2023-06-10 379 views
上網搵好食麻糬波波推介 呢間一定上榜上年已經食過一次 印象中口感唔錯 不過個次排隊排到對面馬路 車來車往 聞住廢氣足足等左一個鐘 所以無再幫襯😂今日經過見條隊只係有幾個人 今次排左3分鐘就買到啦😉💁🏻‍♀️伯爵茶麻糬波波 $10💁🏻‍♀️抹茶麻糬波波 $10💁🏻‍♀️紫薯麻糬波波 $10買左3個唔同味道 波波新鮮出爐熱辣辣漲卜卜♨️比出面一般麻糬大粒 唔係空心好實在 煙韌得黎唔會太硬 質感非常唔錯👍 可惜 味道唔重 三個味道都差唔多😅只有好淡好淡嘅伯爵茶麻 抹茶 同紫薯味🌼麻糬波波口感值得讚 而且大大粒 食一粒有平日食兩粒嘅滿足感 價錢相宜如果味道可以加重 呢粒麻糬波波會好出色食物: 7/10環境: 7/10服務: 8/10性價比: 8/10
上網搵好食麻糬波波推介 呢間一定上榜

食物: 7/10
環境: 7/10
服務: 8/10
性價比: 8/10
到銅鑼灣總是發現很多人人手一袋麻糬波波而且還一直有人在排隊買究竟有什麼魔力呢?這裏的麻糬波波一直新鮮即製差不多賣完才會推出下一輪新的有很多種口味價錢是$10至$20不等本人買了原味、巧克力、開心果、玉米片和伯爵茶味❤️推介原味,巧克力和開心果味外脆內軟,煙靭足料,建議買到手後趁還熱乎就要吃喔!

到銅鑼灣總是發現很多人人手一袋麻糬波波
而且還一直有人在排隊買
究竟有什麼魔力呢?

這裏的麻糬波波一直新鮮即製
差不多賣完才會推出下一輪新的
有很多種口味
價錢是$10至$20不等

本人買了原味、巧克力、開心果、玉米片和伯爵茶味

❤️推介原味,巧克力和開心果味
外脆內軟,煙靭足料,建議買到手後趁還熱乎就要吃喔!
2023-04-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 朱古力麻糬波波
  • 麻糬波波
  • 原味麻糬波波
2023-05-13 645 views
終於買到麻薯波波超多人排隊嘅麻薯波波,終於買到,係咪真係咁好食。今次買左原味,伯爵茶,朱古力,菠蘿口味原味好好食,真係煙靭,一個唔夠食🤭伯爵茶,茶味唔夠濃,如果再濃少少就好,期望有少少高左。朱古力,味道都係偏淡,而且面頭少少朱古力脆好易甩。菠蘿味有驚喜,其他都超淡。$10一個,食完就算😂提子鬆餅,$22 一個,好貴😂比平時大少少,但唔值$22蚊😂流心塔$22/2個,好細粒,不過不失,偏甜,唔值。成間店服務好差,冇服務。
終於買到麻薯波波

超多人排隊嘅麻薯波波,終於買到,係咪真係咁好食。
今次買左原味,伯爵茶,朱古力,菠蘿口味
原味好好食,真係煙靭,一個唔夠食🤭
伯爵茶,茶味唔夠濃,如果再濃少少就好,期望有少少高左。
朱古力,味道都係偏淡,而且面頭少少朱古力脆好易甩。
菠蘿味有驚喜,其他都超淡。
$10一個,食完就算😂

提子鬆餅,$22 一個,好貴😂
比平時大少少,但唔值$22蚊😂

流心塔$22/2個,好細粒,不過不失,偏甜,唔值。
成間店服務好差,冇服務。

2023-05-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
去開銅鑼灣就試吓好出名嘅麻薯波波,只係排10個人以內,大約10分鐘就入到去買。--一入到去夾包職員態度勁惡劣咁問要咩🙄如果唔係等咗一陣,一定即刻轉身走人🙄之後佢就好粗暴咁夾咗一袋麻薯波波俾我❗️-故事仲未完,話說排我地前面一對公公婆婆向收銀職員查詢不同麵包的味道,因此我地同後面嘅客人俾唔到錢,之後嘅客人又入唔到黎。呢個時候,夾包職員就一手拎起我哋果袋包黎計錢,但佢又拎唔實,成袋跌咗落地😡😡😡佢執番上黎仲要一句道歉都無❗️❗️❗️好彩個袋夠大,又有zip位,見d包無跌出黎,又唔會整污袋入面,我哋先算數,如果唔係就成袋俾番佢唔買🙄-去到呢個位,我哋都一定唔會再幫襯😤❗️食完就更加覺得唔再幫襯都無損失~-我哋每隻味買一個,最後買咗8個,盛惠$105~雖然係新鮮出爐仲熱,但大size果款好快就扁塌,中間唔夠鬆軟,整體嘅麻薯唔夠軟糯煙韌🙅🏻‍♀️-粒粒朱古力最足料,最夠味,但麻薯好實😓-綠茶、菠蘿包、伯爵茶味道非常淡🫠唔望幾乎以為食緊同一隻味🤣不過脆皮係ok嘅~-花生粒粒有花生碎和花生醬,味道都ok,但$20一細粒唔算抵食。單講味道,唔洗排隊可以一試脆皮麻薯波波,但唔洗隻隻味都買,分別唔大🤣亦都唔好太期望麻

粒粒朱古力最足料,最夠味,但麻薯好實😓

花生粒粒有花生碎和花生醬,味道都ok,但$20一細粒唔算抵食。單講味道,唔洗排隊可以一試脆皮麻薯波波,但唔洗隻隻味都買,分別唔大🤣亦都唔好太期望麻薯有幾軟糯煙韌🤣
最後公道講句,只有夾包職員態度惡劣😤另外收銀和出爐職員態度係好嘅~但一粒老鼠屎都影響一鑊粥~咁嘅態度絕對唔會再幫襯🙅🏻‍♀️

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣打卡 #麻薯波波 #菠蘿皮麻薯波波 #脆皮麻薯波波

2023-04-26 574 views
麻薯波波 keep住出爐都係好多人買 但依家人龍算少 基本上等幾個都買到 款式頗多 朋友介紹菠蘿皮既必食 試左菠蘿皮係朱古力、抹茶、焙茶、原本都好好食 外脆內軟 比平時波波大少少 趁熱食係最好食 🤤如果拎返屋企建議焗返熱佢
2023-04-14 645 views
典型見人排,自己又排埋一份😂 食完dinner見到佢咁多人係度排隊,就企咗埋去😂 買咗幾款味,有原味波波、菠蘿皮、伯爵茶、朱古力同抹茶,$10/個,除咗菠蘿皮有驚喜之外,其他都無乜特別,味道仲比較淡😂
TakeAway
小編今日來到銅鑼灣一間人氣麵包店「James BonBon Bakery」,主打招牌菠蘿皮麻糬波波,採用日本麵粉、天然酵母和新鮮牛油製造☺️週末來到店舖門外排長龍,每人只限買6件麻糬波波,小店由前四季酒店西餅師傅主理,質素高而且價錢便宜,怪不得日賣接近2,000個,各位麵包控絕對不能錯過🧡「招牌菠蘿皮麻糬波波(多款口味)」新鮮出爐🔥 有多款口味如原味、抹茶🍵、朱古力🍫、芝士🧀等,更有期間限定蘋果肉桂🍎 外層香脆菠蘿皮,咬開是軟糯的麻糬,裡面口感煙韌,又帶空氣感☁️ 兩種截然不同的口感令人食指大動🥰 原味麻薯波波散發著香濃牛油和雞蛋香味,芝士味鹹香,芝士味道和煙韌的口感相當夾😍 朱古力味夠香濃,是大人和小朋友都喜愛的味道😊 抹茶和伯爵茶口味帶芳香,清新而不膩,味道層次豐富🍵 而蘋果肉桂味帶流心效果,裡面有蘋果肉塊,清甜爽口的果粒,口感細膩中帶勁🍎🍽 :麻糬波波(原味、菠蘿皮、抹茶、朱古力、伯爵茶);麻糬波波(期間限定口味:蘋果肉桂)💰消費:HK$10;HK$15📍 地址:James Bonbon Bakery (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖🈹推介優惠:N/A

💰消費:HK$10;HK$15
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
🈹推介優惠:N/A
2023-04-12 507 views
早排經過銅鑼灣麵包店「James BonBon Bakery」大排長龍,今日經過無乜人龍,終於可以品嚐一下。其實小編不知道這麵包店有什麼出名,會掀起一股排隊熱潮。門面有些西式甜品、糕點,莫非為了這些?甫入麵包店,地方不大,連站立的面積也不太多,前面幾位客人都買麻糬波波,而且又剛剛出爐,小編當然要跟!為了讓更多人品嚐到麻糬波波,每人只限買6件,大約每20至35分鐘出爐一次,5種味道,一律$10。姐姐即夾起放進袋中。胶袋不是普通的白色胶袋,用上透明袋可以讓人看到裡面的麻糬波波,而且有zip zap 封口方便開合。剛剛出爐的麻糬波波漲卜卜,可惜回家後已經沒有漲卜卜效果。雖然沒有內餡,不過麻糬口感夠煙韌,但就沒有其他人形容的拉絲效果。口感煙韌的麻糬波波最近相當受歡迎,各大麵包店紛紛推出。不過小編對麻糬波波興趣不大,試過就算。

姐姐即夾起放進袋中。
朱古力麻糬波波

抹茶

菠蘿皮

2023-04-09
2023-04-07 316 views
-Bon Bon made my day 🤍講起麻薯波波,點可以唔試下由高級酒店操刀既麻薯波波?上次行過銅鑼灣見到岩岩出爐,即刻買左幾粒波波試下,果然名不虛傳,價錢親民🥰伯爵茶麻糬波波我最愛🤍#銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處
Bon Bon made my day 🤍

講起麻薯波波,

點可以唔試下由高級酒店操刀既麻薯波波?

上次行過銅鑼灣見到岩岩出爐,

即刻買左幾粒波波試下,

果然名不虛傳,

價錢親民🥰

伯爵茶麻糬波波我最愛🤍

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處
每次經過這間人氣餅店🧑‍🍳都有很多人排隊,這天在銅鑼灣忙完點事已經8點幾,見門口只有5、6個人又剛好新鮮出爐,於是就買了3個此店的名物麻糬波波。✨菠蘿皮麻糬波波🍍($10)趁熱吃了一個菠蘿皮,將為人熟悉的菠蘿包與麻糬波波二合為一,保留了菠蘿包面層的脆皮又帶有麻糬的煙韌感,口感特別。✨伯爵茶麻糬波波☕️($10)伯爵茶味不算重,但因為本身對伯爵茶情有獨鍾,都是值得推介的口味。✨朱古力麻糬波波🍫($10)包面的朱古力粒粒不多,朱古力味不太突出,整體比較普通。麻糬波波每人限買6個,不過普通口味都要$10一個,特別口味更要$15-20,定價有點進取,巿面上有不少其他CP值更高的選擇,如果要排隊就更加不會考慮了。

✨菠蘿皮麻糬波波🍍($10)

✨伯爵茶麻糬波波☕️($10)

✨朱古力麻糬波波🍫($10)
包面的朱古力粒粒不多,朱古力味不太突出,整體比較普通。

TakeAway
早前熱度非常高的麻糬波波,一直都有長長的人龍🌶📝很早期有吃過,今天剛好經過附近,又接近關店時間,所以沒有甚麼客人排隊,那就買些當飯後零食吧。-___________🏖店鋪狀況🏖___________ James Bonbon Bakery 店鋪空間比較細,除了櫃子外,當時還有一些麵包車放了出店面,所以五六個客人已經擠滿了空間,不能轉身動來動去。- _____________🍽食物🍽_____________🧀 原味麻糬波波 $10推介指數 ■■■□□麻糬面有些咸香的芝士粉味道,口感是煙韌的,而內裏的空芯的,帶有點甜味,整體不錯。不過認真的跟一般麵包店的芝士麻薯波波分別不大,只是體型大了點點,大約一個bonbon麻糬波波等於外面的兩個吧。(由於這個即場吃了😂所以忘記了拍照-🍍 菠蘿皮麻糬波波 $10推介指數 ■■■■□菠蘿皮好味,意想不到能這樣match,外皮甜甜脆脆的,而內裏跟原味差不多,都是帶有空氣感的甜味內芯,🌶📝推薦這款💓-🍫 朱古力麻糬波波 $10推介指數 ■■■□□有香濃朱古力味道,似是將菠蘿皮加入了朱古力粉,不會很甜很膩,有淡淡朱古力香味,麻糬面有朱古力粒粒,但數量多些會更
___________🏖店鋪狀況🏖___________
🧀 原味麻糬波波 $10
推介指數 ■■■□□
🍍 菠蘿皮麻糬波波 $10
推介指數 ■■■■□

菠蘿皮麻糬波波

🍫 朱古力麻糬波波 $10
推介指數 ■■■□□
有香濃朱古力味道,似是將菠蘿皮加入了朱古力粉,不會很甜很膩,有淡淡朱古力香味,麻糬面有朱古力粒粒,但數量多些會更吸引🤗體積還算可以,不過很容易扁榻,外觀難以保持。

朱古力麻糬波波

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總結,有看過🌶📝食評的朋友就知道,🌶📝很喜歡麻糬類煙煙韌韌的口感,而BONBON的麻糬做得不錯,不是死實的,口感煙韌,價錢大約在10元起左右一個,SIZE比一般麵包連鎖店的芝士麻薯波波大,整體還不錯,但如果要排隊購買就未必會了。(p.s. 如果購買數量不多,只得一個透明小袋裝住,非常容易出倒汗水,整淋外皮。

📍 James Bonbon Bakery
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖
是次消費:$30

#麻糬 #麻糬波波 #芝士 #菠蘿包 #朱古力 #抹茶 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙

菠蘿皮麻糬波波
菠蘿皮麻糬波波+朱古力麻糬波波
有日平日經過呢間店,見到店前排晒隊,幾個女仔👱‍♀️👩🏻👩‍🦰👩‍🦱喺店度行出黎,抽住個袋靚靚地,然後你一句我一句咁,「好開心呀」「終於買到喇」「好靚呀」「好好食㗎」咁~即刻上網望下。原來係麻糬波波麵包,呢間店好似好hit咁喎~上次趕時間又排晒隊咁,今日星期日得閒啲,又去開銅鑼灣,橫掂都順路,又行去望下先。Google search係地鐵站F出口沿渣甸街一路行到街尾就係,照佢嘅指示應該係呢間,但明明記得上次排隊個間好似無咁新㗎🤨再問下話呢度未出爐,叫我地行前多兩間舖~係呢間喇,睇返個名,一間係cafe,一間係bakery。呢間店係有工場即刻新鮮焗製,今日好彩唔太多人,前邊排咗兩三個啫,等一陣就買到喇~因為要四個先有靚靚袋,我就買咗菠蘿皮,伯爵茶,抺茶同朱古力四隻味,承惠$40唔知係咪都出咗爐一陣,啲麻糬包無上次見到個啲咁飽滿同漲卜卜,已經開始塌塌地。🥹🥹隔咗一晚第二朝食,四個包都縮咗水🥲🥲咬落個餡嘅麻糬仲有少少煙韌嘅,啲菠蘿包面層叮完都仲係脆脆地嘅~今次捕捉唔到佢最好嘅狀態,真係唔好擺過夜😅😅下次如果撞正出爐先會買喇,仲要即食先得~~🥲🥲

係呢間喇,睇返個名,一間係cafe,一間係bakery。

TakeAway
剛剛經過見新鮮出爐~排晒長龍~又好香就試吓啦好多口味可以選擇嘅麻糬波波~原味、菠蘿皮、伯爵茶、抹茶、朱古力~依5款各$10~仲有特別版麻糬波波~粒粒朱古力、粒粒芝士、粟米片~依3款各$15~粒粒花生、朱古力脆脆、肉桂蘋果、葵芳籽開心果~依4款各$20我簡咗粒粒芝士麻糬波波~上面有3粒芝士粒~同少許芝士粉碎~新鮮出爐嘅時候都聞到芝士香味~呢個價錢確實係比出邊$5附近買嗰D芝士味麻糬波波大同芝士味濃$15/個我就覺得唔抵~不過試吓無妨
剛剛經過見新鮮出爐~排晒長龍~又好香就試吓啦

粒粒芝士麻糬波波
$15/個我就覺得唔抵~不過試吓無妨
2023-03-17
TakeAway
成日經過都見到好多人排隊買,今日行過見唔係好多人排隊。於是就排隊買黎試下啦,排左10幾分鐘,買齊左佢基本既5隻味$10一個:-原味-抹茶-朱古力-伯爵茶-有個味道唔記得加一個特別版既粒粒朱古力味 $20一個特別版既味未到OK既 有d cream係入面 仲有粒粒麻糬有d咬口,但係性價比低 $20一個 同小朋友拳頭差不多大👊🏻至於基本味,係冇乜特別,中間係空既,佢本身已經扁,買到返屋企更加扁,要落去同食普通麵包皮冇乜分別,又唔煙韌。想食麻薯波波,去其他麵包舖買既都係一樣甚至更加好味🙊奉勸大家唔好曬錢曬時間係呢到買!
-原味
-抹茶
-朱古力
-伯爵茶
-有個味道唔記得
加一個特別版既粒粒朱古力味 $20一個

想食麻薯波波,去其他麵包舖買既都係一樣甚至更加好味🙊

奉勸大家唔好曬錢曬時間係呢到買!
麻薯波波

2023-03-16 308 views
作為一個麻糬控,難得去咗銅鑼灣,當然要去James Bonbon Bakery排隊,好彩我去嗰日冇乜人排,見到告示話有5隻味:原味、菠蘿🍍皮、伯爵茶、朱古力🍫同抺茶,同埋每人最多6個,不過唔知係每味6個定total 6個?剛見到4色喺隔離James Bonbon Cafe新鮮出爐運過嚟,所以就叫咗菠蘿🍍皮、伯爵茶、朱古力🍫同抺茶每味各兩隻,職員👩‍💼冇阻止,可能真係每味最多6隻,收錢只收現金或八達通,每個$10,總共$80。食咗新鮮出爐伯爵茶味🍵,煙煙韌韌,不過入面空心,冇乜質感,但overall係好食😋既。相比近日大熱既梅窩麻糬王,我覺得各有各好👍🏻
2023-03-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Tea)
  • 麻糬波波
  • 伯爵茶麻糬波波