有層次,首先係食到甜味帶少少酸味,然後辣味就出黎啦🌶~ 不過隻辣唔算好辣,到最後麻就出埋黎啦! 成個味道高低起伏,逐樣出黎,好神奇❗️好好味👍🏻👍🏻👍🏻

✔ 慢煮薑蔥咸檸三文魚 🐟($185) 開頭見到三文魚用薑蔥煮咁chinese,心入面已經有個問號,搞到我想試! 講真,擺碟就真係唔吸引,比起之前果啲真係失哂色! 不過食落真係驚喜處處,很軟滑🤤魚嘅外層已經好軟滑,但係入面係仲軟滑,而且三文魚嘅魚汁鎖住係入面,很juicy!!! 而個魚下面係有少量蒸蛋索番啲汁,真係不得了! 但最驚喜係個咸檸味🍋,好香! 好fresh! prefect✨✨✨

✔ 棉花帶子泡飯 🍚($285) 上檯時,侍應會即時倒啲湯落去🥣,最尾再加啲脆米落去。果幾粒白色野其實係將啲帶子打碎加埋蛋白整出黎,質感好鬆軟真係好似棉花咁,而且係好濃莞茜味,熱愛莞茜嘅朋友就一定要試下啦🙂

✔ 薰衣草奶凍 🍮($75) 個奶凍超滑,而且勁濃薰衣草味,香薰治療師表示感覺好似食緊薰衣草精油咁,食完可能夜晚都訓得好啲💆‍♀️

✔ 椰皇凍 ($70) 🥥超多西米,椰皇好清甜,食完好透心涼! 消暑一流!
  • 花雕魚籽滷水燻蛋
  • 黑豚肉叉燒
  • 烏龍桂花茶燻脆皮雞
  • 盞鬼陳皮咕嚕肉
  • 宮保蝦球
  • 慢煮薑蔥咸檸三文魚
2019-09-05 168 views
Had a fun night there having a few glasses of English gins and some tasty snacks in the happy hour. It felt good having laughters with friends after a long day from work. The drinks were pretty sweet and quite fresh. I liked the clear and refreshed taste. The snacks were great. I especially like the tofu. The dark skin was crispy but the inside was soft, warm and tender. It was such a perfect combination. The decoration of the restaurant was lovely and relaxing. We enjoyed the dining experience a lot!
2019-09-04
Other
2019-08-17 727 views
朋友生日,我地幾個女仔約埋去莊館到食中式fusion菜。餐廳裝修設計得好靚,最啱我地呢啲港女嚟食野影相。黑專豆腐外面好脆,裏面豆腐好滑,超好食。烏龍貴花茶薰脆皮雞上枱時大家都拎起晒手機出嚟拍片,餐廳職員就旋轉咁拎起個蓋,啲煙就跟住散出嚟,成過過程好藝術。脆皮雞外皮果然好香脆,肉質好滑,點埋醬汁仲更加香!風乾臘鴨非常特別臘鴨乾好薄,脆脆地,食到啲wasabi味,有埋一片片香脆既蓮藕,下面嘅麥牙糖好靚但係好痴牙。另外兩個飯口感嘅好但都係普通啲。

黑專豆腐外面好脆,裏面豆腐好滑,超好食。

另外兩個飯口感嘅好但都係普通啲。