Jika Udon

Jika Udon (Closed)

自家烏冬
Jika Udon (Closed)
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
「撈,next,貪
為 食 龍 少 爺 SiuYeah
Level 4
2012-01-24
Follow
本來對「自家烏東」有點期待,看它菜譜上的菜式賣相也蠻精緻。朕一向喜愛麻醬,溫泉蛋,看見有以下午餐選擇,不虞有詐,立即點來試試。「人氣胡麻醬溫泉玉子雞絲掛烏東」賣 $55。麻醬太鹹,烏東是完全沒有滑的感覺,溫泉蛋尚可,但是也難以改變整碗麵的食味。這點看來是「撈,next,貪」。。。Read More
哭泣的森林
有驚無喜
哭泣的森林
Level 2
2012-01-02
Follow
9點去到,等位等左十五分鐘,入座時候人已經唔多,俾左個6人卡位我地,坐得好舒服。D服務真係好到呢,鋪仔細細,但就好似望黎望去都望唔到我隻手咁。同枱教我個策略:舉手唔可以慢慢舉,要極速向上伸直隻手,等佢地錯覺有野飛埋身,就會本能反應望過黎。豬軟骨湯烏冬 $42豬軟骨四舊,個樣似牛筋,煮得好林,都算入味奶白色既湯無豬骨味,公仔麵D湯包仲好味過佢D麵無味,湯又淡,要飲好多湯黎送麵,想叫職員加湯,但係佢話要加錢:(牛肉咖哩烏冬 配 白色膠索帶 $5X (Voided)烏冬面頭隨便放左幾片肥牛,夾雜住D牛肉碎屑咖哩汁唔辣,杰撻撻好似糊仔咁烏冬還可以,都係一條條完整既白色膠索帶 $此刻無價真係好味在後頭,食到最後竟然驚見半截束電線用果D白色膠索帶,點解我認得出係索帶 因為食正索帶個頭!大廚用心打造,夾上黎仲滴緊汁...肯定好入味喇! 唔知索帶條屍既其他部份去左邊個客碗麵度呢? 我問經理咩黎,佢話拎入廚房確認下先,之後走出黎話唔好意思,會幫我地取消呢個咖哩烏冬。危險食肆,不可一不可再!Read More
膠索帶
Isaac0704
連鎖爆蛋
Isaac0704
Level 4
2011-12-31
Follow
也不能說差,只是當連鎖化時,最難控制不是食物質素,而是店員服務,如是夜漏單、上錯餸千奇百怪情況一湧而來。說到菜式烏冬水準仍保持煙韌,而溫泉蛋水準也預期是連鎖式「爆蛋」,以速食店來說,只是比同類店做得好一點,當然收的是中檔價,值不值見仁見誌。Read More
鴻仔
衹此一次
鴻仔
Level 2
2011-10-21
Follow
中午時段,毋須等位。叫了豬軟骨豬骨湯烏冬。不夠五分鐘已送上。湯剛好蓋住烏冬,有昆布及葱粒(是中式切法而非日式)。湯上有豬軟骨約4小塊。湯: 奶白色,無豬骨味。豬軟骨: 好乾、無汁、凍又肥。有一件中心還是冰的。烏冬: 雖鮮制但不彈牙也不爽,有些粉粉地。什錦天婦羅:有冬菇,茄子,南瓜,蕃薯各一和蝦兩隻。一個字形容=差。服務:埋單、單放在枱上五分鐘後才來收錢。Read More
ry_iris
失望而回
ry_iris
Level 3
2011-10-10
Follow
見到青衣城開左新店,當然吾放過要試下。今日同屋企人一行三人去食個下午茶,可能係下午時間,所以吾使等位,但要等有人招呼才可以進入裡面。見舖頭個間隔十足一間茶餐廳般,已經有少少抗拒,不過一心去試下都冇所謂吧。之後三個人叫了三個烏冬:1. 奬門人豬頸肉湯冬 - 落單時個待應同我哋講個湯係辣,我哋都沒有問題,但嚟到個湯完全吾辣,只係覺得有少少蝦味2. 天婦羅冷烏冬 - 佢個賣相都可以,但啲烏冬用啲冰鎮住,令到啲烏冬過份凍,很難入口,而天婦羅可能炸得太耐,上枱時,啲炸漿變得太硬,完全吾好食3. 鮮茄牛肉烏冬 - 賣相也不錯,而這個烏冬的味道相比下,好似好味一些,蕃茄味很濃,也可以接受但這間店主要食品為烏冬,但我們覺得佢哋啲烏冬一點也不好食,不夠爽口,而且有少少粉。除此之外,佢哋啲服務都很差,其中一位我想是主任級的女待應,全程黑口黑面,十問九不應,可能人手不足,所有野的要等很久才可以招呼你,等入座,等執枱,等落單,等食物,等埋單,全部都要等久。除等外,好基本的服務都沒有,例如枱上不夠碗筷,要加水等,都沒有人會去理會你,我哋已經揮手叫人,但他們只會不停大聲叫等等,等等,都係要等,而且態度很差。。。。如此服務,老實說,食物已經不得,服務又差,所以都不會再去。。。。Read More
Like
今天我和妹妹晚上光顧,兩人叫了一客雜錦天婦羅烏冬和一客雞絲掛烏冬,前者還可以,後者的烏冬過份地煙韌,似食橡根多D,我覺得係未煮透所致~另外,場內唯一女侍應(穿主管服裝的),她的服務真的不敢恭維,除了全程黑面,當我和妹妹吃完在喝茶期間,發現該位女士不停望向我們,表情帶不耐煩,好像嫌我們阻住張檯似的,我實在受不了她的奇怪目光,於是示意埋單,該位女士找錢給我時,我留下了數元貼士,她竟然一句多謝晒拜拜也沒有,轉身就走,此舉實在令我非常後悔給了那貼士!!應該唔會再幫襯了,旁邊的板前,雖然老板一樣,但服務好得多~衷心寄語那位女侍應另謀高就吧,你實在不適宜做任何服務性行業,沒有人會給錢買一肚子氣的~
2011-10-14