2019-10-09 0 views
其實一直都幾鍾意 台灣一來覺得呢個地方有唔少日本嘅影子二來曾經接觸過嘅台灣人都好簡單好「純」,而且對人好nice好熱情當然台灣食物都好啱我胃口上星期五收工後一行6人行左去中環嘅 鐵牛一入到餐廳首先比果度嘅裝修設計吸引有我好鍾意嘅大木檯,牆身掛滿好多 台啤 嘅開瓶器,夠哂「台灣」最重要係店內好乾淨,班店員(後生仔)亦好有禮貌當晚我點左個「洛神甜醋雞肉便當」酸酸甜甜,炸雞唔太油,份量啱啱好加杯 珍珠奶茶 都係$18埋單平均人頭都係$50左右,都合理啦聽店員講平時星期五、六、日係爆哂多得近來咩都收早,個個趕住返屋企所以我哋先唔使等位綜合意見係:我會再去幫襯試埋其它嘢食嘅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
其實一直都幾鍾意 台灣
一來覺得呢個地方有唔少日本嘅影子
當然台灣食物都好啱我胃口
上星期五收工後一行6人行左去中環嘅 鐵牛
一入到餐廳首先比果度嘅裝修設計吸引
最重要係店內好乾淨,班店員(後生仔)亦好有禮貌
當晚我點左個「洛神甜醋雞肉便當」
酸酸甜甜,炸雞唔太油,份量啱啱好
加杯 珍珠奶茶 都係$18
埋單平均人頭都係$50左右,都合理啦
聽店員講平時星期五、六、日係爆哂
多得近來咩都收早,個個趕住返屋企
所以我哋先唔使等位
綜合意見係:我會再去幫襯試埋其它嘢食嘅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2019-10-05
  • 洛神甜醋雞肉便當
2019-09-30 257 views
來食過好多次lunch,今次係第一次寫食評。。今日叫咗香酥排骨滷肉飯餐,排骨味道唔算咸,排骨炸得脆口,皮薄,滷肉份量配飯剛剛好,唔會太多滷肉整到啲飯濕立立,凍珍珠奶茶就比較遜色,珍珠頗硬。。朋友叫咗香辣雞扒面,香辣有一些麻的感覺,佢叫左黑糖薑蜜,薑味好濃,食完簡直熱到流晒汗
來食過好多次lunch,今次係第一次寫食評。。

2019-09-30
Lunch
2019-09-26 157 views
第1次食呢間,中環周圍行行下就揀左呢間入去食下,因為少人客既關係所以都比較寧靜。選擇了:鹽酥雞飯餐,柚子蜂蜜。鹽酥雞飯,鹽酥雞上到台時已經有點林了,加上唔夠熱所以味道一般吧,口感又沒有太特別。滷肉既味道還算有,可以接受的。但係小吃方面,三種都唔吸引,而且都唔新鮮,又唔算係有台灣味道特色,所以係呢方面係非常失望的。蜂蜜柚子茶,柚子味道還是有的,有點蜂蜜味道不過感覺上唔夠濃。環境方面,幾寬敞及舒適,當時客人唔多也會比較寧靜。總結味道一般但小吃絕對不吸引。鹽酥雞不夠熱,有點失望。

環境方面,幾寬敞及舒適,當時客人唔多也會比較寧靜。

總結

味道一般但小吃絕對不吸引。
鹽酥雞不夠熱,有點失望。

Dinner
2019-09-24 263 views
一直都好想試呢間野,但係好多人排隊,所以去到而家先試到。原來呢佢係有得禁guru囉飛嘅,不過我哋蠢,去到先禁,等咗成 25分鐘左右。佢lunch time係有set嘅,我哋嗌咗一個紅燒牛麵同埋鹽酥雞面。餐嘅價格大約係50幾至到60幾嘅,係包嘢飲嘅,但珍珠奶茶就要加錢,得啲檸茶奶茶先係唔使加錢嘅啫。紅燒牛肉麵就係好似平時咁,正正常常啦,睇落去好似好濃味咁,其實唔會好鹹嘅。但係麵同牛肉都唔算好多,食完感覺都仲係好空虛,男仔就一定唔會飽。鹽酥雞麵都係差唔多, 總結一句就係食完都覺得唔算好飽。

鹽酥雞麵都係差唔多, 總結一句就係食完都覺得唔算好飽。
$60 (Lunch)
2019-09-22 168 views
最近工作繁忙,喺中環食完晚餐,又要上返Office做嘢即刻諗下有咩餐廳上菜快又好味先!聽朋友講鐵牛都幾好味,所以就嚟咗試吓驟眼見,夜晚都唔算多人。店員好快就安排我哋入座,仲要有得坐卡位我唔客氣啦,即刻嗌嘢食先見到主廚私房牛肉乾拌麵有牛筋又有牛肉,好似好豐富,咁所以就決定叫嚟食!拌麵係用牛肉湯嘅汁嚟撈,好重口味,啱哂我!如果覺得唔夠味仲有一大碗湯汁係隔離,可以用嚟撈,包保夠濃!牛肉方面都煮得好淋,不過略為可惜嘅係個麵唔係太夠熱,如果唔係就perfect池。另外,仲叫咗個鹽酥雞便當食。個人覺得鹽酥雞唔係好夠鹹,下次可能會試其他便當。伴碟反而值得稱讚,有豆乾、菜同埋下一隻鹵蛋 因為怕唔夠飽,仲嗌左個滷肉茄子成餐飯最正莫過於呢碟茄子,夠味又非常多汁食多碟都仲得最後,主食加錢就會有埋飲品,我就加咗$18要咗個百香果QQ冰茶。我發現呢度飲品都唔差,杯冰茶唔係淨係果汁,係真係有茶味。入邊仲有椰果同珍珠,非常滿足
最近工作繁忙,喺中環食完晚餐,又要上返Office做嘢
即刻諗下有咩餐廳上菜快又好味先!
聽朋友講鐵牛都幾好味,所以就嚟咗試吓

我唔客氣啦,即刻嗌嘢食先

拌麵係用牛肉湯嘅汁嚟撈,好重口味,啱哂我!

如果覺得唔夠味仲有一大碗湯汁係隔離,可以用嚟撈,包保夠濃!

因為怕唔夠飽,仲嗌左個滷肉茄子

成餐飯最正莫過於呢碟茄子,夠味又非常多汁
食多碟都仲得

• 滷肉茄子
2019-09-22 134 views
喺中環做完運動,隨便在附近搵食。 鐵牛在往中半山自動扶梯出口旁,非常方便。今晚就食佢啦。晚上8:30去到,食客很少,可坐在窗旁卡位。招牌紅燒牛肉麵 - 一嚟到即急不及待試一口熱湯,入口先飲到藥材味,之後就係鹹味了。牛肉同埋麵都OK。 吃麵時不用配上一口湯,已很夠味。如果湯底不是這麼鹹就 perfect.紅燒牛腩配黃金地瓜飯 - 紅燒牛腩比紅燒牛肉麵無咁鹹。地瓜飯非常足料,滿滿地瓜,而且鮮甜。 本人覺得比牛肉麵還要好吃肉燥伴青菜- 整個生菜都被油浸住。 肉燥味一般。整體今次點的東西都很油,偏咸。 看來之前做的運動白廢了。 😭希望店家可以減鹽減油,就比較健康了。
喺中環做完運動,隨便在附近搵食。

肉燥伴青菜- 整個生菜都被油浸住。 肉燥味一般。

希望店家可以減鹽減油,就比較健康了。
紅燒牛腩配黃金地瓜飯
招牌紅燒牛肉麵
肉操拌青菜
2019-09-19
紅燒牛腩配黃金地瓜飯
2019-09-12 346 views
搵食途中路經半山行人電梯,見到一間台灣牛肉麵專門店。入去坐低,已經聞到非常香既牛肉味,諗都唔使諗,叫左紅燒牛肉麵,朋友就試奮起湖燒雞腿排便當。先講便當,雞尚算入味,飯面有少許肉燥,再加上三款配菜,味道比想像中好,個汁值得一讚,好好味。主角紅燒牛肉麵,湯底非常濃既五香味道,麵質好爽又彈牙。牛肉十分入味,完全腍晒同帶少少根,好好食,我真係連湯都全部飲晒! 順帶一提,呢度有台灣啤酒賣,可惜要返工所以無得飲😊下次再試

先講便當,
雞尚算入味,飯面有少許肉
燥,再加上三款配菜,味道比想像中好,個汁值得一讚,好好味。

主角紅燒牛肉麵,湯底非常濃既五香味道,麵質好爽又彈牙。

2019-09-07
$65 (Lunch)
2019-09-07 280 views
每次lunch諗唔到食咩都會黎鐵牛 抵食而且味道唔差 只係一定要早d黎或者拎定飛 如果唔係等好耐 佢地半自助 有位入到去先比錢order 野食就會送到你枱 餐廳都有少少嘈啦 未必適合傾計 不過中環食lunch 都要快靚正嫁啦! 多人食牛肉麵 我都覺得唔錯嘅 但我就鍾情鹽酥雞滷肉飯 佢d鹽酥雞好夠脆而且唔會凍曬 唔會太鹹 加埋d滷肉食到成碗飯嫁 份量又足 加埋d小伴菜 好滿足 性價比好高 加埋杯洛神花菜 $70有找 係中環普通食個飯都唔只啦 抵食呀!!

鹽酥雞滷肉飯

$70 (Lunch)
2019-09-03 240 views
那天晚上,颱風將近,我們下班後都仍然賭一賭這間餐廳會否提早關門,因為當晚我們需要留在公司過夜,晚飯也是要吃的。幸好餐廳還在營業,當然客人很少。這是同事介紹來吃的,那我就要了台灣湯麵的招牌紅燒牛肉麵($63。麵的份量不多,有點不夠飽;麵質正常發揮;湯底味道不錯,濃度適中;牛肉有4-5件,份量十足;味道合格),再要一杯珍珠奶茶(跟餐+$18。珍珠可以再更加彈牙;奶茶濃度就正常,不濃不淡),還要了一份台灣小食,麻辣豬爽耳($38。挺爽口,正常辣度,不夠麻)。同事就要了台灣便當的逢甲鹽酥雞滷肉便當($59。看到滷肉都有一定的油脂,而鹽酥雞就有6小件,味道就正常發揮),和一杯珍珠奶茶(跟餐+$18)再加胚芽(+$5)。餐廳裡的食物都均是正正常常,沒有特別驚喜,不過不失。平均每人$100左右,價錢合理。

幸好餐廳還在營業,當然客人很少。
招牌紅燒牛肉麵

台灣快餐素來都好受香港人歡迎,一嚟口味方便接近,而且味道比較濃。今日就同朋友去食呢間出名嘅台式快餐 - 鐵牛。其實今次都唔係第一次去食,不過中午依然係排滿等候嘅客人。點餐程序係剔紙然後俾錢,食物好快就會送到你指定嘅檯面。🇹🇼今日就叫咗一個鹽酥雞套餐,再加配珍珠奶茶。成個套餐除咗主菜鹽酥雞,亦有三碟小配菜同埋鹵肉飯。先講鹽酥雞,其實都炸得幾酥脆,可惜鹽味唔算足,同埋雞肉肉質比較似雞胸位,油脂唔太夠。反而三碟小配菜係比較出色,用嚟做飯嘅佐料係一流。鹵肉飯亦都比較平淡,汁唔夠而肉唔夠肥。除咗鹽酥雞套餐,朋友叫咗個紅燒牛腩餐,賣相非常好之餘,根據佢嘅形容味道亦非常好!整體我認為質素當然未稱得上上佳,但係論速度服務,都可算係中上嘅。不過聽講佢嘅牛肉麵先係主打,亦素有好評,有興麵絕對可以一試!味道 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

鹽酥雞套餐

反而三碟小配菜係比較出色,用嚟做飯嘅佐料係一流。

鹵肉飯亦都比較平淡,汁唔夠而肉唔夠肥。

紅燒牛肉飯套餐

味道 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
紅燒牛肉飯套餐
2019-08-20 416 views
好耐之前食過鐵牛一次🙌🏻食完覺得好味又幾抵食🤔今次經過中環又見到,發現佢都開左幾間分店,就決定再試下睇下水準有冇下降😝🍴奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵 $70雞排份量好大😍由於係雞脾位,肉質嫩滑,加上雞皮煎得香脆,而個汁似燒汁甜甜地幾好食👍🏻肉燥拌麵正正常常,幼麵煮得軟硬適中,可惜肉燥太少而且偏鹹🙈不過好在汁夠多唔會話好dry,欣賞佢有埋青瓜伴碟,夠fresh😚鐵牛算係價錢抵份量大嘅台灣菜,尤其係中環黎講😝大家經過可以一試😚佢尖沙咀旺角都有分店🤓

🍴奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵 $70

牛肉麵味道不錯,份量少,我不嫌疑。麵唔係好夠淋湯底好味,牛肉夠淋,肉質鮮嫩,真係好好味,可惜份量少,一碗唔夠飽就叫多一味逢甲鹽酥雞,很抱歉,無雞味,無肉汁。失望!跟大家建議,食牛一定要試鐵牛;溫馨提示:付款時會給你一張已有兩個印的積分卡,每百元一個印,儲滿適量印章可換雨傘
牛肉麵味道不錯,份量少,我不嫌疑。
麵唔係好夠淋

跟大家建議,食牛一定要試鐵牛;
2019-08-10
  • 招牌紅燒牛肉麵
2019-08-14 289 views
食物味道: 出乎意料地好味,我覺得湯麵嘅湯底尤其重要,呢方面鐵牛做得到家,尤其係拌麵個牛肉湯底,簡直係一個濃郁嘅牛肉汁,蕃茄湯底雖然冇加入鮮蕃茄喺面頭,但味道鮮,唔似加工蕃茄膏,至於珍珠奶茶就過得去,始終唔係專科,未算係好好味。食物份量: 偏少價錢: 中上,一分錢 一分貨環境: 餐廳旁邊有兩扇大窗,非常光猛,可以望到中環行人自動電梯,感覺寫意。服務: 店員都很有禮貌,上菜速度都幾快回頭指數(10分滿分): 10

食物份量: 偏少

價錢: 中上,一分錢 一分貨

服務: 店員都很有禮貌,上菜速度都幾快

回頭指數(10分滿分): 10
紅燒牛筋腩乾伴麵
2019-08-03
$85 (Lunch)
紅燒牛筋腩乾伴麵
2019-07-31 439 views
中環區想平平地食餐飯選擇有限,唔想食快餐又想坐得舒服d,就去左鐵牛。點左洛神花雞肉飯套餐,涼菜之中茄子令人幾驚喜,軟熟而且入味,又唔太油,洛神花汁酸酸甜甜好開胃,果三朵係原整嘅花黎,成朵都食得,淋淋地幾好味,雞肉外皮香脆,肉質唔鞋,白飯質素高幾好食,一碗好嘅飯係一餐最基本又最重要嘅左邊係芋香奶奶,芋頭味就稍弱,好淡紫色,反而右邊百香果qq果茶味道就幾夠,好解渴。珍珠稍為硬,但咬落有d甜味,夾翻少糖飲品平衡翻

2019-07-27
Tea
2019-07-31 247 views
呢間台式餐廳長期好多人排隊,如果要試就12:00pm 前去就最好啦😬1️⃣鐵牛招牌紅燒牛肉湯麵🍜 $60湯底嘅味道較淡,牛肉則有驚喜🤩軟腍之餘,仲幾入味👍🏻而且唔會黏住啲牙🦷麵質偏硬身,唔會有爽口彈牙嘅感覺,尚算可以。🙆🏻‍♀️好味指數: 6.75/10 2️⃣台灣家鄉滷肉便當🍱 $46滷肉用咗半肥瘦嘅豬肉丁,肥美多汁又唔會過於油膩。飯🍚好香軟煙靭。🙆🏻‍♀️好味指數: 6.65/10 -💡中環食午餐來講算幾平下,不過食物質素尚算中規中矩👍🏻
[中環~鐵牛台灣牛肉麵]
1️⃣鐵牛招牌紅燒牛肉湯麵🍜 $60
麵質偏硬身,唔會有爽口彈牙嘅感覺,尚算可以。
🙆🏻‍♀️好味指數: 6.75/10
2️⃣台灣家鄉滷肉便當🍱 $46
🙆🏻‍♀️好味指數: 6.65/10 -
💡中環食午餐來講算幾平下,不過食物質素尚算中規中矩👍🏻