2021-09-13 361 views
香港是國際都會,自然有各式各類不同的菜式。譬如尖東就有一間土耳其餐廳,這天中午跟同事食午飯,在餐牌上見到土耳其咖啡。我點餐時問店員土耳其咖啡有凍的嗎?店員解釋這款咖啡沒有凍飲,其實跟濃縮咖啡有點相似。到店員端上「土耳其咖啡」時,我發現顔色跟濃縮咖啡有差別,而且味道很新奇。 主菜方面,其實我點了轉轉燒雞肉牛肉配油飯。轉轉燒大概是指土耳其烤肉傳統的製作方法,將肉片插在一支垂直的鐵柱,然後放在紅外綫爐邊旋轉。 土耳其咖啡 $20轉轉燒雞肉牛肉配油飯 $95

土耳其咖啡

轉轉燒雞肉牛肉配油飯

土耳其咖啡 $20
轉轉燒雞肉牛肉配油飯 $95
土耳其咖啡
轉轉燒雞肉牛肉配油飯
2021-06-10 550 views
An unforgettable delicious birthday dinner! Juicy steak, very fresh veggie BBQ, yummy bbq chicken with very nice sauce! Highly recommend restaurant!
2021-05-26 1231 views
就讓時間作證,時間可以證明一切,原來土耳其菜喺香港係有market , 呢間餐廳喺尖東好幾年,可能……有十年💪,我同同事偶爾都會嚟食lunch , 同事仲喺度買過新鮮無花果,除此之外仲有其他土耳其食品,還記得早幾年去當地旅行食過一隻綠色packing 嘅朱古力🍫好好味,中間有nuts 嘅,早排呢度都有得賣。食得日本野多🍜,今日我地轉下囗味食下呢間,同時亦寫返篇食評,之前好懶食完都無寫😅😅。尖沙咀返工就有呢個好處,幾乎想食咩都有😋😋😋,心動就可立即行動😗一排無嚟menu都唔同晒,set lunch 好似好多選擇,其實離不開都係雞牛羊配飯,意粉,卷定薯條,就係咁簡單🤣要咗羊配飯HKD95同牛雞卷HKD85。羊少少羶,可接受,份量多,沙律醬自己加嘅。牛雞卷,份量好大,肉係偏乾,加埋啲沙律菜叫有返少少水份,中和返,薯條好乾,無乜薯味😅呢度無咖啡奶茶嘅,我地要咗一個凍檸茶同一杯土耳其茶, 土耳其茶特色,細細杯,配個花紋碟仔🥰,茶色深。其實舖唔算少位,滿座仲有人等好誇張😵

要咗羊配飯HKD95同牛雞卷HKD85。
羊少少羶,可接受,份量多,沙律醬自己加嘅。

其實舖唔算少位,滿座仲有人等好誇張😵
2021-05-26
$90 (Lunch)
午飯時間同同事試呢間土耳其餐廳。大約十二點幾,一行五人唔駛等位,餐廳人數唔多。侍應係外籍人士,好有禮貌。見款式較多肉類,我揀咗蝦沙律+ 土耳其茶 (送飲品) 。沙律🥗唔錯,食物好新鮮。蝦爽口美味,蔬菜款式頗多!土耳其茶好別緻,味道有點似中式茶,鍾意飲茶嘅朋友應該會鍾意,如果唔係可能未必接受佢嘅味道!🤔🤔其他同事有啲叫咗飯餐,好大份(包括肉同飯都係),建議細食嘅朋友可以叫一碟兩人share......誠意推薦俾鍾意新嘗試嘅朋友!😊😊

見款式較多肉類,我揀咗蝦沙律+ 土耳其茶 (送飲品) 。

誠意推薦俾鍾意新嘗試嘅朋友!😊😊

2020-05-15
Type of Meal
Lunch
2021-04-03 639 views
我不太懂得土耳其菜有什麼東西吃,但吃完這餐後覺得挺好吃,非常適合天口熱時大快朵頤!我們兩人點了一個starter拼盤與一個羊肉粒比薩,覺得這配搭極對,因為starter的dips份量很多,吃完拼盤的薄餅皮,還可以把比薩的邊皮撕下來點着吃! 吃到有點膩時又可以吃口伴菜的新鮮番茄,中和一下。整件事情就是非常的配!餐廳入面人數比較少,不用等位就能入座,這完全是 hidden gem 呀!食到一半仲見到有中東裔嘅人嚟食,令到我覺得呢度口味應該好道地!

Starter 拼盤
羊肉比薩
2021-04-02
$200 (Dinner)
Starter 拼盤
羊肉比薩
2021-03-23 614 views
疫情期間,外出食飯的次數大大減少,突然心血來潮,想搵間特別啲嘅餐廳幫襯下。土耳其嘅卡巴就食得多,但餐廳真係好少去。昨晚7:15左右到達,只見一枱客,本身都有少少擔心會唔會中伏🤪入到去坐低,睇見餐牌好多款式,真係樣樣都想試下,最後佢哋介紹咗個二人份量嘅雜錦燒烤。野食嚟到,賣相唔錯,杯檸檬特飲都幾好👍🏻羊肉燒到啱啱好,唔太生,又唔會熟到硬,入面仲好juice,唔落汁都一樣咁好味,雞胸肉都好出色一啲都唔”鞋”。佢哋仲俾咗兩支平時卡巴嘅汁俾我地試下,一支白色,另一支橙橙地色。加落飯度,真係一流😋😋😋而且二人份量剛剛好,本身不算細食嘅我,個set都夠兩個人食。食物有質素😋服務非常好👍🏻值得再次幫襯👏🏻👏🏻👏🏻開心有驚喜的一餐😄
土耳其嘅卡巴就食得多,但餐廳真係好少去。
野食嚟到,賣相唔錯,杯檸檬特飲都幾好👍🏻
加落飯度,真係一流😋😋😋
2021-03-22
$300 (Dinner)
星期五,四人飯聚,給預留了窗口位坐的舒服!可能疫情關係,8點鐘時走了兩檯,只剩我們一檯,感覺很安全!食物很有水準~1. 前菜拼盤 👍🏻 $188 人少可以單點 包括 鷹嘴豆泥、乳酪沙律、 紅椒核桃醬(好味) 、 烤茄子沙律及 奧兒的茄子, 配薄餅。2. 哈羅米芝士沙律 $108 👍🏻 芝士好吃沙律新鮮3. 烤小羊扒 Pirzola $198 👍🏻 有少少羊味,味道很好一定再吃!4. 羊肉薄餅 Lamb Pide $168 👍🏻 餅底很好吃鬆脆有質感一定再吃!5. 乳酪飲 Ayran $45 感覺有點淡6. 土耳其茶 $25 烏龍茶的味道7. 拉克酒 Raki (Shot) $50 👍🏻 好玩!透明酒遇水變白色,香草味8. 開心果酥 Baklava $120 配雪糕球9. 米飯布甸 Sutlac Rice Pudding $70 (西米糕不用$70) 總體很滿意!會再來!
食物很有水準~
1. 前菜拼盤 👍🏻 $188 人少可以單點
包括 鷹嘴豆泥、乳酪沙律、
紅椒核桃醬(好味) 、
烤茄子沙律及
奧兒的茄子,
配薄餅。
2. 哈羅米芝士沙律 $108 👍🏻
芝士好吃沙律新鮮
3. 烤小羊扒 Pirzola $198 👍🏻
有少少羊味,味道很好一定再吃!
4. 羊肉薄餅 Lamb Pide $168 👍🏻
餅底很好吃鬆脆有質感一定再吃!
5. 乳酪飲 Ayran $45 感覺有點淡
6. 土耳其茶 $25 烏龍茶的味道
7. 拉克酒 Raki (Shot) $50 👍🏻
好玩!透明酒遇水變白色,香草味
8. 開心果酥 Baklava $120 配雪糕球
(西米糕不用$70)
總體很滿意!會再來!

前菜拼盤 Five set meze
哈羅米芝士沙律 Halloumi salad
羊肉薄餅 Lamb pide
烤小羊扒 Pirzola
開心果酥 Baklava
米飯布甸 Sutlac Rice Pudding
2021-03-18
$275 (Dinner)
Celebration
  • 哈羅米芝士沙律
  • 羊肉薄餅
  • 烤小羊扒
2020-06-20 1981 views
旺角、尖沙咀、佐敦都試過好幾間土耳其小店,食完都唔係好有印象,唔係特別好食/甚至唔好食,但呢間真係我地由頭食到尾,每一道菜都好食而且食完無口渴(食過某啲土耳其餐廳,食到好鬼口渴)土耳其啤酒淡淡地,都ok;homemade 乳酪係咸嘅,咬到粒粒乳酪碎,好飲。以現今嘅物價,我地2個人坐得咁舒服、咁嘅食物質素、食咁多嘢先係$700,我覺得抵食,希望呢間餐廳努力加油,捱過疫情,比更多香港人食到有質素嘅土耳其菜。
而且食完無口渴(食過某啲土耳其餐廳,食到好鬼口渴)
土耳其啤酒淡淡地,都ok;
homemade 乳酪係咸嘅,咬到粒粒乳酪碎,好飲。
鷹咀豆湯
烤芝士
土耳其芝士薄餅 turkish handmade pide
免治羊肉
semolina
2020-06-20
$350 (Dinner)
烤芝士
土耳其芝士薄餅 turkish handmade pide
免治羊肉
2020-05-30 1136 views
今晚同朋友兩個人叫吾到太多野試,但試左佢個芝士pizza,餅底口感非常好,芝士雖然多,但吾會覺得滯,仲試左個羊肉串,羊肉有小小overcook 但味道ok。會再去試其他野

會再去試其他野
2020-01-23 1575 views
我都有好一段時間無幫襯, 這個月以來天氣有點冷, 總想食點熱食! 今日熱左少少 (其實都唔少), 大家一致想食沙律, 想起土耳其菜! 餐牌轉左, 食物味道唔同左, 原來換左大廚! 加添很多新菜色! 有中東人最喜愛的沾醬, 豆蓉之類…配一份薄餅, 我們點2款, 只有一份薄餅不足夠, 另加一份薄餅 $12 熱辣辣, 很好! 食物味道遠比之前好…但….有那麼長的頭髮就有點倒胃! 老闆極速更換另一碟比我, 表示廚師很憤怒, 原來有其中一名員工未戴好帽就埋位煮餸….

食物味道遠比之前好…但….有那麼長的頭髮就有點倒胃!
$100 (Lunch)
2019-10-07 1453 views
星期5 晚,同朋友仔食飯,因為晏晝食得太飽,晚飯只係想普通簡單食啲嘢。朋友仔介紹尖沙咀區一個完全唔使等位可以俾你任坐嘅餐廳。Send左間土耳其餐廳資料俾我,對我來講土耳其真係一個新嘗試,好似幾有趣,決定要試吓。入咗去望住個餐牌好似好陌生咁. 朋友仔好似好熟練,所以我交俾佢負責叫野食。 Hummus 豆泥 係d 壓碎咗嘅豆,豆有豆味,佢有餅跟埋一齊,可以用餅點黎食。 幾新奇,幾有趣轉轉燒雞肉飯有雞有沙律加有味飯感覺好似好健康,但係啲雞肉比較濃味,加埋啲有味飯一齊食,係幾特別。 兩個人share食會比較好啲,因為食得多會覺得好鹹同有啲口渴。 係幾特別嘅新嘗試,又唔使同人迫,我都會想再試。
朋友仔介紹尖沙咀區一個完全唔使等位可以俾你任坐嘅餐廳。

Hummus 豆泥
幾新奇,幾有趣
Hummus

轉轉燒雞肉飯
有雞有沙律加有味飯
轉轉烤雞肉飯

係幾特別嘅新嘗試,又唔使同人迫,我都會想再試。
2019-09-27
Type of Meal
Dinner
2019-08-06 1570 views
第一次食土耳其菜 真係好好食!絕對冇嗰種好多香料調味感覺rice  pudding  好有蛋香  裏面有米粒好有咬口  甜度適中!乳酪飲品香滑消濟 值得一試!而且價錢親民 午餐份量剛好 雞肉腌製得好入味
第一次食土耳其菜 真係好好食!絕對冇嗰種好多香料調味感覺
乳酪飲品香滑消濟 值得一試!
而且價錢親民 午餐份量剛好 雞肉腌製得好入味
2019-07-15 1042 views
以前在美國吃過中東菜, 回到香港之後特別想再試Hummus. 即是鷹嘴豆泥, 當中包括鷹嘴豆、芝麻醬、蒜和檸檬.其實做法並不複雜, 不過在香港很難買到材料/找到餐廳提供.在Openrice只找到幾間有提供Hummus.員工服務態度很好, 會主動教我Hummus的吃法.味道跟美國吃的差不多, 不過可能是香料少一點, 而且價錢都適合經常吃.
其實做法並不複雜, 不過在香港很難買到材料/找到餐廳提供.
在Openrice只找到幾間有提供Hummus.
員工服務態度很好, 會主動教我Hummus的吃法.
經典豆泥配燒雞肉

經典豆泥

米糕及開心果酥

2019-07-06
$200 (Lunch)
經典豆泥配燒雞肉
經典豆泥
米糕及開心果酥
2019-04-24 1474 views
少時在英國讀書,也許英國的美食太少,抑或是年少時不懂品嘗美食,返到香港多年後,關於英國,最懷念的味道竟然是當年挑燈夜讀時常常買來做宵夜的Kebab。這間餐廳的Kebab,是嘗試多間餐廳後,本人認為在香港最接近當年那種味道的一間。雖然環境不盡相同,這裡之虞kebab shop,環境算是非常闊落光猛,甚至還有卡位坐。說到食物,點解覺得呢度好食呢?因為d烤肉夠”膻”味,即是傳說中的牛有牛味,羊有羊味喇。但是切記吾之蜜糖,彼之砒霜的道理,怕牛羊味的朋友,不要輕易嘗試喇😆
2019-04-23
$240 (Dinner)
2019-04-14 1171 views
最近想嚐試特別的菜式,朋友便推薦我到這間位於尖東的土耳其餐廳享用晚餐。因為朋友之前吃過的關係,便由她負責點菜。主菜叫了mixed bbq kebab。是一碟烤肉配上不同蔬菜。我們選擇了配薄餅吃。烤肉味道還可以,但略嫌薄餅份量偏少。另外叫了土耳其芝士蔬菜pizza。入口很脆,份量對兩個女孩來說偏大,較適合三人分享。pizza外型特別,而蔬菜中和到芝士的味道。甜品方面,我們叫了Sutlac,它是一種土耳其米飯布丁。口感像熱食的椰汁西米糕,蠻有口感和特別,味道亦不太甜,可惜沒有為它拍照。而餐廳在完餐時亦窩心地送上土耳其茶給我們消濟。總括來說,若想嚐試地道土耳其菜,可值得一試,價錢尚算親民,座位亦不會太擁擠。下次來的話,我決定要嚐嚐肉卷呢