2022-08-26 360 views
今日好想食台灣料理,所以試下呢間,於外賣平台嗌左「奮起湖燒雞腿排便當」$75個包裝好像台灣鐵路便當,令我回想起那些年於台灣環島遊的經歷希望疫情快完結,可以再去台灣!雞腿排:唔係好明點解係奮起湖(笑)但個名一聽就覺得好古早味令我好想試下。果然,十分入味,很軟嫩,即使牙無力都能輕鬆咀嚼~滷肉飯:肥瘦相間的五花肉吃起來肥而不膩,入口即溶。略嫌份量少了些。配菜:一向不吃三色椒,還有一舊唔知甚麼東西,賣相不討好,所以沒有吃

個包裝好像台灣鐵路便當,令我回想起那些年於台灣環島遊的經歷
希望疫情快完結,可以再去台灣!

雞腿排:

滷肉飯:
肥瘦相間的五花肉吃起來肥而不膩,入口即溶。略嫌份量少了些。

配菜:

📌 鐵牛台灣牛肉麵下午茶優惠主食+ 3 款小食🌟麻辣擔擔面🍜🚩推介指數(8/10)雖然細碗但好滿足,味道算偏辣,肉醬份糧足夠。另外點左台灣腸、炸豆腐、鹽酥雞。炸豆腐表皮炸得酥脆甜酸嘅醬汁好開胃,鹽酥雞炸得香脆一啲都唔厚粉👍🏻🌟黑糖珍珠奶茶🧋🚩推介指數(8/10)另外再點左杯飲品,唔會太甜,珍珠軟糯有咬口⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️

📌 鐵牛台灣牛肉麵

下午茶優惠
主食+ 3 款小食
🌟麻辣擔擔面🍜🚩推介指數(8/10)

🌟黑糖珍珠奶茶🧋🚩推介指數(8/10)
另外再點左杯飲品,唔會太甜,珍珠軟糯有咬口

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-11 296 views
政府出粮日,自然要表示表示,支持10月再有下一輪搞活經濟的行動,但也惆悵,什麼時候才能隨意出關自己遊到處食🥺時常搭扶手梯都看到的大廣告,今日心動便行動早到的好處就是可隨意選位,當然是坐在風水位,外面有景觀,身邊有綠植,風涼水冷的食着起紅油香噴噴的牛筋腩麵,筋,腩,麵多一分爛少一分硬,我這碗爽還要了杯珍珠奶茶和香芋珍珠,但只有顏色……
時常搭扶手梯都看到的大廣告,今日心動便行動

還要了杯珍珠奶茶和香芋珍珠,但只有顏色……
2022-07-24 576 views
係中環搵野食, 好耐冇食台灣食物,經過見到「鐵牛」咁啱遇上下午茶時間,叫左個Set,每款都有幾個選擇,食飯、食麵、食撈麵都有,真好🥰😍先劃好食物,再去櫃面買單,付款後坐番位,服務員會送上食物,簡單😚叫左「麻醬乾麵」,撈勻後食😚小食叫左「鹽穌雞、椒麻牛肚絲、甘梅脆薯,夜市小香腸」份量都ok丫,味道唔會太咸,牛肚絲夠辣味,送麵一流😋餐飲點了「紅豆奶茶」唔會太甜😋下午茶份量剛好,只$48.5😊

叫左「麻醬乾麵」,撈勻後食😚

餐飲點了「紅豆奶茶」唔會太甜😋

下午茶份量剛好,只$48.5😊
紅豆奶茶
紅豆奶茶
2022-07-20 426 views
計劃想吃個早dinner 慢慢嘆下,前去大館經過長扶手電梯被廣告牌吸引,一心打算回程就去嘆返個臭臭鍋。進入店內詢問店員並指著台面上的照片,職員一臉茫然回應說沒有。查看餐牌也完全不見蹤影。唯有吃個茶餐,也算抵吃,味道其實都不錯!$38 有一館主食,三個小吃,一個飲品(加$9-$1x 左右)。一心走進店內是想吃臭臭鍋,大型海報及𨋢口當眼位有如此誤導的宣傳,希望店家好好改善。並早點昨出跟進。集團式經營不應該有如此疏忽。
台灣菜
Type of Meal
Tea
同friend一齊嚟食 佢食咗個紅燒牛肉麵 我食蕃茄牛肉麵 加熱朱古力🍫試過佢嘅紅燒牛肉 個味道幾濃郁幾好味 我食嗰個蕃茄牛肉麵都唔錯 啲面幾有咬口 蕃茄味都幾濃郁 鮮甜 一路食麵一路飲湯 食完個面啲湯差唔多冇晒🤣 下次再幫襯 試下其他嘢食

試過佢嘅紅燒牛肉 個味道幾濃郁幾好味

下次再幫襯 試下其他嘢食

2021-02-16
Type of Meal
Dinner
  • 紅燒牛肉麵
  • 鮮番茄鹽酥雞麵
🥢 中環呢間分店lunch時段日日都排長龍一出𨋢口已經企滿晒人 但係我哋等一張五人枱都係用咗大概10分鐘 所以呢個速度尚算滿意👍🏻 雖然咁多人幫襯但係入到去啲枱面同埋環境見到都幾乾淨幾整潔⏳ 呢間分店上菜速度簡直極速👏🏻我哋落完單大概2至3分鐘等都未坐暖啲面同餸已經開始嚟✨ 鹽酥雞一份鹽酥雞大概有五6-7粒 其實就唔係幾抵食但係佢味道好好 炸得好脆好入味 完全唔輸比其他台灣餐廳 食落去好夠熱嘅 應該唔係翻炸✨ 麻辣牛肉麵個麻辣湯好濃 爾麵嘅份量適中 個麻辣程度就唔會太辣 一碗大概3塊牛✨ 香橙綠茶呢杯野隻橙味似橙味啫喱 而綠茶味就被橙味蓋過食🉐️指數味道:🉐️🉐️🉐️🉐️環境:🉐️🉐️🉐️🉐️服務:🉐️🉐️🉐️🉐️🉐️抵食:🉐️🉐️🉐️🉐️

✨ 鹽酥雞

環境:🉐️🉐️🉐️🉐️
服務:🉐️🉐️🉐️🉐️🉐️
抵食:🉐️🉐️🉐️🉐️

2022-07-01 334 views
係中環常出沒食晏既我,今次久違下午茶時段食下呢間性價比高既台式下午茶! d小菜好好食,絕對唔係是旦煮,如果飲熱飲仲只係$38咋!中環喎!【 下午茶set 】$38麻辣擔擔麵+小香腸+甘梅薯脆+木魚豆腐配熱飲or +$9古早冬瓜檸檬例牌食,台灣腸好好味😋,有甘梅粉既蕃薯脆好有去左台灣夜市先食到既感覺,木魚豆腐係炸架,外皮脆卜卜有少少醬汁好好味!擔擔麵係麻辣的哦,都幾辣要注意‼️個冬瓜茶就一般無咩特別呢😆

【 下午茶set 】$38

麻辣擔擔麵+小香腸+甘梅薯脆+木魚豆腐
配熱飲or +$9古早冬瓜檸檬

擔擔麵係麻辣的哦,都幾辣要注意‼️

個冬瓜茶就一般無咩特別呢😆
2022-06-25 1197 views
以前系中環附近辦公.現已離任.一直很少到中環.今日到中環娛樂戲院預訂戲票.訂完戲票無所事事.喺附近行街街.來到威靈頓街.正值下午茶時間.肚子有點餓.便決定到鐵牛台灣麵.嘆番個下午茶.鐵牛在翡翠中心2樓.環境都唔錯.近窗位置種植咗一啲植物.座位都好舒服.我和太太坐的是靠窗四人卡位.窗前有小火車擺設.感覺好舒服.我哋點咗兩個Tea set.每個Tea set包括一個煮食及三個小食一杯熱飲$38元正.點餐如下:1. 小碗滷肉飯.配三個小食.鹽酥雞/小香腸/甘梅脆薯。2. 小碗麻辣擔擔麵.配三個小食.滷味豬爽耳/朝麻牛肚絲/木魚炸豆腐。餐飲:台灣奶茶/特調咖啡1. 滷肉飯雖然唔係大碗.都有幾舊滷肉.味道都唔錯。鹽酥雞外脆內嫩.有肉汁.鹹鹹甜甜.好味 。小香腸喺台灣夜市的台灣腸.有少少蜜糖味.皮脆好食。甘梅脆薯喺炸番薯角加話梅粉.味道鹹鹹甜甜.幾開胃.好食!2. 麻辣擔擔麵.麵條爽身.食落陣陣麻辣香.唔會太辣。滷味爽豬耳.少少硬身入味。麻辣牛肚絲.唔會太辣.鍾意食夾肚.必點。木魚炸豆腐.好似臭豆腐.醬汁夠多.超好食.特別推介!👍👍👍最後兩杯餐飲:台灣奶茶/特調咖啡台灣奶茶.茶味夠香.奶茶香滑。特
點餐如下:
1. 小碗滷肉飯.配三個小食.鹽酥雞/小香腸/甘梅脆薯。

餐飲:台灣奶茶/特調咖啡

味道鹹鹹甜甜.幾開胃.好食!

最後兩杯餐飲:台灣奶茶/特調咖啡
台灣奶茶.茶味夠香.奶茶香滑。
特調咖啡.咖啡香濃.
奶茶咖啡不需要落糖.全部已經調配甜度!

總評核為最高👍👍👍👍👍
今次評核為👍👍👍👍👍
侍應服務態度熱誠.味道食物有保證!
下午茶自選茶餐
小香腸
木魚炸豆腐
台灣奶茶/特調咖啡
2022-06-16
$38 (Tea)
下午茶自選茶餐
小香腸
木魚炸豆腐
台灣奶茶/特調咖啡
2022-06-23 314 views
今日第一日喺中環返工,同事就帶我食呢間牛肉麵作為welcome lunch,我估計應該唔錯先至會第一日帶我去😂我都真係好耐冇食過紅燒牛肉麵,就叫佢啦,仲跟餐免費配咗杯台式奶茶。紅燒牛肉麵 $68紅燒牛肉麵啲牛肉真係好滑,入口即溶。粗麵配合湯底都唔錯,恰到好處啊。奶茶外觀好得意,令人覺得會心微笑,不過以台式奶茶來講,茶味好似輕微淡咗少少。不過座位好舒服,枱與枱之間有間隔,不過記住叫嘢食之後要立即喺個電話度埋單,咁啲嘢食先至會來啊😜😜

紅燒牛肉麵 $68

紅燒牛肉麵

台式奶茶

2022-06-20
$68 (Lunch)
紅燒牛肉麵
台式奶茶
2022-06-19 181 views
在中環經過這家牛肉面,剛好中午的時候到了飯點想上去試一下,結果好多人排隊,大概等了20分鍾之後呢,就開始有位置了,然後我點了牛肉面加珍珠奶茶套餐,70塊錢左右,感覺非常好吃。個人感覺牛肉面有點偏鹹,然後我點的是粒粒芋泥,我覺得特別好喝,香芋味特別柔軟,特別特別的甜。如果你是在附近上班經過的話可以去試一下,聽說他們家下午茶套餐特別劃算,30多塊錢,有面有喝的,還有一份小吃香腸,但是覺得店裏面的衛生情況比較一般,確實人也是挺多。
落住毛毛細雨的黃昏🌁去到呢間台灣餐廳,播住90後耳熟能詳的周杰倫情歌「浪漫手機」🎶望住餐廳正中央微黃的燈光,倚住座位的植物,真係有小小番左台灣的感覺🥰總體而言都唔差,小菜幾驚喜,但建議試麵食。紅燒牛腩配黃金地瓜飯 $64紅燒牛腩係鐵牛的招牌菜,食落去好軟,有小小入口即融的感覺,調味剛好,值得一讚係除了紅燒牛腩仲會有白蘿蔔同埋小菜🥕味道就多元啲,唔會就咁食牛腩咁寡🐮肚腩食過佢嘅牛腩麵,覺得始終麵食好味好多🙈蔥燒豬軟骨便當 $60同牛腩飯一樣,都係有小菜,豬軟骨底仲有幾條生菜,值得一讚,可惜豬軟骨太咸,而且有啲硬,所以就失色左啲🥺鹽酥雞拼夜市小香腸 $48呢個配搭俾我呢啲中意食鹽酥雞同腸但係又唔敢食太多嘅人就正確啦🤣鹽酥雞炸得香,調味都夠,我比較中意佢嘅腸,厚切得黎有一大塊蒜頭,夠曬辣口,台灣腸甜甜地,過曬口癮😋黃金梅子脆薯 $36呢個都炸得非常脆,甜薯上邊的梅子粉好夾🍠好香口又甜甜地😆但係又冇甜品咁heavy🤗正!肚腩同朋友都試左飲品,分別係低糖豆漿同台灣紅茶,不過台灣紅茶太甜☕冇咩茶味,唔太對我地口味,唔知正宗版係咪都係咁🤨順帶一提,肚腩食完有小小皮膚敏感,唔知係咩食材定油有致敏原

紅燒牛腩配黃金地瓜飯 $64

蔥燒豬軟骨便當 $60

鹽酥雞拼夜市小香腸 $48

黃金梅子脆薯 $36

2022-05-15
2022-06-16 156 views
今日可以同班同事一齊岀去食飯啦!其他係呢度做左年幾我地好難得先可以一齊岀去食餐飯🥹因為我地實在太太太「忙」啦今日難得岀去食鐵牛😋鹽酥雞$22大約得7粒左右🫣,不過真係好好食😋紅燒牛肉麵 $68牛肉數量都唔小嫁,幾好👍🏻珍珠奶茶🧋 $10點解小甜都咁甜😭不過幾好飲既☺️提提大家,lunch 去要預多d時間呀鐵牛台灣牛肉麵 📍地址: 中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖電話: 26608321
今日可以同班同事一齊岀去食飯啦!
其他係呢度做左年幾
我地好難得先可以一齊岀去食餐飯🥹
因為我地實在太太太「忙」啦
今日難得岀去食鐵牛😋

鹽酥雞$22
大約得7粒左右🫣,不過真係好好食😋

紅燒牛肉麵 $68
牛肉數量都唔小嫁,幾好👍🏻

珍珠奶茶🧋 $10
點解小甜都咁甜😭不過幾好飲既☺️

提提大家,lunch 去要預多d時間呀

鐵牛台灣牛肉麵

📍地址: 中環蘇豪威靈頓街98號翡翠中心2樓A及B號舖
電話: 26608321
2022-06-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2022-05-15 506 views
而家無得去旅行,但又好掛住台灣,所以搵間台灣野食先,朋友推介去了中環鐵牛食台灣牛肉麵,入座後發現店裏環境衛生,服務員態度有禮貌,價格亦都好合理!牛肉麵上枱後飲了幾啖湯,發現湯底味濃郁,適合鍾意重口味既我,牛肉份量多而且煮到好淋,唔會硬到咬唔到,只於麵條好彈牙,好有咬感!另外仲叫了逢甲鹽酥雞肉燥麵 ,鹽酥雞炸得好香脆,外脆內軟,而且好入味,正!木魚炸豆腐,豆腐嫩滑,加豉油食味道一流,十分回味,下次經過一定再食過!
以前成日都食鐵牛, 因為佢個 🍅蕃茄湯底 同 新竹米粉真係好好食, 但價錢愈嚟愈貴同份量愈嚟愈少, 所以少左幫襯!呢日見到有 tea set, 價錢仲要 $38 就有交易, 一於去食喇!Tea set 係一碗小碗飯/麵食🍜 + 3款小食🍗 + 一杯飲品🧋! 雖然係小碗, 但份量都多, 而小食類都有唔同選擇, 同都唔少! 而味道都不過不失!但店內種植左好多植物, 所以烏蠅甚多仲要大隻,尤其是近窗邊位置, 如果唔改善, 幾抵食幾好食都無用, 衛生感覺好差!

2022-05-13
$38 (Tea)