2024-03-26 18 views
今日得閒朋友過嚟南丫島到weekend嘅人都唔算好多人落船後行一陣就見到呢一間舖頭舖頭有室內同埋室內可以坐如果坐出邊嘅話就可以望住個海景食嘢都幾chill,今日淨係叫咗一個藍莓芝士bagel 等待 嘅時間比較耐本身叫外賣嘅我最好都坐低變咗堂食食物價錢方都算ok呢個價錢可以試到一種美食,我都覺得值得一試嘅藍莓芝士加埋紅莓藍莓🫐葵花籽同埋芝士一齊食咩都好出好夾Bagel其中一面用牛油煎過好香好鬆脆。如果下次去嘅話都會再試多次。

今日得閒朋友過嚟南丫島

到weekend嘅人都唔算好多人
落船後行一陣就見到呢一間舖頭

藍莓芝士加埋紅莓藍莓🫐葵花籽同埋芝士一齊食咩都好出好夾

2023-12-18 123 views
喂喂喂!今日話你知呢間我啱啱去嘅「心水」café嗰啲食物簡直正到彈起嚟!嗱,先講下佢個「行政西多」🤤,送上嚟個時我第一啖咬落去嘅時候,啲香蕉嘅甜味同埋煙肉嘅咸香,混哂一齊嘅感覺喺口腔裏面爆炸開嚟,仲有個奶味香濃嘅cream溶化喺你嘅舌尖,唉呀,真係夠哂滋味啦!跟住來個fish & chips🐟🍟,我都唔好意思咁話你知,啲炸魚金黃爽脆,咬落去「鬆吱吱」嘅聲,我啲心水直頸嘩啦啦流落嚟,而家諗返起都仲覺得後悔冇多叫份。個啲魚肉鮮嫩滑口,啲啤酒味仲喺舌尖頂端輕輕浮現,食住食住,心情都好起來。得閒同朋友仔嘆個悠閒下午,食吓好西同欣賞吓美景,真係一流!忍唔住多講兩句,呢間café裡面嘅咖啡☕️都睇得過去,拉花做得靚,飲落去嘅時候甘香滑順,一啲唔hea。下次見到坐喺海邊,再食返嗰炸魚同西多,我想我都會即刻充滿幸福感!

2023-11-23 135 views
入榕樹灣做嘢,自從上次嚟呢度食過難食車仔麵之後,我就覺得呢度無乜嘢好食🥲 不過我嗰同事一問朋友之下,話Jaybird值得食,就重燃返我對美食嘅期待🤣一落船就會見到兩嗰大banner,一個係食中餐,一個就係呢間Jaybird,主打bagel🥯 (同事話佢叫donut burger🤣),首先要提醒2點後就會無嘢食,所以想食lunch嘅最遲搭1300班船會穩陣啲🤔 船程大約30分鐘,一落船入到大街位置就會見到佢,好易揾‼️今次嗌咗Cuban Jr.🥯 $55 (有火腿、煙肉、酸瓜、芝士同法式芥末醬)同煙肉芝士薯條🍟 $60,bagel配搭係做得好好👍🏻 好足料❤️ bagel本身係用沸水煮過先放入焗爐,所以佢食落可以做到嚼勁嘅內部同外脆嘅皮🥯 當然有唔同整法🪖 但佢做到嗰效果,餡料亦都好足,呢度嘅bagel我覺得係必食嘅,但個人覺得加咗嗰薯條,就算三嗰人share都真係食得有啲吃力😥 加上佢嗰薯條做得麻麻地,芝士味唔出,酸忌廉調配亦有啲失色,所以只叫bagel同飲品坐係到chill下都夠哂🌝呢度望住嗰海,有啲海風吹下,傾吓偈,真係幾舒服‼️ 呢度係會再嚟食😆

2023-11-11 120 views
週末來南丫島一日遊,之前就看到藍莓堅果bagel,好好吃的樣子!那必須試一試!.記住要坐船到榕樹灣,下船大概兩三分鐘就可以看到,就在海邊。.很幸運室外還有位置,我選了一個藍莓堅果bagel,一個火腿醃肉bagel,兩個都很好吃。還有一個小食nachos,好多芝士。.唯一普通的是凍檸茶,不過早有準備,感覺奶昔會很好喝,但是不想喝太冰。.性價比也極高,這些總共200💰
記住要坐船到榕樹灣,下船大概兩三分鐘就可以看到,就在海邊。
性價比也極高,這些總共200💰
2023-06-16 261 views
夏日推介☀️夏天終於嚟啦🤤想去享受室外望住個海Chill下 但又唔想一直被太陽伯伯矖住🌞咁建議大家去位於南丫島嘅 @jaybirdlamma 嘆下啦🤤今次仲有*Giveaway*送俾大家 詳情係下面啊👇🏻 ☀️☀️☀️☀️Cuban Jr. Bagel🍔入面有火腿 煙肉 醃黃瓜 American Swiss Cheese 同Dijon mustard 超多餡料🤤火腿同煙肉嘅份量都好多 多到包唔哂啊酸酸地嘅醃黃瓜 同Dijon mustard嘅味道清新 可以解膩👅Fish n Chip🍟炸到啱啱好啊 上枱嘅時候熱辣辣🔥外面嘅炸皮好脆 好香口入面嘅魚肉仲有肉汁流出黎 唔會炸到乾晒🍹🍹🍹🍹夏日炎炎 最啱就係飲啲凍飲消暑今次Jaybird推出夏日消暑飲品🤤👇🏻Cold Fresh Coconut 椰子水️🥥Strawberry Smoothie 士多啤梨沙冰🍓Mango Smoothie 芒果沙冰🥭Pina Colada Smoothie 椰子菠蘿沙冰🍍今次我地就試左Cold Fresh Coconut 椰子水️🥥 同Strawberry Smoothie 士多啤梨沙冰🍓椰子水嘅味道清爽 甜甜地 而且好大個
夏日推介☀️

由Manns Wines係山梨縣釀造
帶有濃郁果香同清新既口感
搖一搖酒杯 金箔就好似雪咁飛舞💃🕺
令酒呈現出金黃色 適合任何特別日子🎊🎊

呢支酒幾襯一啲炸野/油膩野 例如Nachos/ chips🍟 又或者burgers🍔

Chiaro Prosecco 🫧
呢款意大利氣酒用 Prosecco 葡萄釀製而成🍇
顏色淡黃 具有乾燥既口感
飲嘅時侯仲帶有果香 包括蘋果🍎梨 🍐同柑橘味🍊

呢支酒好襯fish n chips🐟🍟/ salad🥗 又或者一啲輕食🥪
2023-05-04 289 views
南丫島南呢間餐廳🥯真係好好食啊!!! 麵包口感脆脆的又不失咬口而且卑嘅肉同 cream cheese都好多啊,懷疑老板到底赚不赚钱間店就在海边,好接近碼頭,下船行四分鐘左右就可以見到啦,哈哈哈!傍晚嘅时候日落🌄都好靚呀!!
南丫島南呢間餐廳🥯真係好好食啊!!!

麵包口感脆脆的又不失咬口

傍晚嘅时候日落🌄都好靚呀!!
2023-04-14 256 views
2023年4月復活節假期,疫情已過,但我passport剛整好,無得去旅行🧳留港遊小島,今次同2021年10月樓下的post一樣,都係去Jaybird,今次黎有Bagel,前兩年就無,馬上叫個三文魚Bagel,正,但略咸,$55/1個,好幾層三文魚。之後叫了個$60 All day breakfast ,比起市區,十分便宜,菇、egg最好味😋兩杯飲品,一杯是日本清酒,一杯則是芒果milkshake ,好正呀,但都是$55,同以前一樣,飲品貴過正餐。我見到都比較多外籍人士光襯,有的訂Jaybird波衫,有的就有店員送花生俾佢地飲酒🍻店員同很多熟客逐一傾計,對我地都相當有禮貌😀環境望到海邊,但起了新石博🥲😭

環境望到海邊,但起了新石博🥲😭
2022-04-28 1236 views
最近下屋企困耐左,都想去遠𝚍放鬆下,當去個小旅行🏖️🥰前排就同朋友去左南丫島,經過就試左下哩間餐廳🍴✨哩個餐廳係酒吧餐廳,成間都好外國風,一開始經過覺得有小小難踏出一步入去🤭入到去發現雖然店員係全部講英文但係佢哋都好親切,食物都意外地比想像中平好多💖🤩食物味道都吾錯,比到驚喜我❤️推薦比大家~餐廳門口就有個小沙灘同埋望海,望住海食野真係好嘆🥰🌭️𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎+𝙱𝚋𝚊 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚞𝚜𝚊𝚐𝚎 𝙾𝚗 𝙱𝚊𝚐𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟻配料有香腸、芝士同埋甜醬,整體味道酸酸甜甜面層有超多芝士😍食落又唔會好膩個熱狗包仲要唔同平時果啲好軟身,反而好有咬口✨店員仲問我地要吾要埋熱狗切落黎既另一半,仲特登幫我地烘過好似食緊豬仔包咁🥰🐟𝙵𝚒𝚜𝚑+𝚌𝚑𝚒𝚙𝚜$𝟼𝟶岩岩新鮮炸好既炸魚同薯條🥰魚肉好軟熟,皮薄,薯條都夠香脆,哩個份量都價錢真係好高𝚌𝚙值✨🍫𝙸𝚌𝚎 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎$𝟸𝟻呢杯有驚喜✨朱古力味超級濃❤️飲落又唔會好甜,面頭仲有個迷你傘裝飾同埋大量彩針糖,用料好有誠意🥰☕️𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟻飲落就係普通嘅𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎,味道正常,始終呢一間唔係專門沖咖啡,唔會話特別好飲咁🤔另外有比到糖漿大家可以睇吓加唔加
最近下屋企困耐左,都想去遠𝚍放鬆下,當去個小旅行🏖️🥰
前排就同朋友去左南丫島,經過就試左下哩間餐廳🍴✨
餐廳門口就有個小沙灘同埋望海,望住海食野真係好嘆🥰

配料有香腸、芝士同埋甜醬,整體味道酸酸甜甜
面層有超多芝士😍食落又唔會好膩

🐟𝙵𝚒𝚜𝚑+𝚌𝚑𝚒𝚙𝚜$𝟼𝟶

🍫𝙸𝚌𝚎 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎$𝟸𝟻

☕️𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟻
芝士熱狗
芝士熱狗
2022-04-27 699 views
這店是兩個外籍女待應加一個似係老闆嘅本地男打理嘅半酒吧半cafe, 名物係炸魚薯條但平日吃得太多這類型食物今日吃些簡單一點的吧!客人半數外籍人士另外一半係由港島過來嘅過客。 Cuban Jr begal $55 以厚切火腿和大片煙肉作招來, 加上芝士片酸青瓜醬。Begal 雖是買回來的但質地都是令人討好那種少少煙靭但又帶點軟綿口感。跟傳統的不太一樣。All day breakfast $60 份量製跟menu照片一模一樣除了兩條細腸變成一條粗腸之外。所以好扺食。English Breakfast $25BlackBerry & Elderberry $25茶每款都一大壺, 飲完已經大滿足了。服務態度也相當友善而且有禮。下次有機會再來試炸魚薯條。

。跟傳統的不太一樣。

English Breakfast $25

BlackBerry & Elderberry $25

茶每款都一大壺, 飲完已經大滿足了。

服務態度也相當友善而且有禮。

下次有機會再來試炸魚薯條。

Cuban Jr begal
All day breakfast
2022-04-23
$85 (Lunch)
Cuban Jr begal
All day breakfast
  • Begal
去南丫島最重要就係望住海景、享受美食,榕樹灣有各國餐廳,揀唔落就隨便嚟咗呢有外國同本地人嘅Bar🙈雖然我唔飲酒,但見到啲特色飲品都幾吸引,行咗咁多山最好就係飲返杯甜甜地又凍冰冰嘅奶昔,coffee milkshake比水果milkshake少見,所以就叫咗杯嚟試試😆另外叫咗炸魚薯條,因為$60好抵食,其實餐廳可能都要$90 up🤭如果坐吧枱仲可以睇住職員沖嘢飲,唔洗10分鐘就整好杯奶昔,對比熱食唔算平($50),不過賣相夠吸睛,忌廉鋪滿表面,仲有把遮仔做裝飾,附上糖漿可以按個人喜好加入,本身唔鍾意太甜所以幾欣賞呢個安排👍🏻一開始唔攪勻唔加糖漿試飲啖,已經好好飲,雖然係奶昔但咖啡味香濃,少少苦澀味都無,又唔會成浸奶精味,好啱啲唔想飲太濃咖啡嘅人,加1/3糖漿再撈埋忌廉就令飲品更昇華😋大約10分鐘左右炸魚薯條就嚟到,實物比相更加吸引,炸魚唔係常見一大塊嗰種,但食起嚟脆皮同魚肉比例更好,粉漿夠薄身,魚肉嫩滑多汁,而且新鮮炸起所以食到最後都仲係熱辣辣,大約有6塊手指咁長、2cm粗嘅炸魚,份量幾足🥰薯條就失色少少,唔係好脆同埋唔夠味,平時唔鍾意點醬食都要加啲茄汁🥫見老闆都有啲熟客,相信本地人都會

咖啡奶昔

炸魚薯條

見老闆都有啲熟客,相信本地人都會嚟幫襯,其他食物例如all day breakfast、熱狗、漢堡包都係$60左右,抵食得嚟有一定水準,不過餐廳比較噪(人聲+音樂),如果想靜靜地享受海景就未必適合,於我而言就係可能會返兜嘅餐廳😝
咖啡奶昔
2021-10-05 839 views
難得同fd到Lamma Island,第一次望住海旁嘆捲餅,內有芝士、雞蛋、煙肉,承惠$35,兩想杯野飲$55/1杯,正藍莓味😄薯條大大份,果汁超新解!下次會再黎分XD
2021-08-30 721 views
前排同朋友去左南丫島半日遊,由於係空肚去既狀態,未上船前已經話要去到食野先,碼頭已經有哩間餐廳既廣告,望落好吸引。落船行3分鐘到就到Jay bird, 同朋友行左個圈最後都係決定去哩間比大家睇下個drink menu, 野食幾抵食,酒都平,好多外國人係度食。我地兩個人食,嗌左4樣野加兩杯野飲😂因為menu睇好吸引,忍唔住叫多dIced chocolate 個賣相幾好,不過太多冰,唔係好飲到chocolate個味,普普通通,嗌既話建議嗌少冰Cranberry milkshake 好飲好多,真係一分錢一分貨😂飲落有小小似沙冰質感,不過好飲,個cranberry味好濃郁,值得推薦好耐冇食hotdog, 好想食所以嗌多個。個BBQ sauce好好味,配搭腸仔真係一流吾好睇個樣普普通通,哩個係最好食既一個。個墨西哥捲餅好有澳洲嘅味道,個餡有煙肉,芝士, 雞蛋和莎莎醬, 好豐富,好味道,重點性價比好高,值得encore. Chicken fingers同fries 正常,冇乜特別,因為嗌左太多覺得有啲熱氣😂😂就咁嗌20蚊fries已okChicken Burger 好味喎!個包皮吾會太淋,雞肉煎得

Iced chocolate

Cranberry milkshake

Cheese + BBQ sauce smoked sausage on baguette

墨西哥捲餅

Chicken fingers + chips

Chicken burger

Chicken Burger 好味喎!個包皮吾會太淋,雞肉煎得夠香,不過因為食太多,所以就冇咩胃enjoy this😂

總括嚟講,餐廳環境唔錯,有外國風情,音樂好聽,staff 態度好好,我整跌成同牙籤,牙籤跌曬落地都冇鬧我😂😂😂👍👍

去南丫島值得嚟依度chill下😎
Cranberry milkshake
墨西哥捲餅
Chicken burger
2021-05-09 501 views
🍴Chess + BBQ Sauce Smoked Sausage On Baguette $35.個熱狗上餐時, 老闆已經好貼心咁將佢分開左一半, 配合埋個芝士同BBQ醬, d芝士真系好勁, 可以拉出芝士絲。味道都唔錯, 食落系幾juicy。.🍴Hotdog (American Smoke Sausage) $35.普通熱狗, 中間條腸都大條。相對地就冇上面個款熱狗咁, 有咁多醬, 食落就乾身d。而個包本身都有烤過, 身時都脆。.🍴Bacon + Cheese Loaded Fries $60.應該系將d薯條放系個鍚紙到, 再系上面加入芝士同煙肉粒, 再放入焗爐焗而成。薯條係入味ge, 可惜食時d薯條就好似一餅野咁食, 而唔系一條條咁拎起到。.-Cappuccino $35 .咖啡系沖得唔錯, d奶泡打得幾好。
-Cappuccino $35
咖啡系沖得唔錯, d奶泡打得幾好。
Type of Meal
Lunch
2021-04-30 360 views
【南丫島西式cafe配靚景💛】/////4月頭嘅復活節假期去左南丫島 嗰日紅日比想像中少人😆榕樹灣大街有好多咖啡館、酒吧同埋精品商店 行遠少少仲有個洪聖爺灣泳灘可以玩下水 而呢間西式cafe嘅店員好nice好熱情 比左個靚景位我地歎burger⛱ 我同朋友都食到唔捨得走🥰.👉🏻Fish Burger🍔 ($55)漢堡包有好多配料 配料都好新鮮😚魚柳炸到外脆内軟 麵包新鮮軟熟包體夾住芝士、生菜、沙律醬 配搭幾清新.👉🏻Cheese+Bbq Sauce Smoked Sausage On Baguette🥖 ($35)配料有香腸、芝士同埋甜醬 配搭似熱狗😬整體味道酸酸甜甜 法包包體偏硬 軟熟少少會更好.👉🏻Cocktail🍹 ($70)我地order左一杯sex on the beach☺️酒精主要係伏特加酒 再加Peach Schanpps 小紅莓汁同橙汁 入口有香甜嘅味道 之後就會有伏特加酒清新嘅感覺 果味較重————傑伊鳥餐廳 (南丫島)南丫島榕樹灣大街15A號地舖
【南丫島西式cafe配靚景💛】
/////

👉🏻Fish Burger🍔 ($55)
漢堡包有好多配料 配料都好新鮮😚
魚柳炸到外脆内軟 麵包新鮮軟熟
包體夾住芝士、生菜、沙律醬 配搭幾清新
配料有香腸、芝士同埋甜醬
配搭似熱狗😬整體味道酸酸甜甜
法包包體偏硬 軟熟少少會更好
👉🏻Cocktail🍹 ($70)
我地order左一杯sex on the beach☺️
————
傑伊鳥餐廳 (南丫島)
南丫島榕樹灣大街15A號地舖
2021-04-05
2021-04-05 348 views
Spending my Easter holiday evening at Lamma Island. It was an relaxing experience with the new beach view cafe right besides the pier, Jaybird. The cafe is homey and comfy, yet very chilling with lovely sea view and breeze. We ordered coffee, ginger tea and cheese fries. All are recommended. We decide to have one more Coffee Martini to accompany the sunset view which end up perfecting our Lamma trip before taking ferry back to Central. Hope to visit this lovely place again soon.

Coffee  martini
Coffee  martini