🌕Hello我係Moon🌕最近行行吓街發現旺角其中一條出晒名嘅女人街即係通菜街最近多咗唔少嘅餐廳,🤣除咗依然有一大堆貨品之外好多隱蔽嘅餐廳都成為左一個值得留意去嘅地方,😆其中日式餐廳佔嘅都的確幾多所以係時候都要逐一去品評下😊今次食嘅餐廳就係一生懸麵,😍個名都的確幾令人印象深刻,😋唔知係咪解一生都同面有關呢?🤤但點都好呢一間餐廳主打嘅當然就係拉麵其中沾麵亦都係一個捧場嘅食物。🤣餐牌非常簡單,😆一版底面已經印晒,😍咁樣都有個好處就係可以專注去做某幾款食物咁就可以容易調整同埋優化。😳首先要推介嘅就係櫻花蝦豚骨沾麵,😇同幅相一樣櫻花蝦嘅數量真係多到驚人,😚免頭鋪滿晒櫻花蝦就連入面嘅湯都完全睇唔清楚要撥開佢哋先見到濃郁嘅豬骨濃湯。 😌至於面無論從色澤定係外表都同傳統日式拉麵有啲唔同,😁另外麵條軟硬度都可以揀,😆啱晒唔同食客嘅唔同口感,😌而基於自己鍾意硬少少嘅口感,🤣一於就試吓!!😊雖然自面上係硬但其實論彈性嘅話卻係生者之中最高,😂將適量嘅面浸落去濃湯入面再搞幾搞,😜撈起上嚟嘅時候已經自動痴咗一啲櫻花蝦🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐喺面嘅上面,🤩一口氣食落去的確充滿咗唔少嘅鮮味,🤩唔好以為櫻花蝦細細粒食咗都唔知,
🌕Hello我係Moon🌕

首先要推介嘅就係櫻花蝦豚骨沾麵,
🦐🦐🦐🦐🦐🦐🦐喺面嘅上面,🤩一口氣食落去的確充滿咗唔少嘅鮮味,🤩唔好以為櫻花蝦細細粒食咗都唔知,🥸呢一度嘅櫻花蝦每一隻都非常之強壯㗎咬落去係需要時間去咬碎佢哋,
😎途中仲會滲透佢哋蝦本身獨有嘅鮮味,😌再配合火炙叉燒一口氣食落去先至係靈魂所在。🥰

至於小食方面選擇有幾款,🤪但當中當然要以日式煎餃只為中心之選,
😚皮夠晒薄但餡嘅份量就多好多,😇煎嘅時候亦都唔會出現個底燶咗嘅情況,😗味道甘甜清新, 😌如果要點埋醋咁就係完美嘅配搭。😙

另外唐揚炸雞當然就係拉麵店另外一個主打嘅小食啦。😎但一個好嘅炸雞並不在於皮要好脆好硬先為之好,🤩如果唔係就會同韓式炸雞就好似太相似。😎反而炸漿要夠薄先可以又保持雞嘅嫩滑另外冇咁油膩! 😳當然重點就係要即叫即炸另外就係趁佢未凍嘅時候就盡快食咗佢,😛每一啖都係潤滑同埋溫暖,😙沙律醬絕對係加分所在另外亦可以加啲七味粉落去咁就甜中帶少少刺激,🥳如果想提升鮮味嘅話就可以落檸檬汁咁就令到味道改為酸甜開胃嘅味道。😏

🌕最後MoonMoon真係好鍾意食呢間嘅沾麵,首先係比櫻花蝦嘅份量吸引住,其次就係依間店嘅裝修真係好有日本嘅咁!🌕
1K
2021-02-04 3327 views
這次在旺角想吃拉麵🍜,看到這家終於不用等太久了,所以我們決定去吃東西😋。這家店舖的拉麵價錢不貴,還有小吃供應😎。餐廳環境雖然不太大,但環境是挻舒適的。💥濃厚豚骨沾麵 HKD$78,這家的沾麵可選擇凍/熱食,另外加了叉燒和半熟蛋,看到這個滿滿的感覺很棒💕。湯底味道濃郁而不咸,裡面還有豚肉令到口感更豐富,掛汁能力雖然一般,但吃起上來很惹味😋。叉燒肉質十分腍身,還要是半肥瘦的🙈。💥辛辣拉麵 HKD$78,這個也是另外加了叉燒,所以也是滿滿的賣相😊。湯底味帶少少辣,若果能選擇不同辣度就更棒😆。這個湯底味道濃郁但不油膩,麵質有小麥粒所以更有咬感。💥唐揚炸雞 HKD$32 / 煎餃子 HKD$28,這兩款小食是即叫即做,所以口感豐富味道也不錯,外皮脆脆的挻惹味😋。兩款小食加上配送的醬汁更加惹味,很快就被我們吃清光了🙈。食物質素不錯,而且份量挻多的,我們也吃到很飽😋。在排隊期間職員會預先給菜單,以便入座後可即時下單,節省很多時間😆。而麵質就冇三款不同硬度選擇,以迎合不同客人的口味🙈。

2021-02-03
$100 (Lunch)
2021-01-17 2336 views
不同的拉麵店都有自己獨特的湯底 ,所以有時要根據自己的口味來選擇另外有些店不止有湯拉麵,也有沾麵,像這間位於旺角的一生懸麵就是囉 星期六在開店時間12點後半小時來到已經有客人在排隊,最後等了大約25分鐘排隊期間會先給點單紙,可以先劃好單,待入座時給店員。除了可選湯/沾麵外。麵的軟硬度也有三種程度可以選擇另外可加配菜,也有數款小食和飲品。桌面則有凍檸檬水可自己倒。魚介豚骨沾麵 ($78/熱) 有需要可選不要蔥、荀上菜都幾快~可能因為繁忙時間只有45分鐘用餐時間,所以很快手。沾麵湯底比我想像中的稀了些,沾麵時基本上掛不到湯。只能在吃麵時連湯一起喝,但這樣子吃 ...湯又不能太多,不然惹味的湯會變成太鹹。所以最後湯還剩下1/3碗適量的湯沾起來能嚐到魚介的甜,不會受霸道的豚骨味道影響麵條我是選標準,軟硬度剛剛好~滿有咬口的。叉燒有兩片,算是厚身且肥瘦均勻,還有燒過喔!媽媽點的是 白湯豚骨拉麵 ($68)湯底味道濃郁,但相對較清新~那麵條也是幼身一點的。覺得拉麵比沾麵好吃些,可能我吃開的沾麵湯都是十分濃稠那種。
排隊期間會先給點單紙,可以先劃好單,待入座時給店員。

除了可選湯/沾麵外。麵的軟硬度也有三種程度可以選擇

魚介豚骨沾麵 ($78/熱) 有需要可選不要蔥、荀
魚介豚骨沾麵 (熱)

沾麵湯底比我想像中的稀了些,沾麵時基本上掛不到湯。
適量的湯沾起來能嚐到魚介的甜,不會受霸道的豚骨味道影響

麵條我是選標準,軟硬度剛剛好~滿有咬口的。
叉燒有兩片,算是厚身且肥瘦均勻,還有燒過喔!

媽媽點的是 白湯豚骨拉麵 ($68)
湯底味道濃郁,但相對較清新~那麵條也是幼身一點的。
覺得拉麵比沾麵好吃些,可能我吃開的沾麵湯都是十分濃稠那種。
2021-01-16
$73 (Lunch)
一直都好想嚟呢度食拉麵,因為見到好多人都話佢正!可是我不是常去開牛頭角,所以其總店真係未找到機會去。當我發現原來旺角也有分店,就二話不說即刻走嚟食!好彩我週末6點嚟到,時間常早,沒有人龍,可以直入✌🏻濃香櫻蝦油拉麵 (HK$83).櫻花蝦:鋪滿整碗真係超級吸睛😻,脆口有咬口,𣎴會腍晒.叉燒:肥瘦均勻,入口即溶似的口感.拉麵:可以揀硬度👍🏻,一定揀較硬,喜歡佢有些咬口嘅感覺.豚骨湯底:因有海量嘅樱花蝦,湯底不只是豚骨味,更多一種蝦嘅鮮甜味,好有層次嘅味道😋。建議加一些醋汁入湯底一齊食有另一番味道㗎!.半熟蛋:最正更係留係最後先食,不過可能湯太熱嘅關係,到我食嘅時候,蛋已經7-8成熟,少咗流心啫喱狀嘅效果,口感差一啲,不過味道不錯👌🏻呢碗CP值咁高嘅拉麵,我一定全部食晒,一隻蝦都冇啦😹😹題外話,嗰日食緊麵時,有人入店,正常店員都會講「いらっしゃいませ」,但有位廚師突然講咗句「一生一世」😹😹

濃香櫻蝦油拉麵 (HK$83)
.櫻花蝦:鋪滿整碗真係超級吸睛😻,脆口有咬口,𣎴會腍晒
.叉燒:肥瘦均勻,入口即溶似的口感
.拉麵:可以揀硬度👍🏻,一定揀較硬,喜歡佢有些咬口嘅感覺

半熟蛋

呢碗CP值咁高嘅拉麵,我一定全部食晒,一隻蝦都冇啦😹😹

2020-09-13
半熟蛋
2021-04-01 0 views
我不知我在排隊是為什麼,我在排隊等候多時,一件厚面皮不要面的老野,直衝入去坐下,店員沒有理會他打佔,讓他坐下招呼,真是很好笑無諗過依間野會咁,以後都唔會再幫襯垃圾
店員沒有理會他打佔,讓他坐下招呼,真是很好笑
無諗過依間野會咁,以後都唔會再幫襯
垃圾
2021-04-01
2021-03-27 0 views
一直都好想試呢間好出名嘅分店,但每次去到都大排長龍😭今次終於下定決心去排隊試試,雖然排咗差超過半個鐘,但質素果然冇令我失望✨餐牌非常簡單直接,一睇已經知道有咩選擇,容易對應所點嘅食物作出相應調整白湯豚骨拉麵個湯底味道好濃郁但唔似味精味,而且入面嘅叉燒仲要係半肥瘦嘅,食落去特別好口感😋我覺得辛辣拉麵個湯底就唔算太辣,但係如果有唔同程度比消費者選擇可能會更好🤔味道一樣都好農郁,而且唔會比辣味cover曬拉麵原本要有嘅味,而且仲有好多菜,感覺都好健康🤣最值得一提係喺度消費仲可以儲印花,每五個就可以換一個小食,十個就可以換一碗拉麵,真係好掋㗎😙
一直都好想試呢間好出名嘅分店,但每次去到都大排長龍😭
辛辣拉麵
2021-03-25
辛辣拉麵
2021-03-25 28 views
行開旺角突然好想食拉麵,於是我同孖寶爸搵到呢間 《一生懸麵》,有孖寶爸喜愛嘅沾麵同我鍾意既傳統湯拉麵^^😍。 雖然店外滿滿嘅人龍,但等候時間唔算好耐,大概等了30分鐘。而且等候時店員會預先給你落單紙,先挑選自己合適的拉麵🍜,慳番唔少時間。店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。魚介豚骨沾麵 ($78)沾麵可選熱/凍,沾麵湯魚介味濃郁又唔會腥,拉麵掛湯後非常好味😋! 我特別想講佢嘅叉燒,平時食開拉麵入面個D叉燒都淡而無味,但呢度嘅叉燒好似炭燒過咁,好香口好好味,肉身又夠腍,真係想食多幾件🥰~ 濃香櫻蝦油拉麵 ($83) 滿滿的櫻花蝦真是令人很雀躍🤩,令湯底更香濃,搭配流心蛋+好味叉燒,非常棒❤️! 唐揚炸雞( $32) 炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋! 章魚燒($28)好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌

店舖雖然唔係好大,但坐得舒服👍🏻。

魚介豚骨沾麵 ($78)

濃香櫻蝦油拉麵 ($83)

唐揚炸雞( $32)
炸雞炸得好香脆可口得黎又唔會好油膩,好脆口😋!

章魚燒($28)
好耐冇食章魚燒,細細粒但好足料,有大阪質素😌

2021-03-15
Dinner
  • 魚介豚骨沾麵
2021-03-24 37 views
/ /真係超級超級掛住日本🇯🇵好耐冇食過沾麵/拉麵啦!見到呢間又有櫻花湯底🌸吸引著我夜晚7-8點嚟到嘅時候已經大排長龍差唔多都得咗40分鐘,但係值得嘅💗😍濃香櫻花沾麵🌸海量嘅櫻花已經贏哂啦‼️湯底仲好鮮味,係好濃嘅蝦味麵質我揀咗標準,真係啱啱好,彈牙有咬口仲有叉燒同半熟溏心蛋魚介豚骨沾麵魚介湯底好濃郁,真係掛到湯我就揀咗熱嘅沾麵,配埋啲蔥真係特別香叉燒好嫩口,仲有炭燒嘅味道!仲叫咗兩樣小食同啤酒🍻雞軟骨棒🐤唐揚炸雞🍗
/ /
真係超級超級掛住日本🇯🇵
好耐冇食過沾麵/拉麵啦!
見到呢間又有櫻花湯底🌸吸引著我
夜晚7-8點嚟到嘅時候已經大排長龍
差唔多都得咗40分鐘,但係值得嘅💗😍

濃香櫻花沾麵🌸

海量嘅櫻花已經贏哂啦‼️
湯底仲好鮮味,係好濃嘅蝦味
麵質我揀咗標準,真係啱啱好,彈牙有咬口
仲有叉燒同半熟溏心蛋

魚介豚骨沾麵

魚介湯底好濃郁,真係掛到湯
我就揀咗熱嘅沾麵,配埋啲蔥真係特別香
叉燒好嫩口,仲有炭燒嘅味道!

仲叫咗兩樣小食同啤酒🍻
雞軟骨棒🐤

唐揚炸雞🍗
  • 魚介豚骨沾麵
2021-03-21 117 views
認識一生懸麵是因為之前禁晚市堂食期間行過, 依然見到長長人龍等他的外賣。 今次專登晚市過來一試他的麵食, 餐廳主要分沾麵和拉麵系列。和朋友收工立即來到, 在這間人氣店也已經要等上 約20分鐘, 沒有不耐煩反而有更大的期待。 和朋友都比較喜歡吃沾麵, 所以我叫了辛辣沾麵(熱麵條), 他叫了濃香櫻蝦沾麵( 冷麵條) 再加看到隔離枱非常吸引的唐揚炸雞 和煎餃子。辛辣沾麵( 熱麵條)麵條是可以自選熱或冷的, 熱麵條感覺有比較香麥味, 亦都比較軟滑。 搓麵粉過程應該加了蕎麥, 所以每一條麵條上都可以看到, 麥香充足, 齋吃麵條已經非常美味。 辛辣沾醬香而不辣, 沾醬裏頭也有些 叉燒粒和香料, 真材實料 , 而且非常好的一點是吃完不覺得油膩。 叉燒肥瘦適中, 而且有心機的 炙燒過表面, 吃落更加香口。 溏心蛋的火候也剛好, 好好味。濃香櫻蝦沾麵 (冷麵條)朋友本身想叫另一款沾麵, 但實在被櫻花蝦沾麵的賣相擄走了初心。 沾醬完全鋪滿了櫻花蝦, 未上檯已經可以聞到濃濃的蝦香, 吃下一口更令口腔充滿鮮味。 每一口沾麵也夾雜到櫻花蝦, 非常豐富滿足。 冷麵條也比較彈牙, 剛好比較配合櫻花蝦沾醬。唐揚炸雞大

辛辣沾麵( 熱麵條)

濃香櫻蝦沾麵 (冷麵條)

唐揚炸雞

大大件的五件炸雞, 炸得非常金黃脆口, 炸漿薄身不油膩, 雞肉依然新鮮嫩滑。

煎餃子

外皮鬆脆, 餡料是充滿肉汁的豬肉和蔬菜餡, 點附帶的醋好吃, 但個人覺得點上沾麵醬更加有風味。

我和朋友都為這次餐廳選擇 「沾沾自喜」( 自己寫完這句也覺得老土,哈哈……)
2021-02-24
2021-03-20 39 views
終於得閒嚟呢間人氣勁高嘅拉麵店,平日嘅2點嚟到都要等大概15分鐘柚子沾麵 ($100)叉燒肥瘦適中,仲有啲焦香;湯底好有柚子味,酸酸鹹鹹咁,好開胃櫻花蝦沾麵 ($105)真係好誇張,啲櫻花蝦鋪滿晒成個碗,而且沾麵嘅份量都好大,好似食極都仲有咁!湯有好濃郁嘅蝦味,食完之後飽晒!唐揚炸雞 ($32)即叫即炸,超級熱辣辣,而且炸得外脆內juicy,每件都好大塊,必食!雞軟骨棒 ($28)好厚肉,仲有好多雞軟骨粒,口感非常豐富真係超級抵食又好味,怪不得經常性要排隊!

柚子沾麵 ($100)

櫻花蝦沾麵 ($105)
櫻花蝦沾麵

唐揚炸雞 ($32)
炸雞

雞軟骨棒 ($28)
好厚肉,仲有好多雞軟骨粒,口感非常豐富

真係超級抵食又好味,怪不得經常性要排隊!
$135 (Lunch)
炸雞
2021-03-20 40 views
朋友鍾意食拉麵,呢日同佢行街,佢話想試吓呢間「一生懸麵」。店名玩食字,「一生懸命」在日語中有「努力、拼命、盡全力去做」的意思,呼應返店家專心致志做拉麵的精神,頗有意思。係拉麵同沾麵之中掙扎,最尾我同朋友都揀咗沾麵,絕對冇後悔,非常好食!麵可以自由選擇凍熱,仲可以揀硬度。濃香櫻蝦沾麵 $83特濃豚骨沾麵 $78叉燒煎得非常香口,油花一進到嘴裡就化掉的感覺實在是太銷魂了☺️☺️小食煎餃子$28章魚燒$28 小食都唔錯,平平哋,可以一試。

麵可以自由選擇凍熱,仲可以揀硬度。

濃香櫻蝦沾麵 $83

特濃豚骨沾麵 $78

小食
煎餃子$28

章魚燒$28

小食都唔錯,平平哋,可以一試。
2021-03-15
Dinner
平日下午兩點後仍然都有好多人排緊隊等入去食,好受歡迎!餐廳唔算大,但係等位來講都算快。基本上主打拉麵及沾麵,有小食及飲品。▶️濃香櫻蝦油拉麵🦐🍜$83呢個好香蝦味~成碗充滿櫻花蝦,湯底夠濃味,少少creamy, 又帶有蝦鮮味~ 拉麵有半隻糖心蛋,蛋黃夠黃。拉麵麵質我揀咗適中,佢係幼身嘅麵我鍾意❤️而且食食吓份量都幾多,相當夠飽!▶️名古屋二郎系拉麵🍜$73呢個拉麵,面上充滿椰菜及蒜蓉,清清地湯底都算濃。呢隻麵質較粗身,有啲似沾麵麵質▶️章魚燒$28一份有五粒,佢係炸嘅,熱辣辣都幾脆▶️炸唐陽雞$32一份有四件炸雞🍗夠大件!一齊share食份量就剛好!

基本上主打拉麵及沾麵,有小食及飲品。

▶️濃香櫻蝦油拉麵🦐🍜$83
而且食食吓份量都幾多,相當夠飽!

▶️名古屋二郎系拉麵🍜$73
呢個拉麵,面上充滿椰菜及蒜蓉,清清地湯底都算濃。
呢隻麵質較粗身,有啲似沾麵麵質

▶️章魚燒$28
一份有五粒,佢係炸嘅,熱辣辣都幾脆

▶️炸唐陽雞$32
一份有四件炸雞🍗夠大件!一齊share食份量就剛好!

2021-03-16 50 views
黃店💛💛直到而家都仲係咁多人排隊,放工時間過嚟都預左要排半個鐘,不過繁忙時間限時食45分鐘,留意返啦/我地叫左一個櫻花蝦沾麵同白湯豚骨拉麵,見個碗咁細就另加左個雞軟骨棒同唐揚雞,點知原來勁大份!/拉麵只係個碗望落細,食落份量一樣多😂豚骨湯濃而不太稠,唔會好膩,叉燒唔係薄切而且肥瘦適中,燒過之後好香😋/櫻花蝦沾麵嘅麵粗少少,軟硬適中,好岩掛湯。湯有好香濃嘅蝦味,每一啖都食到滿口櫻花蝦,好有滿足感🥰/兩碗拉麵嘅湯底其實熱多少少就更完美🤏🏻值得再讚係d小食都好出色,燒雞軟骨棒好多肉汁,食得出雞軟骨嘅爽脆爽脆口感👍🏻唐揚雞大份到我地食唔晒🥲本身以為係一口size,點知咁大舊😲但雞肉嫩滑保留到肉汁,炸粉夠薄所以炸得香脆👍🏻😋

• 櫻花蝦沾麵
  • 唐揚炸雞
  • 白湯豚骨拉麵
2021-03-14 54 views
一早已經聽聞呢一間黃店拉/沾麵好出名,非常之抵食!今次晚黑大約七點嚟到已經有一條人龍,最後排左20分鐘就入得座😽排隊期間店員亦都會先比點餐紙,咁就可以諗定自己食咩先,入座時俾返店員就得,咁就可以節省啲時間😆 店內座位唔算多,但係都唔會話坐得好迫,都算坐得幾舒服😗-特濃豚骨沾麵 $78平時食得多拉麵今次就決定試一試佢個沾麵!呢度嘅麵底有得揀熱或者凍,咁我今次就揀咗食凍嘅🍜除咗湯底同埋麵嘅溫度之外,面嘅軟硬度亦都有三種程度可以選擇,仲可以揀要唔要蔥同埋荀添😋食沾麵最緊要就係湯嘅溫度要夠熱,而呢度嘅湯底都算夠熱,但係湯底就比較稀咗少少,唔係好掛到湯,有少少美中不足🙁麵條方面今次揀咗標準,軟硬度啱啱好,食落都好夠煙韌有咬口🤩叉燒方面有兩大塊,仲要係厚身嘅而且肥瘦均勻,面頭仲有燒過嘅添😚 呢個價錢來講可以話係非常之抵食,下次嚟開旺角想食沾麵嘅時候都會再encore!
特濃豚骨沾麵 $78

🦐濃香櫻蝦沾麵(HKD$83)沾麵上枱時🦐蝦香香氣十足,店家毫不手軟,幾乎把🦐🦐🦐櫻花蝦加滿了整碗沾麵湯🍜,即使吃到最後湯中還剩下不少櫻蝦,加上🦐櫻花蝦香脆可口,熱湯中散發出蝦油,🦐蝦湯鮮甜濃郁🤤,可說是色香味俱全👍🏼。配料方面有叉燒,🥚糖心蛋和荀等等,叉燒充滿碳燒香味😌,是厚切叉燒,肥瘦適中,齒頰留香。🍜沾麵麥味重,份量非常多🙌,可選冷/熱,建議可多加麵的份量作選項。
🦐濃香櫻蝦沾麵
🦐濃香櫻蝦沾麵(HKD$83)