2025-08-12
雲南是一個我很喜歡的地方!多年前曾經遊歷過,當地有絕美的景觀及獨特的風土人情。當地嘅地理環境多樣,仲因為有25個少數民族,令飲食文化好豐富又有特色 🌿🍄,最欣賞嘅美食一定係當地野生菌🍄🟫 一直都好懷念想再食,最近俾我發現 #美心中菜 推出左「高原珍饈 宴彩雲南」,將雲南頂級食材帶嚟香港,包括:黑皮雞樅菌、皺皮椒、鮮石斛等,所以帶埋媽咪同家姐去,帶佢哋去一個舌尖上嘅旅行🧡🍽️ 必試招牌菜:🐟西雙版納樹茄石斑魚—— 用咗我係雲南市場見過嘅樹番茄,係雲南農村家好地道嘅食材,加入石斑魚起肉後熬湯,天然酸甜仲養顏! 🌶️ 皺皮椒雞樅菌炒鮮鮑—— 雲南特產嘅黑皮雞樅菌、皺皮椒,氣味濃香, 配上鮮鮑魚爆炒,香辣惹味。🥣三七鮮石斛海螺汽鍋雞 —— 三七同鮮石斛都係由雲南直送!尼兩款食材有益就人人都知,加入鮮雞製成熬湯,滋陰清熱,可增強免疫功能,係養生及陰滋聖品!🫓諾鄧火腿野菌生煎包 —— 嚴選矜貴的雲南諾鄧火腿、 雲南黑皮雞樅菌, 香脆金黃, 滋味無窮。🌹玫瑰花香鮮奶凍 —— 採用雲南玫瑰花醬,加入與鮮奶及忌廉,花香萬芳! 今次用味蕾遊雲南真係太滿足啦!食到屋企人都大讚👍好有當地風味!
🍽️ 必試招牌菜: