2009-01-15 23 views
聖誕節的最後一餐,就是甜品。想試這cafe已經很久了,我們特地乘船去尖沙咀呢。點了一杯latte和綠茶芝士餅。Latte的賣相很美,而且味道也很好。口感很幼滑,咖啡香也很持久。芝士餅是經粉飾後才上桌的,雖然味道平庸,但其誠意可嘉。最令人讚賞的莫過於是服務。我沒有點飲品,但服務生會主動給我一杯水。我倆在閒坐時店員又為我們拍即影即有,令我們在聖誕節留下一個甜美的句號。
聖誕節的最後一餐,就是甜品

想試這cafe已經很久了,我們特地乘船去尖沙咀呢。

點了一杯latte和綠茶芝士餅。

2008-11-28 15 views
可知何解,總對一些與店子內經營的食店沒有什麼好感,一心二用,怎會有好東西?但凡事有例外,咖啡店就不在此列了。而開在店子內的咖啡室,感覺也特別閒悠好hea的。是被這裡的餅食吸引了進來的,本來想買外賣,但見其地方幾骨子,坐得也很舒服,就索性叫多杯咖啡在這裡歇一歇。一邊是幾張簡單的沙發及單人位,另一邊,是一張木檯及四張木椅子,兩邊也同樣吸引。拿了滿手大包小袋的,也想找張檯看看日本雜誌,就坐在木檯那邊。木檯就正對著店子的一個更衣室出面,播著輕音樂,看著女士們在興高采烈的揀衫、試身、照鏡,是另一番景致。說回正題,那就是咖啡及西餅。咖啡要了Yemen Mocca Mattari及泡沫咖啡,本人對咖啡沒有研究,但就在「虹吸管」系列下的幾個選擇中,只是這個「莫卡‧瑪坦莉」未試過,就來一杯。咖啡逐杯沖的,還是用上虹吸管的,要等十多分鐘,最好就拿本雜誌在「扮睇」,慢慢坐。咖啡是淡淡的咖啡香,不算很濃,味帶回甘,不錯。不過相比之下,我還是喜歡巴西的山度士多一點;泡沫咖啡有個靚拉花,賣相靚絕。味道很香,回味無窮。美中不足的是,糖只是一般的白砂糖,可以再講究一點就更好。這裡的cake是吸引了我進來的主要原因,是

這裡的cake是吸引了我進來的主要原因,是日有5款選擇,揀了黑森林及提子乾芝士餅。這裡的黑森林不算正宗,但卻幾好吃。朱古力蛋糕幾鬆軟,中間的朱古力慕絲很濃郁,又香又甜的。中間的酒漬車厘子就不太夠味道,只有一點點的甜味;相比之下,更喜歡另一味提子乾芝士餅,這裡的芝士很濃郁,一口芝士餅,一啖咖啡,絕配。牛油餅底鬆軟,味道又香,提子乾適當的帶出甜味,推得過;

轉眼間,已坐滿人,是一間可以一試的咖啡室。

埋單一百一十二,下次來要試埋其他三味餅。
提子乾芝士餅美味
黑森林蛋糕也不錯
鮮奶咖啡睇得又飲得
「虹吸管」下的「莫卡‧瑪坦莉」
$56 (Tea)
提子乾芝士餅美味
黑森林蛋糕也不錯
鮮奶咖啡睇得又飲得
「虹吸管」下的「莫卡‧瑪坦莉」
  • 黑森林,提子乾芝士餅
2008-04-05 30 views
落機後三日,還未o訓夠,就好即興約了姊妹出街;又咁o岩俾我"立"到有關呢道o既食評,就拉著姊妹過來。一入門口,左面是餅櫃,右面則是桌椅,款式張張不同,很隨意地擺放著,感覺很casual又很cozy; 遠一點入一點便是boutique. 我們揀了一張有檯燈的,款式很有懷舊感覺。不餓,甜品的selection亦不對口味,僅叫了一杯冰mocha咖啡,一杯熱caramel caffe latte。不知冰mocha如何,我的latte嗎,拉花很靚,味道OK亦香,但不夠熱,而且有越飲越甜的感覺,或者是我不該叫caramel味道吧!服務不錯,且不收加一,很讚,有得encore。

2008-03-22 21 views
朋友買夠一個amount, 送左3件cheese cake服務很好cheesecake同mouse都好味裝修好有feel的我地坐到好late都冇問題~不過我諗如果唔係黎買野, 想食cake唔會諗起黎呢度因為有其他人入黎睇衫時, 經過我地張檯都會用奇怪眼光望下
朋友買夠一個amount, 送左3件cheese cake
服務很好
cheesecake同mouse都好味
裝修好有feel的
我地坐到好late都冇問題~
不過我諗如果唔係黎買野, 想食cake唔會諗起黎呢度
因為有其他人入黎睇衫時, 經過我地張檯都會用奇怪眼光望下
2008-03-20 20 views
終於試了Cafe Initial.Syphon 咖啡太貴,有機會才試叫了杯Double Espresso, 叮囑一定要Short 一點.那時店子剛開門,水未熱,店員給了我一杯水,讓我等一等。五分鐘左右,Double Expresso 端上來了,份量正常,可惜Crema 是淺啡近奶白色的。一口喝下去,冷了一點,杯子沒預熱吧?甘,甜,有點微酸(水溫未足?),Body 有點薄,回甘不多,但不難喝,應該說,出奇地易入口,喝得出是有心的一杯。店員說機未熱好,下午去會好好多。後來過幾天下午再試一次,果然不同。很有水準。如果Cafe Crema 的Espresso 是4.5/5 分的話,我會給Cafe Inital 3.8/5,水準欠穩扣了些分數。要知道,Cafe Crema 為了早上一開店就有好的Espresso, 晚上是不會關機的。不過,能有3.7 分的Espresso 在香港已是很好的了。
終於試了Cafe Initial.
那時店子剛開門,水未熱,店員給了我一杯水,讓我等一等。

一口喝下去,冷了一點,杯子沒預熱吧?

2008-02-20 6 views
Visited this cafe on Feb 18. We've ordered cakes and drinks, total in HK$110, no service charge included. But they served you, not necessary to collect your food and drinks by yourself. A good relaxing small cafe corner!
2K
2008-01-16 21 views
俾好鬼難食的日本0野搞到心情幾爛, 搵個地方食d 甜0野tum tum 自己... 行行0下見到呢間時裝店/cafe 環境唔錯, 有咖啡飲又有cake 食, 入0左0黎睇睇. 叫了個Caffe Latte Art ($35), 見咖啡配cake 的cake 比散叫一件cake 平, 又加個vanilla chocolate mousse cake (加$20) 試試.先0黎咖啡, 原來一杯都幾大杯的. Caffe Latte Art 中文名叫「熱拉花鮮奶咖啡」, 亦啡如其名地畫了心形latte art, 賣相唔錯. 面頭的泡沫幾thick/企身(同尖東Crema 的差不多), 奶味幾濃, 飲落亦香滑, 非常唔錯!Vanilla chocolate mousse 粉飾完一輪先上碟, 店員們真係好心機; 面頭有粒唔知乜fruit, 乾乾的, 無食到; 外層的vanilla mousse 好滑, 甜度適中, 有淡淡的vanilla 香/味, 唔錯; 入面的chocolate mousse 又係甜度適中, 可惜無乜朱古力味; 件cake 幾light, 整體唔算頂級好食, 不過都滿意的.

環境好refreshing, 輕鬆casual, 好歐洲roadside cafe 0既感覺, 不過唔知點解今日凍到得返15 ℃, 店內仲開到個冷氣咁「行」, 仲凍過出面! 而且我逗留0個段時間內不斷有昆蟲飛來飛去, 好困擾; 招呼唔錯, 店員們友善又有禮貌.

呢度幾適合0黎飲杯0野傾0下偈, 唔錯的一個coffee area!
2007-09-20 28 views
前排睇雜誌介紹,好靚呀!前日就同朋友落去試下,點知佢地仲新加左salad,勁好味!!o的菜都好新鮮,最正係o的salad汁,出面未食過咁特別。o的野飲都好味,我就飲左紅豆綠茶,唔太甜,都ok初初入去都覺得有o的貴,但食完就知道點解佢賣呢個價錢,高級餐廳水準,呢種質素,其實諗落都唔貴!o個度最正係個環境,隔雜坐o左幾個外國人,有o的似o係外國路邊cafe。我會再幫襯,下次仲諗住去佢o地salon o個part整下頭,因為環境都非常之好,勝在夠特別,夠新鮮感!
前排睇雜誌介紹,
好靚呀!

前日就同朋友落去試下,
點知佢地仲新加左salad,
勁好味!!
o的菜都好新鮮,
最正係o的salad汁,
出面未食過咁特別。
o的野飲都好味,
我就飲左紅豆綠茶,
唔太甜,都ok

初初入去都覺得有o的貴,
但食完就知道點解佢賣呢個價錢,
高級餐廳水準,呢種質素,
其實諗落都唔貴!

o個度最正係個環境,
隔雜坐o左幾個外國人,
有o的似o係外國路邊cafe。

我會再幫襯,
下次仲諗住去佢o地salon o個part整下頭,
因為環境都非常之好,勝在夠特別,夠新鮮感!