每次經過銅鑼灣都勁多人排隊,冇一日係見唔到人龍,真心好想知係咪咁好食,咁值得排隊,假日晏就3點幾去排,排咗大概40分鐘就買到,記得想買嘅要排隊拎籌,每人限買6個~是日限定口味每人限買一個,唔計6個裏面嘅。如果拎返屋企食,記得用焗爐焗返熱先食,個皮會脆啲熱啲,好食好多!🍴 菠蘿QQ $15 兩個 (8.5/10)一個麻薯波波都幾大,係平時嘅1.5-2倍size,食兩隻已經好飽肚🤣原味加菠蘿脆皮係上面,係平時食菠蘿包嗰層脆脆,外脆內軟,濕度啱啱好,唔會太硬太淋,麻薯好煙韌好軟糯,甜甜哋,甜度剛好,幾香口幾好食!🍴抹茶QQ $10 (7.5/10)抹茶味偏甜,食到有微微茶味微甘,但抹茶唔夠香濃,個味淨係係層脆皮度,個麻薯包係冇變嘅。🍴 伯爵茶QQ $10 (6/10)真係食唔到伯爵茶,淡到食唔到?😂甜甜哋咁!🍴 雪山檸檬忌廉芝士 $13 (8/10)唯一一個有餡嘅,忌廉芝士偏酸,好濃嘅檸檬味,麻薯面頭灑咗啲糖粉,但都中和唔到忌廉嘅酸XD忌廉芝士嘅芝士味唔算好出,但酸酸地幾開胃都幾好食嘅!推薦指數: 8/10覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排40分鐘就真係要諗諗啦,未到真係一定要去值得排隊

🍴 菠蘿QQ $15 兩個 (8.5/10)

🍴抹茶QQ $10 (7.5/10)

🍴 伯爵茶QQ $10 (6/10)
真係食唔到伯爵茶,淡到食唔到?😂甜甜哋咁!

🍴 雪山檸檬忌廉芝士 $13 (8/10)

推薦指數: 8/10
覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排40分鐘就真係要諗諗啦,未到真係一定要去值得排隊!排隊排得有啲耐,同埋唔係每隻口味都有,睇吓嗰日好唔好彩~但$15兩個或者$10一個都幾抵食嘅,高質嘅,值得一試!
昨天下午路過邊寧頓街/渣甸坊交界,看見這間叫「James BonBon Bakery」的餅店外有一條小人龍,好奇看看,店外玻璃上貼上一張A3紙,白底紅字上面寫著:請到對面馬路排隊取籌。因為我是要前往電車站,所以必定要過馬路,對面馬路果然還有十幾人在排隊,心想呢間餅店莫非好好食或價格超平?於是即上OpenRice 查查。此店原來由四季酒店前餅廚主理,主要售賣比一般麻糬波大既脆皮加大版麻糬波波。哦...原來主要賣名氣,客人都是因為這名氣而來!心想麻糬波波好多麵包舖都有啦, 唔通名氣真係咁好食?🤔 就咁….就返咗屋企啦。😂哈哈,唔知係咪真係咁偶然,我今天下午前往蘭芳道途中又經過呢間餅店,既然咁有緣又唔係太趕時間就用咗大約20分鐘排隊買呢一個麻糬波波試一試。排隊期間我前邊一位太太和我搭訕,問我是否有試過那一個味道好吃?我回答她説我是第一次買的,我不知道那一個味道好吃。她回答我說:「我已問過好幾個排隊的人都說是第一次買,原來是沒有人會買第二次啊。只有我自己就食過,今次試第d味。」噢!😯原來那位太太才是熟客,笑左!😂餅店Menu命名為麻糬QQ, 現時每日12:30pm出爐 ( 注意可能隨時更改),

餅店Menu命名為麻糬QQ, 現時每日12:30pm出爐 ( 注意可能隨時更改),每人一張籌一次限買六個。今天只有四個味道:菠蘿$8/1;$15/2,朱古力、伯爵茶、抹茶各種$10/1(兩個月前價格$9/1;$17/2, 原來已經 加咗價,太受歡迎了。)!
店主很細心,裝麻糬QQ的膠袋設計漂亮,比一般餅店的面包膠袋更厚實,透明能看見入面的麻糬QQ,還備有拉鏈方便保存。

我二人共買了十二個共四種口味。因為剛剛出爐,麻糬QQ全部脹卜卜,熱騰騰,香氣四溢, 絕對值得稱之為QQ!👍 店員直接從焗盤拿出放入膠袋, 還囑咐需把袋口打開以免過熱產水蒸氣。因為還有行程,雖然我一直沒有把袋口拉鍊拉上,但那些麻糬QQ卻漸漸縮小變得唔Q了🤪,傍晚回到家裏立即把麻糬QQ放入焗爐翻熱享用。
麻糬QQ形狀大小像在酒樓吃的雪山叉燒包差不多,麻糬QQ慢慢冷卻後就好似俾人踩扁左嘅洩氣皮球一樣,與剛出爐的樣子差別很大,用焗爐翻熱左之後也不能回復剛出爐的樣貌,我用面包刀切開和家人分享,切開既時候感覺到外面嘅菠蘿脆皮果然係好鬆脆,食入口就FEEL到入面煙煙靭靭都幾有嚼勁,試晒咁多隻味(共四隻味)入面麻糬餡料都係一樣,只係外面個脆皮係用咗唔同嘅味道。
菠蘿 / 抹茶 / 伯爵茶
菠蘿 / 抹茶 / 伯爵茶
朱古力 / 菠蘿
朱古力 / 菠蘿
試食報告如下:
~ 菠蘿麻糬QQ
好像正在吃一個菠蘿包一樣的味道。
菠蘿麻薯波波
~ 伯爵茶麻糬QQ
上面灑了幾粒黑芝麻,帶有淡淡的伯爵茶香味,味道OK。
伯爵茶麻薯波波
~ 抹茶麻糬QQ
抹茶味唔算太濃厚, 味道可以但不是我期待的味道。
抹茶麻薯波波
~ 朱古力麻糬QQ
朱古力味算是這幾款中最濃味的一款,麻糬QQ上面還有幾粒細小的朱古力,喜歡朱古力的應該很喜愛。
朱古力麻薯波波
食用貼士 : 最好是購買後盡快享用, 隔天享用麻糬會更有嚼勁,但不是Q彈。記得進食時必定要用一隻碟或紙巾托住,因為啲菠蘿脆皮碎會輕易掉下來,最後整隻碟都是那些脆皮碎,我家人還把所有脆皮碎用一隻匙羹裝住再進食,還笑說脆皮碎混合了幾種味道在一起最好味。😂
總結 :
這家餅店 面積不大,只能容納三至四位顧客同時入內購買。售賣的麻糬QQ 賣點是採用了菠蘿脆皮,而且以前四季酒店餅廚作為推廣。如果排隊時間在20分鐘以內我認為可以一試, 不過餅店初期是有八種味道售賣的,但現在很多時候都是只得四種味道售賣,我期待吃的芝士味麻糬QQ今天就未有供應。 個人認為不知道這是否該店的營運策略,好讓客人可回頭買第二次,所以每天不會把八種味道都提供呢?😐
個人愚見 :
大家都知道剛出爐的麵包餅乾如不能放涼馬上入袋,麵包餅乾未能散熱就會產生水蒸氣影響外觀和口感。只因麻糬QQ 求過於供,麻糬QQ一出爐就馬上售賣給客人並且立即入膠袋,因此麻糬QQ不能迅速散熱,雖然打開袋口但也逃離不了扁塌的後果;另一個原因我估計是因為這一款加大版的麻糬QQ裏面的空氣比一般麵包餅店售賣的普通一口麻糬波較多,而空氣漸漸消失後麻糬QQ自然就會扁塌。膠袋拉鏈用途亦不大,而裝過脆皮麻糬QQ的膠袋也不可以重用,浪費了這個設計。

如果環境許可建議購買後立即享用, 只因疫情關係不可以在街上享用,其次在街上享用也很失儀態,所以必定要拿回家才能享用。

翻看其他食家一月份提交的食評,説「購買的時候店員仍好細心囑咐客人最好立刻食用,所以唔少客人一到手就出門口食用」。但若是這樣只能自私食,卻不能與其他人分享到美味的食物。

記得以前在街上購買雞蛋仔, 因為很多人排隊購買,老闆都不停手在製作,但是雞蛋仔完成後他堅持要等數分鐘待雞蛋仔放涼後,才把雞蛋仔用開了孔的紙袋包裝給顧客, 開了孔的紙袋既可散熱又可以吸去多餘的水蒸氣,只是價值十幾塊的街頭小食,也不是每一位老闆都會這麼細心的。

餅廚設計這個麻糬QQ在行內是突出的,內裏是麻糬外面就是用不同的味道包裝的菠蘿脆皮, 我自己個人胃口,吃一個好像不夠, 兩個又好像太多, 因為麻糬QQ有嚼勁, 吃完兩個的份量牙較都感到有點累呢!如沒有朋友一同分享,很難同時嚐試不同味道,想試另外的味道每次都要花時間排隊購買, 而我又覺得這款脆皮的麻糬QQ又不是自己太喜歡的類型,我應該短期內也不會再回頭購買此麻糬QQ。

我始終偏愛一般麵包餅店內漲卜卜的一口麻糬波,最喜歡芝士味👍,肚餓時買一袋(大約有五至六個),隔着口罩也可隨時吃,乾淨利落;又或者拿回家用焗爐翻熱更好味,雖不是菠蘿皮但也有脆口的感覺。😋
關於餅店售賣的其他糕點
這間餅店還有麵包、方包和其他西式蛋糕甜品售賣,如 :藍莓芝士蛋糕 $45,黑森林蛋糕 $45,巴斯克芝士蛋糕 $45,日式雙層芝士 $25,北海道芝士蛋糕 $45/1 $298/個, 提拉米蘇蛋糕 $32/小瓶 $328/個,北海道牛乳奶凍 $28, 木糠布丁 $28,馬卡龍 $15/1, $28/2等出售,購買是不用排隊的。👍

店主聲稱所有麵包採用日本麵粉,天然酵母,新鮮牛油製造,絕無添加,每日新鮮製造。喜歡的不妨一試。
2022-05-17
一直想試嘅原因係因為IG海嘯式洗版同埋見到佢哋門外嘅超長人龍🐲 加上間店係前四季餠廚主理,質素應該點都有保證掛🤔 不過條人龍真係唔講得笑,每次經過目測都有30人以上,見到條龍真係搞到連排隊嘅慾望都無哂😂 當日閒日經過終於見到無乜人排,即刻買翻幾隻味返去試吓!🏃🏻‍♀️ (望落條龍好似唔長,最後都排咗廿分鐘...🤭)買咗6款口味,分別係:原味QQ、菠蘿QQ、伯爵茶QQ、抹茶QQ、朱古力QQ,仲有當日限定嘅流心榛子脆脆。❤️ 原味QQ $8味道最為普通,但比普通麵包店嘅麻糬波波煙韌!❤️ 菠蘿QQ $8 | 伯爵茶QQ $10 | 抹茶QQ $10 | 朱古力QQ $104款都有菠蘿皮,體積比原味QQ大,但好快就扁塌,唔係脹卜卜,猶如漏氣嘅氣球🎈☞︎ 菠蘿QQ個菠蘿皮有帶點合桃酥嘅味道,口感鬆脆,味道甜甜哋,就係菠蘿包嘅味道😂☞︎ 伯爵茶QQ嘅茶味有啲假🤭☞︎ 抹茶QQ嘅抹茶味道薄弱,唔夠濃亦無回甘😕 ☞︎ 朱古力QQ面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~❤️ 流心榛子脆脆 (當日限定) $13每人限買一個~ 實際上係菠蘿QQ再加榛子流心餡,榛子餡入面有啲榛子粗粒,但個餡唔算流心,質地

❤️ 原味QQ $8
味道最為普通,但比普通麵包店嘅麻糬波波煙韌!

☞︎ 伯爵茶QQ嘅茶味有啲假🤭
☞︎ 抹茶QQ嘅抹茶味道薄弱,唔夠濃亦無回甘😕

❤️ 流心榛子脆脆 (當日限定) $13
每人限買一個~ 實際上係菠蘿QQ再加榛子流心餡,榛子餡入面有啲榛子粗粒,但個餡唔算流心,質地偏向較竭嘅醬。味道係菠蘿包+Nutella嘅感覺😂

🏆 排名(高至低):菠蘿QQ > 朱古力QQ > 流心榛子脆脆 > 抹茶QQ > 伯爵茶QQ > 原味QQ
[當日無芝士QQ、櫻米QQ及焦糖QQ]

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
由於排隊排好耐,對佢期望太高,難免係有落差嘅,覺得有啲過譽囉~😅 不過佢唔係難食,只係味道普普通通咁囉,個菠蘿皮係有特色有gimmick嘅🤔 如果問我會唔會再排隊買就應該唔會喇,無人排嘅話都會買一個食嘅💁🏻‍♀️
2022-04-25
TakeAway
$58 (Tea)
4 day(s) ago 0 views
✨原味波波 麻糬波波 空心 口感少少煙韌 ✨抹茶麻糬波波菠蘿皮微脆 質感帶少少粉麻糬波波 好空氣 少少煙韌抹茶味 有少少假 略甜✨伯爵茶麻糬波波伯爵茶 有淡淡伯爵茶清香 略甜✨流心朱古力麻糬波波流心朱古力醬偏稀 朱古力味尚可 味道好一般 個人覺得不值一試幾款菠蘿麻糬波波空心 得個甜字當日買完即刻去附近商場到食無論熱食同凍食一樣唔好食小店環境細 出爐時間慢當日前面只有五個人都排咗接近40分鐘有種感覺似係拖時間製造人龍服務正常 價錢普通 好食就唔算貴 但我地完全唔識欣賞
✨原味波波

有種感覺似係拖時間製造人龍
服務正常 價錢普通 好食就唔算貴
但我地完全唔識欣賞
5 day(s) ago 0 views
之前去開銅鑼灣都好想試下傳說中嘅James Bon Bon 嘅麻糬波波,雖然嗰次無乜人排但要熱屎辣辣企喺街等波波出爐就打消左呢個念頭後尾發現門口張告示,先知原來平時排隊係會排到對面馬路今次去銅鑼灣,又裝下有無人排隊先,諗住每隻味都買返個試下今次都係幾個人排隊,但仲有波波買就排下隊啦點知到我時得返最後四隻,店員就叫我要晒四隻啦,如果唔係就要等下一輪出爐我唔想做排隊L,要埋最後嗰四隻就算可惜四隻有兩隻係重覆左味道,試唔到多個味添到手味道有抹茶,伯爵茶,朱古力開頭個波波都好大隻,後尾見住佢隨住時間嘅消逝越黎越扁,縮埋一注三隻味都ok相對出面嘅麻糬波波,呢度軟熟好多,但佢軟得黎又唔會無左煙韌口感雖然味道都唔錯,但係如果要排隊等出爐我又唔會排
後尾發現門口張告示,先知原來平時排隊係會排到對面馬路

今次去銅鑼灣,又裝下有無人排隊先,諗住每隻味都買返個試下
今次都係幾個人排隊,但仲有波波買就排下隊啦
我唔想做排隊L,要埋最後嗰四隻就算
可惜四隻有兩隻係重覆左味道,試唔到多個味添
到手味道有抹茶,伯爵茶,朱古力

三隻味都ok

雖然味道都唔錯,但係如果要排隊等出爐我又唔會排

2022-07-13
5 Minutes (TakeAway)
6 day(s) ago 0 views
呢間小店名物- 「麻薯波波」早已久仰大名😎聽聞閒閒地排隊冇-個鍾都九個字今日5:xx經過,見到得3個人排隊眼見餅房已經焗起左整裝待發準備出來果然…等左5mins買到了佢限購每人買6個眼見前面果啲人購物既節奏都係6個款唔同味我第一次試食只係買左個芝士味 $15其實佢扁得好快見到有啲係個焗爐盤入面未賣既都已經扁左少少芝士味好香拎上手熱辣辣口感煙韌係幾好食既不過大部分面包新鮮出爐都實好食嫁啦(笑)要排over 15mins 都真心不了幸運地買完才見到條人龍 (笑)
呢間小店名物- 「麻薯波波」早已久仰大名😎
芝士味好香
拎上手熱辣辣
口感煙韌
係幾好食既
不過大部分面包新鮮出爐都實好食嫁啦(笑)
要排over 15mins 都真心不了
幸運地買完才見到條人龍 (笑)
6 day(s) ago 0 views
熱潮減退已經唔洗好似之前咁等咁耐~唔洗排隊都可以值得一試💛🍍菠蘿皮麻糬波波 外層香脆菠蘿皮 咬開係軟糯嘅麻糬 口感煙韌 層次豐富 價錢重好親民有機會一定試埋佢嘅抹茶味🍵同朱古力味🍫❤️好似仲有期間限定口味添😍
熱潮減退已經唔洗好似之前咁等咁耐~
唔洗排隊都可以值得一試💛
🍍菠蘿皮麻糬波波 外層香脆菠蘿皮
咬開係軟糯嘅麻糬 口感煙韌
層次豐富 價錢重好親民

有機會一定試埋佢嘅抹茶味🍵同朱古力味🍫❤️
好似仲有期間限定口味添😍
2022-09-25 0 views
聽聞之前要排上個幾鐘,熱潮後呢晚九點幾都排左十分鐘左右,新鮮出爐上手熱辣辣漲卜卜,但係縮得勁快,可能行到去地鐵站已經扁塌曬,返到屋企更加唔駛講🤣▪️ 麻糬原味/菠蘿/伯爵茶/抹茶/朱古力QQ 💲10/個原味既無菠蘿皮,感覺同坊間既麻糬波波無異,印象唔算特別深刻🤨菠蘿味既翻熱後個皮微脆,但係其實都幾易碎,同埋唔係即刻食咬落就無空氣感可言,不過要讚既係麻糬的確軟糯煙韌,唔會話太乾硬🫣私心鍾意後面三款多啲,雖則全部都係甜味為主唔夠濃味,但係起碼感覺無咁寡😅伯爵茶味比較清幽加上左少少黑芝麻,抹茶味亦並非甘香苦澀嗰種,朱古力味會有啲朱古力粒🤫🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 麻糬原味/菠蘿/伯爵茶/抹茶/朱古力QQ 💲10/個

🔎 整體評分(6.5/10)
2022-09-24 0 views
之前見很多食評推介這店的麻糬波波, 所以一直我都想試一試,但每次路過都見到長長嘅人龍,我到每每卻步, 直至今次路過奇怪地發覺冇人龍,我好奇入去抱着買到便算買唔到便放棄的心態試吓買唔買到, 幸運地我買了最後一個抹茶麻薯波波。抹茶麻糬波波還有熱度,但咬了一口我便明白 為什麼沒有人龍。麻糬波波係有點脆有點煙韌,但無甜味,無抹茶味,無麻糬波波的香氣。試過後, 我慶幸只買了一隻麻薯波波。 我實在不明白為什麼有那麼多食評推介這間店的麻薯波波,好食的點在哪? 我覺得這店的麻糬波波比坊間連鎖店的麻薯波波還差呢, 因為他們的店只少甜味。而所謂的甜味,並不是我個人喜好的甜味,而真係是否有甜味。

抹茶麻糬波波
2022-09-15 82 views
I am a pastry lover!! I saw many Instagram posts about this bakery so I want to try!It is Saturday and there are lots of people lining up. If you want to buy some pastries from it, you have to wait at least 30 mins.Because of the long queue so I buy a lot at once. I buy all of their 麻糬波波, and its still very hot, not very sweet and crispy.Super QQ! Worthy to buy! I like the early grey and chocolate one.I also buy green onion rolls. It’s a mixture of sweetness and saltiness. Its amazing and my fi
I am a pastry lover!!

I also buy green onion rolls. It’s a mixture of sweetness and saltiness. Its amazing and my first time to try that! Must Try!
麻薯波波
洋蔥蛋捲
麻薯波波
洋蔥蛋捲
  • 麻糬波波
#fatxcausewaybay ‼️ 大大舊麻薯波波‼️•① [ 麻薯波波 : 菠 蘿//抹 茶 // 伯 爵 茶 // 朱 古 力 ] | 很推薦(pq´v`*)♪之前排哂長龍,要等都起碼1個鐘,但近排竟然無咗個人龍,令到每次經過銅鑼灣嘅我都會想買,因為真係好好食!,〃•ω‹〃♡最特別係佢哋外皮,買返屋企焗熱後上面係好似菠蘿包外皮,非常脆卜卜( ´,,•ω•,,`)💓💞全部味道都好好食,係的確有驚喜✨ |𓋪 9.9/10•② [ 爆 餡 菠 蘿 皮 麻 薯 泡 芙 ]|這個是新品~買咗抹茶味,其實就同麻薯波波差唔多,只係入面多咗吉士餡,所以有少少失望。不過值得一讚係個吉士𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 係幾滑同埋唔會太膩。|𓋪 8.5/10•James Bonbon Bakery (Causeway Bay)Shop C1, G/F, Dragon Rise, 9-11 Pennington Street, Causeway Bay#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causew
#fatxcausewaybay
‼️ 大大舊麻薯波波‼️

| 很推薦(pq´v`*)♪
全部味道都好好食,係的確有驚喜✨ |
𓋪 9.9/10

② [ 爆 餡 菠 蘿 皮 麻 薯 泡 芙 ]

|這個是新品~
不過值得一讚係個吉士𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 係幾滑同埋唔會太膩。|
𓋪 8.5/10

#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causewaybayfood #cwbfood #cwbfoodie #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣食物
2022-09-05 69 views
由前四季酒店西餅師傅主理,憑菠蘿皮麻糬波波爆紅,每日都大排長龍要等成半個鐘先買到我就自問未有耐性甘排,尤其聽聞好壞食評差太遠!次次經過都長龍,但點知今日3點經過完成無人!心諗:莫非緣份到我終於可以食到😱果然入到去仲有少量貨,而我一買完出去就見到開始有幾個人排隊🤣👓原味波波 $10👓菠蘿皮 $10👓伯爵茶 $10菠蘿皮> 伯爵茶> 原味伯爵茶勁淡味唔係好食得出,原味真係同普通麵包店嗰啲麻糬波差唔多冇特別外層係菠蘿脆皮,咬開係麻糬,我係隔左2個幾鐘先食,都算軟糯煙韌保持到麻糬感。出爐脹卜卜,但擺放一陣就扁塌塌,做人唔應該外協所以我盼望住佢個內涵,但可惜味道真係普通,食落無乜空氣感。朋友表示買完唔即刻食真係幾難食🤣真實感想:咪麻糬波波嘅味囉,具備麻糬應有嘅煙韌,但好出色就談不上,如果要排成半個鐘買就吾值,但快速買到又十蚊個,幫襯試下係ok嘅時候Btw加左價,變左全部十蚊個😟明明之前$15/2個
我就自問未有耐性甘排,尤其聽聞好壞食評差太遠!

👓原味波波 $10
👓菠蘿皮 $10
👓伯爵茶 $10
菠蘿皮> 伯爵茶> 原味
Btw加左價,變左全部十蚊個😟明明之前$15/2個
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~成日睇到都話大排長龍, 真係咁好食?真心係咁值得排隊買???今次經過見到只有4-5人排隊試試So far 麻薯波波都幾大,係平時嘅1.5-2倍size,食兩隻已經好飽肚。麻薯波波好快扁晒, 變成一個餅咁菠蘿脆皮係上面,係平時食菠蘿包嗰層脆脆,外脆內軟,濕度啱啱好,唔會太硬太淋,麻薯好煙韌好軟糯,甜甜哋,甜度剛好,幾香口幾好食!抹茶QQ $10微微偏甜,食到有微微茶味微甘,但抹茶唔夠香濃,個味淨係係層脆皮度,個麻薯包係冇變嘅。伯爵茶QQ $10 真係食唔出伯爵茶味,非常淡味?只係食到甜甜哋咁!朱古力QQ面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~檸檬吉士QQ $13 唯一個有餡嘅,忌廉芝士偏酸,好濃嘅檀檬味,麻薯頂灑咗啲糖粉,吉士味唔算好出,但酸酸地幾開胃都幾好食嘅!覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排30~50分鐘就真係要諗諗啦,而且未必每隻口味都有,睇吓嗰日好唔好彩~如果拎返屋企食,記得用焗爐焗返熱先食,個皮會脆啲熱啲,好食好多!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑👛性價

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

成日睇到都話大排長龍, 真係咁好食?
真心係咁值得排隊買???
今次經過見到只有4-5人排隊試試

麻薯波波好快扁晒, 變成一個餅咁

抹茶QQ $10

伯爵茶QQ $10
真係食唔出伯爵茶味,非常淡味?只係食到甜甜哋咁!

朱古力QQ
面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~

檸檬吉士QQ $13

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑
🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑
👛性價比 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回頭率 : 70%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 James Bonbon Bakery (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖

📞 92535379

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare #jamesbonbonbakery #麻糬 #麻糬qq #麻糬波波 #麻糬控 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣麵包
2022-08-05
2022-09-03 51 views
《不負責任食評—James bonbon bakery》評分:🌕🌕🌕總評:呢間最出名就係佢既麻薯波波Size比一般既大 $10個屬正常價錢出爐無耐就好快塌左菠蘿皮係脆脆地但唔算好特別因為所有口味都係得面頭陣菠蘿皮會唔同色(但食唔出咩味)內餡係完全唔會有朱古力/抹茶味口感方面 只係靠啲菠蘿皮去令個包有少少脆口包體就同出面常見既差唔多但菠蘿皮食到周圍都係 少煩🥹無乜人排隊都可以買黎試下如果好似之前啲人講要排個幾鐘就不了
《不負責任食評—James bonbon bakery》
評分:🌕🌕🌕
總評:呢間最出名就係佢既麻薯波波
Size比一般既大 $10個屬正常價錢

出爐無耐就好快塌左
菠蘿皮係脆脆地但唔算好特別
因為所有口味都係得面頭陣菠蘿皮會唔同色(但食唔出咩味)
內餡係完全唔會有朱古力/抹茶味
口感方面 只係靠啲菠蘿皮去令個包有少少脆口
包體就同出面常見既差唔多
但菠蘿皮食到周圍都係 少煩🥹

無乜人排隊都可以買黎試下
如果好似之前啲人講要排個幾鐘就不了
員工手腳慢,又吹水又做其他嘢,故意製造門外人龍,每人最多買六件,都可以兩三分鐘先做完一單生意,浪費時間。態度奇差,不斷呼喝,幾好食都假,何妨味道真心普通,山崎仲好。新鮮出爐一放入袋1秒間扁晒,食嘅時候一啲都唔煙韌,粘米餅一樣,分咁多種味道分別不大,只係收你貴啲。路過好多次都係排長龍,尋日咁啱經過見條龍短短地諗住排一排,排咗15分鐘已經出爐,以為好好彩點知買難受,早知轉彎去排Bakehouse冇咁嬲,起碼一定好味。